2021-02-17 972 views
最近出佐敦做野,以前喺佐敦做嘢都知道近龍堡酒店廟街有很多食肆,所以在這邊找餐廳吃一個越南粉下午茶。原本以為下午兩點半就有下午茶,但他的是三點才開始。他們嚴格遵守社交距離限制,餐廳雖然用餐不多人,在外面仍要等十分鐘到,這樣讓我更加放心。邊等邊看他的餐牌,發現他的午餐也很抵食。牛三寶58元,招牌手打牛丸,生牛肉,牛腩片金邊粉配招牌牛骨湯。牛丸十分彈牙,牛腩肥瘦兼備,推介他的牛骨湯充滿牛的原汁原味,生牛肉片送到上嚟剛剛好,略帶一點粉紅,非常嫩滑,慢慢地在熱氣沸騰的牛骨湯燙熟。牛三寶一次可以品嘗三個不同的牛的口感,果然是越南代表作。點牛三寶,珠三寶或者火車頭都可以免費升級香甜菜心苗或者麵底增加50%二選一,午市還可以送熱飲,相對其他越南菜館單點一碗檬粉就已經50/60 ,這一間比較抵食。菜心苗,炒香一些芝麻晒在上面,加了一些甜豉油,跟平時在家食的不大一樣。午市優惠加十蚊有兩隻蒜香牛油雞翼。蒜香雞翼,咬下去卡一聲,脆卜卜,上面放咗好多煮熟咗嘅蒜泥,我建議必定加十蚊吃他的小吃。他的小食真的不錯,所以我又點了一款,真心推介。鮮蝦仁米紙卷都係18蚊,蝦仁有五蚊銀大細,趴著跟邊飯青菜米紙卷緊緊包著他們啲

金邊粉配招牌牛骨湯。

牛三寶一次可以品嘗三個不同的牛的口感,果然是越南代表作。

午市優惠加十蚊有兩隻蒜香牛油雞翼。

他的小食真的不錯,所以我又點了一款,真心推介。

鮮蝦仁米紙卷都係18蚊,蝦仁有五蚊銀大細,趴著跟邊飯青菜米紙卷緊緊包著他們啲還有一些酸甜魚露

因為差不多三點了我們又可以叫下午茶,我們先點一個午餐嚟試試

越萊過三關
一口雞絲牙車快=雞絲椰菜沙律放在一塊蝦片上面

芝士流心蝦丸,中間芝士很燙口,好喜歡他的小食。

迷你清雞湯河粉,一個下午茶可以食到好飽呀

越南滴漏咖啡,咖啡豆炒得好香,第一啖咖啡飲落口後甘香,把最底層油煉奶攪勻,就會好滑。

椰青特飲+8蚊,椰子肉如果夏天飲就一流啦

短暫的以為自己去了旅行,食著越南菜,自我安慰一番。

滿分為10分(1分最低,10分最高)
食物:8.5
總分:8.5

• 鮮蝦仁米紙卷
  • 越萊椰青特飲
2020-12-08 889 views
收工後去尖沙咀行街,但尖沙咀食肆唔吸引,結果行遠少少去佐敦覓食。今次呢間餐廳係我疫情外出用膳以來,第一間咁守規矩,真係每枱客只坐兩人。本身餐廳有4張長枱,共可容納大概24人,但當晚同一時間只准8位客人場內進食。而家呢個時勢生意難做,我同友人都快快脆食完離開,好讓餐廳可以賺多幾枱客。餐牌以粉麵為主,再加四款飯。由於我同友人都想試多幾款野,所以各人order左個撈檬,另外再加四款小食。香茅豬肉撈檬 $36一上枱我就呆左,原來豬肉係腩肉片….對於唔中意食豬肥膏既我黎講,係一個好大打擊….腩肉份量多,而且好有豬油味,加上個汁唔夠酸唔夠辣,檬粉又加得多油,成個粉油膩感幾重。炭燒豬頸肉撈檬 $36相比之下,呢個豬頸肉較為吸引,肉質帶點彈牙。炸蝦餅 $22新鮮炸出黎,好有蝦味,雖然未夠彈,但勝在抵食。牛肉串燒 $20外貎一d都唔討好,卻係三款串燒中最好,肉質出乎預料既淋,香茅味亦夠濃。雞肉串燒 $20 & 豬肉串燒 $20兩款味道正常,醃料入味,少少乾身,但可以接收,$20三串性價比好高。餐廳小食性價比好高,下次再黎會試湯粉。

香茅豬肉撈檬 $36
香茅豬肉撈檬

一上枱我就呆左,原來豬肉係腩肉片….
對於唔中意食豬肥膏既我黎講,係一個好大打擊….

