記得以前同事曾經帶我去灣仔的老北京吃午餐,那個時候就對這間餐廳的食物很深刻,所以最近再跟前同事去另一間老北京的分店 - 銅鑼灣分店吃晚餐。 餐廳長這樣。 檯面長這樣。 Menu長這樣。是不是很有質感? ☺我們點了品嚐了他們的酸菜魚(小)和韭菜豬肉水餃(煎),還有京燒羊肉和普洱茶。 ☺酸菜魚酸菜魚的湯汁喝起來一點都不會咸,而且加上酸菜的酸味和魚的鮮味,讓人回味無窮! 😍另外魚肉跟菜完全吸收了湯汁,吃起來鮮甜美味!! 韭菜豬肉水餃(煎)餃皮煎得酥脆,內餡豬肉和韭菜的比例剛剛好,味道很香,非常適合當作開胃菜。京燒羊肉肉質鮮嫩,口感細膩,我覺得不搭配上醬料也很夠味。普洱茶喝起來挺滑順,茶味不會過濃,所以如果怕晚上喝茶會睡不著的人也可以放心地喝。

餐廳長這樣。

檯面長這樣。

Menu長這樣。是不是很有質感? ☺

酸菜魚

另外魚肉跟菜完全吸收了湯汁,吃起來鮮甜美味!!

韭菜豬肉水餃(煎)

京燒羊肉
肉質鮮嫩,口感細膩,我覺得不搭配上醬料也很夠味。

普洱茶

2023-05-15
  • 酸菜魚
  • 韭菜豬肉水餃
  • 京燒羊肉
2023-05-12 168 views
平時都比較少吃北京菜,這天收工就來到銅鑼灣試試這一間老北京,餐廳顧名思義主打北京菜,裝修的格局也很有中式風味,而且座位很寬敞坐得很舒適。我們二人點了北京烤鴨、雞絲粉皮、糖醋小排骨、酸溜大白菜和雜錦炒飯。北京烤鴨(半隻)一上菜的時候,已經聞到濃濃的油香味,金黃色的烤鴨皮脆卜卜,而且還帶有一些鴨肉 ,肉嫩多汁。用最傳統的方法,配上面皮,京蔥青瓜和甜醬一起進食,非常的美味可口!值得推介!前菜雞絲粉皮,份量很足夠,雞肉嫩滑,雞味濃。配上香氣十足的麻醬和煙靭的粉皮,搭配在一起進食,很美味,而且很清新!糖醋小排骨,這一個排骨非常有特色,在其他地方暫時吃不到。經過油炸的小排骨,外脆內嫩,再用上餐廳特製的甜酸醬落鑊炒,非常的黎,也很美味!建議大家要試一試!酸溜大白菜,餐廳用酸酸的醬汁去炒新鮮的大白菜,味道很可口,而且也不會吃出大白菜的青味。非常易入口。而且大白菜已經煮得非常的𣺉,很入味。酸酸辣辣的非常好吃!雜錦炒飯,一上菜就看得出很有鑊氣,能夠看到冒出的水蒸氣。簡單的食材炒出一個很美味的飯。當中有蝦仁、三色豆、臘肉、雞蛋等,色彩豐富。主要鹹香的調味,令整個炒飯非常惹味,很好食!餐廳環境闊落舒適,適合一

北京烤鴨(半隻)

