2023-03-01 344 views
Ovo cafe裝修完之後聯同大飯糖推出新menu,餐牌上部分菜式含蛋、奶或五辛,有清晰表示素別。特上套餐賣相精緻,食完都幾飽,套餐價錢根據主食嘅價錢而定。特上套餐 Jumbo Set1. 餐湯/沙律2. 小食3. 主菜4. 甜品5. 飲品芒果金柚有機沙律紫薯甘栗餅 (含蛋)紫薯甘栗餅好好食,外皮炸得酥脆,但一D都唔油,入面嘅紫薯餡質感綿滑,夾有栗子粒。旁邊伴有2塊素蝦片,幾香脆。忌廉汁芝士焗西蘭花 (含奶)呢款小食亦有純素版本,不過要另加$10。西蘭花表面鋪有芝士,勉強有拉絲嘅效果,但我覺得芝士嘅份量唔夠多。芝士田園野菜玉米石斑扁意粉 (含奶) ($148)石斑嘅質感似Green Common嘅素魚柳,醬汁用上粟米湯整成,所以整體感覺唔會太膩。韓式野菜蟲草花炒粉絲 ($138)清清哋嘅炒粉絲伴有少少麻油味。配料有本菇、蟲草花、椰菜等。宇治金時表面放有紅豆同糯米糰子,底下似係抹茶味嘅蒟蒻,味道比較甘。新鮮水果盤檸檬冷萃荔枝烏龍茶似飲緊凍檸茶。風乾白桃烏龍茶 (熱)

特上套餐賣相精緻,食完都幾飽,套餐價錢根據主食嘅價錢而定。

特上套餐

特上套餐 Jumbo Set
1. 餐湯/沙律
2. 小食
3. 主菜
4. 甜品
5. 飲品

芒果金柚有機沙律

紫薯甘栗餅 (含蛋)

紫薯甘栗餅

忌廉汁芝士焗西蘭花 (含奶)

芝士田園野菜玉米石斑扁意粉 (含奶) ($148)

芝士田園野菜玉米石斑扁意粉

韓式野菜蟲草花炒粉絲 ($138)
清清哋嘅炒粉絲伴有少少麻油味。配料有本菇、蟲草花、椰菜等。

韓式野菜蟲草花炒粉絲

宇治金時
表面放有紅豆同糯米糰子,底下似係抹茶味嘅蒟蒻,味道比較甘。

宇治金時

新鮮水果盤

檸檬冷萃荔枝烏龍茶
似飲緊凍檸茶。

風乾白桃烏龍茶 (熱)

風乾白桃烏龍茶 (熱)、檸檬冷萃荔枝烏龍茶

2023-02-18
Waiting Time
15 Minutes (Dine In)
Lunch
2023-02-14 95 views
以往常去午餐,因為除了環境靚,也認為這是一間符合健康飲食又好味的餐廳。但現在的餐單,似乎與健康飲食不符。我通常幫襯它的輕食餐,但是:(1)甜品太大,除非一心來食甜品(2)小食中大部份是煎炸物,高油脂與健康不符,只能選擇西蘭花,但前菜已有沙律,小食又只能揀西蘭花?所以,建議小食中的甘薯不要油炸及配蝦片,如果是蒸甘薯之類,對因為注重健康飲食而幫襯的顧客,可以多一個選擇。如果餐單能改一下,我也會多些來吃午餐呢。
OVOCAFE相信大家都唔陌生,出名出品靚味道唔差,不過以往偏西式新派素食為主。近期同大飯糖一同搞搞新意思,OVOCAFE 2.0捲土重來下,菜式更多元化。同以往更大轉變係,更多variety,好多都可以走蛋奶轉素芝士等,全素蛋奶素等唔同顧客都可以因應自己需要選擇。不可能菠蘿石斑漢堡伴芒果柚子沙律 HKD 128 (Rating: 8.7/10) 野菜蟲草花炒韓國粉絲 HKD 98 (Rating: 8.5/10) 鹽酥素雞脾+川辣杏鮑菇 HKD 52 (Rating: 9.0/10) [全素含五辛]痴線呢個好推薦!香口得嚟食落唔油膩,辣椒加上啲五香粉,以及好似蝦米形狀嘅炸蒜,川辣味道突出。配襯好爽口嘅炸杏鮑菇有啲似食緊雞肉🤤至於素雞脾其實係酥炸腐皮卷,一咬落去脆卜卜,但好得意保留到水分同少少腐皮嘅煙韌十,食落唔會成啖油又嚡又乾,加少少鹽調味已經好香口😙芝士忌廉焗西蘭花 HKD 52 (Rating: 7.8/10) 意大利蔬菜湯伴純素麵包 HKD 48 (Rating: 8.2/10) [全素]每日餐湯唔同,當日咁啱係菜湯,不過佢比一般茄膏溝水足料,成碗湯明顯多蔬菜再blend. 味

不可能菠蘿石斑漢堡伴芒果柚子沙律 HKD 128 (Rating: 8.7/10) [蛋奶素;可轉全素]
應該係少有一個健康少油少鹽又好味嘅素漢堡🍔用手食晒成個包,成對手都冇油。麵包麥味偏突出,冇加牛油烘,食落幾有彈性有啲煙韌口感,不過冇油難免麵包皮就咁食乾身。但配合返菠蘿、素石斑魚柳、芝士、他他醬同生菜,其實恰到好處唔會覺得乾😀他他醬冇酸瓜,份量比較少,主要甜味靠菠蘿。石斑似氣炸,食落唔油膩口感都像真,冇乜豆味幾好🫢由於男朋友對素芝士有恐懼就冇加10蚊轉vegan, 正常cheddar俾足一塊😂伴碟嘅沙律全部都係新鮮蔬菜同生果,芒果、碌柚、番茄加沙律菜撈少少黑醋,冇加沙律醬同油,健康又清新🌱當然嫌唔夠肥仔,你可以配薯條lol…
不可能菠蘿素石斑漢堡

