2021-09-17 530 views
雖然這個餐廳在一個非常繁忙的港鐵出口附近, 但一入去已經感覺和外面是兩個世界, 非常好坐的. 可惜已經結業, 不能再回味了.很多優雅的上班族選擇在此用餐, 不預約幾乎會有機會. 菜色的選擇除了一般的套餐之外又有大量的西式食品, 非常困難去選擇.點了青口, 牛扒, 漢堡, 甜品. 味道不能再挑剔, 非常好. 服務有水準之餘, 有感覺他們是用心的去服務顧客, 如果還有機會, 一定再去.
2020-12-01
Waiting Time
10 Minutes (Dine In)
$250 (Lunch)
*💭Plat du Jour今天約了閨密lunch,專門選了這間法國餐廳🇫🇷忙裡偷一點閒😜感受如Emily in Paris中法國人的休閑☺️前菜點了法式香草田螺,一共有六粒,每粒size都算大粒😍香草味超濃,還有兩塊面包可以點醬吃😋田螺旁邊亦有薯蓉作配菜,薯蓉幼滑濃密😋很快就被我清光😜主菜則點了Wagyu beef burger🥩可以自選生熟度,煎得剛剛好,不會過老😍配菜亦有薯條非常香脆,份量十足😍另帶一提是餐廳旁有一個咖啡車專賣外賣咖啡,每天在3點後更有$20優惠,在PP這個價錢可算是超值,但可惜餐廳最近已結業😢非常不捨😢
💭Plat du Jour

2021-02-13 611 views
因為新年staycation都係港島,所以搵間相近嘅餐廳食開年飯,寶貝好想再食法國田螺,所以搵吓搵。。PP有喎,又近我地住嘅兩間酒店,一於係你啦!網上book位,早到15分鐘都可以入座坐低睇完餐牌,我地分別點咗兩個set...雖然新年餐廳好多人,但服務依然好,而食物質素都十分高,開年飯搵到呢間十分唔錯

坐低睇完餐牌,我地分別點咗兩個set...
兩個早盤,焗田螺,龍蝦湯
龍蝦尾闊意粉
和牛漢堡
心太軟
焦糖燉蛋
2021-02-13
$330 (Lunch)
兩個早盤,焗田螺,龍蝦湯
龍蝦尾闊意粉
和牛漢堡
心太軟
焦糖燉蛋
2021-01-11 986 views
好多好多年前喺呢間餐廳做過所以襯經過就因為呢份情意結試下Menu好多嘢唔同咗但我地叫嘅都係Day 1就有賣嘅嘢食味道同之前食嘅無乜分別都仲好好味龍蝦湯好有龍蝦味,以我所知係有落埋殼一齊打田螺都keep到水準,啲蒜蓉汁用嚟點麵包就最好不過白酒忌廉青口又係另外一個必食嘅推介一啲都唔腥唔乾,粒粒肉都肥嘟嘟我會用埋啲薯條點個汁牛扒好重炭燒味,雖然唔算好厚切嗰隻肉眼但肉質嫩滑,鎖到肉汁喺扒入面最重要係Seasoning好正,唔點汁都夠味而蘋果批一樣係偏甜但呢個係回憶一定要叫啊好可惜係我食完兩日後收到要結業嘅消息如果想試就要把握機會喇
好多好多年前喺呢間餐廳做過
所以襯經過就因為呢份情意結試下
Menu好多嘢唔同咗
但我地叫嘅都係Day 1就有賣嘅嘢食
味道同之前食嘅無乜分別都仲好好味
龍蝦湯好有龍蝦味,以我所知係有落埋殼一齊打

