2024-04-02 252 views
🔹️多年來到赤柱首選餐廳必是 "OceanRock" 除了個人喜愛外, 最重要是爸爸、媽媽喜歡🥰💞 喜歡這裡的環境舒適寧靜, 令人放鬆🎶 還可選擇室外和室內坐位🪑食物高質😋 服務稱心滿意👨‍💼👨‍💼價錢合理💰 但可惜.....餐廳營業至15/4😔😌🔸️我們選擇了Bruch Buffet 🍽時間可由11am-4pm⏳️包括:沙律吧、頭盤、主菜及飲品, 價錢由$328-$398(另計加一)沙律吧食物豐富:南瓜湯、精選沙律、風乾火腿、風腸、歐陸芝士、自家制歐式麵包、甜品、雪糕、水果等等🍽🔸️頭盤有三款選擇:有生蠔🦪 紅酒鵝肝醬🧆 和半邊龍蝦尾🦞 既然三人行便每款一試🤔 生蠔鮮甜、鵝肝醬滋味、龍蝦尾鲜香撲鼻😋🔸️主菜選了🍽田螺釀菠特菇菠菜忌廉汁🐚以香濃忌廉汁炮製田螺釀菠特菇和菠菜,食材新鮮、 味道濃郁😋鱈魚柳青檸西班牙酸豆忌廉汁🐟魚質軟滑, 味道鮮嫩, 加上酸豆忌廉汁無窮滋味🤤新奧爾良辣汁煮海鮮🥘有虎蝦 🦐 青口 🦪 蜆🧆 帶子🥠 新薯🥔海鮮味道鮮香美味, 加上新奥爾良辣汁, 十分惹味開胃👍

🔸️頭盤有三款選擇:

🔸️主菜選了🍽
田螺釀菠特菇菠菜忌廉汁🐚
以香濃忌廉汁炮製田螺釀菠特菇和菠菜,食材新鮮、 味道濃郁😋

鱈魚柳青檸西班牙酸豆忌廉汁🐟
魚質軟滑, 味道鮮嫩, 加上酸豆忌廉汁無窮滋味🤤

新奧爾良辣汁煮海鮮🥘
有虎蝦 🦐 青口 🦪 蜆🧆 帶子🥠 新薯🥔
海鮮味道鮮香美味, 加上新奥爾良辣汁, 十分惹味開胃👍

Type of Meal
Lunch
2024-02-14 420 views
从Stanley Plaza一路向下就到了赤柱海边。在重修的赤柱美利楼午后两点悠闲吃着午餐是多么惬意。 这里原先是Mijas现在已经变成岚石Ocean Rock,中文名挺有诗意。Lunch Set选了海鲜饭和烤大虾, 前菜生蚝有着浓浓的海水咸味,虽然个头不大,但是确是新鲜。 冻番茄汤很有趣也很开胃,晒着太阳有种不同的感受。Repulse Bay和Stanley是我很喜欢的香港两地,虽然只有20分钟车程,但有着远离高楼的fresh。
2024-02-14
Waiting Time
60 Minutes (Dine In)
$300 (Lunch)
2023-12-27 548 views
聖誕節🎄到赤柱市集好熱鬧😍再到美利樓一樓餐廳食半自助餐午餐❤️沙律/麵包/生果/雪糕自助取🫶🏻前菜選擇生蠔/龍蝦尾😋主菜選擇牛扒/煎魚柳/海鮮拼盤👍🏻坐露台位置適合打卡風景靚😘有節日氣氛☺️
沙律/麵包/生果/雪糕自助取🫶🏻
Lunch
Celebration
Christmas
2023-07-28 2121 views
香港赤柱美利樓是一座沒有評級的歷史建築,原因是跟曾經搬遷原址有關!這座曾經是法定古蹟,現在就是赤柱最重要的地標之一!這座融合著東西方建築特色的仿希臘復古式建築,樓高合共3層,除了一間時裝店以外,美利樓面向海景觀的就是西餐廳進駐!多國美食選擇!位於赤柱美利樓1樓,是屬於西班牙菜!這裡的午餐食物質素也不錯的!餐廳會分戶外室內,當入座餐廳時,店員會特別問,你想坐室內還是室外。是日午餐:是日餐湯 前菜:鮮製蕃茄麵包即開生蠔兩隻香煎法國鵝肝(黑醋汁)主菜:香煎比目魚扒(蒜茸牛油汁)美國特級肉眼牛扒(自家製砵酒)飲品(咖啡或茶)整體來說:餐廳環境風景優美!食物質素方面亦算中等,店員亦有禮貌及有耐性,是一個週末放空的最佳選擇!而食物質素方面亦算中等,店員亦有禮貌及耐性!而作為現今香港的歷史建築,同樣也是香港不可磨滅的殖民地文化的代表。它見證了香港百年滄桑,洗淨鉛華,涅磐重生。一個週末放空之選!

