朋友竟然說她沒吃過日式舒芙蕾鬆餅,身為鬆餅專家當然要帶她去試試,選了尖沙咀這間我自己吃過幾次也很喜歡的店。食完鹹食正餐再直接鬆餅做甜點,連同新推出的奶凍飲品都又可愛又好吃呢!因為已經來吃過幾次,所以沒拍環境照了,直接看餐牌!來Pan de Pain必吃的是舒芙蕾鬆餅,下面「Signature Pancakes」係薄班戟中間有餡層層疊。想先吃鹹食亦有班戟或三文治選擇。上次來飲咖啡已經覺得幾好飲,問清楚才知道係用沖繩來的咖啡豆,味道好香。Sandwich (Ham and Cheese) HK$85吐司麵包兩面都用牛油煎香,中間芝士都幾澎湃,食一份都幾飽幾有份量。Bolognes Cheese Pancake HK$98這個是肉醬意粉班戟班,碗蕃茄肉醬就係肉醬意粉個味。這個鹹食班戟唔係舒芙蕾,比較似平時用日本鬆餅粉整果種,味道比較適合配返蕃茄、芝士和沙律菜。Milk Pudding Matcah Latte HK$48 / Milk Pudding Strawberry Yogurt Latte HK$48這個好可愛的兩層色樽裝飲品,我之前都在台灣飲料店飲過類似,白色那層是牛奶布鮮甸,飲的

Bolognes Cheese Pancake HK$98

這個好可愛的兩層色樽裝飲品,我之前都在台灣飲料店飲過類似,白色那層是牛奶布鮮甸,飲的時候自己督爛佢好好玩架!兩個口味都係日本風甜甜飲品,士多啤梨酸酸甜甜都幾清新,而且粉紅色好靚。

Original Souffle HK$88

舒芙蕾鬆餅其實我最鍾意食原味,因為上面唔會有好多野壓扁佢,而且可以確實吃到鬆餅蛋香。原味鬆餅配日本牛油日本忌廉,另外仲有楓糖漿,簡單配搭最美好!

Uji Matcha Souffle HK$108

朋友鍾意食豐富口味就揀左抹茶,賣相真係非常精緻。鬆餅上面有抹茶忌廉和鮮忌廉,旁邊有抹茶雪糕、紅豆蓉和蕨餅,再加埋個抹茶醬真係滿漢全席咁,抹茶控一定要吃!

這間的舒芙蕾鬆餅空氣感十足,同時亦有一定口感,蛋香是無容置疑的,就這樣加牛油楓糖已經超好吃。而且尖沙咀 K11 商場方便就腳,約朋友聊天好方便,食完仲可以周圍行街睇野幫助消化添!
2021-03-24
2020-11-26 1065 views
K11 長期都排滿人龍的甜品店🥞🥚晚上8點食完晚餐後 馬上到店都要排大約30分鐘😂大家如果九點後先到最少要都等一個鐘🙈.Caramel Apple Soufflé 🥞焦糖蘋果疏乎厘😛 $95疏乎厘質感尚算鬆軟口感軟綿綿 有濃烈的蛋香味道🤤但相對亦都偏淡身😌.Pan de Pain French Toast $85相對起疏乎厘我較喜歡吃法式多士😍識落好似切咗粒嘅西多士🤤🤤經酥炸後的多士粒粒外脆內軟🤩😋熱辣辣非常香口🤤.🍓Berry cheesecake Soufflé 🥞$95疏乎厘質感尚算鬆軟頂層鋪了Cream Cheese🧀與疏乎厘一起享用頓時變成了芝士蛋糕的口感😋但士多啤梨質素一般偏酸 有點失色.🍵Uji Matcha Soufflé $95鬆餅熱烘烘軟綿綿但空氣咁略嫌不足🧐配上抹茶口味雪糕,綠茶醬和紅豆蓉還有抹茶蕨餅 不會過甜😌整體來講質素一般般 疏乎厘空氣感略嫌唔太夠個人比較鍾意食french toast 多d可能因為長期好多人排隊 有咁多好評對佢期望都幾高但食完發覺無想像中咁好食
K11 長期都排滿人龍的甜品店🥞🥚

