2022-05-22 304 views
普通日本拉麵就食得多,呢間賣fusion拉麵, 環境都有啲似bar, 主打雞髀拉麵,今次試左呢樣同埋柚子拉麵。雞髀大大隻,肉質都幾嫩唔會鞋,個湯底都幾濃郁,又唔會好咸,拉麵軟硬適中,係唔錯既。柚子拉麵個湯底比較傑,有啲似粟米湯,但佢落左好多柚子所以個柚子味係好突出,加埋d豬肉丸就無咁dry, 拉麵既份量都算幾多,所以經過想食晏就無坊一試。串燒燒既蔬菜係幾好食,好鮮甜,牛肉就一般般,有一舊比較硬,試唔試都無所謂。

2022-05-14
Dinner
₍ᐢ.ˬ.ᐢ₎༘♡ Soy Sauce Ramen $138 食到呢碗超神級既雞髀拉麵真係一件值得開心成日既事🥳 濃厚既醬油湯底仲食得出有來自豬骨既膠質🤤 加埋掛湯能力十足既麵條🍜同肉質嫩滑既原隻雞腿🍗真係將食材既鮮味發揮得淋漓盡致🤣 同時帶咗個好好既用餐體驗俾客人💕 如果要吹毛求疵的話就應該係浸耐咗變偏淋身既麵條(本身係更加彈牙)🥹 所以故事教訓影相要快😂 但都值得回訪既😎Enjoying this soft, juicy, tender chicken leg with the rich broth is such a exquisite piece of the day🥰 It’s delightful to have a soy sauce broth paired with noddles to maximise the flavours🤩 and provide customers with the most authentic and premium ramen experience😋 Everything is just right for it😚, while one
Enjoying this soft, juicy, tender chicken leg with the rich broth is such a exquisite piece of the day🥰 It’s delightful to have a soy sauce broth paired with noddles to maximise the flavours🤩 and provide customers with the most authentic and premium ramen experience😋 Everything is just right for it😚, while one thing to be picky about this is the slightly soft noodle texture coz I had a long photo taking time🙈 I believe I’ll revisit it again soon🤎
評分: 9/10🌟
————————————————————————————
NOJO (中環)
2022-05-20 302 views
weekday lunch, 預先book兩位, 現場觀察walk in都有位坐, 不過book定就安心啲。叫左3樣野, 醬油拉麵, 親子丼, 酒糟炸雞。拉麵湯底香口, 用嘅麵掛湯好好, 配一隻雞髀, 入味, 肉質嫩滑, 整體感覺唔油膩。親子丼必試,雞肉有咬口有雞味, 蛋汁調味唔會過甜, 飯粒分明有飯香。炸雞稍為重口味, 有啲油膩, 不過新鮮炸起, 內裡保持juicy, 完全唔乾身, 如果有4個人share就啱啱好。整體黎講係高質日本餐, 連加一服務費, 日常當lunch係較為貴, 不過間食一次都係一個好選擇。
weekday lunch, 預先book兩位,
現場觀察walk in都有位坐, 不過book定就安心啲。

