2020-08-11 1040 views
🌸Uji Matcha Souffle $95鬆餅焗震騰騰,傳來誘人蛋香,表面舖滿抹茶忌廉,加上紅豆蓉、蕨餅,🥰充滿和風特色。綠茶蕨餅有咬口,梳乎厘蓬鬆綿彈,抹茶雪糕慢慢溶化,連同楓糖醬、紅豆蓉享用,濃甜蜜意,泠熱交融,令人甜思思。🍓Strawberry Pancakes $88三層班戟夾滿草莓忌廉及果肉,口感黏糯,粉嫩迷人!配上草莓吉士醬,班戟吸嗦後變得更黏蜜軟彈,吃後很充實⋯⋯🍦北海道8.0牛乳草莓芭菲 $788.0牛乳雪糕超級奶香濃郁,杯面鋪滿切片新鮮草莓,顏色悅目,十分迷人!每層層次分明,有綿滑的蛋糕,夾層是草莓果醬及滑溜的忌廉,忌廉質感輕盈,吃至最底還有脆口餅乾碎,滋味滿足。🍍Tropical Detox Water $68特飲洋溢夏日色彩,全杯填滿新鮮雜果,菠蘿、啤梨、蘋果,在杯中飄散的菠蘿清甜多汁,十分解渴,加上爽脆的蘋果,是不錯的配搭。
🌸Uji Matcha Souffle $95

🍓Strawberry Pancakes $88

🍦北海道8.0牛乳草莓芭菲 $78
🍍Tropical Detox Water $68
2020-08-09
Lunch
2020-06-24 1697 views
由於星期日下午,我在尖沙咀購物商場「K11」地下的美式熟成牛肉漢堡包餐廳「The BuXXher's CXXb Burger」裡面購買的漢堡包套餐太快製作完成,我未到下午六點晚餐時間,就已經食完整個牛肉漢堡包套餐。於是我被迫需要再在「尖沙咀」鬧市裡面,尋找適合繼續光顧的食店。不過今次需要在星期日「尖沙咀」裡面找的晚餐食品,不需要針對「牛肉」,或者其他肉類食材製成的晚餐,就算食甜品也沒有問題。畢竟我在「星期日」裡面享用晚餐的要求,跟平日的晚餐非常不同,所以也可以在尖沙咀商場「K11」或者旁邊的食店裡面,尋找我想食的食品。結果我在尖沙咀「K11」商場的地庫一樓樓層裡面,找到我上手「開飯喇」戶口還在使用的時候,曾經親自拜訪和光顧過,以日本「梳乎厘班㦸」作為招牌甜品的餐廳「PAN de PAIN」。我上次拿着「開飯喇」戶口和手提電話光顧尖沙咀「PAN de PAIN」,選擇了享用「PAN de PAIN」裡面的蘋果加焦糖甜味,還有爽脆口感核桃的「梳乎厘班㦸」甜品,還有享用甜味手調蜜瓜鮮奶飲品。由於「PAN de PAIN」那一杯手調日本蜜瓜鮮奶飲品,實在有太過濃厚日本沖繩的風格,飲品裡面的日本

由於「PAN de PAIN」那一杯手調日本蜜瓜鮮奶飲品,實在有太過濃厚日本沖繩的風格,飲品裡面的日本沖繩風格太過油,濃厚到飲品名稱變成沒有中文原名,也變成由日文文字砌成的日文名稱蜜瓜奶飲品。

結果我人生第二次光顧尖沙咀「K11」地庫的日本甜品餐廳「PAN de PAIN」,就發現原來「PAN de PAIN」餐牌裡面的「固定」飲品,實際上來來去去其實還是只有例如「咖啡」、「抹茶」等等的飲品而已。

所以我直到第二次光顧「PAN de PAIN」之後才發現,我應該很難再在「PAN de PAIN」飲品餐牌裡面,找到適合我個人享用的手調甜味飲品。

至於在「PAN de PAIN」主餐牌,有關日式「梳乎厘班㦸」甜品那一頁裡面,實際上可以享用到的「梳乎厘班㦸」甜品,原來就只有第一頁裡面顯示,那四款口味「梳乎厘班㦸」甜品而已。

相反現在的「PAN de PAIN」,竟然推出了我以前在尖沙咀「PAN de PAIN」裡面都從未見過,也從來未嚐試過的雪糕芭菲杯甜品,例如北海道風的濃味「牛奶焦糖香蕉朱古力芭菲」。