但士多啤梨質素一般偏酸 有點失色

🍵Uji Matcha Soufflé $95
鬆餅熱烘烘軟綿綿
但空氣咁略嫌不足🧐
配上抹茶口味雪糕,綠茶醬和紅豆蓉
還有抹茶蕨餅 不會過甜😌

整體來講
質素一般般 疏乎厘空氣感略嫌唔太夠
個人比較鍾意食french toast 多d
可能因為長期好多人排隊 有咁多好評
對佢期望都幾高
但食完發覺無想像中咁好食
2021-03-31 0 views
在茶記食過普通晚飯後,便來到這裡吃甜品。晚飯專登沒有食得太飽,為的是可以留肚吃最喜愛的pancake!!!除平日外這裡都必定要等位的,今次也不例外。Original Souffle 原味梳乎厘我最愛這種空氣感很重的梳乎厘,吃的時候感覺好鬆軟,梳乎厘入口即溶,牛油和忌廉的香味充滿整個口腔,令人不禁一口一口的繼續吃下去。這家店的梳乎厘味道亦不會太甜。Pan de Pain French Toast 特製法式多士另外也叫了一客特製法式多士,多士外脆內軟,上面更舖了用糖造的拉絲,賣相一流! 法式多士配上雲呢嗱雪糕一齊吃,味道非常匹配。再配一杯cappucino,令人十分滿足。

除平日外這裡都必定要等位的,今次也不例外。

Original Souffle 原味梳乎厘

再配一杯cappucino,令人十分滿足。
2021-03-10
2021-03-28 0 views
呢個收藏咗係我既list到好耐既pancake店,今日行K11終於有機會食到啦🤩果然冇令我失望😋😋✨綠茶疏乎厘pancake必點!疏乎厘pancake食落口感軟綿綿,食落有勁香勁香嘅蛋香味,配搭綠茶味嘅雪糕,一凍一熱既口感超級正🤩下次嚟到都會再叫🥞😚✨焦糖吐司🍞另一個招牌甜品焦糖吐司,切成細細粒一口既size,外層嘅焦糖好脆,做到外脆內軟既質感👍🏻👍🏻👍🏻呢款係配搭雲呢拿雪糕,亦都係好好食😚😚😚建議大家可以坐吧枱,咁就可以睇住甜品師傅點樣整pancake同拉糖花👀👀👩🏻‍🍳👨🏻‍🍳
✨綠茶疏乎厘pancake

✨焦糖吐司🍞

2021-03-27
2021-03-28 0 views
soufflé自從第四波之後,莫講 #游水😅 #小秘書 都已經好耐冇做過運動,趁 #會所 開返,呢日校定 #鬧鐘 ⏰ 一朝早就走去報名,希望可以甩緊啲肥肉🐷 既然起咗身, 冇理又返去再瞓嘅... 一於出 #尖沙咀 行吓、食啲嘢先返屋企🥳平時排滿人龍嘅「PAN de PAIN Pancake & Sweets」今日居然無人排隊🤩 今日見未食 #甜品,一於放肆吓🤫 每次食 #soufflé 我都覺得自己好敗家👉🏻👈🏻 放幾啖空氣入口,好似冇食過嘢咁😅 不過嗰陣 #蛋 同 #奶 嘅香味又真係幾吸引嘅🤩偶爾一次,唔緊要啦🤣 一如以往,我揀 #原味soufflé,加入 #糖漿 同 夾埋啲 #cream 一齊入口,甜甜地... 感覺真係有少少 #幸福 不過呢... 佢哋負責帶位/落單個員工態度就真係cool咗啲喇,大家都笑多啲,一定會再加分啫😉

平時排滿人龍嘅「PAN de PAIN Pancake & Sweets」今日居然無人排隊🤩 今日見未食 #甜品,一於放肆吓🤫 每次食 #soufflé 我都覺得自己好敗家👉🏻👈🏻 放幾啖空氣入口,好似冇食過嘢咁😅 不過嗰陣 #蛋 同 #奶 嘅香味又真係幾吸引嘅🤩偶爾一次,唔緊要啦🤣 一如以往,我揀 #原味soufflé,加入 #糖漿 同 夾埋啲 #cream 一齊入口,甜甜地... 感覺真係有少少 #幸福 [爱心]