叫左3樣野, 醬油拉麵, 親子丼, 酒糟炸雞

拉麵湯底香口, 用嘅麵掛湯好好, 配一隻雞髀,
入味, 肉質嫩滑, 整體感覺唔油膩。

醬油拉麵
親子丼
酒糟炸雞
2022-05-19
$190 (Lunch)
醬油拉麵
親子丼
酒糟炸雞
2022-05-13 311 views
𝐍𝐨𝐣𝐨📍 45 Pottinger St, Central位於中環成日夜晚經過都超多人嘅餐廳🧐呢間日式x西式餐廳深受外國人歡迎 氣氛經常都好熱鬧今次我哋去試吓佢哋嘅dinner本身以為佢哋得拉麵,原來dinner都幾多選擇,似居酒屋咁可惜今次我哋試完就有啲失望我哋2個人食咗5樣嘢加埋2杯酒 買單大概$450/pp 嘢食份量真係偏食,食物質素亦都麻麻,性價比偏低😔下次都係lunch過嚟食返佢哋signature嘅拉麵𝗪𝗮𝗴𝘆𝘂 𝘀𝗵𝗮𝗯𝘂 𝘀𝗵𝗮𝗯𝘂 𝘀𝗼𝘂𝗽 𝘄𝗶𝘁𝗵 𝗳𝗿𝗶𝗲𝗱 𝘁𝗼𝗳𝘂 8/10呢個係全晚最好食嘅一道菜😆炸豆腐個皮夠晒薄 雖然淋上咗shabu shabu醬汁但係依然口感香脆配埋佢哋嘅shabu shabu醬汁同牛肉真係夠晒香濃入味𝗦𝗮𝗸𝗲 𝘀𝘁𝗲𝗮𝗺𝗲𝗱 𝗰𝗹𝗮𝗺𝘀 4.5/10清酒煮蜆個酒味唔夠出整體味道偏咸蜆嘅份量亦偏少𝗕𝗲𝗲𝗳 & 𝗰𝗵𝗶𝗰𝗸𝗲𝗻 𝘀𝗸𝗲𝘄𝗲𝗿𝘀 4/10牛肉唔好淋 亦較多肥膏位😩雞肉完全唔夠味 不過都算滑嘅兩個燒串都麻麻哋 肉方面有待改善佢哋配上嘅燒蔬菜反而仲好食😅𝗧𝘂𝗻𝗮 𝗵𝗮𝗻𝗱 𝗿𝗼𝗹𝗹 4/10Toro嘅份量偏少亦唔夠新鮮成個手卷嘅
𝐍𝐨𝐣𝐨
📍 45 Pottinger St, Central

位於中環成日夜晚經過都超多人嘅餐廳🧐
呢間日式x西式餐廳深受外國人歡迎 氣氛經常都好熱鬧
今次我哋去試吓佢哋嘅dinner
本身以為佢哋得拉麵,原來dinner都幾多選擇,似居酒屋咁
可惜今次我哋試完就有啲失望
我哋2個人食咗5樣嘢加埋2杯酒 買單大概$450/pp
嘢食份量真係偏食,食物質素亦都麻麻,性價比偏低😔
下次都係lunch過嚟食返佢哋signature嘅拉麵

𝗧𝘂𝗻𝗮 𝗵𝗮𝗻𝗱 𝗿𝗼𝗹𝗹 4/10
Toro嘅份量偏少亦唔夠新鮮
成個手卷嘅size都較細
十分唔推薦😕

Follow our ig for more food posts
👉@itsoureatingdiary_
2022-05-10 332 views
中環美式fusion拉麵店🤔 @nojo.hk 1. 沾麵。個湯好杰 好漏 2. Poke咁既飯。麻麻 好淡味 3. 招牌雞髀拉麵。湯同麵普通 雞髀麻麻三樣嘢比較好嘅應該係佢哋招牌雞髀拉麵 但係我都覺得麻麻地 個雞髀肉好似煲完湯咁淋 冇乜肉汁港式茶餐廳/小食店既雞髀太出色(搵日再講)🤭 呢個拉麵入邊嗰隻雞髀完全唔係嗰回事Any肥。試過就算完。#飲食係一種享受唔淨係為左生存#無論平定貴都一定要花費得明明白白#eat_withbina #eat_noodle_withbina#eat_japanese_withbina#eat_中環_withbina
中環美式fusion拉麵店🤔 @nojo.hk

#eat_noodle_withbina
#eat_japanese_withbina
#eat_中環_withbina
2022-05-09 421 views
A modern western Japanese ramen x izakaya bar at Pottingers street, cool vibe with outdoor seating. Spicy minced chicken tossed noodles $123This is so flavorful with abundant seasoning but not too salty with a little spicy kick (personally would like more 🤣). The creamy egg yolk binding everything. This reminds me of the Tokyo Mazesoba in Wanchai, both the style and taste are very similar, just chicken vs pork. Both very unctuous and delicious (slightly more expensive here), mixed noodles fans m

This is so flavorful with abundant seasoning but not too salty with a little spicy kick (personally would like more 🤣). The creamy egg yolk binding everything. This reminds me of the Tokyo Mazesoba in Wanchai, both the style and taste are very similar, just chicken vs pork. Both very unctuous and delicious (slightly more expensive here), mixed noodles fans must try!

