2023-11-24 192 views
同朋友經過葵涌,本來想去茶餐廳,但係可惜都9:00收,無意中來到這間小館小店,門面簡單平凡,座位空間尚算寬敞,我朋友想食生菜包,和很久沒有喝的泰國出名的冬陰功湯,我就比較怕辣,所以叫了青咖喱雞,泰式香辣炒蜆,餸菜一道的時候,生菜包和肉碎配合得非常有泰國香味,生菜很新鮮,肉碎和蔥的比例少小辣!和泰國香味香葉,配合得分當回味,冬陰功湯,辣到剛剛好好適合我個人的口味,裏便有兩隻大大隻的淡水河蝦!味道越飲越辣,但係越飲越想飲,青咖喱雞,裏面的豆角和翠玉瓜非常新鮮,配上白飯!很快就將白飯食晒,最後叫上兩個飲品泰國龍眼水,泰式青檸梳打,當堂10分飽滿!可惜我們兩人都食得很飽,很想吃那個出名的芒果糯米飯!只有為有打包回家吃!
泰式生菜包
2023-11-24
Type of Meal
Dinner
泰式生菜包
2023-01-22 1693 views
之前晌「屏麗徑」試過間泰國小店,今次完咗聚會,又到搵食時間,今次試另一家泰國小店「新泰國廚房」,不過對好多區外客嚟講,佢嘅位置都幾偏,睇住地址亦好易行過籠,而呢間泰國小館,喺葵涌老友嘅在地推介,紮根於此好多年,睇鋪面嘅招牌都曬到甩晒色。 店內裝修比較平實,無話有啲咩泰國元素,牆上貼滿食物照,掛咗個細電視晌餐廳尾,唔睇餐牌,同本地啲茶記無咩分別。只喺略嫌啲椅背較淺,唔喺太好坐,不過,我哋都喺食餐晏仔,無諗住打躉,唔會坐好耐,都無乜所謂。 午市嘅餐牌,有兩大頁紙,分別印晒小食類、飯品、湯粉及飲品,選擇非常多,定價亦相宜。最得意喺菜名,無論小食定主食,都加有泰式二字。 門口有啲外賣單張拎,攞張睇睇,順便貼埋出嚟俾大家參考,到晚市就會有更多選擇。友人話雖然疫情減退好多,但呢度以前午餐時段,湯品及沙律喺任食,此刻呢個安排仍未復常。 泰式香葉豬肉碎飯+荷包蛋 $52老友讚其香葉豬肉碎飯正,所以,翻兜再試,的確,睇到啲豬肉碎搵咗好多香葉去炒,隔個位聞都聞到好香,而且,啲肉碎唔好多肥肉,亦唔會太過碎濕濕,加埋篤穿隻蛋黃,撈飯食真喺唔錯。 泰式海鮮清湯湯粉 $48老婆選清湯,但嚟錯咗個冬陰功湯,店員知道
,紮根於此好多年,睇鋪面嘅招牌都曬到甩晒色。
泰式香葉豬肉碎飯+荷包蛋 $52

泰式香葉豬肉碎飯+荷包蛋
泰式海鮮清湯湯粉 $48

老婆選清湯,但嚟錯咗個冬陰功湯,店員知道落錯,唔介意更換,咁我都OK嘅,咁我同老婆就對調嚟食。個冬陰功唔喺話好深色嗰隻,辣度相對溫和,帶微微酸同少少香料味,飲落幾醒胃,海鮮料有啲蜆肉、魷魚同鮮蝦,質素唔錯,金邊粉即喺幼身嘅河粉,口感滑溜,份量又十足。
泰式海鮮清湯湯粉
泰式海鮮清湯湯粉
泰式菠蘿炒飯 $50

小弟本身就揀炒飯,因湯粉嘅問題,就轉咗俾老婆食,不過,我都幫佢食咗小半碟,因為着實份量唔少。啲飯炒得夠乾身,飯粒分明,除咗有唔少菠蘿,仲有好多雜菜粒、蛋碎,仲加咗啲肉鬆,混埋一齊,食味真喺唔錯,無肉對老婆嚟講仲啱佢口味,而且,無話炒到油淋淋添。
泰式奶茶

