2021-06-01 2125 views
疫情稍為緩和,就外出走走。見到一間食蒙古菜的餐廳,好有特色,我個人就未去個蒙古玩, 但對於新奇的菜色都會抱住好奇心一試. 一進入餐廳整個設計都令我充滿新鮮感, 每張座椅都鋪上舒適的羊毛, 好滑好軟. 餐廳內設有自助餐, 食物方面很好特色而且種類很多, 例如 Lamb Rosh & Beef cheek , 羊肉味都好重!! 我個人就係可以接受, 但都要睇個人口味. 還有不少熟食都符合港人口味, 例如餃子, 青口和春卷. 其次最特別是有個攤位可以自由選擇食材,再交給廚師特別製作。食材的數量超過10款, 大家可以自行DIY . 我自己就選擇了烏冬, 西蘭花, 蔥, 牛肉片和蕃茄汁, 食落都覺得自己配搭得不錯!! HAHA. 而飲品方面就order左兩杯香檳, 仲有多款甜品選擇. 總括而言, 餐廳氣氛、食物和服務員質素都很高,所食的食物都幾新穎,有機會還會再來!

2021-04-30
Type of Meal
Dinner
2021-05-31 1378 views
今日同朋友去咗一間好有特別嘅餐廳,就係喺尖沙咀嘅Nomads🤩 一入到去餐廳已經超級有異國風情~ 除咗每張凳都掛住咗皮草,牆上都有好多唔同嘅裝飾,好似入咗一個蒙古包咁!今次同朋友食嘅係佢哋嘅自助餐($278)火焰牛臉頰串燒🐮同火焰羊肉串燒🐑都可以任食😍 牛同羊雖然好大嚿啖啖肉,但係一啲都唔韌,加埋香料唔會好騷~ 我同朋友都每人食咗幾舊🤤我最鍾意就係有即焗Pizza🍕又有好大個bar枱可以俾你選擇配搭唔同嘅配料同埋醬汁,淨係醬汁都有10幾款,好多選擇~先揀咗自己喜歡嘅批底,搽上醬汁,再去bar枱夾唔同嘅配料放上去,最後成碟連埋自己枱號碼牌交俾廚師,焗號就會送去你枱架啦😍除咗上面所講嘅兩樣之外,佢仲有沙律吧,多款唔同嘅餸菜,麵食,餐湯同埋甜品等等~如果想同朋友過一個特別嘅飯聚~ 不如試吓蒙古菜吖❣️❣️

今次同朋友食嘅係佢哋嘅自助餐($278)

我最鍾意就係有即焗Pizza🍕

如果想同朋友過一個特別嘅飯聚~ 不如試吓蒙古菜吖❣️❣️
2021-05-23 715 views
位於尖沙咀金巴利道既 Nomads!店內裝修充滿特色異國風情🔯 椅子都鋪上白色仿羊毛🐑 牆上掛滿仿羊頭牛頭及仿動物皮裝飾 增添不少民族色彩!😍自助沙律吧提供好多新鮮沙律菜、水果和海鮮及熱食選擇!我最欣賞冬蔭功青口,辣辣地夠哂惹味,諗起都流口水🤤🤤最有趣係可以根據喜愛的口味自行鋪好餅底、醬汁、食材,交比廚師就會為你即場焗製,屬於你的自訂pizza出爐🍕!🥰食得蒙古菜,一定要試埋即烤羊腿 & 串燒牛面頰!😋 肉嫩多汁,香氣四溢!旁邊仲有個鐵板烤爐仔,可自行可增加熟度,而且所有醬汁都可以自己調配,有辣有唔辣,任君選擇😋盡情享受埋煮飯仔樂趣!☺️甜品吧都好多款式🧁🍨🍰🍮🍩🍧🍓士多啤梨慕絲又香又滑、🍇椰果啫喱夠清新、咖啡蛋糕夠香濃、綠茶木糠布甸有創意(不過我唔中意😆)無論幾飽,都要用第二個胃食~甜~品~!🤪#mongolia #dinnertime #buffet #drinks #cool #enjoylife
位於尖沙咀金巴利道既 Nomads!

