2021-04-20 294 views
阿女好喜歡食牛扒,朋友介紹Olive 既牛扒好正又抵食,行完宜家就過去食,好近架🤭原來餐廳仲可以外賣凍肉返屋企慢慢嘆,價錢仲物超所值🎊差不多7:00已經坐滿人,好彩仲有一張檯,天公作美唔使等位🥰🥰沙律、餐湯、珍珠米飯係自助式,任你食,介有至愛既芝麻醬🥳🥳餐湯係紅湯,好足料架各款調味你揀,不過食物味道不錯,已不需要用佢了😝😝當然要啤一啤啦澳洲M5和牛200g$260Size 都唔細,配埋熱石板,鐘意幾熟都得我自己就食5成,但阿好要熟d,所以就可以再熱多陣,真心欣賞呢個上菜方法,配合不同客人既需要👍🏻👍🏻牛扒有牛味好新鮮,仲要超多肉汁,真係好抵食,下次要一人一塊先夠喉餐廳仲有兩款pizza ,一款係芝士only ,所以我揀咗有腸仔既pizza ,pizza 底好脆,芝士夠香濃😋$128煙鴨胸蒜香白酒意粉,$88,呢個意粉係勁好食,超香濃,物超所值👍🏻餐廳環境不錯,我地三樣食物都好好食,阿女仲話一定要再黎食😋😋

原來餐廳仲可以外賣凍肉返屋企慢慢嘆,價錢仲物超所值🎊

沙律、餐湯、珍珠米飯係自助式,任你食,介有至愛既芝麻醬🥳🥳

餐湯係紅湯,好足料架

各款調味你揀,不過食物味道不錯,已不需要用佢了😝😝

當然要啤一啤啦

澳洲M5和牛200g$260

Size 都唔細,配埋熱石板,鐘意幾熟都得

2021-04-19 148 views
今晚黎li間喺荃灣站附近嘅餐廳食左德國醎豬手, 脆到令人驚喜😲, 見門外易拉架嘅menu就知餐廳主打石燒嘅肉, 基本上樣樣main dish都自動變做set, 包無限refill餐湯, 飯&沙律corner.🍖Olive德國🇩🇪醎豬手 (HKD148)廚師已細心將豬手拆肉, 但仍保留小小肉喺條骨度上埋個石燒板. 附上蜜糖+芥末點豬手, 塊皮燒到超級脆而唔韌, 每一啖都聽到脆皮聲, 醎豬手肉同筋分比例好好, 味道濃(可以去沙律bar𢳂碗珍珠米煲成嘅飯黎送)哎丫....我地掛住食豬手無出去𢳂飯🍚🤣.🍕食肉獸薄餅 (HKD128)Li個pizza都好正a, 係店內即做, 批底軟熟, 芝士份量超多勁拉絲🧀, 鋪滿哂煙肉, 一片片辣肉腸同斜切腸仔, 真正啖啖肉, 推介!!🥘羅宋湯d料豐富到....蔬菜超多. 仲要有肉食.🥂Menu有多個加錢嘅餐飲options, 加10蚊就有杯ginger ale.
沙律  corner

🍖
Olive德國🇩🇪醎豬手 (HKD148)

🍕
食肉獸薄餅 (HKD128)

