吃完甜味雞蛋仔,意猶未盡,決定勇於嚐試,來一客鬼佬餐廳Oddies創意之中式力作 - 油炸鬼榨菜肉鬆蛋仔$30。雞蛋仔賣相明顯不太討好。起初﹐僅抱著一試無妨的心態。誰知,一吃愛上,與小姐爭個不停﹗油炸鬼、榨菜和肉鬆,是粢飯的最佳配料。當Oddies把它們,與雞蛋仔混為一起時,就產生了微妙的化學作用了﹗外脆內軟的雞蛋仔,與濃香、略帶脆口咬口的油炸鬼、榨菜和肉鬆且配搭在一起,鹹香惹味非常,教人一口上癮,欲罷不能﹗

2017-03-04
$30 (Tea)
2017-04-08 797 views
一向不算很喜歡雞蛋仔,但看見是法國藍帶又有雪糕,立即眼前一亮,在附近吃完飯便來試一試。雖然雞蛋仔雪糕只有4種,但仍然令我難以抉擇。最後在綠茶的The Mob 和朱古力的Night Wolf選了後者,對結果非常滿意!雞蛋仔又香又脆,富有蛋味,而且裡面佈滿了融了一半的朱古力粒。雪糕則香濃軟滑(其實吃得太快連什麼味道也不怎麼記得了😅)。唯一可挑剔的是雪糕味不能選,一定要是當天的味道又或者是扭紋,而雞蛋仔就略厭太甜。整體來說非常驚喜,完全沒想過雞蛋仔能這麼美味!一定會再來!

整體來說非常驚喜,完全沒想過雞蛋仔能這麼美味!一定會再來!
Night Wolf
Night Wolf
2017-04-07 427 views
鋪面格局新潮,有多款獨特雞蛋仔口味供選擇,今次揀左呢個the mob既雞蛋仔雪糕,全因本人係綠茶控,對綠茶味雪糕情有獨鐘。上層係淡淡牛奶味既軟雪糕,因為低脂,唔係好甜,配上黑芝麻麻糬雞蛋仔,對唔係幾鐘意芝麻既我另有一分驚喜,芝麻味唔重,但外脆內面黏黏韌韌好正!之後下一層配上我最鐘意既綠茶味雪糕,茶味充足,到最底層有d脆脆加上有少少酸尾尾柚子味既沙冰粒,由茶味帶出點清新。呢個配搭簡直係絕配,由淡至濃至清新,雖然價錢有點貴,但值得一試!其餘兩款賣相亦好吸引,愛好朱古力迷應該會喜歡❤️
今日出開中環晚飯,見不是太飽,就想到來Oddies吃雞蛋仔,反正每次來總受不了朱古力雪糕+雞蛋仔的Night Wolf誘惑,今次已有七分飽,吃個雞蛋仔就夠,正好可以試試它特別口味的雞蛋仔。******************Oddies有七款特別口味的雞蛋仔,如臘味、鳳梨酥、油炸鬼炸菜肉鬆、冬蔭雞......等等,對於喜歡嚐新的我簡直每一款都想試試。油炸鬼炸菜肉鬆雞蛋仔($30)記得小時候街邊車仔一底雞蛋仔賣$6,現在一般雞蛋仔都要十多元,而較有名氣的雞蛋仔則要$18-22,Oddies以原味$28,精選口味$30這個定價確是有點偏高,如果不是熟客,單看價錢應該不會考慮,偏鹹味的炸菜跟軟綿的雞蛋仔對比蛋烈,味道都算風別,但可惜炸菜分佈不平均,而且也不大吃到肉鬆和油炸鬼,估計如果肉鬆和油炸鬼的份量多一點,口感應該很有衝擊。總結,比起今次的新口味雞蛋仔,我還是偏好朱古力雪糕+雞蛋仔,而且雪糕+雞蛋仔的組合亦更抵食,以$30一底雞蛋仔的定價來說,我覺得還有進步空間。

******************

油炸鬼炸菜肉鬆雞蛋仔($30)

