2019-02-21 736 views
朋友住係元朗 見佢成日都食北京樓 適逢新年 叫佢帶我地去元朗yoho個度食北京樓 不過因為今次一家大細去 掛住照顧小朋友都唔多影相 就介紹幾款我覺得比較好食既比大家👇🏻大漢風沙孜然小羊腿 餐牌上是一隻的價錢 這裡是2隻 味道唔錯 新鮮熱辣 羊腿肉鮮嫩多汁 加上孜然粉 令人忍唔到口👇🏻這是朋友除了北京填鴨之外 每次必點的 高郵鹹蛋蝦球 已經剝殼 好易食 不過略嫌炸得唔夠脆 鹹蛋味十足 即刻諗起鹹蛋魚皮🤣👇🏻烤北京填鴨 黎到北京樓無可能唔叫呢個啦 呢個係半隻 其實四個大人食都夠 食太多會膩 皮脆肉滑 配料唔夠可以再問店員拎

2019-02-04 3706 views
OFFICE完成了一連兩星期的大PROJECT,高層的同事為了慰勞我們一眾小薯就決定請我們到北京樓午餐😇😇原來呢度有午市套餐,我們三圍人都係點同一個餐,首先上的係海哲~~~醉雞幾入味,10個人分每人得件左右,真係好淺嚐feel~~~素鵝感覺不錯~~~九黃瑤柱羹,有湯類在午餐真的不錯,感覺好好食~~~宮爆蝦球,食落感覺似食咕嚕肉咁,因為個味道太似了~~~家鄉蒸魚方,上到枱熱辣辣,同事們大讚好食~~~北京填鴨,呢個簡直係我的至愛,好在我那枱男同事得一個,所以我可以食唔少金腿扒津白,中間的金華火腿幾咸吓,加菜食就剛好~~~菜肉水餃,第一次食水餃感覺好似食咗小籠包的味道,好在份量不多,諗起2003年第一次去北京交流,成班人為了唔浪費食物而玩猜枚去清餃子北京炒拉麵,我們食到太飽,好在我帶咗環保餐盒,帶了給家人桂花小丸子,我最like係湯丸細細粒,最重要係我至愛的黑芝麻味,勁好食難得今年同事們吃了這美味的一頓,反而團年飯都冇咁高質素

素鵝感覺不錯~~~

九黃瑤柱羹,有湯類在午餐真的不錯,感覺好好食~~~

宮爆蝦球,食落感覺似食咕嚕肉咁,因為個味道太似了~~~

家鄉蒸魚方,上到枱熱辣辣,同事們大讚好食~~~

金腿扒津白,中間的金華火腿幾咸吓,加菜食就剛好~~~

北京炒拉麵,我們食到太飽,好在我帶咗環保餐盒,帶了給家人

難得今年同事們吃了這美味的一頓,反而團年飯都冇咁高質素

2019-01-15
Lunch
2019-01-19 1479 views
久違了的又豈止是拍拖時光?還有元朗本區食記!新年伊始,就停不了的計劃外遊,其中一站包括北京,因為很想到當地瘋地吃烤鴨!不過這夢想現在於元朗北京樓也可暫時得到滿足! 在 YOHO Mall 內,北京樓是超級難訂檯的一間,很多次提早一星期去預訂大檯吃飯,都以失敗告終,終於12月中找個晚上「慶慶地」兩口子去開餐。 形點的 北京樓 環境的確很有特色,座位比翠園少一些,而且又以細檯為主,終於明白為什麼那麼難訂大檯。作為一個填鴨控,這晚我是衝著北京填鴨來的;兩口子就吃半隻鴨吧,再加上擔擔麵及蜜汁火方,大概都夠飽了。 擔擔麵先上,風味不能跟重慶的小麵比,不過這種麻醬香為主的上海式擔擔麵,我也一點不討厭,特別這裡的麵條挺有口感,又有不少蔥粒及芝麻提香,很快就整碗KO了。 蜜汁火方就有點敗筆,明明樣子OK,但那肥肉有點橡筋 feel,蓮子也是粉腍而非鬆化,最好竟是配角的夾包,薄身又鬆軟!不過近年在香港真沒吃到對辦的出品,如大家有好介紹,請告訴我! 也罷,最期待的還是北京填鴨:半隻份量也不少,鴨皮香脆、脂肪不多,鴨肉也酥香,配上特別薄身的麼麼皮、海鮮醬、青瓜條及蔥,還是美味討好。好吃歸好吃,老