平時多數晌茶記,先會揀奶茶,不過,見餐牌有款泰式奶茶,亦想試試。對比茶記,泰式似乎落奶比較多啲,茶底亦無咁濃,明顯跟港式幾唔同吓。
泰式奶茶
泰式咖啡

呢個唔晌餐牌中,餐牌只會寫住凍咖啡,即喺比較港式,喺啲同鄉、熟客先識叫。不過,咪睇佢色澤比較深就以為好濃,其實咖啡味唔重,兼少少偏甜。好唔好飲就好睇個人口味喇!
泰式咖啡
同枱仲有其他人選唔同嘅菜式,無影相就費事寫,不過,聽佢哋嘅評語都屬於唔錯嘅水準。服務方面,除落錯個清湯湯粉外,位阿姐都幾好禮貌。
$50 (Lunch)
2022-11-19 338 views
新泰國廚房的青㗎喱雞飯個汁少少辣好香滑,撈飯超正,雞無骨,啖啖肉,配菜有茄子,青豆角同埋紅椒。豬手飯有好多無骨豬手(切片),又夠腍,個汁好野味,配菜有青瓜、菜心,仲有半隻蛋。兩碟都跟好多飯,一定夠飽。飲品要另加錢,龍眼水+$3, 青檸梳打+$7。
2022-06-09 565 views
環境一般但食物一流, 價錢唔貴 。 我哋一早book 位 , 一行 11 人, 食咗$3000  : 包括 兩種炒菜、 生蝦 、豬頸肉, 燒雞、炒粉,冬蔭功湯,蒜蓉包、 薄餅、燒烏頭、 㗎喱蟹、肉碎生菜包, 所有嘢 都叫2 碟, 而且每人2 杯飲品 : 青檸梳打, 龍眼冰, 泰啤。 上菜快, 熱辣辣,好飽,食到一碟雞要打包。 好抵食,真心推介, 支持葵涌隱世小店。出面泰國菜食咁多嘢起碼$4000-$5000又要等位 又要限時間。 雖然唔近地鐵站, 但搭巴士、小巴、的士都方便。 葵芳地鐵站搭地士$30左右。

2022-06-04
Type of Meal
Dinner
  • 冬陰功湯
第一次寫食評,食咗呢一間嘢六七年啦,平時都有喺出邊留意泰國菜嘅餐廳,但係最後呢間都係我自己覺得最好食嘅泰國菜。海鮮冬陰功金邊粉,大碗料又足,有鮮蝦有青口,粉唔會煮得太耐吸到湯汁之餘唔會影響口感,食嘅時候依然食得出一條條吸住湯汁嘅粉;冬陰公湯酸辣得嚟唔會太嗆非常溫和,容易入口。今日食嘅燒牛肉,有一股焦香味之餘唔會柴口,配醬汁食可以冇咁易膩。蒜蓉包即叫即整,熱辣辣嘅蒜蓉包配搭牛油同埋蒜蓉嘅香味,唔知點講但係真係超正!另外一提燒牛肉同蒜蓉包趁熱嘅時候加埋一齊食係人間美味。牛肉嘅軟熟同油香配搭酥脆嘅蒜蓉包,牛肉嘅味道同蒜頭嘅香味融為一體,係一個會令人會心微笑嘅味道。*記住一定要趁熱食!酸辣蝦沙律嘅味道對於平時唔係食開辣嘅人來講可能太辣,但係如果配生菜食嘅話生菜會減輕佢嘅辣道,令成個沙律更加清爽開胃。

