2023-11-04 372 views
每个店员都好好看啊!都是宽肩窄腰的韩系大帅哥,好奶好爱seafood pancake分量意外的很足,🍕柔韧的光泽瞬间照亮了食欲,而且每一口吃着都有小海鲜🦑,不仅酥脆中包裹着软嫩,还有鲜香与葱香在嘴里荡起双桨spicy chicken是热辣的韩式酱汁混合超级厚实的芝士,🥘吃起来虽然有些辛辣,但是很浓郁温暖。鸡肉超级的软嫩大块,炸的小薯饼浸透了汤汁之后更是变的绵软香糯🥔店是有点不好找,但帅哥真的值得
每个店员都好好看啊!都是宽肩窄腰的韩系大帅哥,好奶好爱
店是有点不好找,但帅哥真的值得
歡迎follow IG @eatwifme2k23 睇更多!今次去間真·隱世韓國菜Obp.🇰🇷一推開門,昏暗燈光+抒情韓文歌,氛圍感拉好拉滿!我哋大約18:30到餐廳,嗰時裏面只有兩三枱客,不過坐低冇耐就愈嚟愈多人,好在夠早入座!我哋嗌咗𝑺𝒆𝒂𝒇𝒐𝒐𝒅 𝑷𝒂𝒏𝒄𝒂𝒌𝒆 해물파전 、𝑺𝒑𝒊𝒄𝒚 𝑺𝒆𝒂𝒇𝒐𝒐𝒅 𝑵𝒐𝒐𝒅𝒍𝒆𝒔 짬뽕 、𝑭𝒍𝒂𝒏𝒌 𝒂𝒏𝒅 𝑺𝒉𝒂𝒏𝒌 도가니 수육 전골 ,全部都好高質!😍所有餐點都勁足料,三個人食三個餸稍微過多,建議一大班朋友一齊share多幾個餸🫶🏼惟一美中不足可能係見唔到靚仔 오빠 店員⋯⋯呢個其實係一月去食嘅,而家先寫返食評,聽講而家嘅質素小浮動,搵日再去食下!

𝑺𝒆𝒂𝒇𝒐𝒐𝒅 𝑷𝒂𝒏𝒄𝒂𝒌𝒆 해물파전
𝑺𝒑𝒊𝒄𝒚 𝑺𝒆𝒂𝒇𝒐𝒐𝒅 𝑵𝒐𝒐𝒅𝒍𝒆𝒔 짬뽕
𝑭𝒍𝒂𝒏𝒌 𝒂𝒏𝒅 𝑺𝒉𝒂𝒏𝒌 도가니 수육 전골
𝑺𝒆𝒂𝒇𝒐𝒐𝒅 𝑷𝒂𝒏𝒄𝒂𝒌𝒆 해물파전
𝑺𝒑𝒊𝒄𝒚 𝑺𝒆𝒂𝒇𝒐𝒐𝒅 𝑵𝒐𝒐𝒅𝒍𝒆𝒔 짬뽕
𝑭𝒍𝒂𝒏𝒌 𝒂𝒏𝒅 𝑺𝒉𝒂𝒏𝒌 도가니 수육 전골
2023-10-06 568 views
極之隱蔽嘅韓國餐廳,一開始仲以為自己行錯路,點知一開門就有oppa迎接!瘋狂聽到隔離枱講:「食嘢第二」唔通睇oppa第一?!菜式選擇唔算好多,不過都有齊泡菜煎餅、炸雞、辣炒年糕、牛骨湯等經典菜式。環境較為昏暗,音樂都幾大聲,鍾意熱鬧嘅阿妹就覺得唔算太嘈,反而家姐之前去過就覺得嘈到傾唔到偈 (唔知係咪位置問題)整體嚟講,價格較為進取,但今次食嘅海鮮麵同豬腩肉的確唔錯。呀妹覺得環境幾有氣氛,仲有真oppa招待,算係可以一戰~ Walk in only!不設訂座!平日6點半到唔洗等大家搭中環扶手電梯一直上,搭到見到M&S (係右手邊) 👉🏿左手邊條巷仔入去(7-11隔離)直行轉右就係!⁣⠀▪️Spicy Seafood Noodles $220驟眼望好似好紅好辣好重口味咁,但飲落好鮮,唔辣又唔會好鹹,忍唔住就咁飲!仲要飲左半碗都唔口渴。麵滑身幼過烏冬少少,可惜唔係掛汁煙韌個種。入面有唔少海鮮同牛肉,牛肉索滿汁得黎仍有牛味,蝦大隻有蝦味但少老,青口同魷魚就正常發揮~▪️Slow-Cooked Pork Belly $240豬腩肉經慢煮相當軟腍,肥膏位近乎入口即化,唔洗點咀嚼。特別鍾意面頭香甜帶薑蔥

