2021-07-20 4255 views
爸爸每餐都一定要有飯,唔係特別好生冷野,中餐又食到悶悶地,所以生日就帶佢去食西班牙菜,搞搞新意思~前菜/小吃有好多選擇,我地order左兩款croquette,每款兩粒share~ Croquette(西班牙可樂餅)通常會用牛奶同麵粉再加唔同filling搓成圓或方形嘅粒粒,再沾麵包糠去炸。Iberico ham croquette嘅黑毛豬風乾火腿為creamy嘅饀料添加一D鹹香。Squid croquette with “all-i-oli”嘅黑實外表為croquette增加神祕感,咬開即散發著較濃嘅蒜味。細細粒好香口,送酒一流!Tomato bread with Arbequina extra virgin olive oil一份有兩件,我地order叫左兩份。麵包烘得超鬆脆,上面沾滿初榨橄欖油同蕃茄蓉,係一款好fresh又健康嘅小食。Spanish lazy omelette with morcilla & chorizo好特別!Morcilla 係西班牙血腸,用豬血撈埋米用蒜等香料製成黑色嘅香腸,咁大個女都係第一次食,好香又唔算太鹹。Chorizo係煙燻香腸,混入煎到好薄嘅la

Spanish lazy omelette with morcilla & chorizo好特別!Morcilla 係西班牙血腸,用豬血撈埋米用蒜等香料製成黑色嘅香腸,咁大個女都係第一次食,好香又唔算太鹹。Chorizo係煙燻香腸,混入煎到好薄嘅lazy omelette 超香超夾,大推介!

Seafood Tapas 揀左細佬至愛嘅Octopus Galician style on potato “al caliu”,八爪魚略嫌有D太冧,薯蓉溝埋牛油、蒜同paprika好香~

爸爸就對Ajillo prawns讚不絕口。蝦加簡單嘅食材包括紅蔥頭、蒜、車厘茄、paprika同辣椒,用橄欖油煎香並浸泡,已經係令人回味嘅佳餚。蝦肉新鮮爽脆,橄欖油雖然多得有D驚嚇,但見住啱啱上碟D bubble仲滾緊好治癒。
Ajillo prawns

Meat tapas 原本想試braised beef cheeck 同 deboned suckling pig,不過未夠八點已經賣晒,好失望。Staff推介off menu 嘅限量Secreto - the “secret” cut from the Spanish acorn-fattened pigs!即刻上網search 下,原來呢個秘密部位位於豬嘅肩胛骨同腰部之間,又叫「胛心肉」。講到咁罕有一於試吓佢,食落口有d似柔軟版嘅豬頸肉,油脂滿滿嘅感覺,大家都好鍾意!仲有薯條做sides 超滿足!
Secreto

食西班牙菜又點少得paella ~ 離遠都聞到Pica pica paella surf & turf 嘅香氣,雖然份量有D少同有D過鹹,但好有鑊氣,最happy就係有我最愛嘅飯焦!
Pica pica paella surf & turf

Pre-order左off menu嘅Spanish cheesecake 慶祝daddy生日,餐廳幫手寫好生日字句之餘仲好貼心咁送上載滿staff祝福message嘅birthday card,超窩心~
Spanish  Cheesecake

餐廳好classy,環境、氣氛同食物質素都very good,staff又helpful而且成日主動幫手加水同換餐具,埋單先超意外咁發現原來餐廳唔收service charge!除了食唔到較signature嘅兩款meat tapas,真係冇得彈~

附上menu-

2021-07-18
Birthday
Ajillo prawns
Secreto
Spanish  Cheesecake
  • Spanish  cheesecake
  • Squid croquette with “all-i-oli”
2021-07-19 3395 views
約食飯突然就諗起呢間,但又係啦太急啦,book唔切就walkin囉因為今次同朋友黎食,又想試埋我地之前未試既,所以就每樣叫少少再分Wagyu steak tartar on charred bone marrow $173個tartare當然好食啦,記住要整埋尐bone marrow出黎,hi少少鹽會再開心尐,同埋係可以添餅餅既Tomato bread with Arbequina extra virgin olive oil $35呢個我地食過好食 ,個蕃茄好fresh加埋個olive oil,成件事好match好好食Red prawn hotdog, Josper grilled prawn head $132呢個又係次之黎都食,但因為朋友條有敏感,所以我地自私食XDWatermelon gazpacho, cucumber sorbet $65我地自私食完就到佢地叫左呢個,我撩左啖er... um... not my cup of tea, 但好fresh,而呢個組合都好特別,不過男人同朋友都好欣賞Smoked salmon bikini, black truffle pate

呢個又係次之黎都食,但因為朋友條有敏感,所以我地自私食XD

Smoked salmon bikini, black truffle pate, sour cream $90
呢個好好味,雖然好似只係一份普遍既三文治,但個組合真係好好食

Croquettes $17 each
我都唔記得叫左邊隻,應2都係ham同squid,因為記得期間限定既mushroom就試唔到

Lobster & Octopus juicy rice $340
我地次次都係叫海鮮飯,今次就試左呢個juicy rice,好好濃好好味! 不過就要時間,所以決定左叫呢個就要早尐叫

Jamon Iberico acorn fed, up to 52 months curation - $120/25g
好似夠食又想再食多少少... 所以... 再加單! 呢個呢,我都食到果香味,但我自己覺得比較油