2017-02-21 1414 views
很久沒有跟舊朋友一起談天了,難得這天大家都有空。我們相約逛逛中環,吃吃甜品。我點了Night wolf,其實是上面的雞蛋仔吸引了我選它。雪糕嫩滑,牛奶味濃郁,底部有些甜甜酸酸的水果味,原來是熱情果的果汁,吃得溜的時候,可以把雪糕沾上果汁。建議2人share會比較適合,一個人吃太「溜」
很久沒有跟舊朋友一起談天了,
難得這天大家都有空。
我們相約逛逛中環,
吃吃甜品
我點了Night wolf,
其實是上面的雞蛋仔吸引了我選它。
雪糕嫩滑,牛奶味濃郁,
底部有些甜甜酸酸的水果味,
原來是熱情果的果汁,
吃得溜的時候,
可以把雪糕沾上果汁。
建議2人share會比較適合,
一個人吃太「溜」
2017-01-20 1197 views
已經有兩年沒有來Oddies,原來已經由灣仔搬到中環,幸好有事先搜尋開飯網,否則就摸門釘了。********************Oddies新店位於歌賦街盡頭,經過九記和勝香園還去多走一段路才到,如果不是先看開飯網,真想不到這裡會有一間雪糕店。新店比之前大多了,窄長形的店面除了收銀枱,還有數張椅子可供食客食完先走。雪糕有12款選擇,款式都比較特別。除了雪糕,當然還有雞蛋仔,比兩年前多了很多口味呢。但如果想一次過食雪糕和雞蛋仔,就只有餐牌中間的三款。Night Wolf-S($60)雖然都想試試新口味的雞蛋仔,但因為想一次過食雞蛋仔和雪糕,所以最後都是點回Night Wolf。雞蛋仔粒粒中間都有朱古力醬,入口軟綿多肉,朱古力雪糕朱古力味非常濃厚,底層餐帶芒果布甸,記得第一次食到芒果布甸,被它的酸味嚇倒了,事隔兩年再吃,芒果布甸感覺沒之前般酸,感覺與朱古力味較為搭配。

********************

雪糕有12款選擇,款式都比較特別。
除了雪糕,當然還有雞蛋仔,比兩年前多了很多口味呢。
但如果想一次過食雪糕和雞蛋仔,就只有餐牌中間的三款。
Night Wolf-S($60)

2016-12-24
$60 (Last Night Supper)
2017-01-19 786 views
記得有一排周街都係雞蛋仔雪糕新地, 而家好多都已經冇晒, 唯獨呢間好似開左比較耐, 而且依然咁受歡迎, 一定係有過人之處原來而家雞蛋仔都有好多口味選擇, 免得花多眼亂, 都係叫SET好左既野啦, 唔洗唸叫左招牌NIGHTWOLF, 成60蚊杯雞蛋仔即製, 所以都要等一陣本身雞蛋仔係放埋落雪糕度既, 不過怕淋, 叫左店員分開放個朱古力軟雪糕好濃味, 口感比較厚實雞蛋仔都好香脆, 2 樣野都好有質素, 夾埋一齊食好正
叫左招牌NIGHTWOLF, 成60蚊杯
雞蛋仔即製, 所以都要等一陣
本身雞蛋仔係放埋落雪糕度既, 不過怕淋, 叫左店員分開放
個朱古力軟雪糕好濃味, 口感比較厚實

雞蛋仔都好香脆, 2 樣野都好有質素, 夾埋一齊食好正
2016-12-28
$60 (Tea)
2016-12-13 946 views
Oddies的雞蛋仔雪糕初初推出時已經旋即掀起一番討論及熱潮,直至中環分店開張,又再直到灣仔本店結業,久久未曾到訪一試其招牌雞蛋仔雪糕,或者質素經已逐漸倒退,是次到訪確是甚為失望。除了雞蛋仔雪糕之外,更有店方自製的Gelato,七彩繽紛,狀甚吸引。The MOB ($65)雞蛋仔雪糕比想像中體形較小,不過看起來仍相當豐富吸引。除了黑芝麻麻糬雞蛋仔和牛奶軟雪糕之外,更有抹茶Gelato、曲奇餅碎、青檸雪葩以及啫喱多種層次。雞蛋仔的黑芝麻味道頗香,不過麻糬與雞蛋仔二合為一之後麻糬應有的煙韌質感便消失得無影無蹤,對於煙韌控如我而言無可否認是感到有點遺憾。重點之中的重點更是在於整底雞蛋仔感覺既「奀」且「削」,彷彿加入蛋漿不足般毫不飽滿。牛奶軟雪糕在雞蛋仔的熱力下融化速度挺快,以味道而言還是平平無奇。抹茶Gelato在整杯雞蛋仔雪糕中算是味道最佳的一部份,抹茶味道夠濃,而且質地頗為稠密,配合香脆的牛油曲奇餅碎甚是滋味。不過個人認為底層青檸雪葩與抹茶味道確是不太配合,但是當吃到最後的時候可以嚐到酸香青檸味卻無疑是十分清新解膩。記得灣仔分店的雞蛋仔雪糕較為便宜,而當時評價更是甚高;如今價錢上調了,換
The MOB ($65)
THE MOB
記得灣仔分店的雞蛋仔雪糕較為便宜,而當時評價更是甚高;如今價錢上調了,換來的卻是失望而回,是因為質素的倒退還是個人口味的相異,就不得而知了,唯一能夠肯定的是——嚐過一次便罷了。
我認為其實Oddies算是香港大玩雞蛋仔新意的佼佼者,好像將這種創新散播全港,令不少與雞蛋仔有關的特色食品相繼推出,店方未必需要處處推陳出新,但是至少希望能夠堅持保持每一份食物的質素之佳吧。
2016-11-14 6009 views
曾經風靡一時的雪糕雞蛋仔始創店—Oddies, 港島人應該不會感到陌生吧!🙈 Oddies把香港傳統的雞蛋仔加上自家製雪糕變成聖代打出名堂, 後來從灣仔搬遷至上環歌賦街, 食物種類和原本灣仔店的略為不同,其中Jar Leto(一個玻璃樽,混合不同甜點及 Gelato)就是上環店獨有。 不過自從Oddies搬至歌賦街,小編就沒有來過。 有日和朋友在中環吃晚飯, 大家吃完晚飯後,還想聊多會,就打算來試試。🙈 走到歌賦街,看到熟悉的九記牛腩和勝香園, 再直行就發現身處角落的Oddies在閃閃發亮。✨  Oddies 店面雖小, 但相比起沒有座位的灣仔店,中環店大得多, 而且裡面的環境以白色簡潔的裝修為主,很有空間感,有兩張長bar枱,8-10座位,供食客坐下來食下雪糕聊聊天。  Oddies主打雞蛋仔和自家製雪糕Gelato,和一次滿足兩個願望的雪糕雞蛋仔。😏 Gelato 每日供應12款, 款款都是以真材實料用傳統方法—用奶、忌廉、糖及蛋黃等自家製成, 由於我們吃完晚飯再去吃,已經有7分飽, 所以我和朋友每人選了一款Gelato一齊分享。🙈  Double Gelato($68)
曾經風靡一時的雪糕雞蛋仔始創店—Oddies,

