2022-08-30 147 views
由初初出嚟做嘢嘅時候就開始識佢,轉咗會又食返佢,之前試過酸辣湯底,覺得湯底太甜怪怪地,依家見到有酸麻辣就即管試吓(本身勁鍾意麻辣),一試之下不得了,話係全港最好食嘅米線都無誇張👍🏻味道就好似加咗麻辣嘅小窩米線🤩個辣度屬於小辣至中立之間,易接受。
2019-11-02 1389 views
今天來到銅鑼灣,天氣仍然很熱,不想吃飯,於是便來到怡和街南記粉麵吃碗粉。從樓梯上到一樓,太約十二時十五分已坐滿食客。二樓還有頗多座位和較寧靜,但可惜要拿著食物上一層摟。~招牌河河粉是切幼的,尚算滑。魚春卷饀料彈牙,外面的腐皮是炸過的,味道適中。牛丸有嘲口,魚丸亦彈牙,配清湯吃是最好不過。喜歡吃辣的話,加辣醬來吃,又是另一番味道。~魚春卷、墨魚丸河招牌春卷無得輸,墨魚丸同樣彈牙,配清湯和滑滑河粉,真令人滿足。二十九元一碗粉非常便宜又能吃得飽,真是難得。

~招牌河

~魚春卷、墨魚丸河
二十九元一碗粉非常便宜又能吃得飽,真是難得。
2019-09-25
$29 (Lunch)
2019-10-01 696 views
Another rice noodle chain in Hong Kong . Rice noodle is a very satisfying food , which is a ultimate comfort food if you ask me . You can have it while you have hangover , have a bad day , good day or any situation . You won’t feel disappointed with it.To ensure you have the real experience , you have to ordered the spicy one , it makes the rice noodle even better . This rice noodle tastes ok and satisfying . will revisit
2019-09-07 649 views
今日係港島做野,收工之後都已經有d晏,好多鋪頭都收左。咁見到南記未收,就去左食。呢到有好多路唔同粉麵配料既配搭,實有一款係岩口味。我今日就叫左招牌春卷同竹笙蕃茄米線,都只係43蚊,幾抵食呀招牌春卷於唔洗講啦,基本上個個黎南記都一定會食。另一個配料我就叫左竹笙,因為佢可以吸d湯汁,食落去又爽又多汁,正呀個蕃茄湯底我係第一次叫,因為平時都係叫清湯多,原來都幾正!好湯好清甜,又好香蕃茄味,下次可以再戰!

2019-08-29 575 views
以前一直好鍾意食南記可惜現在已經覺得一值不提衛生環境變差 我去食嗰日因為客人唔多 仲鎖埋𨋢我用八達通買 但部機好多手指印我點咗一碗平嘅米粉約$30但係米粉好硬 硬到就算浸多一陣湯都冇變軟最唔好好食係春卷 因為又細條又無魚肉味睇圖都見到春卷好乾縮水雪藏味仲好重 然後魚片仲好似有點酸味 成碗都不好食雖然平但都唔值得一食再加上衛生環境就算有客人離開都唔抹枱張凳都係我自己抹 仲要成間店燈光好奇怪 黑黑沉沉既燈光根本不是應有水準
以前一直好鍾意食南記

張凳都係我自己抹
仲要成間店燈光好奇怪 黑黑沉沉既燈光
根本不是應有水準
2019-08-24 516 views
是晚晚餐嗌左墨魚丸魚肉春卷酸辣米線🍜酸辣比較遜色,冇雲x香咁好味 除此之外其他都好出色㗎!春卷幾大條!墨魚丸不過不失,都係譚x好味啲 haha 嗌咗呢個新野!Shake shake 春卷粒要冬陰公粉 一路食一路流晒啲炸油出嚟,都幾多油下 但係係好食嘅冬陰公粉都幾夠味又酸又辣個大雜錦河粉超多料,三粒魚皮餃三粒墨魚丸兩條春卷三塊魚片兩粒牛丸,都係$49 咋超級抵呀!!好很飽😬😬😬對上次係食佢哋嘅下午茶,仲抵!