餐廳環境闊落舒適,適合一家大細或者和朋友聚會,而且侍應的服務態度很好!
2023-05-12 134 views
銅鑼灣好多不同菜式嘅餐廳,上樓和商廈嘅餐廳都唔少,今日就揀咗呢間北京風味嘅餐廳。銅鍋涮寧夏灘羊/雪花肥牛第一次響香港食咁傳統的特色北京涮鍋。同台式港式火鍋不同,個湯底好清,有啲薑片,大蔥,蝦米,杞子同埋紅棗。火鍋醬料係麻醬,可以再按自己喜好加入芹菜芫荽粒,腐乳醬,韭菜花醬同埋辣椒油。羊肉同牛肉博博一片,放入鍋裏涮兩至三下就食得,羊肉鮮嫩,肥瘦適中。牛肉色澤鮮亮,肉味香。肉片沾上自己調味的麻醬,好香。小籠包一籠6個,外觀都可以,入口唔錯,夠熱,餡料份量大,湯汁鮮味,我地兩個好快食哂。大蔥豬肉餡餅專登點黎懷緬下以前去北京旅行下午茶食,呢度做得都唔錯,外皮烘得金黃色,少少焦脆,皮唔算厚,餡料方面,豬肉同蔥比例分配得平均,好juicy, 味道香口且濃郁。老北京炒飯簡單的醬油葱花蛋炒飯,但味道一點都不普通,特別的香,果然係less is more。高力豆沙中式甜品都算係我最鍾意既一款,都冇令我失望,上枱即食,d砂糖咬入口,少少脆,蛋白外層食落好鬆軟,入面豆沙綿密,甜度剛好,做得唔錯既甜品。呢間小店算係做得唔錯,食落都好有老北京既味道,我們兩個人因為怕食唔晒無點到烤鴨,不過我見第二枱點咗,賣相都好

銅鍋涮寧夏灘羊/雪花肥牛

小籠包

大蔥豬肉餡餅

老北京炒飯

高力豆沙

呢間小店算係做得唔錯,食落都好有老北京既味道,我們兩個人因為怕食唔晒無點到烤鴨,不過我見第二枱點咗,賣相都好吸引,下次可以同多啲朋友試吓。
朋友想食中菜同北京烤鴨,見呢間「老北京」係銅鑼灣日子都唔短,位置係渣甸中心亦都十分方便,一於訂位試下酸菜魚魚似係鯇魚,肉質唔夠滑同都幾腥下😖,辣度唔算辣,但整體較油,唔係好食度酸辣個種刺激既味道老醋哲頭海哲頭都幾爽,仲有青瓜,加上蒜蓉、芫荽& 醋,又酸又醒胃既涼拌乾煸四季豆四季豆炒得幾有鑊氣,帶微辣,幾惹味糖醋小排骨豬肉有d膻,糖醋醬汁比較稀,唔係成個醬汁黏住排骨既食法,可能是北京既味道,但我就覺得一般麻辣粉皮粉皮煙韌爽滑,仲有青瓜,麻辣就略嫌唔夠麻同香北京烤鴨半隻烤鴨個皮唔夠香,食唔到鴨既膻香,塊薄餅皮凍得好快,一凍就好易變硬,有點失望高湯小籠包個皮好厚,小籠包就係食入面既湯汁,但無湯汁,唔好食酸辣湯微辣既酸辣湯迎合返港人口味,唔太杰,不錯老北京炒飯京蔥、蛋同豉油炒飯,飯炒得唔夠乾身,同埋都幾細碟拔絲兩食拔絲就係用高溫整溶d糖後拉成的,拉得好幼細,食落好似食緊嘉年華既棉花糖既味道,兩食係有香蕉同蘋果,如果想脆皮d可以放入冰水入面,都幾好食整體食物都麻麻同偏油,要麻既唔夠麻,要酸既唔夠酸,應該唔會有第二次😅

