2024-01-03 133 views
豬紅粥粥質濃稠,豬紅鮮嫩多汁,每一口都帶來滿滿的豬肉風味。粥中的米粒煮得軟爛,與豬紅的口感完美結合。牛肉腸粉和鮮蝦腸粉。以薄而滑的腸粉包裹著鮮嫩的牛肉和鮮蝦。牛肉的鮮美和腸粉的口感完美融合,每一口都帶來滿足的咀嚼感。鮮蝦的鮮甜和腸粉的柔滑相得益彰,給人一種海鮮的美味享受。蘿蔔糕。這道點心以蘿蔔為主要材料,口感鬆軟,味道香甜。蘿蔔的自然甜味和糕的綿密口感完美結合。

2023-08-28 196 views
作為火車站附近唯一的粥店,粥吃過很多遍,早餐還是第一次吃…早餐:粢飯+豆漿 $22炸兩(炸腸)$22炸兩不過不失,但已沒有以往那種內脆外軟的感覺,吃下去時油炸鬼(油條)已變軟…粢飯的評語只有一個字:乾!包的榨菜肉鬆都是偏乾的餡料,好像有包油炸鬼(油條)…但軟得吃不出味道…勉強餬口。豆漿正常,雖然沒有豆味,但有甜味,這價錢豆漿算是可以接受👌🏽結論:炸兩(炸腸)癮起時可以解解饞,粢飯就可以不用試❌了。
作為火車站附近唯一的粥店,粥吃過很多遍,早餐還是第一次吃…

早餐:
粢飯+豆漿 $22
炸兩(炸腸)$22

結論:炸兩(炸腸)癮起時可以解解饞,粢飯就可以不用試❌了。
2023-08-20
$22 (Breakfast)
2023-07-08 167 views
本身我係做餐廳經理嘅,我平時收工都會嚟呢度買嘢食,每一次啲時間都好夜,接近差唔多佢哋收工時間,有時見到佢哋已經洗緊嘢,我都唔好意思叫嘢食,不過樓面同廚房啲姐姐,都會係咁叫我你買啦,想食啲乜我即刻整俾你,呢一種嘅服務態度,可能對好多唔可以做過飲食業嘅人,覺得係正常,但對於我哋呢啲做過飲食既人就會知道,佢哋呢種服務態度係好難搵到,而且係好有人情味,好窩心,希望你哋公司,可以知道呢一間分店嘅員工係好努力咁同你地做嘢,加油
2023-02-06 259 views
今日瞓到10:30,想去吃個粥,去到海皇11:08分。岩岩過左早餐時間,無計 左諗加諗,揀個艇仔又想加腸粉,但特餐又偏偏係艇仔加米粉,菜粥配腸粉,我點揀好。就係呢個時候,服務員話你點配都得 你點揀我點入🤩 仲好好人比埋個早餐價我
2022-06-06 430 views
本來見到天色不好,大雨滂沱,就在附近的粥店來一個簡單的豆腐粢飯,可是又發生舌頭上的慘劇豆腐本身都是近乎無糖,這個本是沒有問題,我喜歡清淡但問題就在粢飯身上,粢飯要好吃,就一定要即點即做,斷斷不能夠預先做好,然後有客人點了就把它拿出來翻熱給客人,那是客人想要的口味嗎?裡面的肉鬆和榨菜都吸收了翻熱後的水氣,濕透了,難食,完全屬於維持生命的層次。好了,我吃了3口就忍不住放棄大雨如注,我只好另點西洋菜豬膶粥,味道方面還可以入口,可是所謂的西洋菜粥只不過是在粥裡面放進已切碎了的西洋菜碎,真是無聊之極,對整體味道完全沒有幫助。我最多視為補充膳食纖維的做法吧行了,這次體驗已經足夠了

豆腐本身都是近乎無糖,這個本是沒有問題,我喜歡清淡

我最多視為補充膳食纖維的做法吧

行了,這次體驗已經足夠了
粢飯豆漿
西洋菜豬膶粥
2021-12-10 311 views
晏早流流食暖嘢就最舒服叫咗$37 特餐艇仔粥+蝦米腸粉粥底幾好食😍😍幾多配料有油炸鬼 魚蛋 豬皮 花生etc.腸粉都唔錯係幼幼地個款腸粉蝦米量嘅量都算多.下次再試下其他嘢先🤣
晏早流流食暖嘢就最舒服
係幼幼地個款腸粉
蝦米量嘅量都算多
下次再試下其他嘢先🤣
2021-09-09 287 views
唔想煮決定叫外賣番屋企食平時都係食開牛肉粥艇仔粥,今次就叫咗菜乾排骨粥同及第粥同其他濕碎野去得海皇都係預咗食味精粥架啦我個人係幾鍾意海皇d粥個菜乾排骨粥幾好食,佢係算比較清嘅同埋d菜乾都比得幾多下及第粥就味精重,本身唔知叫及第粥會跟半條油炸鬼,結果又叫多咗條油炸鬼咁海皇d油炸鬼又不嬲唔錯嘅,食多條都ok埋單95蚊
唔想煮決定叫外賣番屋企食

