2024-04-30 68 views
係附近行過,突然想食餃子,咁啱望到寫住餃子店就諗住入去試吓,夜晚六點左右都好快有兩人位入去坐。夜晚餐牌有$53一個餐送埋豆漿,兩個人叫咗一個酸辣湯餃子麵,同埋擔擔湯餃子麵,一樣都好有驚喜!!餃子餡係韭菜豬肉餃,略有少少鹹,不過食埋個麵就會覺得啱啱好,而個面嘅質地本人超級鍾意!!!跟住講吓個湯,酸辣湯超級足料,又好好味!擔擔湯味道好濃郁,有啲肉碎不過覺得唔係太夾,就咁飲個湯嘅話就超級好味!會再去食!

會再去食!
酸辣湯餃子麵
擔擔湯餃子麵
2024-04-19
Waiting Time
10 Minutes (Dine In)
酸辣湯餃子麵
擔擔湯餃子麵
  • 酸辣湯水餃麵
每次入黎元朗都要幫襯佢地,因為佢地嘅水餃實在太太太好食!我最中意食韭菜餃,大大隻,又多餡,D湯又惹味佢嘅1隻等如人地出面食果D嘅2隻價錢都好抵,$45有9隻。好快唔洗點等,2分鐘內就有得食。
每次入黎元朗都要幫襯佢地,因為佢地嘅水餃實在太太太好食!

我最中意食韭菜餃,大大隻,又多餡,D湯又惹味

佢嘅1隻等如人地出面食果D嘅2隻

價錢都好抵,$45有9隻。
好快唔洗點等,2分鐘內就有得食。
2024-02-05
Waiting Time
1 Minutes (TakeAway)
平時叫麵食都叫正正常常,味道份量都是可以的,但今晚幫老公買咗個回鍋肉菜飯外賣, 簡直係中晒伏囉! 估唔到53蚊居然只得兩細片肉,其餘都是紅蘿蔔、椰菜、竹筍、乾豆腐片,埋個芡就是了。這個回鍋肉並不似平時上海鋪那些味道,可以說是連少少豆板醬嘅味道都冇😓
2023-11-29
TakeAway
已食左多年既北京水餃店,平時經開都會買佢地係門口既煎餃同春卷,味道非常不錯價錢又便宜。堂食選擇方面我多年嚟獨沽一味只食淨雲吞配凍豆漿,個人覺得水餃比較鹹所以只喜歡雲吞,隻隻郁夠晒大隻同多餡,不過湯頭比較淡,顏色賣相又不吸引係美中不足既地方。今次同行朋友點左回鍋肉菜飯,老實講碟飯太大碟,一個成年男人都未必食得晒,回鍋肉份量亦多味道又不錯,係飽肚既好選擇。另外一定要試依度既凍豆漿,完美甜度又清爽同夠凍,經常飲完都會再叫多杯

好耐無寫食評,今次真係難食到忍唔住牛肉餡餅應該改名叫洋蔥餡餅食完4份1件....嘩...咁難食既攤開望一望,除左牛肉汁同少得可憐既牛肉溶,全部都係洋蔥!!唔明點解有人俾好評,可能佢真係好鍾意食洋蔥雞翼菜飯,味道正常,但超級油飯油到唔開胃...勉強食曬啲菜已經食唔落飯唯一吸引的是隔離個位點的酸辣湯,好似好足料....唉....
好耐無寫食評,今次真係難食到忍唔住

牛肉餡餅應該改名叫洋蔥餡餅
食完4份1件....嘩...咁難食既

雞翼菜飯,味道正常,但超級油

飯油到唔開胃...勉強食曬啲菜已經食唔落飯

2023-10-30
$65 (Lunch)
2023-07-01 421 views
本來行過黎呢邊係為左食番x師兄的,但原來八點幾已預備收門,雖然店員話可以食到九點四,感覺都係太趕,就到左旁邊的北京水餃店。呢間真係喺元朗有左好多年了,食過無數次,價錢都唔算加價得太離譜。🥢酸辣水餃麵朋友睇完餐牌即刻點呢樣,足料都幾足料,但味道有點怪,生粉未撈混入口有粉。水餃好大隻,老式個皮勁厚個種,其實我鍾意呢種厚皮餃子,不過朋友就鍾意薄皮餡多,於是佢數到啲餃子一棟都冇…上海麵正常發揮,呢碗算係飽肚之選。🥢羊肉餡餅自己就點左羊肉餡餅,比起其他口味,羊肉餡相對較貴。個餅都幾大個厚身,但由於煎定已久,個餅只係微暖,羊肉係免治肉嘅口感又偏肥,京蔥唔香,加上剪開左肉汁已流失,味道是失望嘅,當係填飽個肚啦。🥢小籠包再點左籠小籠包share,價錢比連鎖店平,賣相都般但勝在即叫即蒸熱辣辣。皮雖厚但入面都多湯汁,肉餡鮮味,呢樣幾好食。🥢豆漿豆漿豆味欠奉,但改進左無之前咁甜,食餡餅點都要有杯豆漿先襯嘅。ok啦,幾十蚊食飽飽。

