2023-02-27 1840 views
指定兩間分店先有封門柳買一送一優惠,其中香港仔分店就係其中一間,同🤴🏻又去上環Staycation 咁順便去睇吓食唔食到先😁😁7:00pm 去到攞左飛仔大約等左10分鐘就入得去😄😄。我哋就叫咗兩款湯底:~~~亞參叻沙湯~~~好強嘅叻沙口味!☺️☺️~~~姬松茸地雞湯~~~雖然都飲到姬松茸同雞湯嘅味,唔夠濃嘅湯底!😗😗~~~封門柳~~~厚度適中,牛香充足🙂🙂另外幾隻牛肉都唔錯,雖然冇封門柳咁有牛香,但大大片口感十足😆😆同時我哋每人加咗$25有多四款海鮮任叫,當中嘅生蠔同蝦滑一定要叫,我哋叫咗幾次😋😋最後一定要試埋佢嘅粟米味雪糕🍦,我同🤴🏻第一次食味道唔差😘😘
7:00pm 去到攞左飛仔大約等左10分鐘就入得去😄😄。

我哋就叫咗兩款湯底:
~~~亞參叻沙湯~~~
好強嘅叻沙口味!☺️☺️
~~~姬松茸地雞湯~~~
雖然都飲到姬松茸同雞湯嘅味,唔夠濃嘅湯底!😗😗

~~~封門柳~~~
厚度適中,牛香充足🙂🙂

2023-02-13
Waiting Time
10 Minutes (Dine In)
$217.3 (Dinner)
2022-04-24 3676 views
恢復晚市🎉嘅第一個Happy Friday🥳 行行下香港仔,心思思想去食「牛一」涮涮鍋🍲。今次我地揀咗澳洲和牛餐😋,湯底😎要混合湯底 - 壽喜燒 (每人一隻雞蛋) + 木瓜海底椰白魚湯💪。我地2個牛魔王👹食完”澳洲和牛”同”美國頂級肩胛肋眼肉”之後🫠嘟QR code點完再點,都完全冇漏過單👍🏽。外面仲有其他配菜、丸同飲品等等😉可以自己食幾多攞幾多😽。食到飽晒🤰仲有雪糕機嘅原味乳酪雪糕🍨同韓式草莓乳酪雪糕🍧做甜品。🍮

外面仲有其他配菜、丸同飲品等等😉可以自己食幾多攞幾多😽。

在香港仔食晚餐都比較困難,因為太多人。牛一日式放題絕對是經濟之選。食牛肉放題唔一定要食最貴最高級的level. 反而食最平的級別有機會有驚喜,牛肉質素唔錯,食左幾轉牛肉,幾轉牛肉的部位有分別。豬肉部分都還可以,但我會選擇成食牛肉。至於自助區配料就有多款蔬菜及食物選擇,蔬菜之中更有羽衣甘藍選擇(貴得黎又健康)飲品方面就有汽水機及罐裝飲品提供。甜品方面就只有軟雪糕提供。入座時間90分鐘,並以QR Code 下單,第一輪都要靠自己人手QR Code 落單,唔似牛涮鍋段第一輪佢會自動送上一碟,這樣可以唔洗逼你食既感覺,食幾多自己落幾多。至於服務方面,始終食客人多,員工人手不足,始終疫情都需要理解的。
在香港仔食晚餐都比較困難,因為太多人。

飲品方面就有汽水機及罐裝飲品提供。

甜品方面就只有軟雪糕提供。

特選級肥牛
有汽檸檬水
2021-10-08
Waiting Time
30 Minutes (Dine In)
$195.8 (Dinner)
特選級肥牛
有汽檸檬水
2021-08-24 1914 views