Walk in only!不設訂座!平日6點半到唔洗等

⁣⠀

▪️Spicy Seafood Noodles $220

▪️Slow-Cooked Pork Belly $240
豬腩肉經慢煮相當軟腍,肥膏位近乎入口即化,唔洗點咀嚼。特別鍾意面頭香甜帶薑蔥味嘅醬!食落意外地唔膩!呢個價錢黎講份量偏細,但兩個人share就岩岩好~

▪️Seafood Pancake $180
Seafood Pancake
好多人都大讚嘅海鮮煎餅 反而令我有少少失望,煎餅外層酥脆,尤其係邊邊位!可惜粉偏多,唔算好多海鮮,勝在內𥚃口感帶點滑彈。整體鮮味欠奉,好在都有啲蔥香。

▪️After the Afterparty $130
香甜易入口,果香唔人工,不過對我黎講有啲太甜,攤熱左仲甜,都係啤酒穩陣 (但唔係draft都要成$100)

• Spicy  Seafood  Noodles
2023-08-18 1528 views
食物又贵又唔好食都算,都忍連基本的服務態度都無都算,都忍態度惡劣真忍不住投訴餐廳冷氣機漏水,吃完飯十几萬包全部濕了,員工不處理,外籍廚師態度甚差,還要叫大肚婆趕離場,就這樣欺負消費者嗎?真的太過份。(忍🈚🉑忍)千萬不要去這家差服務🈚水準早知去尖沙咀任何一家韓餐比佢更好啦!香港今時今日的服務行業真的被害群之馬影響,還以為在中環高級餐廳有一定的水平,點知態度惡劣服務,食完都惱😡。千萬不再去呀人基本態度決定一切,員工需訓練咩叫尊重啦!
食物又贵又唔好食都算
,都忍

連基本的服務態度都無都算
,都忍

態度惡劣
真忍不住投訴
餐廳冷氣機漏水

吃完飯十几萬包全部濕了

員工不處理,外籍廚師態度甚差
,還要叫大肚婆趕離場

就這樣欺負消費者嗎?真的太過份
。(忍🈚🉑忍)
千萬不要去這家差服務🈚水準
早知去尖沙咀任何一家韓餐比佢更好啦!
千萬不再去呀

人基本態度決定一切,
員工需訓練咩叫尊重啦!
2023-07-27 1272 views
最近同男朋友嚟咗呢一間韓國餐廳!之前曾經聽過佢個名,知道要排長龍。所以今次特登去食early dinner。今次我哋6點45左右嚟到,唔算話好多人!我哋今次叫咗個海鮮煎餅,同埋一個芝士炸粟米。個staff俾咗個紙袋我哋shake個芝士炸粟米,但係唔知係咪我哋大力得滯,個紙袋個底穿咗,跌晒啲粟米出嚟。店員都好好,即刻幫我哋換過一份新嘅。建議大家之後shake嘅時候,扶一扶個底,避免佢跌晒出嚟。個煎餅好香口,裏面嘅材料好多,食到淡淡嘅海鮮。另外果炸粟米好香芝士味,咬落去食到一粒粒粟米🌽。
最近同男朋友嚟咗呢一間韓國餐廳!