炭燒豬頸肉撈檬 $36
炭燒豬頸肉撈檬

相比之下,呢個豬頸肉較為吸引,肉質帶點彈牙。

炸蝦餅 $22
炸蝦餅

新鮮炸出黎,好有蝦味,雖然未夠彈,但勝在抵食。

牛肉串燒 $20
牛肉串燒

雞肉串燒 $20 & 豬肉串燒 $20
雞肉串燒

豬肉串燒

餐廳小食性價比好高,下次再黎會試湯粉。
2020-12-04
炸蝦餅
牛肉串燒
雞肉串燒
豬肉串燒
2020-12-05 513 views
喺佐敦嘅呢間越萊主打越南菜個裝修感覺好清新入到去見到有好多越南特色嘅擺設同埋亦都有用膠板格住每一個座位感覺好衛生咁啱傍晚時分去到仲有下午茶嘅MenuMenu上面嘢食嘅種類好多有越南嘅粉面小食仲有特色飲品叫咗個牛三寶金邊粉仲有好多包括有牛丸,生牛肉,同埋牛腩牛丸食落勁彈牙咬落去有啲肉汁噴出嚟非常之好食另外舖頭仲好貼心有幾款湯底可以選擇而我今次就揀咗最出名嘅牛骨湯另外配料仲有好多嘅芽菜洋蔥同埋唔同嘅香葉加埋青檸同埋辣椒嘅調味十分之好食另外佢仲會有免費升級你可以揀麵加底或者要菜心苗以$58嘅價錢來講非常之抵食另外小食嘅種類亦都非常之多叫咗個鮮蝦人米卷子$18就有三舊價錢相當平過下口癮燒牛肉米紙卷呢間餐廳嘅炸物亦都做得唔錯炸得比較乾身爽口唔會太油膩仲會有一個小食拼盤一次過可以試晒佢哋比較特色嘅小食而呢個越南滴餾咖啡亦都不得不試滴漏完之後嘅香濃咖啡加上特色嘅煉奶飲落非常之順滑同帶有一股濃濃嘅咖啡香味但呢個咖啡係六點前先有想飲嘅就要留意時間

喺佐敦嘅呢間越萊主打越南菜

咁啱傍晚時分去到仲有下午茶嘅Menu
Menu上面嘢食嘅種類好多
有越南嘅粉面小食仲有特色飲品

叫咗個牛三寶金邊粉
仲有好多包括有牛丸,生牛肉,同埋牛腩
牛丸食落勁彈牙

• 牛三寶
  • 越南滴漏咖啡
  • 小食拼盤
2021-05-01 12 views
周六晚上在佐敦找地方吃晚餐,偶然经过这家越南餐厅,从外面往内看,装修有点特色,再看看店外的菜单,价钱也很有吸引力。被安排坐在一张双人小桌,地方少许窄,但整体感觉还是不错的。再看一下餐牌,选了一个全日套餐。34元的生牛肉河粉份量很足,选了牛骨汤,半熟的牛肉片也不少,放在汤内慢慢浸熟,吃时不会太老,还保持嫩滑的口味。再加了10元要了一份两件鲜虾仁米纸卷,中间只有一隻小虾,其余都塞满了米粉,味道有点淡,需沾点酱料。再从价钱的角度考量,是很不错的小吃。44元的消费是一个高性价比的套餐,值得一试。

被安排坐在一张双人小桌,地方少许窄,但整体感觉还是不错的。

再看一下餐牌,选了一个全日套餐。

生牛肉河粉

河內鲜虾仁米纸卷

44元的消费是一个高性价比的套餐,值得一试。
2021-05-01
生牛肉河粉
河內鲜虾仁米纸卷
2021-04-30 34 views
今日喺尖沙咀佐敦附近行街發掘下啲新嘅食肆經過見到一間大排長龍嘅越式餐廳 望一望餐牌見到佢價錢真係抵食 而且喺佐敦尖沙咀我都想搵個咁樣嘅價位餐廳都幾難 於是就入去食個抵食嘅午餐越萊經典撈檬 $56入邊分別有香茅牛肉🐂煎豬扒🐷同埋豬頸肉🐮 仲要有埋一杯熱飲添 呢個價錢來講可以食咁多餸仲要份量唔少真係幾抵食加埋佢哋嘅撈粉醬汁 酸酸甜甜非常開胃 !跟餐仲可以加$10 要小食 今次就要要咗蝦米🦐紙小食 加埋醬汁幾得意厚切燒豬扒🐷肉碎煎蛋🥚飯$48黎到豬扒嘅份量大大塊 上面啲肉碎撈飯幾正 唔鍾意食撈飯嘅朋友可以選擇叫飯餐 價錢仲平抵!今次呢個餐都加左$10 叫咗個蒜香雞翼 食落去牛油蒜蓉味好重仲要脆卜卜! 加餚送飯一流總括嚟講佐敦黎間越餐廳 性價比超級高 食落去又多肉又飽肚又好食! 絕對值得打工仔附近返工居住食個晏晝😋
今日喺尖沙咀佐敦附近行街發掘下啲新嘅食肆