Soy sauce ramen $138
I’m not a soup ramen person, but this chicken broth impressed me. The broth is so rich in chicken essence, velvety mouthfeel but not oily at all, very tasty with the ramen noodles. And a whole slow braised chicken leg that fall off the bone tender? This is GOOD!
1970 views
2022-04-23
Lunch
2022-04-27 254 views
Ramen - Tomato中環行下半山再行過石板街見到一間有戶外空間嘅日本餐廳下午時段戶外空間都算幾多人我選擇咗坐入面Bar檯可以望住拉麵師傅製作拉麵睇Menu有好多日式Don 同 Ramen選擇仲有好多日式小食叫見好多人都會叫熱門嘅醬油雞髀拉麵而我就揀咗個蕃茄湯底雞肉拉麵份量唔算太多蕃茄湯底濃郁啱晒細食或者作為下午茶Ramen - Tomato 🍅 🍜$113————————————
Ramen - Tomato
啱晒細食或者作為下午茶

Ramen - Tomato 🍅 🍜$113

————————————
2022-02-05
$115 (Breakfast)
2022-04-10 431 views
當時第五波疫情開始嚴重 街上都無乜人流 反而NOJO都係坐滿曬人😳🔺Soy Sauce Ramen $138NOJO必食招牌原隻慢煮雞髀拉麵 非常特別既係唔似傳統咁拉麵用叉燒做配菜 而係用雞髀作主角 我就係比呢一點吸引咗 雞髀新鮮 肉質嫩滑 但同我想像有少少唔同 我期待係可以一咬就骨肉分離🤣湯底味道非常濃郁 稍為偏鹹〰️麵質都幾彈牙 而且好掛湯🍜🔺Spicy Minced Chicken Tossed Noodle $123呢款撈麵超有驚喜😍配合生雞蛋一齊撈 超香〰️食落拉麵既油膩感 麵條同拉麵係一樣的 微辣度 食落好開胃 口感好豐富 醬汁夠多 每條麵都掛住啲汁🤓比起拉麵更推介呢款撈麵❣️🔺Overnight Sake Lees Marinated Fried Chicken $88超長的名字😂其實就係隔夜酒醃製既炸雞🍗呢個炸雞係我食過最重酒味既炸雞〰️啖啖都是酒 沒有誇張🤪而且炸得非常酥脆 外脆內軟的(⁎⁍̴̛ᴗ⁍̴̛⁎)雞肉好嫩!值得一試🐥

🔺Soy Sauce Ramen $138

Nojo 自從上網睇過有人介紹過呢間拉麵店,連日本人都大讚呢間拉麵,所以一直都想去試吓。今日係中環行開,就去試下!Nojo 位置中環石板街,係大館對面,好容易揾。拉麵店既裝修同一般日式拉麵店好唔同,戶外既open area 可以比大家飲野chill 下,而室內既裝修就以木系為主,燈色比較幽暗,有少少居酒屋既格局。當日我地坐咗係近窗邊既bar枱位,座位前既窗口可以打開,又有少少民青cafe 既感覺,打卡一流!我地叫咗慢煮雞脾醬油拉麵同埋柚子鹽拉麵。慢煮雞脾醃得好入味,雞皮滲出少少日式醬油既香味,加上慢煮既關係,肉質非常淋同滑,而且仲保留到雞髀既肉汁,非常好食。而醬油拉麵既湯底同傳統日式拉麵有啲唔同,佢湯底都係用咗雞白湯配少少豬油脂,但配料方面加咗紫洋蔥,乾蔥等等,食落有少少fusion菜既感覺。拉麵質地爽滑,唔會好吸水,好唔錯!柚子鹽拉麵相對上會比較清新啲,冇咁重口味。湯底都係雞湯做底,配上少少柚子,味道幾突出,亦可以中和少少咸味。而配菜雞肉團子,調味比較淡,但食到好明顯既雞肉味,食材幾新鮮。最後我地仲叫咗個甜品,雪糕配個donut麵包,好滿足!
Nojo