甜品吧都好多款式🧁🍨🍰🍮🍩🍧
無論幾飽,都要用第二個胃食~甜~品~!🤪

#mongolia #dinnertime #buffet
自選pizza
烤羊烤牛
自助沙律吧
2021-05-18 583 views
蒙古自助餐🇲🇳次次經過都好想試,今次終於食到,真係好特別😋有一樣野好食又好玩——自製pizza🍕可以自選餅底,醬汁,配料。有幾十種配料自己夾,花多眼亂,攪到我整既pizza堆到有個小山丘🤣🤣即焗即食,芝士仲會拉絲架🧀除咗呢樣,仲有招牌蒙古烤肉,燒得好香又唔乾。食完呢啲,仲可以食凍海鮮、湯同甜品,勁飽🐷BTW,呢間餐廳其實好岩同小朋友黎,佢哋實會坐定定食自己整既pizza🍕唔洗電子奶咀都可以乖乖食飯💪🏻
蒙古自助餐🇲🇳次次經過都好想試,今次終於食到,真係好特別😋

2021-05-16 1409 views
很久沒外出 dinner 喇!疫情稍為緩和,就外出走走。見到一間食蒙古菜的餐廳,好有特色,再看看餐牌,價錢合理,便入內進餐。嘩!意想不到每張座椅都鋪上舒適的羊毛,牆上掛上不同的狩獵工具及獸皮。真的像置身在蒙古。這裡有自助餐及「買一送一套餐」。我們選擇了「買一送一套餐」。原來會送自助小食,沙律吧及精選熱盤。我們點了「蒙古香噴噴火焰烤肉串燒 (牛臉額)」及「游牧Pizza (牛肉)」。主菜未到,趁機去取小食,沙律及精選熱盤。小食,沙律及精選熱盤,頗多選擇,如未夠飽,可再食。游牧Pizza (牛肉),材料豐富,薄餅鬆脆,牛肉配醬汁,好味 蒙古香噴噴火焰烤肉串燒 (牛臉額),香噴噴,肉質嫩滑,juicy,但有少少辣,夠惹味!所以我要點一杯飲品 "Cucumber Lemonade Mocktails",中和下辣味。Cucumber Lemonade Mocktails,很清新
很久沒外出 dinner 喇!疫情稍為緩和,就外出走走。

真的像置身在蒙古。

這裡有自助餐及「買一送一套餐」。

我們選擇了「買一送一套餐」。
原來會送自助小食,沙律吧及精選熱盤。

主菜未到,趁機去取小食,沙律及精選熱盤。

小食,沙律及精選熱盤,頗多選擇,如未夠飽,可再食。

游牧Pizza (牛肉)

蒙古香噴噴火焰烤肉串燒 (牛臉額)

蒙古香噴噴火焰烤肉串燒 (牛臉額),
香噴噴,肉質嫩滑,juicy,但有少少辣,夠惹味!

Cucumber Lemonade Mocktails
Type of Meal
Dinner
游牧Pizza (牛肉)
Cucumber Lemonade Mocktails
2021-05-15 24 views
環境一流食物質素也很好,服務人員親切有禮貌,把酒談心極為一個好選擇的地方!食物質素很好,很滿意他們的食物,衛生防疫措施也做得很好,要求每位客人出去攞食物的手都必須戴上手套以免交叉感染!我極力推薦給大家這間很好的蒙古餐廳!
2021-05-15
2021-05-12 45 views
上星期已同朋友黎食過一次自助餐,雖然食物味道尚可,亦好抵食,但自助餐較少扒類選擇,所以不能盡興。今次特登同老公黎食晚餐,買一送一,附送沙律吧連餐湯任飲,另加錢叫一杯紅酒,兩個人食都係三百蚊左右落樓,抵食,會再幫襯。唔夠嘅話,可以再加$20任食甜品,但款式實在不多,只係普通細細嚿cheese cake,很不吸引,寧願俾多少少錢去第二度食甜品,無謂晒錢晒時間,亦希望餐廳可響呢方面稍作調整,增加客人用餐滿意程度。