2021-03-27
$97 (Other)
2021-03-28 20 views
/ ✨芝士肉醬梳乎厘班戟 ($98) /蕃茄肉醬幾香口亦唔漏🍅加上火炙過嘅芝士🧀出奇地原來鹹食班戟係好食得黎又幾特別梳乎厘班戟依舊鬆軟配搭埋肉醬同芝士幾平衡絕對係經典口味以外既選擇👍🏻。/ ✨ 抹茶Latte布甸 ($45) & 士多啤梨乳酪Latte布甸 ($45) /平時飲開佢哋Detox Water 或者 Sango Coffee見佢有新產品就睇下味道如何樽仔四四方方🧊粉系顏色夠哂girly 勁岩打卡原來底層白色既部份係布甸你可以先飲一口latte 🍵之後用飲管放到樽最底就可以混合布甸一齊啜豐富左口感之餘飲落更加幼滑食日式🇯🇵甜品有個好處甜度適中、味道平衡、賣相精緻食完總會覺得好滿足好開心 🥰
/ ✨芝士肉醬梳乎厘班戟 ($98) /

你可以先飲一口latte 🍵
之後用飲管放到樽最底就可以混合布甸一齊啜
豐富左口感之餘飲落更加幼滑

食日式🇯🇵甜品有個好處
甜度適中、味道平衡、賣相精緻
食完總會覺得好滿足好開心 🥰
  • 抹茶latte
  • Bolognese  Cheese  Pancake
2021-03-22 116 views
這次跟我妹妹來到K11,本來不是很好甜品的我看到店面的班戟照就想一試🤩雖然要排隊但剛好人不多進去看到餐牌後無從入手,因為每款都很吸引最後點了兩款🍫巧克力味巧克力味班戟比較常見,雖然說不上很特別。但味道還是不錯的😋😋🥞疏乎厘另一款則點了熱賣的疏乎厘,看到鬆軟、Q彈的疏乎厘就相機先食了。鬆軟的疏乎厘入口即化,十分適合甜品控的各位但就要考量一下排隊的時間。雖然要排隊但入店後他的製作時間並不是太長😆
這次跟我妹妹來到K11,
本來不是很好甜品的我
看到店面的班戟照就想一試🤩
雖然要排隊但剛好人不多
進去看到餐牌後無從入手,
因為每款都很吸引
最後點了兩款

🍫巧克力味

🥞疏乎厘

Tea
  • Original  Soufflé
這天忽然心血來潮想吃日式舒芙蕾鬆餅,又懶得自己在家做,於是我來到K11這間鮮黃色的鬆餅店 PAN de PAIN。我好耐之前佢仲要排隊的初期食過一次,尖沙咀來講都係靠得住的一間,現在可以吃得很悠閒唔驚無位坐,食物飲品都有水準,服務水平和細節位都真係幾次去左日本,食左當去左啦。PAN de PAIN 位於尖沙咀 K11 商場B1,扶手電梯落一層就見到,平日去吃已經不太需要在門外排隊。入面係黃白配色,我最鍾意這個精神弈弈的黃色了,十分有鬆餅的氣氛。餐廳目前在隔壁有另外一個用餐區,同樣是非常黃色的調子,座位這麼多應該不用擔心要等位。店內使用很先進的電子點餐方式,桌面上有一張有QR code的單子,scan 一 scan 就可以進入點餐網站,直接在手機上揀想吃甚麼。它們的系統是我目前用過最簡單又最穩定的,唔會揀揀下上唔到或者要load好耐之類。揀好野食之後亦不用網上付款,省卻一些唔識用手機的麻煩。成功落單之後店員就會拿水和實體單過來,離開時去門口付款即可。咖啡可以揀全脂奶、脫脂奶或豆奶,全部唔需要額外加錢。Caffe Latte HK$42看到轉豆奶不用加錢就揀了豆奶,咖啡比想像中有水準,而且

