2017-09-03 78 views
作為一個hea住既人 食完飯點可以就即刻做野 呢 麼地道 k11嗰頭有甜品食😂 點都試試佢啦🙈店面設計簡單 所以望落就已經好relax 內裡有4-5個位 可以坐底食下野雖然唔大 但感覺唔會好侷促 坐落可以傾下計 休息下焦糖燉蛋泡芺 係期間限定❤️ 個樣一岀黎就好得 外層燒到會反光 好吸引 咬落口唔會太甜 忌廉調味唔錯 夠香滑 所以口感👍🏼👍🏼同埋成個泡芺都入滿哂忌廉 物有所值呀雪糕38蚊球 來自意大利既😂 不過胃認真有限 唯有下次至食❤️

店面設計簡單 所以望落就已經好relax

內裡有4-5個位 可以坐底食下野

雖然唔大 但感覺唔會好侷促 坐落可以傾下計 休息下

焦糖燉蛋泡芺
係期間限定❤️ 個樣一岀黎就好得 外層燒到會反光 好吸引

咬落口唔會太甜 忌廉調味唔錯 夠香滑 所以口感👍🏼👍🏼

同埋成個泡芺都入滿哂忌廉 物有所值呀

2017-08-30
$30 (Tea)
2017-08-31 114 views
同朋友喺尖沙咀食完晚飯,朋友話附近有一間甜品店最近好受歡迎,想帶我去試下!😋呢間甜品店喺K11對面,我以前都有黎過!之前上幾手都係做甜品/雪糕,不過無一間做得長每次見都唔同名😅所以,今次都係抱住一試無妨嘅心態試only 店舖好細,係開放式廚房,一眼望灑有幾張高椅同高枱,有啲迫不過叫做有個位置俾你係室內食!甜品製作過程都睇到灑客人亦可以選擇不同手工雪糕味道一開始喺門口俾呢張poster吸引左,所以想試試雪糕泡芙!呢張相有講解佢地個泡芙係由咩組合而成簡單清楚易明!最後我揀咗呢個榛子朱古力味嘅雪糕泡芙👉🏻原味泡芙plain brown puff入面有麥提沙脆脆maltesers, 果仁糖漿praline sauce,榛子果仁糖雪糕 hazelnut & crunchy praline gelato由於一啖好難咬到曬成個泡芙所以有一隻匙羹俾客人方便客人吃!味道:泡芙雖然唔算好熱,但仲係脆的!雪糕係hazelnut & crunchy praline gelato,一食已經食到好濃烈既榛子味!👍🏻而且亦都食到有crunchy 既質感雪糕入口即溶,咬落去會有脆脆的加左麥提沙,有咬口亦都有朱古力!食
同朋友喺尖沙咀食完晚飯,
朋友話附近有一間甜品店最近好受歡迎,
想帶我去試下!😋

呢間甜品店喺K11對面,
我以前都有黎過!
之前上幾手都係做甜品/雪糕,
不過無一間做得長
每次見都唔同名😅
所以,今次都係抱住一試無妨嘅心態試only

店舖好細,係開放式廚房,一眼望灑
有幾張高椅同高枱,有啲迫
不過叫做有個位置俾你係室內食!

甜品製作過程都睇到灑
客人亦可以選擇不同手工雪糕味道

一開始喺門口俾呢張poster吸引左,
所以想試試雪糕泡芙!
呢張相有講解佢地個泡芙係由咩組合而成
簡單清楚易明!

最後我揀咗呢個榛子朱古力味嘅雪糕泡芙

👉🏻原味泡芙plain brown puff
入面有麥提沙脆脆maltesers,
果仁糖漿praline sauce,
Praline  noir

由於一啖好難咬到曬成個泡芙
所以有一隻匙羹俾客人
方便客人吃!

味道:
泡芙雖然唔算好熱,但仲係脆的!
一食已經食到好濃烈既榛子味!👍🏻
而且亦都食到有crunchy 既質感
雪糕入口即溶,咬落去會有脆脆的
加左麥提沙,有咬口亦都有朱古力!
食食下,覺得有Nutella 既感覺😂👍🏻

Creme  brûlée

見到有期間限定嘅creme Brûlée
同平時餐廳食既感覺好唔同,
所以就想試下睇下有無咩驚喜!

個面同平時既creme brûlée 差不多,
反而個底就好唔同,有啲似菠蘿包
個樣就幾吸引,好唔好食要試過先知!

特登影入面俾大家睇下!
面個層同平時既creme brûlée 差不多,薄薄一層脆片
底嗰個咬落似消化餅碎,厚少少,不過佢焗完所以都有微脆效果!
上下兩層脆,中間係流心既custard !
一咬落去已經係想湧出黎!
好香滑,甜度適中!👍🏻

👉🏻整體我覺得好好,好有驚喜,只係店舖有啲細,人手較少,所以大家一定要耐心等候先可以食到好野嫁!如果creme brûlée 大舊少少就好啦😍

PS: 每日都會有八款手工雪糕提供,雖然今次無試,但係我下次會再黎,到時再試下先!