港島人應該不會感到陌生吧!🙈

後來從灣仔搬遷至上環歌賦街,

不過自從Oddies搬至歌賦街,小編就沒有來過。

有日和朋友在中環吃晚飯,

大家吃完晚飯後,還想聊多會,就打算來試試。🙈

走到歌賦街,看到熟悉的九記牛腩和勝香園,

再直行就發現身處角落的Oddies在閃閃發亮。✨

Oddies 店面雖小,

但相比起沒有座位的灣仔店,中環店大得多,

Gelato 每日供應12款,

由於我們吃完晚飯再去吃,已經有7分飽,

所以我和朋友每人選了一款Gelato一齊分享。🙈

Gelato
 Double Gelato($68)

朱古力迷應該要算黑朱古力雪糕,可惜當日卻沒有,😞

唯有選有Chocolate Chips 作配料的Couch Potato Gelato。

雪糕是用上Carmel Gelato做base,

焦糖味香濃,而且還加入了不少配料如粟米片、Chocolate Chips Cookies Crunk和阿華田等,

全部都非常有咬口,層次感豐富,都算不錯!👍🏻

朋友最愛Cookies and Cream 和芝士,而Cookies and Cheese Gelato 就能一次過滿足兩個願望。😏

雪糕是用上Cookies and Cream Gelato做base,

雖然Cookies味不算濃郁,卻微微散發着Cookies香,

加上鬆脆批底和Cream Cheese等配料,

為雪糕增添了不少口感。

整體來說,

Oddies 的gelato製作相當有心思,

平日食雪糕,最喜歡就是加 Toppings,

而Oddies把各類Toppings如果仁、燕麥脆脆和朱古力曲奇餅等都混入Gelato中,

增加了雪糕的口感,還令味道更上一層樓,都算值得一試!😆

2016-11-04
$34 (Last Night Supper)
2016-11-04 1952 views
當oddies還在灣仔的時候 小妹久不久也會光顧一下 小妹最愛便是其chocolate brownies 雞蛋仔 brownies 味濃不但止已且還可以食到朱古力粒 可惜自從人手唔夠後質素亦變得參差不齊 很久也再沒有去過 知道oddies搬去了中環 剛巧和妹妹在附近經過 且妹妹一直嚷著要食臘腸雞蛋仔 所以便過去看看 除子舊時的雞蛋仔雪糕 oddies還新設了gelato 看上出賣相不錯而且味道頗為特別 店員還說口味一星期便會轉一次 雖然一向都覺得oddies的雞蛋仔比雪糕做得出色 但看見想食的味道所以就儘管試一下 最後我們點了 臘腸雞蛋仔 couch potato gelato cookies and cheese gelato cookies and cheese 自然是有cookies and cheese啦 雪糕是用上cookies and cream gelato 加入脆脆批底和忌廉芝士啦 雪糕不算細滑是屬於比較硬的那種 cookies味又不算太濃 但可以食到批底和芝士粒 為雪糕味道和口感增加了層次感 couch potato 雪糕是用上carmel gelato做底 加入了栗
當oddies還在灣仔的時候

