昨天外子生日大日子,鍾情於帝王蟹,於是早前請老闆安排菜單,要預訂一隻長腳蟹,又稱帝王蟹,才知道阿拉斯加出產的帝王蟹「紅蟹」有別於其他地方出產的帝王蟹,俗稱「藍蟹」,若細心觀察其蟹鉗和蟹側身,明顯見到「紅色」和「藍色」,其實「藍蟹」身價巳不便宜,「紅蟹」當然身價和口味更上一層樓。前者「紅蟹」係在阿拉斯加生產,由於水溫最低,水質最靚,海水味較淡,肉質較結實,鮮味當然重。既然在一般酒樓的「長腳蟹」都是其他地方生產「藍蟹」,於是決定試吓阿拉斯加產地帝皇蟹賀壽。首先來一張打卡四斤多重阿拉斯加「帝皇蟹」,然後即時送入廚房處理,主角-清蒸蟹身,即蟹腳,果然海水味感覺全走掉了,換來是蟹的鮮味和有層次結實的肉質。一口氣品嚐了二隻「腳」已經十分滿足。觀察到經理和員工十分細心留意上菜時間,當我哋差唔多食完第一味蟹身,巳睇準時間,吩咐廚房上鷄蛋蒸蟹蓋,我巳經急不及待用匙羮要嚐第一口,嘩啦啦,原來蟹蓋上尚有的蟹肉,蟹汁,蟹膏巳融入了鷄蛋中,入口除了有蟹肉咀嚼口感,加入鷄蛋的香味,非常惹味,𠒇子即時叫了一碗白飯要配這味餸,單是那些巳吸收蟹蓋鮮味的鷄蛋,令人已可食上一大碗白飯。在上鷄蛋蒸蟹蓋碟上,低層鋪上了新鮮的唐

觀察到經理和員工十分細心留意上菜時間,當我哋差唔多食完第一味蟹身,巳睇準時間,吩咐廚房上鷄蛋蒸蟹蓋,我巳經急不及待用匙羮要嚐第一口,嘩啦啦,原來蟹蓋上尚有的蟹肉,蟹汁,蟹膏巳融入了鷄蛋中,入口除了有蟹肉咀嚼口感,加入鷄蛋的香味,非常惹味,𠒇子即時叫了一碗白飯要配這味餸,單是那些巳吸收蟹蓋鮮味的鷄蛋,令人已可食上一大碗白飯。在上鷄蛋蒸蟹蓋碟上,低層鋪上了新鮮的唐生菜,原以為只是用來裝飾下,好奇心驅使我去咬一口那些唐生菜,出乎意料之外,唐生菜也收集了蟹蓋和鷄蛋融合的精華,加上碟上適當的調味,唐生菜也變得清新鮮甜,最後所有唐生菜都送進各人肚𥚃了!

在一般酒樓,通常廚師都會蟹蓋連蟹腳全隻一大碟清蒸上枱,但今次發現老闆憑他專業知識和經驗,有考量過,安排先起蟹腳,趁熱食蟹腳。因為當整隻連蓋長腳蟹上枱,一般人通常都會忙於剪開蟹腳,拆肉品嚐,往往最後只剩下蟹蓋在碟上,除了少少蟹膏,一般藍蟹蓋𥚃面都沒什麼可吃,加上蟹蓋已經涼了,於是蟹蓋就被丟掉了。

但今次不但沒有枉費了阿拉斯加「帝皇蟹」的矜貴,也突顯了蟹蓋本身的味道,待各人慢慢品嚐了帝皇蟹的「長腳」,然後掌握好時間奉上剛蒸好的「蟹蓋」,蒸好的鷄蛋蟹蓋放入口中仍熱騰騰,完全沒有埋沒「紅蟹蓋」的地位。

主角二味出場後,在身心靈已經十分滿足,老闆也巧妙安排一些不太滯胃的配菜,一點也不苟且和沒有鬆懈,逐位上雲耳勝瓜浸花蛤,安格斯牛柳粒,片皮鷄配懐舊層餅,最後幸福伊麵出場祝賀外子長壽,加上熱煱出爐合桃酥和原隻蛋黃大壽桃,令人一再回想起童年歲月,為這晚生日宴送上滿滿的祝福和快樂的時光。