三點幫襯最精明 西斜卡位太陽晴黃金地帶旺人流 人來人往會群英鄰桌大叔嗓門大 我們三人話語輕先來一碗牛肉丼 日本咖哩高聲名爐頭火力易協調 動線擺位任縱橫多款湯底由君擇 我愛木瓜無味精牛丸魚丸爆醬丸 芽菜韮菜有好評豆腐芋絲稱健康 餃子何處問卿卿一客牛肉最啱我 兩客牛肉更歡迎紫薯蘿蔔夠飽肚 南瓜冬瓜集大成六十分鐘太急趕 九十分鐘合人情乾乾淨淨衛生好 牛一洗菜最光榮職員服務甚到位 面上未必笑盈盈肺炎香港損失大 街坊小店出奇兵埋單準時提醒你 四海之內皆弟兄
三點幫襯最精明 西斜卡位太陽晴
肺炎香港損失大 街坊小店出奇兵
埋單準時提醒你 四海之內皆弟兄

2021-08-22
Waiting Time
5 Minutes (Dine In)
$90 (Tea)
2021-03-19 3769 views
朋友推介試呢間,難得可以靜靜地傾下偈,所以加錢升級兩小時任食火鍋, 選擇閒日有個好處,就係吾需要等,即時有位😂今晚客人吾多,感覺地方闊落, 出面吧檯嘅食物全部都有蓋冚住㗎, 非常衛生。蔬菜嘅選擇都非常多,除一般火鍋菜外,亦有萵筍,羽衣甘藍,紫薯…… ,今晚試左壽喜燒和木瓜白湯底, 啲牛肉一上枱我哋已經覺得油脂分佈好正🤤🤤 食落口即時覺得😋😋😋😋 個肉質同肉味真係非一般牛肉可以媲美, 成晚淨係食牛都抵呀, 個餐包埋日本朝日啤酒,非常對得住個價錢 👍👍順帶一提 ,個綠茶乳酪都好好食㗎😝

順帶一提 ,個綠茶乳酪都好好食㗎😝
2020-08-30 4190 views
太耐冇晚市堂食 就去左牛一打邊爐 一到門口staff就幫我地落單 但落單後來係門口等左15分鐘先入座 但我地得90分鐘食所以係門口已經計緊時...ok咁都算 入到去食物種類唔多 冇曬又唔加..都算 依個價錢唔要求太多 最後10分鐘仲不斷趕我地走 所以下次不了
2020-07-02 3097 views
因為去親戚屋企 所以入左黎香港仔呀媽又話想食Shabu Shabu 咁就黎左呢間牛一食啦其實我就第一次食邊爐放題🥴Openrice又有折扣👍🏻其實佢嘅自己夾既種類都有好多 仲有羽衣甘藍 (雖然好老 食落口) 豬牛雞就要用ipad 落單 嘢飲就自己拎 (啤酒得兩款 粗粗地都飲下啦🥴) 仲有自製frozen yoghurt 食!! 最抵係呢個 出去食一個都要30蚊! 所以我地就大戰左 2個鐘 野食都黎得快 可接受 啲菜都洗得幾乾淨 同望落新鮮 fill野都fill得快咁既價錢 都唔錯咖啦 唔評論d牛既質素啦 🥴
因為去親戚屋企 所以入左黎香港仔

呀媽又話想食Shabu Shabu 咁就黎左呢間牛一食啦

其實我就第一次食邊爐放題🥴

Openrice又有折扣👍🏻

豬牛雞就要用ipad 落單

嘢飲就自己拎 (啤酒得兩款 粗粗地都飲下啦🥴)

仲有自製frozen yoghurt 食!!
最抵係呢個 出去食一個都要30蚊!

