2021-03-24 9170 views
朋友生日,lunch決定吃好點,之前聽說這間餐廳手工意粉很出名,就算要排隊都要去試~午餐都有很多選擇,還可以根據需要加甜品,每個餐還有餐包,不夠還可以問店員再拿,包控表示太恩賜了!Beef Ragu Pappardelle寬條麵的口感絕對是超出你想像,寬之餘還有一定的厚度,讓你咀嚼的時候有強烈的口感,和牛牛肉碎配上濃郁的芝士再灑上大量芝士粉,令菜式不斷散發濃濃的鹹香味,第一次來不想吃雲吞的話一定要選擇它。Gnocchetti本來想吃貓耳朵,但午餐配搭沒有這個選擇,店員很貼心表示這款也差不多,個人覺得口感還是貓耳朵比較好,這款意粉捲在一齊的時候太厚了,但它鎖住了醬汁這一點我倒是很欣賞的,相比前者,這款的芝士味更濃郁,中間散發一些微辣去中和芝士的油膩感,裡面還有很多肉汁豐富的肉腸增加風味,喜歡芝士的話是很不錯的組合。Meatballs聽說這個小食很出名,向來覺得肉丸沒什麼特別的我真正感受到高質肉丸是什麼回事:一咬牛肉在口中慢慢散開,濃郁的牛肉汁中有半溶狀態的芝士,伴著甜甜微酸的番茄醬,一口肉丸有多重味道,不錯不錯!Cappucino 我對這裡高度讚揚的另一個原因就是這杯cappuccino

Meatballs
meatballs

meatballs

Cappucino
cappucino

我對這裡高度讚揚的另一個原因就是這杯cappuccino!奶泡之厚是可以撐到最後一口咖啡依然有奶泡包圍❤️ 加上上面有香濃的可可粉,每口隱約有可可粉的甜味又不會太過份~~

甜品方面大家可以選擇tiramisu或panna cotta,兩款都非常出色,前者中間有甜甜的custard、後者則有清新酸爽的莓,最好就是個點一杯開心share!

tiramisu
cappucino
tiramisu
2021-03-11 4610 views
-{高質手工意粉pici🍝}其實上年九月之前已經食過一次但嗰陣時太懶冇打post 今次又係嚟慶祝生日又嚟咗pici食意粉!😍🤩今日係朋友正日 生日快樂🥰🥳而我地當日就嗌左個二人套餐💁‍♀️($438)🤤Truffle Smoked Provolone🤤首先係有前菜芝士配黑松露點麵包超好食嗰啲芝士少少溶配黑松露好濃味!如果鍾意芝一定要要嗌依個😍👖褲評: 9/10🤤Truffle Tagliolini🤤 (+$15)個signature松露意粉超香濃松露味你係會食到醬同埋新鮮黑松露嘅分別 另外手工意粉好彈而且有咬口 友人話食倒小小蛋味添!加埋少少芝士同洋蔥簡單嘅點綴已經好出色🥰👖褲評: 9.2/10🤤King Prawn Tagliolini🤤大蝦意粉除咗兩隻大蝦之外中間仲有少少蝦肉🤩個汁酸酸地蕃茄係好新鮮嘅大蝦煎出嚟好香 最重要佢啲蝦膏仲喺度仲要好多😍友人最鐘意食依個😚👖褲評: 8.8/10🤤Pappardelle Beef Cheek🤤牛頰肉超林另外呢個係闊條麵嘅質感 但對下就會有比較 本身我好鍾意牛肉😂不過會鐘意前兩款意粉多啲💁‍♀️👖褲評: 8.6/10🤤Tiram
{高質手工意粉pici🍝}

🤤Truffle Smoked Provolone🤤

👖褲評: 9/10

🤤Truffle Tagliolini🤤 (+$15)

👖褲評: 9.2/10

🤤King Prawn Tagliolini🤤

👖褲評: 8.8/10

🤤Pappardelle Beef Cheek🤤

👖褲評: 8.6/10

🤤Tiramisu🤤 (+15)
去到甜品環節啦個Tiramisu真係冇得頂 pirata集團嘅tiramisu係永遠都咁好食☺️嗰種creamy嘅質感再加少少咖啡同酒嘅香味 好 好 食😍

