2023-11-21 137 views
每次經過這間餐廳,都會俾佢既日系清新裝潢吸引! 木系裝潢與植物的佈置,予人悠閑舒適的感覺。餐牌的卡通設計可愛,吸引到訪一試-♥️晚市套餐🔸餐湯當晚是磨菇湯。 湯底質感濃稠,有碎磨菇粒增口感-🔸主菜🐮炭烤加拿大3A級肉眼扒配時令薯菜🐷慢煮西班牙栗飼黑毛豬鞍配時令薯菜兩款主菜都相當出色及份量十足! 肉眼扒有10oz! 五成熟的牛扒肉質最正,軟嫩得來牛味濃郁。 黑毛豬也相當出色!慢煮方式鎖緊肉汁, 肉質紋理漂亮,肉味香濃;一口咬下脂香油豐,十分回味-🔸甜品主菜出色! 額外點了一份甜品,令晚餐更完美。 <特濃朱古力雪山熱香餅> 是朱古力控必試😋 朱古力味濃郁! 熱香餅像海好綿鬆軟,配上雪糕,冷熱交融,口感不錯-🔸甘菊香草茶🔸熱檸水

♥️晚市套餐
🔸餐湯
當晚是磨菇湯。 湯底質感濃稠,有碎磨菇粒增口感

🔸主菜
🐮炭烤加拿大3A級肉眼扒配時令薯菜
🐷慢煮西班牙栗飼黑毛豬鞍配時令薯菜

🔸甜品

🔸甘菊香草茶
🔸熱檸水
2023-11-19 105 views
非常有日式風格嘅西式餐廳🍴我同朋友專程嚟食午餐,因為平時都想搵一啲比較舒服嘅餐廳lunch 入到店內裝修簡約舒適👍🏻👍🏻午餐套餐都非常之多選擇我減肥,所以食沙律叫咗一個煙三文魚牛油果蟹肉沙律 🥗(呢個沙律超級大份,充滿着啖啖的蟹肉碎,同牛油果配搭得非常之夾👍🏻👍🏻)朋友就叫咗一個吉列豬扒烏冬套餐(豬扒乍得外皮非常之脆同埋有肉汁,烏冬似日式烏冬麵好煙韌蛋牙👍🏻👍🏻)原本諗住想再食佢嘅甜品,因為其實佢另外主打就係甜品非常之吸引,但我哋食咗個午餐之後佢真係好大份,所以好飽留待下次再試🤪🤪
非常有日式風格嘅西式餐廳🍴

入到店內裝修簡約舒適👍🏻👍🏻

午餐套餐都非常之多選擇

我減肥,所以食沙律叫咗一個
煙三文魚牛油果蟹肉沙律 🥗
(呢個沙律超級大份,充滿着啖啖的蟹肉碎,
同牛油果配搭得非常之夾👍🏻👍🏻)

朋友就叫咗一個吉列豬扒烏冬套餐

2023-11-16
Type of Meal
Lunch
2023-11-19 82 views
正正😋😋搵到間可以就咁食甜品既餐廳😆佢其實都有得食正餐,但都有得就咁食甜品👍🏻宇治抹茶心太軟🍵配左一個雪糕球,都算幾好味👍🏻焗鑊仔班戟心太軟🫔呢個比較特別,擺盤都靚既!個鐵盤好熱,一切開朱古力有做到流心😋配雪糕食一流😊👍🏻餐廳都幾大間,好闊落,坐得好舒服😊👍🏻整體黎講,幾適合三五知己去食甜品、傾下計hea下既餐廳😊下次有機會都想試下係到食返個正餐或下午茶餐😊😊😊