野菜蟲草花炒韓國粉絲 HKD 98 (Rating: 8.5/10) [全素]
另一個少油、食材樸素但好食之選。韓國粉絲炒得好香麻油味,口感煙韌,蟲草花份如量唔算少,配合椰菜、芝麻、甘筍絲木耳絲炒,簡單健康但唔會淡,食完碟底一滴油都冇😌略嫌麻油都幾濃,粉絲偏碎有啲難夾。
野菜蟲草花炒韓式粉絲

鹽酥素雞脾加川辣杏鮑菇

芝士忌廉焗西蘭花 HKD 52 (Rating: 7.8/10) [蛋奶素;可轉素芝士]
芝士焗西蘭花大家都唔陌生。呢個特別之處在於佢係少見嘅健康版😙環境芝士唔算好多,只有略略, 幾啖有拉絲,都有噑芝士鹹香。忌廉份量唔多,冇加麵糊嘅白汁質感偏稀聚底似牛奶多過cream(又係冇乜油)😂西蘭花焗完仍然翠綠爽脆,食到菜本身清甜同水分,減肥人士都可以食,絕對係版主福音🤤但食慣重口味邪惡芝士肥仔野,呢個唔適合你lol
芝士忌廉焗西蘭花

每日餐湯唔同,當日咁啱係菜湯,不過佢比一般茄膏溝水足料,成碗湯明顯多蔬菜再blend. 味道以南瓜、甘筍為主,清楚仲食到蔬菜嘅質感冇打到全碎。雖然冇列明,但飲到應該有洋蔥,食齋自己酙酌。全素麵包同burger嘅麵包有幾分相似,帶有幾分麥味唔甜唔油,偏乾身帶嚼勁,建議點湯一齊食,否則乾到有啲似食緊光酥餅😂
意大利菜湯伴純素麵包

宇治金時爺爺 HKD 85 (Rating: 8.8/10) [蛋奶素]
呢個甜品看似得椰皇加軟雪糕,其實內有乾坤!🤩3.6牛乳軟雪糕奶味夠濃,配上焦糖脆脆加少少抹茶粉口感豐富。不過都溶得快,兩個人一啖接一啖不停快食都逃不過有啲溶化😂雪糕底下仲有好多配料!😳藏底嘅抹茶凍、紅豆、白玉都好足料,最驚喜係佢仲有配埋椰皇水自製嘅椰子凍,完全食得出係天然椰子水嘅清甜味冇額外加糖,兩個人食到尾都有啲滯,建議share。如果想light啲,可以揀乳酪雪糕代替牛奶雪糕🍧但暫時唔見有純素,希望遲啲有。
宇治金時爺爺

七色花茶 HKD 58 (Rating: 8.0/10)
花茶都幾足料,淡淡地嘅花茶用作消滯一流。薰衣草、菊花等都係飲落舒服溫和,唔會太刺激。
七色花茶

認真,注意健康素食嘅朋友喺度會有好多選擇,而且唔需要犧牲味道實屬難得(大家都知健康餐係咩料啦)

環境靚好多花草可以影🌸燈光亦比以前光猛,幾適合一班朋友一齊慢慢傾計。就算唔係素友,想必都總有好多吸引都大眾嘅options, 單係甜品已經三版menu…😂
2023-02-07
Waiting Time
20 Minutes (Dine In)
不可能菠蘿素石斑漢堡
野菜蟲草花炒韓式粉絲
鹽酥素雞脾加川辣杏鮑菇
芝士忌廉焗西蘭花
意大利菜湯伴純素麵包
宇治金時爺爺
七色花茶
2023-01-29 86 views
今個月個schedule 幾乎full哂,今日難得可以休閑下就約左個朋友去銅鑼灣食晏,食完晏行個街,然後就book左去灣仔按摩,以前一個月點都最少會按一次,但自從疫情後我就再無keep住按摩,今日有時間就鬆一鬆。.按摩完成個人爽哂,由於我哋仲未肚餓所以就四圍搵下有無甜品食,行行下見到OVO x大飯糖呢間素食餐廳有甜品,見到餐廳裝修好靚好多花好園藝feel 我地就入左去食。.乳酪雪糕 $45近排愛上乳酪雪糕無咁甜,酸酸地好好食.北海道3.6軟雪糕香蕉朱古力西多士 $58雪糕幾重奶味,不過好快溶。西多士有驚喜,西多微脆入面既朱古力唔會好甜,I like !.椰皇燉桃膠樹記腐竹糖水 $58冬天除左要食雪糕外,都要食返啲滋潤既糖水補下既😂腐竹糖水唔會太甜,不過配埋桃膠就有少少唔夾🤔可能我對桃膠一般般(´▽`)

乳酪雪糕 $45
近排愛上乳酪雪糕無咁甜,酸酸地好好食

北海道3.6軟雪糕香蕉朱古力西多士 $58

椰皇燉桃膠樹記腐竹糖水 $58
OVO Cafe X大飯糖前身為OVO Cafe,一直以來口碑不俗; 隨後跟隨名家品店OVO Studio和OVO Garden,搬到舊灣仔街市。這橦三級歷史建築,以前方的船形流線設計為重點,呈現典型的Bauhaus建築風格。現在為OVO Studio增添現代藝術的元素,而cafe跟大飯糖的聯乘則加強了幸福感,是為優質生活。餐廳充滿著園藝設計和擺設:  綠化的牆身、蘭花處處、後方的盆景、拾級而上的多款植物,配上多張用實木製成的桌椅,有一種如在庭園中用餐的感覺。餐廳的氛圍溫暖喜悅,那種溫暖不只是光潔明亮的燈光和裝潢,是一種真正的溫度。🌱 所看到的客人都是輕鬆愉快地,一邊談笑一邊享用左美食,是人與人之間的幸福;🌱 選擇素食是對動物和地球的關懷;🌱 餐廳上上下下,由老闆到前線到宣傳員工,為客人送上美味素食的背後,更蘊藏著當中的心、用心和親切有善的服務,照料客人的身心。我欣賞餐廳的:於我曾到訪過的素食餐廳中,它是最全面的: 不論於味道、裝潢、舒適度、價格、服務等等; 即使對比普通的餐廳亦完勝。我的用餐體驗正如餐廳的理念一樣 “Eat good, feel good, do good” , 我實