今次認識了長腳蟹有分「紅蟹」和「藍蟹」之別,並沒有用意貶低「藍蟹」身價,只是發現每一種食物都有其獨特和類別之處,除了要心存感恩,也要學習怎樣品嚐大地上的各種恩物,愛惜和享受食物的美好。
2025-05-28
2025-05-24 517 views
同屋企人四個人嚟食,星期六夜晚6點45左右。位好多,冷氣夠,地方乾淨,好好招呼。叫左個超值四寶(魚2味,柚子蝦球,乳鴿2隻),特價冬瓜盅,同椒鹽鮮魷。落單個陣部長好好,同我哋講夠㗎啦,唔使再叫,再叫就食唔哂。上菜速度好快,全部野都好好食,尤其係個蝦球。每次我哋想自己再”不”個冬瓜盅,都會有staff 9秒9內衝過黎幫我哋”不”。食到一半又自動幫我地換碟。之前屋企人會特登搭車入小西灣食富軒,我諗以後都會轉呢度食喇。今次係我地第二次黎食,希望佢keep到,可以做一路落去。唯一小問題係老人家如果行動唔方便,未必行到樓梯上去。
同屋企人四個人嚟食,星期六夜晚6點45左右。
位好多,冷氣夠,地方乾淨,好好招呼。

落單個陣部長好好,同我哋講夠㗎啦,唔使再叫,再叫就食唔哂。

上菜速度好快,全部野都好好食,尤其係個蝦球。

食到一半又自動幫我地換碟。

唯一小問題係老人家如果行動唔方便,未必行到樓梯上去。
2025-05-18 530 views
日式的Omakase上菜次序一般由淡至濃,油味較重通常在後段才出現,東來樓「老闆發辦」粵菜式Omakase 除了按節令選擇新鮮食材突出「鮮」,還要講究煑調方法及材料,在上菜次序是考量每一味菜之間互相牽引的奇妙化學反應(其實沒有化學成份),但卻要把每一味材料的特色提升至恰到位,但卻不可以過火,適當地發揮作用。昨晚是八個人生日飯聚,頭盤採用粵式傳統的乳豬,乳豬要夠火候和脆皮完全是基本要有功夫,但卻細心巧妙安排配以正宗的層餅,一個個陀圓形層餅上面有適量的蛋黃和香菜除了令人有悅目感覺,可以舒緩和洗滌乳豬的油膩迎接宮庭式冬瓜盅。一般酒樓都會有冬瓜盅這菜單,但所用的配料可以是完全是另一層次,赤肉,火鴨、瑤柱、雲腿、蝦、帶子、蓮子、元肉、夜香花。雖然看似每一樣配料都在扮演很微小的角色,但聚在一起就令整個冬瓜盅變得華麗堂煌!煑熟左的原粒鮮帶子還可以有一個五蚊硬幣大,絕不苟且,火鴨肉粒的香味在舌頭直接湧出來,看似平平無奇的冬瓜肉吸收了各配料的精華,再釋放出來,味鮮甘甜令人想再encore 來第二碗!舌頭味覺完全再經洗滌準備迎接較重口味的海鮮。跟位上了一個上湯波士頓龍蝦,便是隆重出場的三斤多重原條骨香海沙

跟位上了一個上湯波士頓龍蝦,便是隆重出場的三斤多重原條骨香海沙巴炒球,單看擺設巳搶盡風頭,炸好的魚頭氣勢高昂,在已炸好的魚骨上放上魚塊,配上青翠悅目的甜豆和露筍,鮮甜的百合,色香味儘在眼前呈現!各人的視線都被俘虜了,當然也成為這晚最出位的菜色。

當味覺和嗅覺去到差唔多飽和之際,來一個「素鵝」,即係上素和腐皮,老闆其實不是用這菜「攝位」,而是刻意安排,用來整頓一下各人的味覺!怎樣令沒有什麼味道的腐皮和菇類食材可以施展渾身解數,令人齒頰留香,除了炸香腐皮,老闆告訴我上素的汁料是自家秘製的🤫!但卻有種回味「兒時過節」的情懷!

