2021-07-18 93 views
今晚帶男友來食西餐,因為呢度有石燒牛扒,仲有無限量添沙律、湯、日本米飯,牛扒選擇多,價錢吸引,仲有意粉、pizza 餐,性價比高。位置唔算熱鬧地點,所以唔使等位,亦都可以慢慢食野傾計,適合同朋友或情侶來,服務貼心又勤快,會介紹餐廳牛扒同飲品類。無限量的食物,可自行添加,每次用新碗,較乾淨衞生,值得一讚。另外,都提供牛、雞、豬的醬汁,味道幾夾肉類。餐飲我地揀左+$12 茶/咖啡,冰檸茶唔會好甜,茶味夠,幾好飲。菜絲沙律好清爽,口感爽脆,加芝麻醬好香,食完都解膩。當日餐湯係忌廉湯,有煙肉同粟米粒,口感creamy好溫熱,味道剛好唔過咸,質感唔會好杰,幾滑身。美國IBP 牛隔肌 $180/300g主角黎啦,石熱牛扒上枱,傳來牛肉香味,好誘人。牛隔肌較多紋理,所以用刀切開都要注意,逆紋切可見排列整齊分佈平均的油花,肉質一層層好靚,咬落更顯肉感。牛扒味道濃郁,也很多肉汁,加少少鹽食出原味,沾牛肉醬汁味道更提升。煙鴨胸蒜香白酒意粉 $88鴨胸份量夠多,肉質嫩腍,味道香而不膩,配搭蒜香十足的意粉,加上洋蔥粒提香,意粉亦炒得乾身帶香,保留彈牙口感。

菜絲沙律好清爽,口感爽脆,加芝麻醬好香,食完都解膩。

美國IBP 牛隔肌 $180/300g

煙鴨胸蒜香白酒意粉 $88
2021-07-15
Dinner
2021-04-20 2950 views
阿女好喜歡食牛扒,朋友介紹Olive 既牛扒好正又抵食,行完宜家就過去食,好近架🤭原來餐廳仲可以外賣凍肉返屋企慢慢嘆,價錢仲物超所值🎊差不多7:00已經坐滿人,好彩仲有一張檯,天公作美唔使等位🥰🥰沙律、餐湯、珍珠米飯係自助式,任你食,介有至愛既芝麻醬🥳🥳餐湯係紅湯,好足料架各款調味你揀,不過食物味道不錯,已不需要用佢了😝😝當然要啤一啤啦澳洲M5和牛200g$260Size 都唔細,配埋熱石板,鐘意幾熟都得我自己就食5成,但阿好要熟d,所以就可以再熱多陣,真心欣賞呢個上菜方法,配合不同客人既需要👍🏻👍🏻牛扒有牛味好新鮮,仲要超多肉汁,真係好抵食,下次要一人一塊先夠喉餐廳仲有兩款pizza ,一款係芝士only ,所以我揀咗有腸仔既pizza ,pizza 底好脆,芝士夠香濃😋$128煙鴨胸蒜香白酒意粉,$88,呢個意粉係勁好食,超香濃,物超所值👍🏻餐廳環境不錯,我地三樣食物都好好食,阿女仲話一定要再黎食😋😋

原來餐廳仲可以外賣凍肉返屋企慢慢嘆,價錢仲物超所值🎊

沙律、餐湯、珍珠米飯係自助式,任你食,介有至愛既芝麻醬🥳🥳

餐湯係紅湯,好足料架

各款調味你揀,不過食物味道不錯,已不需要用佢了😝😝

當然要啤一啤啦

澳洲M5和牛200g$260

Size 都唔細,配埋熱石板,鐘意幾熟都得

2021-04-19 1531 views
今晚黎li間喺荃灣站附近嘅餐廳食左德國醎豬手, 脆到令人驚喜😲, 見門外易拉架嘅menu就知餐廳主打石燒嘅肉, 基本上樣樣main dish都自動變做set, 包無限refill餐湯, 飯&沙律corner.🍖Olive德國🇩🇪醎豬手 (HKD148)廚師已細心將豬手拆肉, 但仍保留小小肉喺條骨度上埋個石燒板. 附上蜜糖+芥末點豬手, 塊皮燒到超級脆而唔韌, 每一啖都聽到脆皮聲, 醎豬手肉同筋分比例好好, 味道濃(可以去沙律bar𢳂碗珍珠米煲成嘅飯黎送)哎丫....我地掛住食豬手無出去𢳂飯🍚🤣.🍕食肉獸薄餅 (HKD128)Li個pizza都好正a, 係店內即做, 批底軟熟, 芝士份量超多勁拉絲🧀, 鋪滿哂煙肉, 一片片辣肉腸同斜切腸仔, 真正啖啖肉, 推介!!🥘羅宋湯d料豐富到....蔬菜超多. 仲要有肉食.🥂Menu有多個加錢嘅餐飲options, 加10蚊就有杯ginger ale.
沙律  corner