去得海皇都係預咗食味精粥架啦
我個人係幾鍾意海皇d粥
個菜乾排骨粥幾好食,佢係算比較清嘅
同埋d菜乾都比得幾多下

咁海皇d油炸鬼又不嬲唔錯嘅,食多條都ok
埋單95蚊
2021-08-02 178 views
紅豆沙好好味,有紅豆而且起沙,也有蓮子百合,平均水準之上。25蚊可選紅豆或綠豆沙,套裝配一項小食可選炒米粉、蒸蘿蔔糕等,真心覺得抵食,分量不小女生應該夠飽,男生可能再加配其他食物都算抵,推介!
今日一行四人去完行山,就去咗海皇粥店,體力消耗完當然要補充番,我哋每人叫咗一碗粥,炒麵,生菜,油炸鬼,牛脷酥,蒸蘿蔔糕豐富到見到都覺得好開胃,叫到成枱都係野冇諗過真係食得晒,哈。碎牛粥同埋皮蛋瘦肉粥都好足料!油炸鬼點落粥到食,口感啱啱好姐夫話炒麵點落粥到,都好好食,於是就試下啦,別有一番風味而我唔食牛,於是就叫咗艇仔粥,點知原來入面有碎牛肉丸即刻畢晒俾家姐同姐夫每一味都好付合應有既味道。店內環境比較擠逼,真係隔離枱起身出去,個籮友都會hi跌我碟菜...粥,唔太稀,又唔太潔,咸味適中,棉滑滾燙,油器都係一個加分既地方!脆口油炸鬼煙韌既甜脆牛利酥閒時食餐粥,回歸返簡單平淡,都會感到很滿足
一碗粥,炒麵,生菜,油炸鬼,牛脷酥,蒸蘿蔔糕
姐夫話炒麵點落粥到,都好好食,於是就試下啦,別有一番風味
而我唔食牛,於是就叫咗艇仔粥,點知原來入面有碎牛肉丸
即刻畢晒俾家姐同姐夫
煙韌既甜脆牛利酥
閒時食餐粥,回歸返簡單平淡,都會感到很滿足
2020-06-20
Waiting Time
5 Minutes (Dine In)
$80 (Lunch)
2020-06-04 312 views
今日係粉嶺食早餐喉嚨有啲唔舒服,所以選擇去海皇粥店,食得清淡少少。環境都算乾淨,起碼無食物殘留係座位買完飛好快就有得食~一份叫左艇仔粥+蝦米腸粥嘅配料好豐富,不過整體味道真係好淡😅蝦米腸份量好多,每條腸粉都有好香嘅蝦米味,加埋甜醬就一流👍🏼👍🏼🤤另一份叫左菜乾排骨粥+炒米粉雖然碗粥較浠不過都有適量嘅排骨,唔錯唔錯至於炒米粉就稍為遜色米粉嘅軟硬唔均勻食起上黎口感不太好整體黎講都算滿意~每份早餐只係36蚊就食到勁飽😆枱面仲有幾種調味料供客人用👍🏼
今日係粉嶺食早餐
喉嚨有啲唔舒服,
所以選擇去海皇粥店,
食得清淡少少。

環境都算乾淨,
起碼無食物殘留係座位
買完飛好快就有得食~

一份叫左艇仔粥+蝦米腸
粥嘅配料好豐富,
不過整體味道真係好淡😅

蝦米腸份量好多,
每條腸粉都有好香嘅蝦米味,
加埋甜醬就一流👍🏼👍🏼🤤

另一份叫左菜乾排骨粥+炒米粉
雖然碗粥較浠
不過都有適量嘅排骨,
唔錯唔錯

至於炒米粉就稍為遜色
米粉嘅軟硬唔均勻
食起上黎口感不太好

整體黎講都算滿意~
每份早餐只係36蚊就食到勁飽😆
枱面仲有幾種調味料供客人用👍🏼
2020-06-03 188 views
在新冠肺炎其間,好多餐廳外賣都有 優惠,海皇宜家做緊外賣有9折,於是買嚟試下。今次買咗菜乾排骨粥加炒面,個粥好'杰',啲排骨好硬,好似冇咩煲過咁,咬唔到,菜乾冇咩味,只可說非常飽肚。另外,個炒面就太多油,唔得。 完

