2023-04-26 1257 views
今晚六點幾經過呢間小店,位置幽靜自成一閣,裡面只有一個客人同一個店員。坐低就嗌o左素牛排豆乳味噌湯烏冬。等o左一陣,熱辣辣o既湯烏冬到啦,先飲一啖豆乳湯,有味噌同豆乳味,balance 得幾好,適合喜愛味噌o既朋友。烏冬質地有水準,又滑又彈牙。自己就好少食素肉,因為覺得好假,點知原來都唔錯,幾有新鮮感。食完之後仲見到有 drip coffee 賣,如果有 coffee lover 都可以買啲返去試吓。巿道睇o黎好差,一間環境同食物都有水準o既小店,當我離開店舖時,裡面只有店員一個人,真係可惜。趁仲有機會支持小店,就好好珍惜,因為小店唔一定可以生存得到。
素牛排豆乳味噌湯烏冬
2023-04-26
素牛排豆乳味噌湯烏冬
2023-04-19 654 views
食物:😋😋😋😋純素黑松露醬有機黑豆意粉配白磨菇($148)纯素冬蔭醬有機枝豆闊條麵 ($148)自家製蒜油雜菌有機意粉 ($98)純素青醬螺絲粉配日曬茄乾磨菇和綠橄欖($98)雖然外表看著很平凡,但每款麵從名字上已能體會到其中心機。個人最喜愛黑豆意粉,細嚼便能辨出黑豆味,與醬汁很配。其次是冬蔭,很辣但我喜歡重口味,給我多點水能再戰一碟🥵🤣服務:🤗🤗🤗🤗🤗侍應小姐姐很貼心親民,主動為我們拍照,又邀請我們挑選歌曲播放,能和客人打成一片。環境:🖼🖼🖼店面較少,冬天穿著厚重的衣服脫下來,再加上本身帶著點袋子,大概就擠滿三分一間舖了😂
食物:😋😋😋😋
純素黑松露醬有機黑豆意粉配白磨菇($148)
纯素冬蔭醬有機枝豆闊條麵 ($148)
自家製蒜油雜菌有機意粉 ($98)
純素青醬螺絲粉配日曬茄乾磨菇和綠橄欖($98)

服務:🤗🤗🤗🤗🤗

環境:🖼🖼🖼
2023-03-16 536 views
☺️ 小編依日打完卡,由西環漫步行返中環,途經順逆珈啡酒館,想起要買啲咖啡返公司作精神飲品。☕️ 咖啡掛耳包 😋😋😋😋小編買咗三包咖啡掛耳包。咖啡豆產地嚟自Colombia。拎返公司手沖,咖啡香味十足,屬於中深烘焙,啱晒飲濃咖啡嘅朋友!😉💵 約港幣$20/包 💁🏻‍♀️ 依間係一間有心做純素嘅小店,由店主一人打理。小編之前同朋友嚟幫襯過,都幾好㗎!依次行經見到做緊Edan應援,仲設計咗啲打卡位畀爵屎影相。鍾意E先生嘅朋友仔,更加唔好錯過,去飲杯咖啡食下嘢!入面仲擺放咗啲寄賣品,不妨又睇睇,可能會買到心頭好!

☕️ 咖啡掛耳包 😋😋😋😋

💵 約港幣$20/包

2023-03-12
TakeAway
$20 (Other)
2023-02-19 562 views
又一次去了太平山街上上下下看看,真的有很多新開的coffee shop或店舖. 開吓。。。過一陣子又關門大吉,便是生活的現實。今日去到,因時一個週末的下午,人是比較多。如常,我們是想幫襯一些小店,所以我們便選擇了這一間。入到去,才知道這小店剛同Mirror 的Eden 做了個promotion. 這不是我入去的重點,重點是小店是一間有特氣的店:1個女仔努力經營,Vegan, 公平貿易等。。。有性格,有意義。我們如常點了一杯Espresso加一杯Americano, 咖啡沒有酸味,我喜歡。最後也添了一件綠茶蛋糕,全部蛋糕也是店主自己在店舖親手製造。這綠茶蛋糕,食下去很特別,不是太甜,食到有綠茶味,而且是煙煙靭靭,口感豐富,好食。店主非常友善,坐了個多鐘頭,也有不同的客人進入。出奇地,全部人都有傾有講,但其實也是第一次見面,互不相識,感覺非常友善。無論是食物或是飲品或是人情味,這點都存在這些質素,相信我會再去。

