2017-02-07 199 views
呢度我諗大大話話都起好咗超過半年喇,我今日先第一次黎,仲發現到呢一間我上一次喺沖繩發現嘅卡樂b專門店呢度都有,咁點都要去朝聖下嘅。嗌咗個避風塘味嘅薯片,隔住玻璃睇佢哋將薯片新鮮炸起,薯片經過輸送帶瓊油,再將瓊乾嘅薯片用風扇風乾,再續塊砌入個碗入面, 仲以為佢即炸即食會熱辣辣添,點知第一塊擺入口經已凍哂。個避風塘嘅味道有啲似媽咪麵包味粉,而個薯片厚得嚟又唔夠脆,無論味道脆度同埋口感,即炸即食都唔及一包包嗰啲好食,失敗。
2017-02-05 196 views
The chips have nothing to surprise me but the overall quality is satisfying: crispy and mild salty. And the ice cream is so rich of milk flavour and the texture is so silky and you gotta try one!
2017-02-01 246 views
之前排隊排長龍,一直冇機會食,呢排可以隨意去買去食!係日本東京都有食過,唔知香港係米一樣呢?menu都有幾多set!薯片炸起左放係度!芝士薯條配汽水,店員會即整,仲雙手遞俾你,好有禮貌!!薯條的確係好新鮮,真係有粒粒芝士係薯條度架,睇到食到,好脆又美味,係香港都可以食到!
之前排隊排長龍,一直冇機會食,呢排可以隨意去買去食!
係日本東京都有食過,唔知香港係米一樣呢?
menu都有幾多set!
薯片炸起左放係度!
芝士薯條配汽水,店員會即整,仲雙手遞俾你,好有禮貌!!
2017-01-23 478 views
寒冷既晚上去左灣仔利東街初嚐大名鼎鼎既卡樂b薯條利申:薯條大愛者😎😎😎當晚去到利東街叫左一客芝士薯條($3x)同埋一樽果汁(跟薯條就加$9)薯條份量頗細對於我呢d薯條愛好者唔洗5分鐘就可以ko左佢薯條係新鮮熱辣辣既不過唔洗等好耐 等左大概2分鐘讚 芝士就應該係炸既時候 已經同埋油融入薯條度所以係唔會見到咩呀拉絲 咩呀芝士醬個d所以食每一啖薯條都會有芝士味呢個方式既芝士薯條比起點醬 更加方便 更加好味因為唔怕凍左d芝士硬晒 又唔怕好膩like👍🏻👍🏻呢度係芝士味薯條係唔會太濃反而係淡淡係芝士香不過脆度就唔及平時包裝薯條呈現外小脆 內小酥軟
芝士薯條
寒冷既晚上

去左灣仔利東街初嚐大名鼎鼎既卡樂b薯條

利申:薯條大愛者😎😎😎

當晚去到利東街

叫左一客芝士薯條($3x)同埋一樽果汁(跟薯條就加$9)

薯條份量頗細

不過脆度就唔及平時包裝薯條

呈現外小脆 內小酥軟
2017-01-22
Waiting Time
2 Minutes (Dine In)
Type of Meal
Last Night Supper
芝士薯條
2017-01-22 372 views
記得上年剛開業,差唔多成日有人龍,過左好一段時間,熱潮已過,唔洗迫, 係時候去幫襯呀。 由零食物語同Calbee合作而成的概念零食店,店子分了上下層,上層是零食體驗工作坊,下層是零食店,店內有不少日本零食,還有不少calbee的精品,主力當然是即炸薯片。 有薯片、薯條及雪糕買。 透明開放式廚房,看到薯片的製作過程。 香港店限定-避風塘香辣薯片,$29,鮮炸的薯片,要了波浪形,薯片微熱,口感上比較厚身,尚算香脆,薯片上灑了香辣粉,味道好辣,不過都幾好味呀。 香港灣仔皇后大道東200號利東街地下G14-15號

有薯片、薯條及雪糕買。

透明開放式廚房,看到薯片的製作過程。

香港灣仔皇后大道東200號利東街地下G14-15號
Waiting Time
10 Minutes (TakeAway)
之前去首爾旅行時,在弘食過現製現炸的蜂蜜牛油薯片,至今仍回味 ... 現在唔需去首爾或日本至有新鮮現炸的薯片食 灣仔利東街的 Okashi Galleria x Calbee Plus 都有得食喇 !!! Okashi Galleria x Calbee Plus 其實去年 3 月已開幕,不過最近至幫襯 ... 這店是卡樂 B 於日本海外的第一間 Calbee Plus 分店 門口處有個透明玻璃開放式廚房,可以見到新鮮薯片和薯條的製作過程 當然還可以親嚐新鮮即炸薯片和薯條 這日就試了香港店期間限定的 ... 蜂蜜牛油味薯片 + 日本 3.5 生乳軟雪糕 HK$45 現炸的薯片薯香撲鼻,波浪型食落去較有口感,蜂蜜牛油味香脆又唔會太油膩 我就鍾意點少少軟雪糕一起食,香脆咸甜又暖又凍,好邪惡呀 !!! 店內更有卡通精品和零食專區 ** 以上分享是以我的口味、喜好和感受作出分享和感受,一試 / 合用與否請自行決定