田螺都keep到水準,啲蒜蓉汁用嚟點麵包就最好不過

白酒忌廉青口又係另外一個必食嘅推介
一啲都唔腥唔乾,粒粒肉都肥嘟嘟
我會用埋啲薯條點個汁

牛扒好重炭燒味,雖然唔算好厚切嗰隻肉眼
但肉質嫩滑,鎖到肉汁喺扒入面
最重要係Seasoning好正,唔點汁都夠味

而蘋果批一樣係偏甜

Dinner
  • 龍蝦湯
  • Escargot Bourguignon
2020-12-28 841 views
係之前Asia Miles x Openrice Restaurent Week發現左呢間餐廳$368 3-course🍽,係PP黎講性價比都幾高🤗去到發現Menu有一個更抵食既$268 3-course😂於是我地決定一樣叫一個試試😌餐廳既情調都唔錯架☺️平時慶祝特別日子諗唔到去邊度?呢間金鐘法國菜性價比一流🥰Starter🍽🍴龍蝦湯🥣餐廳好細心幫我地分左一半🤗龍蝦湯夠濃好飲🦞🍴Steak tartare🥩另一個starter揀左tartare, 唔會腥而且入面為酸瓜撈埋蛋好開胃☺️Boo就最鐘意連埋個脆包食😆Main Course🍽🍴Grilled Lamb🐑肉質好嫩唔會好羶🥰一啖一舊點埋蒜茸汁同埋下面既薯蓉食好夾👍🏻🍴U.S Rib Eye🐄估唔到食法國菜有大大塊扒🤣Medium啱啱好又多肉汁😋甜品🍽Creme Brulee🍮估唔到甜品都係大大碟🙈🤣唔算好甜但食完會濟🤣Apple Tarte Tatin🍎配埋雲呢拿雪糕🍦一上枱已經聞到好香😆配埋粒粒焗左既蘋果正呀👍🏻不過Boo覺得如果好似apple crumble咁個面脆脆地就更好喇!!!不得一提,order左杯Fuji Apple J

Starter🍽

甜品🍽
Creme Brulee🍮
估唔到甜品都係大大碟🙈🤣唔算好甜但食完會濟🤣

Apple Tarte Tatin🍎

不得一提,order左杯Fuji Apple Juice🍹好香好清新🥰🥰呢杯mocktail必試呀😆
龍蝦湯
Steak tartare
Grilled Lamb
  • Lobster  bisque
2020-12-18 638 views
呢間係我喺pacific place好鍾意的餐廳,價錢算合理,而且好高質。lunchtime食2-course meal,先黎一個黑松露帶子做頭盤,帶子煎得好香,略嫌有少少油,但帶有滿滿的黑松露香味,是很有份量的前菜。main dish叫左馬賽海鮮湯,好驚喜,竟然如此足料!龍蝦湯湯底,配有好多唔同海鮮,包括三文魚、大蝦、白色魚😆,仲有幾舊薯仔,唔洗擔心唔夠飽,因為大食如我都覺得勁飽肚😂😂同事叫左個焗田螺做前菜,配有牛油薯蓉,好香但會膩。

同事叫左個焗田螺做前菜,配有牛油薯蓉,好香但會膩。
馬賽海鮮湯
焗田螺

馬賽海鮮湯
焗田螺
2020-12-06 582 views
因為要清大假,冇得外遊,好掛住法國,一於去附近行吓多年沒去的動植物公園,之後就嚟食個法國餐啦咁啱又可以以優惠價係另一個Apps訂座,簡直好期待! 我們不嬲唔遲到,通常重早到的,結果比門口個女士話仲要求我哋一定要90分鐘離座!所以連不嬲唔出聲嘅男士都忍唔住回答絕對冇問題到另一個侍應依然態度非常惡劣,其實入座率只係得三四成,侍應生有好多唔明已經冇乜嘢做㗎啦, 態度都唔係咁好為咗彌補我哋原本好開心嘅心情入到黎結果唔太開心,一於豪食一餐我哋首先叫咗一打生蠔,並配上不錯的雞尾酒, 送來的係外國廚師, 而且態度非常友善生蠔非常新鮮!我哋叫咗蟹肉餅伴牛油果醬,成個餅都係蟹肉, 而且好有心機擺盤,好像一個花園到主菜我哋叫咗美國肉眼扒,肉質非常Juice,整體來講食物質素非常好!但服務員態度真係非常一般!
咁啱又可以以優惠價係另一個Apps訂座,簡直好期待!
我們不嬲唔遲到,通常重早到的,結果比門口個女士話
2020-11-27
$420 (Tea)
  • 生蠔
  • 蟹肉餅配牛油果醬
  • U.S.  rib  eye
推薦指數:👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻-金鐘的Pacific Place是很多香港人上年都留下很多足跡的地方,但應該都不會有心情去好好享受美食。今次重遊舊地,又看到bob叔ig介紹,發現價錢不算太貴,就嘗一嘗這個法式風情(*´ω`*)-店舖: Plat du Jour地點: 金鐘金鐘道88號太古廣場LG1樓007號舖價錢: 平均$306人數: 2人光顧時間: 11月4日6-8pm-餐廳6時開門,太古廣場大堂有數間餐廳,就只有這家已經有部分客人在內。店內裝潢簡單,感覺不錯。疫情其間,客人與客人之間都隔位坐,空間感更好。我們叫了兩個3 Courses套餐,$300內就有3 courses,期待食物質素(*゚▽゚*)等待期間,先送來了外脆內軟的麵包🥖🧈身為麵包控的我已經急不及待地吃光,現在回想也是有點想念這麵包。Starter為人氣之選<法式龍蝦湯>及+$20的<蟹肉餅伴牛油果醬>,龍蝦湯真的真的很出色!!♪( ´▽`)每一口都是濃郁的龍蝦味,感覺就像是原隻龍蝦磨碎成再壓榨成汁,再長年累月不停地熬煮成湯的精華!真不捨得把它喝完。゚(゚´Д`゚)゚。 另一道就比較失色,
推薦指數:👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻

麵包

法式龍蝦湯

蟹肉餅伴牛油果醬
蟹肉餅伴牛油果醬

另一道就比較失色,自問是很喜歡吃crab cake的人,炸的感覺太明顯,甚至有點介口,不過沒想到伴碟的西瓜、西柚中和了它的油膩感,合起來吃是一個新的境界~ 而且!擺盤好美!打卡一流、很有美感(๑˃̵ᴗ˂̵) 不過要推介crab cake 的話會推薦尖沙咀朗廷酒店樓下的Main St. Deli💛
香煎茶煙三文魚伴白藜麥羽衣甘藍

來到主菜的部分,來的是<香煎茶煙三文魚伴白藜麥羽衣甘藍>,又藜麥又羽衣甘藍,這麼多super food感覺好像很健康,還有三文魚,低卡又好味道之選!三文魚的煙燻味淡淡的又很獨特,加上藜麥又很有咬口,每一口三文魚的味道都很濃郁,超級推介👍🏻
蜜糖烤西班牙黑毛豬肩柳伴法式白豆

第二份主菜就是<蜜糖烤西班牙黑毛豬肩柳伴法式白豆>,豬肉的質感不錯,亦十分入味,肉味濃厚,不會硬也不會至太軟身。豆的處理讓人很易入口,像是薯蓉的有點幼滑,很快便一口一口吃光了(*´-`)
法式蘋果撻

大愛甜品的我對<法式蘋果撻>超級期待,上面有vanilla 雪糕點綴是有點喧賓奪主,吃下去的質感就想是吃硬身的蘋果蓉,是不錯的。不過,可能是因為本人,不愛肉桂味,它對我來說有點味道太重,所以我還是較喜歡另一款甜品
經典焦糖燉蛋