👖褲評: 9/10

🤤Panna Cotta🤤
最後呢個意識奶凍相對來講我第一次食個奶凍係好滑😛就咁食個莓醬都好fresh但係好似配落個莓醬就唔太啱自己口味咁🤓

👖褲評: 7.8/10

食意粉來講真係唔知有咩可以挑剔 服務仲要勁好尤其是慶生嗰陣會唱歌又有即影即有🥺最後多謝 @justin 嘅款待😋😎一定會再encore架🥳另外中環同灣仔嘅分店環境會比較好嘅💁‍♀️

性價比: 8.8/10

Truffle Tagliolini
  • tagliolini
  • Panna Cotta
2021-02-17 5861 views
年初五平日, 來到沙田食個set lunch3人行, 11:15來到, 可以直接入座午餐有3個價錢可選擇. $98, $128, $148. 我地3個人share兩個午餐, 侍應告知要點一杯單點飲品這個份量, 我們剛剛好. 第二次來到, 吸引我再訪的是前菜和甜品部分. 餐廳主打是手工意粉, 但全部主菜也是意粉, 選擇不多前菜是green salad和巴拿馬火腿兩款也出色green salad 菜新鮮有芝士片, 份量有一大碗巴拿馬火腿 (三大片)廚房是開放式, 可見到廚師直接把火腿片出味道薄, 不會咸主菜, 青口和蝦肉一般. 意粉偏硬, 非煙X甜品提拉米蘇出色cheese部分是蛋黃色, 十分滑. 跟餐的迷你杯仔份量滿足, 不多不少. 整體可以的, 氛圍舒適老人家聽著他們年代的英文歌感覺很好這里的氛圍比食物出色特意提提. 雖說是午市套餐, 但升級項目算多, 點餐時要注意⭕️全店職員戴上口罩⭕️進店前量度體溫 ⭕️提供酒精搓手液 ⭕️座位間有透明膠板相隔 ✅提供硬卡紙套放口罩
年初五平日, 來到沙田食個set lunch
3人行, 11:15來到, 可以直接入座

午餐有3個價錢可選擇. $98, $128, $148.
我地3個人share兩個午餐, 侍應告知要點一杯單點飲品
這個份量, 我們剛剛好.
第二次來到, 吸引我再訪的是前菜和甜品部分.
餐廳主打是手工意粉, 但全部主菜也是意粉, 選擇不多

前菜是green salad和巴拿馬火腿
兩款也出色
green salad 菜新鮮
有芝士片, 份量有一大碗

巴拿馬火腿 (三大片)
廚房是開放式, 可見到廚師直接把火腿片出
味道薄, 不會咸

主菜, 青口和蝦肉一般.
意粉偏硬, 非煙X

甜品提拉米蘇出色
cheese部分是蛋黃色, 十分滑.
跟餐的迷你杯仔份量滿足, 不多不少.

整體可以的, 氛圍舒適
老人家聽著他們年代的英文歌感覺很好
這里的氛圍比食物出色
特意提提. 雖說是午市套餐,
但升級項目算多, 點餐時要注意

⭕️全店職員戴上口罩
⭕️進店前量度體溫
⭕️提供酒精搓手液
⭕️座位間有透明膠板相隔
✅提供硬卡紙套放口罩
2021-02-16
$133 (Lunch)
2021-02-15 3690 views
年初二周圍都好多人,呢間比較少人等位,就食Pici啦😂一份Holiday Brunch 包括餐包、前菜、意大利麵、甜品、飲品。🔸焗布旺倫松露芝士 Melted Provolone 呢種芝士專係用黎烤焗,有半溶拉絲既效果😍係幾好食既,不過一大兜芝士...係咁Heavy既情況底下,侍應好貼心問我地要唔要餐包送芝士食🤣🔸松露白濃湯 Truffle & Cauliflower Soup呢個好好飲😋好香濃好creamy!!👍🏻🔸青口蕃紅花忌廉扁麵Tagliatelle Mussels 青口好新鮮,仲有啲海水味。呢款扁麵同龍蝦闊條麵個麵差唔多🤔醬汁creamy得黎又唔會漏,唔錯😋🔸龍蝦闊條麵 Lobster Fettuccine 🍝蕃茄味的闊條麵,味道好開胃。不過今日個龍蝦既質素出乎意料地差🙈完全唔新鮮,切落去淋晒散晒,入口係梅嘅🙈忍唔住同侍應反映一下,始終Pici都食過好幾次,平日既質素都唔錯,可能只係咁啱失手,等佢哋注意一下。佢都有提出換過碟俾我哋,不過我地連意粉都食晒,唔洗換,純粹想反映下意見😛最後店員都好好waive左額外加的$80蚊,欣賞佢哋嘅服務態度!🔸提拉米蘇Tiramisu 🔸意式

