📍尖沙咀米芝蓮推介小店‼️· 即燒焦糖燉蛋泡芙😍 -- Owl’s Choux🤩💗========================近期好多人推介嘅泡芙小店😍‼️而且連續5年獲得米芝蓮街頭小食推介😍聽聞平時要排好耐隊先買到!🤭不過上星期大約4:00幾經過又唔係好多人,10分鐘就買到😆------------------------------⭐️法式焦糖燉蛋泡芙 $40呢個係鋪頭嘅招牌puff🤩Order之後大約要等2-3分鐘~店員會即席用火槍燒熱泡芙嘅表面,造出焦糖脆皮🤩泡芙體咬落微微酥脆,牛油味香濃❣️入面唧滿香滑嘅吉士醬同忌廉,甜度剛剛好,爆晒餡好滿足😛puff唔算好大個,當飯後甜品食就啱啱好!🤩------------------------------整體嚟講味道唔錯嘅😍有機會都想再試下其他味🙈另外嗰日見到小店只有一個人打理,所以落單之後要比少少耐性等一陣呢🙈------------------------------賣相:4/5味道:4.5/5性價比:3.5/5回頭:maybe------------------------------店舖資料名稱:Owl’s Choux地址:尖沙咀
========================

名稱:Owl’s Choux
地址:尖沙咀麼地道32號地下
前往方法:尖沙咀站N2出口
  • 法式焦糖燉蛋泡芙
最近變左甜品控,朋友介紹試下尖沙咀一間米芝蓮推介既手工泡芙小店。係K-11附近店鋪算大,有立食位置,不過疫情期間暫時無開放。全店一人負責,即叫即製作,難免每張訂單都要花少少時間,門口常常有一條不多不少既人龍。疫情間改左下午3點開門,同店主寒暄幾句時得知平日同假日大約6點左右就會賣完收鋪,有興趣朋友要留意番。.到訪當天是平日5點半,門口依舊有龍。原以為人唔算多應該會好快,但最終都等左30分鐘。沒有限購,眼見每人都會買好多,去到我前面一組時店主話已經係最後三粒。好彩該對情侶非常好人,見後面仲有好多人,兩個人都只買一粒。我本身打算買3-4款口味試下,但由於後面仲有人唔捨得離開所以都只係試左一款口味。.焦糖香蕉泡芙 💲45⭐️4/5只有一個機會但口味多花多眼亂,本來第一次應該先試下佢地Signature Crème Brulee 或者其他網友推薦款。但店主好用心介紹向款口味特色,提到Today Special 係佢新研既焦糖香蕉,話焦糖Cream同其他款式唔同所以決定先試。即點即填入純白色雲尼拿cream,加上香蕉片後面層再鋪上另一層軟滑焦糖Cream。值得一讚係呢款原創泡芙質感好香脆,Crea
焦糖香蕉泡芙 💲45
⭐️4/5
只有一個機會但口味多花多眼亂,本來第一次應該先試下佢地Signature Crème Brulee 或者其他網友推薦款。但店主好用心介紹向款口味特色,提到Today Special 係佢新研既焦糖香蕉,話焦糖Cream同其他款式唔同所以決定先試。即點即填入純白色雲尼拿cream,加上香蕉片後面層再鋪上另一層軟滑焦糖Cream。值得一讚係呢款原創泡芙質感好香脆,Cream用料都係高質素,屬於全新質感同之前試過既不大相同。整體驚喜不大,但出品確係遠超出同類產品水準。美中不足係份量真係太少幾啖食完,性價比唔算高。
總結:如果經過人少既話,會再試埋其他口味。
Waiting Time
30 Minutes (Dine In)
$45 (Tea)
3點開門大約早十分鐘去到排第2😬之後陸續有人排隊,開門嘅時候目測排左十幾人左右。基於係一人小店人流去得唔算快,要有心理準備預番少少時間。-🔸法式焦糖燉蛋泡芙 $40🔸原味雲呢拿泡芙 $36-外層餅皮鬆脆,呢兩款中間都係custard餡味道一樣,口感超滑,仲加左雲呢拿籽特別香。焦糖面厚薄適中,增加左泡芙口感,整體配合度不錯❣️去之前睇過食評得知size係葡撻唔係菠蘿包,調整左預期所以冇失望🤣我覺得係大過葡撻size都ok的!一人一粒下午茶份量剛好😛
🔸法式焦糖燉蛋泡芙 $40
🔸原味雲呢拿泡芙 $36

