2019-07-06 819 views
到過北京樓很多次,寫北京樓的食評還是第一次。今次沒有片皮鴨,沒有松子魚,只點了幾樣小菜。干扁四季豆是我最喜歡的菜式之一,這次炒得很有鑊氣,肉碎和四季豆都炒很乾身,很香口,味道亦恰到好處,不會太鹹,算是我吃過最好吃的干扁四季豆。👍🏻四季炒和菜戴帽也是我喜歡的菜式之一,它的名字很特別,用包片皮鴨的麼麼包著吃,吸收了他多餘的油分,減去油膩的感覺。每籠附有六片麼麼,份量剛剛好。用麼麼包着和菜和煎蛋一起吃。最後當然少不了必吃的小籠包,熱騰騰的小籠包沾著醋吃,倍添鮮味,一口吃下,滿口都是湯汁,非常滿足。
干扁四季豆

四季炒和菜戴帽

每籠附有六片麼麼,份量剛剛好。

用麼麼包着和菜和煎蛋一起吃。
小籠包

2019-07-03
干扁四季豆
四季炒和菜戴帽
小籠包
2019-06-30 639 views
同屋企人食飯所以簡一間中式餐廳我地叫左個六人餐(晚市)今日星期日 ,所以一早訂左位去到好多人排隊咁就直覺認為都唔差點知......☹️個扁皮鴨好肥個皮又唔熱凍住食,d油太多唔好食☹️然後個炸小黃魚,有d腥同過分炸☹️個西蘭花海參好咸☹️甜品楊枝甘露得個甜字正常既係炒麵,雞湯最好係個壺菊花茶,頭盤同小籠包,夠汁,皮都夠薄賣單二千四唔係好值😰但都有咁多人排隊🤗🤗🤗元朗真係無野食咩?家上海都好食丫🤔🤔
同屋企人食飯
所以簡一間中式餐廳
我地叫左個六人餐(晚市)
今日星期日 ,所以一早訂左位
去到好多人排隊
咁就直覺認為都唔差
點知......
☹️個扁皮鴨好肥
個皮又唔熱
凍住食,d油太多唔好食
☹️然後個炸小黃魚,
有d腥同過分炸
☹️個西蘭花海參好咸
☹️甜品楊枝甘露得個甜字
正常既係炒麵,雞湯

最好係個壺菊花茶,頭盤
同小籠包,夠汁,皮都夠薄

賣單二千四
唔係好值😰
但都有咁多人排隊🤗🤗🤗
元朗真係無野食咩?
家上海都好食丫
🤔🤔

• 小籠包
2019-06-23 606 views
在元朗大型商場,除了一般荼樓外,北京樓都進迬這裡。之前已來過,但以套餐為主,今次發現多了以點心主題,選舉多了也証明餐廳不段求變、迎合大眾的精神。今次叫了京式叉燒包、蝦餃同埋欖菜肉碎炒飯。 整體味道唔錯,最重要熱辣辣香噴噴,如果同廣東酒樓相比就不過不失,畢竟以小菜為主打,但也值得支持!
2019-06-23
$150 (Lunch)
2019-06-19 431 views
之前嚟北京樓食過三次,都係人數比較多,覺得唔錯,環境闊落,食物有質素,今次諗住同老友歎吓茶,見到有2人套餐,$298幾抵,於是試試。醉雞素鵝,味道麻麻,素鵝太腍,醉雞又冇乜酒味。小籠包一般,上檯時見得兩件,有少少失望。蟲草花炒小豆苗都一般,冇驚喜。鹹蛋黃蝦仁唔錯,蝦肉爽口,大大隻,炸得好鬆脆。見套餐份量不足,我地都意猶未盡,追加一籠蝦餃,普通酒樓質素。三鮮手打麵就幾清新,有雞肉同蝦。總結黎講,一大班人食會好啲,可以叫埋填鴨,兩個人叫得唔盡情,可能套餐價差少少,散叫好好多。

