2018-12-13 420 views
金鐘的《Noodle Lah!》,開業了都有好幾年了。我一直沒有來的原因,主要是我本人不在金鐘上班;另一個就是每一次來,總是覺得太多人排隊了;仲有一個就是糧尾,提不起勁去吃好西,決定食快餐店算數,每一次來都店前,總會說一聲 Nah....下次啦。今次,有個伴一起食飯,有朋友陪我來試,我終於不再在門前 say nah,我要來食碗《Noodle Lah!》。 餐廳的空間感非常好,一入來就給人一種很舒適的感覺。雖然是一個很簡約風,很工業風的地方,但難得的空間感,令人感覺舒服的大玻璃窗景觀,的確有一種令人,至少令我放輕鬆的感覺。 餐廳的食品,是東南亞的風味。前菜之一有越式網中卷,香脆可口的越式春卷,內餡也是傳統的豬肉餡,也有芋香。配上甜辣醬,的確是一個不錯的小點。 沙爹雞串,味道香口不容置疑,連雞肉本身都有一份香口的感覺,點上濃濃的沙爹醬更是惹味。 招牌叻沙,配料是主要是香茅雞肉同豆腐卜。湯底有辣勁,而且非常之香口,入口的香茅味同椰子味令到此叻沙麵更加之惹味香口,而且也有一香滑的麵感覺。 大擔大擔麵,也是一貫的馬來叻沙香味,不同的就是加了擔擔麵的肉鬆,令這一碗都增添了一種中國風,吃起來更香口,

大擔大擔麵,也是一貫的馬來叻沙香味,不同的就是加了擔擔麵的肉鬆,令這一碗都增添了一種中國風,吃起來更香口,更惹味,多了一層濃濃的肉香,更令人食得開心。

飲品,有一個名叫三酸的飲料,酸酸的清涼飲品,沒有考究是什麼成份了,總之,這是一杯好適合在東南亞地區飲用的東西。

香茅荔枝,有清新的香茅味,也有甜甜的荔枝味。同樣,在大熱天然喝下這飲料,可真是消暑的。

《Noodle Lah!》給我的感覺不錯,食物的的味道也不錯,而價錢來說,在金鐘一帶可以說是相宜,下次我再來《Noodle Lah!》,再不會說...nah!!!!!!
$60 (Lunch)
2018-04-02 782 views
今日去動植物公園,順度去金鐘食下午茶,見到這間 noodle LAH! 不用等位,所以我們就試這間的下午茶。下午茶餐款式尚算多,但炒腸粉和多士已售罄。可惜。價錢方面整體尚算便宜。供應時間 15:00 - 17:30。店內橫潢踏實有風格,有時代感。鮮茄鏍絲粉 $39鮮茄汁夠多,內裡有肉碎和煎蛋。凍咖啡(跟餐)正常凍啡,沒有太大驚喜。LAH! 撈丁 $45肉碎比較鹹,店鋪用煎蛋來分隔麵和肉碎,是一個很好的擺法。炒 LAH!丁 $45雞肉入味,炒丁色澤和味道均勻。

供應時間 15:00 - 17:30。

店內橫潢踏實有風格,有時代感。

鮮茄鏍絲粉 $39
鮮茄汁夠多,內裡有肉碎和煎蛋。

凍咖啡(跟餐)
正常凍啡,沒有太大驚喜。

LAH! 撈丁 $45
肉碎比較鹹,店鋪用煎蛋來分隔麵和肉碎,是一個很好的擺法。

炒 LAH!丁 $45
雞肉入味,炒丁色澤和味道均勻。
Type of Meal
Tea
2018-03-23 524 views
夜麻麻喺金鐘都冇咩食,黎到遠東叫做有幾間餐廳。呢間之前試過都幾好食,所以再試多次。夜晚冇咩人,座位非常寬敞,暗淡嘅燈光令到呢度嘅環境有幾分浪漫,最適合啲情侶撐枱腳。我點左大鑊炒貴刁,好香。有蝦、豆腐,仲有啲蛋碎。唔係太油膩,份量適中,賣相都吸引。不嬲都鍾意食豉油炒貴刁多過星洲炒貴刁,好似冇咁多人造色素。朋友點左泰式金邊粉,份量俾貴刁多小小,爽身,唔算太鹹。正如朋友話齋,試食金邊粉真係可以試到一間餐廳嘅水準。呢隻金邊粉冇令到我個朋友失望。餐廳嘅款式都幾多,有撈面、湯面、粉面,仲有飯類,都係泰國餐廳平時食開嗰啲嘢食。另外仲有頭盤、小食,食物唔包嘢飲,但係如果點頭盤加主菜就會送一杯野飲(好似)。平均埋單一個人$80到啦。正常嘅份量,環境係呢間餐廳嘅賣點,食物都滿意,唔知平日使唔使等位,但係夜晚就可以一試。