🥢酸辣水餃麵

🥢羊肉餡餅

🥢小籠包

🥢豆漿

ok啦,幾十蚊食飽飽。
2023-06-25
2023-06-29 192 views
呢間北京水餃麵既裡裡外外都幾舊式,好似開左好耐咁,舖頭就細細間,用普通摺枱摺凳,夏天冷氣都夠既,而我每次都叫呢個酸辣湯水餃粗麵,酸辣湯好好味,酸味比辣味多DD,岩我呢D唔係好食得辣既人,水餃好大隻,皮好厚,但正宗北方水餃係咁厚皮架,D韭菜豬肉餡就咸左少少,豆漿一般般,微甜但唔夠凍,重有佢哋既餡餅:韭菜豬肉,洋葱牛肉,京葱羊肉都好好味,推薦!
2023-06-21
  • 酸辣湯水餃麵
  • 北京餡餅
  • 北京水餃
2023-06-27 169 views
以往堂食酸辣雲吞都係滿一碗,估唔到外賣係會減半,我見到已問,外賣咁少架咩,老闆竟然話不嬲係咁,我話你倒落碗都係得半碗,似食剩囉!堅嬲!唔怪之得現在無咩客啦!佢哋真係當啲客係傻架,真心無下次!自己做衰自己(發誓無食過一啖,只得一半)一定無下次。另外,太耐無寫食評了,唔知道原來寫差評係咁難通過評核,但好食就咁易,睇黎openrice都好中立喎!講真唔係難食,唔係離譜都唔會浪費時間寫食評啦!今日金句,好食嘅食評唔一定真,但難食就通常係真!

酸辣雲吞
2023-06-20
Waiting Time
5 Minutes (TakeAway)
$52 (Lunch)
2023-06-07 207 views
這道牛肉餡餅讓人驚艷的是,外皮煎得香脆,內餡鮮美可口。牛肉餡餅的餡料中加入了牛肉、洋蔥和香料等,口感豐富,味道濃郁,讓人回味無窮。而小龍包外皮薄而有彈性,內餡鮮美,汁水鮮甜,讓人一口接一口。小龍包的製作需要用到特殊的麵粉和製作技巧,製作過程複雜,口感卻十分獨特。此外,這家店的小龍包皮薄餡多,更是讓人大呼過癮。
2023-05-27
少有唔滯但keep到香濃嘅中菜✨,性價比超高街坊店🥰!・・・・・・・・・・・・・・・・・・・・**以下晚餐均跟餐附豆漿一杯,姐姐細心問我幫手轉兩杯做一大支豆漿!🍜 擔擔水餃麵 HK$51 👍・味道:韭菜餃極多極重韭菜味!湯底重花生味但竟然唔油喎,配榨菜、花生碎同大粒肉粒,好食。・口感:水餃個皮太厚~上海麵有咬口,掛湯。🐮 牛肉餡餅 HK$15 👍・味道:好多洋蔥同牛肉,炒得好香,偏甜唔會好咸。・口感:入面係冇肉汁嘅,但洋蔥同牛肉都嫩。皮好薄,加分~🥬 豬扒菜飯 HK$51・味道:豬扒醃得好入味,仍然有啲豬味嘅XD菜飯唔油,好多菜!・口感:豬扒好淋,極淋但唔柴喎,算嫩。啲菜仲有咬口冇overcooked。🥛 跟餐附送・味道:微甜款,但同時都冇乜豆味~・・・・・・・・・・・・・・・・・・・・🤰性價比:高~🤰9衝度:9衝~🤰結論:大份好食街坊小食店,抵食呀!・・・・・・・・・・・・・・・・・・・・
少有唔滯但keep到香濃嘅中菜✨,性價比超高街坊店🥰!

🍜 擔擔水餃麵 HK$51 👍

・口感:水餃個皮太厚~上海麵有咬口,掛湯。

🐮 牛肉餡餅 HK$15 👍

・味道:好多洋蔥同牛肉,炒得好香,偏甜唔會好咸。
・口感:入面係冇肉汁嘅,但洋蔥同牛肉都嫩。皮好薄,加分~
牛肉餡餅

🥬 豬扒菜飯 HK$51

豬扒菜飯

🥛 跟餐附送

・味道:微甜款,但同時都冇乜豆味~
豆漿

🤰性價比:高~
🤰9衝度:9衝~
🤰結論:大份好食街坊小食店,抵食呀!