Espresso, Americano
Espresso, Americano
  • 抹茶蛋糕
2022-07-30 1326 views
今天專程到訪了這間純素+fair trade小店。點了一杯熱的caramel latte,轉了oat milk。HKD $45。咖啡底用了fruity 的,但其實跟caramel 不夾,caramel 味道也很淡,整體杯咖啡不香濃,真心十分一般。另外點了其他食評熱推的咸香芝士素肉pancake。HKD 168。上菜時,pancake 只能用微溫來形容。因為欠缺溫度的關係,也沒有香氣撲鼻的情況。吃下去,pancake 質感很黏牙,汁也沒有什麼味道,素肉也蠻好,但也不見得很特別,吃的時候其實不是令人享受的感覺。吃到一半,因為口感,味道完全沒有驚喜,令人其實不想再吃下去。整體,其實本身很欣賞店家fair trade, vegan 的概念,不過食物的質素與價格不相稱。雖然用心,但水準有待改善。
今天專程到訪了這間純素+fair trade小店。

HKD $45。

caramel latte with oat milk

另外點了其他食評熱推的咸香芝士素肉pancake。
HKD 168。

咸香芝士素肉pancake

2022-01-13 1342 views
位置喺上環嘅一角落🌇 樓梯間感覺係一個Chill點💨 一入到去小店位置比較迫🌝 店員冇笑容仲要貼住告示話唔俾影相📸 感覺大失所望一點都唔Chill 😅食物以Vegan黎講價錢偏貴 質素十分一般 服務裝修價錢味道都唔掂 不建議再訪🌚⭐️ Blueberry Tofu Cheesecake 🍰豆腐味都幾出幾清新🤍 但係Texture又唔係Creamy 似雪硬左既布丁🍮 唔小心拎走啲Cream溶曬 椰奶味濃🥥 但整體感覺唔係好夾⭐️ Grape Iced Tea 🍇有點日本波子汽水的藥水味道🍬加咗好多冰塊都仲係好甜🤨
Blueberry  Tofu  Cheesecake

Grape  Iced  Tea

⭐️ Grape Iced Tea 🍇
有點日本波子汽水的藥水味道🍬加咗好多冰塊都仲係好甜🤨
Blueberry  Tofu  Cheesecake
Grape  Iced  Tea
2021-12-27 821 views
Menu 上有幾款心儀的菜式,猶豫了一會兒還是選擇了比較獨特的鹹班戟。班戟🥞:班戟比較厚身,有概2cm厚,一份有5塊,所以都好夠飽肚。如果單吃,外層會比較乾,但不用擔心太厚入面會不夠熟,而且內層濕潤程度剛好。不過即使外層較乾,因為會澆上汁伴著吃,所以都不會有問題。芝士🧀+豆奶🥛+素香鬆:一個字:「正」好特別的配搭,有咸香味,吃下很有滿足感。暖暖的汁伴著班戟吃,帶來有如冬天時飲一瓶微暖的維他奶。素香鬆有點脆口,增加口感同芝麻香總括而然,很值得一試