🔸焗布旺倫松露芝士 Melted Provolone

呢個好好飲😋好香濃好creamy!!👍🏻

🔸青口蕃紅花忌廉扁麵Tagliatelle Mussels

🔸龍蝦闊條麵 Lobster Fettuccine 🍝

🔸提拉米蘇Tiramisu
🔸意式紅苺醬奶凍Panna Cotta
個人覺得個奶凍比Tiramisu 出色,好滑配上紅苺醬好好食😋Tiramisu既Cream都好香好綿滑!

🔸羅勒檸檬特調冰茶Basil & Lemon Ice Tea
🔸迷迭香檸檬Rosemary Limonata (熱)
Mocktail都係第一次飲熱既,有少少似檸蜜,飲完好舒服既感覺。
Lunch
2021-02-11 1664 views
今日除夕,自己Lunch搵間好嘢慰勞吓自己先果然無令我失望,每樣嘢都好出色我叫咗Set B 3個courses秘製肉丸其實之前食過一次除咗意粉,呢個肉丸都出色肉丸除咗豬肉,仲加咗牛肉比起淨係豬肉,味道更加有層次蕃茄醬都食得出有茄蓉茄醬嘅酸中和番Parmeson cheese嘅膩Fettuccine口味係辣豬肉醬呢度最出名就係手工意粉,名不虛傳比起其他地方嘅手工製作意粉呢度小好多麵粉味,無乜粉感多咗隻牛油味,好香連埋帶小小辣嘅豬肉醬真係惹味又過癮如果再辣多丁丁,我可能會比100分Tiramisu本身我叫Panna Cotta收到朋友訊息叫我一定要試呢度嘅Tiramisu所以我改咗order,好彩我聽咗佢講!因為真係好好食芝士custard嗰部分真係creamy,好綿滑咖啡Spongecake嗰部分,雖然吸晒咖啡嘅精華但唔會好濃味,搶咗custard嘅味道兩邊配合得好好,真係好食仲有砂糖喺可可粉上面小小脆脆地,又甜甜地整體全部嘢食都高質同正宗香港九龍新界都有分店推薦大家想食手製Pasta嘅可以試吓呢間Jan B重點推介(今次每樣都推薦呀,揀唔到~)
今日除夕,自己Lunch
搵間好嘢慰勞吓自己先
果然無令我失望,每樣嘢都好出色
我叫咗Set B 3個courses

其實之前食過一次
除咗意粉,呢個肉丸都出色
肉丸除咗豬肉,仲加咗牛肉
比起淨係豬肉,味道更加有層次
蕃茄醬都食得出有茄蓉
茄醬嘅酸中和番Parmeson cheese嘅膩

口味係辣豬肉醬
呢度最出名就係手工意粉,名不虛傳
比起其他地方嘅手工製作意粉
呢度小好多麵粉味,無乜粉感
多咗隻牛油味,好香
連埋帶小小辣嘅豬肉醬
真係惹味又過癮
如果再辣多丁丁,我可能會比100分

本身我叫Panna Cotta
收到朋友訊息叫我一定要試呢度嘅Tiramisu
所以我改咗order,好彩我聽咗佢講!
因為真係好好食
芝士custard嗰部分真係creamy,好綿滑
咖啡Spongecake嗰部分,雖然吸晒咖啡嘅精華
但唔會好濃味,搶咗custard嘅味道
兩邊配合得好好,真係好食
仲有砂糖喺可可粉上面
小小脆脆地,又甜甜地