可惜我之前在「K11」的地下某美式牛肉漢堡包餐廳裡面,購買了一個外賣自取「熟成牛肉」漢堡包加薯條飲品套餐,食完之後已經沒有太多胃口,再食鹹味熟食食品了。

所以我只好在「PAN se PAIN」的梳乎厘班㦸甜品餐牌裡面,選擇了一份名稱叫做「Berry Cheesecake Souffle」,擁有濃厚新鮮酸甜味道藍莓、甜味芝士以及有口感食到有「空氣感」的「藍莓芝士蛋糕梳乎厘班㦸」。

其實「PAN de PAIN」的梳乎厘班㦸甜品「Berry Cheesecake Souffle 」實際製成品裡面,只有兩塊質感很軟的「梳乎厘班㦸」,軟趴趴疊起,然後軟軟癱倒在餐碟上面。

然後在「PAN de PAIN」廚房裡面負責製作「梳乎厘班㦸」的店員,再在實際質感軟趴趴的「梳乎厘班㦸」表面上,再淋一層濃厚酸味的藍莓醬汁,以及甜味的芝士粉。

最後「PAN de PAIN」廚房裡面負責製作「Berry Cheesecake Souffle」的店員,在軟趴趴的「梳乎厘班㦸」表面上再灑少許甜味芝士粉,為酸味藍莓「梳乎厘班㦸」,增加少許芝士甜味作為點綴用途。

「PAN de PAIN」梳乎厘班㦸甜品「Berry Cheesecake Souffle」實際製成品,因為有了大量酸味新鮮藍莓製作成為醬汁,所以「Berry Cheesecake Souffle」整體味道因為有了藍莓而變成充滿藍莓酸味。

另一方面,「PAN de PAIN」廚房店員再在藍莓梳乎厘班㦸的表面上,灑下一些味道偏甜的濃厚「芝士粉」,甜味芝士粉令酸味藍莓梳乎厘班㦸,變成酸甜味道互相夾雜在梳乎厘班㦸裡面。

最後「PAN de PAIN」廚房在「Berry Cheesecake Souffle 」梳乎厘班㦸的表面上,加上一小撮甜味奶油忌廉,還有新鮮切粒的酸味士多啤梨。

其實「Berry Cheesecake Souffle」梳乎厘班㦸本身,已經有質地不算非常稠身的酸味藍莓醬汁作為主要調味料,梳乎厘班㦸實際上已經是非常開胃,和容易放入口裡面慢慢品嚐。

再加上「PAN de PAIN」廚房在酸味藍莓醬汁裡面,再灑下甜味的芝士粉,甜品芝士粉令到「Berry Cheesecake Souffle」實際味道變得又酸又酸,十分開胃和容易入口。
Berry Cheesecake Souffle

至於「Berry Cheesecake Souffle」梳乎厘班㦸本身的實際口感,雖然「PAN de PAIN」廚房把梳乎厘班㦸的外層實際質感,煎到十分軟熟。

所以「PAN de PAIN」廚房,把兩塊已經預先製造完成的梳乎厘班㦸互相疊起來。梳乎厘班㦸雖然算是成功疊起來了,但是實際上梳乎厘班㦸製成品質感卻是軟趴趴,快要從另一塊梳乎厘班㦸表面上跌倒下來。

所以我利用「PAN de PAIN」餐廳提供的餐具,直接從「藍莓梳乎厘班㦸」表面上,輕輕切下一小件「梳乎厘班㦸」,「梳乎厘班㦸」感覺已經快要被餐具所壓扁了。

雖然「PAN de PAIN」「Berry Cheesecake Souffle」實際製成品只有兩塊梳乎厘班㦸而已,但是梳乎厘班㦸實際味道卻擁有濃厚芝士甜味,跟濃厚藍莓酸味。

至於「Berry Cheesecake Souffle」梳乎厘班㦸裡面的實際口感,則稱得上算是頗有空氣感,而且「Berry Cheesecake Souffle」梳乎厘班㦸實際口感軟綿綿,配上甜味芝士粉頗為合襯。

再加上位於梳乎厘班㦸的頂層位置,還有幾粒已經切成兩半的酸味新鮮「草莓」,新鮮「草莓」為味道本來已經是酸酸甜甜的「Berry Cheesecake Souffle」,加上錦上添花的酸甜味道作為陪襯。