醉雞素鵝,味道麻麻,素鵝太腍,醉雞又冇乜酒味。

小籠包一般,上檯時見得兩件,有少少失望。

蟲草花炒小豆苗都一般,冇驚喜。

鹹蛋黃蝦仁唔錯,蝦肉爽口,大大隻,炸得好鬆脆。

三鮮手打麵就幾清新,有雞肉同蝦。
形點北京樓也是我的飯堂🥢可惜晚上光顧,由入坐起計每枱只有90分鐘進餐,其實120分鐘較好,皆因烤北京填鴨都需時40分鐘製作,所以每次若決定吃,入坐後即落單,邊吃其他食品,邊和至愛親朋聊天,邊等愛吃的片皮鴨🤩「烤北京填鴨」和「乾炸小黃魚」是我的飛佛:1.北京填鴨(半隻)$160,皮脆肉嫩,香氣撲鼻,每吃自家包的一件,即用又薄又軟身又熱的嬤嬤皮,包着香脆的鴨皮和鮮嫩的肉質,再和青瓜條、紅菜頭條、海鮮醬融和,美味得滿嘴甘香,滋味無比😋👍🏼2.乾炸小黃魚$58(2條起),每次必叫,外脆內嫩又大條。坊間也有弄得不錯的,但未必有這個size,好味推介😋👍🏼3.松葉炸🦀鉗$58(2隻起),比一般的蟹鉗大,真材實料, 上桌時熱騰騰,弄得香口彈牙,好味推介😋👍🏼溫馨提示:AE指定的白金咭2-3人有6折,所以吃得更開懷🥂和抵🙌🏼還有一點,我盡量會在星期一至五光顧,皆因星期六/日很多人、很繁忙,烤鴨或其他出品可能有偏差
形點北京樓也是我的飯堂🥢

「烤北京填鴨」和「乾炸小黃魚」是我的飛佛:

烤北京填鴨(半隻)

乾炸小黃魚

松葉炸蟹鉗

2019-06-17
Dining Offer
Credit Card Offers
烤北京填鴨(半隻)
乾炸小黃魚
松葉炸蟹鉗
美心旗下的北京樓, 以往通常去金鐘、荃灣或旺角其中旺角那一間印象中水準較參差, 去過一次也沒再去過朋友在元朗上班, 多次提起這間北京樓對比起其他分店是水準較高的但因為元朗實在頗遠, 終於還是上星期才約到友人一起吃因為今次人少(3女1男), 最後只點了一個四人餐($780加一)再散叫了炸饅頭和叉子鬆餅四人餐部分:兩小碟 (胡同老館涼拌醬蹄、雞絲粉皮)中規中矩, 涼拌夠爽脆夠香口, 粉皮口感可以, 但略嫌醬汁只是顏色似麻醬, 實質是帶酸的醬(形容不出來)川揚乾燒蝦球這道不錯, 就美心一貫水準的大蝦球+一個酸酸甜甜辣辣的汁 花膠翡翠龍鳳羹就…美心一貫水準 烤北京填鴨 (半隻)鴨真心有比我想像中好吃, 比不少京菜館都好吃, 肉和皮都OK(在香港對鴨也不能要求太多), 偏濃味用來包的皮每塊都夠熱夠軟身, 連邊邊位都無乾, 加分  松子菊花魚這道菜令我無比後悔叫套餐, 粉和魚肉的比例是3:7, 不知道在吃什麼 上湯時蔬OK, 大酒樓水準 淮揚灌湯小籠包比預期好, 點心水準, 但起碼比我前日在旺角樂天皇朝吃的好 香芒楊枝甘露(無感想) 散叫部分:炸饅頭:叉子鬆餅: 比預期差一點點, 肉鬆感覺上炒太過
美心旗下的北京樓, 以往通常去金鐘、荃灣或旺角
其中旺角那一間印象中水準較參差, 去過一次也沒再去過
但因為元朗實在頗遠, 終於還是上星期才約到友人一起吃
四人餐部分:
兩小碟 (胡同老館涼拌醬蹄、雞絲粉皮)
川揚乾燒蝦球
這道不錯, 就美心一貫水準的大蝦球+一個酸酸甜甜辣辣的汁

花膠翡翠龍鳳羹
就…美心一貫水準

烤北京填鴨 (半隻)
用來包的皮每塊都夠熱夠軟身, 連邊邊位都無乾, 加分

松子菊花魚

上湯時蔬
OK, 大酒樓水準

淮揚灌湯小籠包
比預期好, 點心水準, 但起碼比我前日在旺角樂天皇朝吃的好

香芒楊枝甘露
(無感想)

散叫部分:
炸饅頭:
叉子鬆餅: 比預期差一點點, 肉鬆感覺上炒太過了, 雪菜味道較淡, 不夠香口, 反而餅挺好吃的(一樣, 不乾, 不硬, 不會覺得是放很久/翻叮過)