招牌菜清湯蘿蔔牛腩配粗麵,老闆今次特別試吓改良版,看看改用油脂和牛味較重的崩沙腩的效果,味道當然達到「濃」的層次,就如日式「Omakase」去到最後一味的濃情版。

甜品合桃酥再勾起兒時飲宴的回憶,合桃香味配上鬆脆的餅塊,也正正整理一下整張菜單的濃味菜式。

這樣一頓豐富美味的粵式菜單,由老闆根據時令食材發辦、預定購買食材、製作技巧和烹調方法上碟鋪排、味道輕重和濃度互相配合,絕對可以稱得上粵式版「Omakase」過而無不及!日式的Omakase上菜次序一般由淡至濃,油味較重通常在後段才出現,東來樓「老闆發辦」粵菜式Omakase 除了按節令選擇新鮮食材突出「鮮」,還要講究煑調方法及材料,在上菜次序是考量每一味菜之間互相牽引的奇妙化學反應(其實沒有化學成份),但卻要把每一味材料的特色提升至恰到位,但卻不可以過火,適當地發揮作用。

當味覺和嗅覺去到差唔多飽和之際,來一個「素鵝」,即係上素和腐皮,老闆其實不是用這菜「攝位」,而是刻意安排,用來整頓一下各人的味覺!怎樣令沒有什麼味道的腐皮和菇類食材可以施展渾身解數,除了炸香腐皮,老闆告訴我上素的汁料是自家秘製的🤫!但卻有種回味「兒時過節」的情懷!

味道:實而不華。恰到好處。細膩。看似簡單,直接,但魔鬼在骨子裏。燒鱔嘅肉質。脆皮雞嘅脂肪比例,到跟脆皮雞嘅叉燒包皮和蛋黃香嘅配合。燉冬瓜盅嘅青甜,鴨皮,肉粒嘅大細。脂肪,清甜,肉香,微微鮮味配合,到位,簡潔。蘿蔔糕炒蟹味道,剛剛好嘅有鹹香,野味,鮮味嘅配合。濃而不鹹。炒飯嘅乾身程度,剛好做到一個平衡整頓晚飯嘅油膩感覺。合桃酥,懷舊嘅感覺,遺忘嘅味道, 鬆脆質感,香味,都被引領回來。賣相: 中菜嘅溫度對佢嘅味道比西歺還要影響大,所以當日嘅菜式嘅擺設已經相當恰當。炒班球條魚個口擘到好大好吸引好搞笑。蘿蔔糕炒蟹嗰種重疊嘅感覺係喺中菜好少見,加分。 因為中菜師傅通常都好怕麻煩……😅其實從成個餐單嘅配合,到味道嘅整理調合, 仔細度。就知道餐單設計者,廚師或者菜館嘅主理人嘅性格同埋執著嘅位置去到邊度。反而呢樣嘢我係更加欣賞。🙏🙏🙏
燒鱔嘅肉質。
脆皮雞嘅脂肪比例,到跟脆皮雞嘅叉燒包皮和蛋黃香嘅配合。
炒飯嘅乾身程度,剛好做到一個平衡整頓晚飯嘅油膩感覺。
炒班球條魚個口擘到好大好吸引好搞笑。
🙏🙏🙏
2025-04-06
2025-04-07 321 views
柴灣東來樓老闆熱愛粵菜的精粹,不甘被淘汰和遺忘,勇於努力嘗試,改良和創新,將一般人認為平凡的粵菜提昇,讓人品嚐粵菜的口感和味覺層次,不單只為果腹,而是令人領悟到每樣食材的獨特之處,只要配合的煮調方法和技巧,儘管只是單單一味的蔬菜也不放過,而是要取食材的優勢發揮至淋漓盡至。昨晚有幸幾乎可以用不同感官去體驗整個菜單,每一味菜上枱,雙眼「視覺」已享受每一味上菜的鋪排,「嗅覺」巳聞到食材散發出來的香氣,巳急不及待動手「觸覺」把食物送入口中「觸覺」咀嚼,舌頭「味覺」感受食物味道刺激味蕾產生味道,啖啖精華散發在嘴裡,傳送大腦神經指令作出禁不住的歡欣愉快的反應,這個體驗由頭盆,每一個主菜以至甜品,老闆都不苟且,而且經過認真和細心選材,以客人的基本背景資料為據,包括生活文化和飲食習慣去選材和調味,所以每一味菜都不會令人失望!首先出場是三小味,燒鱔、义燒和海哲,用意在啟動各人的食慾,頭盆是安排逐位上,視覺巳十分吸引,其中兩位一向不太喜歡食「鱔」的都沒有嫌棄,反而大讚肉質脆口,全送入肚𥚃。傳統冬瓜盎沒有偷工減料,用足應有的材料,冬瓜盎用意除了感受冬瓜和所以材料的原味,也刻意洗滌味覺,準備迎接下一味的鼓油皇