🥘
羅宋湯d料豐富到....蔬菜超多. 仲要有肉食.
🥂

沙律,  羅宋湯
Gingel  ale
  • 德國蜜糖芥末烤鹹豬手
2021-04-12 383 views
和朋友去了荃灣西樓角路新領域廣場地下的Olive Café食飯。這是一間很有情調的西餐廳,格局整潔又高貴,而且位置自成一角的位置,旺中帶靜,十分好。店員服務殷勤有禮,招呼我們在一個卡位安坐。我們點了自選套餐,雞肉拼海鮮意粉配香草忌廉汁,食肉獸pizza及是及香橙慕絲蛋糕。在這裏食餐,可以免費到吧檯到任食沙律和餐湯。今日餐湯是牛腩羅宋湯,沙律是雜菜沙律。牛腩羅宋湯非常入味酸酸味味好開胃,雜菜絲沙律加添了芝麻沙律醬,作為前菜清清味蕾非常適合。雞肉拼海鮮意粉配香草忌廉汁,意大利粉煮得軟硬適中,加上香草忌廉汁雞肉與海鮮,好味有creamy。食肉獸pizza,pizza真是十分足料餅底烘得香脆,面材料亦多,拉絲芝士十分惹味。最後甜品是香橙慕絲蛋糕,橙的清香,配上蛋糕好味,作為一餐的完結十分完美。總結:Olive Café 時間相對抵食的西餐廳,餐湯和沙律可以任裝任食,而且晚餐價錢,亦已餐廳的價位可算是十分低食,值得推介👍

店員服務殷勤有禮,招呼我們在一個卡位安坐。

在這裏食餐,可以免費到吧檯到任食沙律和餐湯。

今日餐湯是牛腩羅宋湯,沙律是雜菜沙律。

2021-03-24 749 views
這間Olive Cafe位於荃灣西角樓路附近嘅店舖,店舖環境裝修都好有懷舊feel嘅感覺🤔,坐係到回到五六十年代的情景,同時餐廳播唔同年代的歌曲,真係好配合餐廳嘅環境,感受到回想過好嘅年代的時刻🤔,真係唔錯👍!.Olive beef steak餐廳嘅Olive牛扒係用石燒,令到牛扒更加吸引更惹味😮🤤,去嘅牛扒賣相夠哂份量,肉質睇見感覺好嫩滑好想食🤔,牛扒切落去十分之鬆軟,食到入口牛扒味道好鮮味,肉質味道濃郁,食到入口肉質恰恰好,味道真係好正😋👍!.日式吉列黑豚肉金黃色鬆脆嘅外皮,十分之吸引,真係夠哂鬆脆,黑豚肉比鬆脆嘅外包住,保存肉質水份唔會流失,令到黑豚肉味道一樣好美味🤔😋,豚肉咬落去肉質鬆軟,味道都唔錯咬落都好有口感🤔,真係好有水準!.Snowball,Honey Moon呢兩款飲品味道都唔錯🤔,飲到入口感覺可以飲到以往的味道🤔😋,同我所飲過的味道都'好似,所以覺得好好飲!.**價錢方面一般,但係食物都有質素,又唔需要比加一服務費,我覺得好抵食👍👍👍**

Olive beef steak

日式吉列黑豚肉

Snowball,Honey Moon

2021-03-22
2021-03-21 686 views
此店在地圖上看來隔涉,經朋友帶路原來只花五分鐘路程咋!地鐵站一出穿過同層連貫的南豐中心和荃錦中心,過埋條天橋就到,唔駛過馬路實在好方便。Cafe位置在天橋底相當隱世,店內環境乾淨光線柔和,酒吧裝潢有啲情調,同場播放著耳熟能詳的廣東情歌,份外有歸屬感。美食方面有各式小食、石板燒肉、意粉和薄餅等,價錢相當經濟,而且出奇地美味,是日甜品好高質,給了一個驚喜。沙律和餐湯(免費)兩者都可任添非常慷慨,質素唔差喎。沙律以羅馬生菜、甘荀絲 椰菜絲混埋,食落新鮮爽脆,淋上麻醬更是滋味無窮。餐湯是粟米忌廉湯,味道正正常常。燒雞肉螺絲粉配蕃茄忌廉汁(加蘑菇) $98意粉配料可自自選擇非常彈性,份量唔少,蕃茄忌廉汁甜酸開胃,雞肉軟滑蘑菇彈牙配搭好味,自行加點芝士粉,非常美味。瑪格麗特薄餅 $11812吋薄餅份量十足,二人食都咪話唔飽,幸好是薄批。薄餅以蕃茄醬汁底,餅面用上邪惡的水牛芝士口感煙韌,拎上手有拉絲效果。配料只係加十元就有巴馬火腿。咸香味美芝士與巴馬火腿上演二重奏,口感味道更立體,完美配搭要俾滿分。Blue Hawaii $48鮮藍色的mocktail非常搶眼,成份以橙汁、藍橙、菠蘿汁、梳打混合而成
此店在地圖上看來隔涉,經朋友帶路原來只花五分鐘路程咋!