所以我地就大戰左 2個鐘

咁既價錢 都唔錯咖啦 唔評論d牛既質素啦 🥴

2020-05-18 2907 views
因這新冠病毒,很久沒到牛一。我喜歡到牛一,她的瓜菜洗得很乾淨,擺盤整齊;種類繁多…但我不是為這些植物而來。牛一的肉類不是最拔尖的,不竟只是幾十塊錢的一個set,不能苛求。而且有齊豬、牛、雞…叫做有得揀。可牛一吸引我的,卻也不是這些基本家禽。丸類是牛一最叫人無所適從的,上次有的丸子今日全盤失蹤…常事。只有一些最最毫無新意的魚丸、魚丸、魚丸,就算形狀不同,麵粉本質不變。曾經的我今天不為這些。我最喜歡的是那放在死角、無人問津、聊備一格的牛丼,咖喱飯又香又糯,我可以連吃幾碗…要不是怕不好意思,我可以輕鬆消滅五、六碗。以前在日本工作,就已經非常愛吃牛丼…同事都說變態,那是最便宜、最不考究的日本食物。可我就是對胃呀!牛一雪糕也不敗,建議大家留肚吃,最可口的是原味。不要加配料,很難食。牛一不是很好,花一百塊錢打個邊爐,不用洗不用切不用善後…已夠好。
因這新冠病毒,很久沒到牛一。
  • 牛丼,雪糕
天氣轉涼,最好就係 打邊爐 暖一暖。 今日和朋友兩個女仔食得唔多最好就選擇牛一的午市套餐60分鐘,一碟肉+無限配菜放題 剛剛好 ~(小提示:星期六日要3點先開始)。香港仔呢間牛一,我都係第一次嚟食,因為佢既位置都算幾偏僻,利港3樓,如果不是經稻香扶手梯上,係經平時行商場都不會經這一層,要再另上樓梯或搭電梯,所以成日都忽略咗佢。 我地嚟到現場,都幾靜,客人唔多。帶位嘅姐姐 👱‍♀️都幾NICE,好快入座,食物好快上。之後就自己去自助區攞野食。🏃‍♀️🏃‍♀️香港仔的店鋪相比其它分店比較細,但和牛炒飯/咖哩都無少到。等緊個爐熱緊,可勺定一碗,食住等。 ( 和牛炒飯 推介👍)我地兩個叫左清酒牛蒡雞湯底 (清清地幾香牛蒡味)穀飼牛肉套餐( $75 ) 牛肉碌兩碌就食得,好味,😋一盒有5塊,少食多滋味 ~另推介 草蟲姑 👍 質感滑捋捋,咬落幾爽口,第一次食就成為邊爐新寵。一個鐘剛剛好,用美味的綠茶雪糕作結。
(小提示:星期六日要3點先開始)。

清酒牛蒡雞湯底

我地兩個叫左清酒牛蒡雞湯底 (清清地幾香牛蒡味)
牛肉午市套餐

自助綠茶雪糕

一個鐘剛剛好,用美味的綠茶雪糕作結。
2020-01-05
Type of Meal
Tea
牛肉午市套餐
2019-10-30 3117 views
.🔻牛一由於呢間好近屋企既關係,所以一想打邊爐就會去呢間,百幾蚊個人任飲任食仲有雪糕,又唔使執野洗野,岩晒我呢d 懶人😍而且d材料都幾多選擇同埋新鮮,大路野平時食開果d 乜菇麥菇呀~丸呀~炸魚皮呀~好多都有,丸類同某d 特別款式仲間唔中都會轉下,有時仲有桃膠tim😯😯,增加新鮮感,菜類都有5-6款(少有既羽衣甘藍都有!!).Pssssss: 湯底方面都有大約10款選擇,但我剩係揀壽喜燒湯底(一人跟一隻雞蛋)😋甜甜地既湯底淥牛牛再沾柚子醋😍一流!(圖中墨魚滑係額外加既,因為要用9:30pm減$100 優惠券,要消費滿$350(未加一) 先用得,如果冇特別可以唔使加,唔好晒錢😂.總結係款式多又新鮮,價錢相宜,食物不過不失,唔會有驚艷既感覺,但求食得飽飽好滿足😂
.🔻牛一

壽喜燒湯底

美國特選級穀飼牛

墨魚滑

壽喜燒湯底
美國特選級穀飼牛