整體全部嘢食都高質同正宗
香港九龍新界都有分店
推薦大家想食手製Pasta嘅可以試吓呢間
Cappuccino

Jan B重點推介
(今次每樣都推薦呀,揀唔到~)
2021-02-11
Lunch
Cappuccino
2021-07-20 0 views
星期六嘅6點半去到 淨返2張枱 可以唔使等位Set for two $438 (麵包 + 1前菜 +2意粉 + 2飲品)麵包就咁用紙袋裝住 又唔暖 係有啲頹😂好在味道係唔錯嘅我哋都refill咗一次前菜:Caesar Salad啲醬包住晒每塊菜嘅每個角落沙律菜好爽好甜只係啲crouton硬咗少少🤏🏻但整體我都幾喜歡意粉:慢煮牛面頰寛帶麵寛得嚟又有少少厚度 個口感真係做到好彈牙一啲都唔會有食麵粉嘅感覺肉味好重嘅牛面頰 配埋芝士🧀令到個麵好香 味道好豐富好好味經典千層麵 +$15熱辣辣又香噴噴牛肉嘅份量多到一個點好似仲多過啲麵咁😂食落有少少偏鹹覺得寛帶麵好食啲Tiramisu +$15依個真係必嗌少少糖鋪面 成個味道好有層次最大敗筆係 可樂無氣😂但overall都好好
星期六嘅6點半去到 淨返2張枱 可以唔使等位

Set for two $438
(麵包 + 1前菜 +2意粉 + 2飲品)

麵包

最大敗筆係 可樂無氣😂
但overall都好好
2021-07-17
2021-07-18 77 views
手工意粉 - 我小學開始喜歡煮嘢食,近排喜歡上自製意粉,使用義大利杜蘭小麥粉加上日本雞蛋製作出的意粉又軟滑又彈牙,一食,雙眼發一發光,就連續食咗幾日至今五日,在網上發現手工意粉的餐廳唔多.今日早上完成一些事情經過其中一間Pici所以引發研究的心,比較我的手工意粉和專業手工意粉餐廳的不同.我們可以看到職員在開放式路廚房非常純熟地不斷將粉團不斷在專業的壓麵機壓過了幾次原本1比1方形的粉團變成五比1長闊然後放入切面機內製作寬條麵,由於非常純熟過程不需十秒如果想一探究竟就可以坐門口的吧檯,你能夠看到由製作意粉到煮的全個過程,當時我冇留意就錯過咗(臨走觀摩了廚房一會,職員都歡迎),入餐廳時候帶位員任你選擇座位位置,揀了幾次都非常樂意直至你滿意,她也會望你的目光估計你大概喜歡坐的位置和想法,提供建議和問你喜歡哪裏,位置對一餐飯都非常重要.環境唔錯,有意大利氣氛(現代的),只是音樂大聲,可能是個人對聲音敏感,但氣氛唔錯,如果播意大利歌會較適合裝飾的整體能量, 例如Dean Martin. 看見食客一家大細都非常開心,令我聯想意大利著重家庭一家在長桌上一起分享食物的畫面,非常溫馨,有感而發希望香港人人

環境唔錯,有意大利氣氛(現代的),只是音樂大聲,可能是個人對聲音敏感,但氣氛唔錯,如果播意大利歌會較適合裝飾的整體能量, 例如Dean Martin. 看見食客一家大細都非常開心,令我聯想意大利著重家庭一家在長桌上一起分享食物的畫面,非常溫馨,有感而發希望香港人人都可以生活豐足和諧.