最後的是<經典焦糖燉蛋>,不就是cream brulee嘛,但是!是vanilla跟cream味道很重的cream brulee,幼滑不在話下,口感有點硬淨,是我喜愛的質地(=^▽^)σ重點還有上面的Madeleine⚠️我很喜歡的蛋糕!!質地又是硬淨的一枚,甜度適中,推介!!
這一家一定會是再光顧的一家,雖說我是甜品控,但這裡的熱食卻是一等一,會讓你想到煮的過程、用了什麼特別材料。離開時,看到很多人叫了白酒青口,已經想好了下次來點什麼好了❣️
2020-11-04
  • 龍蝦湯
  • lobster bisque
  • Lemon Madeleine
2020-11-14 442 views
剛好放假一天想吃西餐,所以選擇下午前住金鐘Pacific Place試試Swire Restaurant之一的Plat Du Jour! 餐廳位於PP地下, 下午時分去非常多Office workers Happy Friday中, 所以最好預約啊! 餐點方面今次點了兩份lunch set, 最深刻一定是龍蝦忌廉湯以及前菜的生牛肉tartare!! 當然主菜都不錯, 其中一份是滿滿的mussels配薯條, 分量十足之餘亦非常好味!! 令人想起在英國一桶一桶mussels倒入口中的感覺🤣另一份主菜是risotto, 可能它的汁是用蔬菜提煉出來, 所以整碟菜色呈綠色, 這個味道就還好, 但下次會再光顧因為都想試試它們的steak!
2020-09-18
$200 (Lunch)
2020-11-13 172 views
預約中午2:00的午餐,不知道是否服務人員已經非常疲累,由幫我們下單到送餐到收拾餐具到埋單,服務員都一直黑口黑面,所以我也沒有留下小費。食物水準中上,份量尚可,價錢也就是太古廣場的水平。
食物水準中上,份量尚可,價錢也就是太古廣場的水平。
2020-11-11
$200 (Lunch)
約食朋友生日飯,見到Bob叔有推介食呢間。覺得Bob叔識飲識食食開好野應該無死就book黎試下本身想食紅酒燴牛肉,可惜今次menu未有。最後2個人叫左龍蝦湯,肉眼扒,蟹肉意粉同心太軟甜品加杯酒🙆🏻‍♀️先黎4片包,個牛油有加鹽係上面又幾好食!配合龍蝦湯,重龍蝦味但肉眼扒同意粉就有d失望了,無乜味,肉比較薄身。意粉蟹肉不多,比較油膩。扒附送的薯條係好幼好細條個種,個人比較唔鍾意食呢隻。而甜品心太軟就好,唔會太甜太溜,味道剛好。同朋友都好鐘意食。最後要讚下呢到的侍應服務態度好好,個湯會主動問需唔需要share分好一半先上。因為杯酒漏送加上朋友生日所以話杯酒送比我地😂多謝~

先黎4片包,個牛油有加鹽係上面又幾好食!
配合龍蝦湯,重龍蝦味

甜品心太軟就好
,唔會太甜太溜,味道剛好。同朋友都好鐘意食。
2020-10-24
Celebration
Birthday
2020-10-25 398 views
🇭🇰Plat du Jour·呢間係之前見到bob叔推介話係金鐘唔錯嘅西餐 所以我哋就黎左呢度食lunch😈佢啲嘢食其實上得幾快 所以大家唔使驚唔夠時間 不過大家記住一定要book因為佢真係幾full🤭·2-course lunch set $228·lobster bisqueescargots with parsley and garlic butter你其實一經過就會聞到佢浸龍蝦湯味 超吸引 不過我覺得佢聞落俾飲落濃郁 佢唔係好creamy嗰種質地 所以係淡少少既 但係都唔錯🦞點佢個麵包超級好食 佢個麵包係外脆內軟 而且係有少少麥味咁 點湯超正 我男朋友係直頭話想朝早嚟呢度買黎做早餐😂😂之後佢個田螺都OK嘅 幾大粒 不過佢係就咁用牛油同埋香草 冇薯蓉係底 我自己覺得無咁開心🤭·pasta with crab meat (+$80)moving mountains burger佢個意粉我哋兩個都覺得幾好食 佢個意粉個質地好好 而且係真係煮到岩岩好 之後佢啲蟹肉係超級多 而且好鮮甜 係真係食到一疏疏 好大舊而且好新鮮 所以雖然佢要加錢 但係都值😈佢個調味就係辣辣地既 但係又唔係淨係得
🇭🇰Plat du Jour
2-course lunch set $228
lobster bisque
lobster  bisque

