2020-01-12 530 views
我嘅老友啱啱喺美國返嚟探我!我梗係要帶佢去食返餐好嘢啦尤其佢係好鍾意食牛肉火鍋🍲⋯⋯仲要係非常鍾意食日本出產嘅!佢非常識食㗎⋯⋯又識享受生活😍我梗係唔敢怠慢啦⋯⋯咁岩佢又話要去銅鑼灣買嘢!咁我今日揀咗一間位於銅鑼灣開平道6樓🇯🇵🇯🇵鍋処雪舟🇯🇵🇯🇵餐廳裝修非常有氣派非凡!充滿日式風情!令你以為置身於日本🗾⋯⋯而且座位好寬闊⋯⋯Shabu Shabu SET昆布清湯鍋茶碗蒸蒸蛋非常滑溜!充滿蛋香!而且仲有雞肉 增添味道!芥末魷魚芥末魷魚調味剛剛好!芥末唔會蓋過魷魚的鮮味!熊本蕃茄沙律🥗沙律菜非常爽脆!而且仲有啲冰凍添🤨超正⋯⋯我成日都覺得沙律係應該有少少凍先啱嘅!A5 日本產飛驒牛飛簷牛優異的脂肪分布!圖案有如幼鹿遍布!美觀非常!睇到都流口水🤤牛味非常濃郁!備有兩種醬汁!芝麻醬和酸汁!酸汁備有蘿蔔蓉和蔥花!我覺得最好呢個醬汁可以帶出牛肉嘅鮮味!備有蔬菜🥬和烏冬來自日本🇯🇵嘅!今日呢一餐日本風情午餐!我朋友非常滿意!😘😍

🇯🇵🇯🇵鍋処雪舟🇯🇵🇯🇵

Shabu Shabu SET
昆布清湯鍋

茶碗蒸

蒸蛋非常滑溜!充滿蛋香!而且仲有雞肉 增添味道!

芥末魷魚
芥末魷魚調味剛剛好!芥末唔會蓋過魷魚的鮮味!

熊本蕃茄沙律🥗

A5 日本產飛驒牛

備有兩種醬汁!
芝麻醬和酸汁!

備有蔬菜🥬和烏冬

來自日本🇯🇵嘅!
今日呢一餐日本風情午餐!我朋友非常滿意!😘😍
  • A5日本產飛驒牛
  • 前菜
  • 牛奶布丁
2020-02-26 150 views
約一星期前 (1月尾2日頭)訂了此餐廳,2月7日收到餐廳服務員打電話來,說服務有變,2月19日的 reservation要改地方,我們雖不太滿意餐廳要改地點的說詞,反正顧客感覺是餐廳隨便編織理由吧!之後要我們接受另一間最低消費$4000的房間!好吧,因為慶祝某人生日,我們食客也答應了。但-------這餐廳萬分離譜與超級過分!!!見客人應承竟之後竟然又再改口喎!又莫名其妙地說要我們再換房,而且此次房間最低消費是$8000 !!! (我們才3個人呢!)請問做生意咁做架咩?!最後當然俾我地鬧爆----亦相信好多正常人都會!其實成件事超級搞笑,俗語就話"店大欺客"姐。可惜e間店似乎喜歡調轉頭喎,又或唔該做好 due diligence 先啦,話哂客人都被媒體評為香港 Top 50 家族吖(雖現在唔興講邊個係邊個姐)。但點到好,唔理係邊個、乜人乜背景都好,以事論事,在情在理,咁樣揾客笨,憑良心講,真係好過份喎。唔知公司老板其實知唔知發生咗甘既事呢?

唔知公司老板其實知唔知發生咗甘既事呢?

2020-02-04 194 views
因為近期武漢肺炎事件,依家好多餐廳嘅員工都戴上口罩,大家都食得安心知道呢度好出名食壽喜燒,啱晒而家天氣咁凍食我叫咗一個九州黑毛和牛壽喜燒,好期待可以見到和牛嘅脂肪分配好平均首先有侍應專人幫我地開爐,好貼心,服務好好和牛沾滿壽喜燒既甜汁,同埋佢本身有好軟身嘅肉質,真係入口即溶呀!可惜我哋每人只有三塊,遲啲得閒一定會再返嚟食朋友叫咗角切魚生丼套餐吞拿魚腩蓉加埋飯真係好好味。飯入面仲有紫菜碎添!甜品仲有焦糖燉蛋,整體上兩個套餐都好高質,和牛真係冇得彈
知道呢度好出名食壽喜燒,啱晒而家天氣咁凍食
我叫咗一個九州黑毛和牛壽喜燒,好期待
可以見到和牛嘅脂肪分配好平均