咖啡可以揀全脂奶、脫脂奶或豆奶,全部唔需要額外加錢。

Caffe Latte HK$42

看到轉豆奶不用加錢就揀了豆奶,咖啡比想像中有水準,而且不似很多日本咖啡店沒甚麼味道,豆奶也打了很厚的奶泡,有少少驚喜。

Berry Cheesecake Souffle HK$98

吃舒芙蕾鬆餅其實原味最好食,不過今日想吃草莓酸酸甜甜。點餐之後真係要等30分鐘先有,兩塊舒芙蕾鬆餅份量十足,草莓也很多吃不完的感覺,中間白色的是creamcheese味的cream,加少少鹹味香口好味。

香港越開越多鬆餅店,真係唔一定間間好食,就算日本名牌都係咁話。尖沙咀的話這間係靠得住,食完唔會失望,真係滿足到你想食日本舒芙蕾的慾望。
2021-03-15
2021-03-13 124 views
PAN de PAIN Pancake & Sweets🍴.位於尖沙咀嘅 @pandepain 相信大家都唔陌生,每次經過都會見到超級多人排隊(;´༎ຶٹ༎ຶ`)早前終於的起心肝去試,今日就同大家分享吓心後感(●’◡’●)ノ.Strawberry pancake $88🍓🥞士多啤梨pancake賣相極佳,有幾層pancake夾住士多啤梨味嘅crean同滿滿土多啤梨,另外仲有畫成心型嘅果醬+吉士醬伴碟。忌廉好creamy, 夾埋咁多層pancake咬落去其實似食緊草莓蛋糕,個人認為如果pancake比較厚身同鬆完啲就會更加好。.French Toast $85🍞多士超脆口,內面軟綿綿♥︎面頭仲有脆卜卜嘅糖絲,食落口感好豐富!配埋生果一齊食會中和返個甜味。另外佢個雪糕都好好食,食到有雲呢拿籽。推薦♥︎.總括而言:之前網上見到有啲foodie講到好伏,但我個人覺得其實都冇咁誇張,不過本身期望值大啲嘅pancake反而冇french toast咁好食。夾埋要等咁耐嚟講,我都覺得回購率不太高,但試一次都無妨ʕ•ᴥ•ʔ
PAN de PAIN Pancake & Sweets🍴
Strawberry pancake $88🍓🥞
French Toast $85🍞
2021-03-09 190 views
呢間店老婆一直都想食,不過經過親都要排隊於是冇食過。今日終於可以唔駛排隊就食到喇👍🏻 食過好多梳乎厘班戟,呢間未至於最好,但都算係中上,空氣感夠,蛋味夠香濃,但係偏濕,如果焗耐多一陣應該更好,整體嚟講喺好食嘅!食咗兩款味,因為我(盡量)戒甜野,所以原味較啱我口味,簡簡單單加忌廉已經好夠,唔會太過甜,又突出到個蛋味,唔錯嘅!綠茶雪糕加紅豆蓉嘅個配搭本身係無敵嘅,不過已經少食甜嘅我會覺得呢款偏甜,上面啲dressing有啲太多,唔係唔好食,只係唔啱我😂

原味梳乎厘班戟
宇治抹茶梳乎厘班戟
原味梳乎厘班戟
宇治抹茶梳乎厘班戟
2021-03-09 111 views
我知道呢間好出名 所以都一直想試🤪咁啱冇乜人排隊 咁就試下啦👻我覺得總括而言 好一般🥴 冇乜味道同層次🤔🤔 口感係唔差嘅 但味道上有大進步嘅空間🤐價錢比起質素 cp值低 🤔🤔🤔不過個楓糖糖漿係幾香😉 覺得冇乜味可以係咁糖漿🤣😅
我知道呢間好出名 所以都一直想試🤪
咁啱冇乜人排隊 咁就試下啦👻

