咁滯!今日行過一間人氣餐廳,決定行火入魔,去試下佢哋既地道小食。🍜 第一口已經係“掂嗲嗲”,魚蛋彈牙得嚟唔係太腍,外皮略帶韌度,一啖落去嗌油嗌滑,真係香口到不得了。攞塊叉燒,叉燒個色澤真係好吸引,邊啖都帶著微微嘅甜味,食落有肉味,唔似啲水腫腫咁。🍖講到豉油雞,佢哋個醬汁夠哂味,但又唔會太鹹,好過癮👅。而且雞肉好嫩滑,一啄即化,真係食得出師傅係用心煮嘅。啲蘿白湯呢,清甜過爽,湯底鮮得嚟唔會太笠,好適合解解膩。總括落嚟,呢家餐廳係一個可以滿足你口腹之欲又唔需要太刻意擺枱面既好地方。餐廳內有種親切既氣氛,令人食得格外窩心。啱晒想要搵點地道中式美食既你,真心推介嚟呢度試吓!下次記得帶埋班friend仔一齊high下〜 😋💯👍

2022-10-15 1840 views
平時好少去銅鑼灣,突然屋企人話想食大閘蟹,昨晚差唔多8點行過老三陽,呢間野賣既野一向都偏貴,d 店員好多都粗聲粗氣。以前有買過糭,唔覺得特別好食,而且好貴,未食過佢號大閘蟹,最後決定買左兩隻5 兩大閘蟹返屋企蒸,紮住隻蟹條繩好粗,隻蟹望落好細,$100 蚊一隻,店員唔俾揀,好快手放入膠袋,話返去蒸18分鐘就ok, 返屋企發現有隻蟹腹部三角位發黑,蒸熟打開入面係黑色,睇到唔敢食,應該死左好耐,浪費金錢,不會再幫襯。
2022-10-14
2022-06-07 1690 views
買咗10隻糭,大概每款一隻,一直放喺冰箱未食,最近端午節正日,所以就攞出去來食。食咗一隻紫米糭,其實唔錯,所以開多一隻綠色繩嘅嚟食,一開就發現好恐怖,真係超級恐怖,差啲食到死人!!!以下真係發誓自己係講真話!打開糭葉,糭睇落唔錯,不過冇乜餡料,糯米算係做得唔錯,不過冇乜味道,成個糭只係得米同少少肉!但係最恐怖嘅事發生了:就係食食吓成口血,竟然係有一個鈎喺裏面!唉!食鈎呀!唔知點解自己咁不行,比咁多錢買糭,竟然裏面係放暗器嘅,好恐怖

2021-11-05 2229 views
又到食大閘蟹嘅時候lu... 出面太平價嘅唔敢試... 唔知貨源掂唔掂... 所以揀咗老三陽呢間老字號!雖然十月食公好d... 但現場所見全部係公... 後尾聽見有人想公乸都買d... 個職員話賣哂... 所以清一色係公!😌呢度價錢的確比出面贵... 但起碼貨源可以安心d! 4両半$100隻... 5兩$140... 5兩半$160... 仲有再上重d嘅!返屋企煮完... 一開... 蟹膏唔少... 但未去到爆膏... 不過都唔錯... 嗒得杯落!🤭整體上ok... 如果價值可以再平d就perfect喇!

整體上ok... 如果價值可以再平d就perfect喇!
2021-08-06 2486 views
一直以來 最喜歡吃的 就是老三陽的 蛋黃鮮肉粽 糯米像用醬油浸泡過 鹹蛋黃油潤 腩肉肥瘦適中 醃製的味道出色 翻熱後吃的 口感 味道 是其他牌子 比不上的 🥢🥢今天到銅鑼灣 就是去買 最美味嘅 蛋黃鮮肉粽 對上嗰次 忘記幾年前去買過 當時約30元/隻 但今天 已加到58元/隻啦!雖然貴很多 不過風味依然 超級好吃 最終買了四隻 😋😋店家除了 蛋黃鮮肉粽 還有 蛋黃鹹肉粽 蛋黃火腿鮮肉粽 蛋黃咸肉粽 紫米蛋黃咸肉鮮肉粽 甜的 桂花豆沙粽 紅豆豆沙粽 等…… 但我最愛吃的 只有蛋黃鮮肉粽 👍👍