Praline  noir
Creme  brûlée
I am so glad there is popup here.It was a hot day so I got the Earl Grey tea icecream topped with chouguettes.The chouguettes are light and airy coated in coarse sugar which paired well with the Earl Grey gelato that was not too sweet.It had a really aromatic Earl Grey flavour and a creamy taste.

2017-08-25 59 views
榮獲2017米芝連推薦既Gelato泡芙雪糕 依家係朗豪坊都食到喇佢有好多款少有既味道 當中最得我心既係開心果同英國伯爵茶開心果味濃厚而細膩 伯爵茶則帶點茶香 我最後都係揀左清新既伯爵茶脆筒味道激似雞蛋仔 香 薄 脆!入面隱藏一粒小吉士泡芙 上面仲有三粒呢!雪糕味道真係做得幾好 而且脆筒尖食到最後發現朱古力 有驚喜喔依家星期一至五 3pm-5pm係pop-up store 買一枝+$2有多一枝 =$38+$2 兩枝 做到8月31號咋 快啲搵埋朋友仔一齊去食啦咁好食 我呢啲毒L明顯係一個人食兩支⋯⋯⋯

佢有好多款少有既味道 當中最得我心既係開心果同英國伯爵茶
脆筒味道激似雞蛋仔 香 薄 脆!

咁好食 我呢啲毒L明顯係一個人食兩支⋯⋯⋯
TakeAway
約咗朋友去K11睇鞋, 不過朋友遲大到, 去附近周圍行下, 見到Owl's就入去買個泡芙醫一醫肚喺門外見到原來係米芝蓮指南推介街頭小吃好鍾意店內的貓頭鷹擺設, 感覺就好似守護神般, 有貓頭鷹一直看守著唔想食太飽(Shopping完要食飯嘛), 叫咗個"特脆"忌廉泡芙系列的特濃呍呢嗱吉士味 -$20嚟食下落完order, 店員會將泡芙放入焗爐加熱, 之後再加入呍呢嗱吉士忌廉外層真的超脆, 輕輕力就可以整開了泡芙, 看到滿滿的呍呢嗱吉士忌廉, 真係好滿足最緊要有好香的呍呢嗱味但同時味道唔會太甜

喺門外見到原來係米芝蓮指南推介街頭小吃

唔想食太飽(Shopping完要食飯嘛),

最緊要有好香的呍呢嗱味但同時味道唔會太甜
2017-08-24 45 views
颱風天鴿逐漸逼近香港,天氣異常悶熱,令心情變得沉鬱。甜品從來是讓女生樂起來的不二法門,所以走到尖沙咀的>>>Owl's Choux.Gelato.Coffee<<< 享受甜點。店舖位於麼地道與白蘭軒道交界,正正面對K11商場,鄰近港鐵站出口,非常方便。迷你店舖有著外國街頭小店情調,裝修也很有假日休閒感,以色彩繽紛的貓頭鷹點綴,視覺上已經令心情開朗一點。 這間小店座位不多,不足十個,與食品及飲品一樣貴精不貴多。 甜點以雪糕和泡芙為賣點,飲品主要是咖啡。 本想點杯香蕉朱古力鮮奶,可惜售罄,不過抹茶鮮奶(HKD42)也是一個不錯的選擇,因為抹茶清香與鮮奶香氛很清澈,兩者沒有搶去對方風頭,而且奶味很是豐盈,舌尖上的味蕾也能充分感受,如果很喜歡鮮奶的朋友定要一試。 特濃雲呢拿吉士忌廉泡芙(HKD20) 是個名副其實的脆皮泡芙,外邊的香脆,與內裡軟滑吉士忌廉形成強烈對比,令口感非常豐富。而且甜度調節得恰到好處,不會過膩,一個人享用一件泡芙,只會感到意猶未盡。

這間小店座位不多,不足十個,與食品及飲品一樣貴精不貴多。

甜點以雪糕和泡芙為賣點,飲品主要是咖啡。

2017-08-22
$62 (Tea)
2017-08-24 57 views
1⃣雪糕泡芙 $58 評分: 7/10 將泡芙一分為二🖖再夾住過雪糕🍨無論係泡芙或者雪糕嘅味道都係可以自己揀👅今次揀咗榛子味雪糕,食落口好濃榛子味👍而且唔會太甜。而泡芙都好新鮮👄等左一陣間都keep住好脆 2⃣焦糖燉蛋泡芙 $26 評分: 7.5/10 平時食開嘅焦糖燉蛋唔同👀係放喺泡芙上面,不過面頭嘅焦糖比較硬同厚👊但燉蛋嘅味非常之好🥚重蛋味而且非常之滑👶🏻同泡芙一齊食,口感好豐富而且好香