價錢比起質素 cp值低 🤔🤔🤔
不過個楓糖糖漿係幾香😉 覺得冇乜味可以係咁糖漿🤣😅
2021-03-08 101 views
係尖沙咀行行下街無啦啦落大雨走到入去K11避雨等咗一段時間都係無停雨不如入去搵個地方坐低等啦見PAN de PAIN無乜人又唔洗等位就入去啦朋友就咁叫咗杯Iced Cappuccino $52好淡咖啡味可能因為落得太多冰關係又醒唔起叫佢少冰所以朋有飲咗一半已經唔飲我就叫咗Berry Cheesecake Souffle $95等咗大慨15分鐘就到熱辣辣Souffle 震下震下好療癒完全感受到個空氣感個Souffle 食落好輕身食咗一啖就令我諗起係裏原宿行街行到之後拎住幾袋衫都要搵間pancake食既moment好掛住日本呀!!!士多啤梨唔夠甜,有1,2粒有D酸但係個source同Souffle好夾食咗差不多一鐘就走好在出面已經停咗雨繼續去血拼先
係尖沙咀行行下街

完全感受到個空氣感
個Souffle 食落好輕身
食咗一啖就令我諗起係裏原宿行街行到之後
拎住幾袋衫都要搵間pancake食既moment
好掛住日本呀!!!
士多啤梨唔夠甜,有1,2粒有D酸
但係個source同Souffle好夾

食咗差不多一鐘就走
好在出面已經停咗雨

繼續去血拼先
2021-03-07 116 views
食物質素重要,店員態度同樣重要。大部份店員似乎忘記了基本態度。一行5 人,所以要分兩張枱坐(3 人及2 人,不連桌)店員A叫我填晒5 個人嘅資料,店員B 卻叫友人填他們桌2 人的資料。十分混亂。我第一次光顧,問店員兩款Toast (Pan de Pain 及Brulee French Toast)的分別。解釋唔到,我重問一次,他只重複同一樣的說話,表情還顯得不耐煩...最後,所有pancake 都吃完,Toast 還未到。請店員查一下有無漏單,一直未有回覆。再問同一個店員,才即回答我製作中,5 分鐘後會準備好。既然一早知進度,為何不主動更新客人呢?食物無乜特別,又食到一肚氣,絕不會再幫襯。bye
食物質素重要,店員態度同樣重要。
大部份店員似乎忘記了基本態度。

一行5 人,所以要分兩張枱坐(3 人及2 人,不連桌)

最後,所有pancake 都吃完,Toast 還未到。
請店員查一下有無漏單,一直未有回覆。

食物無乜特別,又食到一肚氣,絕不會再幫襯。bye

2021-02-21
$102 (Tea)
2021-03-07 57 views
首先一日個門口他們不會打任何招呼,亦會當你係透明人, 好似生意唔休做咁。 好啦咁自己自助量體溫,do q r code,然後有另外一名waitress 就衝著黎並沒有禮貌地問我量了體溫未等等。一坐低他們亦都不會主動招呼你, 只會叫你是但搵個位坐。 並會告訴你所有嘢都係全自助。其實同去一般快餐店沒有任何分別,可能仲衰過。我想講食物就算再好食,如此這樣的服務態度和收費,真的不用去幫襯。 沒有任何服務,可以夠胆收加一服務費,真的不知所謂。同埋我聽到員工常常用粗口溝通,唔該此餐廳加強前線員工所有客戶服務的培訓。
2021-03-07
$100 (Tea)
難得同朋友食完晚飯後仲有時間,決定去食個甜品過下口癮☺️係K11見到成日都好多人排隊嘅pancake 店無咩人,決定試試佢😋我地最後叫左宇治抹茶souffle 同 fruit teaSouffle 即叫即整,所以都等左15 分鐘到,好軟熟配抹茶雪糕同紅豆完全唔會好甜另外水果茶好清香,又有d 水果肉粒,飲完仲可以食埋d 果肉,配個souffle 好夾👍🏻價錢方便唔算好平,不過以環境地段同食物質素嚟講都值得再去試
難得同朋友食完晚飯後仲有時間,決定去食個甜品過下口癮☺️

我地最後叫左宇治抹茶souffle 同 fruit tea

Souffle 即叫即整,所以都等左15 分鐘到,好軟熟
配抹茶雪糕同紅豆完全唔會好甜

價錢方便唔算好平,不過以環境地段同食物質素嚟講都值得再去試

2021-02-26