2024-07-05 146 views
除咗壽司之外,好耐都冇食過魚。經過呢間位於紅磡既「冰室」,我覺得佢係似茶餐廳多啲,入邊有好多地盤師傅喺度開餐,證明啲嘢食一定好夠火候,同埋大份夾抵食。個場夠大,光速搵到位,光速上餐,光速食完(我食嘢快)😂唔覺意叫咗最後一份豉汁蒸鯇魚飯 $63,是一份魚頭~ 啖啖肉,鍾意食面珠墩肉嘅人有福了。 亦是星期五的午餐精選,送燉湯(你當佢係茶記餐湯,唔好抱太大期望),佢星期一至星期日都有午餐精選,每日都有唔同選擇。 凍飲加$3 ,係有檸檬片嘅檸檬茶!唔似其他集團式餐廳嘅冷壓檸檬茶,可以自己篤檸檬。餐廳環境好地道,快餐之選。唯獨是我坐近道門,可能門鉸有啲生鏽,啲吱吱聲令人感到不耐煩。
除咗壽司之外,好耐都冇食過魚。
證明啲嘢食一定好夠火候,同埋大份夾抵食。

個場夠大,光速搵到位,
光速上餐,光速食完(我食嘢快)😂

唔覺意叫咗最後一份豉汁蒸鯇魚飯 $63,
是一份魚頭~ 啖啖肉,
鍾意食面珠墩肉嘅人有福了。
亦是星期五的午餐精選,
送燉湯(你當佢係茶記餐湯,
唔好抱太大期望),
佢星期一至星期日都有午餐精選,
每日都有唔同選擇。

凍飲加$3 ,係有檸檬片嘅檸檬茶!
唔似其他集團式餐廳嘅冷壓檸檬茶,
可以自己篤檸檬。

餐廳環境好地道,快餐之選。
唯獨是我坐近道門,可能門鉸有啲生鏽,
啲吱吱聲令人感到不耐煩。
2024-01-23 500 views
自從換了腦細後,成間餐廳裝修佈置都唔同晒,熱飲凍飲叫待應走膠匙羹都照攞上來。食物都係平時茶記水準啦。不過最驚喜是呢度長期播住鳳凰衛視,可以係呢度掌握祖國資訊,我覺得呢度的變化真是180度變化,太神奇了。
2023-10-04 648 views
有少少趕時間過去尖東搵我朋友,朋友就想幫忙,順便幫手買嘢食,響紅磡區行過去途中經過1仔冰室就直接響度買外賣返去食。佢嘅地點應該係介乎黃埔站,同埋紅磡站中間咁上下,黃埔站行過去5分鐘左右就到。朋友就要做一個最基本嘅常餐,沙嗲牛肉通粉,配埋炒蛋,仲有個菠蘿油。沙嗲牛肉通粉食嗰陣時冇落晒啲湯落去,所以沙嗲牛肉味比較出,但係如果成個湯落晒佢就有少少偏鹹,通粉嘅口感正常。炒蛋有啲乾身。菠蘿油外面嗰浸脆皮有少少實淨,攞上手感覺個菠蘿油好似有個殼咁,咬落去就係外面硬硬地脆脆地,裏面有少少乾身。我就要咗個鹹牛肉蛋潛艇,份量正常,鹹牛肉同蛋嘅比例都可以,呢度蛋正常好多。整體來講發揮正常。

2023-10-03
Waiting Time
8 Minutes (TakeAway)
Type of Meal
Tea
2023-08-13 572 views
1仔冰室 比想象中好👍🏻比以前好食咗好多、而且非常適合食軟飯嘅人(哈哈,是說白飯 比其他茶餐廳軟啦) 魚又蒸得剛剛好、有晚市二人套餐、魚或者蝦十1個自選小菜十油菜十例湯+飲品 $208
1仔冰室 比想象中好👍🏻
  • 蒸魚
2022-10-29 1439 views
得閒出嚟食個沙嗲牛麵,諗住是但搵間茶餐廳,呢間的確令我有驚喜,沙嗲味濃郁牛肉唔會韌,而且唔係普通嘅多士,係用丹麥包十分香口。另外炒蛋亦有功夫,香口得來唔會老。唯獨是個咖啡比較差少少,希望可以用啲比較靚嘅咖啡豆

2022-10-19 938 views
◈ ◈ ◈ ❈ ❈ ❈舊式茶餐廳 兩款野食都好有驚喜💫(本身都抱住只係一間比人打卡嘅cafe 食物應該普普通通啦 都係食裝修)焦糖蛋撻 🥧除咗碟邊有honey comb 之外 一切開個蛋撻 估唔到係流心 仲要係流超邪惡嘅拖肥 我即刻眼睛發亮 雖然係甜嘅 但我接受到🍯檸茶曲奇🍋檸茶味道都幾清香 入面仲有粒粒檸檬皮/檸檬果乾加強口感同食落嘅質地🟡如果唔太鍾意食甜野嘅人 可能會偏向鍾意食呢一款曲奇更期待嘅係見到佢地黎緊推出嘅tiramisu同熱食唔知會點樣係原本嘅食物再make a twist呢🌟📌𝙏 𝙤 𝙙 𝙖 𝙮 ’𝙨  𝙋 𝙞 𝙘 𝙠啡立刻檸啡焦糖蛋撻檸茶曲奇
◈ ◈ ◈ ❈ ❈ ❈