我今次食的是大蝦海鮮龍汁黑細麵(晚餐menu賣單$349),我響門口睇咗菜單好耐都未決定到入唔入去,因為我個人喜好是食spaghetti,菜單主要是寬條麵.除了素食的黑松露意粉幼身意粉的另外就是這個,而海鮮我不太喜好,而且嘗試一間意大利餐廳好唔好最佳的選擇就是食肉醬意粉,就像去上海餐廳叫小籠包,測試廚師的廚藝叫他製作蛋.但今次是我比較我的手工意粉和專業手工意粉餐廳的不同,所以我揀選了.
意粉一上桌簡簡單單沒有刻意的擺盤,鮮蝦經過烤煎的香氣值湧而來,而且蝦汁形成香濃乾脆的結塊於蝦肉上,是我其中最喜歡的一點,因為放到舌頭上融化,烤過的蝦味不斷同大腦溝通,有愉悅豐厚的感覺.我先食主角意粉,鮮蝦留候,口感軟滑有少少彈牙,可能我自製的意粉搓粉團的次數比他多所以比較他們的彈牙兩至三倍,他只是說黑意粉但冇說是墨汁意粉(說笑),沒有墨汁味.客觀來說,如果論意粉我喜歡我自製的口感,意粉醬汁他們的較豐厚,這是我需要提升的.畢竟我自己沒有將煎蝦與醬汁一起燴意粉或加高湯作基底.輪到煎蝦,新鮮彈牙有蝦味,之前講得脆結塊令到整隻蝦的鮮味生色不少,它儲存了水分與芳香分子,溶化時大量釋放氣味.如果百幾蚊的意粉,我覺得他交到貨有餘了,何況是手工意粉,他們的軟硬度適合大眾口味,小朋友也容易咀嚼.

講番配角,一開始上加50蚊的餐酒,其實我很少喝酒,但我好好奇點了意大利特有的榛子甜酒,酒精濃度20%,街外買一支700毫升大約200蚊.當然在這裏飲對著燭光感覺格外不同,首先聞一聞極度有榛子香氣,入口順喉金香,很快什麼菜都未上我就飲曬了,我最後一直都唔放過,而且在整餐飯都不斷地聞杯內剩餘的香氣.其後上海鮮蕃茄濃湯確實非常濃沃,辣度可以接受,賣相非常好,只是青口不是太新鮮,如果不說青口味道是非常好的,如果香草的味道更加多點就更好,我最後一滴都飲曬.

甜品加15蚊,Tiramisu大約一個咖啡杯的大細,表面灑上朱古力粉和啡糖,忌廉豐厚味道具層次,手指餅充滿咖啡香氣是新鮮的咖啡香氣,沒有咖啡放耐了氧化的酸臭味.整體感覺是非常滿意,幼滑豐厚多層次.

結論是味道和整體都幾好,我會再來嘗試其他種類的意粉.當然論軟滑,口感和香氣我的手工意粉更勝一籌,其實只是簡單的意大利durum麵粉加雞蛋混合一起,可能我買的是正宗意大利牌子和日本高級雞蛋,而且可能搓麵團的次數較多產生更加多筋更彈牙.但令我最懷念的是jamie oliver的手工肉醬意粉,價錢又優惠有蛋香又彈牙.