2021-09-07
Waiting Time
1 Minutes (Dine In)
  • 燒牛肉
  • 海鮮冬陰功金邊粉
  • 海南雞飯
  • 蒜蓉包
  • 鳳爪沙律
  • 酸辣鮮蝦沙律
  • 生菜包
2021-04-05 866 views
由於我在星期五的原本「葵興」「打磚坪街」晚餐計劃食店沒有開門營業,所以被迫改為光顧潮州粉麵食店,享用「牛腩河粉」跟「凍豆漿」,作為星期五晚餐裡面的「牛肉」部分食品。至於我的星期五晚餐裡面,有關「雞肉」跟「飯」食品的食店方面,我需要在享用完「牛腩粉」和「凍豆漿」之後,再在「打磚坪街」裡面繼續搜索。結果我在戲院旁邊的「寶星中心」商場地下,找到一間實際裝修感覺頗為樸素的泰國菜餐廳「新泰國廚房」,「新泰國廚房」看似沒有電視機,但是我在整個用餐過程期間,聽到一些類似來自電視裡面的聲音。至於餐飲方面,我原本以為「新泰國廚房」的晚餐餐牌裡面,會提供類似「泰式海南雞飯」的食品,但是我詢問「新泰國廚房」侍應之後,發現「新泰國廚房」只在午市提供「泰式海南雞飯」。相反地,如果光顧享用「新泰國廚房」晚餐的話,很遺憾地沒有「泰式海南雞飯」可以享用,只能夠享用一大碟份量的「泰式海南雞」,然後再自己再點一碗「白飯」解決晚餐。我詢問過「新泰國廚房」侍應,詢問有關「泰式海南雞」小菜食品的實際售價之後,發現我自己一個人的食量和當時經濟能力,未必食得完一大碟「泰式海南雞」。所以我最後決定選擇了,只享用「新泰國廚房」裡面的「

所以我最後決定選擇了,只享用「新泰國廚房」裡面的「泰式雞肉炒飯」食品,作為我在「新泰國廚房」晚餐裡面的主菜雞肉飯部分食品。

至於飲品方面,我在自己處於晚上八時左右,身體精神狀況未必能夠再承受「咖啡因」、「可可鹼」或者「紅茶」的情況之下,選擇享用港幣三十六元一杯的泰式飲品「椰汁沙冰」。

「新泰國廚房」廚房裡面的人在我點餐後不久,很快就順利把飲品「椰汁沙冰」製造出來,「椰汁沙冰」飲品裡面的甜味「椰汁」實際份量看來頗多。

所以冰凍「椰汁沙冰」飲品裡面的甜味「椰汁」,隨著「椰汁沙冰」飲品因為時間而逐漸融化,令奶白色的甜味「椰汁」從飲品頂蓋位置源源不絕洩露流下來,浸濕「椰汁沙冰」飲品底層的墊底紙餐巾。

椰汁沙冰

雖然「新泰國廚房」廚房即時製作的「椰汁沙冰」,「椰汁沙冰」隨著時間而融化,令甜味奶白色椰汁沙冰從飲品裡面洩露出來,仍然沒有因此減低「椰汁沙冰」的實際甜味濃度。

而且「新泰國廚房」的人,把新鮮甜味「椰子」作為材料,製作而成很大杯的飲品「椰汁沙冰」,而且餐廳廚房攪拌製造出實際份量非常多的「椰汁沙冰」,多到沙冰直接從飲品杯面聳立出來。

甜味「椰汁」沙冰本身,本來就已經是新鮮攪拌鮮磨製造的貨色,冰塊實際溫度在室溫的情況之下,實際很難確保「椰汁沙冰」長時間保持凝固不融化。

結果我在享用「新泰國廚房」製造的「椰汁沙冰」飲品實際情況下,需要不斷跟時間和實際環境溫度作出競賽,趁甜味「椰汁沙冰」未完全融化之前,趁沙冰溫度仍然冰冷儘早喝完為止。

至於「新泰國廚房」在晚餐時間裡面,廚房新鮮炒出來的雞肉飯類食品「泰式雞肉炒飯」,「泰式雞肉炒飯」裡面加入了很多蔬菜,包括鮮甜的「蕃茄」在內。所以「蕃茄」酸味,令「雞肉炒飯」實際味道夾雜少許酸味。

至於「新泰國廚房」「泰式雞肉炒飯」除了「蕃茄」酸味跟「鹽」的鹹味之外,廚房就沒有再加上其他調味料,為「泰式雞肉炒飯」食品裡面的味道調味。

泰式雞肉炒飯

至於「新泰國廚房」「泰式雞肉炒飯」裡面的實際鹹味來源,主要來自於主食材「雞肉」裡面,我從「泰式雞肉炒飯」的「雞肉」食到濃厚鹹味。

所以我估計「新泰國廚房」廚房裡面的人,已經事先為「雞肉」材料加上「鹽」等材料調味,所以擁有濃厚鹹味的「雞肉」,令「泰式雞肉炒飯」的實際整體味道變得很濃厚。

至於「泰式雞肉炒飯」裡面的「雞肉」實際份量非常多,令「泰式雞肉炒飯」實際製成品的「雞肉」份量,絕對配得起「泰式雞肉炒飯」實際製成品的實際性價比。

至於酸味的新鮮「蕃茄」,跟口感新鮮爽脆的綠色的蔬菜配料,令「泰式雞肉炒飯」的豐盛「雞肉」肉食份量底下,實際味道仍然有濃厚的鹹味跟新鮮酸味,只是炒飯所用上的油,我覺得可以用少一點點。

至於我在「新泰國廚房」裡面享用晚餐期間,餐廳裡面的食客實際人數還未算是最多,所以令我完全不需要擔心,忽然有陌生食客搭檯騷擾。

至於「新泰國廚房」晚餐的實際總價錢尚算一般,一碟「泰式雞肉炒飯」加上一杯甜味「椰汁沙冰」飲品,總價錢只需要九十四元,還不算最昂貴,下次還可以考慮再光顧。

2021-03-12
Waiting Time
15 Minutes (Dine In)
椰汁沙冰
泰式雞肉炒飯
2021-02-20 445 views
1點去到,餐廳內已經無位,不過好彩可以係門口加枱,有風味又唔駛等👍🏻👍🏻🥳叫左個雞肉炒金邊粉($48)仲包飲品,大部分凍飲仲唔駛加錢,就連龍眼冰都唔駛加錢👍🏻👍🏻真係好抵個粉料好足,但係如果有海鮮金邊粉就更好見到附近有人食湯粉,睇落都好正,下次可以試吓😋
個粉料好足,但係如果有海鮮金邊粉就更好
見到附近有人食湯粉,睇落都好正,下次可以試吓😋
2021-02-18
$48 (Lunch)
2020-05-22 997 views
成日lunch經過都見好多人喺門口等位,呢日撞正冇咩人,終於有機會試試!湯,沙律自助,手快有,手慢就唔知等幾耐先refill喇,小店形式經營,先幾十蚊一個午餐,都唔好意思追人refill喇!🎈泰式海南雞飯海南雞已去骨,味道唔錯,肉質滑溜,又唔多肥油,雞皮爽彈👍🏻🎈泰式燒豬頸肉配油飯豬頸肉燒得外脆內嫩,個汁辣辣地好惹味。油飯唔會過油,質感清爽,但又有油飯應有嘅香氣👍🏻👍🏻凍奶茶細杯咗啲😂

🎈泰式海南雞飯
海南雞已去骨,味道唔錯,肉質滑溜,又唔多肥油,雞皮爽彈👍🏻
🎈泰式燒豬頸肉配油飯
豬頸肉燒得外脆內嫩,個汁辣辣地好惹味。
油飯唔會過油,質感清爽,但又有油飯應有嘅香氣👍🏻👍🏻
凍奶茶細杯咗啲😂
2019-12-07 783 views
葵涌隱秘泰國菜葵涌發現一間泰國菜,每晚門口都坐滿好多人今次試咗個泰式豬肉碎生菜包、馬拉盞炒椰菜苗,蒜蓉包,一份串燒,一杯青檸梳打泰式碎豬肉生菜包的豬肉唔會好辣,生菜份量都夠食!可以再encore 馬拉盞炒椰菜苗炒得好香,唔會太鹹。分量多好多~~串燒個雞肉好嫰,另外叫左雞腎,配埋個汁唔錯蒜蓉包都係即刻整,入口好鬆脆~~飲品叫了一杯青檸梳打整體來講啲食物都好地道,價錢都好親民,見到係泰國人主理,有機會都會再食。
葵涌隱秘泰國菜
葵涌發現一間泰國菜,每晚門口都坐滿好多人
馬拉盞炒椰菜苗炒得好香,唔會太鹹。分量多好多~~
串燒個雞肉好嫰,另外叫左雞腎,配埋個汁唔錯