• 法式焦糖燉蛋泡芙
⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️📍Owl’s Choux (TST)🍴今日經過見到呢間bookmark咗好耐嘅連續五年米芝蓮推薦法式泡芙店有開即刻衝咗入去🏃🏻‍♀️,為食妹之前去過幾次去無開門,今日終於有機會可以試佢最有名嘅焦糖燉蛋泡芙喇🤩舖頭店面唔大,廚房同樓面各佔一半空間,未入舖頭已經聞到超香嘅牛油酥餅香味😍,有兩個大焗爐將泡芙每日新鮮製造,可以睇到餅師將新鮮焗好嘅泡芙取岀待涼,淨係聞到香味已經好期待喇😆樓面只有十個位左右,即使今日係平日都keep住有客人,所以未必可以坐低慢慢傾偈咁食🙈除咗各款口味嘅泡芙,店舖仲有自家製gelato同新鮮咖啡沖制,有好多唔同嘅選擇😄~ Crème brulee choux creme ($36)🍴泡芙size 細細粒,仲細過手掌心少少,一望已經畀泡芙面頭嘅焦糖脆面吸引住🤤,誘人嘅微燻焦糖亮面,唧到快滿瀉嘅吉士忌廉,再加上新鮮岀爐脆口嘅泡芙,視覺已經滿足咗一大半😙大啖一口咬落,先食到薄薄一層好脆唔會太硬嘅焦糖面,之後就畀香甜幼滑充滿雲尼拿同蛋香嘅吉士忌廉充滿口腔,見到吉士忌廉落咗好多雲尼拿籽有被驚艷到🤭,最後食到富牛油香味微脆嘅泡芙,層次好豐富好滿足,真係超級好食😋😋😋💬雖
⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️
📍Owl’s Choux (TST)

💬雖然一小粒完全唔夠喉,不過少食多滋味,細細粒一啲唔會膩,下次要試吓gelato 泡芙三文治先😆
—————————
⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️
💲

Waiting Time
5 Minutes (Dine In)
$40 (Tea)
2022-03-27 166 views
最近見不少foodie都大推Owl's Choux的泡芙🤩作為米芝蓮推介的街頭小食,相信有一定質素🤔這天剛好到尖沙咀享用午餐,順道來朝聖一番!⁡一到店,已發現有人龍😵‍💫對於我這種懶惰foodie,的確有點卻步。不過一場來到,人龍又只有10個人左右就決定排隊,怎料,一等就等了30分鐘😂幸好,美味的泡芙讓我覺得非常值得🥰⁡👉🏻食物: 4.8/5整體而言,泡芙十分高質!🤩外面非常香脆,有點像菠蘿皮的脆皮😋 ⁡▪️焦糖燉蛋中間着微黃的吉士和白色忌廉,口質順滑🥰中間能看到一粒粒雲尼拿籽,而且入口有蛋香,不過個人不大喜愛吉士,覺得略甜。⁡▪️焙茶💯💯💯💯💯🤩🥰😋完全是焙茶控必點之選!極級推薦的一款👍🏻我絕對會為焙茶味再來排隊🤩焙茶忌廉一入口即茶味大爆發,而且甜度更符合我口味!

👉🏻食物: 4.8/5

▪️焦糖燉蛋
▪️焙茶
2022-03-23 147 views
小店主打Gelato及雪糕泡芙的手工雪糕店,能夠在2017-2021年獲得米芝蓮推介,用料精心挑選,品質有嚴格要求及保證食物方面:焦糖燉蛋泡芙: 泡芙即叫即整,面層有香脆的焦糖,泡芙餡係充滿吉士忌廉,味道唔會過甜,口感有層次Popcorn and Rocks 雪糕泡芙 : 選擇了椰子味意大利雪糕,泡芙咬落鬆脆,配上焦糖爆谷,一杯雪糕多種滋味

食物方面:

2022-02-18 1910 views
呢排wfh終於有多d時間寫下自己嘅美食日記📖之前去尖東食完飯搵飯後甜品誤打誤撞黎左呢間原來獲米芝蓮推薦嘅甜品店🤩泡芺係呢度嘅名物 當然要試下!😋.🌟Praline Noir ($60){choice of gelato, chocolate cereal, plain brown choux, Nutella & chocolate brownies}泡芺有好多款式 呢次我地點左呢款啱晒朱古力愛好者!🍫甜品設計得好精緻 有配合主題選用材料例如呢款有特別用上朱古力粟米片、Brownies同埋榛子醬至於雪糕方面我地選擇左豆腐味 同泡芺都好夾👍🏻.🌟Popcorn & Rocks ($60){choice of gelato, popcorn, pearl sugar choux, homemade caramel & chocolate brownies}而另一個就選擇呢款以爆谷為主題嘅泡芺🍿爆谷好脆 加埋呢個泡芺皮成個甜品口感十足中間選擇左芝麻雪糕 味道濃郁 🖤不過正正係因為芝麻雪糕味道突出 反而同呢個泡芺唔係好夾🤔如果分返開2個就會係2樣好味嘅甜
呢排wfh終於有多d時間寫下自己嘅美食日記📖
之前去尖東食完飯搵飯後甜品
誤打誤撞黎左呢間原來獲米芝蓮推薦嘅甜品店🤩
泡芺係呢度嘅名物 當然要試下!😋

🌟Praline Noir ($60)
泡芺有好多款式 呢次我地點左呢款啱晒朱古力愛好者!🍫
甜品設計得好精緻 有配合主題選用材料
例如呢款有特別用上朱古力粟米片、Brownies同埋榛子醬
至於雪糕方面我地選擇左豆腐味 同泡芺都好夾👍🏻
🌟Popcorn & Rocks ($60)
而另一個就選擇呢款以爆谷為主題嘅泡芺🍿
店舖面積比較細 座位亦都唔多 比較狹窄
所以使唔使排隊真係好睇運氣
建議想食嘅朋友要預留d時間排隊入座同等候甜品製作~☺️
2022-02-10 326 views
終於有機會試下傳說中嘅「米芝蓮街頭小食」😍⁡一早睇中咗呢度嘅【焦糖燉蛋泡芙】但因為舖頭位置唔太就腳,而且店面比較細預咗要外賣...然後又唔想企喺街邊食🌚⁡去到嘅時候前面有一兩個客人等緊,因為店入面全程都係one man band收錢落order出餐一腳踢,所以都等咗20-30分鐘左右🧐⁡泡芙表層係半溶嘅砂糖,入口有陣陣焦香🤤就算唔係即刻食都keep到脆口,但相對地頭幾啖食落會比較甜吉士內餡幼滑,加入咗雲呢拿籽令香味提升👍🏻個人認為連食兩個都絕對無問題😆⁡下次經過都會想再買嚟食嘅~不過泡芙size比想像中細,定價都比較......進取⬆️
終於有機會試下傳說中嘅「米芝蓮街頭小食」😍

一早睇中咗呢度嘅【焦糖燉蛋泡芙】
但因為舖頭位置唔太就腳,而且店面比較細預咗要外賣...
然後又唔想企喺街邊食🌚

收錢落order出餐一腳踢,所以都等咗20-30分鐘左右🧐

泡芙表層係半溶嘅砂糖,入口有陣陣焦香🤤
就算唔係即刻食都keep到脆口,但相對地頭幾啖食落會比較甜
吉士內餡幼滑,加入咗雲呢拿籽令香味提升👍🏻
個人認為連食兩個都絕對無問題😆

