日日抗疫深信好多人都留係屋企煮野食,現在真的個個都可以變廚神。留在家中煮得多都想出念出面的美食,特別打邊爐、串燒、小炒等。一星期我都會有2-3次購入基本糧食及日用品,今晚正想休息下不煮食倒不如 外賣自取 。去完筲箕灣 家興超級市場,即時諗起 安安燒 - 川式串燒專門店,可以外賣返屋企品嚐串燒的味道。由安安燒與回家的路程不是太遠,只需要15分鐘。最鍾意 #安安燒 多元化多選擇,有海鮮、肉類、蔬菜、甜品、飲品等。即叫即製的關係,返到家中仍舊熱騰騰非常好。蒜蓉燒扇貝$47對於串燒最重要夠火喉之外,以及濃郁惹味最為重要。蒜蓉燒扇貝一客有四件,蒜蓉和扇貝永遠都是最佳配搭,師傅燒得恰到好處而且超多蒜粒連同少許辣椒粒,味道與貌相值得一讚。皇牌燒牛舌 $35牛舌是考師傅的功架,牛舌一串有三小件佈滿孜然粉和七味粉,令人有嚼勁。肉味勁濃厚切富有口感。當然不是一流質素,但性價比極高。美國牛小排 $46牛小排以薄片為主,外層香脆內層鮮嫩的紅色相當軟腍不過份量不多,稍微遜色。惹味蒜蓉生燒茄子 $40蒜蓉生燒茄子簡直無敵組合,每次串燒必點之外多蒜多辣才是靈魂,如果有一碗飯應該會添飯吧!燒韭菜 $19韭菜油落得較多

蒜蓉燒扇貝$47
皇牌燒牛舌 $35
皇牌燒牛舌
美國牛小排 $46
惹味蒜蓉生燒茄子 $40
燒韭菜 $19
韭菜油落得較多,味道上滿有孜然粉的濃郁,香口無比而且韮菜吃落不會有渣,是我串燒類必點食物之一。
燒韭菜
惹味沙茶燒金菇 $30
沙茶醬的味道突出每咬一口金菇沾滿醬汁,添加了少辣椒更為惹味不過過咸,味道上調教的剛剛好。
惹味沙茶燒金菇
燒雞肉軟骨棒 $20
安安燒雞肉軟骨棒也做得不錯。雞肉鬆化而加入了雞軟骨,當中軟骨令口感豐富增添口感。
燒雞肉軟骨棒

脆皮燒滑雞片 $25
脆皮燒滑雞片非常Juicy的雞件,燒得剛好而且出來雞件的肉汁渾然天成,是我最喜歡的肉類串燒之一。
秘製沙爹醬豬燒肉
秘製沙爹醬豬燒肉$28
切成小塊的豬頸肉,沙嗲醬否與豬頸肉配合得很好,帶有嚼勁及美味。
原來由即日起除了外賣自取之外,更可以用Devliveroo網上下單,送到家中的確相當方便。
2020-04-05
  • 燒韮菜
  • 燒茄子
  • 燒牛舌
4 day(s) ago 1 views
Good food with good mood話說其實港島東區真係有好多好好食既小店今日收工去左安安燒到食係東區黎講佢地係勝價俾高既串燒店今次點左燒粟米 聖子 美國牛小扒 燒韮菜 燒茄子 雞翼尖 燒棉花糖夾餅...等重點推介:燒韮菜: 勁大份 同岩燒得岩岩好 唔會去到好燶 佢燒完仲鎖到個水份美國牛小扒: 佢唔算係厚切 都俾薄薄地一片不過就勝在外脆內軟燒茄子: 原條直上 最正既係佢係多蒜Location: SKWPrice (10 is expensive): 6.5/10Yummy (10 is delicious): 6.5/10
Good food with good mood