也罷,最期待的還是北京填鴨:半隻份量也不少,鴨皮香脆、脂肪不多,鴨肉也酥香,配上特別薄身的麼麼皮、海鮮醬、青瓜條及蔥,還是美味討好。好吃歸好吃,老公吃了4-5件,已經開始打退堂鼓,全靠我這烤鴨殺手,才能順利清場!所以烤鴨,還是人多吃比較好。
遲些再介紹另一間尖沙咀的心水選擇~
2018-12-13
Dining Offer
Credit Card Offers
2019-01-14 1386 views
今日約左食生日飯,決定去元朗北京樓。我地叫了一個四人套餐。先上 鹹蛋蝦球,蝦夠大隻,但炸得不夠乾身和脆口,亦比較油膩。接著上雞絲粉皮和燻魚。兩個味道也不錯,但略少雞絲,燻魚魚骨較多。之後上酥炸小黃魚,賣相幾好,有檸檬跟碟,如有准鹽就更好,但不夠熱和脆。片皮鴨的皮去哂肥油,跟鴨肉一起吃,不會覺得太肥。另外包片皮鴨的麵粉皮很薄,相當不錯。砂鍋津白有鹹火腿,津白,粉絲,火腿味十足。炒四季扁豆可以再炒乾身一點。最可惜侍應說今天沒有清宮碗豆黃供應,用馬豆糕代替。馬豆糕椰汁味濃,但不夠結實。跟餐送了一杯鹹柑桔,味道不錯,但沒有附湯匙攪拌令柑桔沉底。
今日約左食生日飯,決定去元朗北京樓。我地叫了一個四人套餐。

砂鍋津白有鹹火腿,津白,粉絲,火腿味十足。

炒四季扁豆可以再炒乾身一點。

跟餐送了一杯鹹柑桔,味道不錯,但沒有附湯匙攪拌令柑桔沉底。

• 片皮鴨
2018-12-28 1463 views
舊歷生日屋企人話食飯所以 book 咗最近去過既北京樓一行八人,可以試多d菜式揀咗幾樣同大家分享炸蟹鉗炸得勁脆,而且並唔係平時去飲嗰種厚粉入面真係大大舊蟹肉。配埋個甜酸醬。我都忍唔住食咗兩舊另外鹹蛋蝦球都值得一讚炸粉量剛好,唔會太厚,一咬已經係蝦肉鹹蛋香濃,但唔會過鹹。主角片皮鴨基本上果鴨皮都切得好薄,唔會太多脂肪。而且佢亦都會切埋d 肉比你。所以你可以凈係包肉,或者皮,或者兩樣都包。皮可以話係香脆,重有小小煙燻味。食落唔會太”漏” 每次黎都必點!
舊歷生日屋企人話食飯
所以 book 咗最近去過既北京樓
一行八人,可以試多d菜式

揀咗幾樣同大家分享
炸蟹鉗
炸得勁脆,而且並唔係平時去飲嗰種厚粉

入面真係大大舊蟹肉。配埋個甜酸醬。
我都忍唔住食咗兩舊

另外鹹蛋蝦球都值得一讚
炸粉量剛好,唔會太厚,一咬已經係蝦肉
鹹蛋香濃,但唔會過鹹。

主角片皮鴨

皮可以話係香脆,重有小小煙燻味。食落唔會太”漏”
每次黎都必點!
秋風都起咗一排,雖然內地大閘蟹今年仲係唔可以供港,只能靠少量日本蟹源,但係都唔能夠阻止作為「蟹迷」嘅我誓要瘋狂食蟹嘅衝動!呢日小妹約咗好友嚟到元朗Yoho嘅一間京菜館試食蟹粉菜式,好味到「嘩嘩」聲!最惹味莫過於呢碟「蟹黃撈麵」,成碟麵都鋪滿大閘蟹金黃色嘅蟹膏,食前先撈勻,每條麵都沾滿蟹膏,食落充滿類似蛋黃嘅蟹膏鮮味同帶微辣嘅薑味,非常甘香豐腴。而「蟹黃豆腐」亦唔可以錯過,滿碟豆腐都沾有蟹膏,令平庸嘅豆腐變得鮮甜甘香,用嚟送飯真係一流。至於「蟹黃上素」就用蟹膏拌炒各類時蔬同菇菌,每種蔬菜配搭蟹膏嘅味感都唔同,令小妹好驚喜呀!