🌱 選擇素食是對動物和地球的關懷;

我欣賞餐廳的:

於我曾到訪過的素食餐廳中,它是最全面的: 不論於味道、裝潢、舒適度、價格、服務等等; 即使對比普通的餐廳亦完勝。我的用餐體驗正如餐廳的理念一樣 “Eat good, feel good, do good” , 我實在很喜歡。

如你有進行靜觀飲食,你可同時細味我創作的小標題,那是我品嘗每道菜式後的感覺和體會。此外,由於吃素人士注重素食的分類、食材的配搭、調味、以及營養的均衡,因此我亦寫上分類和所吃到部分菜式的食材,以供參考。
呂宋芒果沙冰
I  鮮果沙律  I
                              「麻雀雖小,但五臟俱全。」
吃素講究食材,從一碗多元化的沙律中,就看到餐廳誠意滿滿。吃得清爽舒心, 胃口大開。
材料:鮮果(西柚、芒果、西瓜、香蕉、菠蘿)、果仁、松子、葵花子、炸燕麥皮、藜麥、蕃茄和沙律菜。

I  甘筍湯  I
                             「純粹的美好」
以甘筍打成的熱湯,暖橙色系的湯面灑有少量香草。每一啖都是甘筍蓉,甘筍味天然清甜,好滿足的口感。

I  川辣脆炸杏鮑菇 • 鹽酥雞髀  I
                     .   “Why not be sugar and spice?”
(辣、五辛) 杏鮑菇菇身爽脆,川椒粉惹味。最特別的是鹽酥雞脾,造型以木棒支撐著一卷炸腐皮而成。外皮脆身,內裡的素雞肉一絲絲,一絲不苟。儘管內外的材料相同,仍能以烹飪魔法做出不同的效果。
鮮果沙律•甘筍湯•川辣脆炸杏鮑菇 • 鹽酥雞髀•
I  紫薯甘粟餅  I
                                     「山系的甜」
(奶) 炸皮薄身,入口香脆,內餡香甜滋味,有紫薯蓉和甘粟粒,紫薯味濃郁。即使套餐裡不可選擇這款小食,我仍然堅持一定要單點必吃。
紫薯甘粟餅
I  瑪嘉烈特芝士薄餅  I
                                    “Simple is better, less is more.”
(奶) 羅勒葉新鮮,滿口清香; 香濃的芝士香氣四溢,芝量多呈拉絲。Pizza餅底薄脆香口,非常 crispy! 比很多餐廳做得更出色。
瑪嘉烈特芝士薄餅
I  油漬番茄羅勒醬松子意粉  I
(五辛) 意粉唔單止有蕃茄,羅勒醬,松子還有粟米心,蕃茄乾,紫洋蔥粒,意粉軟硬適中,酸溜溜的蕃茄乾和菜式配搭好均勻。

I  呂宋芒果沙冰  I   啖啖芒果蓉沙冰,真材實料。

I  鮮果爺爺  I  「果漾椰椰」
(奶) 牛乳雪糕聳立在椰皇上,鮮果下的底層內有乾坤,是用椰皇水做的啫喱。啫喱晶瑩剔透,味道清甜,好重椰皇味。
鮮果: 芒果、西瓜、香蕉、菠蘿

I  鮮果芭菲杯  I  (奶) 同樣是香甜的牛乳味雪糕和鮮果,底層還有細細粒的小丸子和蒟蒻,口感好豐滿。

Dinner
呂宋芒果沙冰
鮮果沙律•甘筍湯•川辣脆炸杏鮑菇 • 鹽酥雞髀•
紫薯甘粟餅
瑪嘉烈特芝士薄餅
2023-01-01 108 views
這間餐廳吃過午餐和晚餐,食了一次又一次。素食越來越流行,餐廳的食物除了賣相很吸引,食物質素也是相當美味,職員的服務態度很好,環境又舒服。佢哋器皿可以切成積木這樣,色彩繽紛,打卡一流。
這間餐廳吃過午餐和晚餐,食了一次又一次。
佢哋器皿可以切成積木這樣,色彩繽紛,打卡一流。
2022-12-29
Waiting Time
5 Minutes (Dine In)
📍灣仔高質素食餐廳‼️· 食素都可以食飽飽😻 -- OVO Cafe x 大飯糖🍚•Follow @pigfoodiexhk for more food!🐷💛#pigfoodiexhk_灣仔#pigfoodiexhk_西餐========================最近喺灣仔發現咗一間好正嘅素食餐廳🥰‼️星期五夜晚去到都full house,好有人氣!晚餐嘅set有前菜+主菜+甜品,款式多樣,portion夠大,味道都幾有水準😋------------------------------前菜份量十足,絕對唔hea!!!而且賣相幾得意,係有誠意之作!🥰⭐️鮮果沙律 (4.2/5)有好多款生果例如西瓜、火龍果、芒果,清甜開胃!·⭐️餐湯酸酸甜甜,材料十足好多菜絲喺入面😍•⭐️芝士西蘭花 (4.3/5)幾重鹹香!西蘭花仲好諗身😍•⭐️川辣脆炸杏鮑菇 (4.4/5)杏鮑菇好香口,加埋辣粉好惹味😍⭐️Impossible Meat漢堡 $248 (4.3/5)(+$20轉素包 素芝士)素漢堡其實同普通包無乜分別🙈口感幾鬆軟~Impossible meat厚身juicy!!!素芝士有啲似cottage ch