老醋哲頭

乾煸四季豆
四季豆炒得幾有鑊氣,帶微辣,幾惹味

麻辣粉皮
粉皮煙韌爽滑,仲有青瓜,麻辣就略嫌唔夠麻同香

北京烤鴨半隻

高湯小籠包
個皮好厚,小籠包就係食入面既湯汁,但無湯汁,唔好食

酸辣湯
微辣既酸辣湯迎合返港人口味,唔太杰,不錯

老北京炒飯
京蔥、蛋同豉油炒飯,飯炒得唔夠乾身,同埋都幾細碟

拔絲兩食

2023-04-19 1191 views
同friend 食飯次次都打邊爐放題,今次轉吓新嘢同樣烚吓烚吓,不過食北京涮羊肉。有別於港式放題火鍋湯底勁多花款,採用傳統銅火鍋湯底,湯底較清只加上杞子、紅棗和京蔥。主要調味當然唔係用一般港式火鍋醬油,而係京式傳統經典麻醬底,自行添加芫荽唐芹粒帶出香味。想味道重一點,更可加上韭菜醬,腐乳和辣椒油,wow 超正嘅混醬油碟,配羊肉實在冇得頂👍🏻👍🏻👍🏻店家提供「寧夏灘羊」,肉質很柔軟,羊肉卷獨有的羶味也很溫和,配上傳統醬油令味道更鮮!所以覺得醬料是靈魂所在!雪花肥牛涮羊肉之餘,都試吓涮牛肉先。味道唔錯,一放滾湯就可以即吃,牛油適量不會太肥。京式片皮鴨(半隻)片皮鴨熱辣辣,皮烤得好脆,鴨肉酥香,配料熱辣辣嘅嬤嬤皮,夾著蔥白絲、青瓜絲、沾上海鮮醬就簡單美味極了!😋👍🏻凍豆漿,熱豆漿雖然較喜歡飲凍嘢,不過今次真係要推介熱嘅豆漿。熱豆漿超極濃郁又唔太甜,回過頭來再飲就有一層豆漿皮在面,絕對真材實料!另外仲有點了一些配料放湯。手工麵條帶點煙靭,粗糙不規則很有風味!冰豆腐絕對可以吸滿湯汁醬汁。菠菜苗鮮嫩,配合清清哋嘅湯底啱啱好👍🏻老醋蜇頭精彩的手工冷盤。海蜇頭勁爽脆,同樣拍青瓜也夠脆,老醋酸得來好有層
寕夏灘羊

凍豆漿,熱豆漿

冰豆腐
冰豆腐絕對可以吸滿湯汁醬汁。
菠菜苗鮮嫩,配合清清哋嘅湯底啱啱好👍🏻
老醋蜇頭
精彩的手工冷盤。海蜇頭勁爽脆,同樣拍青瓜也夠脆,老醋酸得來好有層次。
食物很滿意,環境舒適有半獨立房間私隱度高但不侷促,那種格局有點四合院小偏廳古雅風。店員服務殷勤有禮,會想再來的餐廳系列🍽️👍🏻

寕夏灘羊
2023-04-12 239 views
💥少有北京菜半自助餐📍老北京|銅鑼灣📍人均消費 $ 6 X#CL銅鑼灣 #CL四圍食 ⚪️⚪️⚪️⚪️⚪️⚪️⚪️⚪️⚪️⚪️平日晏晝先有得食嘅半自助餐,可以喺20幾個主菜入邊揀一款,之後其他就可以自取✨湯同飯都係任裝,另外有啲包點、菜心、涼拌蓮藕、水果🍉💟 糖醋魚片 味道酸酸甜甜幾開胃🥰一碟大約有4舊,只係略嫌唔夠脆,如果香口啲有更正🧏🏻‍♀️💟雞絲粉皮胡麻醬撈雞絲粉皮不過雞絲偏少,自己加啲蓮藕落去辣辣地仲好食🤤🤟🏻不負責任點評好味道🌕🌕🌕🌕🌕🌕🌕🌗🌑🌑性價比🌕🌕🌕🌕🌕🌕🌖🌑🌑🌑回頭率🌕🌕🌕🌕🌕🌕🌕🌘🌑🌑(十粒為滿分)⚪️⚪️⚪️⚪️⚪️⚪️⚪️⚪️⚪️⚪️
💥少有北京菜半自助餐

性價比🌕🌕🌕🌕🌕🌕🌖🌑🌑🌑
回頭率🌕🌕🌕🌕🌕🌕🌕🌘🌑🌑
(十粒為滿分)

