2024-05-30 0 views
金輪大廈上的餐廳比較隱蔽,空間感足夠,22樓的景色也剛好能看到維多利亞港的一角。是日午餐鐵板燒一人前x2。先來溫室野菜沙律,都是新鮮的蔬菜,沒有過多的調味料。前菜選了法國鵝肝、大蝦及北海道產帆立貝。鵝肝份量十足,油味甘香。大蝦新鮮彈牙。帆立貝也煮得非常適中,鮮味十足。美國特級肉眼薄燒,看着師傅逐一將蒜炒乾,混合蔥,再逐件以肉眼薄牛片包裹、煎香,除了味道也是看師傅的手勢。最後還有炒飯、炒菜等。師傅加送甜品煎多士一份。

是日午餐鐵板燒一人前x2。

先來溫室野菜沙律,都是新鮮的蔬菜,沒有過多的調味料。

前菜選了法國鵝肝、大蝦及北海道產帆立貝。

最後還有炒飯、炒菜等。師傅加送甜品煎多士一份。
2024-04-06 196 views
今日放假再嚟食呢間食完念念不忘嘅鐵板燒,上次同老公食完覺得一定要再食,今日放假得閒再嚟,不過佢都幾full, lunch要等到1點半先有位,因為都算抵食,加上無敵大海景,記住book位!我同老公揀咗$378個set,可以四選二,所以我哋四款都揀晒,因為每一款都好好味。首先會上前菜,係個好fresh嘅沙律,最特別係有個似南瓜嘅啫喱加埋酸酸地嘅dressing,成個配搭好好,做開胃菜相當唔錯。 唯一美中不足係冇茶碗蒸😝師傅好好見我哋揀晒四款就幫我哋分好晒,等我哋每款都有得食🥰😋French Foie Gras個鵝肝外脆內軟,煎得啱啱好,再配埋好軟熟嘅多士同埋紅酒浸醋提子,平衡左油膩感😋Cod Fish肉質鮮嫩,滑得來又Juicy,塊皮仲煎到好脆😋車海老個蝦好彈牙,師傅將個蝦頭嘅膏用來做汁,提升咗個蝦肉嘅鮮味😋Scallop佢係用北海道帆立貝,煎到半生熟再配牛油汁放上新鮮紫菜湯,加埋減左油膩感佢有豬肉同牛肉可以揀,我哋揀咗牛,牛肉可以揀厚燒或者薄燒,我哋最後各一,都係揀咗medium😋厚燒 &薄燒牛肉厚燒grill得外面好香,裏面仲有好多汁,而薄燒有蔥蒜包係裏面好香口,厚燒同薄燒都鍾意😋之後

師傅好好見我哋揀晒四款就幫我哋分好晒,等我哋每款都有得食🥰

😋French Foie Gras

😋Cod Fish
肉質鮮嫩,滑得來又Juicy,塊皮仲煎到好脆

😋車海老
個蝦好彈牙,師傅將個蝦頭嘅膏用來做汁,提升咗個蝦肉嘅鮮味

😋Scallop

😋厚燒 &薄燒牛肉

😋之後仲有炒飯,炒雜菜同麵豉湯
炒飯用曉嘅蛋,炒得好乾身好香,炒雜菜都炒得啱啱好,飲完湯已經好飽

最後仲有甜品,有焦糖烤多士同雪糕,雪糕有紅豆味同柚子雪芭,師傅仲請我哋飲咖啡,估唔到咖啡都好香滑,仲有啲杏仁味Tim!

2024-01-09 493 views
極推薦呢間係天后既日本菜餐廳,望住維港景色,好有feel,加上以日式鐵板燒&廚師發辦為主題,裝修氣派時尚,有VIP房,材料新鮮,好適合慶祝重要日子,生日飯局,朋友聚餐。
2023-11-05 713 views
朋友介紹帶了外籍客戶去比原定時間早了10分鐘到餐廳果時未有其他顧客。禮貌詢問可否先坐低,侍應話唔得仲要我哋出走廊等。我哋話帶咗客人嚟咁樣好尷尬可唔可以企喺度等首詩師傅加把口話唔得,一定要我哋企走廊等,走廊又黑又迫我啲外籍客個個兩米高搞到超尷尬。我話開支酒俾我哋坐低先都話唔得。本身想即刻走去過第二個地方。坐到入去叫Menu第一版最貴嗰個set,話無king crab…咁我問佢有啲咩唯有揀鮑魚和龍蝦。澳洲黑邊鮑魚比平時食開嗰啲細隻,但係價錢貴過出邊,地點裝修差過出邊。師傅手勢冇乜特別冇其他師傅咁健談。實實際際去返銅鑼灣嗰啲好好多,以後唔使再去呢度。最後四個人食咗七千幾蚊,銅鑼灣邊間性價比都好過呢度。