我地叫咗慢煮雞脾醬油拉麵同埋柚子鹽拉麵。

最後我地仲叫咗個甜品,雪糕配個donut麵包,好滿足!
Spicy minced chicken tossed noodle : 4.5/5推薦✅ 配搭好match. 免治雞,洋蔥,芫荽,蔥,紫菜加蛋黃。 小小辣 幾野味。 整體好香但又唔會油膩。 有啲似担担麵,但多咗蛋香同洋蔥香。 (唔鐘意芫荽記得走呀🙈)Chicken Leg Curry : 4/54分全部比個雞髀👍🏻 好軟滑 大大件,啲肉淋到用筷子已經可以拆開。因為叫左個撈麵所以冇叫招牌醬油雞髀拉麵。 咖喱就係普通日式咖喱。 整體不錯炸日本麵包加雪糕: 4/5 三色雪糕💕 培茶,綠茶,牛奶 ( 雪糕正常發揮)炸日本麵包,有啲似粒粒紅豆餡嘅炸沙翁(內有兩三片菠蘿) 連埋雪糕食都幾得意。 可以試吓

Chicken Leg Curry : 4/5

炸日本麵包加雪糕: 4/5

三色雪糕💕 培茶,綠茶,牛奶 ( 雪糕正常發揮)

• Spicy Minced Chicken Tossed Noodles
2022-03-13 312 views
—————————————————————📍NOJO其實冇plan到去食,只係行過石板街就入咗去,都有驚喜🙈環境好靚,幾日式feel,🐷個日就坐係窗台位,望住啲竹都幾唔錯💯‼️不過野食都偏重口味,refill左好多次水🤣—————————————————————❣Soy Sauce Ramen 醬油雞髀拉麵 $138雞髀燒得好香但又好淋,骨肉分離到呀婆都咬到😋 平時拉麵都係配叉燒,配雞髀🍗又幾唔錯🤣粒溏心蛋都好正,雞湯好香濃,加左炸洋蔥,更加香,好夾!.❣Chicken Leg Curry 雞髀咖哩飯 $138🐷愛人又跟我食雞髀🍗明明應該試唔同嘅嘢架嘛!雞髀就同拉麵嗰隻差唔多啦!咖哩飯都幾好食,好香係日本🇯🇵甜咖哩,又係有溏心蛋,比我食埋哈😛—————————————————————不專業評分👅好味指數:4/5💰性價比:4/5👍🏻推薦:4.5/5—————————————————————🏡地址: NOJO (中環)中環砵甸乍街45號The Steps ‧ H Code地下5號舖及開放空間—————————————————————

📍NOJO
‼️不過野食都偏重口味,refill左好多次水🤣
❣Soy Sauce Ramen 醬油雞髀拉麵 $138

❣Chicken Leg Curry 雞髀咖哩飯 $138

不專業評分
👅好味指數:4/5
💰性價比:4/5
👍🏻推薦:4.5/5
—————————————————————
🏡地址: NOJO (中環)
2021-11-07
$150 (Lunch)
  • Soy Sauce Ramen
第一次食係同拉麵控朋友一齊去食,NOJO係塚田農場喺三藩巿嘅拉麵副線,聽到呢啲fusion cuisine 都係抱住半喜半驚嘅心態去試|ω•` ) 不過我對塚田農場期下嘅餐廳都幾有信心😋 turn out 係好好食!!👨🏻‍🍳🤳🏻 Soy Sauce Ramen 醬油雞髀拉麵 $138 ❤️‍🔥平時食拉麵都係配豚肉叉燒,呢個係配好大隻雞髀😹😹😹 加埋溏心蛋、紫洋蔥粒、乾蔥仲有牛蒡乾,碗麵個畫面好豐富🤤 慢煮雞肉好軟身好嫩滑,好彩唔係煮到好老👍🏻,啲肉做到骨肉分離,外面有輕輕燒過嘅口感✨ 面底係偏粗,個樣同食開嘅拉麵唔同,做到掛湯,一樣好食 🤍 醬油湯底好濃稠,有黑蒜油香,溏心蛋做到流心,成個麵都偏重口味,食到後半段要飲吓嘢😛👨🏻‍🍳 Yuzu Ramen 柚子湯底拉麵 $98朋友嗌咗柚子湯底,如果同行有人嗌柚子湯底又嗌醬油湯底嘅話,記得由淡至濃要試咗柚子先~ 呢個個味清新啲,可以中和左個油膩感,而且都幾襯個雞湯香。佢會有幾粒肉丸,我就無試到~ 👨🏻‍🍳🤳🏻 Wagyu Tataki $158我都幾鍾意呢個輕熟和牛,飲住酒食好chill ✨👨🏻‍🍳🤳🏻 Soft Squid Tempura