⚪️⚪️⚪️⚪️⚪️⚪️⚪️⚪️⚪️⚪️
中菜我真係比較少食,覺得太似家常便飯!😜呢一晚朋友約我食飯,點名想食中菜🔗所以朋友帶左我試這家位於銅鑼灣的老北京📍-這家地點方便,環境比較傳統中式的設計🤎🧡食物方面,以中菜同北京菜為主的!朋友點名想食北京填鴨🥢所以我地點左半隻!鴨的份量都幾多,而且肥瘦適中,啖啖肉💯配圭薄薄的皮同醬一齊食,的確好食!我自己特別鍾意多醬😋而且唔會太膩呢🔎只係2個人有D太大份😛我覺得要食經典菜式!-另外,我地點了蔥油海蜇做小食❤️滿滿既蒜同蔥油味💚係岩我個人口味!凍食夠晒開胃!😋-想試傳統款我地點了老北京炸醬麵🍜麵既份量都好多,麵質偏厚身🥢有D似將唔同材料一齊既麵, 不過就無肉,鍾意食肉既朋友要留意‼️-怕唔飽我地仲點左韮菜豬肉水餃🥟呢個真係家常選擇,不過饀料都多,唔錯!🥬-滿足的晚上,中菜都幾有新鮮感💯這家有茶位的,大家要留意呀❗️我覺得岩同家人或是人多的時間去可以試到更多款式♥️
中菜我真係比較少食,覺得太似家常便飯!😜
呢一晚朋友約我食飯,點名想食中菜🔗
所以朋友帶左我試這家位於銅鑼灣的老北京📍
這家地點方便,環境比較傳統中式的設計🤎🧡
食物方面,以中菜同北京菜為主的!
朋友點名想食北京填鴨🥢所以我地點左半隻!
鴨的份量都幾多,而且肥瘦適中,啖啖肉💯
配圭薄薄的皮同醬一齊食,的確好食!
我自己特別鍾意多醬😋而且唔會太膩呢🔎
只係2個人有D太大份😛我覺得要食經典菜式!
另外,我地點了蔥油海蜇做小食❤️
滿滿既蒜同蔥油味💚係岩我個人口味!
凍食夠晒開胃!😋
想試傳統款我地點了老北京炸醬麵🍜
麵既份量都好多,麵質偏厚身🥢
有D似將唔同材料一齊既麵,
不過就無肉,鍾意食肉既朋友要留意‼️
怕唔飽我地仲點左韮菜豬肉水餃🥟
呢個真係家常選擇,不過饀料都多,唔錯!🥬
滿足的晚上,中菜都幾有新鮮感💯
這家有茶位的,大家要留意呀❗️
我覺得岩同家人或是人多的時間去
可以試到更多款式♥️
韮菜豬肉水餃
茶位
2023-03-29
$280 (Dinner)
韮菜豬肉水餃
茶位
  • 北京烤鴨
2023-03-24 157 views
▫️同屋企人食飯多數都係揀中菜,始終岩老一輩口味多啲💁🏻‍♀️ 今次就去左銅鑼灣一間正宗中菜館,裝修風格幾有傳統氣派😳🫖 茶位 $15/ 位▫️一坐低店員會先問飲咩茶,揀左菊花🌼 茶味幾清香🍵🍜 酸辣湯麵 $88▫️即叫即煮熱辣辣飄晒煙♨️ 麵條係粗身上海麵,麵質幾彈牙🍜 酸辣湯都幾足料好豐富,味道偏酸,如果辣多少少會更好🌶◻️ 鍋塌豆腐 $108▫️豆腐外層煎香左,內層實淨但滑溜,醬汁幾鮮甜👏🏻🐔 香酥雞 (半隻) $168▫️原本想叫烤鴨可惜賣晒🥹 要左半隻雞,份量都幾多😯 肉質較結實,皮夠薄脆🍗