2018-03-19 416 views
1️⃣) 午市套餐 💲8️⃣8️⃣頭盤 : 冷茄子沙律主菜 : 「肩」豬扒飯 🍆我覺得個茄子的確好味喎😳😳😳😳 佢嗰個醬汁非常不錯 有啲食過返尋味既感覺🤤🤤🐷🥩個豬扒飯我就無影近鏡😂😂 因爲講賣相的確麻麻 黑蚊蚊😂😂 但味道都可以既 肉又唔會好韌 但稍為咸左少少🙈-2️⃣) 午市套餐 💲8️⃣8️⃣頭盤 : 越式網中卷 主菜 : 越香鮮牛肉河🌯個春卷既外皮係香酥網狀嗰隻 夠薄夠脆👍🏻 入面係芋頭同豬肉 都好香😘🐮🍜 個牛肉河湯底唔會過份油亦都夠味💕 而牛肉份量都夠多 不過啲牛肉就捆埋一堆 呢樣就麻麻地😂
1️⃣) 午市套餐 💲8️⃣8️⃣
頭盤 : 冷茄子沙律
主菜 : 「肩」豬扒飯

2️⃣) 午市套餐 💲8️⃣8️⃣
頭盤 : 越式網中卷
主菜 : 越香鮮牛肉河
2018-03-12
Waiting Time
5 Minutes (Dine In)
$88 (Lunch)
2018-02-27 475 views
岩岩同老公嚮運輸處辦理完行車證,搵個地方醫肚,經過見人少少就入去食個早餐,地方夠大環境都舒適😊重點係,個餐平均40蚊左右但可以有杯有水準嘅coffee,心裏即刻覺得值回票價😋叫左個雞排河粉,普普通通la,味覺有d淡,不過我嘅重點吾係碗河粉係而係杯coffee,甘老公就order左個西餐,入面有多士,腸仔,煙肉同炒蛋,試過佢嘅腸仔,條腸好有口感,肉質厚實,而個煙肉都幾出色👍🏻非常香口!係個多士硬左d 😅
2018-02-27
2018-02-19 348 views
好耐無係金鐘食飯啦,難得今日經過,就梗係約同事今個飯吹下水。第二次食依間餐廳,叫lunch set 有一份前菜,一份主食,一杯飲品。海南雞飯啲雞幾滑,不過想要多款醬食下。小食茄子沙律我原本以為有菜架,估唔到配蕃茄又幾有新鮮感仲要吱啲青檸汁,開胃肉燥撈麵還可以啦,普通撈麵咁,有少少失望呀以為會有個特色醬汁,點知無架價錢同個雞飯差唔多,唔抵食呀小食魚餅反而依個小食幾好味,有好微既辣味,加埋個醬又係酸酸地。不過要讚下上菜好快,落單未有3分鐘就上菜了

海南雞飯

啲雞幾滑,不過想要多款醬食下。

小食茄子沙律

我原本以為有菜架,估唔到配蕃茄又幾有新鮮感
仲要吱啲青檸汁,開胃

肉燥撈麵

還可以啦,普通撈麵咁,有少少失望呀
以為會有個特色醬汁,點知無架

價錢同個雞飯差唔多,唔抵食呀

小食魚餅

反而依個小食幾好味,有好微既辣味,加埋個醬又係酸酸地。

不過要讚下上菜好快,落單未有3分鐘就上菜了
2018-02-15 273 views
假期前夕的午餐!今日相約左舊同事食lunch!! 唔知係咪因為年三十既關係,平時排長龍既LAH!今日竟然一去到就有位!好開心唔使排隊!一個set $88 加一 就有小食+主菜+飲品我地3個人都叫左 招牌雞肉喇沙 做主菜!至於小食就揀左3款不同既,可以share食!飲品唔加錢既得汽水同埋凍紅茶,我地又不約而同咁揀左紅茶啦!🤗小食:越式網中卷、沙嗲雞串、泰「正」烤魚餅網中卷其實係春卷,入面有豬肉同埋芋頭!佢個脆皮係特別既,而且食落一啲都唔油!烤魚餅入面有粟米,豆角同埋芫茜,啖啖肉都幾好味,有一陣好香既咖喱同埋香草味!招牌雞肉喇沙個湯底超濃!好正!雞肉煮到好「林」,其實唔知食緊雞肉定豬肉,再睇返menu先肯定佢係雞肉!😂🤣但係佢個自制蛋麵真係幾出色!好煙un! 同埋冇鹼水味!再講多次:湯底係好正!
假期前夕的午餐!

一個set $88 加一 就有小食+主菜+飲品

小食:越式網中卷、沙嗲雞串、泰「正」烤魚餅

招牌雞肉喇沙
2018-02-15 192 views
平時都有經過呢一間新加坡餐廳,每一次都大排長龍,成日都心思思想去試一試,不過點排喎,自己食飯時間得一個鐘,趕到趕命返公司。今日就襯年三十博啲金鐘其他打工仔請假/食公司團年,會一會Noodle LAH!今日又真係一黎到我哋就有位,策略大成功我哋咗食午市套餐,一個頭盤加一個主菜再加上飲品,沙爹雞串—好重既香芧味,雞串如果可以熱返啲就更加好越式網中卷—好有特色,外面炸得又脆又唔油膩,頭盤入邊最推介呢一款泰正烤魚餅—佢三款頭盤都有好強的香料味道,以呢一款最為強烈,唔係幾喜好啲中東香料味既就會麻麻哋鍾意呢一款啦招牌雞肉喇沙—麵既份量都好多,同行既男同事都話夠飽,不過麵煮得淋咗啲啲,湯底好重椰漿味道,值得一試!自製西LAH!紅茶—非常普通的紅茶,有少少失望

今日又真係一黎到我哋就有位,策略大成功

我哋咗食午市套餐,一個頭盤加一個主菜再加上飲品,

沙爹雞串—好重既香芧味,雞串如果可以熱返啲就更加好

自製西LAH!紅茶—非常普通的紅茶,有少少失望
2018-02-14 117 views
今日出去開完會,已經到食飯時間,係人多車多嘅金鐘,是但搵左間唔洗等嘅餐廳,食個飽飯,又幾有驚喜喎!首先,餐廳有Lunch set,$88再加一,包一款小食,主食同飲品,但我咖啡癮發作,加$10飲左杯熱Americano。頭盤有越式網卷,沙律,魚餅同串燒可以選擇,我簡左網卷,黎到有四舊,好抵食,又唔太油。然後主菜我叫左招牌雞肉喇沙,喇沙都唔算太辣,椰汁味重,份量岩岩好。下次希望試下海南雞啦!雖然加埋一都要成$100 一個Lunch,但係鐘食個飯我都預左嫁喇,好彩食物、服務同環境都同價錢成正比啦。

加$10飲左杯熱Americano。

2018-02-04 136 views
週六的中午與幾位朋友過來吃午餐,金鐘廊的餐廳打哂蛇饼,唯有走來這邊看看運氣。這家店人不多,有張大長台冇人,啱哂我哋。選擇唔多,大家好快决定食咩,主要都係喇沙同雞飯。其中一位朋友點乜冇乜😳但店員的態度極度不耐煩,講嘢又冇禮貌,實在令人失望。食物中規中矩。我叫咗海鮮喇沙,虾唔新鮮,太霉,魷魚還ok。78元加15%服務費,確是太昂貴。
海鮮喇沙
2018-02-02 111 views
沙嗲雞串$45,棒神豬腩仔$45,味道十分普通。招牌海鮮喇沙$78湯底濃,不是太辣,有椰香,但海鮮沒有什麼特別,麵質地也沒什麼出色的地方。怡保雞飯$68,雞肉質地非常散,沒什麼味道。雖然地方闊落,但食物價錢貴,而且味道普通,不是十分建議。
沙嗲雞串$45,棒神豬腩仔$45,味道十分普通。