沙律和餐湯(免費)
沙律和餐湯

燒雞肉螺絲粉配蕃茄忌廉汁(加蘑菇) $98
燒雞肉螺絲粉配蕃茄忌廉汁

瑪格麗特薄餅 $118

Blue Hawaii $48
鮮藍色的mocktail非常搶眼,成份以橙汁、藍橙、菠蘿汁、梳打混合而成,有清甜的菠蘿味,好易入口幾好飲。
Honey moon + Blue Hawaii

Honey moon $48
賣相都唔輸蝕,成份以荔枝汁、橙汁、梳打混合,飲落比前者甜,好重荔枝味,兩選一我會喜歡前者。

雜果慕絲蛋糕 $28
啫喱面層有幾種生果,慕絲輕盈滑順入口即化,啖啖芳香的柚子味,的確清香好味。
四莓生芝士蛋糕+雜果慕絲蛋糕

四莓生芝士蛋糕 $28
酸莓微酸食落幾開胃,生芝士蛋糕是以忌廉芝士和牛奶所製,質感似布丁般香軟彈滑,蛋糕底係朱古力味,味道多層次,實在幾好食。

見隔離好幾枱都食石板燒肉,大大塊肉相當吸引。下次再來都要試下先。
2021-03-18
  • Blue Hawaii
  • 雜果慕絲蛋糕
  • 四莓生芝士蛋糕
2021-04-23 1 views
聽聞荃灣有間cafe 幾靚幾唔錯,叫olive cafe, 今個月生日,就同屋企人來呢度過生日食生日飯。餐廳寧寧舍舍係一個角落,門口還有一個打卡的位置,有些吊飾同背景,感覺像郊外的餐廳,挺特別的感覺。入到餐廳其實都蠻多人,好在有訂好位置,其實好想坐6人座果度,有盞大吊燈影相超靚的,因為我們只有四人緣故,所以坐住普通位先,下次人多可以再來坐大吊燈下打卡。事不宜遲,我們坐低就叫野食啦,首先石燒之選,我們點了一份美國金裝M9+和牛心冷,150g/$270 , 做得出7成熟的口感,肉質煙韌彈牙,再一份olive 德國咸豬手,$148,大大份超足料。再點了季節限定的日本鯖魚$148,一分二容易夾之餘,魚肉鮮嫩。而最後小食就要左份日本唐揚魷魚🦑蘇,超級香脆,叫左咁多野食都真係好豐富。另外這裡還有白飯任裝沙拉任裝同埋羅宋湯任裝,仲有專人幫我們裝,食主食前飲翻碗湯,食D沙拉超開胃,食咁多嘢都咪話唔飽肚,喜歡西餐朋友不妨來olive cafe 試下啦。
2021-03-31
2021-04-22 6 views
煙鴨胸蒜香白酒意粉$88。鴨胸好滑,外皮肥而不膩,煙燻香味同鹹味啱啱好。意粉軟硬適中,口感油潤順滑。番茄仔酸酸哋,豐富咗味道又開胃解膩。德國鹹豬手$148。肉嘅份量好足,熱辣辣香味撲鼻。外皮炸到脆卜卜,皮下面係一層油脂,連住一齊食,脆口得嚟又有啲滑同黏,滿滿骨膠原嘅感覺。瘦肉部份好腍好入味,唔會太乾或柴,甘香可口。蘸芥末或者蜜糖食,別有一番風味,而且冇咁油膩。Honey Moon果然比較甜,但都飲到淡淡嘅荔枝味同桃味。Fruit Punch少少汽,水果味好fresh,冰冰涼涼好解膩。