2018-12-05
2018-11-20 1393 views
><前菜($18)唔要可以提早揚聲但係呢個唔錯 可能太肚餓生煎包($68/6)都係祥興記抵食好味d蘿蔔家鄉土餅($60/4)一咬開就係滿滿嘅白蘿蔔絲京城胡同三弄($120)茉莉花素鵝 紅梅子醬烤骨 炸花枝片呢個唔太值得嗌 咕嚕肉($118)友人中菜必點菜式茶樹菇上湯豆苗($98)好草青味金華火腿炒飯($108)冇咩特別 for飽肚食北京填鴨($160/半隻)離遠望到佢喺開放式廚房切味道幾好><><><><><><><><><><><><><><><北京樓元朗元龍街9號形點一期2樓2061-2062號舖
前菜($18)
唔要可以提早揚聲
但係呢個唔錯 可能太肚餓
生煎包
生煎包($68/6)
都係祥興記抵食好味d
蘿蔔家鄉土餅($60/4)
一咬開就係滿滿嘅白蘿蔔絲

京城胡同三弄($120)
茉莉花素鵝 紅梅子醬烤骨 炸花枝片

呢個唔太值得嗌
咕嚕肉
咕嚕肉($118)
友人中菜必點菜式
茶樹菇上湯豆苗
茶樹菇上湯豆苗($98)
好草青味
金華火腿炒飯
金華火腿炒飯($108)
冇咩特別 for飽肚食
北京填鴨
北京填鴨($160/半隻)
離遠望到佢喺開放式廚房切
味道幾好
北京樓
元朗元龍街9號形點一期2樓2061-2062號舖
Dinner
北京填鴨
2018-11-15 1014 views
食得北京菜片皮鴨一定走唔甩,仲嗌咗幾個小菜,機本上味道都係平平,唔算太特別!環境同服務都唔錯,雖然限時個半鐘,但上菜時間夠快,所以都可以接受的。純屬個人評分,以10粒星星滿分。環境:⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️味道:⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️服務:⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️清潔:⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️

純屬個人評分,以10粒星星滿分。
環境:⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️
味道:⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️
服務:⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️
清潔:⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️
2018-10-14
2018-10-26 1438 views
屋企人生日,多數都食中菜就返佢地口味。黎左元朗呢間「北京樓」,第一次食京菜,緊係去試下佢個北京填鴨啦,皮脆肉滑,份量都多仲嗌左其他小菜,雞絲粉皮好重麻醬香味😋總括黎講都尚算OK,想同屋企人簡簡單單去酒樓食餐飯,都係一個唔錯既選擇。👻
屋企人生日,多數都食中菜就返佢地口味。
黎左元朗呢間「北京樓」,第一次食京菜,
緊係去試下佢個北京填鴨啦,皮脆肉滑,份量都多
仲嗌左其他小菜,雞絲粉皮好重麻醬香味😋

2018-10-01 1642 views
屋企人一般都鍾意食中菜,所以去親食晚飯,都會選擇去酒樓。雖然我自己就對北京片皮鴨冇特別嘅鍾意,但係今次試咗北京樓片皮鴨,感覺都幾好食。而且我好鍾意佢嘅擔擔麵,感覺好正宗,好香花生味。小籠包個皮好薄,而且夠晒多汁,真係唔錯!
屋企人一般都鍾意食中菜,所以去親食晚飯,都會選擇去酒樓
2018-09-28 1612 views
又黎北京樓食飯🤭🤭🤭其實好鐘意洒樓的桂花烏龍茶👍🏻所以都會經常光顧嘆吓茶香👍🏻✨今次叫咗一個未食過嘅套餐鮑魚套餐😂小排骨非常軟身,容易食,好味👍🏻素鴨保持水準,食素嘅朋友仔一定要食👍🏻海蜇頭冇咩味我覺得小食嘅份量少左啲,有少少失望😂黃花魚羹,夠晒熱,魚好滑,不過濃味咗啲乾燒大蝦,都好大隻,燒得都幾香,不過味道太鹹了🤣鮑魚海參,OK!夠軟身!金華火腿,麵包好OK,反而覺得金華火腿唔夠甜!小籠包,北京樓一直都比較厚皮,所以冇咩期望,不過都多肉汁!杏仁茶,真係超級好味,一來夠熱,夠杏仁味,好似冇加糖!下次一定再食過!
又黎北京樓食飯🤭🤭🤭
其實好鐘意洒樓的桂花烏龍茶👍🏻
所以都會經常光顧
嘆吓茶香👍🏻✨
今次叫咗一個未食過嘅套餐
鮑魚套餐😂