整體來說, 元朗店真心有比旺角店好吃(差挺遠的), CP值高, (AE白金有折),正價也合理, 環境服務都不錯(只是位與位有點太近), 雖然元朗很遠, 但應該想吃北京填鴨時會再來的
(埋單$1,116.50)
2019-06-10
  • 烤北京填鴨
2019-06-10 403 views
好耐好耐冇食填鴨喇! 端午節晚上終於有人陪我食喇!去親街都食西餐日本野,今次一於還原基本步,食下中式野先...哈哈哈今晚兩個人叫咗4個餸,好夠飽!京城芙蓉賽螃蟹 $118大大碟,滑劣劣,有水嫩嘅蛋白香。如果可以好似細個食嗰款賽螃蟹咁,放隻生蛋黃撈埋就更加美味!可惜而家再搵唔返一間餐廳會咁樣做喇,因為大家都要保障返自己餐廳嘅食物衛生安全。四川擔擔麵 $50足料嘅一碗擔擔麵,無論係花生,肉碎抑或係佢個芝麻香都好夠,食完個麵仲會忍唔住想飲晒啲湯tim! 順帶一提,店員好貼心咁主動問我地洗唔洗另上辣汁,因為都會幾辣。雖然依稀之前食過嘅經驗,記得嗰種辣係承受到嘅,但係都欣然接受店員嘅好意,畢竟辣汁另上嘅話,我地可以自由調較自己想食嘅辣/濃/油度吖嘛😌淮揚灌湯小籠包(6隻) $48值得一讚嘅係個小籠包,皮薄又多汁,其實一啲都唔會差過鼎泰豐,熱辣辣將成粒小籠包放入口,係口度爆汁個下真係好幸福! 烤北京填鴨 (半隻) $160重點黎喇! 隻鴨滿滿油花加上薄薄嘅皮,係時候為自己DIY 個餡餅食喇!一塊皮加上兩塊鴨,三種配料再加埋佢特製嘅醬汁,滿滿餡料先至係大滿足🤤食過好幾間唔同嘅北京樓,我覺得元朗嘅北京
好耐好耐冇食填鴨喇!
端午節晚上終於有人陪我食喇!

今晚兩個人叫咗4個餸,好夠飽!

京城芙蓉賽螃蟹 $118
大大碟,滑劣劣,有水嫩嘅蛋白香。

四川擔擔麵 $50

淮揚灌湯小籠包(6隻) $48

烤北京填鴨 (半隻) $160

食過好幾間唔同嘅北京樓,我覺得元朗嘅北京樓係做得最出色,尤其係填鴨個皮!唔似一般嘅皮咁擺得耐會乾,一路keep住夠水份,好似面膜咁哈哈;亦都唔係好似平時啲皮咁要放好多麵粉喺上面等佢唔好痴埋一齊,反而廚房會攝一張一張嘅點心蒸爐紙喺每一塊皮嘅中間,方便食客去攞啲皮,欣賞👍🏿

P.S. 今次點咗玫瑰荔枝茶,好香,唔洗加錢架😆

2019-05-25 385 views
你要有無窮的忍耐力加耐性再加上可供糟蹋的大量青春,才好光顧YOHO的北京樓。餐廳輪籌是正常不過的事,但眼見餐廳內有大量空置枱,而籌號卻長時間沒有人叫號入座。向門口的阿姐反映情況,所得的反應是冷漠一句: 唔夠人手。我說我見到有好幾張二人枱已經執好枱有十幾分鐘,但一直沒有人叫二人籌入座。這個阿姐的回應更是一絕,她說: 十幾分鐘唔係好耐啫!我頭也不回,也沒有下一句,走了!YOHO這寶號永不光顧,因為我的時間太寶貴了,也絕對沒有多餘青春去等!
2019-04-19 979 views
今天與友人相約玩遊戲機,因此先到他家樓下的北京樓先吃一頓飯。這裏環境寬敞,設有開放式廚房,但空氣流通,不覺得油氣味。楊柳萵苣絲萵苣絲清爽可口,鮮甜無比,當真是開胃。淮揚灌湯小籠包小籠包一向是最好的點心,實在不能不吃。這裏的份量不算很多,一口一顆。皮薄餡香,肉汁蠻多的。紅色的外皮是紅菜汁所做的。糟香酒醉雞醉雞也是頗吸引的,少少入口即溶的口感。花雕酒味香濃,香氣搶鼻而來。總括而言,價錢是比一般的中菜飯店是貴的,但相比食物質素及環境,是合理的。
楊柳萵苣絲
萵苣絲清爽可口,鮮甜無比,當真是開胃。
糟香酒醉雞