Octopus gallician style on potato "al caliu" $135
見隔離叫又唔太大碟,都係加既,都幾香,但呢... 我無expect話個口感係咁既,佢唔爽口,比較“林”,但又唔係“梅”,唔識講
2021-07-02
2021-06-18 5217 views
*∗⃰*⁕ 上環 𝗣𝗶𝗰𝗮 𝗣𝗶𝗰𝗮 *⁕∗*∗ 整體質素不錯 甜品最有驚喜🤤🤍⠀⠀⠀這次book了 @picapica 跟媽媽慶祝生日⠀可以提前預訂好好吃的cheesecake⠀店員可以幫忙寫happy birthday還有蠟燭喔⠀而且驚喜地準備了生日卡!⠀⠀⠀« Sᴜᴍᴍᴀʀʏ »⠀⠀其實所有食物都蠻不錯的⠀但甜品真心很有驚喜!!⠀雖然份量不算多但吃得飽飽⠀人均都只是$300-400左右⠀店員都很友善der~但環境稍微有點吵⠀整體覺得可以encore⠀推薦大家可以來慶生啊!⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀ఌ︎ 𝐒𝐪𝐮𝐢𝐝 𝐜𝐫𝐨𝐪𝐮𝐞𝐭𝐭𝐞 𝐰𝐢𝐭𝐡 “𝐀𝐥𝐥-𝐢-𝐎𝐥𝐢” $17/𝐩𝐜⠀炸薯仔波波~這款裡面有墨汁還有一點墨魚肉。沒覺得特別好吃~我5月頭吃是$15/pc但現在官網上已經變成了$17了,加幅蠻大欸⠀⠀ఌ︎ 𝐎𝐜𝐭𝐨𝐩𝐮𝐬 𝐆𝐚𝐥𝐢𝐜𝐢𝐚𝐧 𝐬𝐭𝐲𝐥𝐞 𝐨𝐧 𝐩𝐨𝐭𝐚𝐭𝐨 “𝐚𝐥 𝐜𝐚𝐥𝐢𝐮” $135⠀這個見很多人都大推但我個人覺得還好🙈 八爪魚非常非常軟稔,這也是我不喜歡的地方😂 因為我比較喜歡有嚼勁的口感。而且2看食評說這個味道比較重,偏偏我這次的調味有點不足呢。但不得不說墊底的薯蓉真
⠀⠀
人均都只是$300-400左右⠀
店員都很友善der~但環境稍微有點吵⠀
整體覺得可以encore⠀
推薦大家可以來慶生啊!⠀⠀⠀⠀⠀⠀

這個見很多人都大推但我個人覺得還好🙈 八爪魚非常非常軟稔,這也是我不喜歡的地方😂 因為我比較喜歡有嚼勁的口感。而且2看食評說這個味道比較重,偏偏我這次的調味有點不足呢。但不得不說墊底的薯蓉真的很好吃,好creamy🤤 整體不過不失,但這個很大碟幾抵食🤣⠀

ఌ︎ 𝐆𝐫𝐢𝐥𝐥𝐞𝐝 𝐟𝐨𝐢𝐞 𝐠𝐫𝐚𝐬 “𝐂𝐨𝐥𝐥𝐯𝐞𝐫𝐝” 𝐨𝐧 𝐭𝐨𝐚𝐬𝐭, 𝐜𝐚𝐫𝐚𝐦𝐞𝐥𝐢𝐳𝐞𝐝 𝐨𝐧𝐢𝐨𝐧𝐬 $168⠀
很好吃,但好貴,好唔抵🤪⠀
多士很脆很脆,鵝肝油脂感重超正⠀
唯一缺點就是份量超少,兩口吃完了~⠀

ఌ︎ 𝐒𝐥𝐨𝐰 𝐫𝐨𝐚𝐬𝐭𝐞𝐝 𝐈𝐛é𝐫𝐢𝐜𝐨 𝐥𝐚𝐦𝐛 𝐬𝐡𝐨𝐫𝐭 𝐫𝐢𝐛𝐬, 𝐫𝐨𝐦𝐞𝐬𝐜𝐨, 𝐚𝐩𝐩𝐥𝐞 “𝐀𝐥𝐥-𝐢-𝐨𝐥𝐢” $155⠀
第一次吃帶了iberico羊肉 有驚喜!⠀
羊騷味蠻重的所以愛羊肉的人會喜歡🤤⠀
而且肉質很嫩滑外皮又烤得跟酥脆!⠀
不過可惜肉不多,但我還會想encore這個~⠀

ఌ︎ 𝐁𝐫𝐚𝐢𝐬𝐞𝐝 “𝐂𝐚𝐫𝐫𝐢𝐥𝐥𝐞𝐫𝐚𝐬” 𝐛𝐞𝐞𝐟 𝐜𝐡𝐞𝐞𝐤 𝐰𝐢𝐭𝐡 𝐩𝐨𝐭𝐚𝐭𝐨 𝐩𝐮𝐫é𝐞 $168⠀
這個本身沒打算點,但因為擔心吃不飽所以點了這個牛面頰來試試,然後超有驚喜! 牛肉膠質重,味道濃郁,配上薯蓉真的很好吃!而且這個份量很大,淡淡肉🤣 好正🤤⠀

ఌ︎ 𝐃𝐞𝐛𝐨𝐧𝐞𝐝 𝐬𝐮𝐜𝐤𝐥𝐢𝐧𝐠 𝐩𝐢𝐠, 𝐬𝐰𝐞𝐞𝐭 𝐩𝐨𝐭𝐚𝐭𝐨 𝐩𝐮𝐫𝐞𝐞, 𝐫𝐚𝐰 𝐬𝐩𝐢𝐧𝐚𝐜𝐡 $168 ⠀
我想吃很久的乳豬,很好吃但份量真的好少😂 豬肉非常嫩滑,豬皮好脆,油膩感很低,但肉味濃郁~配菜沒什麼特別🤣⠀