🫖 茶位 $15/ 位
▫️一坐低店員會先問飲咩茶,揀左菊花🌼 茶味幾清香🍵

🍜 酸辣湯麵 $88

◻️ 鍋塌豆腐 $108
▫️豆腐外層煎香左,內層實淨但滑溜,醬汁幾鮮甜👏🏻

🐔 香酥雞 (半隻) $168

认识我的朋友都知道我超爱吃北京烤鸭,所以在香港我也试过好多正宗的北方菜。被北京的朋友推荐来了这家名叫老北京的店,想着朋友北方人,他说好吃的一定不会错。 这个地方如果不是朋友介绍来,我可能不会发现。一进来环境非常的有北京气息,古香古色的。餐牌一看,更加更加确定,绝对是正宗的北方菜。 我们点了一份半只北京烤鸭,北京烤鸭的皮非常的酥脆,配上酱汁蒜头和黄瓜卷在一起,好吃绝了。他们家的面粉皮非常有嚼劲,配上烤鸭的鸭皮炸的很酥脆,又不油腻,个人感觉非常推荐。 我们另外点了北京菜必点的孜然羊肉。一来补补身体,二来我对孜然羊肉的这种煮法是非常喜爱,完全超我预期,这羊肉太好吃了。 主食我还是喜欢鸡丝粉皮,凉皮跟鸡丝还有一些黄瓜丝配上花生酱拌在一起,非常的开胃。 最后甜品我们点了拔丝香蕉和拔丝番薯,香皮非常的酥脆好吃,个人更爱拔丝香蕉,虽然有点甜,但吃北京菜不吃拔丝系列总是觉得差了那么点意思。老北京 (铜锣湾)铜锣湾渣甸街50号渣甸中心5楼

老北京 (铜锣湾)
铜锣湾渣甸街50号渣甸中心5楼

2023-03-06 139 views
朋友外國返嚟,大家想搵中菜食,銅鑼灣《老北京》是不錯的選擇,先來一個北京傳統火鍋,配牛肉及羊肉,再加多個必食北京菜。傳統窩火鍋~銅爐上,好有傳統風格,湯底清清地。雪花肥牛~新鮮刨起,夠肥美,件件一淥即熟。羊肉片~北京涮涮羊肉都係要點嘅,羊肉騷味好香。冰豆腐~豆腐放入冰箱就會變成冰豆腐,入口比較爽滑,並不是一般新鮮豆腐的軟滑,沾一些麻醬更美味。手工麵條~感覺有少少似上海麵烏冬,呢個手工麵條入口比較煙韌,加入麻醬香蔥一樣美味。芝麻燒餅~即叫即做,香脆可口。酸甜松子魚~這個確實不得了,好大條好大條,松子魚 魚肉解開,沾滿松子,炸完再加甜酸汁,賣相相當美味,食落更可口,完全無骨,最喜歡這個。
傳統窩火鍋~
銅爐上,好有傳統風格,湯底清清地。

雪花肥牛~
新鮮刨起,夠肥美,件件一淥即熟。
羊肉片~
北京涮涮羊肉都係要點嘅,羊肉騷味好香。
冰豆腐~
手工麵條~
芝麻燒餅~
即叫即做,香脆可口。
酸甜松子魚~
2023-02-28
Dinner
朋友之前好幾年前去過北京exchange,最近有點掛住北京菜。最近他發現銅鑼灣有一間主打北京菜,即刻叫埋我一齊去食,以慰佢嘅思念之情。<北京烤鴨半隻> $258嚟得食北京菜,點可以唔叫北京烤鴨,除咗主角烤鴨之外,配料有青瓜、烤鴨醬同埋蔥絲,鴨肉單食已經足夠香口,用薄餅包裹烤鴨肉,再加上青瓜、蔥絲和烤鴨醬醬汁,配料就中和咗鴨肉嘅油膩感,使味道變得清爽。<高湯小籠包> $70/6小籠包size唔算大,正好可以一口一個,皮薄餡靚,點上醋汁、加啲姜絲一同入口剛剛好。<老北京銅鍋涮羊肉> $138(配料額外收費)朋友嫌唔夠喉,於是我哋決定叫埋火鍋,傳統北京銅火鍋一上枱,就見到清澈嘅湯底,清湯底用料簡單,有紅棗、杞子、大蔥、薑、蝦米等,畢竟清湯先能夠突顯出肉嘅質感。特別想提一提火鍋嘅醬汁,分別有辣椒油、腐乳同韭菜花,我哋另外叫多咗個傳統醬料——芝麻醬,侍應同我哋講可以將上面三種醬汁隨個人喜好加入芝麻醬內並攪勻,別有風味。配料種類豐富,肉類分別叫咗寧夏灘羊、魚片同埋雪花肥牛,寧夏灘羊擺盤精緻,肉質呈粉紅色,脂肪並唔算多,放入湯中輕輕灼熟,口感柔軟,比以
<北京烤鴨半隻> $258
<高湯小籠包> $70/6
<老北京銅鍋涮羊肉> $138(配料額外收費)
特別想提一提火鍋嘅醬汁,分別有辣椒油、腐乳同韭菜花,我哋另外叫多咗個傳統醬料——芝麻醬,侍應同我哋講可以將上面三種醬汁隨個人喜好加入芝麻醬內並攪勻,別有風味。配料種類豐富,肉類分別叫咗寧夏灘羊、魚片同埋雪花肥牛,寧夏灘羊擺盤精緻,肉質呈粉紅色,脂肪並唔算多,放入湯中輕輕灼熟,口感柔軟,比以往食過嘅羊肉味更為突出;魚片鮮美滑嫩,值得一叫;雪花肥牛顏色相比羊肉更為深色,薄薄一片好快就淥熟,沾點醬汁同樣不俗。另外亦叫咗唔少木耳、凍豆腐、金針菇、津白、土豆片等蔬菜,蔬菜吸收咗湯底精華,鮮美無比。
2023-02-22 189 views
朋友見我上次食片皮鴨影相影得咁開心,又話鍾意呢度嘅裝修好有特色,於是想同我一齊食返餐。大家lunch都食得有啲飽,所以我哋嗌過涼拌輕食同埋重點出擊片皮鴨。涼拌翡翠絲萵笋絲爽口,食落有口感,麻油味好香濃,是一道令人開胃的涼拌。北京烤鴨水準依然👍🏻餅皮質地不錯,上枱時熱騰騰。鴨色澤紅潤,鴨皮很香脆,入口油香。另外備有青瓜條、京蔥、甜麵醬,不夠的話可以添加,把這些佐料放在熱烘烘的餅卷上捲起品嘗,真的很好吃。又因為青瓜條味道清新,所以多吃也不覺得很肥膩。溫馨建議,如果想坐卡位,建議先打去餐廳預先訂枱。