2023-09-02 808 views
雖然唔係成日見,但每年都會同好朋友過生日💜今年就揀咗天后嘅「延Nobe」同佢食生日飯,本身想嗌鱈場蟹餐,但今晚蟹冇貨😭所以我地就揀咗活龍蝦同活鮑魚餐各一share食😋我地再追加多隻瀨尿蝦,成隻手臂咁長,一餐好豐富嘅海鮮鐵板燒🉐前菜汁煮蘿蔔牛腩,蘿蔔清甜牛腩燉得軟稔入味,有驚喜溫室野菜沙律沙律菜新鮮爽脆,配搭酸汁零舍開胃澳洲活鮑魚/ 活龍蝦黑鮑魚超大隻,仲大過一個拳頭,質感軟稔,鮑魚味濃郁,以牛油鹽同黑椒輕輕調味,更能突出鮑魚原有嘅鮮味龍蝦上枱時仲係郁緊架,非常新鮮,肉質彈牙,配上龍蝦膏醬去烹調,味道濃郁之餘仲提升嘅龍蝦嘅鮮味北海道帆立貝上枱時下面會有個爐仔熱住佢,帆立貝厚肉鮮甜,加入海帶湯汁更能增添貝類嘅鮮味,記得一定要飲晒個湯,又鮮又甜白甘鯛立鱗燒魚皮燒得金黃色脆卜卜,魚肉厚身結實,食落啖啖肉,底下配有軟滑香棉嘅薯蓉,吸收咗魚油嘅香味,好食海參配明太子/ 日本響螺海參係普遍鐵板燒比較少見嘅一道菜,滑溜嘅海參配上明太子醬,冇腥味之餘仲食到鹹鮮嘅味道響螺口感爽脆,只需灑上鹽同黑椒調味,更加能食得出響螺嘅鹹鮮味道追加:瀨尿蝦、清酒煮蜆揀咗隻有膏嘅瀨尿蝦,可惜今次嘅瀨尿蝦有啲失準,肉質有啲鬆

前菜
汁煮蘿蔔牛腩,蘿蔔清甜牛腩燉得軟稔入味,有驚喜

溫室野菜沙律
沙律菜新鮮爽脆,配搭酸汁零舍開胃

澳洲活鮑魚/ 活龍蝦

北海道帆立貝

白甘鯛立鱗燒

海參配明太子/ 日本響螺

追加:瀨尿蝦、清酒煮蜆
揀咗隻有膏嘅瀨尿蝦,可惜今次嘅瀨尿蝦有啲失準,肉質有啲鬆散,啲膏又唔唔係硬膏🥲

A5鹿兒島和牛厚燒/ 薄燒
和牛厚燒:師傅燒到外面微微焦香,切開後裏面仲係淡淡的粉紅色,生熟程度啱啱好,一啖咬落滿口油脂,牛肉味濃,嫩稔多汁入口即化,配上金黃香脆嘅炸蒜片一食齊,香口得黎又可以中和返油膩感
和牛薄燒:輕輕一燒再包裹香葱同蒜片,牛肉軟稔口感豐富

炒飯
我又係加大版炒飯加太陽蛋,炒飯乾身粒粒分明,流心嘅蛋黃加上燶邊嘅蛋白,將蛋黃伴入炒飯一齊食,蛋醬裹滿米飯上,大滿足🉐

炒野菜
芽菜清甜爽口

焦糖多士
香脆又甜嘅多士,食完飽到上心口😂

📍延 (天后)
天后電氣道68號金輪天地22樓

人均消費:$1500-2000
食物:⭐️⭐️⭐️⭐️
環境:⭐️⭐️⭐️⭐️
回頭率:⭐️⭐️⭐️⭐
2023-08-11 642 views
為食之友介紹左我去天后金輪天地度搵食,佢激讚依間鐵板燒好食到不得了咁立刻安排訂座啦今次order咗2人份龍蝦餐,額外叫埋瀨尿蝦話係必食推介。事不宜遲立刻講下當日既野食先🔸日本笠貝大大隻原隻笠貝,切片燒出嚟又爽口又香。點少少鹽食提鮮一流🔸北海道元貝配紫菜湯半煎熟個元貝再用新鮮紫菜煮成既湯去燴一燴,張元貝個鮮味帶去另一個層次🔸活伊勢龍蝦師傳將龍蝦啲蝦膏唧哂出嚟煮汁,再撈返落去個龍蝦度煮,真係成個鮮度發揮到極致,肉質爽口彈牙再加埋個汁無得輸師傅之後會攞個頭同殻去煮湯,用鮮甜龍蝦海鮮湯去暖暖胃好滿足🔸瀨尿蝦斑馬瀨尿蝦平時我一啲都唔鍾意食因為覺得佢太腍太散,但鐵板燒既斑馬瀨尿蝦係超級驚喜,啲膏竟然可以做到流心,咬落香口啲膏流到成口都係,好正🤤🔸A5和牛(厚燒)入口油脂感重但唔油膩,好ok加少少wasabi一齊食仲可以平衡返個油脂感炒飯同炒野菜相對地無咁出色,無乜味咁。可能亦因為食太多海鮮太出色,有比較😂食物出色,服務態度良好我諗唔到有唔返轉頭嘅原因勁推薦‼️