燒牛臉頰

烤羊T骨
2021-04-22
Waiting Time
90 Minutes (Dine In)
燒牛臉頰
烤羊T骨
2021-05-11 58 views
晚市$278 真到捧住個肚走真心抵既!衛生意識都唔錯,每個客人都有隻手套俾大家出去拎野食,咁就唔會整污糟出面d餐具,另外每位客人都有個號碼牌,記得唔好亂放呀,陣間有用除左一般buffet都會有既salad bar,佢仲有凍蝦同青口成大盤,炒麵炒飯、咖哩角春卷、我比較喜歡佢beef cheek 同lamb rosh,好得意地呢呢度係自己放上隔離個電磁爐度煎,想要幾生幾熟都係好自主另一樣我都中意,亦係呢度既gimmick之一,就係可以diy pizza同埋鐵板!! 我就食左3碟+2底pizza,飽左幾日😶pizza方面可以揀個餅底,有mexician tortilla 同plain paratha 揀,之後又有3款醬料做汁底,戲玉來了,你可以係幾十樣食材當中揀你想要既材料,鋪滿塊pizza,最後交低號碼牌俾師傅,佢地就會幫你加芝士同焗,焗完仲有專人𠝹開4份同送去你個位,勁好服務。我咁貪心就揀過牛、雞、羊、豬、海鮮、洋蔥、粟米、菜、勁多菇、蛋,同埋各款調味料。至於鐵板做法都一樣,你可以揀飯、油麵、米粉、河粉等....之後再加自己想要既配料同調味,又係交低號碼牌,等食就得,勁有穫氣同好好味🥰🥰

至於鐵板做法都一樣,你可以揀飯、油麵、米粉、河粉等....之後再加自己想要既配料同調味,又係交低號碼牌,等食就得,勁有穫氣同好好味🥰🥰🥰 勁好食

另外甜品就係大路既cheesecake 奶凍之類

overall 飽到癲左,好滿足,最適合餓鬼同大食人士去食😛
2021-05-09 35 views
睇完奧斯卡得獎電影nomadland黎食個蒙古主題嘅餐廳,佢裝修得好有feel,十足去左旅行好正!講返野食先,佢有自助餐或者散叫,我地就簡左自助餐好似開心d🤪最鐘意係自助pizza 區,佢有好多材料同醬比你自己發揮創意。第一次我就穩陣簡左茄汁底同菠蘿、菇同洋蔥。就咁夾完材料就ok, 見到餐廳將你簡好嘅材料炒香,之後再加芝士焗,pizza係好薄脆個種,真係好好食。之後再試左個蒙古燒烤汁,再加羊肉真係好蒙古feel又有沙律食,難得有羽衣甘藍梗係要食多d 😚有自選麵呀,不過今次冇食到,實在太飽有羊同牛甜品🤪,不過有d似食緊cream 😂

之後再試左個蒙古燒烤汁,再加羊肉真係好蒙古feel

又有沙律食,難得有羽衣甘藍梗係要食多d 😚

有自選麵呀,不過今次冇食到,實在太飽

有羊同牛
甜品🤪,不過有d似食緊cream 😂
2021-05-09 35 views
尖咀原來有間20年的蒙古菜餐廳裝飾很有蒙古原野風 羊頭骨 羊角 椅子還蓋著白雪雪羊毛 環境很有情調員工很細心解釋疫情措施餐臺上提供了手套和介紹了自助吧的玩法 沙律吧有唔少選擇 菠蘿 蕃茄 蔬菜 凍蝦 蜆 藜麥 羽衣甘藍 等等 可配搭新鮮又健康沙律 有南瓜湯 一些炸物和熱食 如魚 青口 炒麵還有烤牛面頰 羊肉牛面頰肉質嫩滑又重牛味 薄餅吧絕對係大賣點 可以選擇自己喜歡的薄餅底印度薄餅同墨西哥薄餅底醬都有三款 再揀配料 海鮮 豬 牛 雞 菇類砌好之後交俾師傅焗再會有員工跟住個人號碼送到枱上薄餅底不會很厚 即焗即食熱辣辣真係可以大膽不同混合調味料同食材好似蒙古辣汁咁好濃郁惹味鐵鑊炒麵選擇不同麵底 同薄餅一樣選擇材料再在小杯中混合自己的醬汁然後再交俾師傅烹飪揀咗雲耳枝竹 醬汁係冬陰公汁中泰混合菜 炒好用鐵鑊上枱創作自己嘅味道 好玩又好味