escargots

pasta with crab meat (+$80)
moving mountains burger
pasta with crab  meat

佢個意粉我哋兩個都覺得幾好食 佢個意粉個質地好好 而且係真係煮到岩岩好 之後佢啲蟹肉係超級多 而且好鮮甜 係真係食到一疏疏 好大舊而且好新鮮 所以雖然佢要加錢 但係都值😈佢個調味就係辣辣地既 但係又唔係淨係得辣味 有少少似西式嘅避風塘味 我自己覺得幾唔錯😋😋之後個burger係因為我哋冇食過呢個牌子嘅impossible burger所以就想試吓 但係唔知係佢個肉嘅問題 定係佢煮法嘅問題 我覺得佢個雜草味好勁 我自己唔係好接收到🙊
#rbyeat
#rby西餐
#rby金鐘 #rby鰂魚涌
📍金鐘金鐘道88號太古廣場LG1樓007號舖
📍鰂魚涌海灣街17至21號
$290 (Lunch)
lobster  bisque
escargots
pasta with crab  meat
2020-10-04 490 views
太古餐廳5周年誌慶🎉🎉🎉旗下4間餐廳(The Continental​、​MR & MRS FOX​、​Plat du Jour 和​PUBLIC )全年享有堂食8折優惠🎁只要提前下載獎賞卡就可以,而且每消費HKD150就可以儲一個電子印花,儲滿5個就可以換HKD100現金券🤩這次選擇了太古廣場的Plat du Jour來試試😋👉 龍蝦湯橙紅色的龍蝦🦞湯, 質地細膩creamy,每一口都係濃縮的龍蝦鮮味😍,是這間餐廳最值得推薦的👍🏻👉 草飼肉眼牛扒肉質還算柔軟,多汁,嚼勁十足😂👉 澳洲和牛蘑菇煙肉漢堡這個漢堡有點失望😞和牛肉汁唔算多,煙肉又不太香口🙈👉 經典焦糖燉蛋焦糖燉蛋味道甜而不膩, 加上面頭的焦糖層, 雙重口感,個人還算比較喜歡🤤

👉 龍蝦湯

👉 草飼肉眼牛扒
肉質還算柔軟,多汁,嚼勁十足😂

👉 澳洲和牛蘑菇煙肉漢堡

這個漢堡有點失望😞和牛肉汁唔算多,煙肉又不太香口🙈

👉 經典焦糖燉蛋
2020-09-20 365 views
今日隨意找間食店來試試,看到這間裝修不錯,而且都蠻多客人既西餐,於是排隊吃一吃。我們點了前菜2款:龍蝦湯——比較淡味,吃不到濃厚既龍蝦味。生牛肉他他——意外地好味,配搭法國面包,瞬間豐富味蕾。主菜點了2款:大蝦田園意大利飯——飯內溝埋大量綠色蔬菜,食落一啖接一啖,停唔到口,好野味澳洲和牛磨菇煙肉漢堡配薯條——牛肉味ok, 多汁,差在薯條太普通,似快餐店甜品有2款:法式焦糖燉蛋——推薦,好重蛋香味,焦糖焗得岩岩好蘋果撻配雪糕——由於太飽吃不落了,撻拎走,雪糕吃左,是曲奇味,唔錯另點了杯特飲,燈+菠蘿+蘋果...好夾。2人吃了六百多元,算貴,而且服務麻麻,店員有點燥,不值加一。

我們點了前菜2款:
龍蝦湯——比較淡味,吃不到濃厚既龍蝦味。
生牛肉他他——意外地好味,配搭法國面包,瞬間豐富味蕾。

主菜點了2款:

甜品有2款:
法式焦糖燉蛋——推薦,好重蛋香味,焦糖焗得岩岩好

另點了杯特飲,燈+菠蘿+蘋果...好夾。

生牛肉他他
2020-09-19
Waiting Time
10 Minutes (Dine In)
$306 (Lunch)
生牛肉他他
2020-09-09 440 views
無特別期待,因為似係商場屬於親民的餐廳點之一入去同外面熙來往攘的感覺截然不同,歐陸風讓人忘卻返工的辛勞,想去旅行去旅行去旅行😂😂😂個包好好味,真正外脆內軟暖暖的,中上👍🏻龍蝦湯超級正,大滿足😋🥰🥰🥰😘👍🏻👍🏻👍🏻個Burger唔乾身,食落有層次,不得了!我好少個食哂成個的因為咁大個wor🥰👍🏻👍🏻食完又去公司做隻陰功的馬仔了~一出門口就回到現實了😅多謝美食讓我享受快閃度假的一剎那愉悅🥰
無特別期待,因為似係商場屬於親民的餐廳
點之一入去同外面熙來往攘的感覺截然不同,
歐陸風讓人忘卻返工的辛勞,想去旅行去旅行去旅行😂😂😂
個包好好味,真正外脆內軟暖暖的,中上👍🏻
龍蝦湯超級正,大滿足😋🥰🥰🥰😘👍🏻👍🏻👍🏻
食完又去公司做隻陰功的馬仔了~一出門口就回到現實了😅
多謝美食讓我享受快閃度假的一剎那愉悅🥰
澳洲和牛漢堡
2020-09-09
$284 (Lunch)
澳洲和牛漢堡