🔸日本笠貝
大大隻原隻笠貝,切片燒出嚟又爽口又香。點少少鹽食提鮮一流

🔸北海道元貝配紫菜湯

🔸活伊勢龍蝦
師傅之後會攞個頭同殻去煮湯,用鮮甜龍蝦海鮮湯去暖暖胃好滿足

🔸瀨尿蝦

🔸A5和牛(厚燒)
入口油脂感重但唔油膩,好ok
加少少wasabi一齊食仲可以平衡返個油脂感

食物出色,服務態度良好
我諗唔到有唔返轉頭嘅原因
勁推薦‼️
天后金輪天地·延·廚師發辦鐵板燒生猛活龍蝦·流心瀨尿蝦·宮崎和牛📍延 𝑵𝒐𝒃𝒆🧭 天后電氣道68號金輪天地22樓知道去 #延 @nobe_hk 食鐵板燒,真係未出發先興奮🤤 延係天后金輪天地,餐廳好有Feel,除咗大餐,仲有兩間海景房,啱晒我哋今晚一班人聚餐!⭐️沙律𝑺𝒂𝒍𝒂𝒅沙律色彩繽紛!有五顏六色嘅車厘茄同海葡萄!少少嘅沙律醋好Fresh⭐️燒鱈魚乾𝑮𝒓𝒊𝒍𝒍𝒆𝒅 𝑫𝒓𝒊𝒆𝒅 𝑪𝒐𝒅前菜小食有鱈魚乾,燒到脆脆又香口🆗雞泡魚乾𝑮𝒓𝒊𝒍𝒍𝒆𝒅 𝑫𝒓𝒊𝒆𝒅 𝑷𝒖𝒇𝒇𝒆𝒓 𝑭𝒊𝒔𝒉雞泡魚乾有啲太濕太淋,反而有少少失色💯 鷹䱽𝑺𝒊𝒍𝒗𝒆𝒓 𝑷𝒐𝒎𝒇𝒓𝒆𝒕先嚟條大鷹䱽!大大條切件,只需要加上少少黑椒同鹽調味!OMG! 一咬啲魚油標晒出嚟勁香!個皮仲要勁脆!超正!⭐️日本笠貝𝑱𝒂𝒑𝒂𝒏𝒆𝒔𝒆 𝑾𝒉𝒆𝒍𝒌原隻大笠貝!燒出嚟口感又幾爽口幾香!如果有少少鹽提鮮仲正!⭐️北寄貝𝑺𝒖𝒓𝒇 𝑪𝒍𝒂𝒎𝒔北寄貝分兩部分,貝身同心分開食!個身介咗花,食落好爽口仲有少少蔥花提味!貝身就加左蒜片,味道會濃郁少少🆗漬物小食𝑻𝒔𝒖𝒌𝒆𝒎𝒐𝒏𝒌 - 𝑱𝒂𝒑𝒂𝒏𝒆𝒔𝒆 𝑷𝒊𝒄𝒌𝒍𝒆𝒔中途食咗啲漬物小食,分別有醬漬牛旁,日本榨菜,醃蘿
天后金輪天地·延·廚師發辦鐵板燒
生猛活龍蝦·流心瀨尿蝦·宮崎和牛

📍延 𝑵𝒐𝒃𝒆
🧭 天后電氣道68號金輪天地22樓

⭐️沙律𝑺𝒂𝒍𝒂𝒅

⭐️燒鱈魚乾𝑮𝒓𝒊𝒍𝒍𝒆𝒅 𝑫𝒓𝒊𝒆𝒅 𝑪𝒐𝒅
前菜小食有鱈魚乾,燒到脆脆又香口

雞泡魚乾有啲太濕太淋,反而有少少失色

💯 鷹䱽𝑺𝒊𝒍𝒗𝒆𝒓 𝑷𝒐𝒎𝒇𝒓𝒆𝒕
鷹䱽

⭐️日本笠貝𝑱𝒂𝒑𝒂𝒏𝒆𝒔𝒆 𝑾𝒉𝒆𝒍𝒌
原隻大笠貝!燒出嚟口感又幾爽口幾香!如果有少少鹽提鮮仲正!
日本笠貝

⭐️北寄貝𝑺𝒖𝒓𝒇 𝑪𝒍𝒂𝒎𝒔
北寄貝

中途食咗啲漬物小食,分別有醬漬牛旁,日本榨菜,醃蘿蔔,醃蒜頭,日本薑,不過太濃味唔啱我

⭐️枝豆𝑬𝒅𝒂𝒎𝒂𝒎𝒆
另一小食係枝豆,反而枝豆清清啲解吓膩幾好喎!