另外,個炒面就太多油,唔得
。 完
炒面
菜乾排骨粥
2020-02-23 260 views
#cassiegofanling-瘦編今日返工前同媽媽去左粉嶺火車站醫肚,因為唔想食熱氣野嘅關係,我地揀左老店「海皇粥店」,實唔會伏。-依間分店係粉嶺火車站好似已經開左好耐,媽媽平時經過都會買下啲油條、炸兩做早餐。今日黎食lunch,瘦編揀左個蠔皇粥同皮蛋瘦肉粥,蠔皇粥有好多粒蠔仲好大粒,另外仲有手打豬肉丸,味道都唔錯。啲粥都睇得出煲左好耐,全部都好綿滑,粒開哂花!粥對暖胃黎講容易消化,對於脾胃差、感冒發燒或病後初癒者來說,不會為身體帶來負荷,卻有效補充能量。加入皮蛋,味甘性寒,含豐富礦物質及維他命A,潤肺養陰,可以中和胃酸。💕-同時,都叫左份小食齋腸。最後仲叫左兩碗熱芝麻糊,之前都唔知海皇粥店有中式糖水食,以後買宵夜甜品又多一個選擇。🤙🏿-味道評分▶️🌕🌕🌕🌕🌑 (4) 抵食評分▶️️🌕🌕🌕🌕🌑 (4) 回購評分▶️️️🌕🌕🌕🌕🌑 (4) -➡️ 海皇粥店 (粉嶺)📍 粉嶺粉嶺車站路18號粉嶺名都商場2樓4號舖-IG: cassiecwy/ cassiegetfat
#cassiegofanling
味道評分▶️🌕🌕🌕🌕🌑 (4)
抵食評分▶️️🌕🌕🌕🌕🌑 (4)
回購評分▶️️️🌕🌕🌕🌕🌑 (4)
➡️ 海皇粥店 (粉嶺)
📍 粉嶺粉嶺車站路18號粉嶺名都商場2樓4號舖
IG: cassiecwy/ cassiegetfat
2019-12-20 194 views
突然抽起條筋想食出前一丁。成個商場都有唔同連鎖店有丁食,最後見到海皇佢雙拼出前一丁連嘢飲只係31蚊。平是平絕,但又十五十六唔好唔好入去。在粥店食茶記野好似唔多對辦嘛。咁啱又我瞄到在廚房個阿姐,正在生拆一包出前一丁即煮,呢個畫面值千金! 根據一個開茶餐廳嘅親戚講,所有茶記嘅即食麵都係用滾水淥過,擺曬落個膠筲箕度,有柯打就煮熱佢,都以全部都係腍patpat, 外熱內冷勁難食。 我靈機一動:海皇唔係茶記,反而會認真對待呢個面,因為佢唔係大量供應,根本唔會好似茶記咁淥定一大堆。個麵送到嚟,煎到蛋黃實晒的煎蛋,2片薄薄但睇得出煎過的火腿餐肉,加埋主角:新鮮由生煮到熟的丁麵,好有住家感覺。食一啖,麵身爽,好!但味道淡淡,可能只用了少於半包味粉,那種淡淡的味精湯,令人想起媽媽。畢竟呢個世界,只有媽媽才會在你的丁麵中剋扣味精,同埋加多幾條青菜。出左嚟做野多年,食的都是話之你死的味精湯麵.....呢碗媽媽麵,只欠兩條青菜吧。

呢碗媽媽麵,只欠兩條青菜吧。

餐蛋丁
2019-08-17 192 views
好耐冇食粥,今晚約咗朋友去粉嶺呢間分店食晚餐,嗌咗個餐加咗幾蚊要杯熱豆漿,不嬲都飲開,由於濃度高上面成日都會有塊腐竹咁,點知今晚杯熱豆漿上面唔係一塊腐竹而係煮到透明既生菜,實在嘔心.....................而個粥又水汪汪,完全唔係以前嗰種質素
2019-08-11 141 views
香港越來越少粥鋪 有時想食下粥 就會黎海皇叫左個海皇粥 都幾夠熱 連埋魚皮仲香口d 無咁單調粽好大個 裡面料唔算好足 不過對得住價錢啦都腸粉都可以 最怕超厚果D 呢度都算合格呢間分店唔算太多人 都坐得幾舒服😌
香港越來越少粥鋪 有時想食下粥 就會黎海皇

叫左個海皇粥 都幾夠熱 連埋魚皮仲香口d 無咁單調