招牌海鮮喇沙$78

怡保雞飯$68,雞肉質地非常散,沒什麼味道。

雖然地方闊落,但食物價錢貴,而且味道普通,不是十分建議。
沙嗲雞串
棒神豬腩仔
招牌海鮮喇沙
怡保雞飯
2018-01-15 295 views
今日行左去金鐘覓食,但又怕多人所以㨂左遠東金融中心嘅Noodle Lah試下。餐廳頗大樓底又高,坐落都幾舒服。menu係新加坡菜,基本上有喇沙丶貴刁丶海南雞飯等等。先泥杯三酸。檸檬丶青檸加話梅。本來好有期望,但飲落真係平平無奇,就似一杯lemonade而已。價錢方面亦唔平,$33加一。炒LAH!沙~有香茅雞丶魚片丶蛋同河粉。味道算香口,料算多不過整碟份量偏少,好快食完。值得一提嘅係辣椒醬(冇影),唔會好辣仲有少少甜味,唔錯。
menu係新加坡菜,基本上有喇沙丶貴刁丶海南雞飯等等。
$115.5
2017-12-27 339 views
今日約咗朋友去睇燈飾,行下行下我哋就嚟咗呢間食嘢啦~本身我哋想order坐窗口位嘅~不過呢佢哋就話唔可以 咁就有少少失望囉仲以為可以望下夜景添~餐廳環境比較陰暗嘅 其實望落去唔似食泰國嘢囉~望落有少少似西餐廳~我朋友就話好鍾意食金邊粉,而我呢叫左海鮮喇沙, 另外我哋仲叫咗兩樣小食~一樣係燒豬頸肉啦同埋辣味泰式炸魚餅~整體嚟講食物賣相都ok嘅~不過呢口味比較鹹口,相對上感覺小食做得比較出色wo~覺得燒豬頸肉最好食~反而d主食就失色咗啲啦~整體嚟講就一般般啦~
咁就有少少失望囉
2017-12-27
2017-11-27 497 views
話說有一日下午茶蛇王時段路過無無聊聊,想搵個地方坐下來休息一下。見到人小小、靜靜地可以舒舒服服小休嘆翻個越南牛河。一開始個待應小姐非常之有性格、問3 句答一句。。。唉、其實見到個餐牌有撈丁時個心已經打咗個突。。。點 fusion 都係呀,星馬餐廳賣撈丁真係太出位了。。。本著平常心、唸住一場嚟到都比個機會大家呀。。。原本想叫嘅下午茶餐 Pho 賣哂。。。為有簡簡單單、清清地叫個怡保雞湯河加杯熱檸水。~ 怡保雞河D 燒雞整到”乾淨淨”,話係柴皮都有人信,所謂嘅香濃雞湯原來同㷛熱咗嘅油鹽加水無什分別。。。而且又油。。。~ 熱檸水一杯合格嘅熱檸水真心話~ 相信係集團式經營嘅連鎖餐廳、希望老細可以有時間多D了解一下,努力推動提升員工服務態度同食物出品嘅質素。。。期待下次幫襯有新嘅體驗,加油!

~ 怡保雞河

~ 熱檸水
一杯合格嘅熱檸水

2017-07-06
Waiting Time
1 Minutes (Dine In)
$49.5 (Tea)
2017-10-28 651 views
The place was pretty empty when we got here at 3:30pm. For late tea, we ordered 3 snacks to share.Keen Kaya Toast ($30)Thick grilled toast with generous layer of coconut jam.Wicked wings ($38)Generous portion of wings. The wings was spicy, ideal late tea snack!Lollipop ($45)4 skewers of thick pork belly with BBQ sauce. Meat and fat portion was balance with crunchy skin. Ate 2 skewers and it was filing. If you come here alone and a light eater, would suggest to order 1 lollipop and 1 snack.

Keen Kaya Toast ($30)

Wicked wings ($38)

Lollipop ($45)

2017-10-13
Type of Meal