尖咀原來有間20年的蒙古菜餐廳

中泰混合菜 炒好用鐵鑊上枱
創作自己嘅味道 好玩又好味
2021-04-27
2021-05-09 29 views
今日去尖沙咀食野,今次搵左一間食蒙古野既,都係第一次食入到去感覺都好有蒙古FEEL,佢係半自助餐形式,出去簡野食時候必須帶上口罩同餐廳提供既手套👍依度可以自己簡薄餅底,職員都有推介邊D比較有口感/脆,之後就自己簡食物材料醬汁落去,款式都係有好多選擇,之後就將個完成品比師傅焗個薄餅,突然間自己變左一個薄餅師傅咁😆整完出黎,唔知係唔係自己簡材料既關係,估唔到真係幾好食(9分)😋😋😋佢果個自己簡配料黎比師傅炒既粉麵的確幾有FEEL,同因為配料醬汁方面都係自己簡所以味道都唔會差得去邊,另外仲有師傅即場切蒙古羊肉當日有兩個部位,其中有一個部位都幾唔錯(8分),食物方面唔算係勁多,但係勝在有得整有得食🤤甜品方面都係比較小,另外職員服務都唔錯,講解得詳細👍*Nomads*地址:尖沙咀金巴利道53-59號地下A室

*Nomads*
地址:尖沙咀金巴利道53-59號地下A室
2021-05-06 83 views
嗰日去開尖沙咀嘅,晚餐諗住試啲新嘢,估唔到尖沙咀有蒙古菜,我就未試過啦,仲要見到寫住買一送一,就吸引左我😍一入到去比佢嘅環境驚艷到,凳上面全部都有白色嘅毛毛氈,牆上亦有唔少動物皮掛住,俾人一種好似去左蒙古嘅感覺🤣嘢食主要分成三個section, 粉面區、現成區、薄餅區,粉面區就有油面粗面,配上鐘意嘅配料醬料,拎個牌仔比廚師整完,就有侍應會送去你嘅枱面~我就炒左呢碟,都可以有湯嘅,就要同佢講下現成區就有普通自助餐戈d, 唔多講~薄餅區係我最推介嘅,由揀餅底、配料,醬汁倒邊都係自己一手包辦,同樣俾咗個牌仔廚師之後,佢就會加芝士焗,推薦PLAIN餅底,厚身d唔偏脆嘅甜品方面抹茶就幾好食😋
我就炒左呢碟,都可以有湯嘅,就要同佢講下
現成區就有普通自助餐戈d, 唔多講~
甜品方面抹茶就幾好食😋
2021-05-06 70 views
和好姊妹路經此地, 見 buy one get one free, 嘩 ! 唔敢相信咁底食,  首先沙律吧很有質素, 絕不將貨就價, 蝦夠大隻, 還有蜆及青口, carrot soup 很creamy,  服務及清潔很好, 湯煲邊常保清潔,  好有高級餐廳的服務準質。主菜中, 我們選羊排及牛排, 真心好味的羊排, 有三件, 超 juicy,  又無"騷" 味, 而且食到肉嫩的口感, 生熟程度剛剛好, 邊緣位些微又香又脆口, 中心位些微程粉肉色, 入口有層次感,  肯定廚師是煮羊高手,  我真心評級"一流",  可能因為比較下, 牛排便沒什麼特別了, 但都有肉味, 份量同樣十足。
牛 (套餐)
沙律吧
羊 (套餐)
2021-05-02
牛 (套餐)
沙律吧
羊 (套餐)
2021-05-03 71 views
今日同媽咪喺尖沙咀行完街~見到呢間餐廳裝修好特別,環境都唔錯!原來係食蒙古菜自助餐!我哋兩個都係等一次食😆入到去見到食物都有好多選擇😍沙律、海鮮區🥗🥒🦐啲沙律菜同水果都好新鮮,沙律醬有幾款可以揀!海鮮就有蝦同蜆,都幾新鮮!蝦肉都好鮮甜彈牙~熱食區🍲有炒麵、青口、魚柳等等其中佢個魚柳我幾鍾意食!魚肉好嫩滑,BBQ風味好正😋自選薄餅🍕我哋見到有得diy pizza勁開心😆首先拎塊餅底,揀自己鍾意嘅醬料,之後就可以落想食嘅配料,拎俾廚師幫我哋加勁多芝士去焗~焗好就會送上嚟俾我哋食!我哋加左青椒、粟米、菠蘿、魚柳、菇,焗左出嚟好好味呀😍餅底脆卜卜,啲料熱辣辣!正甜品區🍮🧁
今日同媽咪喺尖沙咀行完街~
見到呢間餐廳裝修好特別,環境都唔錯!
原來係食蒙古菜自助餐
我哋兩個都係等一次食😆