多謝您收看本次食評

海鮮大蝦濃汁黑幼麵
意大利榛子甜酒
2021-07-18
海鮮大蝦濃汁黑幼麵
意大利榛子甜酒
2021-07-10 40 views
Pici Shatin is my absolute favorite Italian restaurant. I had a 3 course meal, with a glass of red wine. As a starter, the cold cut is absolutely perfect with the house red, not to mention the pasta is always fantastic. Considering the quality, the price is reasonable. I am always delighted with my meal! Servers are also professional and always efficient, well-trained and polite. Can’t wait to return and wouldn’t hesitate to recommend to anyone looking for a classic handmade pasta to eat.
  • Truffle  tagliolini
  • Cold  cut
2021-07-02 77 views
今日想跟大家分享一間意大利餐廳, 是一間十分適合慶祝生日又或是紀念日的餐廳🙈.法式麵包🥖餐前首先送上的是法式麵包, 再附上油醋汁吃, 挺開胃可口的, 不過我便略嫌法包比較硬身, 不太脆口🤥.前菜 - 吞拿魚他他 Tuna Tartare (要額外 +$10)吞拿魚他他顧名思義就係吞拿魚刺身, 吞拿魚好新鮮, 再配上牛油果🥑同洋蔥🧅, 令整道前菜都充滿層次, 味道亦好夠, 係好食嘅前菜! .🍝 Tagliolini Truffle 松露細扁麵 +$25松露一向係我嘅至愛, 所以諗都唔洗諗, 好快就決定好主菜!🤨 一嚟到, 就已經聞到好香嘅松露味!!!😍 細扁麵亦好有咬口, 啖啖都食到松露油同松露醬, 雖然松露片無乜味, 但口感都幾得意🙈~ 賣相又好靚, 整體嚟講, 我非常滿意!🤤 如果份量再多啲就好啦XD.Tiramisu🍨食完主菜, 當然就係甜品時間!🤪 Tiramisu 面上嘅可可粉, 再配上好滑嘅cream, 苦作帶甜!🥳 而中間嘅海綿蛋糕都做到好鬆軟同濕潤, 吸收咗咖啡嘅香味, 但又唔太濃, 完全係恰到好處!🤤.整體嚟講, 三道菜連飲品 $148, 要再 +10%, 係偏貴😳 但
法式麵包🥖
Tiramisu🍨
整體嚟講, 三道菜連飲品 $148, 要再 +10%, 係偏貴😳 但係價錢同質素絕對成正比, 而且環境同氣氛都好好, 值得一試!👀
(💛💛💛💛💛為滿分)
味道:💛💛💛💛💛
西環堅尼地城加多近街45-55號恆裕大廈地舖
  • tagliolini
  • 吞拿魚他他
2021-06-28 55 views
今日同男朋友去咗慶祝週年紀念日💕咧一間嘅餐廳我已經食過好多次再加上佢地嘅手製意粉實在令人難以抗拒所以絕對係高質之選👍🏻-慢煮牛面頰寬帶麵 - $140寬條麵的口感好正😍好有咬口之餘又夠彈牙仲有好重嘅蛋香所以話識食一定要食手工製意粉慢煮8小時嘅牛面頰真係煮得好淋身一絲一絲咁肉味都濃郁基本上我每一次去都係嗌呢一個食🥰-廚師精選冷切盤- $130Parma Ham🔸Salami🔸Parmesan Cheese🔸Taleggio咧個cold cuts又係一個不可不叫的dish我個人就好中意張巴馬臣芝士同Parma Ham夾落餐包到食成個口感都好豐富又唔會話好膩或者太鹹男朋友就話好鍾意佢地嘅salami因為唔會太硬同乾至於taleggio🧀我地倆個都麻麻覺得好硬同埋有一種唔識形容嘅味😂*落單後店員就會送上餐包,如果唔夠仲可以
今日同男朋友去咗慶祝週年紀念日💕

因為唔會太硬同乾
至於taleggio🧀
我地倆個都麻麻
覺得好硬同埋有一種唔識形容嘅味😂

*落單後店員就會送上餐包,如果唔夠仲可以
2021-06-27
Dinner
Celebration
Anniversary
2021-06-28 88 views
📌點左2個假日午餐set 每個set基本收費$178 再加一包前菜、主菜、甜品同一杯飲品📍前菜1: 田園沙津味道:4/5賣相:4/5幾開胃❤️❤️作為前菜好適合✨份量都幾夠,2個人share 黎食📍前菜2:吞拿魚牛油果他他味道:5/5賣相:4/5✨✨✨✨必點!!第一次食他他原來口感咁特別酸酸甜甜好開胃!單食好食~店員話亦都可以配埋送上既包一齊食發現加係包上面都好夾!📍主餐1:牛面頰肉寛帶面味道:5/5賣相:3.5一上菜既時候同朋友見到個賣相相對另一碟主菜遜色一點但一食落口,有驚喜!!!!好鐘意個寛面面條有一種烘焙蛋糕既時候會出現既味道好香!!📍主餐2: 大蝦海鮮濃汁黑細麵味道:4/5賣相:5/5賣相超級開胃!蝦好大隻!味道都幾好。但我鐘意上面個款主面多d📍甜品甜品超好食!👍tiramisu 高推!!好值得食 有d 後悔冇叫2個tiramisu~甜度剛好!📍環境好舒服~

📌點左2個假日午餐set
每個set基本收費$178 再加一
包前菜、主菜、甜品同一杯飲品

📍前菜1: 田園沙津
田園沙津

味道:4/5
賣相:4/5

📍前菜2:吞拿魚牛油果他他
味道:5/5
賣相:4/5
✨✨✨✨必點!!
第一次食他他
原來口感咁特別
酸酸甜甜好開胃!
單食好食~
店員話亦都可以配埋送上既包一齊食
發現加係包上面都好夾!