現在唔需去首爾或日本至有新鮮現炸的薯片食

當然還可以親嚐新鮮即炸薯片和薯條

店內更有卡通精品和零食專區

2016-11-13
Type of Meal
Tea
  • Calbee 蜂蜜牛油味薯片
2016-12-12 1344 views
前日咁岩係灣仔做完野,搵食時經過見到有新鮮即炸卡樂b,就即刻去試下同包裝薯片有咩分別~見到個樣已好伏咁,芝士醬賣相好唔吸引,亦完全唔明點解佢會叫雙重芝士,可能係佢吱左2層芝士醬掛😥 但始終有一半薯片係冇醬,以為可以問佢加d醬啦,點知店員話唔得🙄 原味薯片=完全冇味薯片,唯有快快食完走但薯片係好脆既,雖然叫做即炸,但薯片只係超微暖,冇下次

但薯片係好脆既,雖然叫做即炸,但薯片只係超微暖,冇下次
雙重芝士薯片
2016-11-05 1275 views
Calbee 由細食到大,今次係H.K.開間餐廳,點都要來試下! 去到叫左個Calbee 薯片再加D朱古力醬,仲有雪糕,哩幾樣都係我既至愛,唔知加埋食係咩味呢?好期待! 上到枱賣相一般,試下加埋3樣野一齊食,都ok,無咩特別!不過試下都無況!
2016-11-01 931 views
Calbee專門店 喺香港已推出一斷時間 今日就黎朝下聖先啦!試左芝士同避風堂口味,特別推介避風堂口味!除左因為係香港限定之外,剛炸起的香脆可口 辣咸交替 真令人回味無窮呢!😍

2016-10-26 869 views
Okashi galleria X calbee plus 開舖已有一段時間,初初來大排長龍,排到門外,起碼要等半小時才可吃到新鮮現炸薯片。今天,已經不用排隊了。今次試了香港店限定,蜂蜜牛油味薯片+日本3.5牛乳軟雪糕 $45。軟滑雪糕+薯片,一甜一咸,特別的感覺。雪糕依舊軟滑,奶味濃郁。蜂蜜牛油味薯片反而沒有吃到甜,偏咸,不太好吃。香港人總是一窩瘋,當熱潮已過,實在要想想對策,才可保持熱度。
2016-10-22
Waiting Time
8 Minutes (Dine In)
$45 (Other)
2016-10-24 628 views
牛油蜜糖味 x 3.6 牛奶軟雪糕牛奶雪糕頗甜,奶味重唔太水但好快溶薯片新鮮炸起但因為有"浪"油同快速風乾所以好爽脆唔油。每片都好太片,size平均。味粉分佈平均而且重手,所以味道好濃好重。
牛油蜜糖味 x 3.6 牛奶軟雪糕
牛奶雪糕頗甜,奶味重唔太水但好快溶
味粉分佈平均而且重手,所以味道好濃好重。
TakeAway
2016-10-16 1058 views
飽餐過後,朋友說還是想到 Okashi Galleria x Calbee Plus 買個薯條過下口癮。看見店內沒有人龍,即買即吃,點了芝士味薯條及富果樂+日本 3.5 生乳軟雪糕。
薯條送上時,新鮮熱辣,可能香氣實在太誘惑,就給路過的小昆蟲,先吃為快,一頭栽的飛往薯條群內,即時告知店員,店員呆看著薯條並没有即時反應,回過神來,才將之取回。
一會,新鮮熱辣的薯條再送上,一口咬下,果然薯味香濃,外層炸得酥脆,內裡口感輕盈軟綿,但芝士味偏淡。
富果樂+日本 3.5 生乳軟雪糕,層層相間的加入水果穀物營養麥片,多添了營養之餘,口感亦更多元,而且麥片相當鬆脆,雪糕亦十分軟滑,但牛乳味道也是偏淡。
這兩款食物,亦算美味,但份量輕盈,以 $34 買下的這杯薯條,賣相實在太迷你,確實只能過下口癮。