💯鱈魚骨𝑮𝒓𝒊𝒍𝒍𝒆𝒅 𝑪𝒐𝒅 𝑭𝒊𝒔𝒉 𝑩𝒐𝒏𝒆𝒔
ONG! 個鱈魚骨堅好食,勁香勁脆,個味超似卡樂B蝦條,超級好味!

💯蟶子𝑹𝒂𝒛𝒆𝒓 𝑪𝒍𝒂𝒎𝒔
蟶子肥嘟嘟滑捋捋白雪雪!原來細細件啲蟶子比原條仲好食!咬落爽口一啲都唔韌!好食過貝類
蟶子

💯瀨尿蝦𝑴𝒂𝒏𝒕𝒊𝒔 𝑺𝒉𝒓𝒊𝒎𝒑𝒔
瀨尿蝦係斑馬瀨尿蝦,平時我唔鍾意因為覺得口感過散,但驚喜啲係個膏竟然可以做到流心,咬落特別香口!正!
瀨尿蝦

⭐️活澳洲龍蝦 𝑳𝒊𝒗𝒆 𝑳𝒐𝒃𝒔𝒕𝒆𝒓
最後一道海鮮 - 活龍蝦! 本來兩隻南澳,但係唔夠再加多一隻西澳! 三隻龍蝦一齊燒,聞到都流晒口水!龍蝦肉超爽口彈牙,味道鮮甜可口,正!
活澳洲龍蝦

⭐️A5鹿兒島和牛薄燒𝑨5 𝑲𝒂𝒈𝒐𝒔𝒉𝒊𝒎𝒂 𝑾𝒂𝒈𝒚𝒖
肉類先試個和牛薄燒,睇住佢愈煮愈香,包住蔥花煮到五分熟!基本上都唔洗蘸料,油脂唔多,主要食佢嘅牛香,唔錯!
A5鹿兒島和牛薄燒

💯西班牙黑毛豬𝑺𝒑𝒂𝒏𝒊𝒔𝒉 𝑰𝒃𝒆𝒓𝒊𝒐𝒏 𝑷𝒐𝒓𝒌
另外食個黑毛豬,唔好食豬肉嘅我另眼相看!肉質超級嫩,豬味極濃,口感好鬆軟,感覺好似食緊靚牛肉咁!
西班牙黑毛豬

💯宮崎和牛𝑱𝒂𝒑𝒂𝒏𝒆𝒔𝒆 𝑴𝒊𝒚𝒂𝒛𝒂𝒌𝒊 𝑾𝒂𝒈𝒚𝒖
最後一個肉類係宮崎和牛!個似超級香,一咬落充滿爆脂感,香到飛起!肉質口感好彈牙,出色!
宮崎和牛

⭐️龍蝦粥 𝑳𝒐𝒃𝒔𝒕𝒆𝒓 𝑪𝒐𝒏𝒈𝒆𝒆
燒完龍蝦嘅身同爪留返嚟煲粥!粥唔係話好綿,但勝在有滿滿嘅龍蝦香!飲下Sake暖下胃幾好!

⭐️炒飯𝑭𝒓𝒊𝒆𝒅 𝑹𝒊𝒄𝒆
食完肉類同粥食返個炒飯平衡下!簡單有啲欖菜,香口飽肚!

🆗炒野菜𝑭𝒓𝒊𝒆𝒅 𝑽𝒆𝒈𝒆𝒕𝒂𝒃𝒍𝒆
當然仲有炒野菜-肥嘟嘟芽菜仔,但食完咁多好嘢,芽菜仔已經冇乜特別了🤣

⭐️鯛魚湯 𝑺𝒆𝒂 𝑩𝒓𝒆𝒂𝒎 𝑺𝒐𝒖𝒑
飲咗好多Sake,飲返個鯛魚湯暖暖胃!

⭐️日本赤肉蜜瓜𝑱𝒂𝒑𝒂𝒏𝒆𝒔𝒆 𝑴𝒆𝒍𝒐𝒏
最後食返個赤肉蜜瓜,好甜好味!

前前後後食咗19品,真心大滿足!