ఌ︎ 𝐁𝐥𝐚𝐜𝐤 𝐩𝐚𝐞𝐥𝐥𝐚 𝐑𝐢𝐜𝐞 $195⠀
這個是飽肚之選!其實蠻好吃的,有不少煙肉和小墨魚!跟garlic mayo撈勻吃不會乾,濕潤感剛好!而且還有飯焦!⠀

ఌ︎ 𝐖𝐚𝐫𝐦 𝐂𝐡𝐞𝐞𝐬𝐞𝐜𝐚𝐤𝐞, 𝐑𝐚𝐬𝐩𝐛𝐞𝐫𝐫𝐲 𝐈𝐜𝐞𝐜𝐫𝐞𝐚𝐦 $70⠀
好!好!吃!應該是整頓飯最驚喜的一道~⠀
起司用上了blue cheese所以味道好濃郁好鹹香🤤 流心的起司加上脆脆的撻皮好正!不過真的會有點膩,這個時候一旁的紅桑子雪芭就起作用了!酸酸的很開胃呢~⠀
(這個是 off menu item 想吃的話早點去或者打電話訂位順便預定啊!生日預定時可以順便說是要慶生喔!)⠀

ఌ︎ 𝐂𝐚𝐭𝐚𝐥𝐚𝐧 𝐜𝐫𝐞𝐚𝐦 𝐟𝐨𝐚𝐦, 𝐯𝐚𝐧𝐢𝐥𝐥𝐚 𝐢𝐜𝐞 𝐜𝐫𝐞𝐚𝐦 $50⠀
抱著一試無妨的心態這個甜品也是有驚喜呢!其實就是一層很細膩但不會很空氣的奶泡,包著冰淇淋!奶香味很足 不會很甜。底下還有帶肉桂香的餅碎。如果面頭的焦糖更多就好了!整體層次感非常豐富,我個人超喜歡!(喜歡cream的你應該會愛的!)⠀⠀

.⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
ɪ ʀᴇᴄᴏᴍᴍᴇɴᴅ ᴛʜᴇɪʀ...⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
Catalan cream foam, cheesecake, braised beef cheek, paella⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
.⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
ᴛʏᴘᴇ ᴏғ ғᴏᴏᴅ #168hk_spanish⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
ᴛᴀsᴛᴇ #168hk_yum⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
Lᴏᴄᴀᴛion#168hk_sheungwan⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
Rᴇᴠɪsɪᴛ¿ yes⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
.⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
📍Pica Pica⠀
上環德輔道中317-321號啟德商業大廈地下G-H號舖⠀⠀⠀⠀⠀
.⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
2021-06-15 1713 views
𝗣𝗶𝗰𝗮 𝗣𝗶𝗰𝗮 is always my favourite Spanish restaurant in HK!! Great food, service and at the best value❤️ I guess this is my 4th or 5th visit!! Never get bored of their Spanish dishes🥰 𝗧𝗼𝗺𝗮𝘁𝗼 𝗕𝗿𝗲𝗮𝗱 𝘄𝗶𝘁𝗵 𝗔𝗿𝗯𝗲𝗾𝘂𝗶𝗻𝗮 𝗲𝘅𝘁𝗿𝗮 v𝗶𝗿𝗴𝗶𝗻 𝗼𝗹𝗶v𝗲 𝗼𝗶𝗹 𝗛𝗸$𝟯𝟬 🍅🌟- One of my must-order item in all Spanish restaurants! I love the mixture of olive oil and tomato bread with a full texture and sour flavour🥰𝗣𝗮𝗱𝗿𝗼𝗻 𝗽𝗲𝗽𝗽𝗲𝗿 𝘀𝗹𝗶𝗴𝗵𝘁𝗹𝘆 𝘀𝗲𝗮𝘀𝗼𝗻𝗲𝗱 𝗛𝗸$𝟱𝟱 🫑- I don’t eat pepper🤣🤣 My hubby ordered this and love it so much!!! 😛𝗪𝗮𝗴𝘆𝘂 𝗦𝘁𝗲

𝗪𝗮𝗴𝘆𝘂 𝗦𝘁𝗲𝗮𝗸 𝗧𝗮𝗿𝘁𝗮𝗿𝗲 𝗼𝗻 𝗰𝗵𝗮𝗿𝗿𝗲𝗱 𝗯𝗼𝗻𝗲 𝗺𝗮𝗿𝗿𝗼𝘄 𝗛𝗸$𝟭𝟳𝟬 🥩🦴🌟
- Another my top favourite dish in Pica Pica☺️ Perfect seasoned steak with strong beef flavour☺️. After mixing with bone marrow… 💯💯💯💯💯

𝗦𝗺𝗼𝗸𝗲𝗱 𝗦𝗮𝗹𝗺𝗼𝗻 𝗕𝗶𝗸𝗶𝗻𝗶, 𝗕𝗹𝗮𝗰𝗸 𝗧𝗿𝘂𝗳𝗳𝗹𝗲 𝗽𝗮𝘁𝗲, 𝘀𝗼𝘂𝗿 𝗰𝗿𝗲𝗮𝗺 𝗛𝗸$𝟵𝟬 🐠🌟
- Very full texture in my mouth🥰 I am a truffle lover! The salmon best matched both truffle and the sour cream! Perfect! 💯