小排骨非常軟身,容易食,好味👍🏻
素鴨保持水準,食素嘅朋友仔一定要食👍🏻
海蜇頭冇咩味
我覺得小食嘅份量少左啲,有少少失望😂

黃花魚羹,夠晒熱,魚好滑,不過濃味咗啲

乾燒大蝦,都好大隻,燒得都幾香,不過味道太鹹了🤣

鮑魚海參,OK!夠軟身!

金華火腿,麵包好OK,反而覺得金華火腿唔夠甜!

小籠包,北京樓一直都比較厚皮,所以冇咩期望,不過都多肉汁!

2018-09-27
  • 杏仁茶
  • 素鴨
2018-09-27 1040 views
💋 美味四式: ¤ 部分好味😋😋😋.屋企人知道元朗開咗間北京樓,就話諗住去試下。於是中秋節團年飯就去咗呢度食。 我之前食過尖沙咀嗰間北京樓,覺得都幾好味,所以對元朗分店呢一間都有一定嘅期望。 不過似乎同我嘅期望有啲落差。.今日叫左1. 茶樹菇鮑汁炒雞丁 2. 北京填鴨半隻 3. 小籠包 4. 賽螃蟹 5. 雞湯小雲吞 6. 燻魚 7. 高力香蕉豆沙 8. 蛋白杏仁茶.1. 茶樹菇鮑汁炒雞丁: 份量唔多,味道普普通通.2. 北京填鴨半隻: 北京填鴨係主打菜, 啲皮係脆嘅, 有大蔥青瓜蘿蔔加埋醬汁一齊, 係好味嘅。 .3. 小籠包: 佢嘅汁唔多, 配埋醋個味道會突出啲, 不過我覺得另外一間小籠包好味啲。4. 賽螃蟹: 其實賽螃蟹唔係蟹嚟嘅,係用蛋白炒嘅一碟餸。 我覺得佢本身個味有啲偏淡,所以你要 配合醋嘅味道先得。.5. 雞湯小雲吞: 有十隻左右, 我相信佢啲雲吞唔係手做而係係機器整出嚟嘅。因為你仲會睇到佢個底係扁嘅, 一睇就知唔係人手做, 味道不過不失。.6. 燻魚:自己覺得ok,但係屋企人話有別於平時分意嘅做法。 所以留番畀大家研究下。.7. 高力香蕉豆沙: 其實本身甜品我係諗住叫拔絲
💋 美味四式: ¤ 部分好味😋😋😋
1. 茶樹菇鮑汁炒雞丁: 份量唔多,味道普普通通
7. 高力香蕉豆沙: 其實本身甜品我係諗住叫拔絲蘋果嘅,但係去到佢竟然話冇!!!我非常傷心, 唯有試下個高力香蕉豆沙。 個人意見認為佢嘅高力豆沙畀一般嘅為實淨, 平時食開嗰啲係較為軟綿綿,空氣感重啲。 甜度適中嘅唔算係好甜。
8. 蛋白杏仁茶: 有啲細碗,杏仁味ok 但係蛋白就少咗啲lu