可惜「PAN de PAIN」餐牌裡面,有關提供的手調飲品款式實際數目不算很多,而且有「咖啡因」成份的「咖啡」飲品,不適合我在晚上享用。

所以經常在下午茶至到晚餐時間光顧「PAN de PAIN」的我,不知道將來還有沒有機會享用到「PAN de PAIN」製作的飲品,反而享用「梳乎厘班㦸」的機會多的是。
2020-05-24
Berry Cheesecake Souffle
  • BerryCheesecakeSouffle
平時經過都大排長龍,琴日星期六都竟然見到唔使排隊😲諗都唔諗即刻入去試一試睇吓點解班友咁鍾意排呢間餐廳😼🥞Original Soufflé ($85)碟上只有兩塊pancake、兩舊cream、楓糖漿一小壺😶 擺盤空礦既程度,侍應送上嚟嘅時候我都唔小心嘩咗一聲🙄至於味道一般般,口感偏紮實,但梳乎厘pancake嘅空氣感☁️失蹤,就好似港女嘅空氣瀏海塌左落嚟咁🤦🏼‍♀️🥞Uji Matcha Soufflé ($95)多$10嘅分別只有抹茶味雪糕🍦同兩舊口感奇爽既抹茶蕨餅,口感一樣偏紮實,抹茶味嘅雪糕亦唔算濃🍵唯一可以讚下嘅係,佢哋嘅cream算做得唔錯🍼牛奶味香濃,唔會膩🙂整體來講,呢間pancake店有啲名過於實😟可能見佢經常大排長龍而對佢期待過高,但係經此一役應該就冇下次啦👋🏻一句講晒,打卡唔係一流,食物都唔係一流🙃

Original Soufflé

🥞Original Soufflé ($85)

Uji Matcha Soufflé

🥞Uji Matcha Soufflé ($95)

6 day(s) ago 0 views
等37分鐘的pancake,好唔好食就見人見智啦,但當你見到隔離枱只係早你一分鐘order但已經食完走埋😨😱😨😱,我嗰碟都未到😤😤😤,你就覺得一啲都唔好食😑😑😑😑
2020-09-12 0 views
咁我之前已經嚟咗呢度食過㗎啦 咁我之前上次帶梳乎厘同埋法式多士嘅 梳乎厘係麻麻哋所以今次就唔叫 法式多士都幾好味 咁我今日想試新野就嗌咗Tiramisu pancake嘅 咁我朋友就嗌咗個cream brûlée 嘅pancake嘅首先就係Tiramisu pancake, 三層pancake上面會有吉士醬同埋朱古力 咁周圍淋左焦糖醬嘅 食落口有陣咖啡加朱古力味同埋佢口感係比較軟滑嘅另外我都有試我朋友嘅pancake嘅 佢嗰個係食唔出有焦糖燉蛋嘅感覺 同埋香味都係比較淡嘅 只係有陣焦糖係普通pancake上面燒過咁樣 所以我就唔建議再食 相比較之下Tiramisu嘅係好味好多

Tiramisu  pancake

所以我就唔建議再食 相比較之下Tiramisu嘅係好味好多
Tiramisu  pancake
This was the first shop I tried when souffle pancakes became a trend and I tried all their flavors except Matcha so today I decided to try it since the queue was short.Flavor wise, I actually like Berry and Caramel Apple better. However, for matcha lovers, I think this should satisfy your cravings. The red bean paste was not too sweet and went well with the matcha sauce and icecreamThe reason I like the souffle pancake here the most is after trying other restaurants souffle pancakes, the souffle
Uji Matcha Souffle Pancake

The reason I like the souffle pancake here the most is after trying other restaurants souffle pancakes, the souffle pancakes here are the most airy. I know some people don't like it being too light so this is mostly a personal preference.

I just hope they will have more flavors coming out soon.
2020-08-16
$100 (Tea)
Uji Matcha Souffle Pancake
2020-09-05 53 views
食過可以再食,證明佢真係好食🥞呢間pancake好濃蛋香,雖然空氣感唔係最強,但味道值得我突登過去再食,上次食左抹茶味,今次試焦糖蘋果,一樣咁好食,煮到好軟熟又夠香甜嘅焦糖蘋果本身就同pancake好夾,最上層又有cream又有雲呢拿雪糕,旁邊仲有D脆脆,一碟甜品可以試到好多種口感同配搭。就算唔鍾意太甜嘅都可以叫原味,自己決定落幾多楓糖漿,因為佢嘅pancake味道真係值得一試,蛋香味會令人一試難忘♡