𝗣𝗶𝗰𝗮 𝗣𝗶𝗰𝗮 𝗣𝗮𝗲𝗹𝗹𝗮 𝗦𝘂𝗿𝗳 & 𝗧𝘂𝗿𝗳 𝗛𝗸$𝟭𝟴𝟱 🥘🌟🌟
- Unfortunately no small size available on the public holidays🥺A bit too much for us.. Very delicious but really full🤣🤣 I will say this is the 𝗕𝗘𝗦𝗧 𝗣𝗮𝗲𝗹𝗹𝗮 I have ever tried in town🌟🌟🌟🌟🌟

We were sitting at the kitchen counter and it was a bit hot🥲 But I enjoy so much watching the chef cooks.👨🏻‍🍳

If you are a 𝑺𝒑𝒂𝒏𝒊𝒔𝒉 𝑳𝒐v𝒆𝒓 but you haven’t try this out, you must plan a visit!!!
  • Tomato bread with Arbequina extra virgin olive oil
  • Pica Pica paella surf & turf
  • 𝗪𝗮𝗴𝘆𝘂 𝗦𝘁𝗲𝗮𝗸 𝗧𝗮𝗿𝘁𝗮𝗿𝗲 𝗼𝗻 𝗰𝗵𝗮𝗿𝗿𝗲𝗱 𝗯𝗼𝗻𝗲 𝗺𝗮𝗿𝗿𝗼𝘄
  • 𝗦𝗺𝗼𝗸𝗲𝗱 𝗦𝗮𝗹𝗺𝗼𝗻 𝗕𝗶𝗸𝗶𝗻𝗶
  • 𝗕𝗹𝗮𝗰𝗸 𝗧𝗿𝘂𝗳𝗳𝗹𝗲 𝗽𝗮𝘁𝗲
  • 𝘀𝗼𝘂𝗿 𝗰𝗿𝗲𝗮𝗺
2021-06-07 3792 views
我😎本身好喜歡食tapas❤️睇食評見PicaPica好多人讚,響佢網站訂左枱就去左試下😋非常近上環mtr,西港城隔離餐廳座位吾迫,我地選左坐cooking kitchen前面既bar 枱,可以睇到廚師煮野食😆望到隻大火腿🐽但我姐姐不太喜歡啖啖肉,所以無叫到,其實佢既ham 同cold cuts都非常抵食黎前我已經睇定想食咩😜先黎Tomato bread with Arbequina extra virgin olive oil ($30)呢個好好食,新鮮蕃茄+olive oil鋪滿脆卜卜法包🤤好想encoreSquid Croquette with “All-i-Oli”Ibérico Ham Croquette ($15/pcs)脆炸外皮裡面係薯粒,我地覺得Squid 好食過Ham 好多,因為Ham 感覺好咸滿滿墨魚味🤤Octopus Galician style on potato “al caliu” ($130) 呢個有d失望😐,因為個octopus煮得太林軟,令到octopus應有既口感無哂。可能我地本身喜歡有咬口野,所以吾太喜歡下面既薯蓉裡面有濃烈ham既咸香味Black
我😎本身好喜歡食tapas❤️

非常近上環mtr,西港城隔離

黎前我已經睇定想食咩😜

滿滿墨魚味🤤

下面既薯蓉裡面有濃烈ham既咸香味

Black Paella Rice (Small, $115)😋

呢個墨魚飯好好食,啖啖墨汁香,面頭鋪左墨魚同豬腩肉,pan底薄但係非常飽肚,喜歡墨魚飯的人吾好錯過,small portion已經足夠2人食

因為我姐姐生日,所以我一早訂左off menu既Spanish cheese cake,但我姐姐一聽到係羊奶芝士,打冷震!🤣 佢本身吾鐘意食芝士😜所以最後只叫左一個甜品

Dark Chocolate, hazelnut, extra virgin olive oil, salt ($70) 非常濃烈既朱古力同榛子味❤️好好食,餐廳仲送左張生日卡俾客人

餐廳仲無加一,埋單只係405蚊,雖然無set但吾算貴😆,但係廚師太重手,我地食咩都覺得好咸🤣,吾知正宗西班牙菜係咪甘,因為我食親tapas,每次都覺得廚師落得太多鹽😅

2021-06-07
$210 (Lunch)
Birthday
  • Dark Chocolate hazelnut
  • extra virgin olive oil
  • salt
2021-09-07 0 views
今日放假專程同朋友嚟到位於中環西班牙菜,最出名係紅蝦熱狗🌭️,紅蝦好大隻,肉質鮮甜,蝦汁配上熱狗超好味😋鵝肝多士呢樣係必定要嗌,我哋都好鍾意食,鵝肝好juicy ,佩上脆卜卜多士,最後嗌咗個西班牙海鮮飯,味道唔錯,兩個人份量剛剛好
今日放假專程同朋友嚟到位於中環西班牙菜,

鵝肝多士

最後嗌咗個西班牙海鮮飯,味道唔錯,兩個人份量剛剛好
約咗6:00食晚飯,早咗少少度,打算早啲入,點知職員唔俾,都體諒嘅。點知去到六點再返去嘅時候,門口已經有一大堆人,之後全部排隊等入去食飯,真係好多人。入到去,裝修好好,好舒服,枱與枱之間唔會好近,傾偈一流。去到西班牙餐廳,點可以唔叫Shangria! 自己本身唔鍾意玉桂味,所以有啲怕飲呢隻酒,但呢度嘅Shangria冇乜玉桂味,我直情飲唔到有玉桂味。所以我覺得幾好飲。開始嘅時候叫咗個多士,一上菜以為係叫咗他他,點知原來上面嗰啲係蕃茄,下面有啲油!我鍾意食蕃茄嘅,但覺得味道一般啦!之後叫咗個52個月嘅ham,都諗住會好鹹㗎啦,話晒都52個月,就係想試吓佢有幾鹹!一嚟到見到超級多肥肉,勁多油喺面頭!食落口可能因為好多脂肪,開頭食落去係唔係好鹹,越食越鹹,但呢個行到我覺得可以接受,反而唔係咁鍾意好多根!再叫咗個豬仔髀?味道唔錯,黃色嗰一啲係番薯蓉,我自己覺得幾好食!呢度最後落樓先400多元,幾抵食,其實本身叫咗個西班牙飯,不過最後佢冇幫我哋落到order,所以先咁平!