2023-07-22
Type of Meal
Dinner
  • Seafood  Pancake
2023-06-07 1318 views
估唔到呢到既韓國菜咁唔同。Dokdo Gimlet 呢杯野我再黎一定會再叫,超好飲,甜甜地似果汁Hourglass 呢杯酒味較重,益力多味唔係好重,聞落香,但飲落唔覺,以上兩杯都系店員介紹呢盤野應該三個人食,個立美係好好食,我呢啲譚仔三小辣都食得好滋味,不過越食越辣㗎,我真係未試過食呢啲煲上面係有薯格,但因為有芝士,所以雖然辣但係係好濃好香,但真心覺得配菜比啲雞好食個煎餅都好食,好足料,但個煲已經整滯左我地兩個人除左貴左少少外,D野食好OK
估唔到呢到既韓國菜咁唔同。

個煎餅都好食,好足料,但個煲已經整滯左我地兩個人

除左貴左少少外,D野食好OK
2023-06-03 968 views
第一次食果陣覺得個pancake好好味,厚身的黎又好脆好有口感,可惜今次再訪真係好失望.pancake好多油,厚度也唔夠第一次!第一次食果陣覺得好出色嘅牛肋骨也無左.嗌左個章魚豬肉鍋,食完個seafood pancake等左半個鐘等到無曬耐心!第一次問侍應話等多5分鐘就有,ok fine等多十幾分鐘都係無,再次問多次,都係再等5分鐘,擺到明漏單!.上到檯份量好細,睇落好似唔覺,食落就知細章魚bb幾隻,幾條豬頸肉,剩餘就係包菜年糕面條,咁樣一份嘢$380❌好鬼失望!

呢間韓國餐廳地點雖然係中環,但佢入口隱身係大館附近一條小巷之中。當你以為咁隱蔽既餐廳唔會有好多人既時候,見到入面爆滿,有人龍排緊隊,仲有唔少韓國人幫襯!今次小編就為大家試下係咪真係咁正宗🤗【Main】・Flank & Shank ($380)👍🏻個鍋份量都算大,上枱有個Gas爐煮住,配料有牛腱,牛筋,豆腐,金菇,冬菇,杏鮑菇,大白菜,冬粉等。牛骨湯好濃郁,調味適中唔會過鹹,見到牛筋都煲到溶溶地,飲落好重骨膠原😍 牛腱肉香醇厚,口感Q彈,而其他配菜煮完吸晒湯既精華,正👍🏻・Slow-Cooked Pork Belly ($240)一碟大概有9塊五花腩。五花腩慢煮過後已經好軟腍,淋上餐廳自家製包飯醬,夾埋新鮮爽脆生菜食,多重口感同味道令人好滿足。但以呢個份量黎講價錢就比較進取,而味道亦係期望之中。【Snack】・Seafood Pancke ($180)👍🏻海鮮煎餅有魷魚,蝦,青口,蔥,韭菜等材料。表面煎到金黃鬆脆,內裡食到材料既鮮味同嚼勁,加上蔥同韭菜既香,令人一啖接一啖咁食。【Environment】店內環境有石拱門,植物同木枱櫈,有放鬆既感覺。隨住人流變多音樂開得愈大聲,小編覺得幾有

【Main】
・Flank & Shank ($380)👍🏻

【Snack】
・Seafood Pancke ($180)👍🏻

【Environment】
店內環境有石拱門,植物同木枱櫈,有放鬆既感覺。隨住人流變多音樂開得愈大聲,小編覺得幾有氣氛。聽講佢地啲調酒都好出色,有機會小編都會試下😉 最後一張相係入口圖,直行左轉再左轉就會見到Obp正門入口,好有探險感覺~