是晚晚餐嗌左墨魚丸魚肉春卷酸辣米線🍜

酸辣比較遜色,冇雲x香咁好味

嗌咗呢個新野!Shake shake 春卷粒
要冬陰公粉 一路食一路流晒啲炸油出嚟,都幾多油下
但係係好食嘅

冬陰公粉都幾夠味又酸又辣

對上次係食佢哋嘅下午茶,仲抵!
終於來到米線迷系列的第9章,這一次要寫的是頭幾名我最喜歡的米線店:南記!在讀大學的時後,我就很喜歡吃南記的酸辣米線了。就算直到我出來工作,我開始吃了很多不同的米線店,我也覺得我最愛的是南記,可能是因為他們的湯底不是罐頭湯底和米線的口感是偏硬一點和最重要的是他們的配料:春卷和腩肉,很出色!春卷+腩肉+冬菇  酸辣米線(小辣)$58湯底 /很濃味的酸辣湯底,酸酸甜甜但又帶點辣,很好吃!而且,湯底中又有酸菜和肉碎,增加了口感上的層次!我覺得這家的湯底很出色的原因是,因為我一定會下「秘製辣椒醬」(一定要試,不是辣椒油,是辣椒醬)加完之後那個湯底就會變成是在街外吃不到的味道,又酸甜又辣得很過癮!另外,這家的酸菜較其他米線店好食,口感爽口又酸,可以平衡湯底酸味不足的問題米線/每一次我也是會叫不要煮那麼久,所以米線是偏硬和很爽口,不像其他的米線店,米線是會煮到很腍的春卷/春卷是南記的鎮店之寶,每一來也是必點的!這的春卷是用腐皮包裹魚肉而成,吃下去鮮甜軟滑!好吃!腩肉/很薄身又很腍,所以很入味!雖然他說是會有點辣,但是其實我覺得可以再辣一點再重口味一點,那就會變得更惹味!冬菇/冬菇份量不多,只有兩粒,

春卷+腩肉+冬菇  酸辣米線(小辣)$58

湯底 /

米線/

春卷/

腩肉/

冬菇/
冬菇份量不多,只有兩粒,但是SIZE很巨大,吃下去很有口感又有冬菇味!

總結來說,南記的湯底和配料是很出色的!最重要的是,他們的價格很便宜,絕對稱得上性價比很高的米線店!
2019-08-10
$58 (Lunch)
  • 冬菇
  • 腩肉
  • 春卷
2019-08-11 307 views
星期五lunch 時份,12:4xpm去到人仲未算好多,排隊買嘢吃都係1-2個人不過10分鐘後開始多人啦一個人搵位都易嘅我好獨沽一味去南記只會吃佢嘅春卷其他乜演物演嗰啲,去其他粉麵店都吃到,所以我去南記好少叫嗰啲魚肉春卷青湯米,多青春卷一如以往大大條,有4條好似金條咁,哈哈如果叫多青,佢真係會比多啲蔥你鐘意食粉時,痴到啲蔥一齊吃香口啲唔會淨係得啲米粉味咁寡米粉爽口,唔會淋pat pat吃完冇負擔魚肉春卷外面嘅腐皮香口,煙煙un un的咁包住好多魚肉有魚味同胡椒味嘅,魚肉都彈彈地牙咬落去啲春卷度好有滿足感,因為feel到佢好魚肉,唔係溝好多粉嘅感覺配埋清清地嘅米粉很配係我喺南記常點嘅食物
不過10分鐘後開始多人啦

一個人搵位都易嘅

我好獨沽一味
去南記只會吃佢嘅春卷

魚肉春卷米粉(多青)
魚肉春卷青湯米,多青
春卷一如以往大大條,有4條
好似金條咁,哈哈

如果叫多青,佢真係會比多啲蔥你
魚肉春卷米粉(多青)
鐘意食粉時,痴到啲蔥一齊吃
香口啲
唔會淨係得啲米粉味咁寡

米粉爽口,唔會淋pat pat
吃完冇負擔

魚肉春卷
魚肉春卷米粉(多青)

外面嘅腐皮香口,煙煙un un的咁
包住好多魚肉
有魚味同胡椒味嘅,魚肉都彈彈地牙

咬落去啲春卷度
好有滿足感,因為feel到佢好魚肉,唔係溝好多粉嘅感覺
配埋清清地嘅米粉
很配

係我喺南記常點嘅食物
2019-08-09
$29 (Lunch)
  • 魚肉春卷米粉
2019-08-07 294 views
今日食午餐時間又不知吃什麼好,就突然想起有間南記在附近,就來去食午餐,去到都不少人,最後等了十多人到我,再加拿東西都叫快約十分鐘可食到,我就叫了春卷併墨魚丸酸辣米線$38,這個都叫比較便宜又足料,今次的春卷感覺上細條了一點,幸好魚肉的質素都保持到,湯底今次完全不辣,幸好二款的辣椒醬仲可以沾春卷來吃,入面仲有少少腐竹和酸菜都不錯,米線份量比較少,女仔剛剛夠食。朋友叫的蕃茄湯底的春卷併牛腩米線加汽水$55,都不便宜,蕃茄湯式仲要好淡,又少米線,牛腩冇味只有一半是比較淋身又沒有牛肉味,汽水要加十元就偏貴點。
2019-08-02 197 views
一個人收咗工諗唔到食乜 去咗銅鑼灣呢一間南記旗艦店 一如以往嗌咗一餸正春捲 配酸辣米線 鹹酸菜酸酸甜甜好爽開胃 米線煮得偏林 春捲好好食炸過 咬落去非常之彈牙有淡淡魚嘅香味 辣味啱啱好酸酸甜甜 超開胃 因為我叫嘅係外賣 個兜非常之大 成個碗都裝滿曬 佢仲要分湯 夠曬誠意
2019-07-26 222 views
一個人OT完,總想搵啲嘢慰藉吓,獎吓自己但又唔想夜返屋企,於是是是但但搵間快靚正快餐醫肚加班後總是想起南記怡和街的分店,9:0xpm雖有吉位但店內仍有不少客人,非常熱鬧我通常獨菇一味,喺南記只點 魚 肉 春 卷 清 湯 米(我鍾意湯麵加蔥嘅草味,所以點了多蔥)果然冇hea我,真係好多蔥,爆蔥,成座小山咁我覺得啲蔥浸完熱湯同啲米粉吃時,嗰朕少少草青味好正晚間醫肚好踣啱我,清清幾,少少飽最愛佢啲魚肉春卷一碗有4條趁啲湯仲未浸到啲腐皮淋晒,吃了一口嚐到腐皮的香和煙un大大條春卷好飽滿脹卜卜好多魚肉又彈牙,少少胡椒香4條春卷配一碗米魚肉春卷真係好吃快吃快返家埋單$29又一餐

加班後總是想起南記

我通常獨菇一味,喺南記只點 魚 肉 春 卷 清 湯 米

(我鍾意湯麵加蔥嘅草味,所以點了多蔥)
魚肉春卷米(多青)
果然冇hea我,真係好多蔥,爆蔥,成座小山咁
我覺得啲蔥浸完熱湯同啲米粉吃時,嗰朕少少草青味好正
魚肉春卷米(多青)
晚間醫肚好踣啱我,清清幾,少少飽

最愛佢啲魚肉春卷

一碗有4條
趁啲湯仲未浸到啲腐皮淋晒,吃了一口
嚐到腐皮的香和煙un

大大條春卷好飽滿脹卜卜
好多魚肉又彈牙,少少胡椒香
4條春卷配一碗米
魚肉春卷真係好吃

快吃快返家
埋單$29又一餐
2019-07-26
$29 (Last Night Supper)
  • 魚肉春卷
2019-07-17 261 views
好耐無食過南記 呢日經過銅鑼灣朋友突然話好肚餓 見南記唔使等位就直接入去叫左個酸辣米線 加魚腐 41蚊 其實算幾抵食 大大碗好多酸菜 不過個湯真係好咸 個人來講覺得太重味精 🤭🤭魚腐食落口好油炸到 雖然應該都係攞貨 但譚x 既魚腐相對好食好多 唔會一咬落去成口油咁 下次應該都係會揀番譚x 食

2019-07-14
Waiting Time
10 Minutes (Dine In)
2019-07-12 325 views
春卷+牛腩+蕃茄湯+米綫😍😍😍滿分滿分滿分💯香港仔南記總店真係由細食到大,對我嚟講係完勝譚仔😏春卷係無得輸🥺 so far真係未食到好味過佢嘅蕃茄湯底都好味,飲完都無特別口渴米綫係煮得啱啱好!唔會過腍過硬
春卷+牛腩+蕃茄湯+米綫😍😍😍
滿分滿分滿分💯
香港仔南記總店真係由細食到大,
對我嚟講係完勝譚仔😏
春卷係無得輸🥺 so far真係未食到好味過佢嘅
蕃茄湯底都好味,飲完都無特別口渴
米綫係煮得啱啱好!唔會過腍過硬
春卷牛腩蕃茄濃湯米綫
2019-07-12
Waiting Time
15 Minutes (Dine In)
$46 (Lunch)
春卷牛腩蕃茄濃湯米綫
  • 招牌河
2019-06-06 533 views
平時有食開呢間南記分店既招牌米線,係好好食架。但係今次衰在想試新野,掛住譚x三x既蕃茄湯底,所以試左南記既蕃茄湯底,但發覺真係好差....個蕃茄湯底有蕃茄味,但唔夠甜,反而好咸,一啲都唔係鮮甜。啲牛腩,好硬,好大舊,好難食。春捲唔熱。我如果唔係肚餓既話,隨時食唔晒成碗米線。十分滿分既話,呢碗所謂既蕃茄濃湯牛腩米線,只能比5分。仲要係已經好比面,啲分係比在食過咁多次招牌米線都ok,係今次令我超失望! 😂😂😂😂😂

• 招牌河
2019-05-31 446 views
南記既四寶麵真係會令人隔一陣就想去食,今日下午茶有少少空檔即刻去左銅鑼灣整返碗。同以往一樣呢間真係超級多人,好彩買完都搵到位坐。最正既當然係春卷,有時會突然好想食一條過下口癮,呢一間既春卷做得岩岩好,之前試過食其他分店會好淋,但呢間就整得岩岩好,加少少辣椒油好perfect。丸亦都係一樣彈牙爽口,下午茶一流!

2019-05-11
Waiting Time
5 Minutes (Dine In)
  • 四寶麵