是日午餐:

前菜:
即開生蠔兩隻

主菜:
美國特級肉眼牛扒(自家製砵酒)

飲品(咖啡或茶)

整體來說:
凍檸茶
Waiting Time
5 Minutes (Dine In)
$250 (Lunch)
凍檸茶
  • 美國肉眼牛扒
  • 香煎比目魚扒
2023-05-27 1853 views
休閑咁去赤柱食個lunch,隨意咁就揀咗依間。前菜有生蠔,冷湯同蕃茄蓉麵包,水準正常。主菜叫左牛仔肉,有濃厚肉味,唔錯。仲叫左海鮮長通粉,欣賞佢啲海鮮有先煎到香脆。甜品叫左朱古力心太軟,但唔欣賞加左芝士,同朱古力味唔夾。
休閑咁去赤柱食個lunch,隨意咁就揀咗依間。

前菜有生蠔,冷湯同蕃茄蓉麵包,水準正常。

主菜叫左牛仔肉,有濃厚肉味,唔錯。

仲叫左海鮮長通粉,欣賞佢啲海鮮有先煎到香脆。

甜品叫左朱古力心太軟,但唔欣賞加左芝士,同朱古力味唔夾。

春夏交替之際,正是海洋開始回暖、龍蝦最肥美之時😎 今日介紹嘅太子龍蝦,來自愛德華王子島。加拿大政府僅限每年四至六月捕捉,產量稀少珍貴💍🌟內文更有同樣為季節限定嘅德國A2級白蘆筍,貴為歐洲皇室最愛、蔬菜之后,香港而家都食到!😍🉐❝ 香煎白蘆筍及北海道帶子 配海膽蛋黃醬 | $240屬於初夏限定食材嘅白蘆筍,口感柔嫩細膩,味道清甜多汁,絕非尋常綠蘆筍所能及之。白蘆筍清爽香甜,海膽蛋黃醬更是濃厚非常,濃淡交織,喚醒夏日不振之食慾✨🪄呢道菜更以海膽、三文魚籽、魚子等頂級食材入饌,讓味蕾享受極致奢華的幸福🥳💗評分:7.5/10❝ 酥皮瑞克萊芝士焗白蘆筍 配依比利亞火腿 | $280將烤焗過嘅白蘆筍鋪上酥皮,咬落酥皮香脆可口、白蘆筍爽脆多汁,口感層豐富分明。菜式更以火腿與芝士嘅鹹香,襯托出白蘆筍純粹嘅鮮甜甘香,頂級滋味令人一試上癮!😍評分:8/10❝ 香辣大蒜蘑菇牛油炒加拿大太子龍蝦 | $408太子龍蝦體型較小,卻擁極細緻彈嫩嘅肉質,個人認為口感更勝成年龍蝦👍🏻醬汁方面,餐廳採用大蒜、蘑菇、牛油等將龍蝦炒香,入口微辣惹味,別具一番風味😚評分:7.5/10❝ Rojo (non-alcoholic
春夏交替之際,正是海洋開始回暖、龍蝦最肥美之時😎