芝士🧀+豆奶🥛+素香鬆:
一個字:「正」

素香鬆有點脆口,增加口感同芝麻香

總括而然,很值得一試
  • 鹹熱香餅伴芝士豆奶素香鬆
2021-12-26 728 views
如果要數盡全香港最難食嘅純素黃店,呢間榜上有名話說同友人因為大家都素食者,要搵餐廳太難就偶然試下佢。𝐇𝐚𝐧𝐝𝐦𝐚𝐝𝐞 𝐬𝐞𝐚 𝐬𝐚𝐥𝐭 𝐚𝐥𝐦𝐨𝐧𝐝 𝐛𝐮𝐭𝐭𝐞𝐫 𝐏𝐚𝐧𝐜𝐚𝐤𝐞𝐬 𝐰𝐢𝐭𝐡 𝐕𝐞𝐠𝐚𝐧 𝐁𝐮𝐭𝐭𝐞𝐫 𝐚𝐧𝐝 𝐂𝐨𝐜𝐨𝐧𝐮𝐭 𝐂𝐫𝐞𝐚𝐦 純素海鹽杏仁醬熱香餅配素牛油及椰子忌廉 𝐇𝐊𝐃 𝟏𝟓𝟖 呢間cafe主打vegan pancake,由於我覺得磨菇醬素肉鬆浸pancake 太影響食慾唔敢挑戰。所以揀咗個杏仁醬嘅pancake 試下。當日不幸,冇椰子cream, 店員補償所以加多咗一塊同俾多左杏仁醬,服務唔差。但係呢,呢個一入口:難食到爆食左1/4都已經覺得要死撐。平心而論,個杏仁醬好rich, 係超濃厚花生醬嘅感覺,而且味道唔太甜。素牛油都幾似真牛油,係真係識溶化㗎,份量就好少。但主角Pancake係最大敗筆之處第一個原因足以致命,十分黏口,好稠好黏牙,一拮落去pancake 夾杏仁醬幾層一齊食,係完全稠到唔知食緊咩,熱香餅外面煎到塊塊分明,但個心就仲未熟透同好乾,咁多層杏仁醬溝埋煎乾餅,成件事入口係極乾極稠,可能差舊椰子忌廉真係差好遠。但始終極乾硬黐牙嘅問題都係要解
如果要數盡全香港最難食嘅純素黃店,呢間榜上有名
話說同友人因為大家都素食者,要搵餐廳太難就偶然試下佢。

食左1/4都已經覺得要死撐。

但主角Pancake係最大敗筆之處
第一個原因足以致命,十分黏口,好稠好黏牙,一拮落去pancake 夾杏仁醬幾層一齊食,係完全稠到唔知食緊咩,熱香餅外面煎到塊塊分明,但個心就仲未熟透同好乾,咁多層杏仁醬溝埋煎乾餅,成件事入口係極乾極稠,可能差舊椰子忌廉真係差好遠。但始終極乾硬黐牙嘅問題都係要解決,建議諗下有冇其他替代品改善下。至於pancake 本身嘅味,冇蛋所以唔好問蛋香,甜甜地冇咩特別。可能冇cream真係特別差,不過我冇勇氣再試

𝐕𝐞𝐠𝐚𝐧 𝐓𝐫𝐮𝐟𝐟𝐥𝐞 𝐒𝐚𝐮𝐜𝐞 𝐎𝐫𝐠𝐚𝐧𝐢𝐜 𝐁𝐥𝐚𝐜𝐤 𝐁𝐞𝐚𝐧 𝐒𝐩𝐚𝐠𝐡𝐞𝐭𝐭𝐢 𝐰𝐢𝐭𝐡 𝐋𝐨𝐜𝐚𝐥 𝐖𝐡𝐢𝐭𝐞 𝐁𝐮𝐭𝐭𝐨𝐧 𝐌𝐮𝐬𝐡𝐫𝐨𝐨𝐦 (𝐠𝐥𝐮𝐭𝐞𝐧 𝐟𝐫𝐞𝐞) 純素黑松露醬有機黑豆意粉配本地有機白磨菇 𝐇𝐊𝐃 𝟏𝟒𝟖
Vegan + Gluten free, 一聽就覺得係健康之選!一上碟黑松露味幾香,但黑松露油同黑松露就分離,面頭係黑松露,底部全部都只係油
素芝士口感似食塑膠。白磨菇份量唔錯,用黑椒爆香過,口感爽脆。黑豆意粉黑豆味濃,但冇麩質意粉口感好韌,真心似食緊乾炒橡筋
完全唔可以用意粉形容佢,難食都係意料中事。

𝐑𝐨𝐬𝐞 𝐒𝐨𝐲𝐚 𝐋𝐚𝐭𝐭𝐞 𝐇𝐊𝐃 𝟓𝟓
Cafe當然要試咖啡。呢度只有豆奶同燕麥奶選擇。玫瑰花瓣淡淡地,玫瑰味亦唔係糖漿嘅化學味,入口清新。豆奶唔算甜,咖啡同奶嘅比例就重奶,正常latte,價錢略貴。