不過就勝在外脆內軟
燒茄子: 原條直上 最正既係佢係多蒜

Location: SKW
2020-07-25 16 views
-分別在旺角和筲箕灣有兩間分店的 《安安燒》🍢串燒/炸雞/燒肉 這三種類別是注定經常會心思思想去的🤭這兩年間也有發掘一下好吃的串燒店、貴的也有 平民價的也有。銅鑼灣耀華街的鳥羽燒 ❌失望(比同類餐廳約貴兩成)兩個人吃 埋單$1600的串燒😅尖沙咀Jan Jan串揚 ❌失望沒有想像中好吃 中上價 人均5百西灣河 安安燒 ✔️正常 海鮮類好吃 性價比高 人均3百西灣河 燒烤堂✔️chill食物質素中上 中價 人均4百這次我點了👇🏻🥬燒韭菜 ($19)🥦燒娃娃($15)🍠一口甜薯 ($22)🥩美國牛小排 ($47)🐖鹿兒島豚肉串 ($26.5)🐑孜然羊肉串 ($29 兩串)🐟鹽燒鯖花魚 ($28 3件)🐍蒜香燒白鱔 ($49)🍢蜜糖燒賣 ($17)🦪薑蔥煲仔廣島蠔 ($48)👅皇牌燒牛舌 ($37)有點可能我忘了 沒辦法🤪比較推的是皇牌牛舌、廣島蠔煲、鯖花魚還有燒白鱔!這家的燒白鱔連我爸都說很鮮!比較推這裏的海鮮!注意:他們每一期有不同的限定海鮮🦞比如今期就有 聖子、鮑魚、白鱔🐍下次去可以點多點海鮮類別😌

分別在旺角和筲箕灣有兩間分店的
《安安燒》🍢

串燒/炸雞/燒肉 這三種類別
是注定經常會心思思想去的🤭

這兩年間也有發掘一下好吃的
串燒店、貴的也有 平民價的也有。

銅鑼灣耀華街的鳥羽燒 ❌失望
(比同類餐廳約貴兩成)
兩個人吃 埋單$1600的串燒😅

尖沙咀Jan Jan串揚 ❌失望
沒有想像中好吃 中上價 人均5百

西灣河 安安燒 ✔️正常
海鮮類好吃 性價比高 人均3百

西灣河 燒烤堂✔️chill
食物質素中上 中價 人均4百

這次我點了👇🏻

🥬燒韭菜 ($19)
🥦燒娃娃($15)
🍠一口甜薯 ($22)
🥩美國牛小排 ($47)
🐖鹿兒島豚肉串 ($26.5)
🐑孜然羊肉串 ($29 兩串)
🐟鹽燒鯖花魚 ($28 3件)
🐍蒜香燒白鱔 ($49)
🍢蜜糖燒賣 ($17)
🦪薑蔥煲仔廣島蠔 ($48)
👅皇牌燒牛舌 ($37)

有點可能我忘了 沒辦法🤪
比較推的是皇牌牛舌、廣島蠔煲、
鯖花魚還有燒白鱔!這家的燒白鱔
連我爸都說很鮮!比較推這裏的海鮮!

注意:
他們每一期有不同的限定海鮮🦞
比如今期就有 聖子、鮑魚、白鱔🐍
下次去可以點多點海鮮類別😌

2020-06-18
2020-07-17 22 views
之前食過旺角分店覺得好好食就諗住近近地去下筲箕灣分店 點不知覺得質素真係差好遠 首先我係OpenRice Book左20:30,我大概8:25去到,侍應喺門口來回咁行但係冇問過我係唔係等緊位。到最後我忍唔住同佢哋講話我係Book咗8:30 期間見到餐廳入邊係有位嘅 但係最後九點先至入到去 有無Book其實都冇分別 而且食物嘅質素比起旺角總店差好遠 串燒唔夠熱 帆立貝細粒都見唔到.. 就連嗌左杯嘢飲都冇上到最後叫佢取消咗 應該唔會再幫襯
帆立貝
2020-06-30 52 views
🐾 安安燒 (筲箕灣) 🐾-今次雖然叫得唔多野,但係我都唔着樣逐樣介紹啦我一次過話比你哋知啦🤤-我哋今次叫咗蒜蓉茄子、韭菜、燒賣、燒菠蘿、芝士腸同埋沙嗲燒牛-最好食都係蒜蓉茄子,茄子中間嗰度係淋啲嘅但係側邊就好似有啲唔係咁熟,其次係沙嗲牛肉,估唔到沙嗲醬係超好食牛肉都一啲唔硬👍🏻👍🏻 其他都好食嘅😂不過都係似其他串燒店有嘅味囉😂😂———————————————(非專業,完全跟據個人口味☺)食物:8/10環境:6/10服務:6/10人均消費:$50———————————————▪店舖名稱: 安安燒 (筲箕灣)▪店舖地址:🔸 筲箕灣南安街93號鯉景大廈地下A舖-----------------------
🐾 安安燒 (筲箕灣) 🐾