👨🏻‍🍳 Yuzu Ramen 柚子湯底拉麵 $98

👨🏻‍🍳🤳🏻 Wagyu Tataki $158
我都幾鍾意呢個輕熟和牛,飲住酒食好chill ✨

👨🏻‍🍳🤳🏻 Soft Squid Tempura $68
我去兩次都有嗌,味道正正常常,份量都ok! 又係啲配酒必嗌小食~ 比較想講吓佢個擺盤,想像下佢係將一個平底小外弧邊嘅碗反轉,然後上面擺天婦羅,我覺得佢要擺得咁滿咁穩陣送上枱都幾唔簡單😹😹😹 然後我夾嘅時候全程想像自己好似玩緊board game唔可以俾啲天婦羅跌落枱面… 😹😹😹

成間舖行bar 🍻 x 日式居酒屋🏮feel,有酒bar open area,室內空間好寬敞,有大檯同bar枱揀,仲有個窗邊位户内外對住嘅bar枱位,另外餐廳都有廁所。

都幾推薦大家happy Friday嚟食餐好嘅,跟住飲下酒chill下✨✨
  • Soy  sauce  ramen
  • Soy  Sauce  Ramen
  • Soy Sauce
2022-03-02 227 views
🥢Mentaiko Tossed Noodle $128擺盤好靚麵條質地煙韌明太子好濃鹹香底部亦加咗豉油汁所以食到最尾都偏鹹配料有芫茜 碎紫菜 洋蔥粒 炸蒜片口感爽脆生洋蔥粒一開始覺得頗辣但撈埋啲醬汁又食到佢嘅甜味🐟Tuna don $108朋友話吞拿魚好新鮮旁邊嘅醬汁亦有驚喜係淡豉油 所以撈飯都唔會過鹹Spicy minced chicken tossed noodle $123
Mentaiko Tossed Noodle

旁邊嘅醬汁亦有驚喜
係淡豉油
Lunch
Mentaiko Tossed Noodle
  • Spicy minced chicken tossed noodle
呢間又係小編不斷再翻轉頭幫襯既拉麵🍜🤤 喺日本🇯🇵有超過150間分店、到香港都有分店既塚田農場相信大家都唔陌生,原來NOJO係佢地開喺三藩巿既拉麵副線,跟住再開黎香港~ 呢到mix左居酒屋🏮同bar既風格,特別既主食同酒🍺都一應俱全,所以不論係午市或者晚市黎都幾有feel同舒服,係個放鬆既好地方~ 最驚喜既佢地有心思同創意既mix & match,同傳統食開既日式叉燒🐷同豬骨湯🍖拉麵🍜唔同,感覺新鮮啲之餘又好多層次,味道都好夾,別有一番風味ga😜(5 😍 係滿分,🤩係半分)Soy Sauce 🍗🍜 - $138 (好味指數:😍😍😍😍🤩)一定要黎試下呢到既招牌慢煮豉油雞髀拉麵🍗🍜😜 今次用左美國人🇺🇸鍾意❤️食既雞髀🍗,配搭幾特別有新意~雞髀🍗先用左日本🇯🇵醬油、胡椒等材料用60度慢煮左兩個鐘,所以好入味,而且上枱之前又搽多層日本🇯🇵醬油炙燒,表皮香脆,帶有啲焦香幾香口,肉質嫩滑軟腍,仲要原隻上真係啖啖肉~ 因為煮左咁耐,好容易就可以將骨同肉分開,食既時候都好方便👍🏻另外湯底係用左日本🇯🇵直送既雞白湯🐥🥣,係用左日本走地雞🐥既雞肉同雞骨🦴熬左8個鐘,入面仲有雞腳🐥、豬背脂🐷、木魚粉等材料,

(5 😍 係滿分,🤩係半分)