#MFJ灣仔 #MFJ日本菜

#mfoodjournal #foodie #hkfoodie #foodblog #hkfoodblog #japanesefood #japanesecuisine
#相機食先 #灣仔美食 #日本菜
A5鹿兒島和牛薄燒
西班牙黑毛豬
宮崎和牛
2023-03-27 718 views
今日黎到位於天后嘅廷食會席料理,餐廳位於天后港鐵站附近,都幾方便架。前菜豆腐同三文魚子,好鮮味。之後仲有合桃同魚仔,仲有蕃茄等等,好豐富。刺身左口魚魚肉加左醬之後更加鮮味,左口魚裙邊油脂好豐富。貝類雙拼粒貝連醬油漬食好好味呀,本身粒貝已經好鮮甜,好新鮮。蝦蝦肉彈牙,上面仲有蝦膏添,好滋味。瑩光魷魚有生有熟,生既口感比較滑,熟既就比較彈牙。北海道毛蟹好多肉,好鮮味,仲有蟹膏添。針魚魚肉鮮美,仲加左梅醬添。真白鯛魚肉好鮮美多汁,外皮好酥脆,連埋薯蓉一齊食真係好好味。壽司杋立貝好鮮甜,仲落咗少少青檸汁,令到更加清甜。富山白蝦白蝦仔好鮮甜,好好味呀。深海池魚好厚肉,鮮味彈牙。海膽有馬糞海膽同紫海膽,紫海膽好鮮甜,仲回甘添。湯品魚湯好濃郁,入口完全唔腥,好鮮甜。日本季節生果夠曬新鮮,仲好甜添。整體黎講,今餐每款食物嘅質素都好高,特別係刺身好新鮮,加上餐廳嘅裝修都好靚,所以成個環境都好正。

刺身
左口魚魚肉加左醬之後更加鮮味,左口魚裙邊油脂好豐富。

貝類雙拼
粒貝連醬油漬食好好味呀,本身粒貝已經好鮮甜,好新鮮。

蝦肉彈牙,上面仲有蝦膏添,好滋味。

瑩光魷魚
有生有熟,生既口感比較滑,熟既就比較彈牙。

北海道毛蟹
好多肉,好鮮味,仲有蟹膏添。

針魚
魚肉鮮美,仲加左梅醬添。

真白鯛
魚肉好鮮美多汁,外皮好酥脆,連埋薯蓉一齊食真係好好味。

壽司

杋立貝
好鮮甜,仲落咗少少青檸汁,令到更加清甜。

富山白蝦
白蝦仔好鮮甜,好好味呀。

深海池魚
好厚肉,鮮味彈牙。

海膽
有馬糞海膽同紫海膽,紫海膽好鮮甜,仲回甘添。

湯品
魚湯好濃郁,入口完全唔腥,好鮮甜。

日本季節生果
夠曬新鮮,仲好甜添。

2023-03-13 1329 views
適逢周年紀念 , 喺港島搵咗間 omakase 慶祝 !上到嚟見到有 3 間 VIP 房 , 房入邊有好靚嘅夜景 !! 平日晚市全爆滿 ! 😮 我地揀左 "継" ($1680 / 位) , 有刺身 , 熟食 , 壽司 , 季節生果 , 乜都有 ! 🤗🤗前菜用松前漬嘅希靈魚子 , 熟螢光魷魚同果茄 , 第 1 次試熟螢光魷魚 , 同螢光魷魚刺身完全 2 個口感 ! 😋😋 果茄每次食都好有驚喜 , 蔬果外表 , 但有食生果嘅感覺 🍅🍅 好甜好多汁 ! 針魚針魚切成條狀 , 好似冷麵咁食 , 肉質結實彈牙 , 另外仲用鳴門卷的做法 , 配紫蘇葉同梅醬 , 外表好似波板糖 , 好特別 !右口魚有 3 種食法 , 先食前面 , 入面卷住蔥芽 , 鯊魚軟骨同雞軟骨 , 面頭係海膽粉 , 魚肉彈牙 👍🏻👍🏻 入面軟骨大大提升口感 ! 好特別 !  中間個件卷住肝醬 , 甘香可口 , 最後亦係我至愛的食法 😋😋 魚皮經火炙 , 重油脂感 , 又焦香 🤤象拔蚌 , 粒貝象物蚌配左礦鹽柚子 😊😊 爽甜 ! 後面的象拔蚌群邊就需要燒熟食 , 右邊係粒貝配日本醬油漬 , 好似唔辣嘅 XO 醬 , 脆脆的海鰻苗

針魚
右口魚
象拔蚌 , 粒貝
海鰻苗
春季限定 ! 係出面未食過 😲😲 海鰻苗係全海魚 ~ 魚身透明 , 你可以見到佢地隻眼仔 , 配左梅醬 , 紫蘇酸汁 , 開胃 ,  "雪" 一聲流入喉嚨 😏😏
北海道縞蝦
第 1 次試 💖💖 縞蝦比去牡丹蝦更珍貴 , 好鮮甜 !! 下面係「曉」雞蛋醬 , 濃濃蛋香 , 不得了 , 面頭係炒過嘅蝦子 , 夠曬甘香 ! 😍😍少少一碟已經食到無限味道層次 ! 呢個大讚 !!!!!!! 👍🏻👍🏻👍🏻

北海道新鮮毛蟹
師傅手拆蟹肉 , 啖啖肉 , 正 ! 面頭係魚子 😌😌
長崎小長井蠔
配左生洋蔥汁同新鮮紫菜 , 隻蠔大隻 , 好新鮮 , 偏爽口的質感
甘鯛立鱗燒
魚外脆內軟滑 , 配埋日本甜椒 , 薯蓉 , 枝豆醬汁 , 店員話要幾樣野一齊食 👏👏 果然好好食 !! 味道 , 口感豐富 ! 有驚喜 !