首先有侍應專人幫我地開爐,好貼心,服務好好
可惜我哋每人只有三塊,遲啲得閒一定會再返嚟食
朋友叫咗角切魚生丼套餐
吞拿魚腩蓉加埋飯真係好好味。飯入面仲有紫菜碎添!
甜品仲有焦糖燉蛋,整體上兩個套餐都好高質,和牛真係冇得彈
2020-02-04 166 views
今日黎開平道搵食,其實呢到嘅 Cubus 大廈好多好嘢食 今次就黎到6樓呢間鍋処雪舟聽個名就知係日式野啦枱上擺位感覺幾pro 黎一波前菜先,有左邊嘅沙律同右邊嘅醃過嘅蓮藕都幾開胃我同朋友2個人叫咗份壽喜燒少少準備有蛋比我地用黎點d燒好嘅牛係九洲黑毛和牛壽喜燒,佢地仲會有專人幫我地壽 唔洗自己動手店完會為我地分好哂份量食完會再有其他菜之類都係個餐包埋個人幾鐘意呢個粉絲!質地幾好就算煮得耐都仲好彈牙而且好掛汁頭先所講嘅點蛋汁!個人覺得係幾好味,但有少少浪費蛋 因為我地只係用黎點幾片牛用唔哂成隻蛋最後都係要倒咗佢我地再多叫一個鮪三色丼!我地都係鐘意有米落肚嘅人!呢個丼d拖羅好好味,好夠油香!!!而且都幾大碗!2個人食到好滿足最後有甜品同餐飲架!得閑嘅時候可以黎食個悠閒的午餐!享受下!

枱上擺位感覺幾pro
黎一波前菜先,有左邊嘅沙律同右邊嘅醃過嘅蓮藕都幾開胃
我同朋友2個人叫咗份壽喜燒
少少準備有蛋比我地用黎點d燒好嘅牛
係九洲黑毛和牛壽喜燒,佢地仲會有專人幫我地壽 唔洗自己動手

店完會為我地分好哂份量
食完會再有其他菜之類都係個餐包埋
個人幾鐘意呢個粉絲!質地幾好就算煮得耐都仲好彈牙而且好掛汁
最後有甜品同餐飲架!
得閑嘅時候可以黎食個悠閒的午餐!享受下!
2020-02-03 140 views
呢餐lunch真係好豐富好滿足, 之前已經聽過朋友推介呢間餐廳,今日決定同女朋友試下 。價錢方面,佢個set lunch係二三百蚊一個人 ,食物質素方面係咪超所值,對於好鍾意食日本嘢嘅我哋嚟講真係大滿足 。我哋叫咗角切魚生飯 ,啲吞拿魚係厚切好有鮮味, 而且成碗飯我哋都食曬 ,份量好多,但係上面加咗紫菜,再加埋有三種唔同嘅魚生嘅口感。我最鍾意就係加咗啲蔥喺上面,增加味覺嘅層次感,真係一流!我哋叫咗個黑毛和牛壽喜燒 ,已經好耐冇食過和牛啦。今次真係入口即溶 ,平時都好鍾意食壽喜燒,今日有專人幫我哋燒和牛, 服務真係幾好㗎。另外個餐仲包咗烏冬,菜同埋菇類嘅食物, 好健康亦都好豐富 ,蒸蛋都煮得好滑。 另外可以畫龍點睛嘅就係個甜品,焦糖燉蛋煮得好好 ,好有蛋同埋奶味,上面層焦糖燒得好薄,而且好脆。總括嚟講 今次食得好滿足, 無論係價錢食物質素,環境同服務方面都做得好好,一定會下次再嚟幫襯。

上星期六去咗呢間餐廳食午餐,主要想食壽喜燒,記得好耐之前去過樓上嗰間同系列嘅餐廳食鐵板燒,感覺唔錯,所以一諗到食壽喜燒,就黎呢度試試,希望同樣滿意叫咗個前菜填下肚,豆腐沙律黎嘅,配上蒸蛋。豆腐沙律味道唔濃,清清淡淡,偶爾滲出豆腐香,蒸蛋料真係幾足,入面有雞肉冬菇白果本身怕壽喜燒分量唔夠填飽個肚,所以叫多個飯,今次食好d,叫咗吞拿魚丼,有吞拿魚蓉、中拖羅、大拖羅,大拖羅真係比較少食,今次再食,回味無窮,入口即溶,油香爆出黎,個飯兩個人share,咁就有quota食埋個壽喜燒啦今次食九州黑毛和牛,脂肪紋路幾靚,服務員好好,幫我地整埋。首先爆香大蔥,就可以放和牛、淋上醬油去燒,最後沾上蛋漿就得喇,入口甜香,口感就嫩滑,最後服務員幫我地煮埋烏冬同粉絲,唔好睇少個分量,食曬之後真係好飽肚最後以一個牛奶布丁作結,價錢稍貴,但非常滿足嘅一餐