📍主餐1:牛面頰肉寛帶面

味道:5/5
賣相:3.5
一上菜既時候同朋友見到
個賣相相對另一碟主菜遜色一點
但一食落口,有驚喜!!!!
好鐘意個寛面
面條有一種烘焙蛋糕既時候會出現既味道
好香!!

📍主餐2: 大蝦海鮮濃汁黑細麵

味道:4/5
賣相:5/5

📍甜品

甜品超好食!👍tiramisu 高推!!
好值得食 有d 後悔冇叫2個tiramisu~
甜度剛好!

📍環境好舒服~

2021-06-27 88 views
Pici我都食過好幾次 隔左一段時間再黎 一心想帶朋友黎試其中一間我最鐘意既平價手工意粉 點知大失所望😢😢-晚餐時間75分鐘咁上下 叫左個set for 1 包括有面包 一個前菜 一個意粉 一杯餐飲 另外我地再加多一個意粉同埋飲品——————————-麵包⭐️⭐️唔知係咪covid19既關係 由碟上變左袋裝 好失望 法包以前係會有少少暖 加黑醋食係好好味☹️☹️但今次食既包係凍冰冰 咬唔到 根本點完黑醋都掛唔到汁落個包到 個成舊浸落去十幾秒先得👎🏻醋既味道都唔夠以前咁酸 ———————————巴馬火腿 ⭐️⭐️⭐️⭐️成餐最好食既一道菜 係現成既巴馬火腿———————————Orecchiette⭐️⭐️⭐️每次食pici都必點既一個意粉 但沙田分店今次係有分別情況下做得好差 汁既調味真係好睇廚師 辣味唔夠 口感都唔夠濃厚———————————-Pappardelle beef cheek⭐️⭐️⭐️朋友叫依個意粉會做得好過上面個個 但牛肉處理得唔夠細緻 食到原粒方塊形既牛肉碎 ——————————飲品上菜速度有啲奇怪 我都食完個意粉佢先上第一杯野飲 重要係我朋友吹左兩次 啤酒都係就咁斟出黎姐完全唔洗調 水吧當時

——————————-

Pappardelle beef cheek⭐️⭐️⭐️

Pappardelle beef cheek

——————————
飲品

上菜速度有啲奇怪 我都食完個意粉佢先上第一杯野飲 重要係我朋友吹左兩次 啤酒都係就咁斟出黎姐完全唔洗調 水吧當時只係安排左一個人做野 有啲奇怪
Asahi
Frutti  ice  tea

——————————

總結

好簡單 pici其實係好食既 但沙田既水準不穩 我都明白係商場而且面積比較大係會忙啲😢所以大家想食 可以去其他分店 例如尖沙咀 佢地既員工比較多外國人 好熱情做野好有heart feel到同客人既關係好好多👍🏻👍🏻
Parma  ham
2021-06-25 83 views
Pici (沙田)是我最愛之一的餐廳Pici❤️ 其實早前已分別於灣仔和荔枝角分店食晚餐,今次在沙田分店試下Brunch 先~Brunch $178 包括:🥖Bread,Starter,Pasta,Dessert & DrinkPasta 方面,小編揀了最愛的Tagliolini以及新鮮手工製造的 Ravioli Bolognese Tagliolini (+$30) 鮮刨黑松露醬扁麵 (素)Fresh shaved black truffle, white truffle pasta好多餐廳都只是用黑松露醬,但Pici 是把新鮮的黑松露刨在手工意粉上,味道絕配,香氣撲鼻,麵條蛋香味濃❤️ Ravioli Bolognese 胡椒芝士牛肉意大利雲吞剛好坐正望見製作意大利雲吞的bar 枱,由壓麵團,蓋模,包餡,一邊品嚐一邊欣賞製作過程,別具風味💕 餡料份量十足,雲吞皮質感煙韌,滿意🥰小編每次都必食Pici 的 Tiramisu 它的特別之處是最面層加了粗粒砂糖,但又不要蓋過咖啡味🌹地址:沙田沙田正街18號新城市廣場第一期2樓251號舖
Pici (沙田)

