2021-02-16 781 views
2021年2月13日 牛年年初二,諗住食好啲,行過見「北京樓」咁多人幫襯,外賣有八折,就外賣自取試吓啦。烤北京填鴨(半隻)$140配有甜醬、青瓜、京蔥、蘿蔔片,包鴨的皮有10片,比較濕潤及煙韌,好黏,我攞完外賣15分鐘內進食,燒鴨皮一啲都唔脆,偏肥同埋油膩,鴨肉肉質偏硬,味道一般般,麻麻地。八月桂花芳香薰魚(每碟)$70.4打開個蓋見到,真係即刻嬲咗,份量少到嚇死人,寫住份量是一碟,一定係用豉油碟來計算,味道唔係屬於出色,唔叫好味,味道普通到不得了,醬油味重、肉質乾、多醬油。弄堂酸辣湯(每位)$40見到個碗咁大,應該份量唔會少啦,點知一打開個蓋,又係得半碗,味道正常。真厲害霸王雞丁(例)$78.4睇落去比較正常嘅一盒,不過都係得半盒,乾辣椒份量都多,雞肉外表上晒色,肉質冇味,外層有少少辣。結論:已經八折左,呢一個價錢,呢一個份量,呢一種味道,一啲都唔值,得酸辣湯合格
2021年2月13日
烤北京填鴨(半隻)$140
烤北京填鴨(半隻)

八月桂花芳香薰魚(每碟)$70.4
八月桂花芳香薰魚(每碟)

弄堂酸辣湯(每位)$40
弄堂酸辣湯(每位)

真厲害霸王雞丁(例)$78.4
真厲害霸王雞丁(例)

2021-02-13
15 Minutes (TakeAway)
$329 (Lunch)
2021-01-23 863 views
叫個外賣諗住開開心心留係屋企食好野,點知...$5xx 既份量少得可憐1. 最過份係火腿扒津白$ 120,得個盒既1/3😱😱,仲要偏鹹2. 半隻片皮鴨$ 195 , 份量麻麻,但公道說味道係唔錯的3.雲吞雞既雞都係唔太多$228大家自行判斷去唔去外賣,我就不了!

3.雲吞雞既雞都係唔太多$228

大家自行判斷去唔去外賣,我就不了!
火腿扒津白
半隻片皮鴨
雲吞雞
2021-01-23
Delivery
今天去到元朗YOHO,想選一間特色中菜一試,粵菜食得多,想轉轉口味吃點北方菜,所以就選了《北京樓》。這食店裝修精緻,所以我們充滿著滿心期待地入去。《紅梅子醬烤骨》($118)第一道菜已經伏了! 這道菜賣相精美,不論顏色、擺放、器皿也別出心思,可是味道跟賣相不成正比,可能我對他期望太高了!肉塊較乾,這不是重點,重點是肉塊居然沒有味道,其實如果能醃一下才煮,應該可以好好多,可能平時家裡煮餸時,總是先把肉醃了一下才煮吧!就算少少鹽也好呢!我不太習慣那份「原汁原味」的感覺呢!不過,持平些說,肉外有很多醬料,如果肉塊能沾上醬料一併吃下,都不錯呢!《鍋貼5隻》($60)鍋貼溫度夠熱,外皮金黃香脆,可以看得出很用心去煎。鍋貼皮夠厚,很有北方風味。而最難得的是鍋貼內還有很多肉汁在裡面游來游去,當你一口餃下去時,吃到香脆的外皮,接著就是軟熟的皮,最後再品嚐內饀之際,還可飲下啖啖肉汁,真的是一個不錯的享受。《烤北京填鴨半隻》($175)這道菜式賣相十分精緻,器皿很有詩意,彷如一幅畫似的。鴨件外皮薄脆,鴨肉則「原汁原味」,肉質也不錯,有多款配料及醬料以供包入潤皮內。這裡的潤皮很軟熟,筋力足,所以很煙勒,包入
《紅梅子醬烤骨》($118)