最後我們點了 臘腸雞蛋仔

couch potato gelato

cookies and cheese gelato

cookies and cheese
cookies and cream & couch potato
自然是有cookies and cheese啦

雪糕是用上cookies and cream gelato

加入脆脆批底和忌廉芝士啦

雪糕不算細滑是屬於比較硬的那種

cookies味又不算太濃

但可以食到批底和芝士粒

為雪糕味道和口感增加了層次感

couch potato
cookie and cream & couch potato
雪糕是用上carmel gelato做底

加入了栗米片,朱古力cookies塊,阿華田

雪糕焦糖味非常香濃 已且加入了不少材料

甜甜中多了一份鹹香

估唔得臘腸雞蛋仔又work喎

不過加入了臘腸始終會油膩一點

所以兩個人share岩岩好

總括而言,質素味道還是可以的

但小妹還是比較愛食它家的雞蛋仔

不過未食過oddies既雪糕還是可以試一下
2016-11-01
$50 (Tea)
  • 雞蛋仔
2016-10-26 1260 views
chuckies $65.之前係灣仔食過 原來佢已經執左 所以屎忽痕就去左上環食 就係pmq附近 行上去都幾需要體力😂.一望價錢心諗貴左咁多既😂有諗過退縮 不過友人說一場黎到就食了😗 店內都坐滿左人 好彩有冷氣涼下 同埋等左一陣就有得食.原來有得唔要藍莓揀士多啤梨 岩晒我心意😊雪糕唔重奶味不過幾香滑 芝士雞蛋仔都整得不錯 芝士味幾正 每粒雞蛋仔都有少少芝士 味道不錯呢 不會有太空心既感覺 所以好飽😂士多啤梨溝原味牛奶雪糕果然冇咁伏 亦都冇朱古力咁甜❗️最有感覺既係茉利花啫利既物體 入口好清新.總括黎講份量都幾多 味道口感都好過night wolf 但係價錢好唔平民 我覺得好貴下 而且位置都好偏僻 有機會再行上黎食啦.
chuckies $65

$65 (Tea)
2016-10-03 1426 views
It's always a fun trip to get ice cream and gelato from Oddies, getting to see what new flavors they have available. I've yet to try one that's bad, maybe just not to my liking but not bad. The flavors are always strong so you definitely know what you're eating. The original frozen yogurt that they served in Wan Chai is also available and as delicious as ever.
Waiting Time
8 Minutes (TakeAway)
$48 (Other)
2016-09-18 1408 views
暑假第一次去一心想食靚靚爆谷甜筒不過去到先知佢地會定期轉款我想食既已經冇出啦一場黎到緊係食埋雪糕先走啦我地就揀左士多啤梨味雪糕味道都唔錯大大杯食到好飽環境超靚好光猛影相一流我都影左好多相先食杯雪糕不過今次想講既係我返到屋企再search先知呢間出名係雞蛋仔雪糕所以趁中秋假期再黎多次但今次就好多人啦全場坐滿晒排隊買同等拎都等左好耐Night wolf雞蛋仔雪糕雞蛋仔幾大底雪糕幾大杯味道都唔錯食到底會酸酸唔知係咩Share食都好飽可以當一餐下次黎都係揀平日好d
暑假第一次去一心想食靚靚爆谷甜筒

Share食都好飽可以當一餐

下次黎都係揀平日好d

2016-09-16
Waiting Time
10 Minutes (Dine In)
2016-09-12 923 views
叫左個朱古力味雪糕配朱古力雞蛋仔 $60佢哩走果d 都fix左選擇 無得自由搭配朱古力味吾算濃味 相反朱古力味雞蛋仔比較好但個雞蛋仔吾夠脆身食到底有passion fruit 既雪糕定乳酪比起我第一次係灣仔食果陣 味道差左同埋無咁多口味選擇了
叫左個朱古力味雪糕配朱古力雞蛋仔 $60
味道差左
同埋無咁多口味選擇了
2016-09-10
Waiting Time
15 Minutes (Dine In)
$30 (Tea)
2016-09-03 696 views
終於有空來到Oddies 了。出了地鐵站口大約都行15分鐘才到, 熱到不得了! 進入了oddies, 冷氣好涼 望下介紹降下溫先, 地方亦十分寬敞可惜一直想試嘅雪糕筒今日無哂了,咁就點其他吧!雪糕好奶好厚身亦好滑. 個人比較喜歡朱古力味,好濃但又吾會太甜

可惜一直想試嘅雪糕筒今日無哂了,咁就點其他吧!