宇治抹茶心太軟🍵
配左一個雪糕球,都算幾好味👍🏻

焗鑊仔班戟心太軟🫔

餐廳都幾大間,好闊落,坐得好舒服😊👍🏻

@ocio_kitchen 於將軍澳和鑽石山都有分店而將軍澳分店位處於坑口站東港城商場地理位置對於小公主而言更為便利૮・ᴥ - ა裝修設計風格以木系色調為主而且價錢親民採用QR code下單就算是社恐I人寶寶也能舒適點餐晚餐時段套餐由$118起跳、選擇甚多而甜品Menu也很吸引呢~𑁍奧斯晚餐套餐 $118配 是日餐湯/雜菜沙律(二選一)是日餐湯是南瓜湯南瓜湯質地不算濃稠依稀能喝到些微的南瓜顆粒但加了一圈淡忌廉令口感更絲滑૮๑′0`๑აིྀ𑁍香煎海鮮明太子意粉配料有大量海鮮:例如蝦、蜆、魷魚等等意粉份量超級多得像小山似的質地煮至al dente很滿意ᖰ ˙ỏ˙ ᖳ掛滿忌廉明太子醬汁鹹鹹香香而且奶香十足(՞•Ꙫ•՞)𑁍龍蝦忌廉汁意大利飯伴法式焗龍蝦 +$38採用半隻開邊龍蝦然後鋪上滿滿的芝士龍蝦忌廉汁鹹鮮絲滑裹上粒粒米飯̆̈ ·͜·♡意大利飯形狀似珍珠米但是口感又不像珍珠米或risotto的煙韌口感ŏ̥̥̥̥ŏ̥̥̥̥也不像印度米或絲苗白米般鬆散到底是什麼米?真是傻傻分不清๑ᵒᯅᵒ๑𑁍包括$33或以下飲品1杯 (其他特飲補差價)白桃烏龍+$12 & 高山翠綠+$12推介指數:6.25/10📍Ocio (東港城) (
@ocio_kitchen 於將軍澳和鑽石山都有分店
而將軍澳分店位處於坑口站東港城商場
地理位置對於小公主而言更為便利૮・ᴥ - ა
裝修設計風格以木系色調為主而且價錢親民
採用QR code下單
就算是社恐I人寶寶也能舒適點餐
晚餐時段套餐由$118起跳、選擇甚多
甜品Menu也很吸引呢~

𑁍奧斯晚餐套餐 $118
配 是日餐湯/雜菜沙律(二選一)
是日餐湯是南瓜湯
南瓜湯質地不算濃稠
依稀能喝到些微的南瓜顆粒
但加了一圈淡忌廉令口感更絲滑૮๑′0`๑აིྀ

𑁍香煎海鮮明太子意粉
配料有大量海鮮:例如蝦、蜆、魷魚等等
意粉份量超級多得像小山似的
質地煮至al dente很滿意ᖰ ˙ỏ˙ ᖳ
掛滿忌廉明太子醬汁
鹹鹹香香而且奶香十足(՞•Ꙫ•՞)

𑁍龍蝦忌廉汁意大利飯伴法式焗龍蝦 +$38
採用半隻開邊龍蝦然後鋪上滿滿的芝士
龍蝦忌廉汁鹹鮮絲滑裹上粒粒米飯̆̈ ·͜·♡
意大利飯形狀似珍珠米
也不像印度米或絲苗白米般鬆散
到底是什麼米?真是傻傻分不清๑ᵒᯅᵒ๑