紅梅子醬烤骨》($118)
《鍋貼5隻》($60)

鍋貼5隻》($60)
《烤北京填鴨半隻》($175)

烤北京填鴨半隻》($175)
這道菜式賣相十分精緻,器皿很有詩意,彷如一幅畫似的。鴨件外皮薄脆,鴨肉則「原汁原味」,肉質也不錯,有多款配料及醬料以供包入潤皮內。這裡的潤皮很軟熟,筋力足,所以很煙勒,包入脆皮油香的鴨件,及爽脆的配料(青瓜、京蔥、蘿蔔片),再以沙糖及醬汁調味,包好一件件吃,真的值得推薦,但溫馨提示一下,如不喜歡「原汁原味」的話,則要配上醬料才可淨吃鴨件呢!此外,這道菜也要趁熱吃,不要把潤皮及鴨件冷卻才食用呢!否則會大打折扣啊!
《拔絲香蕉4件》($48)

拔絲香蕉4件》($48)
一心想吃特色菜,特色甜品當然是不可缺少啦!所以我們選了拔絲香蕉。這道菜貫徹這食店的風格 - 味道不及賣相好,令人有過份期待呢!這甜品堆頭不少,又有表演看,有位職員會拿一大堆餐具來,又碟又叉,還有一盤精美的冰及水,最後有一金屬器皿放上炸好及沾滿軟糖漿熱辣辣的香蕉來,職員表演即場拔絲,把那香蕉件放入冰水,然後再放回金屬器皿內,目的是讓香蕉件外的軟糖漿快速凝固,再拉扯下,有拔絲的效果。可惜的是,職員不是廚師,技術真的不似預期,那糖漿因為拔絲技功夫不夠,達不到拔絲效果,所以糖皮較厚,部份地方更聚積一大塊糖漿,糖漿凝固後,變成超硬的外皮及糖塊,較難咬開,有點失望。
《楊枝甘露》($25)

楊枝甘露》($25)
楊枝甘露則不過不失,可能是中央廚房產品,故失敗機率會較少。唯獨想一提的是,內裡的「西米」質感,跟我們平時吃的有所不同,不是煙韌款式,是爽口款式。
《茶水》($13/位 x 2)

茶水》($13/位 x 2)
最後,最值得推介的是這裡的茶,比預期好飲及特別,有《瑰麗堂皇(玫瑰荔枝)》、《桂花烏龍》及《茉莉香片》及《杭州菊》任君選擇。我們選了《瑰麗堂皇(玫瑰荔枝)》及《桂花烏龍》,出奇地好飲,在一般中菜較少有,而最驚喜的是,這全是$13/位茶錢而已,點選上述茶,沒有另加收費,CP值極高

是次消費如下:
填鴨半隻              $175
紅梅子醬烤骨    $118
鍋貼5隻                $60
拔絲香蕉4件      $48
楊枝甘露              $25
茶水                         $26($13/位 x 2)
合計:                        $452
服務費:                   $45.2
總金額:                   $497.2 (人均消費: $248.6)

總結
此食店裝修極精美,員工服務亦很好,很用心。而餸菜賣相也很精美,打卡一流。可能被精緻的外表影響,對味道期待也因而提升,可惜的是,味道卻沒預期中好吃,食物本身的味道也不是很出色,但如整體連醬汁一併吃下,才會達到水準。

其他資訊 - 餐具
說到餐具,這裡的餐具真的非常精美,令人賞心悅目。可惜有少部份有損壞的情況,存在著一定的風險。如果能改善,那就更好。

其他資訊 - 餐單》(以供大家參考)