烏貝
富沙灣白蝦
小小的白蝦 , 1 件壽司上邊已經有幾十隻 ! 面頭係炒香左櫻花蝦 !

深海池魚
鰆魚

野生熟成拖羅
野生肉質無可媲美 , 熟成後嘅拖羅魚味更重 , 筋亦會被軟化 ! 😆
海膽
每次食 omakase 都好期待海膽 , 今次有 2 款, 馬糞海膽好好好好好甜 !! 而紫海膽就係較 creamy 食海膽味 , 微微咸 ~ 個人鍾意食甜甜的 ~ 😊😊

赤鯥
火炙後魚脂入口即溶 , 肥美香口 !

魚湯
加入豆腐同蔥 , 魚味超濃 !! 而且 1 d 都唔腥 !! 只有鮮甜味 !!
日本赤肉蜜瓜
熟透蜜瓜軟棉棉 , 入口即溶 , 甜度好高 !

整體黎講 , omakase 食材極新鮮 , 選擇亦豐富 , 豐儉由人 , 由前菜至水果都一絲不苟 , 師傅用左好多唔同嘅做法同配搭 , 令食客有更多體驗 !! 🤗🤗 值得再黎 ! 😝😝 下次想試鐵板燒 !!
  • 北海道縞蝦
  • 長崎小長井蠔
  • 象拔蚌
  • 甘鯛立鱗燒
  • 魚湯
2023-03-09 886 views
天后原來有好多廚師發辦嘅餐廳 今晚嚟左Nobe 食omakase 師傅先比左碟漬物小食我地 有5款: 醬漬牛旁, 日本榨菜, 米糠醃羅白, 木魚花醃蒜頭, 日本薑 全部都好開胃唔覺唔覺食左2碟前菜三點: 3-5月出產嘅海鰻魚魚苗 用左紫蘇醬 酸酸地松前漬 用左希靈魚魚子同昆布一齊醃製 會係咸嘅味道靜岡縣高甜度蕃茄 上面仲有柚子醬 超甜刺身:北海道鮫碟魚2食肉身比較淡 入面卷左梅水晶,鯊魚軟骨,雞軟骨 咬落爽口魚邊就輕輕燒左 點wasabi食北海道帶子 卷左紫菜紫蘇葉 上面落左D岩鹽,檸檬皮,檸檬汁新鮮赤貝 就咁點wasabi都好鮮甜煙燻鰆魚 用黑桃木煙燻 上面有洋蔥醬 好fresh超罕有北海道縞蝦 用左曉蛋嘅蛋汁撈埋嚟食 上面嘅蛋黃醬就用蝦頭膏同埋蝦油炒熟左 成隻蝦一d都無浪費長崎縣生蠔 就比較薄身爽口 無咁重鐵味北海道毛蟹 上層有魚子醬同蟹腳 下層就撈左蟹膏玉子燒Sushi:千葉縣火炙金目鯛-神奈川針魚 冬天春天先有 肉有甜味- 白蝦 配煙熏味魚子醬-火炙赤鹿魚 魚肉肥美 上面有醬油漬- 玉子燒 好彈牙- 火炙千葉縣銚子延繩 吞拿魚腩 油脂多 入口即溶- 海膽2種 馬糞海膽口感cre