$300 (Dinner)
2023-05-29 346 views
中環美食多籮籮,要係眾多選擇裹面突圍而出,一係餐廳設計好fancy,一係食物菜單夠特別、而且色香味俱全🤔咁先吸引好多人去試試今次呢間餐廳位於中環既暗巷,要左穿右插下先到達,而暗巷既設計普通,但入到餐廳,燈光較暗,感覺好神秘。bar枱位置設計好靚,好適合打卡,最緊要既係waiter係好高大幾靚仔既韓國人😍😍😍😍😍即刻為今餐加分了Menu只有韓文&英文字,而果啲英文詞唔係經常見到,所以都要花花時間去研究下要咩😂我recommend ⭐️。Slow-Cooked Pork Belly ($200)⭐️豬腩肉肥瘦適中,大約有8片左右,而腩肉上面既甜辣醬配埋腩肉,中和返佢既油脂感覺。上腩肉同時上左一個舊鐵餐盒,本身都估唔到係咩,原來係生菜,設計幾特別!腩肉夾埋菜一齊食,爽口👍🏻。Seafood Pancake ($150)海鮮煎餅裹面有蝦、魷魚、青口、洋蔥&泡菜,煎餅表面煎得好脆口,而且幾厚身、幾大塊,因為有好多餡料係裹面,所以口感幾豐富。Spicy Chicken ($320)呢係食左30分鐘左右之後先送上尼,果時已經有7成飽了冇諗過係好大鍋,份量好多,可以3-4人食,會一直有個爐係下面煲住保暖,

我recommend ⭐️

Slow-Cooked Pork Belly

。Seafood Pancake ($150)
海鮮煎餅裹面有蝦、魷魚、青口、洋蔥&泡菜,
Seafood  Pancake

。Spicy Chicken ($320)
呢係食左30分鐘左右之後先送上尼,果時已經有7成飽了
冇諗過係好大鍋,份量好多,可以3-4人食,會一直有個爐係下面煲住保暖,保持雞煲既質素。
Spicy chicken煲表面有好多脆口既甜薯薯條+ 芝士,味道屬於中辣,而雞件浸係辣湯裹面,每件雞都好大件&滑身,食極都仲有😂太恐怖啦
底部有好多扁身既韓國粉絲,好彈牙,混合埋辣汁一齊食,好醒胃

Drinks
。Hite 500ml ($90)
Hite

回頭指數: ⭐️⭐️⭐️
食物質素: 🌮🌮🌮
服務質素: ☺️☺️☺️
消費指數: 💰💰💰(人均消費$368.5)
環境質素: ☘️☘️🍀🍀

* Obp (中環)
中環奧卑利街3-5號地舖

同類餐廳 #cocofood_韓國菜
同區餐廳 #cocofood中環
2022-07-24
Waiting Time
15 Minutes (Dine In)
$368.5 (Dinner)
Spicy  chicken
呢間餐廳真係隱世(蔽)隱到差啲搵唔到入口😂係大館下面 入咗小巷中間仲要搵度暗門場內環境都好暗 音樂好大聲只可以walkin 而且齊人入座 所以最好早啲去啦~簡單黎講就係非常足料嘅牛骨湯鍋👍🏻份量都幾多 好香 牛𦟌好腍👅配菜有豆腐粉絲等等 會一直用gas爐熱住泡菜煎餅比平時嘅厚少少 粉感較重煎得香亦有泡菜味 唔會話好辣味道黎講係好食嘅 只係比較滯😂店員有事先問辣炒年糕嘅辣度我地叫左小辣 都偏辣的年糕好煙韌 亦有我最中意嘅魚板😋———————————————————————整體味道不錯 偏fusion嘅韓國菜環境雖然暗但幾有格調🍸畢竟係中環 價位都偏高放工黎食個飯飲杯野都唔錯~
呢間餐廳真係隱世(蔽)隱到差啲搵唔到入口😂
係大館下面 入咗小巷中間仲要搵度暗門
場內環境都好暗 音樂好大聲
只可以walkin 而且齊人入座
所以最好早啲去啦~