2017-08-22
米芝蓮推介街頭小食衝出尖咀,直衝旺角開popup,去到朗豪坊就會見到呢個好搶眼既燈牌。有優惠做緊,《小泡芙雪糕筒》($38)買完一個,只要Like FB再加兩蚊就可以食多個,超抵食呀!係米芝蓮推介既街頭小食。係用左Gelato雪糕,有八隻味揀。叫左Earl Grey味雪糕,茶味好香濃,加上超脆泡芙同雪糕筒好好食。店名:Owl's Choux地址:旺角亞皆老街8號朗豪坊L4層優惠日期:至八月尾星期一至五3-6pm餐牌:

係米芝蓮推介既街頭小食。

係用左Gelato雪糕,有八隻味揀。

小泡芙雪糕筒

店名:Owl's Choux
地址:旺角亞皆老街8號朗豪坊L4層
優惠日期:至八月尾星期一至五3-6pm

餐牌:
2017-08-21
TakeAway
$30 (Tea)
小泡芙雪糕筒
2017-08-16 54 views
對上一次食owl's choux嘅泡芙、雪糕已經係成年幾前,佢地最近喺朗豪坊4/F開設pop up store啊除左招牌嘅忌廉泡芙 ($25/$28),仲有手工雪糕 ($48/雙球),而我地試嘅兩者結合嘅小泡芙雪糕筒~小泡芙椰子雪糕筒 $38、小泡芙開心果雪糕 $38可選1款雪糕 + 1款醬料 + 小泡芙雪糕有十款口味:紅莓、芒果、咖啡、tiramisu、朱古力等;醬料有藍莓、芒果、士多啤梨3選1。面頭嘅小泡芙食落幾脆口,加入粗鹽,口感更好, 本來以為係三粒,食到尾聲先發現雪糕筒內仲有一粒,估你唔到啊 椰子、開心果味雪糕味道都好突出,特別係後者,雪糕質地滑溜,甜度唔高,而雪糕筒厚身脆口。 只係體感40度嘅日子,雪糕點都會溶得較快,為左影張相,等齊兩枝雪糕後,我已經要狂瀨,哈哈。

小泡芙椰子雪糕筒 $38、小泡芙開心果雪糕 $38
可選1款雪糕 + 1款醬料 + 小泡芙

2017-08-15
$38 (Tea)
2017-08-14 43 views
位於尖沙咀的Owls,最近於旺角朗豪坊開設POP UP 食店,即日至31/8供應萢芙和多種口味雪糕。今天和朋友在朗豪看完電影,睇戲睇到熱辣辣,當然要吃杯雪糕吧。小萢芙雪糕筒$38客人可自選一種口味雪糕,一種醬料配小萢芙。雪糕口味包括: 提拉米蘇,朱古力,熱情果,紅莓等等。醬料可選 芒果或藍莓口味。我選擇紅莓雪葩藍莓醬萢芙,紅莓雪葩未吃已聞到濃濃紅莓香,雪葩夠凍,不易溶化,酸甜勻備,非常濃甜。小萢芙加入糖粒,口感豐富。雪糕筒底部更內藏一粒小萢芙,帶有驚喜,若果放小小雪糕在底部才放入萢芙,尾部就不會太乾啦。

小萢芙雪糕筒$38

我選擇紅莓雪葩藍莓醬萢芙,紅莓雪葩未吃已聞到濃濃紅莓香
2017-08-13
2017-08-04 2862 views
不少人到電影院欣賞電影之時,都喜歡一面吃著爆米花,視覺享受的同時不忘慰勞味蕾,口感香脆甜美,一粒接一粒,往往停不了口;除此以外,雪糕是另一款大熱,相反的口感,無需咀嚼,入口即溶。竟然又有人想到,用一個泡芙把兩者合二為一,但不可以帶進場了,看完電影,需移步至一家在 K11 附近的貓頭鷹店,店名就是 Owl's。貓頭鷹 Owl's 正是一家泡芙專門店,巨型雪糕泡芙有四大款式:原味、天鵝絨、橙色及杏仁,最後一款最吸引,因為在中央雪糕的一層會加進多粒脆米花,令香脆層次更昇華。雪糕方面,原裝配咖啡曲奇,但亦可自由在當天口味中選擇,我換上了榛子,製作人員配合,換上榛子糖醬塗在脆米花上。杏仁泡芙配榛子雪糕以小紙杯橫放載著,不會吃得失儀。泡芙即點即做,新鮮香脆絕對與別不同,杏仁泡芙上還加上大大粒的粗鹽,出奇地味道不鹹,或者有少少,我認為主要作用是增加軟硬口感之對比。自家製雪糕同樣出色,非常香滑富榛子香,完美無瑕,真的美味。好奇心驅使下多吃了一個細小的忌廉泡芙。意式芒果忌廉泡芙意式芒果口味,外型尖尖的像個火山,白色忌廉上有少少烤焦烙印,同樣香脆甜美,但我還是比較喜歡雪糕泡芙。小小的店,有三個員工,二人在