———————————————
(非專業,完全跟據個人口味☺)
食物:8/10
環境:6/10
服務:6/10
人均消費:$50
———————————————
▪店舖名稱: 安安燒 (筲箕灣)
▪店舖地址:
🔸 筲箕灣南安街93號鯉景大廈地下A舖
-----------------------
2020-06-20 72 views
收工食宵夜相當唔錯食左都算多野,叫左燒茄子、香辣雞翼、牛脷、年糕燒、車厘茄煙肉卷、甜薯,仲有個骨肉腸(?),加一枝啤酒同可樂 有宵夜88折優惠 就total 219 都幾抵食燒茄子有超多蒜係面 幾好食香辣雞翼真係幾辣下 如果下次去應該會叫蜜糖味牛脷係咁多樣野入面最好食 夠厚身唔會燒到好乾車厘茄煙肉卷就第二名好食 車厘茄汁中和左煙肉油膩同乾嘅問題而年糕燒,甜薯,骨肉腸無乜特別 唔知係咪因為宵夜時間 10點半左右到 所以無哂手工啤酒整體黎講幾好 服務亦都幾好 會再去食
收工食宵夜相當唔錯

燒茄子有超多蒜係面 幾好食

香辣雞翼真係幾辣下 如果下次去應該會叫蜜糖味

牛脷係咁多樣野入面最好食 夠厚身唔會燒到好乾

車厘茄煙肉卷就第二名好食 車厘茄汁中和左煙肉油膩同乾嘅問題

而年糕燒,甜薯,骨肉腸無乜特別

唔知係咪因為宵夜時間 10點半左右到 所以無哂手工啤酒

整體黎講幾好 服務亦都幾好 會再去食
  • 皇牌燒牛舌
2020-06-04 128 views
夜晚宵夜去食 好彩即刻有位 但間野比較細 位唔多 野食價錢唔貴 味道都唔錯 除咗一般串燒 我地叫左個芝士麵 芝士味濃夠入味 中意芝士既可以試下 野食黎既速度都幾好 落完單一陣就有 同埋邊食邊上 唔會怕等好耐或者一次過黎哂
2020-05-06 244 views
前幾日忽然興起好想食串燒,但係日式串燒又食到爛晒,同埋好懷念以前係Sydney China night食既「孜然羊肉串」味道,所以就上黎搵下,點知搵到幾年前食過既川式串燒 - 旺角安安燒!但因為無位咁岩又知道筲箕灣有,就立即訂座!川式串燒大家可能會諗到淨㡳火孜然味道或者麻辣,但係呢家安安燒加入左好多港式味道原素,例如沙律醬燒蟹棒、蒜蓉牛油燒金菇等。另外,食物可以保持到水準並唔容易,特別係開左分店!我可以係分店食得到返總店既味道,所以不得不大力推!加上本土小店要特別支持👍🏻!我地兩人都算叫左好多野,但重點就係以下幾款!但記得食完要飲多d水先講野🤣因為好多蒜味🤣呢個惹味蒜蓉生燒茄子🍆well! 簡單直接講我地食到停唔到!大量蒜蓉加入孜然粉生燒🤭另外,有惹味蜜糖燒雞中翼,可能大家會覺得無乜特別,但係鬧市食到BBQ蜜糖燒雞翼風味就唔太容易。仲有一個一定要推就係-黑松露菌醬三重芝士撈丁!佢係邪惡既代表!但因為我地食到最後先加單,所以完成唔到不過有一點要留意,餐廳食物出得好快,如果未齊人可以等齊人先落單!最後我地埋單,人均$200!係呢個時候真係價錢合理!