蒜蓉包都係即刻整,入口好鬆脆~~
飲品叫了一杯青檸梳打

2019-10-04 712 views
有餐廳為咗出位搞花巧噱頭嘢,亦有餐廳本住務實嘅精神默默耕耘,今次介紹呢間泰國菜位於葵涌,食物樸實地道。老實講相信入得嚟食,唔係附近嘅街坊,就係喺工廠區返工嘅打工仔,我都係因為喺附近住,機緣巧合下發現呢間餐廳。冬陰功湯係每次必選,濃郁嘅湯底,無論酸度辣度都恰到好處,係先生嘅最愛,佢每次都邊飲邊讚🌝湯入面有雞脾菇、蕃茄、大蝦同各種香料,雞脾菇同大蝦索哂湯底嘅味道,非常好味😋用陶土鍋盛載,鍋底有小蠟燭熱住,保溫功能極強之餘,感覺亦好地道😍另外湯嘅份量好多,大概可以分到6小碗,其實兩個人都係好勉強先飲得哂🙈強烈建議三人或以上分享。係我食過最好味嘅燒雞翼,配泰式辣醬,但我哋基本上唔需要點,因為雞翼真係烤得好香好脆又好juicy!即叫即烤,上枱嘅時候熱辣辣,咬開香脆外皮,入面仲冒緊煙!肉汁豐富,一啲都唔乾😍十級推薦👍🏻青咖喱帶小辣,湯汁香濃惹味,牛肉份量多,肉味濃而且保留口感,配菜有翠玉瓜、矮瓜同豆角,唔好睇三樣配菜好似同咖喱風馬牛不相及,配搭出嚟嘅效果竟然出乎意料,三樣配菜都充分吸收湯汁嘅味道,食落惹味juicy😋唯一缺點係湯汁稀咗少少,如果能夠「杰」返啲,配料掛汁嘅效果會更突出😉通菜又嫩又脆綠

烤雞翼

青咖喱牛肉

馬拉盞炒通菜

通菜又嫩又脆綠,配上馬拉盞鹹香惹味,而且炒得好夠鑊氣😋亦係另一樣必食推介👍🏻
店內嘅職員全部都係泰國人,煮出嘅泰國菜自然地道,好感恩屋企附近能夠食到咁好味嘅泰國菜♥️

烤雞翼
青咖喱牛肉
馬拉盞炒通菜
2019-09-25 397 views
這個星期日去開葵涌,第一次來這附近,並不知道有甚麼好吃,剛好見到這間泰國餐廳,便進去了。進餐廳時未到正午,所以只有我們一檯客人。我叫了豬頸肉冬蔭公金邊粉。豬頸肉好食,冬蔭公湯底可以再濃一點,略嫌金邊粉唔夠「索」湯底的味道。男朋友叫了豬頸肉炒飯,偷食左一啖,都係覺得可以再濃味一點。另外叫了一個蝦餅,小食反而有驚喜,熱辣辣夠香口,點埋甜酸醬食好滋味。至於飲品我叫了龍眼冰,個人覺得甜得滯,龍眼味唔太出。總括而言不過不失,但價錢頗親民。專登去食就唔會啦,但如果係街坊應該都係一個不錯既選擇。(到走既時候約一點,已經多左好多檯客人了~)

進餐廳時未到正午,所以只有我們一檯客人。

男朋友叫了豬頸肉炒飯,偷食左一啖,都係覺得可以再濃味一點。

至於飲品我叫了龍眼冰,個人覺得甜得滯,龍眼味唔太出。

2019-09-23 364 views
朋友在附近工作,又想食泰國菜,所以搵下有咩好嘢食....由於無咩食評...抱著來試試的心態...星期日晚八點半坐無虛席...舖出面有一大片地都擺放晒枱...應該無選擇錯😂😂泰國菜通常都會點哩幾樣餸菜...冬陰公有兩隻中蝦...落單時點了少辣...出來係唔辣😂不過都夠香夠味...正常冬陰公湯味...特別在用泰式瓦煲上枱....蝦柚子沙律...柚子甜及夠凍...蝦爽彈牙...但個汁就一般...仲有薄餅同青咖哩雞無影相青咖哩個汁太稀...味道唔夠濃...不過雞滑裡面的茄子同豆角都好食...薄餅正常夠鬆夠香最後上的鹽燒側魚...好有水準....整體來說所點的幾樣餸都十分合個人口味及有泰國風味..每碟份量是中至少...如果多人食可能要打双上...價格算中等...應該會再來試試其他菜式...