下次經過都會想再買嚟食嘅~
不過泡芙size比想像中細,定價都比較......進取⬆️
2022-02-04 252 views
呢間聽就聽得多,今次終於食到啦原來呢間係連續5年被米芝蓮街頭小食推薦嘅:有手作雪糕泡芙、大熱人氣法式焦糖燉蛋泡芙泡芙即叫即整,外脆內軟,香氣十足,仲要個面係炙燒焦糖脆脆,入面係軟滑吉士餡,真係幾似食緊Creme Brûlée咁一拿上手俾想像中細,本身以為係菠蘿包咁大,原來係葡撻size太好食!食唔夠!其實絕對可以再食多一件!但價錢都要$40一個,都唔平,不過絕對好食!本身想試埋雪糕泡芙,但今日佢竟然話太早未有供應(但佢已經3pm先開門咁都太早)另外呢間舖真係太多人排隊,要等好耐!小店人手只有一位,見佢又收錢又整泡芙又吱醬又燒個焦糖面,最後等咗45分鐘先有得食… (PS: 已經唔係放假日子…) 下次再早啲排隊
呢間聽就聽得多,今次終於食到啦

• Creme  Brulee
2022-01-29 221 views
等左咁耐終於有機會買到呢間米芝蓮泡芙😍Crème brûlée 味👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻即叫即燒,外皮超香脆,Custard 即刻新鮮擠入去,用左新鮮雲呢拿籽,超香雲呢拿味同creamy,一啖細細口唔會好濟,當然都唔會夠喉,所以買左兩個獨食🤫🥰.泰式奶茶味有驚喜,茶味濃,唔會好濟!.另外仲買左個脆脆味,呢個無特別,只係原味加左D 脆脆🤣🤣.平日黎唔需要等,但個開門時間唔小心被騙了,白白等了個幾鐘…大家記得佢3點先開就好了😢😢.
等左咁耐終於有機會買到呢間米芝蓮泡芙😍

Crème brûlée 味👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻

泰式奶茶味有驚喜,茶味濃,唔會好濟!
另外仲買左個脆脆味,呢個無特別,只係原味加左D 脆脆🤣🤣
平日黎唔需要等,但個開門時間唔小心被騙了,白白等了個幾鐘…
大家記得佢3點先開就好了😢😢
  • 法式焦糖燉蛋泡芙
呢間係連續五年獲米芝蓮推介街頭小食推介🌟一入舖面,已經聞到勁香牛油味,堂食大概6個位左右,星期六16:30過去都要排大半個鐘左右😌入面只有店主一腳踢,即叫即做,所以落完單,製作需時,都要預等多15分鐘🤫但最好就早啲黎,小編見17:30左右,已經唔夠材料整,其他食客已經冇得買泡芙🥲-✎ 食評❞ ◉ 法式焦糖燉蛋泡芙🍨 │ ʜᴋᴅ $40果然係舖頭既signature,焦糖面燒到脆卜卜,香甜又唔會過膩😋一咬落去,即刻爆餡,入面兩層吉士醬同Cream湧出黎😍啲Cream都好挺身,吉士忌廉好軟滑,仲會有一粒粒雲尼拿籽,好重雲尼拿味🤤口感豐富,有層次感,甜而不膩,好好食!-❀ 整體而言❞ 雖然份量較細,幾啖就食完,但都好值得一食😍值得一提係雖然有好多食客排隊,店長服務態度都好好👍🏼=====================♡ 推薦指數: 9/10☞ 用餐時段: 下午茶✤ 服務費: No
✎ 食評❞
◉ 法式焦糖燉蛋泡芙🍨 │ ʜᴋᴅ $40

❀ 整體而言❞

=====================
♡ 推薦指數: 9/10
☞ 用餐時段: 下午茶
✤ 服務費: No
2022-01-26 174 views
之前經某平台預約有特價,所以幫襯過一次,叫咗冧酒提子泡芙攞走,又貴又唔好食。持住自己係米芝蓮,但個價錢完全對唔住米芝蓮最離譜係計錯錢,Send email去覆咗一次話會跟進,但最後完全冇跟進到!間公司唔會跟進客人嘅訴求,計錯錢亦都唔退錢,反而係另一個餐飲平台退返俾我!另外我唔明點解冇得堂食仲要收人加一,錢就識收,售後服務做唔到!大家唔好俾米芝蓮個名呃咗,除非你有錢冇埞洗😡😡😡