黑松露菌醬三重芝士撈丁

最後我地埋單,人均$200!係呢個時候真係價錢合理!

黑松露菌醬三重芝士撈丁
2020-04-26 206 views
星期六晚諗住食好啲,所以去食串燒,印象中串燒都係貴,但今晚呢間唔貴喎🤑。今晚點選菜式(各一份),二人用:墨魚丸,雞翼,雞軟骨,孜然羊肉,玉子,焦糖蕃茄,燒蠔,粟米,多春魚,飯團,菊花蜜,藍妹啤酒,菠蘿酒。雞翼個味「葉」得好好,玉子都燒得好味,蕃茄就算係驚喜,甜甜地又多汁,燒蠔都好味,保留到啲肉汁,粟米好甜。大致上全部都燒到啱唔好,唔會太生或太熟。要注意飯團燒比較耐,想食的話要預早少少叫。另外店舖比較細,最好先訂位。
今晚點選菜式(各一份),二人用:
2020-04-25
2020-04-17 193 views
最近經常食外賣都要諗d新款今次試吓叫外賣串燒可以揀嘅食物同堂食一樣咁多送到屋企一樣香噴噴溫度都保持到,而且醃得好食秘製沙爹醬燒豬頸肉 $32幾彈牙,配埋沙爹夠惹味皇牌燒牛舌 $40夠厚身又爽口推介燒雞肉軟骨棒 $21雞肉中間會咬到軟骨,口感豐富惹味蒜蓉生燒茄子 $46燒到皮肉分離,用澎湃嘅蒜蓉配燒茄子,非常惹味燒韭菜 $22燒娃娃菜 $17菜類保持多汁不乾身燒自家製Juicy韮菜餃 $30韮菜餃皮香脆,餡料豐富又多汁惹味蜜糖燒雞中翼 $33蜜糖味香噴,雞翼香嫩鹽燒鯖花魚 $31皮脆肉嫩燒花枝丸 $18香口彈牙燒鹿兒島豚肉串 $21豐富肉汁又彈牙用 app 落單外賣消費滿$600免一半運費外賣消費滿$1000運費全免外賣自取有9折優惠
最近經常食外賣都要諗d新款
今次試吓叫外賣串燒
可以揀嘅食物同堂食一樣咁多
送到屋企一樣香噴噴
溫度都保持到,而且醃得好食

秘製沙爹醬燒豬頸肉 $32
幾彈牙,配埋沙爹夠惹味

皇牌燒牛舌 $40
夠厚身又爽口

推介燒雞肉軟骨棒 $21
雞肉中間會咬到軟骨,口感豐富

惹味蒜蓉生燒茄子 $46
燒到皮肉分離,用澎湃嘅蒜蓉配燒茄子,非常惹味

燒韭菜 $22
燒娃娃菜 $17
菜類保持多汁不乾身

燒自家製Juicy韮菜餃 $30
韮菜餃皮香脆,餡料豐富又多汁

惹味蜜糖燒雞中翼 $33
蜜糖味香噴,雞翼香嫩

鹽燒鯖花魚 $31

外賣自取有9折優惠
2020-04-02
Delivery
2020-04-07 176 views
安安燒 - 有水準串燒外賣最近都少了外出和在餐廳堂食,好多餐廳也提供了外賣的服務,這間串燒在我中學時期已經經常光顧,利用手機download “Devliveroo” app就可以落order,
不知道外賣的串燒是否能保持在堂食一樣的水準呢?蒜蓉燒扇貝分量多的蒜蓉佈滿在扇貝上,扇貝大大粒,新鮮多汁。———————————————————蜜汁燒芝心獅子狗燒到脹卜卜的獅子狗,內裡包住芝心餡料,一咬開時就爆漿,芝士味超出!麻吉年糕燒魚蛋外層燒烤得彈牙,內裏的年糕煙煙韌韌。———————————————————燒鹿兒島豚肉串 油脂分佈均勻的鹿兒島豚肉串,咬開時油香充滿在口腔,惹味得很。燒超美味一口甜薯燒得外皮乾身內裡細綿的甜薯,而且甜味十足。———————————————————秘製沙嗲醬燒豬頸肉肉質腍身的燒豬頸肉,再加上秘製的沙嗲醬,沙嗲醬的味道完全滲入到豬頸肉中。惹味蜜糖燒雞中翼雞皮烤得脆口而且佈滿濃濃的蜜糖,內裏雞肉嫩滑多汁。———————————————————黃金爆漿蟹籽丸打邊爐必食的蟹子丸,今次轉了燒烤的形式,脆脆的魚蛋外層加上更鹹香的爆漿蟹籽。燒頂級墨魚丸 大大粒的墨魚丸,墨魚味
安安燒 - 有水準串燒外賣

