2020-06-16 1199 views
晚飯預先要訂位,不然就有排等了。片皮鴨全日半貨價,必食之選。是日菜式不什特別,唯獨玫瑰荔枝花茶,飲完再飲,值得推介🥰🥰麻辣水煮魚,麻香咪味濃,魚片好滑,唯獨魚片不入味。總括來說:可以試試
2020-06-13
炸饅頭
玟玫瑰荔枝花茶
干扁肉碎四季豆
麻辣水煮魚
北京片皮鴨
2020-05-19 1435 views
啊媽鐘意食片皮鴨 所以近近地帶咗佢去附近嘅北京樓點咗最出名嘅片皮鴨 但超級油膩就算包咗皮落哂蔥食2舊個肚已經油膩到食唔落其他野 D油仲要bid出嚟味道就ok另外環境唔錯 坐得都幾舒服
啊媽鐘意食片皮鴨 所以近近地帶咗佢去附近嘅北京樓
點咗最出名嘅片皮鴨 但超級油膩
味道就ok
另外環境唔錯 坐得都幾舒服
2020-04-05 1950 views
對美心集團的出品十分失望。片皮鴨作為北京樓的招牌菜,油膉味十分重, 餅皮油膩。難以下嚥。九十八元的七里莊酒糟醉雞只有苦澀味,但雞肉質還可接受,在超級市場買現成醉雞汁,自家煑比他還要好。令外,六十元的北京六必居炸醬麵只能說油,十分油,什麼味道也沒有,總之不好吃。三百多元的外賣食物最後..成為廚餘集團對食品質素完全不重視,價錢與質素嚴重成反比。整體食物質素惡劣,浪費食材,浪費金錢。肯定這是最後一次光顧。

三百多元的外賣食物最後..成為廚餘

集團對食品質素完全不重視,價錢與質素嚴重成反比。

2020-03-29
Delivery
Lunch
2020-03-15 2131 views
星期六入元朗搵食, 諗起北京樓可以叫半隻鵝,  於是六點就去食飯. 入到去裡面已經有人坐底食緊, 兩個人坐左向邊位四人坐位,   幾靜幾舒服無咩人會行過打擾. 我地叫左半隻北京烤鵝, 每一塊皮宜家用紙阻住, 容易拎好多, D醬我最鍾意既甜醬, 當然唔少得小籠包, 仲叫左上湯豆苗, 仲有最愛爽脆海哲頭. 半隻鵝都等左二十分鐘, 皮脆肉嫩, 唔算太肥太多皮下脂肪. 小籠包一如以往皮薄內附肉汁, 上湯豆苗就比較老左少少, $98一碟向北京樓唔算貴, 大排檔叫都過百元. 海哲頭份量味道OK, 不夠唔算好滑.  每人$260, 環境食物衛生整體非常不錯. 可以再次光顧

每人$260, 環境食物衛生整體非常不錯. 可以再次光顧
2020-02-29
2020-03-15 1304 views
趁着假期,入元朗探望朋友以及共同聚餐,來到朋友熟悉的居住地,當然就要讓他作主帶我去吃好東西,一向喜愛中菜的朋友便帶我來到北京樓品嚐一番。水晶鮮蝦餃外皮晶瑩剔透,呈現半透明足以看見內餡,餡料有蝦以及筍粒,皮薄餡足,入口爽口彈牙,鮮嫩甜美。香菇鮮蝦燒賣使用香菇粒以及鮮蝦作為餡料,燒賣頂部放置蟹子作點綴,入口蝦肉爽口新鮮,配合淡淡菇香味,鮮美爽口,沒有任何油膩感。龍蝦湯鮮竹卷鮮竹卷外脆內軟,配上龍蝦湯,入味可口,濃濃的龍蝦味配上彈牙的竹卷,層次十足,而且鮮竹卷容易撕咬,適合任何年紀的人士進食。莧菜黃花魚羹主要使用莧菜與黃花魚兩種食材,這道羹用料十足,每口都充滿着莧菜和黃花魚,入口清香嫩滑,色美味鮮,爽嫩潤口。四川水煮鮮魚片湯底香濃惹味,麻辣適中,即使平日吃不了太辣的人士也可以接受,魚肉選用的是石斑,入口沒有魚骨亦沒有魚鱗,嫩滑鮮美,而配料萵筍、粉皮、枝竹亦很吸湯,惹味可口。楊柳萵筍絲把萵筍切絲,更易入口,選用清炒的方式,既能突出萵筍原本的味道亦更清淡健康,入口鮮嫩爽脆,香甜可口,火候恰好。蘿蔔絲酥餅蘿蔔絲酥餅色澤炸至金黃,層層分明,酥餅底沾滿白芝麻,香口酥脆,沒有油膩感,內餡有蘿蔔絲,清甜多
水晶鮮蝦餃
香菇鮮蝦燒賣
龍蝦湯鮮竹卷
莧菜黃花魚羹
四川水煮鮮魚片
楊柳萵筍絲
蘿蔔絲酥餅
蘿蔔絲酥餅色澤炸至金黃,層層分明,酥餅底沾滿白芝麻,香口酥脆,沒有油膩感,內餡有蘿蔔絲,清甜多汁。

整體而言,食材新鮮美味,環境高貴優雅,位置寬躺舒適,分店遍佈各區,十分方便,是與親朋戚友聚餐的好地方。
2020-03-02 1113 views
繼上星期難吃單人麵餐後,星期六29號終於試埋個4人套餐。先黎雞絲粉皮,好奇怪個汁係甜的,吳明點解佢地完全調吳出麻味的東西。豆腐羹幾好,吳太鹹,宮爆蝦球好大隻,填鴨係我至愛,但講真半隻份量只有差不多4份1隻,配菜好少,但皮跟鴨味道都幾好。茶樹菇小豆苗,可能因為湯夠味所以菇吳太難吃,我地全家都吳喜歡食小豆苗,覺得同草無分別。小籠包無問題,另加左個鍋貼亦美味。總括黎講,呢間分店d麵極差,好彩其他菜尚算ok, 不能不提d 茶,需係茶包但好好飲 (我地2次都叫烏龍), 此外service 亦好好,收碟換野非常快。佢地亦有提供點心,下次可能試下。
2020-02-29
$160 (Lunch)
現在yoho mall 無論任何時間拍車都有位,所以昨日星期日去食lunch。經過北京樓被門口個超值底食午餐牌吸引,即入去試。$78 套餐,麵食+小食各一款,茶餐廳價錢,當然未計茶錢及醬介啦,但都值回票價。可惜,無林過北京樓出品咁差。擔擔麵,湯無甚麼麻味及醋味,有一層紅油在面,吳算辣,但不能話係擔擔麵。蕃茄蛋刀切麵,原來吳係放湯,黎到係一大碟麵上面淋一層用糖煮的蕃茄蛋醬汁,同茶餐廳食果d 碟頭飯一樣,可能收茶餐廳價錢就比番同價格的野食掛,小籠包無問題,生煎包樣好靚,但個底吳知點解好實,吳可以用脆黎形容。如果茶餐廳出品就算啦,但係北京樓阿!最後要提下門口果位無禮貌知客,同佢講我地2位,佢無答但回頭同佢同事講其他野,吳知佢想點的情況下佢突然羅枝雷射槍指住我額頭,原來要量體溫,跟住黑起塊面轉身帶我地入座。後尾見佢同隔離抬熟客不知幾好笑容。不過其他服務員係好有禮貌的,環境亦非常舒適, 會試埋佢個4人套餐,希望吳會太差。此優惠只限每日lunch 。
2020-02-23
$111 (Lunch)
2020-01-23 1166 views
🌈今次做節揀選了我喜歡的北京樓,皆因每次吃片皮鴨,都是鴨皮甘香,肉質鮮嫩,令人吃得滋味😋👍🏼,席上的摯愛親朋同樣吃得開懷😄。下單時,分半隻上碟,方便各人DIY🔰北京填鴨(一隻)$350🔰乾炸小黃魚$60一條(2條起),依然外脆肉嫩,加上檸檬汁🍋,清新味覺在口腔,不錯🔰孜然小羊腿$58一隻(2隻起),甚為喜愛孜然粉的獨特香味,配搭羊肉更佳;羊腿肉質嫩滑,灑上紅胡椒粉癖去騷味,孜然和紅胡椒粉果然相得益彰🔰桂魚粒玉蘭炒飯$138,魚肉和芥蘭粒、蔥花、少許鹹蛋黃,成就了這碟炒得不錯,不油膩,適合席上各人吃的米事🔰麻辣牛肉麵$70,吃過數次以來最好的一次,皆因下單時說要淋的,剛巧給的又到位,肥瘦適中,有芝麻和芫荽香,又有中度的麻辣(對我來說🥵🤣)🔰松葉炸蟹鉗$65一隻(2隻起),仍是爽口彈牙,點甜酸醬更醒胃🔰小籠包$60,今次的出品差矣,包裏的肉嚡,失望,希望下次回復水準🥴因小籠包失手,故味道給「4」,不然一定給「5」