2020-10-19
$248.6 (Dinner)
《烤北京填鴨半隻》($175)
《茶水》($13/位 x 2)
2020-12-07 1092 views
疫情影響北京樓竟然出特價餐牌不用AR卡也可以半價享用。半隻烤填鴨,只是105元連十塊荷葉餅,真喺抵食!職員有善即時烤焗,客人只需等候20分鐘。取餐時,額外要求職員俾多一份填鴨醬,她們也很有善沒有拒絕,幫忙走多一轉廚房給我們拿等候其間另一位女職員也很有善,和主動向我們講解最近特價菜單,還教客人可用手電預先下單免等候時間填鴨份量足夠,沒有偷工減料,醬料新鮮沒有放置太久而有陣油益味。包裝清潔乾淨,唯一注意是蒸荷葉餅的竹籠估計應該清潔得太乾淨,有少少漂白水味,引至表面幾塊荷葉餅也有少少漂白水味,典型食店經常發生的錯誤。但比較同集團 旗下海港城城中鴨子的食物和醬料衛生情況,我認為已經略勝一籌。北京樓值得推介~
疫情影響北京樓竟然出特價餐牌

不用AR卡也可以半價享用。
半隻烤填鴨,只是105元連十塊荷葉餅,真喺抵食!
職員有善
即時烤焗,客人只需等候20分鐘。

2020-10-26 1726 views
有時一家大細出街食飯,要搵間個個都岩食晚既餐廳都有d困難。而尼間都算係屋企人食完都滿意既一間讓餐廳。北京樓尼排主打蟹粉既小菜,蟹粉既份量都幾足,調味都岩岩好,蟹粉豆腐可以落後夜送飯,小朋友會好中意蟹粉小籠包既皮厚度岩岩好,入邊仲好多汁,食個陣要小心唔好俾d汁漏出。片皮鴨既皮好脆,好香口,青瓜同蔥都可以fill,包埋一齊食就唔會覺得好肥油膩。今次食係因為最近片皮鴨做既半價優惠,如果計番正價,就會有小小貴,不過屋企人都好岩食,尼點好加分。
蟹粉豆腐
蟹粉小籠包
片皮鴨
蟹粉小籠包
片皮鴨
2020-10-15 1444 views
今日到了北京樓午餐,看見門口有推廣全日叫片皮鴨半價,另外還有一些午市孖寶套餐。裏面環境主要係中國特色設計,另外還有開放廚房,給人一種安心衛生的感覺。天花還有一些吊燈感覺亦都好典雅。首先送上的就是前菜, 是用香醋醃製的青瓜乾豆腐花生雲耳, 開胃得來好啱食。第一款送上的就是四川擔擔麵,麵身軟硬適中,有辣味不過可接受;花生碎和肉碎不算太多,有芝麻香味,但整體來說味道是不錯的。下一款送上的是片皮鴨( 半份),片皮鴨皮醃製得很香,甜味適中,口感微微的脆。鴨肉香滑美味,嬤嬤皮有大約10片,配菜有糖, 青瓜, 大蔥, 還有粉紅色的菜條。烤鴨醬味道適中很不錯。半價來說,性價比很高。下一樣送到的就是孖寶套餐的灌湯小籠包,一籠三隻,包皮雖然軟熟,但並不容易難,湯汁鮮甜而不肥膩,肉的口感不錯,味道很好。我哋另外叫咗兩杯夏日推廣的飲品,一杯是蘋果醋;另一杯是烏梅醋, 有話梅的味道,杯內亦有椰果,$18一杯,貌相不錯,不過醋味不是太濃, 但係解渴,喜歡酸酸的朋友是一個不錯的選擇。

前菜

2020-10-15
$140 (Lunch)
前菜
  • 烤北京填鴨
2020-10-14 807 views
去元朗進行一個商務午餐,選擇咗一個拎埋一二邊嘅北京樓以為好少人,點知響平日嘅中午12點呢度已經full house。餐廳採用open kitchen,喺中菜館入邊比較少見。兩個人食唔到好多嘢,我哋只係叫咗3樣嘢:小籠包個皮薄但係質感比較煙銀,所以即使鄙薄,夾起嚟都唔會太易穿,湯汁好豐富,肉腸味道亦都相當唔錯。鮮菠蘿糖醋魚柳,糖醋酸甜適中,用嘅係新鮮菠蘿,而且仲係燒過嘅,甜味更加濃郁。宇宙得唔錯,但我覺得用嘅呢隻魚質感有啲太林,魚味亦都唔係好好。我哋用半價叫咗半隻片皮鴨,都只係80幾蚊,但無論擺盤、刀功、味道都相當唔錯。我最欣賞嘅係佢嘅春餅皮,每一塊之間都夾咗牛油紙,皮薄、煙銀之餘攞起嚟唔會一張張黐埋晒,食起嚟好方便而且攞起來每一張都好完整。嘢食好,但服務我就覺得一般般,有啲折扣唔可以一齊用又冇講清楚,定還是北京樓嘅服務已經同以前唔同左呢?