涼拌翡翠絲

北京烤鴨

溫馨建議,如果想坐卡位,建議先打去餐廳預先訂枱。
  • 北京烤鴨
2023-02-03 270 views
未知是否農曆新年的關係在家不停吃蘿蔔糕,這段時間一直都想食中餐,左揀右揀後最後決定食北京菜。嚟到老北京風味家常菜,當然要點返一D家常小菜,選擇咗嘅食物包括:- 紅燒豆腐- 糖醋小排骨- 白菜豬肉餃(選擇咗煎餃)- 酸辣湯麵糖醋小排骨如果鍾意食酸酸甜甜嘅食物,一定要點這款糖醋小排骨,排骨唔會太大舊可以令到糖醋嘅味道更加入味,最重要係骨肉嘅比例啱啱好,唔會話只係食到骨或成舊肥豬肉咁,而且一坐底都聽到有兩三枱食客都點呢一款,可想而知呢個糖醋小排骨係呢度嘅招牌菜。紅燒豆腐一向鍾意食豆腐嘅我,當然唔會放過試吓呢一度嘅紅燒豆腐。豆腐嘅大小剛好一啖食到,芡汁不會太油,配料冬菇六很滑,鍾意豆腐嘅人都可以試吓。煎白菜豬肉餃呢個就無咩驚喜酸辣湯麵呢個都值得一試,酸辣比例適中,而且明顯係即煮,麵質彈牙。總括:可以再回頭食。