泰國菜通常都會點哩幾樣餸菜...

冬陰公
冬陰公

蝦柚子沙律

仲有薄餅同青咖哩雞無影相

最後上的鹽燒側魚...好有水準....
鹽燒側魚

2019-09-22
Waiting Time
5 Minutes (Dine In)
鹽燒側魚
難得趕及來到最早落場的新泰國廚房,兩點左右到達才剛好可以慢食 可是早些少在十二時、一時這些午餐時間到來,就總會見到戶內戶外都座無虛席 終究還是嚐到兩回,但尚有許多未能吃到的心水菜式,例如青、紅咖哩等,有點遺憾呢 店家會提供免費的湯品及清新爽口的泰式酸辣青木瓜沙律予食客任取,不妨一試 友人說這邊的泰式奶茶不錯,甜度還好,而且的確不是死甜,亦不只有奶膩感 泰式黃咖哩牛腩飯 $48既有牛腩又有牛筋,黃咖哩稀稠適度,甜中帶微辣,味道溫和 肉件紥實少脂肪,但是幸無韌位,至於牛筋則是黏彈夠味,頗足料,就是份量不多 泰式豬頸肉炒飯 $45用上薄身豬頸肉,雖然件數不算多,但依然保有嚼感,肉香不膻 飯底粒粒分明,有幾分蛋香,油感不重,又加拌蔬菜炒起,吃起來未會太膩口

$45 (Lunch)
2019-04-14 322 views
葵涌出名多美食🤤總有幾間喺附近😂但位置都幾偏僻下,如果唔係特登去食好難會見到😅因為家姐食開先知有一間咁好食嘅泰國菜😋推介👍見到平平哋買左一包黎食,好脆口好食👍抄得好香口令人食極五厭🤭生菜可中和油膩感個菜抄得太過火😟有d老有少少失望🙍肉鬆炒飯好味😋味道好夾,媽媽很喜歡小食拼盤🤤皮蛋有驚喜炸得剛好👍蝦餅一樣好味鹽燒烏頭好抵食👍新鮮又大條,魚肉燒得好滑,加上酸辣汁令人好開胃,推介👍椰青好清甜好解渴😋我自己都飲左2個正👍
葵涌出名多美食🤤總有幾間喺附近😂
但位置都幾偏僻下,如果唔係特登去食好難會見到😅
因為家姐食開先知有一間咁好食嘅泰國菜😋推介👍
見到平平哋買左一包黎食,好脆口好食👍
抄得好香口令人食極五厭🤭生菜可中和油膩感
個菜抄得太過火😟有d老有少少失望🙍
肉鬆炒飯好味😋味道好夾,媽媽很喜歡
小食拼盤🤤皮蛋有驚喜炸得剛好👍蝦餅一樣好味
椰青好清甜好解渴😋我自己都飲左2個正👍
2019-01-11 308 views
一起食飯一起聽歌 🥰🥰氣氛多多原來泰國菜都可以比得高麗的氣氛🥳🥳กินข้าวไป ฟังเพลงไป ได้ฟิวไปอีก ..ร้านอาหารไทยแต่ให้ฟิวอย่างกับร้านอาหารฝรั่งดูใจใกล้โรงแรม Cozyข้ามสะพานเดินขึ้นเขาหน่อยรู้สึกดี อาหารอร่อย ได้เยอะ รสคนไทย ถูกใจถูกปาก ❤️❤️🍽🍽🍽
一起食飯一起聽歌 🥰🥰氣氛多多
原來泰國菜都可以比得高麗的氣氛🥳🥳