2020-10-14
$135 (Lunch)
2020-10-12 586 views
好耐冇食過中式嘅餐廳啦,你約咗朋友去咗元朗一間嘅中式餐廳北京樓啦,第一碟餸鍾意我哋叫咗最馳名嘅北京填鴨啦,味道非常之有水準非常之好食!又嗌左碟糖醋魚水準亦非常之高!有咁多濃味嘅嘢當然就叫咗一份萵筍!非常之有水準👍🏻👍🏻👍🏻,值得一試👍🏻👍🏻👍🏻

又嗌左碟糖醋魚水準亦非常之高!
有咁多濃味嘅嘢當然就叫咗一份萵筍!

非常之有水準👍🏻👍🏻👍🏻,值得一試👍🏻👍🏻👍🏻
2020-10-08 554 views
太耐無食北京樓,見到片皮鴨有半價都試下質素先個份量同隻鴨都係片得皮薄夠脆口,肉又唔算肥既但d 配料好似縮左水甘。。仲有d 皮好唔掂。。。好濕。。又偏厚夾埋d 片皮鴨一齊食真係扣哂分見到有水煮魚,梗係要點黎試試因為屋企人唔食得辣,叫左少辣魚份量都算多,質地夠滑但無咩魚味湯底有d 露荀絲同幼薯粉都幾入味依個整體都唔錯,但少辣就係差甘d砂窩雞湯個湯底係幾好飲,飲完都唔算口渴芥菜就好苦,栗子唔係好夠淋我地仲叫左小籠包,水準keep 到唔錯,皮好薄,肉份量唔太多,岩岩好最後叫埋酒釀丸子同楊枝甘露做結尾酒釀丸子酒味幾濃,配埋丸子細細粒又有芝麻餡,唔錯楊枝甘露就真係唔好食,唔係個回事
太耐無食北京樓,見到片皮鴨有半價
都試下質素先

半隻片皮鴨

個份量同隻鴨都係片得皮薄夠脆口,肉又唔算肥既

但d 配料好似縮左水甘。。
仲有d 皮好唔掂。。。好濕。。又偏厚
夾埋d 片皮鴨一齊食真係扣哂分

水煮魚

見到有水煮魚,梗係要點黎試試
因為屋企人唔食得辣,叫左少辣

魚份量都算多,質地夠滑但無咩魚味

湯底有d 露荀絲同幼薯粉都幾入味
依個整體都唔錯,但少辣就係差甘d

砂窩雞湯栗子芥菜

砂窩雞湯個湯底係幾好飲
,飲完都唔算口渴
芥菜就好苦,栗子唔係好夠淋

最後叫埋酒釀丸子同楊枝甘露做結尾
酒釀丸子酒味幾濃,配埋丸子細細粒又有芝麻餡,唔錯

楊枝甘露就真係唔好食,唔係個回事

2020-10-07
2020-10-04 408 views
中秋節,四天連假中,品嚐了兩間酒中式酒樓的片皮鴨。一間是位於尖沙咀的滬江,另一間是位於元朗yoho的北京樓。前者一份盛惠4xx元,後者原價350元,堂食半價。價錢,北京樓較貴,但服務上,滬江比北京樓親切。環境上則以,北京樓稍勝。不過,個人比較喜歡北京樓的皮片鴨,油更香,口感更鬆化,餅皮亦更煙韌貼心,每一片都有一張紙隔開,以防住黐住,方便食用。突然,想拍一期片皮鴨比拼,比拼香港數間以片皮鴨出名的餐廳,有興趣的朋友,記得讚好,及留言邊一間好食。