2021-04-20 11 views
好耐以前同朋友食過,記得唔錯,諗住今日試番,係門口諗左陣食咩。之後想落單時佢話2115截單,但係門口明明寫住係2130。下次大家想叫外賣嘅時候記得要喺2115前落單。
TakeAway
2021-04-18 16 views
今日嚟咗新領域搵食,喺電視度見到呢間老闆訪問非常有心,特意來支持一番💪💪😊地方好幽靜,舒服,音樂輕快,員工感覺好有黑好有禮!餐廳主打石燒,有意粉 小食,仲有啤酒,紅白酒,cocktail!點了美國极級肉眼扒200g 自助沙律吧,餐湯,日本米無限任添🤩🤩肉眼自己控制成數.牛昧濃郁,牛味好重,高質貨👍配上自家製牛肉汁,配日本米飯🍚一流,吃上2碗🤣🤣無限添羅宋湯好足料,番茄🍅香濃,大量蔬菜🥬沙律🥗亦好新鮮爽脆,自己選沙津汁,好開胃意粉🍝都係自己選醬汁和配料,確保吃到至愛😝配埋我至愛黑啤,爽呀😍下次可以約同事夜工happy hour🤩🤩

地方好幽靜,舒服,音樂輕快,員工感覺好有黑好有禮!

點了美國极級肉眼扒200g
自助沙律吧,餐湯,日本米無限任添🤩🤩
肉眼自己控制成數.牛昧濃郁,牛味好重,高質貨👍

配上自家製牛

肉汁,配日本米飯🍚一流,吃上2碗🤣🤣

無限添羅宋湯好足料,番茄🍅香濃,大量蔬菜🥬

沙律🥗亦好新鮮爽脆,自己選沙津汁,好開胃

意粉🍝都係自己選醬汁和配料,確保吃到至愛😝

配埋我至愛黑啤,爽呀😍
下次可以約同事夜工happy hour🤩🤩

2021-04-14
2021-04-13 35 views
Very good service !侍應主動服務,值得嘉許👍環境舒服,有歌聽🎉食物好好味,侍應主動推介龍蝦配牛扒,仲有happy hour買一送一,抵食!一定會再encore
Very good service !
侍應主動服務,值得嘉許👍
環境舒服,有歌聽🎉
一定會再encore

2021-04-07 37 views
#cassiegotsuenwan-荃灣有間西餐廳,位置有少許隱蔽,係新領域廣場天橋下面,出哂名食熱石烤肉好正,就係「Olive Cafe」。🤩-餐廳除咗主打熱石烤肉,仲有PIZZA、意粉等。最正係包埋無限沙律餐湯飯任食,岩哂大胃王。點餐後就可以行出去自助沙律吧、餐湯同珍珠米飯都係任食。食肉既醬汁有牛丼汁、蒜蓉汁同照燒汁,沙律有芝麻醬,另外仲有芝士粉、美極、鹽、黑椒等任用!🧂😋-我揀咗100G澳洲M5黑毛和牛牛板腱,油花分佈均勻,肉質軟嫩,口感嚼勁,多肉汁。另外仲叫咗美國黑毛豬,肉質肥瘦均勻,煎嘅時候啲油香味出哂嚟,好正!🥢-味道評分▶️🌕🌕🌕🌕🌗 (4.5)抵食評分▶️🌕🌕🌕🌕🌑 (4)回購評分▶️🌕🌕🌕🌕🌗 (4.5)-➡️ Olive Cafe (新領域廣場) (荃灣)📍 荃灣西樓角路1-17號新領域廣場地下4號舖-
#cassiegotsuenwan
味道評分▶️🌕🌕🌕🌕🌗 (4.5)
抵食評分▶️🌕🌕🌕🌕🌑 (4)
回購評分▶️🌕🌕🌕🌕🌗 (4.5)
➡️ Olive Cafe (新領域廣場) (荃灣)
📍 荃灣西樓角路1-17號新領域廣場地下4號舖
2021-04-06 41 views
這次去了一家懷舊西餐廳吃東西,店舖位於荃灣西角樓路地下。店舖環境燈光柔和,環境不太嘈吵,另有自助餐吧,有沙律/餐湯/白飯/醬汁供應🙈。餐牌上有多款食物供,以各式扒類為主。-💥日本吉列黑豚肉 HKD$96,這個是廚師推介的食物之一,這個扒份量十足😍,外皮是金黃色的賣相,口感酥脆不油膩。黑豚肉肉質煙韌,還帶肉汁🤤,配合隨餐附上的醬汁味道更惹味💕。-💥Olive 牛扒 HKD$85,這個有兩款克數的肉肉選擇,我們選擇了200g份量。用石燒板裝著,聞著香氣邊吃邊燒熟感覺不錯🤩。牛扒肉質嫰滑,咬起上來還有肉汁🙈。這個不用放醬汁也可以,可以吃到肉肉的原味道😚。-飲品方面點了Snow Ball和Honey Moon(無酒精飲品),兩杯飲品味道挻好的。食物質素不錯,扒類食物肉質嫰滑有肉汁,拌飯吃也不錯😆。價錢不費,而且沒有加一服務費,性價比挻好的。