食過可以再食,證明佢真係好食🥞

• Caramel Apple Souffle
2020-09-02 99 views
星期日經過店外見到好多人排緊隊,心思思想試,突然發現外賣7折的牌子,決定買回家試試,買了原味梳乎厘,下單後要等30分鐘,到隔離market place行下就好快過。回家後急不及待打開包裝盒,外形與相片接近,2片很軟的梳乎厘,帶點甜香,旁邊附上牛油及cream,另有糖醬,但感覺已經夠味道,所以沒有倒下,梳乎厘很好味,唔會好甜,入口鬆化,停唔到口,很快就食完,小朋友都大讚好味,下次要每人一份才足夠。一般在家吃的甜品都是蛋糕雪糕,可以將梳乎厘帶回家係另一風味。
原味梳乎厘
TakeAway
原味梳乎厘
  • Original  Soufflé
2020-09-02 75 views
「甜品 x 女孩子」呢個係一個解不開的組合。每次經過 K11 PAN de PAIN 裏面總是坐滿一枱、一枱的女孩子,一邊在傾偈一邊食她們心愛嘅甜品。今日竟然冇人排隊等位,仲以為自己眼花,立即向侍應攞位入坐,可能下午茶時間尚未到同時又係星期一,餐廳內大約只有七成客人。與友人立即叫了兩個最愛嘅甜品:Pan de Pain $85 Berry cheesecake soufflé $95其實都好想叫 Uji Matcha Soufflé, 但又不能抗拒 berry cheesecake soufflé 所以唯有就範。好食的東西一定要等⋯⋯等⋯⋯等⋯⋯兩個甜品一共等了差不多30分鐘,當滿心歡喜見期待已久嘅甜品突然有點落差。梳乎厘看起來欠缺鬆軟感覺,開動刀叉放入口,證明眼睛冇睇錯,今日的梳乎厘雖然很滑但不夠鬆軟,而且蛋味亦偏淡,好彩有香滑 cheesecake 一齊食增加了味道及口感,令到失望感減低,果然選擇正確 👍🏼Pan de Pain 仍然係水準之作,每一口都係 mouth size, 脆脆嘅麵包有糖漿包裹著,糖漿不是太厚剛剛好再加上雪糕,當然又攞💯.唯有寄望下一次可以擺脫cheesec

Pan de Pain $85
Berry cheesecake soufflé $95

好食的東西一定要等⋯⋯等⋯⋯等⋯⋯

唯有寄望下一次可以擺脫cheesecake soufflé ,來試一次抹茶梳乎厘。
$150 (Tea)
  • Pan de Pain
2020-08-31 45 views
人龍一直都是PAN de PAIN 的特色,但看來只是虛有其表,別要再帶有羊群心理了!今次我們排了大概20分鐘,不算太久 ; 但換來失望的話,真的不值。輪到我們的時侯,員工不情不願的叫喊我們進去,彷彿一秒去了茶餐廳的感覺。儘管店面很忙,人手不足,作為顧客受氣始終很委屈。坐下之後餐牌也是隨手放下,也沒有放下清水,於是我們向員工請教主打及比較受歡迎的款式,竟然換來一句「我們全部款式都很受歡迎的」然後果斷離開了。我們見店面不算多員工,可能比較忙,也沒有放在心上。點了Tiramisu及Uji Mocha Soufflé,向員工請問可否要兩杯水,然後我們只得到了一杯。回歸主題,抹茶味比較早到,厚度適中,但欠奉蛋香。然而,抹茶亦未有回甘,不濃不淡是初心者容易入口的味道,但不適合期待濃香抹茶味的朋友。抹茶雪糕相較之下味道更為濃厚,冰粒顆粒感明顯,稱不上細膩。Tiramisu一擺上台,直情令人失望 ; 薄pancake一層皺過一層,完全沒辦法拍得漂亮。味道才是最重要的標準,薄pancake乾得令人口渴,咖啡粉與奶油比例完全失衡,唯一優秀的地方是奶油香滑細膩。總之,打卡一流,味道三流。如果是想食重空氣感

Uji Mocha Soufflé pancake
Tiramisu pancake

如果是想食重空氣感的梳乎厘班戟的話,可以到K11 Musea的A Happy Pancake,鍾愛厚實感的可以去The One的Gram café &
pancake。
2020-05-13
2020-08-30 38 views
2個人去食,所以揀咗一咸一甜的pancake梳乎厘pancake揀咗Berry cheesecake,pancake空氣感唔太重,少少cheese味就只係來自個cream另一個咸pancake係smoke salmon Avocado,沙律菜正常,pancake有d d薄,突出唔到pancake
2個人去食,所以揀咗一咸一甜的pancake
2020-08-27 73 views
五點後半價,實在真係好好好吸引,同老公諗住咁平就試吓啦,雖然都好驚外賣梳乎厘同pancake返到屋企會唔好食,但係半價喎結果真係貪字得個x......首先,佢哋嘅店員真係出咗名服務極差!之後,要有等等等的準備!我哋5pm排隊,排第3個,結果等到6:30pm先有!由唔肚餓等到肚餓。結果老話都係唔想攞返屋企,喺附近公園食左佢算講真,搬家咁平,我哋知道真係唔應該有咩要求,味道係ok的,只係唔熱唔新鮮! 最重要嘅係,等一個外賣等咁耐值唔值呢!
結果真係貪字得個x......