2021-08-04
TakeAway
$200 (Other)
2021-05-23 2530 views
聞名已久的老店老三陽,但是因為自家長輩制作的家鄉咸肉粽實在太美味,所以一直沒有去嘗試老三陽的味道的想法。今年剛剛好在附近工作,所以有機會途經買來一試。外層是用透明膠真空包裝的,這樣應該可以保鮮及更衛生。翻熱方法是隔水蒸,用了15分鐘,估計12分鐘也可以。拆粽,用了6塊葉包住,以前聽長輩說4塊包成形的技術比較高手。味道:足料,口感偏軟,肉蛋米味夠香,少少偏咸,整體還算不錯,個人給80分。屬於會再次購買的食品。
今年剛剛好在附近工作,所以有機會途經買來一試。
外層是用透明膠真空包裝的,這樣應該可以保鮮及更衛生。
翻熱方法是隔水蒸,用了15分鐘,估計12分鐘也可以。

屬於會再次購買的食品。
  • 蛋黃火腿鮮肉粽
2017-07-21 11681 views
其實端午節前就已經吃光了,但忙到現在才寫食評而已。話說五月初時同事們傳閱這張表格⋯⋯雖然沒吃過老三陽粽子,但也馬上訂了一個蛋黃鮮肉粽。其實38元一個粽子也不算便宜,加上沒吃過,所以只訂了一個。同事們都訂超多⋯⋯😂不過服務挺有效率,好像兩三天就送到公司了。荷葉裹得很好,賣相不錯。蛋黃有一整顆,但分成兩半放在兩邊,跟姐姐剛好都能吃到🤤肉很新鮮,每顆糯米的味道都很平均,而且黏度十分合適,整體相當不錯~明年再買!
其實端午節前就已經吃光了,但忙到現在才寫食評而已。

其實38元一個粽子也不算便宜,加上沒吃過,所以只訂了一個。

同事們都訂超多⋯⋯😂

不過服務挺有效率,好像兩三天就送到公司了。

蛋黃鮮肉粽

荷葉裹得很好,賣相不錯。

蛋黃有一整顆,但分成兩半放在兩邊,跟姐姐剛好都能吃到🤤

明年再買!

Delivery
2016-10-28 7599 views
係雅虎團購十五隻大閘蟹,去到要打印優惠卷,OK我錯,未睇清楚條款,跟住周圍搵地方打印優惠卷,去到皇室堡十樓打印出優惠卷去到鋪頭又問買左幾多隻?原來一隻要印一張出來,都係無得摞老三陽簡直係耍人玩嘢!上月係廣隆行買左三十隻就完全唔使打印優惠卷!好先進,老三陽團購正垃圾!

2015-11-22 7315 views
秋風遲遲未起,天氣悶熱得我都快要忘了原來現在正值大閘蟹時節。趁季節將末,想再來一次大閘蟹宴,卻驚覺許多餐廳在上星期已收蟹爐,想吃便要自己買來蒸了。「九月吃雌,十月吃公。」現時是農曆十月中,吃公蟹就最好不過,也正合我意。因為憑以前經驗發現雌的肉較厚實,而公的則有較軟綿的流沙蟹黃,所以想吃蟹膏的話十月吃公的會更合時。老三陽是傳統的上海貨舖,遇上季節時大閘蟹放滿整個門口。大閘蟹按大小重量起價,有$40, $60, $80, $120甚至再貴的不等,其中$60是三両半的陽澄湖大閘蟹,$80則是三両八的太湖大閘蟹,我們選了前者,蟹腳有金毛代表是陽澄湖出品。買蟹附送紫蘇葉、煲薑茶的薑和糖,買滿$200更送蟹醋一小支,非常貼心。把蟹洗淨包好紫蘇葉,水滾清蒸約十五分鐘即成。裹著蟹的水草結很容易拆開,都不用剪。我習慣先剪蟹腳,吃了爪才開蟹蓋,等開蟹身時不會燙手之餘,內裡的蟹黃也能保溫。公蟹比較少肉,肉質頗爽滑,雖然蟹不算大,爪到第二節還是有整條肉可弄出來吃。唯一是蟹肉不夠鮮甜,只怪現在的大閘蟹多是人工飼養而非野生,這個價錢也不能要求太多。拚搏完繁複的蟹爪,終於來到蟹身,一打開是滿滿的蟹黃,可真的是鮮明的

拚搏完繁複的蟹爪,終於來到蟹身,一打開是滿滿的蟹黃,可真的是鮮明的黃色,而不是橙黃或橙紅的。蒸得剛好的蟹黃還有點流質,加上在旁有點半透明的膏狀啫喱,沾點黑醋一口咬下去,非常鮮甜味美、滑不溜口。都不用咀嚼多少,吞下去後整個口腔仍有那種鮮味,齒頰留香。所以就算繁複,先吃蟹肉後吃蟹黃,一來蟹爪比蟹身更快放涼不好吃,二來蟹黃香留在口腔便會搶過而吃不出蟹肉的味道,所以還是要把最好的留到最後。