🔰北京填鴨(一隻)$350

乾炸小黃魚

孜然小羊腿

桂魚粒玉蘭炒飯

麻辣牛肉麵

松葉炸蟹鉗

小籠包

🥴因小籠包失手,故味道給「4」,不然一定給「5」
2020-01-17
桂魚粒玉蘭炒飯
麻辣牛肉麵
松葉炸蟹鉗
2019-12-30 800 views
光速上菜! 表妹喺挪威返香港話要食中菜, 要去一個比我哋可以切蛋糕又坐得耐既地方…表姐提議去食北京填鴨.....!因為仲有蛋糕, 所以5個人只叫一個食4人餐, 諗住唔夠再加! 套餐好在乜都有, 重點係北京填鴨! 上菜速度係光速, 晚市唔爆, 得幾枱客, 但係落單唔夠10分鐘全部餸幾乎嚟齊, 根本食唔切! Well…一個字 : 凍晒…食物質素 ok 平均, 鴨完全少到唔覺得有半隻! 黃金蝦幾好, 蝦爽口咸蛋黃份量剛好, 又唔會太油! 乾煸四季豆強差人意, 豆還豆, 肉還肉, 好似分開2樣煮臨上碟再擺埋一齊! 炸小黃魚, 多肉而滑, 最感動係表姐幫我哋將魚起骨…啖啖肉!
光速上菜!

食物質素 ok 平均, 鴨完全少到唔覺得有半隻!
黃金蝦幾好, 蝦爽口咸蛋黃份量剛好, 又唔會太油!

2019-12-12 575 views
咁岩係yoho行完街,餓餓地,同2個friend冇啦啦想食中菜,見到「北京樓」門口好多人排隊心諗應該唔差就走左去攞飛試試佢Um⋯⋯排隊時間的確有啲耐,我地都等左成個鐘,所以下次想食一定要book定或者攞定飛🤦🏽‍♀️我地3個人order左6樣野-最like既烤北京填鴨冇令到我失望🤤食落好肥美好脆仲有啲肉汁,佢個皮都做得好樂夠薄身-個醉雞幾入味,清清地既酒香,肉質鮮嫩整體我地order呢幾樣野都好出色,3個人清哂