🍖
Olive德國🇩🇪醎豬手 (HKD148)

🍕
食肉獸薄餅 (HKD128)

🥘
羅宋湯d料豐富到....蔬菜超多. 仲要有肉食.
🥂

沙律,  羅宋湯
Gingel  ale
  • 德國蜜糖芥末烤鹹豬手
2021-04-12 1523 views
和朋友去了荃灣西樓角路新領域廣場地下的Olive Café食飯。這是一間很有情調的西餐廳,格局整潔又高貴,而且位置自成一角的位置,旺中帶靜,十分好。店員服務殷勤有禮,招呼我們在一個卡位安坐。我們點了自選套餐,雞肉拼海鮮意粉配香草忌廉汁,食肉獸pizza及是及香橙慕絲蛋糕。在這裏食餐,可以免費到吧檯到任食沙律和餐湯。今日餐湯是牛腩羅宋湯,沙律是雜菜沙律。牛腩羅宋湯非常入味酸酸味味好開胃,雜菜絲沙律加添了芝麻沙律醬,作為前菜清清味蕾非常適合。雞肉拼海鮮意粉配香草忌廉汁,意大利粉煮得軟硬適中,加上香草忌廉汁雞肉與海鮮,好味有creamy。食肉獸pizza,pizza真是十分足料餅底烘得香脆,面材料亦多,拉絲芝士十分惹味。最後甜品是香橙慕絲蛋糕,橙的清香,配上蛋糕好味,作為一餐的完結十分完美。總結:Olive Café 時間相對抵食的西餐廳,餐湯和沙律可以任裝任食,而且晚餐價錢,亦已餐廳的價位可算是十分低食,值得推介👍

店員服務殷勤有禮,招呼我們在一個卡位安坐。

在這裏食餐,可以免費到吧檯到任食沙律和餐湯。

今日餐湯是牛腩羅宋湯,沙律是雜菜沙律。

2021-03-24 1636 views
這間Olive Cafe位於荃灣西角樓路附近嘅店舖,店舖環境裝修都好有懷舊feel嘅感覺🤔,坐係到回到五六十年代的情景,同時餐廳播唔同年代的歌曲,真係好配合餐廳嘅環境,感受到回想過好嘅年代的時刻🤔,真係唔錯👍!.Olive beef steak餐廳嘅Olive牛扒係用石燒,令到牛扒更加吸引更惹味😮🤤,去嘅牛扒賣相夠哂份量,肉質睇見感覺好嫩滑好想食🤔,牛扒切落去十分之鬆軟,食到入口牛扒味道好鮮味,肉質味道濃郁,食到入口肉質恰恰好,味道真係好正😋👍!.日式吉列黑豚肉金黃色鬆脆嘅外皮,十分之吸引,真係夠哂鬆脆,黑豚肉比鬆脆嘅外包住,保存肉質水份唔會流失,令到黑豚肉味道一樣好美味🤔😋,豚肉咬落去肉質鬆軟,味道都唔錯咬落都好有口感🤔,真係好有水準!.Snowball,Honey Moon呢兩款飲品味道都唔錯🤔,飲到入口感覺可以飲到以往的味道🤔😋,同我所飲過的味道都'好似,所以覺得好好飲!.**價錢方面一般,但係食物都有質素,又唔需要比加一服務費,我覺得好抵食👍👍👍**

Olive beef steak

日式吉列黑豚肉

Snowball,Honey Moon

2021-03-22
餐廳內感覺高級, 餐牌食物看下去傳統西餐, 價錢唔貴, 每次經過也想試一下。六點鐘到無需等位入座, 走嘅時候都有好多嘅人喺度。 但餐廳主打親民平和路線並非高檔路線。食物質素真係好普通, 食推介的豬手。豬手唔夠脆 而且偏鹹, 叫嘅pizza 餅底簿而唔脆, 芝士鹹而無味, 坦白講我真係覺得麻麻地。 但係一份大豬手, 砌好曬一嚿嚿畀你, 一塊有八吋大嘅pizza切出八塊, 再加兩杯mocktail, 再加埋個環境, 每人只係150蚊,感覺又ok嘅。餐廳其實很舒服, 可能我近門口有隻蚊仔, 亦剛好見到 入嚟嘅時候有一大咋師奶, 離開嘅時候就一大咋學生。 作為單身貴族我應該唔偏向呢一啲嘅高級西餐廳。 但係佢個性價比係ok嘅。 而且我見係滿座, 佢個位喺商場下面, 如果環境同埋食物冇返咁上下質素, 應該生意少。所以食物質素有待改善, 但係環境同埋服務員也很熱情, 如果係去飲mocktail, 再食啲簡單嘢,感覺坐耐啲應該唔錯。順便一提,餐廳做緊 飲品買一送一,即係半價, 我覺得佢嘅mocktail比一般嘅沖得好飲。