簡單黎講就係非常足料嘅牛骨湯鍋👍🏻

———————————————————————
整體味道不錯 偏fusion嘅韓國菜
環境雖然暗但幾有格調🍸
畢竟係中環 價位都偏高
放工黎食個飯飲杯野都唔錯~
2023-04-28
$200 (Dinner)
Kimchi Pancake
Spicy  Ricecake
暗巷裡的高質韓國居酒屋🇰🇷🍻@obp.hk 隱藏在中環半山扶手電梯旁的轉角暗巷裡,相當神秘,一個不留神就會錯過,還好當天的我們夠機靈哈哈。餐廳不設訂位,慶幸當天一早來到不用等位,到我們離開的時候已有一條長長的人龍。餐廳燈光昏暗加上K-pop music,氣氛相當熱鬧,適合跟三五知己碰杯聚餐,但若想跟朋友聊天就有點難,要聲嘶力竭😂食物質素高,首推海鮮煎餅!是我在香港吃過最接近韓國口味的,足料而且麵粉跟海鮮的比例很剛好,每一口都是滿滿的海鮮跟香蔥,香脆可口。牛骨湯窩跟海鮮辣麵亦在水準之上。可惜的是我們想要點的Braised Short-Rib、Pork Jelly跟紫米酒當天都沒有供應,希望下次再臨會嘗到吧。- Seafood Pancake- Shack Flank- Spicy Seafood Noodles- Hite Beer
暗巷裡的高質韓國居酒屋🇰🇷🍻@obp.hk

- Seafood Pancake
- Shack Flank
- Spicy Seafood Noodles
- Hite Beer
Seafood  pancake
Spicy  seafood  noodles
Shack  Flank
$350 (Dinner)
Seafood  pancake
Spicy  seafood  noodles
Shack  Flank
  • Seafood Pancake
📍中環 𝙲𝚎𝚗𝚝𝚛𝚊𝚕❝暗巷隱藏…正宗高質韓國居酒屋🇰🇷🥢👍🏻海鮮煎餅|牛骨湯煲|Makgeolee米酒❞呢間韓國野都聽過好耐 出名入口難搵+大排長龍🤣我地一行6人平日7pm前到唔洗等就入得✌🏻之後好快full house有人龍😳環境好暗 音樂超大聲(大聲過bar)😂同朋友傾計要大叫都聽唔到🧏🏻‍♀️另外入口真係好難搵 係後巷再入後巷先係 門口似後門 只有一個細細既Obp字樣🤭總結‼️的確係幾高質😍每樣野都好滿意 多人黎食可以試多d好開心🥳不過性價比就唔算高啦🙈🦑𝐒𝐞𝐚𝐟𝐨𝐨𝐝 𝐏𝐚𝐧𝐜𝐚𝐤𝐞 $180 (4.5/5) 我覺得呢個必叫! 煎到好香脆 夠薄🤤麵粉同海鮮/香蔥比例好!🍗𝐁𝐨𝐧𝐞𝐥𝐞𝐬𝐬 𝐅𝐫𝐢𝐞𝐝 𝐂𝐡𝐢𝐜𝐤𝐞𝐧 $150 (3.5/5)有5大舊 嫩滑juicy 炸皮偏厚同更但夠香脆既~🐷𝐒𝐥𝐨𝐰-𝐜𝐨𝐨𝐤𝐞𝐝 𝐏𝐨𝐫𝐤 𝐁𝐞𝐥𝐥𝐲 $240 (4/5)份量唔多大概8-9件 不過好軟腍😍肥瘦一層層比例好好 點甜辣醬夾生菜食好正✌🏻🍲𝐅𝐥𝐚𝐧𝐤 & 𝐒𝐡𝐚𝐧𝐤 $380 (4.5/5)牛骨湯好好飲🤤有薄牛𦟌 牛筋 菜 豆腐 同粉絲~🍜𝐒𝐩𝐢𝐜𝐲 𝐁𝐚𝐛𝐲 𝐎𝐜𝐭𝐨𝐩𝐮𝐬 𝐚𝐧𝐝
📍中環 𝙲𝚎𝚗𝚝𝚛𝚊𝚕
❝暗巷隱藏…正宗高質韓國居酒屋🇰🇷🥢
👍🏻海鮮煎餅|牛骨湯煲|Makgeolee米酒❞

Obp字樣🤭

Seafood  Pancake

🦑𝐒𝐞𝐚𝐟𝐨𝐨𝐝 𝐏𝐚𝐧𝐜𝐚𝐤𝐞 $180 (4.5/5)