2019-04-14 1202 views
已經好一段日子冇去北京樓, 今日和老人家一起去了yoho mall的🎈北京樓🎈午餐 ,很奇怪午餐時候,唔需要排隊 ,坐落就點咗普洱茶 ,原來是用茶包的,好淡 ,跟住就投訴服務員 ,他們就加多一個茶包,好少少 ,我都唔知點解咁大間酒樓, 杯茶咁兒戲🤔好啦,就睇下個餐牌,有咩嘢食, 發覺有午餐套餐 ,所以就冇諗就點了一個✨三人午餐套餐($438) ,但看似份量好似很少 ,所以就加了✨半隻片皮鴨($170) ,睇下左鄰右里佢哋都係點A la cart ,好少人點套餐🤔🤔成個餐最好食有三味餸,第一個是✨黃金蝦碌, 真係好大隻蝦,很乾身,做得很惹味😋, 因為這些黃金酱是鹹蛋黃做,所以不敢食太多, 但好食的東西就是不健康,冇辦法😁第二樣好食的餸菜,就是✨海皇羹 ,材料十足, 又夠熱,很名貴似的👍👍第三樣好食,就是那✨半隻的片皮鴨 ,和麵粉皮夾在一起,再加配菜,醬料,就是我們中式的hamburger,一啖一口,食多咗都唔覺😋😋三個人共食了七百蚊左右, 因餸菜食落原來都有點多,所以食淨都要帶走,不浪費, 還有看見隔離枱食生煎包, 好似好好味👍,下次一定要食。 整餐飯老人家食得很開心😁, 因為坐位舒服,

三個人共食了七百蚊左右, 因餸菜食落原來都有點多,所以食淨都要帶走,不浪費, 還有看見隔離枱食生煎包, 好似好好味👍,下次一定要食。 整餐飯老人家食得很開心😁, 因為坐位舒服, 食物好食, 只是服務員的數目有一點不夠, 服務慢了一點點而已。👌

2019-04-13
$240 (Lunch)
2019-04-03 970 views
呢半年來都好忙,日日都食飯盒,冇出街食過嘢,今次要去一啲新嘅地方食啲好少食嘅嘢。就揀咗新界區嘅元朗,原來元朗呢個商場有好多好多嘢食。今次就是食下一間北京樓,之前在金鐘都食過,睇下呢間好唔好食先。我哋叫個三人餐😬,都有好多嘢啱食,有素鵝、醉雞、蟹鉗、黃花魚羹、京醬肉絲、小豆苗、小籠包,同埋甜品楊枝甘露。另外我哋在加咗一個素餃同埋一個片皮鴨。食到我哋抱住個肚走😂😂😂😂😂,下次有機會都同家人黎食。
2019-03-25 4973 views
雖然早前都沒有嚐過「北京樓」的食物,但是我和友人都非常喜歡吃小籠包,而這裏亦有提供,所以我們抱着一試的心態到此用膳。這裡空間感大,樓底高,又開揚,裝潢優雅,富有摩登的中國風,自己十分喜歡!前菜這前菜里有豆腐乾、青瓜和雲耳。味道甜甜酸酸,感覺開胃又清新!糟香走酒雞雞肉的肉香味都頗濃郁,但是酒味有點過濃而影響了雞肉的整體味道。楊柳萵筍絲萵筍絲吃上去爽口又清新,同時帶有陣陣蒜香味,的確不錯!淮揚灌湯小籠包小籠包皮薄餡靚,肉味香濃,湯汁又鮮甜,我們都特別喜歡!京城芙蓉賽螃蟹賽螃蟹蛋白味香濃,口感相當幼滑,味道不錯,不過油了一點!北京菜肉水餃水餃的樣子看似平平無奇,但是菜肉水餃餡了鮮味十足,肉味又香濃,而且水餃皮也相當薄,美味又可口!日本松葉炸蟹鉗炸蟹鉗如拳頭般大只,外層炸得香脆,內層也相當爽口彈牙又鮮甜,不過如果再爽口彈牙多一點則更理想!紅燒麻辣牛肉面厚切的牛肉口感特別好,加上牛肉口感鬆化,肉味香濃,真的美味! 而麵條幼滑,也相當不錯! 湯底味道濃郁,不過咸味有點不夠,如果再稍作調味則更為理想!整體上,這裏的食物有中上的水平,環境舒適又夠空間感,服務亦非常有禮殷勤,我們都相當滿意!

前菜

糟香走酒雞

楊柳萵筍絲

萵筍絲吃上去爽口又清新,同時帶有陣陣蒜香味,的確不錯!

淮揚灌湯小籠包

小籠包皮薄餡靚,肉味香濃,湯汁又鮮甜,我們都特別喜歡!