❝ 香煎白蘆筍及北海道帶子 配海膽蛋黃醬 | $240

❝ 香辣大蒜蘑菇牛油炒加拿大太子龍蝦 | $408

評分:7.5/10

香辣大蒜蘑菇牛油炒加拿大太子龍蝦

❝ Rojo (non-alcoholic) | $78

以紅肉火龍果為基底嘅夏日特飲,以天然健康食材調製出熱情奔放嘅紫紅色,再加入酸甜清新嘅香橙片,消暑一流⛱️🍉

———

❝ Peachy Jasime (alcoholic) | $98

茉莉花茶本就清新脫俗,再鋪上茉莉乾花,令飲品兼得花香與茶香,幾特別的!🍸🌼

Peachy  Jasmine,  Rojo
香煎白蘆筍及北海道帶子 配海膽蛋黃醬
酥皮瑞克萊芝士焗白蘆筍 配依比利亞火腿
香辣大蒜蘑菇牛油炒加拿大太子龍蝦
Peachy  Jasmine,  Rojo
復活節的半自助午餐,沙律自助吧食物新鲜又美味。頭盤可自選生蠔或龍蝦尾,主菜自選一款,亦有兒童半自助餐可選擇,非常合理的收費。職員安排我們坐在室外,享受微風用餐伴隨著鳥兒的歌聲,人也放鬆了不少。職員非常友善亦很有人情味,非常滿意的用餐體驗。
羊扒
豬柳
羊扒
豬柳
2023-04-11 1076 views
《全港最抵食下午茶無誤🍰🍴》好耐無過嚟,h&m原來已結業,美利樓更顯冷清🥲亦有著明顯的歲月痕跡,但毫不影響它赤柱地標的地位!若修葺下一定更靚✨正題,鍾意呢間餐廳夠大間坐得舒服~唔使同人迫!仲有場地佈置🥳啱晒港女來打卡😅下午茶$399(二人用)打卡之餘,又夠晒抵食👍煙三文魚多士,焦糖燉蛋都好好吃😋火腿唔多掂😕好鹹同韌,唔係好吞到👎另一款火腿麵包仲又凍又硬❌其他就不過不失!另外,仲試咗南非/西班牙生蠔🦪各4隻!係有聲的🚁一間主打食海鮮的餐廳🦞生蠔唔新鮮😣南非的生蠔,有兩隻係臭的🤢叉起蠔的背面,肉眼可見是已壞!影相時無留意到,相信叫餐廳更換係絕對冇問題嘅!不過已經唔想吃,就無叫到🥲好彩番去都無屙🥹值得一讚的是,一男店員服務態度非常到位👏不時替我們更換餐具/加水,更主動幫我們揸機影相,仲影得幾好😆,所以呢個劣評係卑唔落手的😅下次扮靚靚再去打卡~📍嵐石 - 海鮮&牛扒餐廳 赤柱美利樓1樓102號舖
《全港最抵食下午茶無誤🍰🍴》

正題,

另外,

📍嵐石 - 海鮮&牛扒餐廳
赤柱美利樓1樓102號舖
2023-03-11 792 views
來到赤柱天氣好好,所以去咗 Ocean Rock 餐廳,坐外面享受風景。叫咗個 lunch set ,都唔平,288 黑毛豬豬扒。頭盤,湯都正正常常,點知.... 等咗40分鐘先來主菜。我中間催咗幾次,都話來緊啦,結果一直都無來,我催到最後,才說單太多,廚師不是按秩序出單,看漏了! 我心諗,一早催的時候幫我查吓就知道啦,但係個個waiter都好忙,個個都話就來啦,就來啦,沒有一個幫我認真 check。 跟住一肚氣咁食黑毛豬豬扒,完全中伏, 超級韌,難食到爆!跟住.... 最後order caffe latte,🙈🙈🙈,繼續中伏,好難飲,個拉花都好求其 。無下次!!