#pigfoodiexhk_灣仔
#pigfoodiexhk_西餐
========================

⭐️鮮果沙律 (4.2/5)
有好多款生果例如西瓜、火龍果、芒果,清甜開胃!
⭐️餐湯

酸酸甜甜,材料十足好多菜絲喺入面😍

⭐️芝士西蘭花 (4.3/5)
幾重鹹香!西蘭花仲好諗身😍

⭐️川辣脆炸杏鮑菇 (4.4/5)
杏鮑菇好香口,加埋辣粉好惹味😍

(+$20轉素包 素芝士)

素漢堡其實同普通包無乜分別🙈口感幾鬆軟~Impossible meat厚身juicy!!!素芝士有啲似cottage cheese咁幾特別😍

⭐️四重芝士Impossible Meat肉醬流心蛋扁意粉 $228 (4.2/5)

呢個勁邪惡!🥰🙈面頭嘅芝士烘至微焦,溫泉蛋配上酸酸甜甜嘅番茄肉醬好開胃!扁意粉都幾有口感😻

⭐️鮮果爺爺 (+$28)
雪糕軟滑,底下有大量生果同埋清甜嘅椰皇凍!好正🥰

⭐️椰皇燉桃膠樹記腐竹糖水 (+$25)

好養生嘅糖水,椰味香濃!但會有少少甜🙈
整體嚟講食物有誠意,味道唔錯!🤩dinner set價錢中上,但真係食到勁飽🙈
賣相:3.8/5
  • Impossible Meat漢堡
  • 四重芝士Impossible Meat肉醬流心蛋扁意粉
  • 忌廉芝士西蘭花
2022-12-22 477 views
Jumbo Set 🍝忌廉芝士牛肝菌意粉($158)🥣意式雜菜湯🧆川辣脆炸杏鮑菇🍮焦糖燉蛋(+$15)☕️Dirty(+$19)賣相:🐧🐧🐧🐧🐧味道:🐧🐧🐧🐧🐧食品以純色餐具配以木托呈上,簡約美觀。當中湯品、小食和甜品三合一,以六角形蜂巢狀餐具托盤送上,別具特色。Dirty 以透明玻璃杯裝載,從外清晰可見,咖啡與鮮奶層次分明,十分吸引。味道方面,牛肝菌意粉菇菌味十分濃郁,忌廉芝士份量剛好,不會過膩。意粉偏硬身有嚼口,頗為入味。意式雜菜湯以紅蘿蔔作主題,滿滿的紅蘿蔔蓉令湯品質感十足,而且非常鮮甜開胃。炸杏鮑菇外皮酥脆香口,內裡不失菇類的鮮嫩煙韌,配搭香辛料惹味非常。焦糖燉蛋表面的焦糖甘甜薄脆,內裡的燉蛋夾雜雲呢拿籽,香味四溢,口感嫩滑,必試之選。Dirty 咖啡從表面熱熱的Espresso,嘗到咖啡的微酸度及風味,之後下層冰凍的鮮奶混入其中,能將舌頭中的咖啡aftertaste平衡甜度,冷熱交融感覺十分新鮮。Tea set🍫朱古力心太軟($68)🌹Rock Salt Rose Latte賣相:🐧🐧🐧🐧🐧味道:🐧🐧🐧🐧🐧甜品與飲料同樣以六角形蜂巢狀木托盤一起呈上。心太軟表面潵上薄薄一層糖霜,
Jumbo Set
🍝忌廉芝士牛肝菌意粉($158)
🥣意式雜菜湯
🧆川辣脆炸杏鮑菇
🍮焦糖燉蛋(+$15)
☕️Dirty(+$19)

味道:🐧🐧🐧🐧🐧

食品以純色餐具配以木托呈上,簡約美觀。

Tea set
🍫朱古力心太軟($68)
🌹Rock Salt Rose Latte

味道:🐧🐧🐧🐧🐧

甜品與飲料同樣以六角形蜂巢狀木托盤一起呈上。

心太軟表面潵上薄薄一層糖霜,頂端插上印有餐廳標誌的小旗子,設計用心。

咖啡上有別緻的心形拉花,心形邊緣撒上玫瑰碎花,十分美觀吸精。

味道方面,心太軟內餡流心溫熱,朱古力香醇濃厚,苦中帶甘,周邊朱古力蛋糕柔軟棉滑,外層微脆,整體口感極佳。

咖啡帶有陣陣玫瑰芳香,岩鹽的微鹹出奇地跟玫瑰十分合拍,驚喜之選。

黑松露薯條($75)