前菜三點:
3-5月出產嘅海鰻魚魚苗 用左紫蘇醬 酸酸地
松前漬 用左希靈魚魚子同昆布一齊醃製 會係咸嘅味道
靜岡縣高甜度蕃茄 上面仲有柚子醬 超甜

刺身:
北海道鮫碟魚2食
肉身比較淡 入面卷左梅水晶,鯊魚軟骨,雞軟骨 咬落爽口
魚邊就輕輕燒左 點wasabi食

北海道帶子 卷左紫菜紫蘇葉 上面落左D岩鹽,檸檬皮,檸檬汁
新鮮赤貝 就咁點wasabi都好鮮甜

- 白蝦 配煙熏味魚子醬

-火炙赤鹿魚 魚肉肥美 上面有醬油漬

- 玉子燒 好彈牙

- 火炙千葉縣銚子延繩 吞拿魚腩 油脂多 入口即溶

- 海膽2種 馬糞海膽口感creamy, 紫海膽味道相對清甜

熟食:
- 用海鮮湯底嚟蚊澳洲鮑魚 個羅白都好入味好正

- 汁煮子持魷魚 這魷魚的獨特之處是有魚春係入面 亦有肥膏 味道特別香濃

- 鐵板燒賴尿蝦 啲膏好似流心蛋咁

最尾仲有魚湯同生果 呢餐食得好飽好滿足 師傅嘅講解亦都好清晰 環境服務一流呀
Dinner
2023-03-06 510 views
[ 延 Nobe ]天后站附近呢間日本菜🇯🇵餐廳,以日式鐵板燒&廚師發辦為主題,最近book咗omakase同朋友慶祝生日。🥳✿ 継 TSUGU $1680呢度有幾款唔同價位嘅Omakase,「継 TSUGU」除咗刺身壽司,仲有煮物、燒物等,比平常鮨店嘅Omakase多元化。前菜 有蘿蔔、青瓜、牛蒡等幾款日本🇯🇵醃漬小菜,既開胃又可配酒。刺身 🇯🇵🐟🦀🐚🦐1️⃣ 赤貝、鱈魚白子第一道刺身擺盤已經咁華麗😳 赤貝有𠝹花,口感爽脆,配以醋酸海髮菜;鱈魚白子口感Creamy入口即溶。2️⃣ 右口魚又名鰈魚。刺身配以海膽粉、鯊魚軟骨&雞軟骨,魚肉結實無筋而帶爽脆口感,非常特別;右口魚魚皮輕輕火炙,油脂感豐富🤤3️⃣ 象拔蚌、北寄貝象物蚌加咗礦鹽柚子,鮮甜爽脆而帶柚子香味;北寄貝微微燒過,帶出糖份,食落更鮮甜,而表面加醬油漬,味道更有層次。 4️⃣ 針魚 針魚本身魚味較淡,但勝在油脂優厚。師傅首先將針魚切成條狀,加入薑汁、冷麵汁;另一造法仿製鳴門卷,加入紫蘇葉、梅子醬等,令口感無咁單調。5️⃣ 牧丹蝦 🦐去殼蝦肉鮮甜,加入日本「曉」雞蛋醬令蝦肉口感更滑。蝦頭蝦殼炒香後放返蝦肉上,蝦味更重更香口。6️⃣ 鰆魚香港又名鮫魚。
[ 延 Nobe ]

✿ 継 TSUGU $1680

前菜
有蘿蔔、青瓜、牛蒡等幾款日本🇯🇵醃漬小菜,既開胃又可配酒。

刺身 🇯🇵🐟🦀🐚🦐
1️⃣ 赤貝、鱈魚白子

2️⃣ 右口魚

3️⃣ 象拔蚌、北寄貝

4️⃣ 針魚

5️⃣ 牧丹蝦 🦐

6️⃣ 鰆魚
香港又名鮫魚。外皮微微燒過,配洋蔥、酸汁,魚油脂豐厚,肉身肥美。

7️⃣ 毛蟹腳 🦀
毛蟹來自北海道,蟹肉鮮甜,蟹膏較淺色但蟹味好濃郁。

8️⃣ 海鰻苗
係春季限定食材。一小碗已經有好多條海鰻幼魚🫣 海鰻BB魚身透明,配以梅汁、紫蘇葉酸汁提鮮,爽滑到滑入喉嚨。

熟食 🥘
1️⃣ 燉煮料理
澳洲🇦🇺鮑魚加入海鮮汁、日式魚蛋、海藻、白蘿蔔去燉煮。鮑魚鮮甜爽口,索盡湯汁精華。

2️⃣ 燒烤料理
呢碟蒜香牛油蟶子由鐵板燒師傅出品。蟶子鮮甜爽口,帶蒜香牛油同微微黑椒味🧂🤤🤤

壽司 🍣🐟🐚 🦐
1️⃣ 鳥貝
師傳先拍一拍烏貝肌肉仲識郁,超新鮮😳😳烏貝肉厚柔嫩,爽口鮮甜。

2️⃣ 白蝦
來自富山灣,白蝦好細隻,一件壽司已經有幾十隻白蝦😳😳 師傅用昆布醃白蝦收緊水份,混入柚子胡椒礦鹽,微辣有少少咸味。

3️⃣ 鰤魚
配上北海道三星漬。雖然春天嘅鰤魚魚肉無冬天咁肥,但表面微微燒一燒油脂感都好重。😝

4️⃣ 銀鱈魚
魚皮輕輕燒一燒,魚肉保持嫩滑😋 師傅係面頭加咗少少柚子胡椒,辣辣地幾好味。

5️⃣ 熟成野生拖羅
拖羅食得多,熟食野生拖羅就真係第一次😳😳 野生拖羅經熟成後魚味更出更濃厚,好有驚喜!