細細品嘗了兩隻陽澄湖大閘蟹,再吃點清淡的家常豆腐、青菜和糙米,最後來一碗用附送的薑和糖滾的薑茶作結,為這攝氏三十度的晚秋添一點秋意。
  • 大閘蟹
2015-10-07 5011 views
難得十月,巡例都要應下節食大閘蟹嘅。上網做左啲 research, 九月就食蟹姆,十月就要食蟹公,於是叫左我媽去買,佢就去左老三陽買啦~佢揀左4两半嗰啲,但係都唔平,成60幾蚊隻,仲要幾貴下… 整好後一打開,正正常常囉,冇乜特大驚喜。總結,橙色蟹膏不多,但鮮鮮甜甜地,同埋都好好新鮮;而蟹肉就有彈性,有鮮味,爽口的。不過可惜都係少肉食。完。

難得十月,巡例都要應下節食大閘蟹嘅。

完。
2015-10-05 4354 views
秋風起~唔係食野味~蟹公蟹乸無得避新老三陽店內環境又企理乾淨,揀蟹都揀得舒適過人!佢啲大閘蟹真係好靚,好乾淨!蟹殻綠得有光澤,蟹身好白淨,買返屋企都唔使點樣去清潔啦!金啡色嘅爪毛,眼仔碌碌,陣陣蟹香!今次買左$40/隻同$120/隻嘅蟹公作對比,水滾入鑊蒸左20分鐘!紫蘇葉嘅香味,令整碟蟹嘅味道更上一層!先嚟拆隻細嘅大閘蟹先!但真係唔好以為平野就冇好野,信唔過自己親手揀嘅蟹,都要信老三陽呢個招牌!真係貨真假實,$40雖然細細隻,但蟹膏都唔野小咖!好新鮮,好甜美!正!!食完細蟹,當然未咁易漏足啦!跟手嚟多隻大蟹,大蟹未拆就已經成手都係蟹膏油,因為喺蒸嘅過程中已由體內分泌出膏油,拆下拆下成手都香噴噴!打開蟹蓋嗰刻!睇到啲蟹膏!!!好震撼,好興奮!爆油爆膏,蟹膏仲水汪汪,一啖啜落去!嘩!真係正到冇朋友!清香、鮮甜,蟹膏漿住舌頭⋯好漏足呀!除左蟹膏,蟹腳啲肉都好實淨,鮮甜哦短期內要食多幾轉老三陽!咁呢個蟹季先會唔枉過!
秋風起~唔係食野味~
蟹公蟹乸無得避

兩大兩細

先嚟拆隻細嘅大閘蟹先!
$40/隻蟹公
細細隻,多多膏

食完細蟹,當然未咁易漏足啦!跟手嚟多隻大蟹,
$120/隻蟹公
正!
清甜味美
蟹膏香滑

除左蟹膏,蟹腳啲肉都好實淨,鮮甜哦

短期內要食多幾轉老三陽!
咁呢個蟹季先會唔枉過!
兩大兩細
清甜味美
蟹膏香滑
  • 大閘蟹
2015-09-06 3320 views
粽子當中,最愛上海粽子,特別是鮮肉的。可是除端午節外,要買粽子一點也不容易。但若然是上海粽子,那老三陽會是個不錯的選擇。    這天路過白沙道,看見老三陽醒目的旗幟,反正打算周末窩在家裏好好宅一番,便挑了一咸一甜兩隻粽子。店員態度甚好,也許以為我是遊客吧,讓我任拍不止,還想給我一份粽子解說單。  這兩隻粽子成了周末的午餐,別看粽子身型修長,拿着挺沉的,而事實也比一般粽子飽肚。美中不足的是,兩隻粽子都有微弱的雪氣味,不過也在所難免的。  蛋黃火腿粽($32)的糯米甚黏身,吃上去米粒分明,煙靱黏膩。跟廣東粽不同的是那米身已滲進醬油的味道,吃起來份外美味。內餡更是精彩,混有咸香的金華火腿粒,還有一、兩片金華火腿片。吃到中段有原隻咸蛋黃和小塊肥肉,雖不是漏油的靚貨,但蛋黃加上火腿的咸香滲進糯米中已夠美味了。  還有一、兩片金華火腿片。吃到中段有原隻咸蛋黃和小塊肥肉($24)與蛋黃火腿粽相比,這粽子相當一般。糯米微甜,但似乎是雪藏過久了,頗為硬身,而且面層乾得有點爆開。豆沙餡挺滑身但不算香甜,且又是雪得太久感覺是走了味道。更失望的是紅豆,雖然是很大的一顆但豆粒頗硬。  雖然紅豆豆沙粽有點失準,但
粽子當中,最愛上海粽子,特別是鮮肉的。
可是除端午節外,要買粽子一點也不容易。
但若然是上海粽子,那老三陽會是個不錯的選擇。