2020-08-26
很久以前已經想試,不過實在太多人了。現在終於可以來朝聖,店面都擴大了。Soufflé pancake係最好吃的,無論是抹茶味還是原味。入口比較鬆化,很快在口中溶化。而抹茶口味,還配上抹茶雪糕,最喜歡一口雪糕一口pancake,一凍一熱的感覺!由於都當正餐吃,不能只吃甜的,所以都叫了一個煙三文魚加牛油果pancake和all day breakfast pancake,咸的相比之下,pancake 較實和軟,不是菲兒喜歡的口感。但賣相來說還是可以的。店內裝修很漂亮,座位亦很寬敞,餐具設計都很美麗。
Matcha  soufflé pancake
Original  soufflé

Smoked  salmon  and  avocado  pancake
All  day  breakfast  pancake

店內裝修很漂亮,座位亦很寬敞,餐具設計都很美麗。
Matcha  soufflé pancake
Original  soufflé
All  day  breakfast  pancake
  • Smoked Salmon & Avocado Pancake
  • Original  Soufflé
  • All Day Breakfast Pancake
呢個疫症真係徹徹底底改變左大家工作既模式同飲食既方式以前覺得無乜可能既事例如WFH而家大家都適應左飲食方式點解我又咁講呢因為以前會覺得soufflé一定要堂食無可能外賣點知今次呢個諗法又會被顛覆.以往經過開K11 既話都會見到門口都有長長既人龍最中意食佢地既soufflé但係因為疫情既關係要減少人流同堂食營業時間佢地原來推出左外賣自取超震震撼既優惠外賣餐牌五點後有50% off 而五點前都有30% off外賣既款式雖然比堂食少但係佢地招牌既soufflé、pancake、三文治都有得揀.一場黎到就點左original soufflé ($85) 同 berry cheesecake soufflé ($95)拎到番屋企每樣野食既賣相保持到靚靚我哋本來仲諗住返到屋企要放上餐碟上面先享用都係好有驚喜地其實真係無咁既必要一開個盒蓋蛋香味仍然濃郁質地非常有空氣感.晚餐只係食疏乎厘當然就唔夠喉啦有半價優惠就不妨試多幾款smoked salmon and avacado pancake ($88)煙三文魚同牛油果份量都唔少本時呢個配搭都係同bagel無諗過配搭班戟食原來都可以仲好特別.egg sa
呢個疫症真係徹徹底底

有半價優惠就不妨試多幾款
煙三文魚同牛油果份量都唔少
本時呢個配搭都係同bagel
無諗過配搭班戟食原來都可以仲好特別

egg salad sandwish ($68) 份量有兩大件
賣相一流顏色吸引
麵包烘得香脆外賣拎到返嚟都算保持到內軟外脆
三文治配料仲好豐富
有芝味濃厚既片裝芝士creamy 既蛋沙律
新鮮嘅番茄同生菜
食完之後超級滿足

飲品我地就點左
Hot hojicha latte ($52) 同Hot royal milk tea ($52)
兩者都好整齊用膠紙封口唔會容易倒瀉
返到屋企仲保持到熱度味道香濃
用黎配pancake同疏乎厘都係一種享受

整體來講佢哋呢個外賣自取性價比好高
食物質素同賣相保持到堂食既90%
半價之後嘅價錢更加抵到爛
最估唔到係連soufflé 同 pancake 都做到外賣呢
提提大家可以同店員講唔要餐具
除左環保之餘仲可以用番自己屋企既餐具
更加可以嘆住咁享用
TakeAway
日式soufflé pancake近年係香港大熱,差唔多間間都要大排長龍。而呢間都唔例外,位於K11裡面,夏天唔洗驚排到成身汗。Original既soufflé pancake係我每次都會叫,蛋味好香☺️☺️☺️質感好fluffy,加埋糖漿同埋幼滑既cream,簡簡單單就已經好好食。除左Soufflé pancake之外,仲有普通pancake既甜品,款式都唔少。如果你唔鍾意食甜品,savoury既都有架,今次就叫左牛油果煙三文魚pancake,配有新鮮沙律菜同埋日式醬汁,配搭好清新又飽肚☺️☺️好岩做Brunch.另外,之前都試過佢既French toast,但我覺得太甜同埋偏硬,唔太岩我口味。