𑁍包括$33或以下飲品1杯 (其他特飲補差價)
白桃烏龍+$12 & 高山翠綠+$12

推介指數:6.25/10

📍Ocio (東港城) (將軍澳)
Address: 將軍澳坑口重華路8號東港城2樓238號舖

#princess_將軍澳
#princess_坑口
#princess_西餐

#instafood #foodshare #food #foodie #foodlover #foodstagram #hkfood #hkfoodie #hkig #hkfoodig #hkfoodblogger #hkfoodporn #hkfoodblog #hkig #hkigfood #foodsharing #fooddiary #香港美食 #將軍澳美食 #將軍澳cafe #將軍澳好去處 #香港西餐 #西餐 #將軍澳 #ocio #相機食先
坐得闊落 舒適 柔和的燈光 別有用心的小擺設 呢度嘅環境好吸引我 呢個商場要搵一間cafe我都會選擇呢一間同朋友一齊輕鬆食個 lunch Lunch set 包飲品同餐湯🤍香煎大蝦龍蝦汁意大利飯 $78哈嘅數量都唔少有五隻,係非常之有彈性煎得香,配上火箭菜。意大利飯都煮的剛好,不會過分軟和硬 🤍露荀蟹肉南瓜忌廉汁意粉$78呢個極力推介!個樣睇落去都係好普通,一食落口,掛滿汁嘅每條意粉,一啖接着一啖咁樣食晒。成個味道好吸引。🤍配餐湯餐湯嘅味道有甘筍同埋南瓜,開胃又甜甜地幾好,濃稠度適中。🤍(熱)榛子咖啡 +$12拉花拉得好靚,可以坐喺度慢慢嘆。細緻嘅泡沫口感順滑,咖啡味道香。
坐得闊落 舒適 柔和的燈光 別有用心的小擺設
同朋友一齊輕鬆食個 lunch
Lunch set 包飲品同餐湯

🤍香煎大蝦龍蝦汁意大利飯 $78

🤍露荀蟹肉南瓜忌廉汁意粉$78

🤍配餐湯
餐湯嘅味道有甘筍同埋南瓜,開胃又甜甜地幾好,濃稠度適中。

🤍(熱)榛子咖啡 +$12

2023-11-15 37 views
Blue Monday過後,繼續忙碌OT🥲。要獎勵自己食好啲😝~⁡黎到坑口嘅Ocio,被佢嘅木系舒適環境吸引了😍!⁡簡約木系裝修,令人在療癒般的環境進餐🥰~⁡📒餐點多樣化,有dinner set,而價錢仲唔貴添!!⁡🥣粟米蘑菇湯⁡有香濃蘑菇味~⁡⁡🥗雜菜沙律⁡酸甜醬汁,好開胃~⁡🥩Ocio安格斯漢堡肉全日早餐⁡份量十足🤩,豐富足料,啱哂心多多嘅我😊~⁡🍖漢堡肉厚實,牛肉味濃郁,有汁唔會太乾😋⁡🧇配窩夫食都唔錯!⁡🦐香煎海鮮明太子意粉⁡明太子控表示必點❤⁡忌廉醬汁有微微明太子微辛鹹香味😋,惹味開胃~⁡海鮮料多,🦐蝦肉爽口彈牙,🦑魷魚Q彈!!⁡🥤凍檸檬茶,凍奶茶(跟餐飲品)⁡🍋檸檬茶糖漿另上,啱哂走甜少甜的客人,貼心!⁡⁡Ocio晚餐豐富,份量足,CP值高呢👍🏻~⁡下次要再試下佢地好吸引嘅窩夫及鬆餅😍⁡
黎到坑口嘅Ocio,被佢嘅木系舒適環境吸引了😍!⁡