泡芙

杏仁泡芙配榛子雪糕

以小紙杯橫放載著,不會吃得失儀。

杏仁泡芙配榛子雪糕

自家製雪糕同樣出色,非常香滑富榛子香,完美無瑕,真的美味。

好奇心驅使下多吃了一個細小的忌廉泡芙。

意式芒果忌廉泡芙
意式芒果忌廉泡芙

小小的店,有三個員工,二人在廚房,一人專門招乎客人,少見到的人手充足,可能是周六晚的原因,因此服務態度超殷勤,怪不得是米芝連推介,但等一個泡芙,依然需約五分鐘,最緊要好吃,等又何妨。
2017-07-29
$41 (Last Night Supper)
杏仁泡芙配榛子雪糕
🏅米芝蓮!雪糕泡芙!🍨 $58 名符其實的星級美味!👍。我們是吃了百X堂的雪糕,覺得萬分空虛,才轉戰這家的雪糕泡芙。光是雪糕的質感,我們吃第一口便已經讚不絕口!!!自家製Gelato質感細滑,略帶黏稠。重點是!奶味豐富,味道天然,甜度適中。而且,它是一度有設計過的甜品。絲絨泡芙脆身鬆化,紅絲絨蛋糕略帶點綴,中間還有士多啤梨玫瑰果醬豐富口感,真的是誠意萬分之作!。朋友說,經過時,總因空空的店面而卻步;香港人😪不是多人排隊才是好東西🌝🌝🌝店內沒有其他顧客?這才是你的飛雲呀!!!
🏅米芝蓮!雪糕泡芙!🍨 $58 名符其實的星級美味!👍

光是雪糕的質感,我們吃第一口便已經讚不絕口!!!
自家製Gelato質感細滑,略帶黏稠。

朋友說,經過時,總因空空的店面而卻步;
香港人😪不是多人排隊才是好東西🌝🌝🌝
店內沒有其他顧客?這才是你的飛雲呀!!!
2017-08-01 169 views
經常經過這間小店, 但今天還是第一次試。由於店內的座位不多, 所以我們進去不久便坐滿了人。這間小店主要賣雪糕泡芙, 在餐牌上, 我們看到有幾種非常吸引的泡芙 , 我們最後點了紅絲絨雪糕泡芙和焦糖燉蛋泡芙。餐牌上圖片所顯示的泡芙貌似很細件, 但原來泡芙也挺大的。紅絲絨泡芙帶點玫瑰香味, 中間夾著雲呢拿雪糕。即叫即焗的泡芙外層帶點脆脆的口感。焦糖燉蛋泡芙比紅絲絨雪糕泡芙更加脆 , 它是凍食的, 上面有一層脆焦糖, 甜甜的。切下去, 大量吉士醬和忌廉流出來, 吉士醬非常幼滑, 真的好像正在吃一個焦糖燉蛋一樣, 很好吃, 它的甜度剛剛好。
紅絲絨雪糕泡芙

焦糖燉蛋泡芙

2017-08-01
$58 (Last Night Supper)
紅絲絨雪糕泡芙
焦糖燉蛋泡芙
2017-07-31 33 views
been wanted to come here for a while. finally had chance stop by for a quick dessert nibble. there are many flavour to choose from. went for coffee icecream and custard puff. ice cream taste really great; the puff was hot and crispy outside, cold custard inside. interesting combo. owner and staffs were polite. will visit again.
2017-07-21
Type of Meal
Other
  • coffee ice cream
2017-07-30 30 views
呢頭食飽.轉角就遇上勁香既味道正常一個人飽起上黎.所有香味只會覺得更飽再食唔落.但呢次..呢個香味吸引到我同朋友停底左.睇左陣之後都係決定要試😋原來一陣陣既香味就係新鮮焗出黎既泡芙香雪糕佢地係用意大利Gelato雪糕既😋最後我選擇左Red Velvet 配開心果味雪糕泡芙食落脆卜卜配埋雪糕好好味.裡面仲有驚喜.原來仲有栗米片夾埋起中間.口感更有層次起店內等拎個雪糕泡芙既時候先發現原來佢係米芝蓮推薦既街頭小食店.呵!即刻好開心自已無揀錯😌怕肥又要食甜品係要小心選擇既😝
呢頭食飽.轉角就遇上勁香既味道
原來一陣陣既香味就係新鮮焗出黎既泡芙香