不知道外賣的串燒是否能保持在堂食一樣的水準呢?

蒜蓉燒扇貝
分量多的蒜蓉佈滿在扇貝上,扇貝大大粒,新鮮多汁。

蜜汁燒芝心獅子狗

麻吉年糕燒
魚蛋外層燒烤得彈牙,內裏的年糕煙煙韌韌。

燒鹿兒島豚肉串

燒超美味一口甜薯
燒得外皮乾身內裡細綿的甜薯,而且甜味十足。

秘製沙嗲醬燒豬頸肉

惹味蜜糖燒雞中翼
雞皮烤得脆口而且佈滿濃濃的蜜糖,內裏雞肉嫩滑多汁。

黃金爆漿蟹籽丸

燒頂級墨魚丸
大大粒的墨魚丸,墨魚味特濃,彈牙之極。

雞肉軟骨棒
由雞肉碎和雞軟骨混合握製而成,名副其實的啖啖肉,而且口感有層次。

玉子燒
最近火熱的玉子燒,蛋味香又嫩滑。

白汁芝士煙肉碎烤大蘑菇
邪惡的熱溶拉絲芝士,加上煙肉醉,佈滿在大蘑菇上,烤的時間剛剛好,非常juicy。重

2020-03-09 217 views
OPENRCE 有咁多好既食評, 以為食得過啦,  點知錯晒.d串燒, 好明顯係一早整到半熟, 有人ORDER 就燒下再上枱咁啦, 除左燒蠔同燒菠蘿, 所有野都OVER COOK, 不知所謂, 唔明點解可以有百9幾個"好評", 我地4個女人仔, 一路食一路"小" , 哩間咁既野, 冇下次, 亦會話比身邊朋友(筲箕灣居民)知, 千其唔好嚟~~~我去燒烤堂同江仔記好X過
2020-03-06
2019-12-28 596 views
黎左幾年,又可坐出面食煙同飲返兩杯,環境又乾淨,串燒好味又價錢合理。次次黎都好滿足,質素一直都好好!今次order 左以下食物,韭菜同娃娃菜必食,樣樣都好新鮮,上野食又快。依家好難搵到咁好既串燒店:

2019-12-28
Dinner
2019-12-27 358 views
鑱咀萬萬歲!🙌🏻ChamZeoiLongLongLife🙌🏻🦔安安燒萬歲!餐廳分室內外,室外位置是在大廈之間闊巷。餐牌種類多,有創意,而且很配合香港地道風味。芒果手工啤$42, 水蜜桃手工啤$39賣相👅👅👅👅味道👅👅👅👅口感👅👅👅👅份量👅👅👅👅性價比👅👅👅👅🦔非常特別的口味,值得一試美國牛小排 $46賣相👅👅👅👅味道👅👅👅👅口感👅👅👅👅份量👅👅👅👅👅性價比👅👅👅👅👅🦔口感淋得泥有d嚼口,1d根都冇,充滿牛肉味,外皮焦香,優秀!蒜蓉生燒茄子$40賣相👅👅👅👅味道👅👅👅👅口感👅👅👅👅👅份量👅👅👅👅性價比👅👅👅👅👅🦔有烤的質感,不會過淋袐製麻辣靚水魷 $42賣相👅👅味道👅👅口感👅👅👅份量👅👅👅👅性價比👅👅👅🦔辣汁不夠香濃惹味,因此水魷比較淡咪蜜糖雞中翼3隻 $29賣相👅👅👅👅味道👅👅👅👅👅口感👅👅👅👅👅份量👅👅👅性價比👅👅👅👅🦔雞翼葉得很入味,外皮充滿蜜糖蕉香甜蜜脆脆糖燒菠蘿 $22賣相👅👅👅👅味道👅👅👅👅👅口感👅👅👅👅份量👅👅👅👅👅性價比👅👅👅👅👅🦔多汁鮮甜蒜蓉燒扇貝4隻 $47賣相👅👅👅👅味道👅👅口感👅👅份量👅👅👅👅性價比👅👅👅🦔這價錢就不能期望能吃到真正扇貝燒手打魚皮餃 $28 ,燒自