2016-10-15
2016-10-10 446 views
嘩!將啱啱岀世的薯片bb放入口😍正呀🔥 但熱氣到無朋友😂加埋日本3.5生乳軟雪糕就perfect池喇🤘🏻熱辣辣薯片crossover冷冰冰雪糕💃🏻▪️避風塘香辣味薯片🦀 (配雪糕$38)香港限定的味道👍🏻製作過程好似shake shake薯片咁😂將微辣的避風塘粉鋪滿即炸薯片上面😻惹味得黎又過癮!▪️日本3.5生乳軟雪糕🍦最有驚喜就係個軟雪糕!😍估唔到薯片專門店的軟雪糕都有水準👍🏻口感creamy得黎奶味濃郁😋咩叫外脆內軟?🤔食下日本人氣No.1的Poterico原味薯條就知!($32)咬落第一下又熱又脆🔥但薯條入面竟然係軟綿綿😍好似BBQ燒溶左棉花糖的texture!真係不。得。了❗️好食過薯片好多😋不愧為日本店No.1人氣產品😂薯仔控們必試👍🏻👍🏻👍🏻
嘩!將啱啱岀世的薯片bb放入口😍
正呀🔥 但熱氣到無朋友😂
加埋日本3.5生乳軟雪糕就perfect池喇🤘🏻
熱辣辣薯片crossover冷冰冰雪糕💃🏻
▪️避風塘香辣味薯片🦀 (配雪糕$38)
香港限定的味道👍🏻
製作過程好似shake shake薯片咁😂
將微辣的避風塘粉鋪滿即炸薯片上面😻
惹味得黎又過癮!
▪️日本3.5生乳軟雪糕🍦
最有驚喜就係個軟雪糕!😍
估唔到薯片專門店的軟雪糕都有水準👍🏻
口感creamy得黎奶味濃郁😋
咩叫外脆內軟?🤔
咬落第一下又熱又脆🔥
但薯條入面竟然係軟綿綿😍
好似BBQ燒溶左棉花糖的texture!
真係不。得。了❗️
好食過薯片好多😋
不愧為日本店No.1人氣產品😂
薯仔控們必試👍🏻👍🏻👍🏻
2016-03-28
Waiting Time
90 Minutes (Dine In)
2016-10-04 444 views
心思思想試,話曬都係即炸,熱氣都係咁話㗎啦。gogogo~店內全部都係薯仔嘅decoration,cute到爆啊。除咗售賣即炸薯片之外仲有好多其他零食賣,荷包大出血👀😋- 原味薯片&軟雪糕($38)薯片咬落同包裝薯片一樣脆,食唔出有咩分別,無驚喜兼且失望。軟雪糕原來先係意外驚喜,開頭以為同一般雪糕無分別,點知超乎想像咁滑,仲好有奶味。
心思思想試,話曬都係即炸,熱氣都係咁話㗎啦。gogogo~
- 原味薯片&軟雪糕($38)

薯片咬落同包裝薯片一樣脆,食唔出有咩分別,無驚喜兼且失望。

原味
2016-09-17 512 views
自己幾鍾意瑪嘉烈與大衛 綠豆裏面嘅一首歌,趙學而嘅。其實怕選擇。念舊 念到什麼外遇 遇到什麼但又 為了什麼命運 沒有若果慾望 若有後果願望 又要怎結果誰願你表白 寧願我選擇何謂錯 對過也能出唔知點解我路食住呢個薯片一路諗起呢首歌。早前剛推出嘅時候當然就係日日大排長龍呀,一兜薯片買三十幾其實平唔平話貴唔貴,但偏偏有無數咁多人去朝聖。巧遇剛剛嘅中秋節過後,我嚟到呢一度順便等埋朋友,見到冇乜人排隊當然只要試吓啦!點左波浪紋嘅芝士醬薯片,等嘅過程大概只係需要5分鐘。泥到嘅時候呢已經10分至乾身,配上芝士醬。感覺還好。芝士醬係有少少似以前麥當勞嗰種。所以都係不過不失。至於點解我會一路食住呢個薯片一路諗住呢一首其實怕選擇呢?就係我開始覺得當日排隊時,讚到非朝聖不可咁。就令我諗到呢一句,何謂錯?對過其實都能夠出錯。至於你問我值唔值得去食?我覺得可以嘅都,只可以講就係卡樂B嘅封存技術,包裝嘅都係咁好食!哈哈。

念舊 念到什麼
外遇 遇到什麼
但又 為了什麼

命運 沒有若果
慾望 若有後果
願望 又要怎結果

誰願你表白 寧願我選擇
何謂錯 對過也能出

就令我諗到呢一句,何謂錯?對過其實都能夠出錯。