簡約木系裝修,令人在療癒般的環境進餐🥰~⁡

📒餐點多樣化,有dinner set,而價錢仲唔貴添!!⁡

🥣粟米蘑菇湯⁡
有香濃蘑菇味~⁡

🥗雜菜沙律⁡
酸甜醬汁,好開胃~⁡

🥩Ocio安格斯漢堡肉全日早餐⁡
份量十足🤩,豐富足料,啱哂心多多嘅我😊~⁡

🍖漢堡肉厚實,牛肉味濃郁,有汁唔會太乾😋⁡
🧇配窩夫食都唔錯!⁡

🦐香煎海鮮明太子意粉⁡
明太子控表示必點❤⁡

忌廉醬汁有微微明太子微辛鹹香味😋,惹味開胃~⁡
海鮮料多,🦐蝦肉爽口彈牙,🦑魷魚Q彈!!⁡

🥤凍檸檬茶,凍奶茶(跟餐飲品)⁡
🍋檸檬茶糖漿另上,啱哂走甜少甜的客人,貼心!⁡

Ocio晚餐豐富,份量足,CP值高呢👍🏻~⁡
下次要再試下佢地好吸引嘅窩夫及鬆餅😍⁡

2023-11-11 52 views
👧🏻😋👅🍽✨鑊仔熱香餅不得了-Ocio 🇭🇰 將軍澳坑口重華路8號東港城2樓238號舖 🇭🇰-🍬特登去東港城搵呢間甜品店, 商場鋪位冇路捉, 行勻四個角落頭先搵到, 總之記住係三哥隔離就會易D spot到😆🍬木色系枱凳位置好闊落, 晚市算多人但都唔會話好嘈; 除左我地食既多款特色甜品仲有西式晚市套餐; 餐廳有提供檸檬味水, 服務都好殷勤, 收碟加水都冇怠慢😁-🍫 🥞特濃朱古力鑊仔雪山熱香餅 $89💯熱香餅好厚身, 質地鬆軟, 中間有朱古力釘, 食食下會taste到半溶朱古力粒💯鑊仔超熱所以底部朱古力漿都好熱, 同雪糕冰火交融; 成個甜品都係朱古力味, 但味道各有不同, 層次好豐富-🍯 🍞 鑄鐵鑊仔法式吐司 原味蜂蜜 $75✨一整磚方包size勁大份, 但入面係一層層間住間住, 黃色係有沾牛奶蛋漿食落好似麵包布甸, 白色就普通麵包, 所以食落唔會太膩, 反而蜜糖就太重手🤣 本身已超多鋪面, 一切開麵包時漏晒落去會稍甜, 完全唔使再額外加on side蜜糖✨邊邊位好脆, 同裡面麵包形成外脆內軟口感! 面頭仲有杏仁脆片好香口-🍑 🍹白桃冰茶 $48💯茶底清爽唔澀口, 叫左少甜QR code冇
👧🏻😋👅🍽✨

🍯 🍞
鑄鐵鑊仔法式吐司 原味蜂蜜 $75

🍑 🍹
白桃冰茶 $48
💯茶底清爽唔澀口, 叫左少甜QR code冇得揀走甜, 味道都算OK唔會太假糖漿味; 最緊要大大杯夠冰!

2023-11-10 3 views
約左朋友喺坑口食飯,又唔知食咩好,見到呢間openrice訂座有9折就book嚟試吓啦😚餐廳都幾大同埋舒適👏🏻,佢地使用手機落單,scan個QR就搞掂喇📱午市套餐$78 包餐湯或沙律🥗 + $33或以下飲品商場店食野嚟講真係幾抵 餐湯係南瓜湯🎃,質定比較結身,味道濃嘅,飲完已經有一半飽🙈主食叫咗香煎大蝦龍蝦汁意大利飯🍤有5隻蝦,質感爽口彈牙,個飯好大👀食唔晒🥺露荀蟹肉南瓜忌廉汁意粉🍝就同個湯一樣味,所以食到個口冇咩感覺😂同埋食唔到蟹肉手機落單嘅時候餐湯冇寫明係南瓜湯,所以就出左呢個撞味意外😂埋單嘅時候想用OpenRicePay,因為OpenRice入面寫住佢有提供,不過去到櫃位佢哋就話冇呢個服務😕建議佢可以將OpenRicePay標誌除下🙏🏼
午市套餐$78 包餐湯或沙律🥗 + $33或以下飲品
商場店食野嚟講真係幾抵
餐湯係南瓜湯🎃,質定比較結身,味道濃嘅,飲完已經有一半飽🙈
手機落單嘅時候餐湯冇寫明係南瓜湯,所以就出左呢個撞味意外😂
香煎大蝦龍蝦汁意大利飯
露荀蟹肉南瓜忌廉汁意粉
2023-11-04 63 views
突然又感到情緒低落,好想食點甜品補充正能量,在東港城商場這間CAFE剛好能滿足到我。可能已經過了晚餐時段,人客不算太多,簡單的木系裝修,感覺更寧靜,空間更寬敞。而面對餐牌上林林總總的心太軟、窩夫、熱香餅及提拉米蘇,真的有點選擇困難症,最後揀了期間限定的麻糬鑊仔雪山熱香餅另加雪糕球。而在等待焗製甜品的時候,先來一杯玫瑰咖啡,咖啡比例跟鮮奶剛好,入口潤滑順暢,玫瑰花瓣碎增添淡淡的玫瑰花香味。等到最想食的主角上桌,看外形賣相像日式梳乎厘pancake,但入口的口感卻不是那種空氣感,而是像鬆軟蛋糕質地一樣帶點結實感,中間夾著兩層麻糬,煙煙韌韌,再蘸點熱騰騰鑊仔上的奶油、杏仁脆片及雪糕一齊食,又涷又熱的感覺好特別,又有點像食心太軟一樣,滿足滿足大滿足,呢個甜品即刻讓我心情好起來了。麻糬鑊仔雪山熱香餅$89額外加雲尼拿雪糕$10玫瑰咖啡$45