入到去見到食物都有好多選擇😍

沙律、海鮮區🥗🥒🦐
啲沙律菜同水果都好新鮮,
沙律醬有幾款可以揀!
海鮮就有蝦同蜆,都幾新鮮!
蝦肉都好鮮甜彈牙~

熱食區🍲
有炒麵、青口、魚柳等等
其中佢個魚柳我幾鍾意食!
魚肉好嫩滑,BBQ風味好正😋

自選薄餅🍕
我哋見到有得diy pizza勁開心😆
首先拎塊餅底,揀自己鍾意嘅醬料,
我哋加左青椒、粟米、菠蘿、魚柳、菇,
焗左出嚟好好味呀😍
餅底脆卜卜,啲料熱辣辣!正

甜品區🍮🧁
2021-05-02 63 views
咁耐以來,蒙古菜真係無食過!朋友介紹咗我嚟尖沙咀嘅Nomads。真係無介紹錯,今次用餐體驗好好。晚市時間去,餐廳分咗自助餐或晚市套餐。依家晚市做緊買一送一,所以我地選擇叫晚市套餐。套餐包咗自助小食,任食沙律吧加熱盤。原來沙律吧的選擇都唔少,有熱盤有:飯,炒麵,冬陰功青口,咖哩雞,青卷,咖哩角,西蘭花湯等;沙律有:蜆,藜麥,蕃茄仔,薯仔,菠蘿,調味醬等等。蒙古香噴噴火焰烤肉串燒(牛臉額) $178上枱時,牛臉額用鐵支串起,好特別。牛臉額燒得焦香,肉質超嫩多汁,遍佈細微筋絡,膠原蛋白豐厚,咬落Q彈帶勁。蒙古甜辣醬扒紐西蘭羊T骨扒配石燒 $198紐西蘭羊肉味道香濃,不會太過羶。口感鮮嫩,切開時有滿滿的油脂香。石板暖熱不會令羊扒過熟,又能在進食過程中保溫。Chocolate Milkshake $60感覺有點似朱古力沙冰。
咁耐以來,蒙古菜真係無食過!
朋友介紹咗我嚟尖沙咀嘅Nomads。
真係無介紹錯,今次用餐體驗好好。

晚市時間去,餐廳分咗自助餐或晚市套餐。

蒙古香噴噴火焰烤肉串燒(牛臉額) $178

蒙古甜辣醬扒紐西蘭羊T骨扒配石燒 $198

Chocolate Milkshake $60
感覺有點似朱古力沙冰。