Soy  Sauce

另外湯底係用左日本🇯🇵直送既雞白湯🐥🥣,係用左日本走地雞🐥既雞肉同雞骨🦴熬左8個鐘,入面仲有雞腳🐥、豬背脂🐷、木魚粉等材料,味道濃郁鮮甜,啖啖都感覺有好多骨膠原,食完個嘴有少少黏😋 上枱既時候再配埋牛蒡乾、溏心蛋🥚、紫洋蔥碎🧅、乾蔥同埋黑蒜油~ 香脆既牛蒡乾氣味帶有少少微淡蔘味,唔會有焦味同苦澀味,咬落仲有少少甜甜地,索埋啲湯汁真係幾正~ 溏心蛋🥚香醇可口,乾蔥香口,層次幾豐富~ 為配合醬油湯底,麵係用左直身幼麵,由日本🇯🇵小麥粉🌾同加拿大🇨🇦麵粉製成,掛湯又煙韌,質感比較清爽又帶有微微既麥香🌾 不過有時略嫌鹹左啲同埋貴左啲,不過喺中環呢個地段都明既,加上落左咁多心機整~

Shrimp Miso 🦐🍜 - $128 (好味指數:😍😍😍😍🤩)
蝦味噌拉麵🦐🍜既湯底🥣係用左赤味噌、白味噌同埋波士頓龍蝦殼🦞一齊熬製,配埋上面提到既雞白湯🥣,比起豬骨湯底🍖黎講會少鹽少油啲👍🏻 兩款味噌互相輝映,豆味濃郁,口味醇厚,帶有一股甜味,配埋龍蝦殼🦞煲都好夾,湯底🥣鮮味甘甜,惹味又帶有啲鹹香~
Shrimp  Miso

每碗配上虎蝦🦐,蝦肉都幾鮮甜彈牙,不過如果可以大隻啲就好,以虎蝦🦐黎講細左啲~ 另外加埋sour cream同烤麵包🍞,比較似西方飲餐湯🥣既食法,令個湯🥣更加creamy,同時配埋香脆既包🍞就更加好咁感受個湯🥣既甘甜,配料仲有唔少清爽既菜🥬、紫洋蔥碎🧅、爽口既粟米芯🌽 (粟米仔)同埋惹味既炸蒜片🧄,配埋掛湯能力幾好又有咬口既直身中麵🍜,口感真係幾豐富!整體比起傳統既叉燒拉麵特別~

好味指數:😍😍😍😍🤩
推介指數:😍😍😍😍🤩
$135 (Lunch)
Soy  Sauce
Shrimp  Miso
2022-02-26 197 views
⭐️⭐️⭐️📍Nojo (Central)~ Sakura shrimp & corn tempura ($88)~ Soft squid tempura ($68)🍴呢兩款炸物都有啲失望😓,兩款都唔係好熱,魷魚鬚天婦羅唔係好厚肉所以會有啲韌,粉漿都厚,不過尚算炸得鬆化脆身,不過櫻花蝦粟米天婦羅就真係唔係幾得,唔夠熱之餘仲要食到成口油😖,可能因為之前係Yardbird食過佢哋嘅世界級粟米天婦羅有咗比較,呢款又唔夠熱又唔脆嘅天婦羅真係有啲失望😕~ Odagyu marbled beef oden style ($98)🍴呢款和牛關東煮就比較有驚喜😌,和牛清湯非常重牛味而清爽,有腐竹、蒟蒻、蘿蔔同和牛片,全部吸哂湯非常入味,好好食😋,安慰番食完唔好食嘅前菜嘅心情~ Soy sauce noodle ($156) + chicken meatball (+ $18)🍴重頭戲就係呢碗雞腿拉麵喇,大大隻雞腿超吸睛😍,見到有炭燒過嘅痕跡,雞腿肉質嫩滑亦都唔太鹹,雞腿肉容易拆開,用筷子一夾已經離骨好方便👍🏻,加咗招牌雞肉丸,食得岀係自家製,唔係用粉漿機製嘅口感,唔算好彈牙,肉質挺實,幾好味😋湯頭係相當濃郁
⭐️⭐️⭐️
📍Nojo (Central)
~ Soft squid tempura ($68)

湯頭係相當濃郁嘅醬油雞湯,唔會太油,濃稠度剛好可以掛湯,拉麵幾彈牙😆,溏心蛋帶有流心,炸菇片加埋一齊食都幾夾,再配少少洋蔥帶點爽口清新解膩嘅感覺😙,成碗麵份量都幾多,建議兩個女仔可以share食就可以試埋其他小食喇😉
—————————
⭐️⭐️⭐️