越萊經典撈檬 $56
呢個價錢來講可以食咁多餸仲要份量唔少真係幾抵食

加埋佢哋嘅撈粉醬汁 酸酸甜甜非常開胃 !

厚切燒豬扒🐷肉碎煎蛋🥚飯$48

2021-04-16 68 views
響佐敦附近嘅寫字樓做完野,就即刻OpenRice search下有咩好食,見到呢間越南餐廳好似幾吸引, 又好耐冇食過越南嘢, 一於試吓啦~ 我係大約平日嘅2:30pm嚟, 一入去見到餐廳幾乎滿晒,比我想像中多人好多!仲有d人響門出面等外賣,絕對係一間人流好旺嘅小店~ 原來係因為2:30pm開始有下午茶,$20就食到一餐,抵到咁怪不得咁多人不過超級肚餓嘅我今次冇叫到下午茶,叫返全日都有供應嘅湯粉~ 為咗好好獎勵下飢餓嘅自己,今次我揀咗最貴嘅$98碗安格斯牛肉粉,再配埋炸蝦餅同咸檸七個牛肉粉真係一分錢一分貨! 牛肉好香之餘好軟滑,仲一啲都唔肥,重點係仲有好多片添! 啖啖肉,食完好滿足牛丸都多汁又彈牙~ 雖然價錢真係唔算平,不過絕對值得! 下次行過嘅話,我一定會試埋佢個抵到爛嘅下午茶

2021-04-13
$98 (Lunch)
2021-02-27 251 views
今日係佐敦附近做完野,順便食個lunch~見到呢間越南餐廳,裝潢粉藍色好sharp醒,就入去試下~呢到食嘢好抵,大約五十蚊一個餐,送熱柑桔蜜;加$10就有小食。我嗌咗個照燒雞扒豬頸肉撈檬,加小食蝦仁米紙卷,同埋越南咖啡。嘢食好快就送上嚟,高效率!米紙卷皮薄餡靚,包左蝦仁、生菜、檬粉同埋青瓜,食落清甜爽脆,唔錯唔錯!大大碗撈檬送上嚟,即刻淋上酸酸甜甜嘅魚露汁,開胃又涼爽,大熱暑天食岩哂,透心涼!豬頸肉同雞扒岩岩煎好,仲熱辣辣,一啖咬落去,肉汁四溢,難得!雞扒唔知點整呢,有種譚仔土匪雞翼嘅味道。整體評價:好食!最後嘆返杯越南咖啡,飲落同一般咖啡唔同,佢有好重嘅奶油香味,有啲似拖肥糖嘅味道,又幾得意!

2021-02-24
$64 (Tea)
2021-02-26 172 views
之前bookmark左這間越南餐廳好耐,一直未有機會經過佐敦,今日終於有機會嚟食。到了餐廳,樓底高很光猛,感覺很舒服,天花板既燈都幾靚幾有特色。餐牌有全日套餐同下午茶餐,款式都好多,價錢亦不貴。我哋叫了一個牛筋雞絲湯河和越萊經典撈檬,小食叫咗牛油雞翼,米紙卷和炒通菜。牛筋雞絲湯河牛骨湯底很香,配合埋香葉同檸檬辣椒,熱辣辣好好食,牛筋煮得剛剛好,唔會太軟淋亦唔會太硬。越萊經典撈檬呢個撈檬份量真係超級大,有燒豬頸肉,燒牛肉,燒厚切豬扒。每款肉都有驚喜!豬頸肉本身油脂多,所以燒得好香好惹味。燒牛肉有黑椒粒,同燒牛肉味道好夾。厚切豬扒的調味非常豐富,又夠厚所以唔會乾,juicy ! 牛油雞翼又係好有驚喜嘅一個雞翼,外皮超級脆,充滿牛油香味,食落去亦非常多汁,會想為左隻雞翼之後再黎食!西貢馬拉盞炒通菜醬汁很濃郁,馬拉盞炒通菜呢個配搭,真係永遠都好食。飲品方面我地點了越南咖啡和青檸檬梳打,兩款都唔錯,飲品可以選正常少甜或走甜。整體來說,高質食物,環境舒適,價錢都好合理。