一句講晒,純素過口癮嘅野,切忌與正常食物比較,但以我本身都食慣素食嘅身分去食都覺得難食,普通人都係慳返舊錢洗喺其他地方算。
純素海鹽杏仁醬熱香餅配素牛油及椰子忌廉
純素黑松露醬有機黑豆意粉配本地有機白磨菇
Waiting Time
30 Minutes (Dine In)
$253 (Tea)
2021-11-14 811 views
對唔住 真係好難食 唔知係個廚問題定點 今次係個女人serve 煮都係佢 一個人應付所有野 比個同情分佢 但係服務態度真係好差 野食真係好難食 杯咖啡好難飲 如果搞唔到咁多野 不如專心搞好咖啡先 再搞食物 我寧願你告急 我捐錢 都唔想比錢買難受 食左3份1 真係頂唔順 走咗 真係希望有改善…我唔係食家 平時乜都食 但係真係好好好難食 sorry
黑松露野菌意粉
2021-11-14
Waiting Time
20 Minutes (Dine In)
2021-10-16 630 views
今日星期六放工,咁啱嚟到上環呢邊,所以搵間有特色嘅本地咖啡店💛💛💛💛由於去餐廳之前冇睇過OpenRice既comment, 所以唔打唔撞就直接去左哩間cafe.我哋一行兩個人,嗌咗一個黑松露意粉,同埋海鹽pancake....黑松露野菌意粉,菇類出水後,成碟意粉都好濕,而且淡而無味😥😥另外pancake好乾,感覺好似就咁加咗花生醬喺面。雖然係素食餐廳,但係食物質素可以有改善。最後消費$350, 價錢不算便宜。性價比很低。

另外pancake好乾,感覺好似就咁加咗花生醬喺面。

雖然係素食餐廳,但係食物質素可以有改善。

最後消費$350, 價錢不算便宜。性價比很低。
2021-10-16
2021-09-24 547 views
同朋友行開附近突然落大雨,好狼狽,風頭火勢即刻想揾間cafe飲下野避一避,最後黎左呢間。地方唔算大,不過幾文青feel, 我地都只係但求有個地方,可以坐低飲下野就夠,一坐低就拿拿淋叫左杯野飲,揀左杯黑糖薑可可豆奶,可能岩岩風吹雨打完,覺得特別好飲,飲完成身暖笠笠,都幾足料。見佢餐單都幾多野食,不過果陣時間有d尷尬,大家都唔肚餓,所以正係飲左杯野,慢慢閒聊左一輪,夠皮先走人。呢到飲野9hea 的話都ok, 至於食物要留番下次再來試啦~
2021-08-22
Type of Meal
Tea
2021-09-05 489 views
本身諗住約左朋友試附近嘅餐廳,其他餐廳由於周末又限時又要等,去附近昅下發現呢間有良心,環保公平交易意識嘅咖啡店負責嘅咖啡師一個人仲要煮埋食物,所以需要時間多的。我秉承慢工出細活,好野要等既心態,覺得非常值得。所有野都無旦奶,純vegan~ 除咗個意粉有的咸,但所有甜品,特別既豆腐cake, 我覺得好好味。擺切也好用心。有好多有心人既寄賣、又本地姜糖有月餅環保清潔用品,值得再去。小店,満二百仲可以碌卡。有心做既、應該多多支持,希望下次再有機會幫襯
小店,満二百仲可以碌卡。
有心做既、應該多多支持,希望下次再有機會幫襯
2021-09-04
$250 (Lunch)
2021-05-13 1356 views
Ohms Cafe&bar (上環)-➡️鹹熱香餅 配素芝士+肉鬆+蘑菇 ($168)價錢頗高但係size真係超細,完全對唔住個價錢🤷🏻‍♀️不過人地 sell vegan,又加上真係幾好味所以都唔算失望.充滿鹹香嘅蘑菇汁內加埋肉鬆,蘑菇粒,同埋少少紅蘿蔔粒,淋上pancake🤩鹹味嘅pancake真係第一次食,都幾出色,幾新穎!! 好鍾意調配出嚟嗰個汁🤩 不過因為價錢原因所以都未必會encore啦🥲加上個人覺得個pancake texture有少少太moist,入口過分黏口😵 個人preference寧願佢乾身少少,因為其實已經有好多蘑菇汁所以係moist上加moist-overall 值得試吓嘅因為真係幾特別! 不過encore就唔會啦
Ohms Cafe&bar (上環)
➡️鹹熱香餅 配素芝士+肉鬆+蘑菇 ($168)