跟住一肚氣咁食黑毛豬豬扒,完全中伏, 超級韌,難食到爆!

無下次!!
2023-03-11
$300 (Lunch)
平日得閒入左赤柱放放風😌入到去都午餐時間,行到美利樓見到路牌指引,Set Lunch又唔錯,就隨便揀左呢間餐廳🍽️-入座時,店員特別問想坐室內還是戶外。室內係木質歐式古典風,擋風較暖;而戶外係望海嘅居高點,部份更加係打卡靚位,風大但有暖爐。入得黎赤柱放鬆,當然望海食野更開心。-戶外枱凳唔錯,唔係劣質木枱。餐具略重。水就感覺似生水,我同朋友都怕怕。-🍴鮮製蕃茄麵包麵包香脆,蕃茄配黑橄欖開胃有特色。-🍴香煎法國鵝肝配黑醋汁我心心念念係尖沙咀日式居酒屋食過好好食嘅鵝肝多士,所以Set Lunch前菜揀左鵝肝。鵝肝厚切,油香濃郁,但羶味較重,需要配合佢嘅黑醋汁平衡味道。-🍴即開生蠔兩隻朋友揀左即開生蠔,當日係南非生蠔🦪厚肉多汁,清新,唯甜味稍有不足。Go ahead & Get Dirty濕紙巾😂-🍴是日餐湯是日餐湯係南瓜湯,香,甜,又夠熱,而我就喜歡加啲pepper調味⋯最欣賞夠熱嘅食物,吹住風,食到底都仲夠熱度。-🍴美國特級肉眼牛扒配自家製砵酒汁美國肉眼當然夠牛味,煎得剛好,亦夠香,配菜略有調味,可惜牛扒中間有筋。-🍴比目魚柳配大蒜燴薯仔魚煎得夠香,皮脆,但略腥,唔知係咪燴嘅湯汁累事。蒜味唔

🍴鮮製蕃茄麵包
鮮製蕃茄麵包

麵包香脆,蕃茄配黑橄欖開胃有特色。
🍴香煎法國鵝肝配黑醋汁

🍴美國特級肉眼牛扒配自家製砵酒汁
美國特級肉眼牛扒配自家製砵酒汁

🍴比目魚柳配大蒜燴薯仔
比目魚柳配大蒜燴薯仔

魚煎得夠香,皮脆,但略腥,唔知係咪燴嘅湯汁累事。蒜味唔出,大蔥更出,薯仔無乜味。老實講比較失望。
🍴伯爵茶
伯爵茶

餐茶揀左伯爵茶,Twinings嘅伯爵茶依舊香味撲鼻,一定遠比杯水同魚柳好。
🍴綠茶拿破崙
綠茶拿破崙

Set Lunch 甜品有半價優惠🎉
聽見有綠茶拿破崙當然要試下⋯賣相色睇繽紛,雜果選擇多,應該面頭有淋上芒果糖醬,平衡酸度,但唔會過甜。
拿破崙唔係薄身酥皮果種,而係偏厚身近似餅乾果種,中間係吉士加芒果,餡料對比餅身較少,入口偏乾,勝在味道唔錯,唔食芒果嘅我都照食晒落肚⋯
Set Lunch食物質素只算中等,不過餐廳風景優美,坐得舒服,店員有耐性又反應快,服務良好,係個唔錯嘅望海放空之選😌
2023-02-27
$340 (Lunch)
香煎法國鵝肝配黑醋汁
美國特級肉眼牛扒配自家製砵酒汁
伯爵茶
綠茶拿破崙
2023-02-07 389 views
再訪"Ocean Rock"今次試試晚餐🍽點了📝生蠔8隻🦪滑嫰鮮甜😋馬賽魚湯🥘材料有:老虎蝦、銀鳕魚、蜆、魷魚 , 味道略辣🌶蟹肉蝦球🧆以牛浀果醬、蕃茄莎莎配搭, 味道合拍🍴Guava Sky Mocktail 🍹以菠蘿汁、蕃石榴汁、橙汁、lime 🍹😊
再訪"Ocean Rock"
今次試試晚餐🍽