2019-08-08 4678 views
第一次來,因為近期開始做放題,而且有2.5小時,比起其他曰式涮涮鍋90分鐘来講,時間充裕了60分鐘,可以慢慢享受一下。環境都幾舒服,吾太迫,而且我們一行五人坐了六人卡座,坐位闊仲可以放袋,吾錯,唯一美中不足是地下好滑,要扣分🤔。我們點了安格斯牛肉這款,牛肉吾錯👍🏻,而且我們選了兩個湯底(只加$18)木瓜海底椰白魚湯,較清甜,另外一個選了鏗魚沙爹湯(一般),出面自助吧好多款式,蔬菜還有少見的羽衣甘藍,不過菌類選擇小,丸類一般,個人認為最好食是芝心丸,其他可以試小小,飲品有汽水機同纸包飲料同啤酒,而且可以自己冲玄米茶同烏龍茶,甜品只有乳酪雪糕(兩種口味)汔水機有橙味可樂幾得意,飲落好芬達味😊,價錢經濟,可以一試。
2019-07-20 2363 views
我之前夜晩第一次食牛一,食90分鐘,可再加牛肉。但係食落啲牛肉品質參差,5好食嘅仲差过自己係街市買嗰啲肥牛。嗰時出左個綠茶雪糕,味道苦且冇乜綠茶香。第二次去食,食晏晝60分鐘,冇得加牛肉。嗰次同老師同學一齊去食個畢業飯,成個晏晝都有吉枱,去到最尾諗住食埋杯雪糕先走 人。起先有個阿姐埋嚟提醒我地夠鐘,我地就開始盡快食杯雪糕。之後10分鐘,我地都知我地遲左走,諗住係個位到講埋埋單筆數点計就走,畢竟都只係講多幾句。嗰時就有個staff 係car 位後面不停講“係咪要加時呀”,瞬間對間鋪既感覺差曬。好心我地又5係5走,雖然我地有5啱嘅地方,但係都5使咁串咁趕我地走下麻。我叫嗰set 係75蚊嘅牛,有6片,味道ok。但係到最尾都食5飽。

,瞬間對間鋪既感覺差曬。

$75 (Lunch)
近排工作壓力好大,決定食返餐好嘅,所以中午去咗利港商場間牛一到打邊爐。60分鐘午市套餐放題嘅肉類原本得一盒,但而家竟然會送多一盒,呢個優惠淨係俾會員咋,不過我哋即場申請都好快,係免費嘅。叫左個壽喜燒湯,湯底好夠味,唔係個D 1:99嘅「清水湯」,仲有隻日本雞蛋送。一埋位已經上湯,服務效率好快。叫左美國特選級牛肉,一坐低就已經俾左兩碟肉。買一送一,好滿足!而肉方面,我覺得$75有2盒肉,高質過其他個D快餐店一人一鍋啦,坐得舒服之餘又唔使同人搭檯。

夀喜燒湯底
美國特選級牛肉
2019-01-17
Type of Meal
Lunch
夀喜燒湯底
美國特選級牛肉
2019-01-16 3383 views
本人間中都會幫襯牛一,去過其他分店幾次,今晚卻是第一次香港仔分店。但今天卻有一個極之不愉快的經歷,今晚我叫的是木瓜海底椰白魚湯,加湯時職員並不知道我叫的是什麼湯,便求其為我加入透明的水,亦沒有諮詢我叫了什麼湯的情況之下,已幫我加入,真的很嬲,因為白魚湯應該是奶白色的,打邊爐最重要是個湯底,已給她搞到淡而無味。另外我叫的是高一級的牛肉,但原來職員在點餐的電腦上輸入錯資料,送來的是低一級的牛肉,真是十分激氣,當我發現時,跟他們的職員說,卻得到的回應是(不關我的事)叫我自己搵落單的職員,服務態度真的好到不得了。
2018-11-28 3408 views
成年冇黎香港仔,昔日常塊既餐廳已經不在,同時亦有不少新美食。今日晏就塊左試試牛一既午市火鍋,牛豬無限任食,仲有好多其他火鍋既必食餸菜。 限時90分鐘既任食任飲火鍋,都只係百幾蚊,絕對係值得再次添食啊!