中秋節,四天連假中,品嚐了兩間酒中式酒樓的片皮鴨。

一間是位於尖沙咀的滬江,另一間是位於元朗yoho的北京樓。

前者一份盛惠4xx元,後者原價350元,堂食半價。

2020-10-03
2020-09-06 927 views
名如其點心紙所說巧手點心,沒有想過京點外還有廣東點心,如果有多些選擇更好。炒腸粉有鑊氣,生煎包脆底香口,魷魚鬚不油膩,刀削麵和小籠包一貫水準,义燒包和大部分點心都比集團其他分店好吃,點心師傅值得一讃。上次食的义燒包是廣東皮,爆汁好好味,今次同樣餡料,但用了京包的皮, 都ok。地方寬敞舒適,設計大方得體,會再光顧,只是安排座位有少許混亂。之前試過外賣,嫩雞煨麵的湯底不錯,但麵的portion 細,雞肉不多。
2020-09-05 654 views
坐低叫壺烏龍茶,星期六冇得訂位,準時11:30來到已有多位客人入座了,今次可以試吓片皮鴨,又有半價及可叫半隻,真係好味及超正,羊肉湯麪都好味(已是第二次翻点),小籠包及煎糯米雞都有水準,地方寬敞及優雅值得再去,埋單為$280有找👍
2020-09-05
2020-06-17 1878 views
去元朗一田,順便係到食埋lunch ,先去shopping!!!!有氣有力!4個人主要都係食佢特色既小點:1. 小籠包2.生煎包3.牛肉餡餅4.魷魚鬚5.鴨肉炒飯1. 4個人每人食兩隻,叫左兩籠!真心覺得佢同小籠包專門店有得fight, 片薄,包住哂入面啲汁,一咬,飲哂啲湯💕💕💕jeng!!!2. 生煎包又係另一享受,又係多汁!熱辣辣食,好香甜既湯汁,不過真心要小心!爸爸都俾佢熱到個咀🤣3. 呢個係啊媽最愛,我就吾識欣賞😂佢有芹菜係個餡入邊😭我諗佢啲肉都係一樣嘅, 見阿媽食嘅時候都有汁!4. 細個嘅回憶啊!以前去酒樓必嗌!而家嘅酒樓都好似冇!5. 粒粒分明,連啊媽都讚! 鴨肉炒飯令到個飯好香!

4個人主要都係食佢特色既小點:
1. 小籠包
2.生煎包
3.牛肉餡餅
4.魷魚鬚
5.鴨肉炒飯

4. 細個嘅回憶啊!以前去酒樓必嗌!而家嘅酒樓都好似冇!
5. 粒粒分明,連啊媽都讚! 鴨肉炒飯令到個飯好香!
2020-06-16 1171 views
晚飯預先要訂位,不然就有排等了。片皮鴨全日半貨價,必食之選。是日菜式不什特別,唯獨玫瑰荔枝花茶,飲完再飲,值得推介🥰🥰麻辣水煮魚,麻香咪味濃,魚片好滑,唯獨魚片不入味。總括來說:可以試試
2020-06-13
炸饅頭
玟玫瑰荔枝花茶
干扁肉碎四季豆
麻辣水煮魚
北京片皮鴨
  • 烤北京填鴨
2020-05-19 1428 views
啊媽鐘意食片皮鴨 所以近近地帶咗佢去附近嘅北京樓點咗最出名嘅片皮鴨 但超級油膩就算包咗皮落哂蔥食2舊個肚已經油膩到食唔落其他野 D油仲要bid出嚟味道就ok另外環境唔錯 坐得都幾舒服
啊媽鐘意食片皮鴨 所以近近地帶咗佢去附近嘅北京樓
點咗最出名嘅片皮鴨 但超級油膩