傳統冬瓜盎沒有偷工減料,用足應有的材料,冬瓜盎用意除了感受冬瓜和所以材料的原味,也刻意洗滌味覺,準備迎接下一味的鼓油皇中蝦,由清淡提昇至香濃鬆脆,沒有抹剎了美極豉油的角色,也不蓋住了蝦的鮮和甜。

當味覺巳提昇了一個層次,接着原條骨香杉斑炒斑球的上位巳氣勢十足,單單魚頭連骨巳令人眼睛發亮,加上一片片的斑塊,聞到香噴噴的味道,大家除了被整碟餸的擺設吸引住,也隨即手動口動!先吃肉塊,然後將魚頭連身斬塊,再鋪好上枱!啖啖肉後再品嚐脆口的魚骨連肉,加上啖啖的紅酒,完全令人陶醉了。

下一味是片皮鷄,是片皮鴨的改良版,老闆巧妙安排逐位上,兩片金黃鷄肉片,放在兩片懐舊年代的白色和粉紅色蝦片上,枱中央放一籠懷舊式的圓形白色層餅,上面細心放上蛋黃碎,和一小片薄荷葉,將鷄肉夾在一起送進嘴裏,完全💯!

攞到100分巳未足夠,老闆硏發的「和蟹共融」XO醬蘿蔔糕炒肉蟹,對我嚟講,雖然不是第一次食,但今次老闆在鋪排上花了些心思,將每粒蘿蔔糕乖乖排列整齊,盡情吸收蟹的鮮甜肉汁。其他飲食界朋友大開眼界,讚口不絕。蘿蔔糕並不是什麼鮑參翅肚,但老闆可以發揮其所長👍👍👍!

當所有主菜按步就班將各人味覺逐漸提昇,來一個粒粒爽口的炒飯,頓然不覺得膩。

最後老闆還大膽來一個迷你熱燉蛋白,配上幾乎已被遺忘的小合桃酥,心裡已爆滿感激和多謝!

嘩!原來看似一張菜單沒什麼大不了,但其實可以令人滿載幸福快樂,繼續努力做好自己本分,活出精彩的人生。

老闆的專業知識和精神,加上他的團隊的合作和配合,正正表現了做人處世之道,也表揚了老闆的傳承粵菜的熱誠。
2025-04-06
  • 1,XO醬蘿蔔糕炒肉蟹
  • 2,懐舊冬瓜盎
  • 3,原骨香杉斑炒斑塊
  • 4,片皮鷄
  • 5,鼓油皇中蝦
2025-02-03 546 views
團年飯同家人一齊食飯,每個菜都很好水準!食物很棒而且服務很好。城裡最好的傳統粵菜。 價格對於食物的品質來說非常實惠,這是一個驚喜!The food was amazing and the service was good. Best traditional Cantonese food in town.Pricing was very affordable for the quality of food and it was a pleasant surprise !Came for a group family dinner, but left with a grateful stomach and heart ❤️😄
團年飯同家人一齊食飯,每個菜都很好水準!

2025-01-26
Chinese New Year
2025-01-25 641 views
昨晚大班人14人在東來樓團年,老闆特別寫菜單,完全有團年feel,先來乳豬,再上花了不少時間和功夫蒸燉鷄湯,未飲而聞到一陣香噴噴的冬菇鷄味道,火喉和材料非常夠!跟住再來「與蟹共融」功夫菜,足料和香脆口蘿蔔糕在肉質肥美的肉蟹融合下,完全feel到肉蟹的鮮甜。另一味油浸沙巴,不油膩,反而香脆。跟住安排一味「白玉葡葡」,用冬瓜粒砌成一串葡萄,清甜解滯,然後上「招牌菜」蘿蔔崩沙腩,然後用湯灼粗麵!今次這崩沙腩更加昇華,原來老闆再鑽硏過,加入牛脂,令肉入口有化的感覺!果然認真製作,絕不馬虎,各人已經心滿意足!最後還有炒飯,鬆化馬拉糕,和芋頭椰汁西米露!大家都滿載而歸!好開心的一頓美味團年晚飯💕💕💕💕💕💕💕
2025-01-24
Chinese New Year
2025-01-14 666 views
雖然在港𡷊東區長大,但甚少會去柴灣晚飯,直至六月份,同事們拉大隊去試菜,老闆親自設計菜單,在廂房招待我們,第一次的飯局巳大有驚喜!自此幾乎每個月都會與不同組別朋友和家人去品嚐老闆親自設計菜單。老闆會根據季節時令取材,還會因客人口味和喜好取捨,而每一個餸菜的起菜次序都有考究,包括味覺和口感。自此有幸品嚐了不少老闆花心思考究的「功夫」菜式。所謂「功夫」不是打功夫,而是用心構思,再與團隊和廚房師傅商量可行性,然後自己試食,直至滿意才出街。首先東來樓的招牌菜「蘿蔔腩粗麵」,先食巳冧的蘿蔔,完全入味,再食牛腩,最後加入粗麵,好有滿足感。另外一個老闆溝思「乳豬二食」,先吃乳豬皮配一片麵粉皮,然後將隻乳豬斬件,配 海蜇鷄絲粉皮!第三個係「魚蓉羮」名字聽似十分普通,做這個非常費時和花心機,但食落去非常有口感,非常足料,而且似蛇羮,但完全係另一品味。另外一個係「白玉葡萄」這個是夏令時菜,用冬瓜挖成一粒粒圓形,在碟上鋪成一大束葡萄,落有金華火腿芡汁,非常清甜。在十二月份品嚐了「鮮」的菜式,原來是「魚」加「羊」就係鮮,先上「羊腩煲」,然後將一片片新鮮斑塊逐一逐一放在羊腩湯上灼熟,可隨心意要爽口或冧身,斑片完
大有驚喜!