📢提提你:
自己覺得尖沙咀間北京樓好味過元朗嗰間。 如果真係好想食北京留嘅就,我會建議去返尖沙咀。.
同埋元朗呢間係限時個半鐘頭要食完。 如果可以嘅話就早啲預約,如果唔係嘅你,就要walk-in入去,有排等。 或者可以先用app 去排隊攞飛。
______________________________ <北京樓>
地址: 元朗元龍街9號形點一期2樓2061-2062號舖
2018-08-29 1737 views
好想食北京烤鴨,就去元朗 Yoho Mall 間北京樓!入到去嘅感覺~座位舒服濶落,茶夠香!食物方面:*一坐低有個前菜~涼拌青瓜木耳*麻醬雞絲粉皮(至愛麻醬👍🏻)*賽螃蟹(蛋白滑身,配埋蟹肉味道好夾👍🏻)*一口小籠包(皮薄多汁,好Juciy )*花雕醉雞(花雕酒香濃,雞肉入味嫩滑)*上湯菇菜苗(上湯清清哋🤤🤤,菜苗嫩又夠爽口)*到主打 - 烤北京填鴨(賣相👍🏻,刀工好,每片都好平均,鴨的油膩感不算重,用薄餅皮加埋配料嚟食,正啊!!我超鐘意落甜醬😹Yummy Yummy!!)總括而言,佢價錢唔算平,但每碟餸都用心擺設,賣相精緻,味道唔錯,下次可以再嚟Encore 💪🏻💪🏻

食物方面:

*一坐低有個前菜~涼拌青瓜木耳

*麻醬雞絲粉皮(至愛麻醬👍🏻)

*賽螃蟹(蛋白滑身,配埋蟹肉味道好夾👍🏻)

*一口小籠包(皮薄多汁,好Juciy )

*花雕醉雞(花雕酒香濃,雞肉入味嫩滑)

*上湯菇菜苗(上湯清清哋🤤🤤,菜苗嫩又夠爽口)

Lunch
2018-08-06 1697 views
突然想食片皮鴨,所以揀咗北京樓,平時好full架,好彩我地一早book 咗位費事諗咁多,得地8個人揀咗個6人餐,再加個小籠包~ 樣樣都有啲,份量都夠食~麻醬雞絲粉皮麻醬嘅香味好特別,唔同平時係街買果啲,好好味~ 粉皮爽滑,加埋青瓜絲一齊食好清花雕醉雞香氣四溢嘅花雕酒味好吸引,雞肉好入味,口感鮮嫩,而且賣相幾好,睇得又食得~黑松露蝦球蝦球粒粒都好大隻,西式嘅黑松露用係中式嘅煮法,估唔到又幾夾喎~ 咸香嘅黑松露夾埋爽口嘅蝦肉小籠包一口小籠包,皮薄多汁~ 算係幾好嘅一個小籠包高力豆沙飯後甜品,食埋超滿足~小黃魚一人一條大大嘅黃魚,炸到外脆內軟,平時唔鐘意食魚嘅我都試咗一條~本來食北京菜最期待嘅係片皮鴨,可惜今次好失望

麻醬雞絲粉皮

花雕醉雞

黑松露蝦球

小籠包

一口小籠包,皮薄多汁~ 算係幾好嘅一個小籠包

高力豆沙

飯後甜品,食埋超滿足~

小黃魚

本來食北京菜最期待嘅係片皮鴨,可惜今次好失望
2018-06-21 2105 views
心血來潮想食北京填鴨Bk枱試下yoho嘅北京樓裝修黎講 相當中式算得上瑰麗嘅叫左個套餐小食有啲好好味嘅青瓜前菜有坦白講 我覺得個粉皮麻麻地個麻醬味同出面有啲唔同 唔算好食相較薄嘅豬蹄 都係好一般正常發揮嘅羹 依碟野炸就炸得唔錯 醬汁都係好食 可惜嘅係無咩蝦味🤦🏻‍♀️紅色個粒🙅🏻‍♀️🙅🏻‍♀️🙅🏻‍♀️ 食完我都講唔出係咩味 總知就唔好食🤦🏻‍♀️個魚我尚算滿意 無骨 有魚嘅甜味 唔錯主角片皮鴨令我好失望鴨好大浸油益味 無咩鴨味皮呢又太薄好易爛 食落又無面粉 包 之類嘅味道 總之就無味lol 原本諗住依到嘅片皮鴨一定唔差啦 點知又少又唔好食 都幾失望🤦🏻‍♀️全晚最好食嘅應該係依個甜品食開美心集團嘅你都應該知道佢地嘅芒果布甸 楊枝甘露個類甜品水準好高今次都一樣 芒果肉多 算係全晚最滿意嘅野食唔知其他菜式點 但如果叫套餐 我就唔多建議了 又貴又唔算好食 希望黎緊有進步啦🤦🏻‍♀️
心血來潮想食北京填鴨
Bk枱試下yoho嘅北京樓