入到去,裝修好好,好舒服,枱與枱之間唔會好近,傾偈一流。

Sangria

Sangria
一直都好想黎呢間出晒名既西班牙餐廳試下 終於有機會去啦!ꆛ結果真係好驚喜呀 果然好東西都係值得等待的!🥺先提提大家如果想黎記住預先book左先呀🤓早大約一星期都只係book到平日既夜晚🤧如果想揀weekend就要再早啲了由於今次係同男朋友慶祝🤪所以book既時間都諗住tick埋係for慶祝purpose先 冇諗過原來餐廳會比咁多驚喜!😳一去到餐廳店員就安排左比較近窗邊既位置🪟坐位黎講都算好滿意🤤點知坐低咗冇耐店員突然遞左2杯champagne嚟🥂原本仲想同佢講話我地仲未叫野食 點知店員竟然問”isn't is your anniversary?”😛原來餐廳真係有睇到張form安排好左比我地😭但事前其實完全冇send過email request啲咩 呢個位真係好驚喜!🥺◌ 𝙸𝚋𝚎𝚛𝚒𝚌𝚘 𝙷𝚊𝚖 𝙲𝚛𝚘𝚚𝚞𝚎𝚝𝚝𝚎 & 𝚂𝚚𝚞𝚒𝚍 𝙲𝚛𝚘𝚚𝚞𝚎𝚝𝚝𝚎 𝚠𝚒𝚝𝚑 "𝙰𝚕𝚕-𝙸-𝙾𝚒𝚕" $𝟷𝟻 / 𝚙𝚌 🥔首先要左2款one bite既小食croquette~lala_foodie都比較少喺西班牙餐廳食到可樂餅🥤而呢2款既味道都唔錯 作為餐前小吃岩岩好!◌ 𝚁𝚎𝚍 𝙿𝚛𝚊𝚠𝚗 𝙷𝚘𝚝 𝙳𝚘

◌ 𝚁𝚎𝚍 𝙿𝚛𝚊𝚠𝚗 𝙷𝚘𝚝 𝙳𝚘𝚐, 𝙹𝚘𝚜𝚙𝚎𝚛 𝙶𝚛𝚒𝚕𝚕𝚎𝚍 𝙿𝚛𝚊𝚠𝚗 𝙷𝚎𝚊𝚍 $𝟷𝟸𝟶 🦐

黎之前一路都係比呢個hotdog吸引住 好在最後都冇失望🤧用西班牙大蝦既蝦膏啫落熱狗度🌭真係鮮味十足 可惜份量真係有啲少 如果中意食蝦既朋友可能要一人一個😹

◌ 𝙾𝚌𝚝𝚘𝚙𝚞𝚜 𝙶𝚊𝚕𝚒𝚌𝚒𝚊𝚗 𝚂𝚝𝚢𝚕𝚎 𝚘𝚗 𝙿𝚘𝚝𝚊𝚝𝚘 “𝙰𝚕 𝙲𝚊𝚕𝚒𝚞” $𝟷𝟹𝟶 🐙

另外叫咗一款海鮮tapas!係西班牙必食嘅🐙加埋薯仔食原來又幾夾!🤤

◌ 𝙿𝚒𝚌𝚊 𝙿𝚒𝚌𝚊 𝙿𝚊𝚎𝚕𝚕𝚊 𝚂𝚞𝚛𝚏 & 𝚃𝚞𝚛𝚏 $𝟷𝟶𝟶 (𝚜𝚖𝚊𝚕𝚕) 🥘
𝙿𝚒𝚌𝚊 𝙿𝚒𝚌𝚊 𝙿𝚊𝚎𝚕𝚕𝚊 𝚂𝚞𝚛𝚏 & 𝚃𝚞𝚛𝚏

之後重場戲就出場啦!🥺全晚性價比嘅就係呢個Paella啦 由於之前嘅dish portion真係比較細 所以一定要叫呢個飯填飽下個肚🤣店員仲勁細心咁幫我地攪拌好🥺

◌ 𝙷𝚘𝚝 𝙲𝚑𝚎𝚎𝚜𝚎𝚌𝚊𝚔𝚎 🧀
𝙷𝚘𝚝 𝙲𝚑𝚎𝚎𝚜𝚎𝚌𝚊𝚔𝚎

本身都諗緊叫唔叫甜品好 好在有叫呢個cheesecake真心極高質🥺係流心嘅basque burnt cheesecake呀!必試!🧡而另一個surprise位竟然係冇喺request嘅情況下都寫左字喺碟度 真係超貼心!😭❤️