我地3個人order左6樣野

-個醉雞幾入味,清清地既酒香,肉質鮮嫩
整體我地order呢幾樣野都好出色,3個人清哂
2019-10-09 1105 views
今晚同主子去元朗北京樓食飯, 因為有信用卡優惠而且又想食片皮鴨, 所以就揀左呢度, 我地叫左賽螃蟹, 呢碟餸秒速就到我枱面, 整體唔差, 不過就油左啲, 配以醋來食, 味道好似大閘蟹, 第二度餸係楊柳萵苣絲, 我地好喜歡食呢度餸, 因為好爽甜,而且唔多地方有得食, 用薑汁煮, 味道好夾, 之後就係小籠包, 一籠6隻, 不過包法就有啲參差, 有兩隻未夾已經想穿, 有湯匙才力保不失, 賣相差啲, 幸好仍有內在美, 肉汁鮮甜, 才可令這名菜拎回少許分數, 最後出場亦都係等在大半個鐘既片皮鴨, 平時有兩人負責切, 今晚只得一人, 所以可能咁就耐左啲啦…半隻夠兩人食, 新鮮烤熟, 所以都好香, 加埋配菜來食, 味道不過不失.
2019-09-21 785 views
和家人到北京樓吃二人餐加片皮鴨 整個晚餐有雞有豬有鴨有蟹有魚!現在北京樓可以訂位,不用再係門口排得甘辛苦喜歡在北京樓吃的其中一個原因,是我喜歡吃佢的前菜,甜甜酸酸的餐碟也很有東方特色二人餐的飲品是檸檬柚子蜜花鵰雞,冷吃,酒香味好重👍🏻,雞肉都挺滑這個大蔥豬肉,豬肉係甜的,又好重大蔥味,我覺得成甜個味道不太夾,同埋不夠熱呢個蟹肉就好正了,一咬開出哂煙,蟹鉗好大舊,好彈牙這個羹,少鹽、多菜、多蛋白,很健康入面還有好多魚肉,追求健康人士可選呢個蟲草花好鮮。整個菜都好有水份,這碟菜很鮮豔。令人胃口大開我等左好耐的片皮鴨,黎北京樓都係為左佢❤️鴨片好脆好熱,一咬開,好多油滲出來,旁邊仲有砂糖同大蔥,包住皮吃,好味甜品是楊枝甘露,好濃芒果味👍🏻👍🏻
和家人到北京樓吃二人餐加片皮鴨
整個晚餐有雞有豬有鴨有蟹有魚!
現在北京樓可以訂位,不用再係門口排得甘辛苦

餐碟也很有東方特色

二人餐的飲品是檸檬柚子蜜

花鵰雞,冷吃,酒香味好重👍🏻,雞肉都挺滑

呢個蟹肉就好正了,一咬開出哂煙,蟹鉗好大舊,好彈牙

這個羹,少鹽、多菜、多蛋白,很健康

入面還有好多魚肉,追求健康人士可選呢個

蟲草花好鮮。整個菜都好有水份,這碟菜很鮮豔。令人胃口大開

我等左好耐的片皮鴨,黎北京樓都係為左佢❤️

甜品是楊枝甘露,好濃芒果味👍🏻👍🏻
Dining Offer
Credit Card Offers
  • 烤北京填鴨
在安排做節時,選擇了下午五時四十五分的首輪訂座,雖然時間早了一點,但訂位限制方面較有彈性,不須預先付訂金及可於入座後才選擇合適套餐。開放式廚房,讓我們理解廚師的辛勞!入座後店員奉上三碟一樣的小食。因為是家庭聚餐,便集中研究套餐系列。最後選了十二位用的五福臨門,有前菜,主菜及甜品。糟香酒醉雞有酒香味,雞件非常滑。花醋小排骨甜酸味不太濃烈,肥瘦適中,肉質腍身。茉莉花燻素鵝金黃色小卷、賣相佳、有燻味,好味!江南燻鯧魚要享受香燻味,可慢慢咀嚼燻魚。海蜇頭有新意的海蜇頭,不是一條條的海蜇,形狀像朶花,口感更爽。烤北京填鴨烤鴨皮脆肉腍,鴨味濃!薄餅透薄軟身,每一塊薄餅都有一層紙相隔,方便夾起。將薄餅連同烤鴨、加入醬汁、蔥及其他配料包起來或單吃鴨肉都好味。我特意選了較肥美的部份吃,好好味!高郵鹹蛋蝦球賣相美而且飽滿,蝦球啖啖肉,鹹香味適中,翠玉瓜夠爽身,好味!三鮮海皇燕窩羮材料豐富、是清淡燕窩羮。一邊喝湯,一邊跟家人談天說地,忘記了拍照!大紅袍松子雙黃花魚雙黃花魚除了炸得漂亮之外,紅色獻汁放到黃花魚上就正如菜式名稱一樣,有一件紅色的大衣披在魚身上。魚肉滑,獻汁較酸,一點也不油膩!翡翠海參鮑魚(六隻)

開放式廚房,讓我們理解廚師的辛勞!