京城芙蓉賽螃蟹

賽螃蟹蛋白味香濃,口感相當幼滑,味道不錯,不過油了一點!

北京菜肉水餃

日本松葉炸蟹鉗

紅燒麻辣牛肉面

Lunch
2019-03-11 828 views
北京樓係香港就有幾間分店 ,但自從yoho開左之後,北京樓都進駐左係元朗區!元朗一直都話係新界人既美食天堂,我今晚食既北京樓最出名既就係食北京填鴨!真係好吾錯要推介下先呢度既服務,無論係帶位定係樓面定經理 ,笑容都係無得頂 勁好禮貌,又好勤力幫我地加茶同問我地d野食o吾ok ~今晚我同朋友8個人食飯 ,叫左全隻北京填鴨($320),建議大家黎呢到都念住食鴨既,一坐低位就要order左先,因為都要製造需時,黎到隻鴨同啲皮係熱辣辣,要襯熱包黎食! 夾埋佢比既配料同醬汁,嘩 真係好好味皮薄鴨又好味,鴨上面塊皮真係好正,食完一舊又一舊京都芙蓉賽螃蟹($118)點埋啲醋勁好食,份量都吾少日本松葉炸蟹拑($58/1),我地叫左6隻 因為有人吾食炸野呢個又係勁大隻,食一舊都好飽大漢風沙孜然小羊腿($50 /1)有啲辣,但係好香,個名好霸氣總結,4樣野都好好食
要推介下先

皮薄鴨又好味,鴨上面塊皮真係好正,食完一舊又一舊

京都芙蓉賽螃蟹($118)點埋啲醋勁好食,份量都吾少

呢個又係勁大隻,食一舊都好飽

總結,4樣野都好好食
2019-02-21 736 views
朋友住係元朗 見佢成日都食北京樓 適逢新年 叫佢帶我地去元朗yoho個度食北京樓 不過因為今次一家大細去 掛住照顧小朋友都唔多影相 就介紹幾款我覺得比較好食既比大家👇🏻大漢風沙孜然小羊腿 餐牌上是一隻的價錢 這裡是2隻 味道唔錯 新鮮熱辣 羊腿肉鮮嫩多汁 加上孜然粉 令人忍唔到口👇🏻這是朋友除了北京填鴨之外 每次必點的 高郵鹹蛋蝦球 已經剝殼 好易食 不過略嫌炸得唔夠脆 鹹蛋味十足 即刻諗起鹹蛋魚皮🤣👇🏻烤北京填鴨 黎到北京樓無可能唔叫呢個啦 呢個係半隻 其實四個大人食都夠 食太多會膩 皮脆肉滑 配料唔夠可以再問店員拎

2019-02-04 3706 views
OFFICE完成了一連兩星期的大PROJECT,高層的同事為了慰勞我們一眾小薯就決定請我們到北京樓午餐😇😇原來呢度有午市套餐,我們三圍人都係點同一個餐,首先上的係海哲~~~醉雞幾入味,10個人分每人得件左右,真係好淺嚐feel~~~素鵝感覺不錯~~~九黃瑤柱羹,有湯類在午餐真的不錯,感覺好好食~~~宮爆蝦球,食落感覺似食咕嚕肉咁,因為個味道太似了~~~家鄉蒸魚方,上到枱熱辣辣,同事們大讚好食~~~北京填鴨,呢個簡直係我的至愛,好在我那枱男同事得一個,所以我可以食唔少金腿扒津白,中間的金華火腿幾咸吓,加菜食就剛好~~~菜肉水餃,第一次食水餃感覺好似食咗小籠包的味道,好在份量不多,諗起2003年第一次去北京交流,成班人為了唔浪費食物而玩猜枚去清餃子北京炒拉麵,我們食到太飽,好在我帶咗環保餐盒,帶了給家人桂花小丸子,我最like係湯丸細細粒,最重要係我至愛的黑芝麻味,勁好食難得今年同事們吃了這美味的一頓,反而團年飯都冇咁高質素

素鵝感覺不錯~~~

九黃瑤柱羹,有湯類在午餐真的不錯,感覺好好食~~~

宮爆蝦球,食落感覺似食咕嚕肉咁,因為個味道太似了~~~

家鄉蒸魚方,上到枱熱辣辣,同事們大讚好食~~~

金腿扒津白,中間的金華火腿幾咸吓,加菜食就剛好~~~

北京炒拉麵,我們食到太飽,好在我帶咗環保餐盒,帶了給家人

難得今年同事們吃了這美味的一頓,反而團年飯都冇咁高質素

2019-01-15
Lunch