6️⃣ 海膽
兩款來自北海道嘅海膽,馬糞海膽較深色較鮮甜;而紫海膽味道較濃,帶微咸海水味。

湯品 🥣
魚湯加入豆腐&蔥,魚味超濃郁而唔腥。

日本季節生果 🍎
最後以「星蜜蘋果」作為今餐總結。🥹🥹

總結🫦
餐廳嘅壽司吧檯以日式簡約風格設計,而今餐Omakase有多款頂級食材,拖羅同鮑魚等樣樣高貴,並且師傅講究每道菜式嘅調味配搭&華麗嘅擺盤,令整餐嘅體驗很好👍🏻👍🏻
✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿
延 Nobe
地址:天后電氣道68號金輪天地22樓
電話:9790 1112
✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿
2023-02-26 404 views
食物材料用心準備,從熊本豐富味蕾的牛肉到海鮮一路細微至怡保肥粗芽菜,都令到師傅有用武之處,而師傅的烹調技術伴以友善風趣的招待令到美食更令人捧腹愉快,每道都用心製作及介紹,作為食客是享受而非只是有個位置就餐。無微不至的伺應令我們客人如接受餐廳老闆親自招呼一般,值得讚!我們坐房對著維港海景碰上今日晴朗天氣,用餐環境無得彈,6人位我們5位家庭聚會很適合,朋友多下次打通隔離房又得,很满意毫無疑問會再幫襯。

2023-02-19
Waiting Time
3 Minutes (Dine In)
$550 (Lunch)
  • 炒飯
2023-02-09 555 views
First time to this Teppanyaki. Upon arrival being seated, it was quite jammed, we were like packed sardines sitting next to each other. I guess it was noted or there was a reservation cancellation so then we could space ourselves out. It was a very rushed meal, we had to return the table in 1hr30mins. It was flavourful, unfortunately it was a bit over cooked in some cases. Beef quality itself could be better. Best comes in the end, loved their coffee. 第一次來這家鐵板燒。 到達後坐下,我們就像坐在一起的沙丁魚。 我想有人注意到了,或者取消

第一次來這家鐵板燒。 到達後坐下,我們就像坐在一起的沙丁魚。 我想有人注意到了,或者取消了預訂,這樣我們最終可分開一點。 這是一頓非常匆忙的飯,我們不得不在 1 小時 30 分鐘內歸還餐桌。

可算美味,不幸的是在某些情況下有點煮過頭。 牛肉質量本身可能會更好。 最好的終於來了,喜歡他們的咖啡。

Service/服務 👍🏻👍🏻
Lunch
Celebration
Birthday
2022-11-18 1601 views
這三年來omakasa 極流行,價錢愈來愈高,但水準極參差,失望居多,滿意極少。但其實城中有很多高質日式餐廳,如延和九龍那邊的繼,便是我會回頭,又回頭的店。鐵板燒午市套餐$378,前菜有沙律,也可加$98有極上刺身三款,份量足,又夠新鮮。跟著可四選二 :鵝肝、蝦、銀鱈魚、帆立貝。鵝肝配多士,油香加香脆,幸福之源。帆立貝的湯汁也是不能錯過。牛肉可選厚或薄燒,個人喜歡薄燒。另亦可加$300,選A5和牛。和牛一咬滿口油脂,肉質鬆化。旁邊的蒜片好吃得停不了口。還有炒飯、炒芽菜、麵豉湯。用牛油和糖煎的脆多士。最後還有雪糕或咖啡。窗外還可見到維港景。地方也坐得舒適。唯服務有待改進。坐下沒有奉茶,訂位時沒有通知要一小時半要交枱,吃甜品時突然趕客,要我們離開。

還有炒飯、炒芽菜、麵豉湯。

用牛油和糖煎的脆多士。

最後還有雪糕或咖啡。
窗外還可見到維港景。地方也坐得舒適。

由佢開張無耐今次已經係我同朋友/屋企人第N 次去 Nobe 食午餐,同好多人一樣開始我都係食鐵板燒先,由今年夏天由我第一次試佢個師傅發板壽司午餐set 我而家反而多咗食師傅發板刺身壽司套餐,原因係佢哋對於食材的執着同一絲不苟,唔會好似外邊咁師傅發板午餐只會比你食啲隔夜貨,壽司吧主管迪師傅一直堅持只用最時令同最新鮮貨去招乎顧客所以次次上去都會好有驚喜,令外佢同其他同事都會好詳細咁去解釋每道刺身壽司每樣海鮮食材特點來源地方/出產地,基本上每一次去都有上緊海洋生物學課堂的感覺,尋日同屋企人(其中有三個第一次去),由 12:30pm 食到3:00pm 個個食完都大滿足,所以小弟雖然好少寫食評都忍唔住一定要推介比大家去試吓佢哋個壽司吧的出品😊🙏🏻
2022-11-06