總結來說呢度真係超適合大家嚟慶祝!無論係情侶/一大班friend嚟都很可以!٩(˃̶͈̀௰˂̶͈́)و
2021-07-22
Anniversary
  • 𝙷𝚘𝚝 𝙲𝚑𝚎𝚎𝚜𝚎𝚌𝚊𝚔𝚎
  • 𝙿𝚒𝚌𝚊 𝙿𝚒𝚌𝚊 𝙿𝚊𝚎𝚕𝚕𝚊 𝚂𝚞𝚛𝚏 & 𝚃𝚞𝚛𝚏
最近實在太掛住西班牙料理香港正宗嘅選擇唔多而依間可以話係全港最好食我地平日lunchtime 直接walk-in 食上網做足功課先叫咗小食 依兩件類似日式嘅可樂餅Ham croquetteSquid croquette with “all-I-Oli”火腿碎加薯蓉 同日式餐廳會食列既口味類似 而墨魚餅嘅口味就有驚喜 有好濃嘅海鮮鮮香比較推介試後者!之後係超級期待嘅八爪魚地中海菜式嘅煮法 偏好霖身嘅八爪魚配搭埋底層既薯蓉 口感非常合拍軟棉棉既感覺 實在係香港好少食到既質地大家一定要試吓呀另一款好期待嘅就係black paella開頭見佢Pan底薄所以叫咗大份但係其實佢食落好飽肚墨魚同海鮮味好香濃仲有少少豬肉個人應為呢款調味有啲太重手識落有啲咸所以係扣分位最後見到大家都好推介Spanish cheese cake其實我哋兩個人未食蛋糕已經覺得飽但係黎都實在好想試埋佢呢款山羊奶芝士 口感厚實食落都幾漏芝士味香濃 半流質狀態如果鍾意食芝士嘅朋友一定唔好錯過啦整體來講呢間餐廳口味同價錢都好吸引喺香港都想食到正宗嘅西班牙菜就唔好錯過啦

最近實在太掛住西班牙料理

先叫咗小食 依兩件類似日式嘅可樂餅
Ham croquette
火腿碎加薯蓉 同日式餐廳會食列既口味類似
而墨魚餅嘅口味就有驚喜 有好濃嘅海鮮鮮香
比較推介試後者!

之後係超級期待嘅八爪魚

芝士味香濃 半流質狀態
如果鍾意食芝士嘅朋友一定唔好錯過啦

整體來講呢間餐廳口味同價錢都好吸引
喺香港都想食到正宗嘅西班牙菜就唔好錯過啦
最近看到朋友去這間餐廳 大讚𝙘𝙝𝙚𝙚𝙨𝙚𝙘𝙖𝙠𝙚好吃令我又想去訂位試試看!!!環境寬敞舒適 氣氛浪漫很適合慶祝來樓底好高亦不會很嘈吵整體食物質素不俗 但偏鹹 吃完有點口渴尤其𝙘𝙝𝙚𝙚𝙨𝙚𝙘𝙖𝙠𝙚令人印象深刻~♧︎𝐼𝑏𝑒𝑟𝑖𝑐𝑜 ℎ𝑎𝑚 𝑐𝑟𝑜𝑞𝑢𝑒𝑡𝑡𝑒/ ♧︎𝑆𝑞𝑢𝑖𝑑 𝑐𝑟𝑜𝑞𝑢𝑒𝑡𝑡𝑒 𝑤𝑖𝑡ℎ “𝐴𝑙𝑙-𝑖-𝑜𝑙𝑖“ $𝟷𝟽/𝑝𝑐外型似迷你版的可樂餅別看小小一顆 也是蠻膩的一粒要$𝟷𝟽有點小貴~內餡是薯蓉和火腿碎 香口偏鹹後者是墨魚飯和墨魚粒 香脆帶鮮味個人更喜歡後者~推介!♧𝑂𝑐𝑡𝑜𝑝𝑢𝑠 𝐺𝑎𝑙𝑖𝑐𝑖𝑎𝑛 𝑠𝑡𝑦𝑙𝑒 𝑜𝑛 𝑝𝑜𝑡𝑎𝑡𝑜 “𝑎𝑙 𝑐𝑎𝑙𝑖𝑢“ $𝟷𝟹𝟻看到蠻多人推介的 結果有點失望章魚粒太軟淋 我喜歡有點彈牙的🥺底下的炸薯仔粒 口感介乎薯蓉/薯粒之間質地較粗糙 且有點太油了啦調味也不太夠 章魚不是很入味♧𝐷𝑒𝑏𝑜𝑛𝑒𝑑 𝑠𝑢𝑐𝑘𝑙𝑖𝑛𝑔 𝑝𝑖𝑔, 𝑠𝑤𝑒𝑒𝑡 𝑝𝑜𝑡𝑎𝑡𝑜 𝑝𝑢𝑟𝑒𝑒, 𝑟𝑎𝑤 𝑠𝑝𝑖𝑛𝑎𝑐ℎ $𝟷𝟼𝟾這價錢份量有點少 不過兩人分量足夠了乳豬肉質嫩口不乾柴 外皮薄薄一層很香脆!且完全不油膩 沒有那層乳豬肥膏~口感有點似將乳豬肉撕開一條條再定型伴碟
最近看到朋友去這間餐廳 大讚𝙘𝙝𝙚𝙚𝙨𝙚𝙘𝙖𝙠𝙚好吃
令我又想去訂位試試看!!!
環境寬敞舒適 氣氛浪漫很適合慶祝來
樓底好高亦不會很嘈吵
整體食物質素不俗 但偏鹹 吃完有點口渴
尤其𝙘𝙝𝙚𝙚𝙨𝙚𝙘𝙖𝙠𝙚令人印象深刻~

外型似迷你版的可樂餅
別看小小一顆 也是蠻膩的
一粒要$𝟷𝟽有點小貴~
內餡是薯蓉和火腿碎 香口偏鹹
後者是墨魚飯和墨魚粒 香脆帶鮮味
個人更喜歡後者~推介!