餐牌有全日套餐同下午茶餐,款式都好多,價錢亦不貴。

牛筋雞絲湯河

越萊經典撈檬

呢個撈檬份量真係超級大,有燒豬頸肉,燒牛肉,燒厚切豬扒。
每款肉都有驚喜!
豬頸肉本身油脂多,所以燒得好香好惹味。
燒牛肉有黑椒粒,同燒牛肉味道好夾。
厚切豬扒的調味非常豐富,又夠厚所以唔會乾,juicy !

牛油雞翼

西貢馬拉盞炒通菜

醬汁很濃郁,馬拉盞炒通菜呢個配搭,真係永遠都好食。

飲品方面

整體來說,高質食物,環境舒適,價錢都好合理。
2021-02-22
$75 (Tea)
2021-02-25 73 views
以前係佢撈檬嘅擁躉,轉咗餐牌之後,撈檬得返幾個可以揀,仲要連香料都轉左。啲香料遮住撈檬汁嘅味道,要多檬汁,佢又畀咗丁屎咁多……好掛住以前個餐牌同服務質素,不過依家唔會再去食了!大家唔好畀啲相呃咗,去新menu同舊menu好多都差好遠,完完全全變咗一間新嘅舖頭,唔知係唔係老闆轉咗人……唯一可以讚嘅就係去外賣嘅員工幾好人,但係都已經吸引唔到我再去食了……真係好掛住以前嘅越箂……希望見到呢個評價,可以積極反思下自己個餐牌係進步咗定退步咗……

TakeAway
2021-02-09 72 views
今日經過佐敦,想食越南野,之前係深水埗都見過呢間已經想試,入到去間舖頭細細,個環境佈置得好有越南feel,d燈都較柔和,望落都幾舒服,佢坐位上都有搓手液提供,又有個掛勾可以掛住個袋,都幾細心睇下menu先,見價錢平平地,同朋友一齊叫左兩碗粉同一d小食試下,我地叫左個牛肉湯濛同豬肉札肉河粉,都係招牌牛骨湯底,個粉入面有白蘿蔔,舊蘿蔔索哂d湯,勁入味,我地仲叫左d小食,有蒜香牛油雞翼,鮮蝦仁米紙卷,牛肉串燒,全部都好好味尤其個蒜香牛油雞翼,炸得岩岩好,它用個草帽嘅外型載住,打咭一流,極力推介整體梨講,我地都覺得呢間越南野幾抵食,以呢個價錢來說,佢個湯底無得彈,無論配米粉或河粉,都一樣索哂d湯底,勁好食,下次都實會再過梨試下其他野

2021-02-03 66 views
見到一間門面細細,但外觀雅致嘅越南餐廳一於入去試試!舖頭內有特色吊燈草帽裝飾,地方唔大只有幾排打橫排列次序長枱加上疫情分隔了座位顯得有點侷促。但係都不影響漂亮嘅裝潢裝。唔理咁多,即點地道美食!上菜好快:先來香茅燒牛肉米紙卷,見到米紙卷內餡料,有米粉、牛菜及青瓜。爽口清脆,主角牛肉鮮味多汁味道適中,配合酸甜醬汁一啖入口非常開胃。而香茅牛肉撈檬粉係愛我嘅至愛,滿滿一碟牛肉加各種配料,味道互相配合而且份量夠多,一個人食晒會好飽肚!跟住有蒜香牛油🧈雞翼,造型吸引,共有三件。雞翼醃得入味炸得夠乾身內裡Juice,唔會有油膩。加上牛油及蒜味好香,好食😋最後仲有牛肉串燒,一樣烘得啱啱好。嫰滑多汁唔燶,又有咖喱醬可以增添多一重惹味。其實店內仲供應好多唔同嘅美食。如各款湯粉同飯,下次可以再食!