味道:🐧🐧🐧🐧🐧

薯條修長筆直,外觀金黃香脆,加上炸香味四溢,令人食指大動。

味道方面,薯條外層脆口不油,內裡薯心不會過乾,薯味足。

薯條表面帶有的黑松露碎,再加上黑松露醬料,強烈的黑松露香令人欲罷不能。

輪候時間:🐧🐧🐧🐧🐧

在平日下午4點左右,無需輪候能直接入座。

等候上餐時間:🐧🐧🐧🐧🐧

全部菜色飲料均在15分鐘內送達,十分迅速。

環境:🐧🐧🐧🐧🐧

餐廳以田園作主題,到處可見植物花卉裝飾。

採用木系餐桌餐具,氣氛和諧溫暖,令人感覺放鬆舒適。

服務:🐧🐧🐧🐧🐧

餐廳職員態度友善親切,會主動提供協助解說。

餐廳以QR code 下單,可以隨時下單及查詢訂單,十分方便。

🐧❤️結語:好食高質素食餐廳,環境愜意聚會好去處。

P.S. 餐廳同時有販賣展示中的漂亮盆栽,有興趣可向餐廳職員查詢。

2022-12-21
Tea
  • 朱古力心太軟
  • 焦糖燉蛋
  • Rock  salt  rose  latte
2022-12-21 78 views
OVO Cafe x 大飯糖 (灣仔)同朋友食素菜❤️❤️呢間店好靚,好多花花擺設👍👍 好岩來打卡影相📸️前菜+主菜+小食+甜品🔶鮮果沙律碟🥗沙律水果好鮮甜,有西瓜🍉、菠蘿🍍、木瓜、芒果🥭等等,好豐富,賣相好吸引🥰🥰🔶餐湯甘筍粟米湯好足料😉😉真材實料🌟🌟食入口有滿滿嘅甘筍香😋😋🔶小食黑松露薯條🍟薯條炸到好香脆😉😉仲有黑松露沙律醬,味道濃郁, 10分美味❤️❤️🔶 小食川辣炸杏鮑菇+鹽酥素雞脾🍗杏鮑菇辣辣地好過癮,仲有埋素雞髀個樣都好似🍗🍗一定要試試👍👍🔶主菜黑松露野菌燉飯燉飯軟硬度煮到啱啱好❤️❤️入邊仲有好多嘢菌,加埋黑松露10分惹味🌟🌟🔶Impossible meat漢堡🍔🍔漢堡有好多料,蕃茄、洋蔥、素芝士、生菜、Impossible meat😍😍口感真係好似肉,味道一流, 10分驚喜🤩🤩🔶甜品朱古力心太軟配北海道3.6牛奶軟雪糕🍦朱古力🍫🍫心太軟外脆內軟,中間仲要有滿滿嘅朱古力留心, 10分吸引😘😘再加埋北海道3.6牛乳牛奶軟雪糕,一冷一熱,口感豐富😁😁🔶甜品鮮果楊枝金露🥭🍌🥣入面有芒果、香蕉、柚肉等等再配埋椰奶,好好味😋😋味道又唔會好甜,好啱食👍👍🔶菠蘿加荔枝梳打🍹🍹飲品上面仲有菠蘿串,令到
OVO Cafe x 大飯糖 (灣仔)