2020-10-13 2580 views
我與@_foodss_lover_hk 當日既第一☝🏻餐就係黎到以下哩間💛小店cafe@ohms_hk_2017 堅持用有機,全素,公平貿易既產物製作食品既💛小店————————————————純素全日早餐🥣滑炒有機古法腐皮/素茄汁🍅豆/烤天然發酵貝果🥯/自家製松露素芝士🧀醬/牛油果🥑/本地菜沙律🥗第一眼見到哩個全日早餐🥣既時候,覺得幾得意!唔係食素既我地,樣樣都覺得好新奇!而我最欣賞既就係腐皮同沙律🥗,腐皮豆香超級濃😋食落仲好夠滑添!今次既沙律🥗係用左酸酸咪咪既醬汁醃好既紅蘿蔔🥕絲,爽口得黎幾醒神至於🥯方面,今次就好似烘得🆚比較燶左少少————————————————純素海鹽🧂杏仁醬熱香餅🥞配素鮮油和椰子🥥忌廉哩個咸味🧂既熱香餅🥞可以話係我地兩個黎既主要原因,試過之後亦都無令我地失望!海鹽味非常突出,而濃濃既杏仁醬令哩個熱香餅🥞既口感同味道提升到另一個層次😋口感非常豐富,絕對會令到大家一啖接一啖咁快快食晒🙈😋————————————————提子🍇冰茶味道正常,飲得出無咩額外加入其他調味,所以會有少少🤏比較🆚酸既感覺☺️睇清楚會有亮點⭐️杯最頂既個舊冰,原來係隻企鵝🐧仔黎!不過店員唔小心整
我與
@_foodss_lover_hk 當日既第一☝🏻餐
就係黎到以下哩間💛小店cafe

@ohms_hk_2017

堅持用有機,全素,公平貿易既產物製作食品既💛小店

純素全日早餐🥣

至於🥯方面,今次就好似烘得🆚比較燶左少少

純素海鹽🧂杏仁醬熱香餅🥞配素鮮油和椰子🥥忌廉

提子🍇冰茶

睇清楚會有亮點⭐️杯最頂既個舊冰,原來係隻企鵝🐧仔黎!不過店員唔小心整斷左個頭呀😄🙈

2020-09-12 1599 views
又再次試多次 vegan ,真係要鼓起勇氣,因為次次都伏伏地💔,估唔到呢度比到驚喜我呀!🤩🔸全鹹熱香餅 配素芝士 本地有機蘑茹及素肉鬆 𝐬𝐚𝐥𝐭𝐲 𝐩𝐚𝐧𝐜𝐚𝐤𝐞𝐬 𝐰𝐢𝐭𝐡 𝐯𝐞𝐠𝐚𝐧 𝐜𝐡𝐞𝐞𝐬𝐞, 𝐥𝐨𝐜𝐚𝐥 𝐨𝐫𝐠𝐚𝐧𝐢𝐜 𝐦𝐮𝐬𝐡𝐫𝐨𝐨𝐦 𝐚𝐧𝐝 𝐯𝐞𝐠𝐞𝐭𝐚𝐫𝐢𝐚𝐧 𝐬𝐨𝐲 𝐟𝐢𝐛𝐫𝐨𝐮𝐬 𝐬𝐡𝐫𝐞𝐝𝐝𝐞𝐝 $𝟏𝟔𝟖 (𝟒/𝟓)pancake 🥞有四層咁高,熱辣辣,怖滿素肉鬆同蘑菇忌廉汁,肉鬆脆口,入口同pancake 成強烈對比,一軟一硬,加埋勁多蘑菇粒粒,口感豐富,真係唔錯,而且仲幾好食添😋如果嚟到呢度,我就覺得應該食呢個咸嘅pancake ,試吓新口味😊個pancake 份量都幾大,同朋友一齊分享就最好啦!同埋個pancake 製作時間都比較耐😰,所以要耐心等候啦!🔸素奶咖啡 𝐨𝐚𝐭 𝐦𝐢𝐥𝐤 𝐥𝐚𝐭𝐭𝐞 $𝟒𝟖 (𝟒/𝟓)另外又叫咗杯ice latte ,好 surprise 同窩心呀!佢其中一粒冰係北極熊型狀,寓意地球暖化嘅問題,提醒我哋要保護地球,真係好有心呀🥰🥰

🔸全鹹熱香餅 配素芝士 本地有機蘑茹及素肉鬆