入座後店員奉上三碟一樣的小食。
小食

因為是家庭聚餐,便集中研究套餐系列。

最後選了十二位用的五福臨門,有前菜,主菜及甜品

糟香酒醉雞
有酒香味,雞件非常滑。

花醋小排骨
甜酸味不太濃烈,肥瘦適中,肉質腍身。
花醋小排骨

茉莉花燻素鵝
金黃色小卷、賣相佳、有燻味,好味!

江南燻鯧魚
要享受香燻味,可慢慢咀嚼燻魚。
江南燻鯧魚

海蜇頭
有新意的海蜇頭,不是一條條的海蜇,
形狀像朶花,口感更爽。
海蜇頭

烤北京填鴨
烤鴨皮脆肉腍,鴨味濃!
烤北京填鴨

薄餅透薄軟身,每一塊薄餅都有一層紙相隔,方便夾起。
烤北京填鴨

我特意選了較肥美的部份吃,好好味!

高郵鹹蛋蝦球
賣相美而且飽滿,蝦球啖啖肉,
鹹香味適中,翠玉瓜夠爽身,好味!

三鮮海皇燕窩羮
材料豐富、是清淡燕窩羮。
一邊喝湯,一邊跟家人談天說地,忘記了拍照!

大紅袍松子雙黃花魚
雙黃花魚除了炸得漂亮之外,
紅色獻汁放到黃花魚上就正如菜式名稱一樣,
有一件紅色的大衣披在魚身上。
魚肉滑,獻汁較酸,一點也不油膩!

翡翠海參鮑魚(六隻)
鮑魚一開二非常腍身入味,海參同樣好味。

翡翠海參鮑魚(六隻)

淮揚灌湯小籠包 (十二個)
熱騰騰,湯汁滿滿,好味。
淮揚灌湯小籠包

北京炒拉麵

拉麵粗身,上色均勻,炒得乾身,每人一碗份量剛好。

酒釀芝麻湯圓
酒味香,帶有甜味,芝麻湯圓煙韌,是一款潤喉湯水。

酒釀芝麻湯圓

當晚是做節的繁忙時間,店員依然有一貫微笑及良好的服務態度;
在烤北京填鴨奉上後,我要求包起烤鴨殼,店員立即處理及包好。
雖然用餐有時限,但上菜速度暢順,吃得舒適,我和家人都很滿意!

2019-09-14
淮揚灌湯小籠包
2019-09-11 672 views
今晚四女一男去到元朗,因為平時成日食西餐今晚突然想食中菜,Yoho好多中餐選擇,星期日真係好多人,間間餐廳都要等位,但最後選擇北京樓,因為有片皮鴨餐廳點菜後10分鐘內就會送到台上,確實快得黎又有水準,真心快靚正,仲叫左雲呑雞不過吾記得影相🙈
炸曼頭
炸醬麵
擔擔麵
炸曼頭
擔擔麵
2019-08-09 966 views
之前曾經你試過一次,感覺麻麻,較少點心選取,這次再來嘗試,除了看見中午有套餐外,亦都多了粵式點心,感覺不錯雞絲粉皮:粉皮十分滑配以幼幼的青瓜絲和麻醬,也有雞絲在內,吃下去是味道不錯,可能由於不是雪到很凍,反而口感剛好,分量亦適中小籠包:這個也不能挑剔,皮薄餡滿滿的,咬下去連湯一起吃鮑汁鳳爪,這個也值得推介,鮑汁不會炆至油膩膩而鳳爪也吸收到這個味道,鳳爪吃到雞味,感覺不似雪藏鳳爪欖菜炒飯:這個也較想像中份量為多,炒飯爽爽的,味道也剛好總括來說,今次在光顧感覺較上次開業是為佳,多了點心的選擇,下次會再來

雞絲粉皮
小籠包:這個也不能挑剔,皮薄餡滿滿的,咬下去連湯一起吃
鮑汁鳳爪
欖菜炒飯:這個也較想像中份量為多,炒飯爽爽的,味道也剛好
欖菜炒飯
雞絲粉皮