最後以一個牛奶布丁作結,價錢稍貴,但非常滿足嘅一餐

2020-01-29 51 views
適逢新年前夕,工作已經一整年,亦是時候為獎勵自己一年辛酸。今次就到為於cubus中鍋处雪舟中享受一餐豐富午餐餐廳需要預約就可以得到較好位置開門不足半小時就已經有10 多枱客就座,可見餐廳人氣極高。店內格局如同日本高級餐廳一樣,傢具用料都一絲不苟,完全可以感受到日式氣派。午膳Menu非常簡單,只有短短數頁,但就能夠獨特表達出日式料理的專業。最為多人點的都是壽喜燒及鍋料理,牛肉或豚肉都會成為必點之一。每款不同產地牛肉都有相應的價錢選擇,而今次同友人就揀選鍋膳。Shabu Shabu一共有3堤湯底可以選擇,分別是:大蔥醬油風味鍋昆布清湯鍋番茄濃湯鍋傳統下當然會點昆布清湯鍋,最能夠體驗出食材本身的鮮味。但作為一個番茄控,番茄濃湯鍋是必然選項。每一個Set 都會附上茶碗蒸、小鉢、沙律及甜品沙律份量都算多,而漬過後的蝦亦夠滋味。當中茶碗蒸表現確實出色,蛋夠香滑即使到底部亦不會出現過實情況,而茶碗蒸中用上不同配料增添口感及色彩,值得一讚!雪舟極上壽司御善九貫9款由師傅精選時令壽司,有海膽、三文魚腩、鯛魚等等。當中印象最深刻就是海膽,海膽顏色偏橙但入口夠清甜,沒有半點腥味!另外帶子亦非常大粒,爽甜新鮮
餐廳需要預約就可以得到較好位置
開門不足半小時就已經有10 多枱客就座,可見餐廳人氣極高。

Shabu Shabu一共有3堤湯底可以選擇,分別是:
大蔥醬油風味鍋
昆布清湯鍋
番茄濃湯鍋

傳統下當然會點昆布清湯鍋,最能夠體驗出食材本身的鮮味。
但作為一個番茄控,番茄濃湯鍋是必然選項。

每一個Set 都會附上茶碗蒸、小鉢、沙律及甜品
沙律份量都算多,而漬過後的蝦亦夠滋味。
而茶碗蒸中用上不同配料增添口感及色彩,值得一讚!

雪舟極上壽司御善九貫
9款由師傅精選時令壽司,有海膽、三文魚腩、鯛魚等等。
另外帶子亦非常大粒,爽甜新鮮!

日本豚肩肉 – 鍋膳
可以見到豚肉紋理清楚,油脂分佈亦相當好,輕輕洽過後可以嚐豚肉彈性及入口溶化的感覺。
再配上時令野菜可以中和味蕾油膩感。
另外餐中亦包含烏冬或白飯。

最後甜品有3款不同味道雪榚可以選擇,再附上餐茶,又迎接一個週未假期的開始。
2020-01-27 43 views
之前去過樓上間同鐵板燒雪舟,覺得食物、環境同服務都好合我心意,所以見有shabu shabu系列的鍋処雪舟都想試。環境一樣舒適寬敞,有獨立廂房,私隱度高。仲有窗邊枱同Bar枱可以揀。我同朋友分別揀左壽司午膳同鍋膳,set內都包茶碗蒸、小鉢、沙律、甜品同咖啡或茶。香菇芫荽雞肉茶碗蒸入口雞蛋軟滑,香菇味較出,仲有我喜愛的莞荽增添香氣。小鉢有蝦仁,仲有野菜沙律。雪舟極上御饍壽司九貫,有creamy帶甜的海膽壽司,三文魚,吞拿魚,帶子大塊又厚又鮮甜,蝦壽司和鯛魚等。壽司set附上的味噌湯和漬物湯可以揀3種,分別係大蔥醬油風味、昆布清湯同番茄濃湯。我揀左日本豚肩肉配番茄湯。日本豚肩肉肉質非常腍軟,纖維細緻,脂肪分佈均勻,沒有肉筋,肉味濃郁,唔食牛的朋友可以試試!蔬菜—金菇、冬菇、豆腐、菜等。另外仲有烏冬,整個餐都好豐富,好飽!甜品雪糕有士多啤梨、抹茶和椰子可揀。最後仲有茶/咖啡~好豐富,而且環境好舒適,想同朋友享受悠閑的午餐就最適合~