- 紅燒豆腐
- 糖醋小排骨
- 白菜豬肉餃(選擇咗煎餃)
- 酸辣湯麵

呢個就無咩驚喜

酸辣湯麵
呢個都值得一試,酸辣比例適中,而且明顯係即煮,麵質彈牙。
酸辣湯麵

總括:可以再回頭食。
2023-01-31
$236 (Dinner)
2023-01-16 1375 views
銅鑼灣這間老北京都想來食很久了,今日來到銅鑼灣,終於一償所願。餐廳於枱與枱之間間隔了屏風,座位寬敞,裝修雅緻舒適。一出電梯門,就見到這個老北京冬天最愛的老北京銅鍋涮羊肉,坐下第一時間先食個熱呼呼的羊肉鍋,湯底裏面有紅棗、杞子、大蔥……等,湯底暖身。涮羊肉的秘製醬料也頗特色,有腐乳、韭菜花、辣椒油、蔥及芫茜、腐乳等。羊肉顏色鮮豔,油花分佈均勻,切得頗薄,點上老北京的特製醬汁,當真 讓我感覺到老北京涮羊肉的風味,羊肉油滋分布均勻,入口軟淋且羊肉頗香。芹菜豬肉水餃既然是北京菜我都好想試下北京的 傳統特色的芹菜豬肉水餃,中國香芹菜的味道特別香,伴著豬瘦肉,特別香。酸辣湯麵酸辣湯麵是北京菜必食,裏面木耳絲、竹筍絲、豆腐、肉絲,味道酸辣惹味,口感爽脆軟滑。高湯小籠包 小籠包也是京菜必食之一,個頭不大,一口一個,皮非常薄,面湯汁剛剛好,很鮮味!餐廳環境舒適,服務不錯,至於質量及味道都頗滿意!

餐廳於枱與枱之間間隔了屏風,座位寬敞,裝修雅緻舒適。

芹菜豬肉水餃

高湯小籠包

餐廳環境舒適,服務不錯,至於質量及味道都頗滿意!
男朋友投訴近排食太多西餐,要求我搵間正宗中菜館,於是我靈光一閃諗起它「老北京」踏入菜館一刻已經感受到全統中菜館的踏實感。這裡面積不大,間有卡位及箱房等,建議客人必須要預早訂位。打開餐牌速看一片,有些餸菜名字從未在我的腦海出現過,菜名已經令我大開眼界,看英文翻譯就略知是什麼菜式了。我們先點了小菜,但見天氣咁凍就同時加了窩子打邊爐,一舉兩得!老山東手撕雞$148 半份已經超有份量,鷄肉帶有煙燻香氣,鷄肉中混入了青瓜絲令口感更豐富。再加上小許醬油提鮮,啖啖肉令我食到停唔到口。糖醋里脊 $118冇骨里脊肉也是首次吃,先將脊肉泡油再上汁,酸甜汁將脊肉包圍,開胃,好吃!冇骨的感覺也是太爽吧!高湯小籠包$70 並沒有華麗的外表,甚至外皮也是厚厚的,味道正正常常,沒什麼驚喜位。重頭劇開始以刷羊肉的湯窩奉上特別有感覺湯底不花巧,基本上是白水加入紅棗、大蔥、杞子,薑、蝦米等。同時也附上三款醬料腐乳、韭菜花、辣椒油大概是北方人喜歡用的調味醬平時不多吃羊的也必試了𡨴夏灘羊$268一圈圈的薄切羊肉排得好精美,呈現粉紅色脂肪為不多,將它溫柔地放在湯中灼熟,咀巴感受到那種軟稔,輕輕的羊酥味滲進味蕾,沒有太多油膩感,
「老北京」

踏入菜館一刻已經感受到全統中菜館的踏實感。

這裡面積不大,間有卡位及箱房等,建議客人必須要預早訂位。

老山東手撕雞$148

再加上小許醬油提鮮,啖啖肉令我食到停唔到口。

糖醋里脊 $118

高湯小籠包$70

重頭劇開始
以刷羊肉的湯窩奉上特別有感覺
湯底不花巧,基本上是白水加入紅棗、大蔥、杞子,薑、蝦米等。
同時也附上三款醬料

腐乳、韭菜花、辣椒油
大概是北方人喜歡用的調味醬

平時不多吃羊的也必試了
𡨴夏灘羊$268

一圈圈的薄切羊肉排得好精美,呈現粉紅色脂肪為不多,將它溫柔地放在湯中灼熟,咀巴感受到那種軟稔,輕輕的羊酥味滲進味蕾,沒有太多油膩感,羊肉更有保暖作用,難怪每枱打邊爐的客人也必吃。

雪花肥牛$248

雪花肥牛的花紋也是太迷人了吧,十分通透,色澤鮮艶,牛肉只須輕輕一灼已經足夠,個人不加醬料,因為喜歡牛肉的原味道,肉味香濃,不須修飾的展現出來。

蔬菜也不能缺
金針菇$48
牛栢葉 $100
凍豆腐$48
津白$48

吃碗暖胃薑汁湯圓作結。

飲飽食醉,滿足的一晚。