原先想行去荃灣西,行錯路😝見到天橋底有間西餐廳,誤衝誤撞就入左去試下啦~ 呢度全部都係半自助套餐餐湯,沙律,白飯都是任添👍 羅宋湯 味道鮮美,顏色又漂亮,一看就已大開胃口。 睇到Menu,原來呢度出名石燒,於是乎就叫左“澳洲M5牛板腱” 牛板腱,油花少但分佈均勻,肉質軟嫩中帶有彈性,香甜多肉汁,中間透明的嫩筋口感Q彈有層次。再用石燒,肉質會更細緻,鮮嫩不油膩。 德國鹹豬手 皮層脆卜卜,表皮變得焦脆😋 肉質幼滑,入口肉汁豐盈,鹹香惹味。Happy hour 飲品買一送一✌ Snow ball 蛋酒加上七喜,好味易入口,酒精濃度也低,好啱我胃口🥰 Mojito 檸檬薄荷,清爽口味🤩 餐廳每個角落都充滿歐陸色彩 重點係呢度仲吾收加一添呀😍

呢度全部都係半自助套餐
餐湯,沙律,白飯都是任添👍

羅宋湯

味道鮮美,顏色又漂亮,一看就已大開胃口。

再用石燒,肉質會更細緻,鮮嫩不油膩。

德國鹹豬手

皮層脆卜卜,表皮變得焦脆😋

肉質幼滑,入口肉汁豐盈,鹹香惹味。

Happy hour 飲品買一送一✌

Snow ball

蛋酒加上七喜,好味易入口,酒精濃度也低,好啱我胃口🥰

Mojito

檸檬薄荷,清爽口味🤩

餐廳每個角落都充滿歐陸色彩

重點係呢度仲吾收加一添呀😍

2021-07-13
  • 澳洲M5和牛牛板腱
  • 德國蜜糖芥末烤鹹豬手
2021-07-14 0 views
Olive Cafe 之前一路有同事同我講野食唔錯, 今日同事終於唔洗煮飯可以同我去食輕鬆一晚。呢到幾有特色,叫主菜後,湯,沙律和飯都可以任添, 大食的人可以飲多兩碗湯食多兩碗飯唔錯。今晚餐湯係羅宋湯,味道帶點辣幾開胃又多什菜,沙律有兩款沙律汁選擇。主菜叫左德國鹹豬手, 外皮脆卜卜,豬手軟腍入味超下飯。美國IBP牛隔肌200g ,肌肉發達少許筋位,肉質結實,牛味豐富,自己隨意選擇生熟度我幾喜歡。Ps 呢到員工主動有禮,介紹餐牌內唔同牛的分別,好加分。

主菜叫左德國鹹豬手, 外皮脆卜卜,豬手軟腍入味超下飯。

Ps 呢到員工主動有禮,介紹餐牌內唔同牛的分別,好加分。
2021-07-14 0 views
呢間位於新領域廣場天橋底下面,位置比較隔涉,但係lunch hour都有好多打工仔去幫襯🥰見到大家很支持黃店在太好啦!🐷🐮食肉獸薄餅🍕 $128Pizza上面有好多香腸同辣肉腸🌭、亦都有好多嘅芝士🧀多到可以邪惡拉絲🤤同事亦都食得出茄醬嘅香味🥫薄餅底應該係自己整嘅,夠薄夠脆👍🏻推介呀🍝意粉自由選 $68 (lunch)我揀咗螺絲粉配煙三文魚🐟同蘑菇🍄,醬汁方面就揀咗蒜香白酒🧄🥂煙三文魚同蘑菇嘅份量都好多🤩不過蒜香白酒味道唔夠強,個人認為可以再鹹啲啲🤭另外呢度仲有自助沙律🥗吧同湯🍲,而且整體都好衛生😙不過店舖唔係好夠人手,所以需要等一陣😣辛苦晒喇🙏🏻

🐷🐮食肉獸薄餅🍕 $128

🍝意粉自由選 $68 (lunch)

