7 hour(s) ago
正所謂偷得浮生半日閒,平常周六、公眾假都會專登出街食早餐,但大多數一喺茶記,一喺快餐店。老婆話佢出咗少少獎金,今次就要食餐好,一於食番餐全日早餐啦(都好耐無食喇),晌美孚有供應嘅唔多,第一時間諗起「PHI」。平時就算星期六經過都見唔多人,但今次真喺有啲意外,全場近乎坐滿。一室日系淺木色裝修,配以柔和燈光,感覺蠻寫意舒服。我哋被安排坐晌較入位置,有種自成一角感。目測所見,好多家庭客,當然唔少喺街坊,撻住拖鞋落嚟。多年前嚟過食午餐,早餐都喺第一次,話晒比較少花成嚿水食一個影早餐。呢度嘅早餐重點,主要都喺全日早餐同梳乎厘班戟早餐,此外,都有啲意粉類、沙律類早餐。全日早餐梳乎厘(兩件)$75梳乎厘可以揀1、2、3件,老婆原本話食一件就夠(因為佢有麩質敏感,都喺間中偷雞食吓。),但見俾多$13就多一件,當然嗌夠兩件啦,一人一件,而基本嘅組合會包埋煙肉同煎蛋,老婆就再額外加咗牛油果同煙三文魚,整份組合就盛惠$105。啲食材質素高,牛油果夠晒熟,口感綿滑,煙肉煎得脆口,又唔肥,唔好以為煎蛋煎過籠,喺老婆唔鍾意食生蛋黃,呢隻人煎到全熟正正合佢心意;至於件梳乎厘班戟絕對保持水準,淋上糖漿,純甜美味,好有
梳乎厘可以揀1、2、3件,老婆原本話食一件就夠(因為佢有麩質敏感,都喺間中偷雞食吓。),但見俾多$13就多一件,當然嗌夠兩件啦,一人一件,而基本嘅組合會包埋煙肉同煎蛋,老婆就再額外加咗牛油果同煙三文魚,整份組合就盛惠$105。啲食材質素高,牛油果夠晒熟,口感綿滑,煙肉煎得脆口,又唔肥,唔好以為煎蛋煎過籠,喺老婆唔鍾意食生蛋黃,呢隻人煎到全熟正正合佢心意;至於件梳乎厘班戟絕對保持水準,淋上糖漿,純甜美味,好有蛋香,口感綿密輕盈。
全日早餐梳乎厘(兩件)
小弟就叫番一個較傳統樣嘅全日早餐,有沙律菜、車厘茄、炒蘑菇、煎太陽蛋、多士同雞扒,唔好話睇落普通,一樣喺有心恩晌裡頭。啲車厘茄應該喺焗過,因為咬落暖暖哋,多汁清甜,用上丹麥多士,食落自然更具酥香感,雞扒仲俾到兩大件,煎得香口,肉質夠嫩,絕對交足貨,咁嘅價算得上性價比高。
香煎雞扒全日早餐
餐飲可選任何一款意式咖啡,冷熱同價,嚟得呢類咖啡店點可以唔嘆杯靚咖啡吖,小弟就鍾情鮮奶咖啡,而老婆就揀杯咖啡味無咁重嘅朱古力咖啡,兩杯嘅拉花都好唔錯,平滑而花紋細緻。前者沖泡手勢好,晌無攪嘅情況下,每口口感、味道都好一致,順滑醇香;後者濃郁嘅朱古力,帶少少咖啡香,啱晒老婆喜好。