這天路過白沙道,看見老三陽醒目的旗幟,
反正打算周末窩在家裏好好宅一番,便挑了一咸一甜兩隻粽子。

這兩隻粽子成了周末的午餐
別看粽子身型修長,拿着挺沉的,而事實也比一般粽子飽肚
美中不足的是,兩隻粽子都有微弱的雪氣味,不過也在所難免的。

跟廣東粽不同的是那米身已滲進醬油的味道,吃起來份外美味
蛋黃火腿粽

還有一、兩片金華火腿片。吃到中段有原隻咸蛋黃和小塊肥肉

雖然紅豆豆沙粽有點失準
但蛋黃火腿粽卻是相當美味
下次再訪老三陽,還是選大熱的口味為佳。
未嚐過上海粽子的食友不妨一試,也許你會愛上它的呢!
2015-09-02
TakeAway
$30 (Other)
蛋黃火腿粽
2015-09-02 1811 views
粽子當中,最愛上海粽子,特別是鮮肉的。
可是除端午節外,要買粽子一點也不容易。
但若然是上海粽子,那老三陽會是個不錯的選擇......

(此為重覆刊登,請參閱上一篇食評,謝謝)
2015-08-12
TakeAway
$32 (Lunch)
端午節就快到!又是食糭的好時機嘞!  最近,我有幸獲邀出席貴網,嚐試好幾款新推出的特色端午糭的活動!  實在有口福! 首先,嚐試了專賣上海嘉湖糭的老店 <老三陽> 的出品! 蛋黃咸肉鮮肉糭這是其中一款由上海糭演變出來的廣東糭,外型長身,以繩子包裹!糯米入口黏而帶點重口味, 鹹蛋黃甘香欠奉又無油! 夾雜豬肉尚算入味卻不算嚡口!整體不過不失!
端午節就快到!又是食糭的好時機嘞!

實在有口福!
首先,嚐試了專賣上海嘉湖糭的老店 <老三陽> 的出品!
蛋黃咸肉鮮肉糭
蛋黃咸肉鮮肉糭
糯米入口黏而帶點重口味,
鹹蛋黃甘香欠奉又無油!
夾雜豬肉尚算入味卻不算嚡口!整體不過不失!
2015-06-05
Type of Meal
Dinner
NOV.2014大閘蟹就食得多, 但係講到團購就真係第一次.因為驚團購買返o黎質素唔夠好. 最慘係, 到時大家約好, 滿心歡喜拆蟹, 點知浪費手力去拆d 唔靚o既蟹,咁就唔抵喇嘛. 好喇, 我朋友們話要試. 好, 都要試下新事物o既. 嘻每人買左兩隻5両半, 公. 一蒸個時, 慢慢已經嗅到種香味. 一蒸好, 梗係喇喇聲拆蟹. 一開個蓋, 嘩, 嘩, 嘩. 好開心呀. d 膏好靚, 好香. 好正. 白色"精"算多, 好味. (去片)總結:5両半已經好好. 聽"老三陽"d 蟹靚就聽得多, 今次真係第一次試到. 眾望所歸, 有得留低. 哈哈下年我會再買佢. 支持下嘛.
NOV.2014

大閘蟹就食得多, 但係講到團購就真係第一次.
因為驚團購買返o黎質素唔夠好.

好喇, 我朋友們話要試. 好, 都要試下新事物o既. 嘻
每人買左兩隻5両半, 公.

一蒸個時, 慢慢已經嗅到種香味.
一蒸好, 梗係喇喇聲拆蟹.
一開個蓋, 嘩, 嘩, 嘩. 好開心呀.

d 膏好靚, 好香. 好正.
白色"精"算多, 好味. (去片)
大閘蟹 - 公.
總結:
下年我會再買佢. 支持下嘛.
Waiting Time
15 Minutes (TakeAway)
Type of Meal
Dinner