看到蠻多人推介的 結果有點失望
章魚粒太軟淋 我喜歡有點彈牙的🥺
底下的炸薯仔粒 口感介乎薯蓉/薯粒之間
質地較粗糙 且有點太油了啦
調味也不太夠 章魚不是很入味

這價錢份量有點少 不過兩人分量足夠了
乳豬肉質嫩口不乾柴 外皮薄薄一層很香脆!
且完全不油膩 沒有那層乳豬肥膏~
口感有點似將乳豬肉撕開一條條再定型
伴碟的甜薯蓉香甜幼滑 可以解膩

♧𝑆𝑚𝑜𝑘𝑒𝑑 𝑠𝑎𝑙𝑚𝑜𝑛 𝑏𝑖𝑘𝑖𝑛𝑖, 𝑏𝑙𝑎𝑐𝑘 𝑡𝑟𝑢𝑓𝑓𝑙𝑒 𝑝𝑎𝑡𝑒, 𝑠𝑜𝑢𝑟 𝑐𝑟𝑒𝑎𝑚 $𝟿𝟶
煙三文魚配黑松露醬加上半溶芝士
很邪惡 但很香口 調味適中
多士烘得薄薄一層又脆卜卜
這款看似普通但好好吃喔!

♧𝐵𝑙𝑎𝑐𝑘 𝑝𝑎𝑒𝑙𝑙𝑎 𝑟𝑖𝑐𝑒 $𝟷𝟸𝟶/ 𝑠𝑚𝑎𝑙𝑙𝑒𝑟
兩人叫小份已經很飽肚
面上有墨魚粒跟豬腩肉粒 彈牙香口
配上𝑔𝑎𝑟𝑙𝑖𝑐 𝑚𝑎𝑦𝑜絕對是錦上添花
墨魚飯很濕潤 飯粒有咬口
重點是有很香的墨魚鮮味!!!
記要趁熱吃 不然冷後會有點腥味~
𝐵𝑙𝑎𝑐𝑘 𝑝𝑎𝑒𝑙𝑙𝑎 𝑟𝑖𝑐𝑒

♧𝑆𝑎𝑛𝑔𝑟𝑖𝑎 $𝟽𝟹
有汽的紅酒 加入水果很清甜
很清爽 有點似水果酒~
𝑆𝑎𝑛𝑔𝑟𝑖𝑎

♧𝑆𝑝𝑎𝑛𝑖𝑠ℎ 𝑐ℎ𝑒𝑒𝑠𝑒𝑐𝑎𝑘𝑒 $𝟽𝟾
這個是𝑜𝑓𝑓-𝑚𝑒𝑛𝑢 要早點打電話去預訂才有的
蛋糕使用𝑏𝑙𝑢𝑒𝑐ℎ𝑒𝑒𝑠𝑒 鹹香感重 非常濃郁的奶香!!!
口感很嫩滑 微暖又不會呈半溶狀態
表面呈微焦 撻皮脆脆地 不過整份真的偏膩
配上冰凍的紅桑子雪芭可中和膩感
不過個人就覺得有點藥水味~
但真的好好吃 推介推介!
𝐵𝑙𝑎𝑐𝑘 𝑝𝑎𝑒𝑙𝑙𝑎 𝑟𝑖𝑐𝑒
𝑆𝑎𝑛𝑔𝑟𝑖𝑎
  • suckling  pig
2021-07-16 172 views
曾經喺西班牙生活過大半年,被女朋友帶去Pica Pica 慶祝生日結論放在前:全港最好體驗既西班牙菜餐館由於openrice app垃圾,貼唔到相,純用文字紀錄。先講環境,裝潢跟蘇豪大部份餐廳一樣,獨樹一幟,讀室內設計既值得一訪。坐位唔會太過逼,氣氛又唔會太過拘謹,很適宜聚腳。想睇師傅準備食物,可要求坐bar枱。點了西班牙火腿jamon 同可樂餅coquetas。經典菜式中規中距,sangria仲有進步空間,比較出色既係八爪魚薯仔octupus on potato同西班牙炒飯black paella。海鮮可謂西班牙人既comfort food,基本上八爪魚,大蝦都係必點。第一次試呢道菜係喺西班牙超市,Pica Pica呢到既八爪魚很軟棉,薯仔亦很香,必試。喜歡有彈性既食家就未必適合。至於西班牙炒飯其實就係西班牙既部隊鍋,源自華倫西牙,最正宗應該只得雞肉。但我都係偏好墨汁海鮮,呢道菜比較果腹,墨汁香配合飯焦,天造之合。相反,變奏菜式反而最驚喜。Red prawn hotdog 蝦頭烤到很脆,配合飽滿的油膏,香到成個吞下。牛肉他他下既牛骨髓亦油脂味很濃,直逼味蕾。至於流心cheesecak

結論放在前:
全港最好體驗既西班牙菜餐館

由於openrice app垃圾,貼唔到相,純用文字紀錄。

至於流心cheesecake雖未驚為天人,但當水平之上,想試記得提前預訂。餐廳亦很有心,為我準備了手寫的生日卡,封面當然唔少得西班牙文的生日快樂,內容則為各位員工用自己語言手寫的祝福同畫作,相當有心。