麻糬鑊仔雪山熱香餅$89
額外加雲尼拿雪糕$10
玫瑰咖啡$45
2023-11-02
2023-11-03 55 views
Ocio 食物質素一向唔錯,晚市套餐都性價比高。晚市套餐$118起,已包主菜,餐湯或者沙律+一杯$33或以下嘅飲品。蘑菇忌廉濃湯:將蘑菇打得好溶,加上少少忌廉加熱,菇味香濃。今次食Ocio安格斯漢堡肉全日早餐,呢個all day breakfast包括左薯餅,勁厚嘅扒茄、安格斯牛肉漢堡肉、煙肉、煙三文魚、炒蛋、焗豆以及窩夫,份量好勁揪🤣薯片炸得酥脆,配合埋茄汁豆一齊食啱啱好。雞肉腸煎得好juicy,漢堡扒非常厚,肉嘅表面煎得香脆,入邊又唔會過乾!晚上唔想食得多澱粉質嘅話,呢個餐就啱啱好有煙三文魚補充Omega 3,又有沙律菜作為蔬菜嘅daily input。另一個main dish係Ocio獵人燉肉意大利飯,意大利飯口感煙韌,濕潤口感又唔會令到米粒過軟,加埋蘆筍苗一齊煮更增添了一份健康!牛展肉燉得好淋,連筋膜部份和部份脂肪位置都煮得軟硬適中,整個份量都唔細呢~下次仲想試一試佢哋植物肉嘅all day breakfast!

蘑菇忌廉濃湯:將蘑菇打得好溶,加上少少忌廉加熱,菇味香濃。

薯片炸得酥脆,配合埋茄汁豆一齊食啱啱好。

2023-10-29 63 views
去到將軍澳 想舒舒服服食個西式Dinner,揀咗去Ocio吃晚市套餐🫶🏻and 甜品。淺木色家具,裝潢充滿文青feel,感覺夠晒舒服。晚市套餐有9款選擇,價錢$118起💗包括餐湯/沙律+主菜+飲品,好抵食。🔶香煎海鮮明太子意粉 $118海鮮料有蝦丶魷魚丶蜆等等,意粉份量都多,掛滿忌廉醬汁,入口香滑,充滿鹹香又惹味。🔶蜜瓜熱香餅 $108店家招牌甜品🥳外型靚🫶🏻半個原隻蜜瓜上面放了熱香餅和雲呢拿雪糕,再鋪上星形脆脆,蜜瓜夠晒香甜多汁💗裏面仲藏著大大塊的蜜瓜啫喱,多重口感。仲可以加多球雪糕(+$10)💗更滿足呀。

🔶香煎海鮮明太子意粉 $118

🔶蜜瓜熱香餅 $108

【🧂Ocio Kitchen | 🌈坑口站二刷】早前食過Ocio鑽石山店,朋友讚不絕口,今次嚟到坑口與朋友午餐,咁啱又見到Ocio分店,二刷無懸念!食咗咩🌈炭烤3A加拿大西冷牛扒🥩8安士配薯條份量比我想像中大件,肉身好易切開,味道亦做得剛好,附有燒汁,但都唔使落好多。薯條炸得金黃香脆!..🌈奇津鯛魚柳伴香蒜忌廉汁配黑松露薯蓉鯛魚柳大件夾抵食,好鍾意個薯蓉,平時麻麻地薯蓉嘅我哋竟然完全食晒!..🌈沙律🥗餐湯是日餐湯係南瓜湯,萬聖節快到,幾應節啊,而湯偏甜香滑Creamy, 係外國日日飲開西湯嘅朋友都表示ok! ..🌈藍莓芝士蛋糕口痕痕加$38追加蛋糕一件,本身就好鍾意藍莓,我覺得好好味呀。🧂Ocio📍將軍澳坑口重華路8號東港城2樓238號舖
【🧂Ocio Kitchen | 🌈坑口站二刷】