Boneless  Fried  Chicken

有5大舊 嫩滑juicy 炸皮偏厚同更但夠香脆既~

Slow-cooked  Pork  Belly

Flank  &  Shank

🍲𝐅𝐥𝐚𝐧𝐤 & 𝐒𝐡𝐚𝐧𝐤 $380 (4.5/5)
牛骨湯好好飲🤤有薄牛𦟌 牛筋 菜 豆腐 同粉絲~

Spicy  Baby  Octopus  and  Pork  Jowl

🍜𝐒𝐩𝐢𝐜𝐲 𝐁𝐚𝐛𝐲 𝐎𝐜𝐭𝐨𝐩𝐮𝐬 𝐚𝐧𝐝 𝐏𝐨𝐫𝐤 𝐉𝐨𝐰𝐥 $380 (4/5)
都幾辣🥵有八爪魚仔 豬肉 泡菜 年糕同米粉~我覺得如果配辛辣麵會更正🙈

🍶𝐌𝐚𝐤𝐠𝐞𝐨𝐥𝐞𝐞 - 𝐃𝐚𝐦 𝐔𝐧 𝐏𝐫𝐞𝐦𝐢𝐮𝐦 $320
6個人都好夠飲! 食韓國野必飲米酒makgeolee! 香甜重米香🍚🤤

꧁꧁ ——𝓂𝑜𝓇𝑒 𝒾𝓃𝒻𝑜𝓇𝓂𝒶𝓉𝒾𝑜𝓃—— ꧂꧂
📍Obp
中環奧卑利街3-5號地舖
Boneless  Fried  Chicken
Slow-cooked  Pork  Belly
Flank  &  Shank
  • Boneless  fried  chicken
2023-03-24 518 views
O.b.p是一間位置超級隱秘的韓式居酒屋,餐廳只招待walk in且人齊才可入座,今晚和朋友一行五人去試一試這間十分出名的餐廳。我哋先點了White Makgeolli🍶和3枝Hite Beer🍺。啤酒是大枝裝,建議可以分開嗌,因為侍應會一次過開哂3枝啤酒同沒有冰桶。食物方面我們先點了牛肉他他🐮,炸雞🐔,海鮮煎餅🐟🦑,泡菜煎餅,炸粟米🌽和海鮮麵。特別一提是炸雞🐔和炸粟米🌽,炸雞香脆嫩滑,有5件,份量十足且經已去骨,啖啖肉十分滋味。炸粟米上菜時侍應會在我們面前放入紙袋,shake 一 shake,令味粉均勻沾滿每一件粟米,再配上芝士醬,非常好味。另外海鮮煎餅和泡菜煎餅都好味,大家不要錯過。之後我們想點辣雞鍋,可惜已經售罄。轉戰部隊鍋,不過沒有什麼特別,稍為失望。下次再訪會先點鍋類。總括來說,我們都十分喜歡店內的氣氛,大家都可以一試!

另外海鮮煎餅和泡菜煎餅都好味,大家不要錯過。

炸雞
海鮮麵
部隊鍋
2023-03-22
Waiting Time
10 Minutes (Dine In)
$400 (Dinner)
炸雞
海鮮麵
2023-03-04 588 views
星期五喺中環收工見到呢間嘅pancake好吸引就去試吓想打電話book枱但walk in only佢哋嘅地址比較難搵要入咗行仔再入後行排隊環境一啲都唔舒適大量油煙噴出嚟真係等到想走但抱住香港人嘅精神排多陣啦又唔係太耐就可以入去今晚嘅嘢食全部值回票價先來兩杯酒精飲品: *推介* Dokdo Gimlet -Korean sake with green apple & lime juice微酸,醒胃Hourglass - 甜味酒味比較濃OBP SA:LAEU (salad)The famous Kimchi pancake 👍👍👍Homemade Kimchi & green onion (自己另外叫)Spicy Chicken 夠辣又有透明粉個人覺得似豪華版部隊鍋薯條就咁食好食過撳晒汁
星期五喺中環收工

*推介*
微酸,醒胃

Hourglass - 甜味酒味比較濃

OBP SA:LA
EU (salad)

The famous Kimchi pancake 👍👍👍

Spicy Chicken