前菜+主菜+小食+甜品

🔶Impossible meat漢堡🍔🍔

🔶甜品朱古力心太軟配北海道3.6牛奶軟雪糕🍦

🔶甜品鮮果楊枝金露🥭🍌🥣

🔶菠蘿加荔枝梳打🍹🍹
飲品上面仲有菠蘿串,令到杯飲品昇華😚😚梳打都好好味入面有濃濃嘅菠蘿同荔枝,推介😋😋

餐廳環境:環境舒服,職員態度友善,好啱同朋友食飯傾偈聚會,仲可以同佢打卡影相添🥳🥳

地址:灣仔灣仔道1號地舖

整體評分:5/5
味道:5/5
環境:5/5
抵食:5/5
近年隨著素食日漸普及,素食款式和種類亦層出不窮,雖然自己並非素食者,但不少素食的確令人喜出望外,而OVO Cafe正是其中之一。OVO其實由灣仔舊街市改建,於2009年拆卸後只保留前半部外殼、外牆、灰柱及階梯,現時已被列為三級歷史建築物,集家品店「OVO Studio」、花藝店「OVO Garden」和素食餐廳「OVO Cafe」於一身。OVO Studio的家品及傢俬大部分均採用環保原料製成,而OVO Cafe亦貫徹OVO Studio理念,致力推廣素食,裝修後更與大飯糖甜品小食屋合作推出一系列素食甜品。店內花卉、盆栽等自家培育設計的植物琳琅滿目,加上樓底甚高感覺彷如世外桃源。我們分別點了Impossible Meat 漢堡 ($248) 及 素石斑漢堡 ($245) 兩款「伴素晚餐」,每份均已包括前菜、主菜、小食及甜品,物有所值。鮮果沙律碟有香蕉、芒果、火龍果、紅桑子等色彩每款均甜美新鮮,配以加入蜂蜜烘得香脆的穀麥片及堅果令口感更加豐富;而是日餐湯則為南瓜湯,真材實料充滿香甜南瓜蓉。川辣脆炸杏鮑菇+鹽酥素雞髀前者加上孜然及辣椒粉香辣惹味,而後者則為炸腐皮,鹹中帶甜且豆味香濃,若能炸
OVO其實由灣仔舊街市改建,於2009年拆卸後只保留前半部外殼、外牆、灰柱及階梯,現時已被列為三級歷史建築物,集家品店「OVO Studio」、花藝店「OVO Garden」素食餐廳「OVO Cafe」於一身。
我們分別點了Impossible Meat 漢堡 ($248) 及 素石斑漢堡 ($245) 兩款「伴素晚餐」,每份均已包括前菜、主菜、小食甜品,物有所值。
鮮果沙律碟香蕉、芒果、火龍果、紅桑子等色彩每款均甜美新鮮,配以加入蜂蜜烘得香脆的穀麥片及堅果令口感更加豐富;而是日餐湯則為南瓜湯,真材實料充滿香甜南瓜蓉。
川辣脆炸杏鮑菇+鹽酥素雞髀
川辣脆炸杏鮑菇+鹽酥素雞髀前者加上孜然辣椒粉香辣惹味,而後者則為炸腐皮,鹹中帶甜且豆味香濃,若能炸得更加鬆脆乾爽定必更佳。
黑松露薯條
黑松露薯條灑上黑松露粉本身已經馥郁醇香,再配上黑松露蛋黃醬相輔相成更加濃郁。
Impossible Meat漢堡
Impossible Meat漢堡或其他漢堡均可以$20轉為素包及素芝士,素漢堡扒質感鬆軟多汁幾可亂真,配以番茄、洋蔥、生菜芝士絕對能夠媲美一般牛肉漢堡。
素石斑漢堡
素石斑漢堡
素石斑漢堡麵包烘得外酥內軟有如「脆豬」一樣,素魚柳仿造出真魚柳的絲絲肉質而脆皮則近似麥樂雞,不過整體豆味為重仍難完美演繹出真魚柳神韻,值得一提的是菠蘿香甜多汁絕對為點睛之筆。
鮮果楊枝甘露
鮮果楊枝甘露用上香蕉、西瓜、火龍果等新鮮水果而非以罐頭雜果濫竽充數,楊枝甘露芒果蓉香甜天然,與椰汁拌勻後兩者平分秋色。
芒果迷城乳酪軟雪糕
另加$20將其中一款跟餐甜品升級至芒果迷城乳酪軟雪糕芒果肉、芒果汁加上芒果雪糕球三重奏,與椰奶忌廉融為一體更加醇厚,更有星星蒟蒻、西米水晶增添口感。
菠蘿椰椰
菠蘿椰椰 ($75)原隻鮮椰皇寒天果凍加上新鮮菠蘿北海道3.6軟雪糕,底層寒天果凍以椰青水製成味道清甜,更可以刮出椰皇果肉相輔相成,而由於芒果迷城乳酪軟雪糕令人意猶未盡,故再加$10將北海道3.6軟雪糕轉配為乳酪雪糕,細滑綿密且酸甜有致。
這間位於灣仔道1號的素食餐廳,絕對不是食素咁簡單,是可以令不喜歡食素的朋友都話值得再食!他們的dinner set都幾抵食,除了有主菜,還有湯、沙律、小食和甜品!沙律,沙律雖然是前菜,但絕對不求其,而且顏色好鮮艷!沙律菜拌入酸汁,酸酸味味非常開胃!上面還放滿生果和果仁,非常健康!是日餐湯,當日的餐湯是甘筍雜菜湯,湯有香濃的甘筍味,湯入面有滿滿的雜菜蓉,非常足料!川辣脆炸杏鮑菇+鹽酥素雞脾,杏鮑菇爽口多汁,味道都幾辣,十分惹味!而素雞脾好脆口,用上椒鹽調味味道更正!忌廉芝士西蘭花,芝士味道咸香,加上西蘭花食好惹味!四重芝士Impossible Meat肉醬流心蛋扁意粉,意粉軟硬度適中,肉醬用上未來肉,食落味道酸酸味味,跟平時食的肉醬意粉味道一樣,加上四重芝士味道咸香又燒到有少少脆身,非常惹味!油漬蕃茄羅勒醬松子意粉,這個意粉望上去感覺好green,意粉是扁意粉,食落軟硬度適中,意粉有淡淡的羅勒醬味!意粉上灑滿松子,所以食落口感非常豐富!另外還有不少油漬蕃茄,味道酸酸的,還有粟米筍,令整個意粉的口感都好正!鮮果楊枝甘露,楊枝甘露入面大大粒西米,入面亦有多款水果,包括奇異果、香蕉、芒果、西瓜
忌廉芝士西蘭花,芝士味道咸香,加上西蘭花食好惹味!
鮮果楊枝甘露,楊枝甘露入面大大粒西米,入面亦有多款水果,包括奇異果、香蕉、芒果、西瓜等,材料非常豐富,糖水亦有淡淡的芒果香味,幾特別!
鮮雜果爺爺,這款甜品雖然要加多$28,但是非常豐富,面頭有牛奶軟雪糕,中間是多款雜果,香蕉、菠蘿、奇異果等!椰皇入面是椰青啫喱,味道清清甜甜,十分正!
荔枝菠蘿梳打,飲落有淡淡的荔枝香味,味道不會好甜,清清地,幾解渴!
檸檬冷萃荔枝烏龍茶,有烏龍茶的茶香,亦有檸檬的酸味,飲落味道不會很甜,很適合不喜歡飲甜飲的'朋友!
2022-12-12
Dinner
2022-12-18 143 views
灣仔道有間隱世素食餐廳「OVO Cafe x 大飯糖」,店內樓底極高,空間感十足,以乾花作為裝飾及佈置,感覺清新又舒適餐牌有好多款素食前菜、小食、主食、甜品及飲品,也有Dinner Set,選擇豐富又多元化鮮果沙律碗及是日餐湯甘筍粟米湯好清甜,每啖都係甘筍蓉,真材實料!鮮果沙律碗七彩繽紛,營養豐富又健康,清新開胃芝士忌廉西蘭花翠綠的西蘭花口感爽脆,伴以半溶芝士及忌廉汁,好味道Impossible Meat漢堡麵包香甜,口感鬆軟~中間夾著洋蔥、番茄、芝士、生菜及Impossible Meat,漢堡扒主要成份為植物蛋白,但係口感同味道同真牛肉漢堡扒都有90%相似,味道濃郁,好好食哦鮮打西瓜沙冰選用新鮮西瓜即時攪拌成西瓜沙冰,甜甜的西瓜味,冰凍解渴清新水果茶完整一壺上桌,三角茶包令茶香更容易滲出,配上西瓜、香蕉、菠蘿等等水果,清新帶果甜香鮮雜果三點盛三點盛分別係:鮮雜果楊枝甘露、芒果星辰及鮮果小丸子西米撈,每款都好吸引呀!雜果楊枝甘露有芒果、香蕉、柚肉等等,配上香滑椰奶,甜美可口。鮮果小丸子西米撈感覺都好fresh,小丸子好軟糯呢椰皇燉桃膠樹記腐竹糖水熱騰騰的腐竹糖水,以樹記腐竹製作,質感濃