自此有幸品嚐了不少老闆花心思考究的「功夫」菜式。

在十二月份品嚐了「鮮」的菜式,原來是「魚」加「羊」就係鮮,先上「羊腩煲」,然後將一片片新鮮斑塊逐一逐一放在羊腩湯上灼熟,可隨心意要爽口或冧身,斑片完全吸收羊腩湯的香味,非常吸引!

最近也品嚐了一道「金屋藏嬌」,完全係驚善,原來係用生麵條包住隻鮮蝦,外面生麵金黃香脆,𥚃面鮮蝦也火力剛好。Surprise!

另一個係「太極有道」,太極其實係髮菜(黑色)和蟹肉(白色),下面是芥蘭最嫩的部份切片。

最後這個是「和蟹共融」,用時令最靚肉蟹,下面用XO 醬煎香蘿蔔糕切粒,蘿蔔糕吸收肉蟹鮮味,非常惹味,令人陶醉!

當然,要品嚐以上的「功夫」菜,不能隨便入去order就有,因為要看時令季節,也要讓人有時間準備材料和時間烹調。

但是,不是即時walk in 就代表沒有好嘢食,他們的食物當然有一定水準。

若想更體會和享受食物的真美味,當然邀請老闆爲你設計菜單,令你更認識食物的奧炒和令人十分治癒!
2024-12-21 771 views
做節book檯book8 點等差唔多45分鐘都未入得,門口嗰位阿姐又亂咁入人,前面幾檯8點都未入,8點3 、8點半嗰d一問就比人入。仲要話佢兩句完全唔覺得自己有問題叫d客你鍾意鬧就鬧,我平時成日都係咁食物普通都算,你待客之道差到咁想趕客就早d出聲啦
做節book檯book8 點
等差唔多45分鐘都未入得,
門口嗰位阿姐又亂咁入人,
前面幾檯8點都未入,
8點3 、8點半嗰d一問就比人入。