檸啡
焦糖蛋撻
檸茶曲奇
2022-10-11 735 views
喺睇林家謙演唱會之前嘅晚飯響紅磡都會食到悶又少選擇行遠少少落返紅磡超多餐廳&小店好好彩揀咗食1仔冰室去到唔洗等位🤞🏻去茶餐廳最鍾意食常餐因為有選擇得嚟又唔洗睇晒成個menu唔洗加深本人選擇困難症障礙😂$52連埋熱飲嘅常餐多士烘埋底勁靚仔仲要唔洗加你錢杯好立克足料到搞極都仲有好立克粉所以完全好夠甜五香肉丁唔係比幾粒你當幫你加咗餸咁小氣最後要讚一讚啲姐姐都幾有禮貌亦好快手總結:1仔絕對係一間有誠意嘅茶餐廳💛
喺睇林家謙演唱會之前嘅晚飯
最後要讚一讚啲姐姐都幾有禮貌亦好快手
總結:1仔絕對係一間有誠意嘅茶餐廳💛
2022-08-25
2022-10-09 478 views
茶餐廳早晨沙爹牛肉麵配火腿炒滑蛋 丹麥多士飲熱奶茶$38沙爹牛有啲咸,牛肉唔算好琳,整體無乜特別。個蛋好滑,食到好重牛油味,所以食完感覺較膩。丹麥多士外脆內軟,唔乾,ok的
茶餐廳早晨
沙爹牛肉麵配火腿炒滑蛋 丹麥多士
飲熱奶茶$38

沙爹牛有啲咸,牛肉唔算好琳,整體無乜特別。
個蛋好滑,食到好重牛油味,所以食完感覺較膩。

丹麥多士外脆內軟,唔乾,ok的
TakeAway
Type of Meal
Breakfast
2022-09-26 244 views
❤️‍🔥愛吃港點的朋友們看過來❤️‍🔥🤤純正港味🤤不吃遺憾🤤宇記花醬豬扒菠蘿包正統港式豬趴,香濃滑順的花醬熔岩搭配爽口生菜,顏值爆棚😋給您舌尖上的滿滿的感動
❤️‍🔥愛吃港點的朋友們看過來❤️‍🔥
🤤純正港味🤤不吃遺憾🤤
宇記花醬豬扒菠蘿包
2022-08-04 801 views
昨晚有個吃貨朋友提議就去呢一間餐廳食飯😉見到OpenRice有人話呢一度好食,就今日要去錫下自己個胃!同埋呢一度嘅裝修好有氣氛。叫咗呢個沙嗲牛肉麵上到黎已經覺得好吸引,沙嗲味道好濃郁,好juicy,口感層次非常豐富,必食推介💯
叫咗呢個沙嗲牛肉麵
2022-08-02 508 views
有個閨蜜要移民啦,所以一定要食一餐好嘅,咁就比大家傾吓生活趣事😉揀咗呢間餐廳食飯,就咁望落去成間餐廳嘅環境裝修好正,十分舒服可以俾我哋傾吓計都幾好😎🤤咖喱雞扒飯呢個真係不得了, 一點也不靭,吃起來有肉汁,咬下去好有滿足感,味道令人上癮。
🤤咖喱雞扒飯
2022-08-01 364 views
又有個好姊妹有咗BB,所以一於要去食餐好食嘅,順便可以大家靜靜地傾吓計!於是揀咗呢一間銅鑼灣嘅餐廳食野,去到見到成間餐廳嘅裝修都好正,十分舒適可以俾我哋放鬆吓都幾唔錯!🔸魚香茄子飯呢個真係不得了, 一點也不靭,肉方面好juicy,相當香嫩惹味,回味無窮😍
🔸魚香茄子飯
2022-08-01 316 views
又有一個好同事要移民啦,所以帶佢去食番一餐豐富嘅,順便可以大家談心❤️所以就專誠搵咗呢間餐廳食飯,就咁望落去呢度嘅環境氣氛都好正,非常之舒適可以享受下真係幾好!一定要試吓呢一度嘅蔥油豬扒飯上到黎已經覺得好吸引,軟硬度恰到好處,香嫩多汁,相當香嫩惹味,超好味呀!
2022-06-12 552 views
記錄一下早排未有晚市堂食,喺 1 仔冰室叫嘅外賣滑蛋叉燒飯。呢個飯好簡單好 basic,滑蛋夠滑,叉燒入味(雖然略嫌唔夠肥),配埋甜豉油同蔥花蔥油,成個飯味道豐富,真心唔錯。
TakeAway
2022-06-11 386 views
返到紅磡唔知食咩好就嚟咗冰室食嘢啦叫咗個紅燒豆腐煲跟個飯嘅另外叫左個焗忌廉芝士海鮮飯再加個凍檸茶燒豆腐煲有幾個豆腐同埋加幾條菜夠熱正正常常其實茶餐廳都冇咩特別要求啦對比起芝士焗飯嗰個就好食啲呀不過環境都唔敢要求啲咩呢茶餐廳都係咁都好多人食唔係太平亦都唔係太貴正正常常咁啦價錢就好耐以前食過一次炒公仔麵都唔錯嘅諗唔到食咩嘅時候紅磡都係食一仔冰室都係一個唔錯嘅選擇
返到紅磡唔知食咩好
就嚟咗冰室食嘢啦