鮮果沙律碗及是日餐湯

芝士忌廉西蘭花

翠綠的西蘭花口感爽脆,伴以半溶芝士及忌廉汁,好味道

鮮打西瓜沙冰

選用新鮮西瓜即時攪拌成西瓜沙冰,甜甜的西瓜味,冰凍解渴

清新水果茶

鮮雜果三點盛

椰皇燉桃膠樹記腐竹糖水

熱騰騰的腐竹糖水,以樹記腐竹製作,質感濃厚,豆味特別香濃,甜而不膩
cafe食物選擇好多,有飽肚既,有野飲,有甜品。環境好舒服,好多植物,感覺好清新。嗌嘢食係自己用QR code落單,上菜速度唔快。餐廳係素食cafe,可以蛋奶素/五辛素/純素。味道: 78分,環境: 78分,服務: 72分。.🔷伴素晚餐前菜+主菜+小食+甜品,大概二百零蚊。🔸前菜- 南瓜湯幾甜幾濃南瓜味,仲有鮮果沙律,除左沙律菜,配上果肉同nuts,一啲都唔hea。.🔸小食- 忌廉芝士西蘭花西蘭花偏腍,唔算好多芝士,味道都已經好夠。.🔸主菜- Impossible Meat芝士薄餅⭐️($228)餅皮脆而薄,素肉醬酸甜蕃茄味夠開胃,芝士好拉絲。.🔸甜品- 朱古力心太軟配北海道3.6牛奶軟雪糕⭐️(+$18)流心朱古力好濃,唔會太甜,好夠熱。配上牛奶雪糕冰凍又夾住一股心太軟暖流,好味!.🔸四重芝士Impossible Meat肉醬流心蛋扁意粉($128)呢個組合夾埋都冇得輸了,芝士仲可以轉素芝士添。流心蛋令成個意粉更滑,肉醬芝士配埋夠惹味。扁意粉質感剛好,不過可以掛汁啲,入味啲。.🔸清新健康水果茶($68)有唔同既水果,酸酸甜甜,充滿果香。.🔸芒果汁($46)⭐️真係新鮮果汁,唔係調出黎既飲品
cafe食物選擇好多,有飽肚既,有野飲,有甜品
環境好舒服,好多植物,感覺好清新。

嗌嘢食係自己用QR code落單,上菜速度唔快。
餐廳係素食cafe,可以蛋奶素/五辛素/純素。
味道: 78分,環境: 78分,服務: 72分。
🔷伴素晚餐
前菜+主菜+小食+甜品,大概二百零蚊。

🔸前菜- 南瓜湯幾甜幾濃南瓜味,仲有鮮果沙律,
除左沙律菜,配上果肉同nuts,一啲都唔hea。
🔸小食- 忌廉芝士西蘭花
西蘭花偏腍,唔算好多芝士,味道都已經好夠。
忌廉芝士西蘭花

餅皮脆而薄,素肉醬酸甜蕃茄味夠開胃,芝士好拉絲。
Impossible Meat芝士薄餅

流心朱古力好濃,唔會太甜,好夠熱。
配上牛奶雪糕冰凍又夾住一股心太軟暖流,好味!
朱古力心太軟配北海道3.6牛奶軟雪糕

呢個組合夾埋都冇得輸了,芝士仲可以轉素芝士添。
流心蛋令成個意粉更滑,肉醬芝士配埋夠惹味。
扁意粉質感剛好,不過可以掛汁啲,入味啲。
四重芝士Impossible Meat肉醬流心蛋扁意粉

🔸清新健康水果茶($68)
有唔同既水果,酸酸甜甜,充滿果香。
清新健康水果茶

🔸芒果汁($46)⭐️
真係新鮮果汁,唔係調出黎既飲品,好香芒果味!
芒果汁

💈灣仔灣仔道1號地舖
2022-11-21
Impossible Meat芝士薄餅
朱古力心太軟配北海道3.6牛奶軟雪糕
清新健康水果茶
芒果汁
素食餐廳越來越多🌿 而灣仔這間素食店相信大家都不會陌生~ Ovo cafe經已營業超過7年 最近聯乘大飯糖 將cafe加入中西糖水元素🍧 務求將素食更廣泛融入每個菜式之中✨-選址為灣仔舊街市 餐廳保留舊街市的特色 開素食店希望顧客能愛護大自然 珍惜保貴的資源🌱 🔻🔻🔻🔻🔻 ✨ 伴素晚餐 ▫️前菜:鮮果沙律碟、是日餐湯▫️小食:川辣脆炸杏鮑菇+鹽酥素雞髀🍗▫️主食:Impossible meat芝士薄餅 ($228)▫️甜品:朱古力心太軟+北海道3.6牛乳牛奶軟雪糕 (+$18)-餐廳招牌六角形拼盤套餐⭐️ 前菜先有雜菜湯🥣 蘿蔔味清新香甜 鮮果沙律材料豐富 有火龍果香蕉外 更有杏仁和水果乾🫐 小食就選了杏飽菇和素雞髀🍗 川辣味比想像中麻辣🥵 鹽酥雞做得很像雞髀 裡面肉質很惹味🥰-來到主菜素肉芝士薄餅🍕🧀 餅皮做得又脆又薄 但注意因為有肉醬 很快就會令餅皮變淋 要盡快享用! 肉醬味道跟真牛肉沒分別啊♪(´ε` ) -甜品+$18選了心太軟和雪糕🍮 心太軟切開馬上流出半溶朱古力漿🍫 流心效果做得不錯呢~ 再蘸上北海道牛乳雪糕一起吃🍦不會太甜很滋味!-✨ 日式咖喱野菌素漢堡扒飯 ($108) 另一份主

🔻🔻🔻🔻🔻
✨ 伴素晚餐
▫️前菜:鮮果沙律碟、是日餐湯
▫️小食:川辣脆炸杏鮑菇+鹽酥素雞髀🍗

✨ 日式咖喱野菌素漢堡扒飯 ($108)
另一份主菜叫了咖喱素漢堡扒飯🍛 漢堡扒目測足足有1cm厚 是平時漢堡扒的兩倍!🍔 咖喱配菜有薯仔、蘿蔔、西蘭花、野菌 咖哩微微辣帶甜味~

✨ 鮮雜果三點盛 ($108)
▫️芒果星辰
▫️鮮雜果楊枝甘露
▫️鮮果小丸子西米露
集西米露、楊枝甘露和芒果雪糕於一身的甜品🍮🥭 西米露是大顆西米 更有口感☺️ 喜歡這裡的中式甜品都用上很多香果 火龍果、西瓜、香蕉、菠蘿都有!

✨養潤玫瑰桂花茶 ($48)
最後來杯玫瑰桂花茶解膩 桂花味較為突出 清香甘甜🌼

🔺🔺🔺🔺🔺
📍OVO Cafe x 大飯糖 (灣仔)
🗺️ 灣仔灣仔道1號地舖
素食喺香港唔算係好大眾化嘅菜式,不過近年來香港多咗好多唔同嘅素食餐廳,為咗推廣素食,而花心思研發一啲同肉食像真度較高嘅素食!今次介紹嘅呢間對於推廣素食非常有心,希望可以令更多人接觸到素食(⁎⁍̴̛ᴗ⁍̴̛⁎) OVO 本身就係一間家品室內設計公司,佢哋就同咗本來係做港式甜品小食嘅大飯堂合作,一齊搞咗呢間素食餐廳🥹呢間餐廳嘅選址都係大有來頭,前身係三級歷史建築嘅灣仔舊街市,餐廳入邊甚至係有當時建築留底嘅石梯🪜成個餐廳都係園林作為設計嘅,入邊都有啲小盆栽俾人買💐餐廳都好細心咁設置左唔同款式嘅素食,有純素食、蛋奶素,務求人人都啱食,店員仲好細心咁主動介紹一啲特別嘅菜式添!食完主菜仲可以試埋佢哋出色嘅甜品💛==============================〖 伴素晚餐 - 黑松露野菌燉飯🍄 〗💰𝟐𝟑𝟖 | 🜸 𝟑.𝟔/𝟓呢個伴素晚餐性價比非常高,唔止有主食,仲有前菜、小食、湯同甜品,真係兩個人食都夠。今次叫咗嘅主食係黑松露野菌燉飯,最厲害嘅係佢啲菇真係仲多過飯,舖喺面嘅黑松露多到好似唔洗錢咁!正因為菇同黑松露好多,所以佢嘅味道好香,飯都唔會過淋或者過硬,仲要粒粒分明添🥹༺前菜🥗鮮果沙律碟呢個

༺前菜🥗鮮果沙律碟
呢個鮮果沙律碟好豐富,有西瓜、香蕉、菠蘿等生果。亦都加咗堅果,再淋上酸酸甜甜嘅黑醋,口感豐富,又好開胃!
鮮果沙律碟+南瓜餐湯。

༺餐湯🍲南瓜餐湯
一飲落口你會感覺到好重嘅南瓜味,重點係個味道並唔會好咸,南瓜應該落好重料,仲要有南瓜粒粒添!

༺小食🍗川辣脆炸杏鮑菇+鹽酥素雞髀
雖然個杏鮑菇可以炸得再脆口啲,但加咗川辣粉之後好惹味,菇亦都好鮮味。至於個鹽酥素雞髀像真度好高,但其實就係由腐皮製成嘅,口感其實都幾有層次!
鹽酥素雞髀
川辣脆炸杏鮑菇

甜品🍨鮮雜果爺爺💰+ 28
佢哋呢款爺爺系列甜品係餐廳嘅主打,一上枱都真係幾大個!椰子殼上面就有一個好高嘅雪糕層,係佢哋用北海道3.6牛奶整嘅雪糕,奶味非常重,亦都好新鮮🍦入邊就有好多唔同款式嘅生果,除咗沙律入邊有嘅西瓜、香蕉同菠蘿之外,仲有芒果。而椰子殼入邊就係佢哋用椰子水整成嘅果凍,連埋椰子肉食就最好了😝
鮮雜果爺爺

〖 四重芝士Impossible Meat肉醬流心蛋扁意粉🍝 〗💰𝟏𝟐𝟖 | 🜸 𝟑.𝟗/𝟓
呢個意粉係非常驚喜,之前都食過唔少有Impossible meat整成嘅意粉!但係呢度整嘅意粉實在同普通肉醬意粉非常相似,啲素肉唔會有青豆嘅味道😤芝士有多重嘅口感,再加埋流心蛋流出嚟嘅蛋汁,同蕃茄嘅味道好相配(◐‿◑)

〖 忌廉芝士西蘭花🥦 〗💰𝟓𝟐 | 🜸𝟑.𝟖/𝟓
忌廉芝士重鹹香,每啖西蘭花到索晒啲芝士,不過偏稀,如果再多啲芝士就好啦🥹而且面層仲有啲紅椒絲!西蘭花清脆爽口。
忌廉芝士西蘭花

〖 西瓜沙冰配北海道3.6牛奶雪糕🍹 〗💰𝟒𝟐+𝟐𝟎 | 🜸 𝟑.𝟔/𝟓
杯西瓜沙冰同個甜品一樣,都係好大杯!飲落去感覺到佢應該冇落糖,係西瓜本身嘅甜味,加埋個雪糕原來個味道都幾夾◉‿◉
西瓜沙冰配北海道3.6牛奶雪糕

〖 𝐇𝐚𝐧𝐠𝐫𝐲 𝐃𝐨𝐧𝐮𝐭 洛神花小麥啤🍺 〗💰𝟓𝟖 | 🜸𝟑.𝟓/𝟓
呢款啤酒係攞咗亞洲啤酒杯2017金牌,成份有紅莓、西柚、洛神花🍒佢嘅味道好特別,冇咗啤酒嘅苦澀味,反而有啲酸酸地嘅味道,飲落係開胃嘅🤭

評分🌟(10分最高💯)
價錢💰: 7/10

🔍想搵同類型嘅餐廳𓂀✍
⌫ #eatwithnous_灣仔
⌫ #eatwithnous_西式
⌫ #eatwithnous_素食

#foodie #hkfoodie #hkig #hkfood #instafood #pasta #pizza #hkdaily #cheese #hongkong #foodoftheday #vegan #impossiblemeat #risotto #意粉 #素食 #美食 #相機食先 #吃貨 #打卡 #手機食先 #灣仔美食
黑松露野菌燉飯
鮮果沙律碟+南瓜餐湯。
鹽酥素雞髀
川辣脆炸杏鮑菇