🌈藍莓芝士蛋糕

🧂Ocio
📍將軍澳坑口重華路8號東港城2樓238號舖
2023-10-25
$100 (Lunch)
2023-10-25 49 views
好耐冇踏足東港城 為食妹👧🏻享受一個人嘆午餐嘅感覺 選了「Ocio」開餐😎午餐有九款選擇 食足七日可以唔同款😬午市套餐包埋餐湯/沙律🥗主食和$33以下飲品🥤仲可以用優惠價加配小食👍🏿是日餐湯🥣甘筍忌廉湯 ~香甜幼滑 味道不錯主菜🍽️香煎大蝦龍蝦汁意大利飯($78)大蝦爽口彈牙🍤去掉殼好爽😛有粒粒車厘茄伴碟🍅意大利飯粒粒分明 沾滿龍蝦汁好滋味白桃鳥龍茶 (+$12)最愛無糖茶✨淡淡白桃香甜🥰

是日餐湯🥣
甘筍忌廉湯 ~香甜幼滑 味道不錯

主菜🍽️
香煎大蝦龍蝦汁意大利飯($78)

白桃鳥龍茶 (+$12)
最愛無糖茶✨淡淡白桃香甜🥰

2023-10-25 24 views
今天我要和大家分享我在東港城的Ocio的用餐體驗。這是一家以清新悠閒風格為主的cafe。❤️🍽️我們點了獵人燉肉意大利飯,裡面有燉牛麵肉和香草腸。整道菜配上一股香牛肉,肉質鮮嫩多汁。搭配上香草腸的獨特風味,增添了一種味道獨特的口感和層次感。義大利飯燉得恰到好處,米飯鬆軟而有嚼勁,充分吸收了牛肉和香草腸的汁液。😋🍽️甜點方面,我們點了朱古力布朗尼窩夫。布朗尼融合了朱古力的香甜和布朗尼的風味。窩夫鬆軟蓬鬆,外脆內軟,滋潤口感,與布朗尼的融合美妙絕倫,讓人感到幸福。餐湯是甘荀湯,湯汁醇厚,非常開胃。😋🍽️沁涼的冰凍朱古力咖啡是我們的飲品選擇,口感和味道都令我十分滿意。❤️總的來說,我們在Ocio kitchen 度過了一次愉快的用餐體驗。餐廳清新悠閒的風格給人一種輕鬆愉悅的感覺,菜餚味道鮮美且營養豐富。值得向大家推薦。❤️👍🏻

Type of Meal
Dinner
2023-10-23 36 views
午餐到Ocio,店內簡約裝修、木地板、吊燈,帶有muji風枱,lunch 感覺特別輕鬆
3 Course Lunch $78起,有餐湯、主菜、餐茶,味道幾好,擺碟精美,而且份量唔少!店內有其他特色甜品,可是lunch set 份量太多食得太飽,唯有下次再試甜品店內QR code 落單好方便Daily Soup: 南瓜湯有有微微蜜糖味奇津鯛魚柳件香蒜忌汁配黑松露薯蓉鯛魚柳煎得十分香口!旁邊薯蓉入口細滑加上松露香氣,非常好食露荀蟹肉南瓜忌廉汁意粉意粉入口軟硬適中,掛上鮮味蟹肉南瓜忌廉汁忌廉汁,再加露荀,入口好夾最後奉上餐茶,可以揀$33或以下飲品1杯,選擇都唔少,有花茶、檸檬茶或咖啡,或者補差價叫特色飲品.Menu

店內QR code 落單好方便

Daily Soup: 南瓜湯有有微微蜜糖味

奇津鯛魚柳件香蒜忌汁配黑松露薯蓉
鯛魚柳煎得十分香口!旁邊薯蓉入口細滑加上松露香氣,非常好食

露荀蟹肉南瓜忌廉汁意粉

Menu

$100 (Lunch)