Waiting Time
10 Minutes (TakeAway)
$50 (Last Night Supper)
Dining Offer
Coupon
🇭🇰Owl's Choux·呢間我好耐之前已經食過佢個gelato泡芙架啦 我記得佢個雪糕好好味 配埋泡芙口感好好😍😍近排見到佢個Crème Brûlée泡芙好似好hit咁 個日星期日經過見唔算話好多人就決定排隊試下 點知最後等左1個鐘🤭不過因為排隊既時候係可以一路睇住佢整啲泡芙 所以時間都過得好快🤣🤣·法式焦糖燉蛋泡芙$40我自己幾中意佢呢個配搭😍😍佢個泡芙本體勁酥脆 而且佢面頭個焦糖都燒得好靚 少少暖暖地咁 配埋佢新鮮擠入去凍既custard 口感超豐富🤤之後佢個燉蛋係超香雲呢拿味 個custard都唔會好膩 不過我就略嫌佢中間太多層次啦 所以唔係好食得出燉蛋個個動L既口感🤭不過整體味道都好豐富 幾有驚喜😎😎·#rbyeat#rby甜品飲品 #rbybakery#rby尖沙咀·📍尖沙咀麼地道32號地下
🇭🇰Owl's Choux
法式焦糖燉蛋泡芙$40

#rbyeat
#rby甜品飲品 #rbybakery
#rby尖沙咀
📍尖沙咀麼地道32號地下
Waiting Time
60 Minutes (Dine In)
$20 (Tea)
2022-01-19 239 views
米芝蓮街頭小食🥰專程去tst試佢既Mega Gelato Choux😳😳我本身勁愛gelato,同時又鍾意泡芙,加上米芝蓮加持,好有期待!Owl's Choux係一間小店,座位唔多,好彩我係weekday下晝4點左右去到,唔難搵到位😌😌今次叫左兩款口味🍨1. Red Velvet Choux ⭐️⭐️⭐️我揀左哩個配Cappuccino gelato🍦佢個泡芙皮係紅絲絨,感覺除左顏色外,味道不算突出,偏甜🤔但個意大利特濃咖啡雪糕☕️就好好味,個咖啡味夠濃😋2. Praline Noir Choux ⭐️⭐️⭐️⭐️我揀左哩個配Earl Grey Tea gelato🍦佢個泡芙皮係用Nutella & Chocolate Brownie做,係我好鍾意既味😍😍而且個雪糕都好濃伯爵茶味😋😋😋如果可以再揀既話,我會揀Praline Noir Choux with Cappuccino gelato😌😍🤣🤣🤣it is prefect😛😛🧁 Choux ⭐️⭐️⭐️🍨 Gelato ⭐️⭐️⭐️⭐️🍽 環境 ⭐️⭐️⭐️🤵🏻‍♀️ 服務 ⭐️⭐️⭐️💵 CP值 ⭐️⭐️🤓 Overall ⭐️⭐️⭐️😇 回頭度 ⭐️⭐️⭐️

今次叫左兩款口味🍨

🤓 Overall ⭐️⭐️⭐️
😇 回頭度 ⭐️⭐️⭐️
Praline Noir Choux
  • Praline  Noir
Crème Brûlée Puff 法式焦糖燉蛋泡芙 - $36這間尖沙咀甜品店的法式焦糖燉蛋泡芙果然名不虛傳!連我媽媽都話超級好味!😋😋😋😋😋相當有驚喜,裏面的吉士忌廉超級香雲呢拿味,食得出是用了新鮮雲呢拿籽,仲有炙燒焦糖脆面,超鍾意食Crème Brûlée 的我真係冇失望!食物:雖然裏面唔係燉蛋,但係個吉士忌廉冰冰凍而且好Creamy,加埋出邊的焦糖脆面,食一粒真係唔夠喉,而且因為粒Puff真係好細粒,口味較甜所以食一粒唔夠喉,反而應該係啱啱好,每行過尖沙咀都會心郁郁想入去買一粒食。環境 - 呢一間絕對係一間小店,一眼睇晒店內就只有玻璃窗前4個位置,當日平日下午時間去到只有一個人在店內估計是店主,由於是即叫即做,所以等候需時,估計10分鐘,但如果有人排隊就應該唔止。由於當日係孭住小朋友,就唯有喺門外食,雖然製作需時,不過我覺得值得等,絕對好味過連鎖日式泡芙多多聲。

Crème Brûlée Puff 法式焦糖燉蛋泡芙

食物: