2021-09-16 370 views
呢間餐廳啲海南雞飯都幾受歡迎,我見到隔離枱有兩個小朋友都點咗每人一個海南雞飯來食。呢個海南雞,雞的份量都吾小,大約有十件,其中有幾件會特別多肉嘅。醬汁方面就會有兩種,一種係蒜蓉,另外一種就係甜甜地辣辣地嘅醬汁。呢個飯仲會包咗一個冬瓜湯,另外仲會包咗一個飯,個飯係雞油飯來的。芒果糯米飯,芒果個份量大約有半個芒果,跟住就加咗啲椰汁喺嗰啲糯米飯上面,啲糯米飯口感系煙煙韌韌咁。呢間餐廳有兩層,下面嗰層大約有十張枱。

呢間餐廳有兩層,下面嗰層大約有十張枱。

2021-09-13 97 views
今晚決定食星馬菜 叫左碗海南咖啡牛腩飯 ,辣肉碎煎蛋飯 飲品檸七,檸檬意米水海南咖哩濃郁,牛腩每件都差不多大細,入口已經煮到好軟淋 最正薯仔都好入味香濃椰絲中又加左辣油,又香又濃又辣撈飯真係好正 比咁大球飯都食得曬另外仲比左碗清雞湯解下辣 辣炒肉碎 食到有豆角碎和辣椒香辣惹味,可以撈埋隻蛋夾埋一齊食,味道更加豐富好滋味檸檬意米水解辣一流 檸七夠清爽平均消費$122評分7/10NanYang
另外仲比左碗清雞湯解下辣
檸檬意米水解辣一流 檸七夠清爽

平均消費$122
評分7/10
NanYang
2021-09-09 72 views
呢間南洋麵屋都幾多人讚佢好食,今次就經開北角過黎試下地鐵站行過黎2分鐘就到好易搵到街市對面分2層,最好上樓上坐得舒適好多主打南洋菜 肉骨茶 咖哩 串燒等等美食 先黎一個咖哩配酥餅 即叫即整既酥餅,熱又香酥 用黎配咖哩食一流咖哩係走重香料風格,又辣又香,連肉同薯仔都煮到超淋超入味 仲有碗清湯比你飲招牌肉骨茶 係藥材風味既肉骨茶湯 新加坡多數係胡椒湯各有各好湯色深但清澈 瘦肉煮到好入味 飲湯會散發淡淡藥材香味 入口順侯不苦澀豆卜吸湯汁後食非常美味 配飯食都係唔錯既選擇特飲有檸檬意米水,清甜解渴酸辣鳳爪沙律, 用辣汁調味過,鳳爪口感好爽脆 酸辣解一下油膩最後仲叫埋外賣返屋企食,串燒同肉碎蛋飯, 串燒好大串烤得香,肉嫩有肉汁辣肉碎撈埋飯同蛋食都好正南洋麵屋北角渣華道88號地下評分8/10平均消費$150
呢間南洋麵屋都幾多人讚佢好食,今次就經開北角過黎試下
地鐵站行過黎2分鐘就到好易搵到街市對面
分2層,最好上樓上坐得舒適好多
主打南洋菜 肉骨茶 咖哩 串燒等等美食
豆卜吸湯汁後食非常美味 配飯食都係唔錯既選擇
特飲有檸檬意米水,清甜解渴
辣肉碎撈埋飯同蛋食都好正

南洋麵屋
北角渣華道88號地下
評分8/10
平均消費$150
2021-08-28 122 views
呢晚又喺北角收工見都7點幾 決定喺附近搵嘢食行到北角匯對面 見到都有好幾間餐廳當中有一間最多人食 就係南洋麵屋見佢價錢又唔貴 東南亞美食款式選擇又多即刻決定入去試下一入到去staff非常熱情打招呼同帶位餐牌都整得幾靚由沙律、串燒、湯/撈粉麵、咖哩、海南雞、馬拉盞、泰式甜品⋯講得出嘅都有因為太耐冇食咖哩 決定要個泰式青咖哩雞配印度酥餅$68上枱時好熱 真係新鮮整起青咖哩落足料去整 超級香雞肉份量非常多雞肉嫩滑 吸滿咗咖哩非常香重點係!配菜茄子同南瓜都好好食酥餅有8塊咁多 一個人食會勁飽建議大家可以兩個人share 😂酥餅都好新鮮 食落去酥脆配青咖哩食係perfect match仲有個冬瓜湯 好清甜食完青咖哩酥餅飲 非常解渴食完仲想食個甜品要咗芒果糯米飯$48係雪糕杯嘅份量 剛剛好滿足我一個人食糯米飯好新鮮好熱 食嘅時候要小心椰汁唔會太甜 配糯米飯一齊食好creamy好正芒果都好多 不過而家唔係當造 唔算好甜但都好食 滿足咗我想食芒果糯米飯好耐嘅心願值得一讚嘅係佢哋防疫做得非常好每次清潔枱面都會用清潔劑消毒枱面同雙手保護好自己亦保護好客人而客人食完離開 亦都會好熱情講多謝byebye食物質
呢晚又喺北角收工

而客人食完離開 亦都會好熱情講多謝byebye
食物質素高 價錢又唔貴 服務又好
性價比非常高 值得一食再食
2021-08-02 485 views
南洋麵屋 北角又一間喺北角經濟實惠,好味抵食嘅食店,佢亦都好近地鐵站,由地鐵站行去幾分鐘就到,佢有樓下樓上兩層,樓上坐得比較舒服,仲要有張好似吧枱嘅高枱,可以非常自成一角咁樣傾偈食嘢,佢哋亦唔會急住想你埋單😂試咗佢幾個lunch set,大大碟得嚟亦好味👍🏻仲要唔收加一服務費,去開北角真係要試吓香草肉碎煎蛋配白飯泰式炒金邊粉咖喱牛腩配印度酥餅Lunch set $58 免加一服務費+$5 有咖啡/奶茶/檸檬茶+$10 有特飲
南洋麵屋 北角

香草肉碎煎蛋配白飯

泰式炒金邊粉

咖喱牛腩配印度酥餅

Lunch set $58 免加一服務費
+$5 有咖啡/奶茶/檸檬茶
+$10 有特飲

2021-07-26 269 views
黎到北角想食下小店係地鐵站附近搵到呢間馬來西亞🇲🇾、泰菜Lunch set 非常抵食,最平$58就有交易仲有樓上座位❤️❤️大熱天時想食濕濕地既野,於是就揀左自選粉。冬蔭功湯底椰汁🥥味不濃,非常好👍🏼有菇、芽菜等配料揀左金邊粉,軟硬程度剛了好,再加海南雞另上,配埋辣汁、薑汁,非常好食 仲加埋凍檸茶少甜加$10仲有特色飲品😃😃一間平凡的小店,價廉物美,簡單又一餐午餐❤️❤️😛下次仲想試下油蘇餅加青咖哩,睇到友人食,係好大份量😚😚😚
黎到北角想食下小店
係地鐵站附近搵到呢間馬來西亞🇲🇾、泰菜
Lunch set 非常抵食,最平$58就有交易

仲有樓上座位❤️❤️
大熱天時想食濕濕地既野,於是就揀左自選粉。

冬蔭功湯底椰汁🥥味不濃,非常好👍🏼
有菇、芽菜等配料

仲加埋凍檸茶少甜
加$10仲有特色飲品😃😃

一間平凡的小店,價廉物美,簡單又一餐午餐❤️❤️😛

下次仲想試下油蘇餅加青咖哩,睇到友人食,係好大份量😚😚😚

2021-07-23 354 views
呢間馬拉餐廳,外表平平無奇,原來佢既招牌菜係喇沙,餐廳環境舒適,設有樓上雅座(好old school)🤪🤪 lunch 時間都唔需要等位,好快安排入座,lunch 時間主打lunch set,價錢平民兼免收加一,今次就試試佢果招牌喇沙,湯底可以揀冬蔭,喇沙,清湯,配料5選1,有大蝦,海南雞,雲吞,肥牛同豬扒,粉麵底我揀咗摻摻(即正宗馬拉喇沙既米粉+油麵)。喇沙個size 都大碗,湯底唔辣有椰香味,蝦🦐新鮮,另外仲有魚片,雞蛋,豆卜配料,配料都足料,飲埋杯凍檸茶(跟餐+$5),真係好似飛咗去馬拉咁吖。

喇沙個size 都大碗,湯底唔辣有椰香味
,蝦🦐新鮮,另外仲有魚片,雞蛋,豆卜配料,配料都足料
,飲埋杯凍檸茶(跟餐+$5),真係好似飛咗去馬拉咁吖

2021-07-23
Waiting Time
5 Minutes (Dine In)
$60 (Lunch)
2021-06-11 485 views
炎炎夏日,三十幾度高溫🌡️,搞到個人冇乜胃口食嘢!若然揾到消暑好吃,就算陽光燦爛嘅季節,都一樣好開心!🏖️由北角港鐵站A2出口,步行大約2分鐘就到,係渣華道市政大廈對面,吾難搵!雖然店鋪吾算大,但顏色柔和、部份樓底高高高,結合現代加點懷舊裝飾,感覺舒服!打開餐牌,選擇都幾多,而且價💲好親民◉‿◉!按個人喜好,點咗個✨自選招牌湯粉✨冬蔭湯底(三選一)大蝦配料(六選一)金邊粉(八選一)配搭都相當多喎🤓青綠鮮紅相襯嘅湯粉大大碗,四隻大🦐🦐🦐🦐鮮甜彈牙,冬蔭湯用上檸檬葉、芫荽、洋蔥、蔥花、多種香料等煮成,味道酸酸辣辣又濃郁,泰式金邊粉入口幼細順滑、爽!湯粉仲加咗秀珍菇、芽菜、生菜配料,增加口感。視覺同味覺上一大享受!🍲無論有幾飽,都一定有位置放得落甜品…😻,芒果雪糕冰冷軟滑,撞上暖粒粒嘅糯米飯,真係冷暖自知!加上香甜芒果丁幾十蚊一個餐,有質素既食物,外賣仲有9️⃣折添,值得再嚟試其他嘢!佢哋做嘅係街坊生意,D服務員好親切,好似鄰居友好一樣咁好傾。

打開餐牌,選擇都幾多,而且價💲好親民◉‿◉!

按個人喜好,點咗個✨自選招牌湯粉✨
冬蔭湯底(三選一)
大蝦配料(六選一)
金邊粉(八選一)
配搭都相當多喎🤓

2021-06-04 365 views
北角南洋麵屋$68 - 海鮮大蝦喇沙摻摻湯底又香又甜,有芹菜、芽菜、蔥、生菜配料有魚片、豆卜。豆卜索哂椰香嘅湯,好夾摻摻 爽口煙刃。蝦比較淡身,一分錢一分貨,建議用大虎蝦蝦球,唔洗剝殻,又可增加鮮味。湯底偏甜,有多一點咸香更佳。
北角南洋麵屋
$68 - 海鮮大蝦喇沙摻摻

湯底又香又甜,有芹菜、芽菜、蔥、生菜
配料有魚片、豆卜。

豆卜索哂椰香嘅湯,好夾
摻摻 爽口煙刃。

湯底偏甜,有多一點咸香更佳。
2021-05-12
2021-06-03 114 views
南洋麵屋冬陰功湯底配軟殼蟹摻摻軟殼蟹又香又脆, 新鮮即叫即炸。冬陰功湯底-酸辣味為主, 配料有秀珍菇、 芽菜、 芫茜、 生洋蔥、 香蔥、紅椒和生菜,辣度剛剛好, 不需要辣到立刻喝水,很開胃。摻摻麵吸收了冬陰公的精華,很入味。對得住 $68 這個價錢。
南洋麵屋
冬陰功湯底配軟殼蟹摻摻
軟殼蟹又香又脆, 新鮮即叫即炸。
摻摻麵吸收了冬陰公的精華,很入味。
對得住 $68 這個價錢。
2021-06-02
  • 冬陰功湯底配軟殼蟹摻摻
2021-05-27 418 views
放工約咗同事行街,行街前梗係要醫飽個肚💃🏻🕺🏻但係又唔太餓,所以入左嚟依一間啦。鋪頭唔大 估唔到都幾多野揀有花生碎同腰果,柚子清甜不苦澀,仲有個汁調味,沙律上嘅蝦好彈牙蝦餅彈牙,雞翼內軟外脆,入味拼盤仲好貼心咁有兩種醬汁:一種係酸辣,另一種係酸甜本身一開始仲驚兩個人食,份量會唔會多咗,但係食完之後就覺得唔夠喉🤣🤣🤣雲吞係豬肉餡春卷係粉絲芒果沙冰(左),芒果梳打(右)入邊真係有芒果,份量仲唔少而且我同同事一致認為飲品上面嘅雪糕都好好食叫主食加嘢飲,飲品有半價食物上枱速度好快服務員反應都好迅速環境清靜,冷氣很足,仲有toilet場地不太少,枱與枱之間距離適當坐得舒服作為女仔 特別一讚係佢洗手間好乾淨埋單total 二百頭總結而言,是下午茶的優質選👍🏻CP值超高,可以翻兜

鋪頭唔大 估唔到都幾多野揀

蝦餅彈牙,雞翼內軟外脆,入味

拼盤仲好貼心咁有兩種醬汁:一種係酸辣,另一種係酸甜

雲吞係豬肉餡

春卷係粉絲

芒果沙冰(左),芒果梳打(右)入邊真係有芒果,份量仲唔少

而且我同同事一致認為飲品上面嘅雪糕都好好食

叫主食加嘢飲,飲品有半價

食物上枱速度好快
服務員反應都好迅速
環境清靜,冷氣很足,仲有toilet
場地不太少,枱與枱之間距離適當坐得舒服
作為女仔 特別一讚係佢洗手間好乾淨

埋單total 二百頭
總結而言,是下午茶的優質選👍🏻
CP值超高,可以翻兜
$100 (Tea)
2021-05-25 327 views
從餐廳名嚟睇,會以為係一間食日本拉麵嘅舖頭,原來係一間泰國餐廳餐廳位置便利,係北角地鐵站出口轉左直行一條街就到小食拼盤款式種類繁多,包括蝦餅、春卷、炸雲吞同埋雞中翼,全部都係炸物,炸至金黃色嘅外層炸漿薄如紙,唔會喧賓奪主,酥脆可口,雞翼帶有香茅味,當中我最鍾意嘅係炸雲吞,好脆身,配上兩款甜酸醬汁,作為前菜小食非常開胃撈麵份量一啲都唔小,同朋友share嚟食啱曬!軟殼蟹同炸物一樣,炸得一樣咁出色,值得一讚嘅係軟殼蟹會同撈麵分開上,唔洗怕上到枱已經淋曬珍多冰除咗有綠色嘅條狀啫喱外,仲有大樹菠蘿,出面好少有餐廳會放大樹菠蘿喺珍多冰入面,創意十足🤣除咗芒果之外,仲有朱古力、榴槤、士多啤梨口味選擇,因為係當造季節,同埋個人比較傳統,覺得糯米飯都係配返芒果合適啲,所以我哋揀咗夏天嘅水果芒果🥭。店家一啲都唔吝嗇,椰漿多到蓋滿整個糯米飯,食曬成個糯米飯都仲有剩。熱辣辣嘅糯米飯配上冰凍嘅芒果雪糕,冰火帶比口腔兩極溫度嘅體驗

餐廳位置便利,係北角地鐵站出口轉左直行一條街就到

小食拼盤

軟殼蟹撈麵

珍多冰

2021-04-27
小食拼盤
軟殼蟹撈麵
珍多冰
2021-05-24 213 views
已經幫襯過好多次,基本上去到北角唔知食咩都會食反哩間,菜式一如既往嘅大件夾抵食,味道亦保持到水準。同行有三個人食飯,嗌到成枱都係嘢食,除翻開人均都只不過係$130,真係好抵食。小食方面我哋嗌左『蒜蓉牛油雞翼』『泰式豬頸肉』。1.『蒜蓉牛油雞翼』係menu睇寫係4隻,不過黎到個陣有5隻,唔知俾咪因為啲雞翼都偏細隻,所以補反隻俾呢,anyway雞翼係幾入味嘅,上面中有好多炸蒜,除咗偏細隻同乾身,都ok可以接受的。2.『泰式豬頸肉』嘅質素就比雞翼好好多,外脆肉軟,唔會太肥,又有啲肉汁,啲肉嘅厚都控制得好好,塊塊都好平均,唔會好厚,最前精華梗係佢個汁喇,一定要食!主食方面有『冬陰功香茅豬扒金邊粉』『喇沙香茅豬扒金邊粉』『咖喱牛腩配薄餅』『馬拉盞炒貴妃苗』。1.『冬陰功香茅豬扒金邊粉』個湯底唔會偏酸或偏辣,岩岩好,不過豬扒方面香茅味就唔係太出,就一塊炸豬扒,不過都做得好淋,唔鞋口。2.『喇沙香茅豬扒金邊粉』個豬扒同麵就同頭先差唔多,係個湯底唔同,哩個叻沙味就偏奶同甜,唔係辣個啲,但味道都好ok的。3.『咖喱牛腩配薄餅』係薄餅幾好食,個咖哩唔係好辣口,牛腩都好淋。4.『馬拉盞炒貴妃苗』炒得好脆,菜
已經幫襯過好多次
1.『冬陰功香茅豬扒金邊粉』個湯底唔會偏酸或偏辣,岩岩好,不過豬扒方面香茅味就唔係太出,就一塊炸豬扒,不過都做得好淋,唔鞋口。2.『喇沙香茅豬扒金邊粉』個豬扒同麵就同頭先差唔多,係個湯底唔同,哩個叻沙味就偏奶同甜,唔係辣個啲,但味道都好ok的。3.『咖喱牛腩配薄餅』係薄餅幾好食,個咖哩唔係好辣口,牛腩都好淋。4.『馬拉盞炒貴妃苗』炒得好脆,菜亦冇渣👍🏻👍🏻
飲品我哋都係嗌『鹹檸七』,冰另上係加分位
泰式豬頸肉
馬拉盞炒貴妃苗
薄餅
咖哩牛腩
泰式豬頸肉
薄餅
咖哩牛腩
👍🏻泰式青咖喱雞配白飯 $58青咖喱味道偏甜,椰奶味比較重,唔算好辣但幾惹味雞肉無雪味,肉質唔鞋,又未至於好滑😗份量都ok,有六七舊大大舊既仲有茄子、豆角等等既配菜,好豐富附送既冬瓜雞湯有淡淡胡椒味,幾好飲😛味道:7/10性價比:7/10-📍#南洋麵屋北角渣華道88號地下#hkfoodie #foodiehk #hkfood #foodhk #hkeat #hkrestaurant #美食 #香港美食 #外賣 #平食 #窮遊 #打卡 #香港打卡 #情侶好去處 #拍拖好去處 #北角 #北角美食 #北角打卡 #北角好去處 #青咖喱 #咖喱雞
👍🏻泰式青咖喱雞配白飯 $58
青咖喱味道偏甜,椰奶味比較重,唔算好辣但幾惹味
雞肉無雪味,肉質唔鞋,又未至於好滑😗
份量都ok,有六七舊大大舊既
仲有茄子、豆角等等既配菜,好豐富
附送既冬瓜雞湯有淡淡胡椒味,幾好飲😛
味道:7/10
性價比:7/10

📍#南洋麵屋
北角渣華道88號地下

2021-03-08
Waiting Time
10 Minutes (Dine In)
$58 (Lunch)
2021-05-17 167 views
小小上班族的小確幸就是禮拜六只是半日工作,這便代表可把握之後的時間四處覓食~而這天我選擇走了又走的走到離公司有點距離的南洋食店,尋回在馬拉的日子。一走進內,看著室內裝修就總是覺得自己身處馬拉的檳城,但餓了必須吃,於是我便迅速看看餐牌。剛好今天與平日的馬拉一樣,炎熱得讓人汗流浹背,吃甜酸食物及喝凍飲看來是唯一出路。這樣我便叫泰式燒豬頸肉撈檬及冰凍龍眼水解一解救我,再另叫一份惹味香口的沙爹串燒雞及豬,吃點濃味的東西好像容易開胃一點?!🤔先來說一說泰式燒豬頸肉撈檬,份量十足!!無論是檬粉、燒豬頸肉或是配菜都讓我有種會吃不完的感覺⋯⋯一不離二、二不離三,連冰凍龍眼水都有驚喜,就是一杯龍眼水有超過四粒龍眼肉~~~平時出外喝的龍眼水,一般都只有三至四粒龍眼肉,這次是相當足料。至於燒豬頸肉亦鮮有感覺不太乾身,配上甜酸醬亦覺得很不錯。👍🏻不過只是份量夠是不夠的,味道都很重要。不然再多的量都於事無補,而值得一讚的是沙爹串燒,豬和雞肉燒的時間剛好,沒有over cook,可以保留到一定肉汁,亦可以品嚐到肉香及肉的嫩滑,再配上沙爹醬便胃口大開。😋😋

龍眼水
泰式燒豬頸肉撈檬連湯及飲品