點了📝生蠔8隻🦪滑嫰鮮甜😋

馬賽魚湯🥘材料有:老虎蝦、銀鳕魚、蜆、魷魚 , 味道略辣🌶

蟹肉蝦球🧆以牛浀果醬、蕃茄莎莎配搭, 味道合拍🍴

2023-01-24 329 views
服務態度優良,菜式保持一貫水準(幾次光顧都令我滿意),美利樓就是一個賣點,休閒+文青+景色優美,泊車又方便(停車場每次過去總有空位置),重要節日慶典必定會首選及再次光顧
  • 美國肉眼牛扒
————————————————————————嵐石 - 海鮮&牛扒餐廳 Ocean Rock Seafood & Tapas地址:赤柱美利樓1樓102號舖Shop 102, 1/F, Murray House, Stanley餐廳位於赤柱最具特色的美利樓的2樓,風景優美,望著270°海景吃生蠔別具一番風味呢~🟠推薦食物 Recommended 🔹美國肉眼牛扒🥩($295):份量很足,滿口油香🔸前菜( 跟餐):生蠔2隻🦪🦪,超級肥美而且鮮甜爽口,另外還有三文魚吞拿魚羽衣甘藍橄欖蒜蓉包,前菜來說很是不錯,西班牙凍湯🍅🥣也十分開胃🔹 蟹肉蝦餅,青瓜沙沙牛油果醬🥑🥒🦀($95):必試,十分驚喜,青瓜的清新和牛油果的細膩,加上份量很有誠意的蟹肉蝦餅十分match🟡不推薦食物 Not Recommended 🔹 無 No🟠員工 Waitresses 很友好,在戶外也會幫忙拍照📸🟡環境 Environment 位於赤柱最具特色的美利樓的2樓,望著270°海景🌊🟠總評分Overall (10/10)💰 $250/person#ezukokofood #ezukokostanley #ezukoko赤
————————————————————————

蟹肉蝦餅,青瓜沙沙牛油果醬

🟡不推薦食物 Not Recommended
🔹 無 No

🟠員工 Waitresses
很友好,在戶外也會幫忙拍照📸

🟡環境 Environment

位於赤柱最具特色的美利樓的2樓,望著270°海景🌊

🟠總評分Overall (10/10)

💰 $250/person

#ezukokofood #ezukokostanley #ezukoko赤柱
#ezukokowestern #ezukokocafe #ezukokofinedining #ezukoko西式
#foodiehk #foodie #hkfood #美食 #食好西 #隱世美食 #赤柱餐廳 #美利樓
美國肉眼牛扒
前菜
蟹肉蝦餅,青瓜沙沙牛油果醬
2022-11-16 399 views
📍 嵐石 - 海鮮&牛扒餐廳赤柱美利樓1樓102號舖來到赤柱,今次想在美利樓揾間餐廳試下,最後選擇了一樓呢間餐廳。特登在日落之前進入餐廳,挑選了露台嘅高枱,視野的確無得頂🌅😁 🥗我們先order了一個田園沙律,有沙律菜有南瓜,健康之選。🥬🧀菠菜巴馬臣芝士酥皮卷。呢道菜式好香,菠菜同芝士好夾,好美味呀,喜歡食芝士的朋友可試呀。但兩人食未免份量較少,實在好味😄🦐🐚西班牙紅蝦帶子海鮮焗飯,紅蝦略嫌有點唔夠新鮮,帶子可以,而焗飯的味道都還好。🍍菠蘿特飲夠晒搶眼,味道清新,用上一隻菠蘿形狀的杯盛載就更加吸引。總括來說食物中規中矩啦,但今次目的係揾所環境優美嘅餐廳,一邊看着眼前無敵靚景,一邊吃着笑着,談笑風生,值得值得。另外亦都想讚賞一下侍應,他們都待客有禮
📍 嵐石 - 海鮮&牛扒餐廳
赤柱美利樓1樓102號舖