2023-04-11
Waiting Time
5 Minutes (Dine In)
牛肉餡餅
豬扒菜飯
2023-04-05 184 views
這間北京食店屹立元朗多年,位於元朗廣場巴士總站旁。光顧人客非常多,尤其外賣小食特別多人排隊。我自己也偶爾光顧北京韭菜餡餅,價格相宜、份量十足。今日時間充裕,就決定內進堂食,菜單選擇豐富,想試麵食又想要水餃,剛好午餐有一選擇擔擔水餃麵,同時滿足兩個心願。擔擔水餃麵水餃超大顆,尺寸比湯匙還大,須配合筷子並用才能夠舀起來。外皮很厚,餡料很足。麵粉幼身但份量不少,質感與水餃皮一致。雖然厚粉,但麵團熟透有咬勁。擔擔麵醬微微辣,帶花生醬香味,炒香的肉碎配麵條超級飽肚。

今日時間充裕,就決定內進堂食,

擔擔水餃麵
$50 (Lunch)
  • 北京餡餅
元朗舊式水餃店🥟晚上都幾旺場,鋪面細細單坐滿人豬扒拉麵$494大棵菜👍🏻👍🏻出面好少可會俾咁多菜半隻蛋❤️好多粟米粒❤️仲有紫菜🤩🤩拉麵幼身,份量多👍🏻👍🏻都幾淋落埋豆瓣醬超好食👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻豬扒另上,都幾薄,好食👍🏻👍🏻酸辣水餃麵配豆漿$51有3隻水餃❤️水餃皮都幾厚身酸辣湯足料,幾重胡椒粉味,豆腐好索味,唔會好水,幼面都幾多幾彈牙🥰🥰北京餡餅(韭菜)$15超好食,必食推薦🔥🔥🔥超多韭菜,皮薄,鎖住咗好多肉汁😋😋但比較油身總結:抵食👍🏻唔算貴🥰飯、麵、小食都多選擇👍🏻
元朗舊式水餃店🥟
晚上都幾旺場,鋪面細細單坐滿人

豬扒拉麵$49

4大棵菜👍🏻👍🏻出面好少可會俾咁多菜
半隻蛋❤️好多粟米粒❤️仲有紫菜🤩🤩
拉麵幼身,份量多👍🏻👍🏻都幾淋
落埋豆瓣醬超好食👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻

豬扒另上,都幾薄,好食👍🏻👍🏻

酸辣水餃麵配豆漿$51
有3隻水餃❤️水餃皮都幾厚身

北京餡餅(韭菜)$15
超好食,必食推薦🔥🔥🔥
超多韭菜,皮薄,鎖住咗好多肉汁😋😋
但比較油身

總結:抵食👍🏻唔算貴🥰飯、麵、小食都多選擇👍🏻
2023-03-19
2023-03-20 134 views
呢間食咗好多年,水準穩定又抵食,出餐又快,今日外賣鎮江排骨菜飯同凍豆漿返屋企食份量好多,飯粒粒分明,好多菜,啖啖飯都食到菜,排骨夠淋,入口就甩得開啲骨,夠味得嚟唔會太濃,又夠汁可以撈飯,杯豆漿都正常,唔會太甜

2023-03-13 130 views
好耐冇食呢間,有日突然想食,就外賣返屋企食,我叫咗酸辣湯雲吞,配豆漿酸辣湯味道啱啱好,濃得嚟唔會太酸或者太辣,湯料好足,啖啖都食到豆腐同木耳等等嘅料,而且佢好大碗,不過今次個湯好似稀咗少少,雲吞仲要有六大粒,雲吞皮唔會太厚,但又好咬,肉同菜嘅餡都好多,本身已經好味,配埋個湯好夾,成碗嘢份量夠食飽兩個人,豆漿就正正常常,唔怕太甜,整體嚟講幾抵食

2023-02-20 193 views
豬扒菜飯 🍚 $46 呢度嘅豬扒好𣺉好入味,咬落去有啲香口嘅感覺,但係又唔會好油膩!好食!菜飯菜嘅比例亦都好多,啱晒成日都出街食飯既大家💓不過豬扒同飯嘅比例就唔係好成正比,好快就會食晒個豬扒剩返好多飯😂😂如果可以加錢要多塊豬扒就好啦🙈雪菜水餃麵 $42記住要叫店員多雪菜!!呢度嘅雪菜幾入味,幾好食㗎!另外要特別推介下呢度嘅水餃,餡料係韭菜豬肉,配上佢哋特別嘅腌料,味道非常出色,無論係湯餃定係煎餃一樣咁好食,咬開水餃仲有啖啖肉幾汁添!💓💓便宜又好食,大推!豆漿🥛 $8 呢度嘅豆漿唔會太甜,平平地嗌番一杯配菜飯或者上海麵都幾唔錯㗎!
豬扒菜飯 🍚 $46
雪菜水餃麵 $42