意粉自由選
2021-07-14 1 views
其實每一次經過呢間橋底Cafe都會被佢吸引,點都會想望多兩眼👀 因為真係太特別了😂 居然係嗰個位會有間餐廳,香港人真係乜都諗到😂 今次朋友約食飯話想食西餐,就揀咗呢間❤️ 因為自己有傷口嘅關係所以無食佢好吸引嘅牛,驚有疤痕,叫咗- Olive 德國鹹豬手 $148 嗰份量好適合五至六個人食👍🏻 因為其實兩個人食一隻鹹豬手都幾多肉😂 同埋記住食舊骨!你唔驚肉酸,坽起佢食🤤 嗰骨位啲肉好嫩架,同埋點蜜糖食,芥辣突出唔到佢嘅味道😜- 美國極黑毛豬200g $110 店員推介,果然好食,但係放5分鐘到就要拎上嚟,咪會太熟,舊肉就無咁好食,記住吖!仲可以喺出面無限量拎沙律、餐湯同埋飯,一定夠啲大食嘅Fd飽🤤Happy Hour (17:30-21:30)大部分飲品都有得買一送一😳,我叫mocktail類平均都係$24一杯,好抵😙 叫咗Berry Mojito (入面有藍莓🫐青檸汁,薄荷溝梳打) 另一杯就係yoghurt soda,有四個味道選擇,有青蘋果🍏荔枝,桃同埋藍莓🫐,我就揀咗桃😘 記得撈勻先好飲!最後仲叫咗嗰甜品- 四莓芝士蛋糕🍰都係店員推介嘅,唯一唔好嘅係佢唔夠凍,不過唔鍾意食酸野嘅就唔

因為自己有傷口嘅關係所以無食佢好吸引嘅牛,驚有疤痕,叫咗

最後仲叫咗嗰甜品- 四莓芝士蛋糕🍰都係店員推介嘅,唯一唔好嘅係佢唔夠凍,不過唔鍾意食酸野嘅就唔好嗌呢嗰👀
2021-06-24 71 views
呢間成日行去荃灣地鐵站都見到,有日同朋友講起,終於的起心肝食下美國IBP牛隔肌 $120 200g石板燒愈黎愈多,肉眼同西冷平時就食得多,見牛隔肌個名幾特別就試下佢。佢黎到超香,我已經忍唔住即刻切開佢,仲可以自己加鹽或者胡椒。唔好睇好紅咁,其實食落岩岩好炸薯條 $58我係澱粉質怪,朋友係薯條怪,一黎到朋友話薯條好好食🤣鐵板牛個套餐包左白飯餐湯同沙律,而佢呢啲嘢都係有個自助吧比你自己出去拎,任食唔嬲😏😏Purple punch $48鍾意飲甜野嘅應該會鍾意Virgin colada $48自從上次去東涌飲完,次次見到呢杯野都要叫,仲要一路飲一路影相俾我朋友睇🤣 呢杯比起之前飲嘅佢比較重菠蘿味,都係果句啱晒女仔飲🤣🤣Happy hour mocktail 仲買一送一

美國IBP牛隔肌 $120 200g

炸薯條 $58
我係澱粉質怪,朋友係薯條怪,一黎到朋友話薯條好好食🤣

Purple punch $48
鍾意飲甜野嘅應該會鍾意

Virgin colada $48

Happy hour mocktail 仲買一送一

無限量供應的沙律, 是日餐湯和日本白飯 @$免費: 記得只要點一份主菜就能享有,,, 澳洲M5黑毛和牛板腱100g @$135: 牛肉配洋蔥放在石燒的食法, 自己喜歡幾成熟都可以, DIY, 加拿大龍蝦350g @$185: 味道沒有很特別, 漢堡扒200g @$80: 厚厚的, 挺juicy的, 炸薯條 @$58: 粗薯條, 炸得有點不夠乾爽,,, happy hour酒類都買一送一 @$68: 舒適的cafe環境, 和朋友坐著一邊喝東西, 一邊聊天是不錯的,

無限量供應的沙律,
是日餐湯和日本白飯 @$免費:

記得只要點一份主菜就能享有,,,

澳洲M5黑毛和牛板腱100g @$135:

牛肉配洋蔥放在石燒的食法,

自己喜歡幾成熟都可以, DIY,

加拿大龍蝦350g @$185:

味道沒有很特別,

漢堡扒200g @$80:

厚厚的, 挺juicy的,

炸薯條 @$58:

粗薯條, 炸得有點不夠乾爽,,,

happy hour酒類都買一送一 @$68:

舒適的cafe環境,

和朋友坐著一邊喝東西,

一邊聊天是不錯的,

2021-04-14
2021-06-08 132 views
食晏時間喺愉景新城附近,諗緊食乜好,忽然記得食過呢間小餐廳,有午市套餐抵食又幾好食,咁就決定再去開餐😆叫咗 $88嘅 午餐「鮮蝦意粉配香辣茄汁」,午餐包沙律、是日餐湯,自助無限量供應(出去攞嘅時候一定要戴口罩😷),跟午餐 加$12要咗杯「熱咖啡☕️」😆沙律菜🥗簡簡單單,我加咗芝麻醬,幾好食😋。「鮮蝦🍤意粉配香辣茄汁」裏邊有車厘茄🍒,多汁好味😋;意大利粉煮得辣辣哋腍腍哋,口味大眾化😋。熱咖啡☕️香濃好飲😋