100%會再度光顧,試埋其他菜色,suckling pig, tomato bread with vinegar。希望屆時餐單會更多元化,有蛋餅,凍湯,大蝦,西班牙油炸鬼,檸檬啤酒。

• OctopusGalicianstyleonpotato“alcaliu”
  • Red prawn hotdog
  • Black paella rice
  • Spanish cheesecake
  • Wagyusteaktartareoncharredbonemarrow
✨Tomato Bread with Arbequina extra virgin olive oil 💰30💫評分: 8/10📝呢個蕃茄食落同一般蕃茄味有啲唔同,比較濃味+咗olive oil香口啲🥳,抵食😋有驚喜,簡單嘅美味🥳✨Octopus Galician style on potato al caliu 💰130💫評分: 7.7/10📝八爪魚🐙軟稔,完全唔韌,墊底薯蓉好creamy同綿密吸曬啲汁🤩✨Red prawn hotdog 💰120💫評分: 7.4/10📝份量好細份🤏🏻嘅熱狗🌭性價比最唔高不過係好食,包烘過好重牛油香🧈💛蝦新鮮☺️✨Black Paella Rice 💰115 (S) / 195(L)💫評分: 7.9/10📝濃郁既西班牙炒飯,有分大同細size, 2個人叫細size,個碟薄但係其實都有啲Heavy🤣食之前撈均佢,好creamy墨魚加沙律醬好夾,食落啖啖海鮮😋,啲海鮮好似浮係啲飯上面好得意😎幾出色🥰✨Spanish Cheesecake 💰75💫評分: 8.5/10📝off menu item,佢係寫喺個黑板上面,或者想食book位reserve定,生日嘅
💫評分: 8/10

💫評分: 7.7/10
Red prawn hotdog

✨Red prawn hotdog 💰120
💫評分: 7.4/10
Black Paella Rice (s)

💫評分: 7.9/10
Spanish Cheesecake

✨Spanish Cheesecake 💰75
💫評分: 8.5/10
📝off menu item,佢係寫喺個黑板上面,或者想食book位reserve定,生日嘅話仲有寫碟
,Cheesecake流心+芝士味超濃郁同香,蛋糕面頭微微燒焦,旁邊嘅紅莓雪葩酸酸甜甜,幾fresh,不過夾埋一齊食有啲怪,可能配返個普通嘅雲呢拿雪糕🍦會match啲

ℙ𝕚𝕔𝕒 ℙ𝕚𝕔𝕒
📍上環德輔道中317-321號啟德商業大廈地下G-H號舖
(上環🚇B 出口行1分鐘就到)

💫評分: 7.8/10
💬整體食物質素唔錯, 成個感覺都幾chill,平時無lunch set都係散叫,所以夜晚嚟食好似抵食啲,氣氛仲好啲,可以飲埋酒🥳

#picapica #西班牙菜 #香港西班牙菜 #上環美食 #tapa #香港美食 #sheungwan #followforfollow #foodieblog #instadaily #foodporn #hkfoodblog #discoverhk #tagsforlike #foodiehk #foodlover #discoverhongkong #hkfoodie #hkfoodieblogger #hkfoodlover #hkfood #foodinstagram #hkfoodstagram
Red prawn hotdog
Black Paella Rice (s)
Spanish Cheesecake
2021-07-06 217 views
嘢食真係好食到暈呀唔怪得咁難book位啦 西班牙tapas本人去過西班牙都冇食過啲好食嘅反而喺香港食到一啲好食 嘅西班牙菜不過價錢呢都真係有啲離地呀細細碟一下挨下挨嚇咁又過千蚊呢個係我朋友嘅farewell dinner佢要移民呀你讓我喺香港感受下係歐洲嘅自由風氣啦 今晚真係食得好開心 都係講英文嘅感覺好好似去咗旅行咁樣啲嘢食真係好好食呀好彩今晚book到位姐 佢個牛面肉配薯蓉真係好好食牛面肉煮得好林 嗰啲都好好食呀配上紅桑子嘅雪糕 嗌咗個紅蝦hotdog原來係迷你版㗎好過真係好爽呀好味呀

• Octopus Galician style on potato “al caliu”
  • Red  prawn  hotdog
  • Black  paella  rice
  • Wagyu steak tartare on charred bone marrow
  • Spanish  cheesecake
This was probably my third time having Spanish tapas ever, and I think Pica Pica gave me one of the best Spanish tapas experiences I’ve had! Everything we ordered was delicious, but my favourites had to be the first two pictured - black paella rice and their wagyu steak tartare on charred bone marrow 😋 it was great being seated on the bar table next to their semi open kitchen - we could see how the paella was made and admire the time and effort the chefs put into the dish! The steak croquette a

The steak croquette and ham croquette were also good - it’s great how you can order by the piece when having tapas, so you have more room to try more food 😂

Pica Pica is also a great place to celebrate birthdays - their Spanish cheese cake has to be preordered and it comes with a side of raspberry sorbet. Definitely a cheese cake that’s very rich and flavourful - and the most heartwarming thing is that the staff also hand wrote a birthday card for the birthday star! 🥰🌟
2021-07-03 395 views
非常好食, 喺香港好耐未食過一間令我好滿意嘅西班牙餐廳西班牙炒飯口感煙韌,非常入味。最驚喜係off menu item - cheese cake, 熱石"碟" 上,有熔岩feel見到時已好開心,一入口更開心
2021-07-03
$250 (Lunch)
Ibérico ham croquette /Squid croquette with “All-i-Oli”
Braised “Carrilleras” beef cheek with potato purée
Pica Pica paella surf & turf
Cheese cake, off menu
Latte