2021-03-22
2021-03-27 45 views
睇餐牌比佢任食沙律吧、忌廉湯所吸引、但個石燒牛都好出色,熱辣辣,真係好好味,驚熟得制會咬唔到、但又好林好多汁...送飯真係食三幾碗..................
2021-03-25 82 views
荃灣都有石燒餐廳,包餐湯、沙律同白飯任飲任食😂餐湯、沙律同白飯都可以係出面既沙律吧自取。石燒系列由$75起,而且唔使加一~餐廳亦提供自選意粉系列,唔知大家鍾意邊樣多啲呢😄美國IBP牛隔肌 $120/200g, $180/300g落單左無幾耐就上菜,牛隔肌係石板上燒至外脆內軟,而且好多肉汁。雖然可以點埋牛丼汁一齊食,不過就算唔點亦好夠味🤭自選意粉 $98自選意粉首先要揀意粉/螺絲粉,之後再揀配料,選擇有煙三文魚、雞肉、蟹肉🦀、雜海鮮、雜肉腸片等,客人可以自選兩款✌。之後就要揀埋醬汁,好似黑松露忌廉汁、香草忌廉汁、蕃茄汁、蒜香白酒等,自由度幾高😆今次揀左雞肉蟹肉香草忌廉汁意粉,意粉幾彈牙,而且醬汁都Creamy🙂另外加$28可以加配甜品,當日係四莓生芝士蛋糕同雜果慕絲蛋糕,食完晚餐嘆返件蛋糕岩岩好👌🏿

美國IBP牛隔肌 $120/200g, $180/300g

自選意粉 $98

經過馬拉松式開會之後,深深疲倦😩超級肚餓!公司附近見到這間Olive cafe有石燒牛扒食即刻飛奔😛防役做得好好,探熱、消毒、安心出行,原來午餐食石燒牛扒可以任食沙律餐湯日本飯,啱曬我呢個大胃王呀😍😍Olive牛扒150 gram $68超級抵呀🤩🤩很快上枱,石板滋滋聲牛扒香味出曬嚟🤤🤤職員仲好細心提我唔好碰到石板,出去拎沙律餐湯同飯都係要帶足口罩,咁就大家放心啦👍估唔到牛扒非常高質,牛味濃郁,我自己整到五成熟,仲係粉紅色㗎!好開心🥳加了牛肉醬汁用嚟配白飯真係好正呀沙律🥗都非常新鮮仲有幾隻醬汁可以自己配搭餐湯不過不失,粟米好甜!日本米軟硬適中口感非常好👍配石燒牛扒非常之夾餐飲點即磨咖啡,好香濃唔錯加了雜莓蛋糕,超級滿足仲好飽㖭👍👍午市不收加一,真係覺得超值,返工午餐又一新選擇😝

Olive牛扒150 gram $68超級抵呀🤩🤩

很快上枱,石板滋滋