Brunch $178
包括:

Ravioli Bolognese 胡椒芝士牛肉意大利雲吞

小編每次都必食Pici 的 Tiramisu
它的特別之處是最面層加了粗粒砂糖,但又不要蓋過咖啡味🌹

地址:沙田沙田正街18號新城市廣場第一期2樓251號舖
2021-03-06
$250 (Lunch)
2021-06-23 61 views
This visit to Pici wasn’t planned. It was father’s day but we still managed to walk in. The staff was nice, offering us a booth. They only offered brunch menu. The three of us each ordered different starters and pasta. For the starters, we chose burrata and rocket, melted cheese and tuna tartare they were way better than what we expected. The portions are just right. Yet the melted cheese could be quite heavy, especially if you are planning to order a creamy pasta.As for the main pasta, we chose

Tuna  tartare
Melted  cheese

As for the main pasta, we chose the bolognese ravioli, shrimp pasta and spicy linguine. Their pasta were okay.

For desserts, all of us chose the tiramisu over their panna cotta. They were great, not too sweet (guess they adjusted the sweetness level to one that suit people in Hong Kong! Italian tiramisu is way too sweet for us!

The set was overall satisfying but the overall portion is a bit too much for us. The service was great.
Burrata  and  rocket
2021-06-20
Tuna  tartare
Melted  cheese
Burrata  and  rocket
2021-06-21 65 views
第一次嘗試手工意粉 口感同平時食既意粉唔同 好有咬口同質感午市套餐好抵食 有面包,前菜,主食,甜品。店員會首先送上一袋法包 一袋入面有4塊用黎點黑醋同橄欖油食 好好食呀媽呀面包真係勁好食 同普通法包唔同 入面好軟熟 首先前菜: 1. 肉丸不過不失 佢唔係彈牙既肉丸 反而有啲似放大版既IKEA肉丸 蕃茄醬汁比較偏酸好開胃2. 忘記了叫什麼名字 不過呢盤好似係烤焗芝士🧀 一大盤滿滿的芝士好特別呀媽呀好拉絲 放入口好似香口膠好煙韌 好正 係脂肪既味道🤤 兩個前菜份量好大 食完都佔左胃既一半主菜:1. 鮮刨黑松露細扁麵😍 (大推薦)呢個好正好正好正松露好香 份量一啲都唔姑寒 咬落去口感係爽口 手工細扁麵 食落似爽口既伊面質地成碟既口感味道都一流 同平時食既意粉完全唔同2.經典牛肉千層麵表面係滿滿既芝士 配上偏酸既蕃茄醬 一啲都唔肥膩 越食越開胃 食食下唔覺唔覺就食哂成碟(*¯︶¯*)建議先食完松露扁麵先再食千層麵因為前者味道較淡 後者太強烈蕃茄味會遮蓋松露既香氣甜品:我個人比較中意意式奶凍多過提拉米蘇🙄提拉米蘇好滑 中間有啲吸左咖啡既餅乾係入面增加口感 層次好豐富好香真係好香🤣 但我個人對咖
第一次嘗試手工意粉

口感同平時食既意粉唔同 好有咬口同質感

午市套餐好抵食 有面包,前菜,主食,甜品

店員會首先送上一袋法包 一袋入面有4塊

好拉絲 放入口好似香口膠好煙韌 好正 係脂肪既味道🤤
兩個前菜份量好大
食完都佔左胃既一半

主菜:

1. 鮮刨黑松露細扁麵😍 (大推薦)
呢個好正好正好正

松露好香 份量一啲都唔姑寒 咬落去口感係爽口