2021-01-01 120 views
今次去左間越南餐廳,位於廟街,相當易搵,雖然我地三點先去食野,但都等左幾分鐘先有位,一嚟位置唔算多,二嚟餐廳要跟返二人一枱。我地叫左珍寶火車頭鮮雞湯金邊粉連菜苖一碟,份量真係珍寶級。真係好大碗,仲好多料,有牛展、牛筋、豬肉片、牛肚、牛耳、冬菇、豆腐卜、木耳絲、芋絲、扎肉、生菜。湯底清香,金邊粉份量都多,都算爽滑。牛肚,牛展,牛筋炆得夠諗,不會過鹹。木耳絲,木耳好爽脆,配金邊粉一齊食好有咬口。扎肉比平時食開嘅比較幼身同實肉,味道都唔錯。豬肉片正常,唔會太瘦。小食方面叫左香蔥蝦多士。賣相好靚,蝦餅同多士呈金黃色,油香味重~香茅燒牛肉米紙卷,有三小件,都幾足料,香茅燒牛肉肉質都嫰。米紙卷夠薄,唔會好難咬,好食!炸春卷就偏重味,炸得香脆,而春卷皮都幾薄。越南滴漏咖啡好香濃,未飲已經傳嚟陣陣香味,飲落順口香滑。

炸春卷就偏重味,炸得香脆,而春卷皮都幾薄。

越南滴漏咖啡好香濃,未飲已經傳嚟陣陣香味,飲落順口香滑。

2020-12-31 101 views
廟街──越萊餐廳不算大,佈置充滿越南特色,乾淨舒適。呢到食物嘅選擇都好多,有樣野覺得餐廳好細心,menu都會寫埋小食類係有幾多件。而且一份細細份$20左右,可以就返幾多人再點餐,三點仲有埋tea menu。茶餐越南法式豬肝醬三文治,之前食過嘅越南餐廳都好似唔覺有呢種包餐,肝醬打得幾滑,冇腥味。裹面仲夾左扎肉同酸酸地嘅蘿蔔絲,三文治包烘到好脆,食落唔會覺得油膩。小食就叫左蒜香牛油雞翼,有3隻,炸得好脆好香口,好香蒜味。豬頸肉沙律,沙律有酸酸地嘅蘿蔔絲同椰菜絲,豬頸肉肉質都唔錯。燒帶子明蝦涼拌茄子,係非常惹味嘅菜式。帶子明蝦都有鮮甜味,同涼拌茄子都好夾,值得一試!牛肉串燒,牛肉燒得夠火喉,仲帶少少筋,有咬口。飲品叫左咸檸梳打,咸檸已經搗碎,好香咸檸,配D油少少嘅野食都唔怕。
廟街──越萊

餐廳不算大,佈置充滿越南特色,乾淨舒適。

小食就叫左蒜香牛油雞翼,有3隻,炸得好脆好香口,好香蒜味。

牛肉串燒,牛肉燒得夠火喉,仲帶少少筋,有咬口。

2020-12-30
2020-12-29 58 views
今日lunch黎左食,次次行過都見到好多人排隊,突登黎試下。😆😆😆—————————其實都幾抵食,可以好似車仔麵咁自己揀送揀湯底,3餸$50包熱飲都算係咁👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻揀左扎肉、蘿蔔、牛肉,麵要左金邊粉。扎肉正常,蘿蔔都唔透又唔甜,牛肉正常,金邊粉勁淋又成pat野咁,好似擺左好耐。。😞😞😞湯底少鹹,真係好普通。。可能因為平先咁多人排掛。。🤔🤔🤔—————————
—————————

—————————
2020-12-25 54 views
呢間泰國菜真係不得不讚,如果唔係朋友介紹我嚟食,我就真係走寶了!唔好睇佢細細間、位置比較隱世,佢啲嘢食真係超好食!!😍仲要真心好抵!下午茶Menu!個人最鍾意食呢個燒帶子明蝦涼拌茄子($22)🍆!!!!一試難忘,比多幾碟我食都得呀😂😂一啖食落去口感超豐富,調味啱啱好,真係會上癮。雞肉串燒($20)火候啱啱好,搭配咖喱汁食超惹味😋鮮蝦仁米紙卷($18)蝦仁好鮮甜,用米紙包住超吸引😂點醬食,一啖放落口咬落超爽,味道一流👍🏻馬拉盞炒通菜($24)心念念嘅炒通菜😋覺得簡直係泰國菜嘅靈魂,啲醬睇落去好紅但其實唔辣,食開重口味嘅朋友應該會鍾意👍🏻蒜香牛油雞翼($18)外皮炸到超脆🤣想講連我平時唔多鍾意食雞翼嘅friend都食到讚不絕口😂仲要隻雞翼超大隻hahaha雖然係下午茶但我哋兩個女仔諗住當晚餐咁食🤣所以都叫咗幾多野,但呢度咁多嘢加埋都只係$174😋😋真係抵到爆!最後嚟三張全家福!

下午茶Menu!

雞肉串燒($20)火候啱啱好,搭配咖喱汁食超惹味😋