食物普通都算,你待客之道差到咁
想趕客就早d出聲啦

2024-10-08 1082 views
第一次去東來樓下午茶,$12.8三粒即蒸蝦餃,新鮮又足料,應該係柴灣最抵食,我哋叫左兩籠🤪燒鵝米粉湯底唔錯,而且仲有燒鵝髀,有驚喜🫶🏻燒鵝味道正常。魚肉尖椒好惹味,尖椒爽脆,可以一試。另外如果鍾意食芋頭糕嘅朋友必叫香煎芋頭糕,芋味濃,煎得脆口👍🏻煎蝦腸如果蝦米可以加多d 同埋再煎香少少就更加好。最後魚翅餃味道較清淡,要點辣椒油調調味。食到大約3:30東來樓職員都好快手咁執其他空枱準備晚市。下次再試試其他點心。
燒鵝米粉湯底唔錯,而且仲有燒鵝髀,有驚喜🫶🏻燒鵝味道正常。
魚肉尖椒好惹味,尖椒爽脆,可以一試。
煎蝦腸如果蝦米可以加多d 同埋再煎香少少就更加好。
2024-10-05
Waiting Time
1 Minutes (Dine In)
$90 (Tea)
2024-03-24 1614 views
這新酒樓趕在農曆年前開張但一直未有時間,今天趁有親友來探訪去試下新酒樓的下午茶。裝修過後感覺潔淨舒服光亮,下午茶有一些優惠,鮮蝦餃衹$12.8有三粒,但沒有將貨就價,好抵吃。另有特色的順德名菜上湯炸粉果,口感不錯只是略嫌未炸得夠脆皮,鮮蝦鳳眼餃好看但皮有點厚,春風得意腸裡面除了油炸鬼仲有碎肉,口感好豐富,反而豬腳薑略嫌細份醋很酸,有點失色; 整體食物不錯有別一般酒樓的選擇。可能新開的關係人手好充裕,服務殷勤有禮,希望能保持這種服務態度,使香港的飲食業帶來新榜樣,賺回人流消費
2024-03-05
Waiting Time
10 Minutes (Dine In)
$70 (Tea)
  • 上湯炸粉果
  • 鮮蝦餃
  • 春風得意腸
2024-03-20 1519 views
周末跨區走走,路過見到這間新開的茶樓,名字幾特別叫「東來樓」,感覺在屋邨和居屋林立的地區內比較高檔小小的茶樓。記得有一間酒店的餐廳也很類似,叫「東來順」,應該同此茶樓沒有關係的。由於是星期日接近中午的時間,很多街坊也來飲茶,故要等位及搭枱,等位期間見到這間茶樓 有姐姐推車仔,但不是點心車,而是一些特色食品,如豬手、炸魷魚鬚等。大約等了十零分鐘便有枱了。酒店樓底不高,但勝在裝修新淨企理,不過枱與枱之間的安排比較迫,可能想用盡空間,賺多幾枱客錢。由於人多,坐低後都要等一會先有人執枱換枱布等, 我們點左以下的食物:香煎芋絲餅 ($31.8) – 賣相不錯,好像好脆口,但其實煎得不夠乾身脆口,中間的部份比較軟身 ,但味道OK的。懷舊魚翅餃 ($31.8) – 無乜特別,感覺都係以前細個的好味。春風得意腸 ($31.8) – 是用腸粉皮包著春卷,人多叫一人一口好些,無咁膩。薑汁雞包仔 ($27.8) – 包仔不算細個,味道OK。柴魚花生粥 ($27.8) – 味道比較淡但是有柴魚味道的,適合老人家和追求健康的人。海皇翅 ($28) – 這個是推車仔叫的,很足料,味道不錯,唯一不好是推車仔沒有爐火

薑汁雞包仔 ($27.8) – 包仔不算細個,味道OK。

海皇翅 ($28) – 這個是推車仔叫的,很足料,味道不錯,唯一不好是推車仔沒有爐火保溫,故上枱不是熱辣辣的感覺,但又不是放涼了,只是不夠熱辣辣吧。

茶錢$10位,兩個人埋單價$219,如果是該區的居民,多一間茶樓的選擇是不錯的。
2024-03-17 1204 views
同一個地址已經轉左好多手,今次改名東來樓好似叫人唔好黎拱,不過試下新野!逢星期日及公眾假期下午茶2pm開始,唔知係咪因為三月多人拜山,都多人,每年柴灣最旺的時間!洒樓經過裝修,十分光猛不過坐位就稍為迫夾!台與台之間的距離極近,肥少少都怕過唔到,由於星期日又係下午茶時段,要拿飛等位同撘台,雖然係下午茶時段但價錢也不見得特別平,特點$35.8,大點$31.8,味道還可以,值得一提蝦餃$12.8三粒,蝦餃的size 適中,蝦有🦐蝦味,只係皮真係比較厚,要求唔高的話係平靚正之選,至於另一款飲茶必食的燒賣就認真麻麻,豬肉食到雪藏味,蟹子不新鮮!另外叫了現在不是太多洒樓有的太極鴛鴦飯$128,我每次見到洒樓有,我都有想叫的衝動,今次又令我後悔,個茄汁飯係茶餐廳的質素,白汁的蝦好細隻,$128真心唔值,不過佢的春風得意腸的春卷竟然𠕇芋頭絲,芋頭做春卷的函現在應該唔多,芋頭切絲都十分考功夫,可能用幾切,但芋絲春卷真係久違了的味道,另外炸雲吞同讓茄子都熱的,唔會因為下午茶整定,都係正常發揮,兩個人食左6樣埋單要三百幾,打包左個飯,因為真係叫太多!結論係洒樓新裝修,在柴灣洒能不多的情況下,大家都不況一試😄
同一個地址已經轉左好多手,今次改名東來樓