生日男朋友帶咗我去赤柱美利樓嘅ocean rock 有好多露台位置望到成大個海景非常之靚同chill 有種去咗小旅行嘅感覺😆 而且仲可以免費泊車🚙我哋叫咗二個lunch set 包咗前菜 主菜 鮮製蕃茄麵包 餐湯同餐飲是日餐湯係南瓜湯我哋另外叫咗二杯特飲同甜品~前菜有四個選擇:即開生蠔兩隻香辣吞拿魚 羅文菜沙律蕃茄汁肉丸 扒雜菜昋煎法國鵝肝 黑醋汁我哋都揀咗生蠔 好肥美同新鮮 一入口已經好香海水味🌊望住海景食生蠔感覺好chill😚✻燒春雞蕃茄汁長通粉($195)本身想叫龍蝦牛油果包但賣晒🥹估唔到呢個長通粉好有驚喜🥰 佢同平時食開嘅長通粉唔同 佢有少少似蝴蝶粉咁 質地非常好食 而且條條掛汁 燒春雞都幾滑同入味~~ʕ •ᴥ•ʔ ✻西班牙海大蝦,風腸海鮮焗飯 ($295)大蝦真係好大隻😆 煎得好香同埋都幾新鮮有魷魚 硯 等等海鮮 飯質地偏硬身少少 個人中意佢嘅長通粉多啲😗✻ Blueberry Pie ($78)雖然lunch set包嘢飲 但剩係可以叫咖啡同茶嗰啲🤣 所以我哋另外叫咗二杯飲品~好香藍苺味嘅沙冰🫐 面頭仲有焦糖香蕉🍌 好飲!💜✻ Baby Coconut Virgin Col

我哋叫咗二個lunch set

昋煎法國鵝肝 黑醋汁
我哋都揀咗生蠔 好肥美同新鮮
一入口已經好香海水味🌊
望住海景食生蠔感覺好chill😚

✻燒春雞蕃茄汁長通粉($195)
本身想叫龍蝦牛油果包但賣晒🥹
估唔到呢個長通粉好有驚喜🥰
佢同平時食開嘅長通粉唔同 佢有少少似蝴蝶粉咁
質地非常好食 而且條條掛汁
燒春雞都幾滑同入味~~ʕ •ᴥ•ʔ
燒春雞蕃茄汁長通粉

✻西班牙海大蝦,風腸海鮮焗飯 ($295)
大蝦真係好大隻😆 煎得好香同埋都幾新鮮
有魷魚 硯 等等海鮮 飯質地偏硬身少少
個人中意佢嘅長通粉多啲😗

✻ Blueberry Pie ($78)
雖然lunch set包嘢飲 但剩係可以叫咖啡同茶嗰啲🤣
所以我哋另外叫咗二杯飲品~
好香藍苺味嘅沙冰🫐 面頭仲有焦糖香蕉🍌 好飲!💜
Baby Coconut Virgin Colada

✻ Baby Coconut Virgin Colada ($88)
賣相好吸引 成個椰青咁上打卡一流😆
入面係椰子沙冰咁🥥好清甜 椰子奶令整體更加香滑
另外仲有菠蘿🍍感覺好refresh

✻ 朱古力及紅桑莓心太軟、香橙沙律 (半價$44)
平時朱古力心太軟食得多 第一次食有紅桑莓味嘅心太軟
一切開入邊流心嘅係紅色好特別 酸酸甜甜咁幾好食~ 生日可以寫happy birthday🥳
lunch set叫甜品仲可以半價

燒春雞蕃茄汁長通粉