鑱咀萬萬歲!🙌🏻
ChamZeoiLongLongLife🙌🏻
🦔安安燒萬歲!

餐廳分室內外,室外位置是在大廈之間闊巷。
餐牌種類多,有創意,而且很配合香港地道風味。

性價比👅👅👅👅
🦔非常特別的口味,值得一試

美國牛小排 $46
份量👅👅👅👅👅

蒜蓉生燒茄子$40
性價比👅👅👅👅👅
🦔有烤的質感,不會過淋

袐製麻辣靚水魷 $42
味道👅👅
口感👅👅👅
性價比👅👅👅
🦔辣汁不夠香濃惹味,因此水魷比較淡咪
蒜蓉生燒茄子$40,袐製麻辣靚水魷 $42

蜜糖雞中翼3隻 $29
味道👅👅👅👅👅
份量👅👅👅
性價比👅👅👅👅
🦔雞翼葉得很入味,外皮充滿蜜糖蕉香

甜蜜脆脆糖燒菠蘿 $22

口感👅👅
🦔這價錢就不能期望能吃到真正扇貝

燒手打魚皮餃 $28 ,燒自家製韮菜餃 $26
性價比👅👅👅👅
🦔外皮脆扑扑,裏面熱辣辣而且爆汁

燒餈飯$26
味道👅👅👅
口感👅👅👅
性價比👅👅👅
🦔很特別,感覺就是外層煎香了的餈飯
燒手打魚皮餃 $28 ,燒自家製韮菜餃 $26,蒜蓉燒扇貝4隻 $47,燒餈飯$26

🦔饞嘴獸到安安燒一遊,拜拜~👋🏻
2019-12-25
蒜蓉生燒茄子$40,袐製麻辣靚水魷 $42
甜蜜脆脆糖燒菠蘿 $22、蜜糖雞中翼3隻 $29,
2019-12-26 241 views
冬至晚上嚟到安安燒 ,人不多。之前試過一次點很多,但發覺會凍哂。所以點菜要分幾次落會比較好。蒜蓉燒茄子係我至愛之一。自己係屋企唔會咁樣慢慢燒。蒜蓉夠多左起燒花枝丸; 火辣牛丸真係有辣椒; 海螺串唔係度度有芝士蒜蓉燒蠔。今晚芝士比較少,蒜蓉過多,有點失望。燒韮菜,好食,但唔記得走辣燒雞泡魚乾係必點之一。唔會好硬,配沙律醬一流燒雞軟骨,脆得嚟唔會乾。燒麻吉年糕,係鍾意食煙靱嘢嘅人要點蜜糖粟米,唔會好似有啲串燒店又落孜然粉燒排骨,好似蜜汁叉燒整體食物保持水準,會繼續幫襯

蒜蓉燒茄子係我至愛之一。自己係屋企唔會咁樣慢慢燒。蒜蓉夠多

左起燒花枝丸; 火辣牛丸真係有辣椒; 海螺串唔係度度有

芝士蒜蓉燒蠔。今晚芝士比較少,蒜蓉過多,有點失望。

燒韮菜,好食,但唔記得走辣

燒雞泡魚乾係必點之一。唔會好硬,配沙律醬一流

燒雞軟骨,脆得嚟唔會乾。燒麻吉年糕,係鍾意食煙靱嘢嘅人要點

蜜糖粟米,唔會好似有啲串燒店又落孜然粉

燒排骨,好似蜜汁叉燒

整體食物保持水準,會繼續幫襯
2019-12-22