香菇芫荽雞肉茶碗蒸

壽司set附上的味噌湯和漬物

湯可以揀3種,分別係大蔥醬油風味、昆布清湯同番茄濃湯。
我揀左日本豚肩肉配番茄湯。

蔬菜—金菇、冬菇、豆腐、菜等。
另外仲有烏冬,整個餐都好豐富,好飽!

甜品雪糕有士多啤梨、抹茶和椰子可揀。

最後仲有茶/咖啡~

好豐富,而且環境好舒適,想同朋友享受悠閑的午餐就最適合~
2020-01-21 63 views
今日食晏好想食日本嘢,想起好耐無食過呢間,就去食個角切魚生飯前菜有沙律,有吵沙律菜、南瓜、青瓜,車厘茄等,爽脆鮮甜,又開胃茶碗蒸,有片菇响面,好可愛,仲好滑。今日最特別嘅係碟魚仔,細細條嘅魚仔,咸咸哋,好特別,送酒送飯一流角切魚生飯 ($318)估唔到角切嘅魚生都咁大件,有吞拿魚、三文魚、油甘魚、帶子、三文魚籽、海膽同甜蛋,海鮮鮮甜得來又好有口感,每一啖都有混合咗唔同嘅食材,有唔同嘅口感,又鮮甜,仲好似魚生多過飯添食完再來一個布丁同熱檸茶,大滿足

茶碗蒸,有片菇响面,好可愛,仲好滑。

角切魚生飯 ($318)
角切魚生飯

食完再來一個布丁同熱檸茶,大滿足
2019-12-19
角切魚生飯
2020-01-15 72 views
好耐冇嚟過,今次第一次坐入房食。要除鞋,好似去咗日本咁呀!前菜有茶碗蒸及沙律,啲蛋蒸得非常滑溜,沙律啲蔬菜都好新鮮昆布清湯鍋 安格斯肉眼 150g ($308)諗唔到150g嘅肉都幾多吓喎!昆布味道香濃,旁邊嘅蔬菜拼盤有菇、蘿蔔、豆腐、黃芽蔔及粉絲。牛肉肥瘦適中,食落唔會太肥膩,牛肉味好濃郁。粉絲口感彈牙,如果再多啲就好嘞,好味到唔夠食!仲有蘿蔔蓉及葱粒,但其實唔加呢啲配料及醬汁,就咁食都已經好OK!最後仲有牛奶布甸,好milky又滑。加杯凍檸茶,正!
好耐冇嚟過,今次第一次坐入房食。要除鞋,好似去咗日本咁呀!

前菜有茶碗蒸及沙律,啲蛋蒸得非常滑溜,沙律啲蔬菜都好新鮮

昆布清湯鍋 安格斯肉眼 150g ($308)

最後仲有牛奶布甸,好milky又滑。加杯凍檸茶,正!
昆布清湯鍋 安格斯肉眼 150g
牛奶布甸
昆布清湯鍋 安格斯肉眼 150g
牛奶布甸
2020-01-13 82 views
今日老闆叫我帶個大客去食中午飯!這個客人來自上海!香港係美食天堂!香港食物質素遠遠超出國內!個客指定話想食日本餐!無法啦😏最高指示梗係搵最好嘅餐廳啦⋯⋯這間高級餐廳在銅鑼灣心臟地帶😏食完午餐再帶個客去附近購物⋯⋯超方便🤨🎈🎈鍋処雪舟🎈🎈餐廳裝修高格調!座位寬闊!非常舒適!服務非常周到添⋯⋯這位國內大客超滿意添!個客話今天好想食魚生!因為好耐冇食過新鮮嘅魚生!二話不說看到餐牌就已經點了魚生丼⋯⋯角切魚生丼前菜酸酸甜甜!非常爽脆!口感清新!尤其山藥特別好吃😋茶碗蒸蒸蛋非常香滑⋯⋯蛋香味香濃!超滑!芥辣魷魚🦑魷魚口感爽脆!切成細細件!容易入口!沙律沙律菜非常爽脆,口感清新⋯⋯配以特製嘅沙律醬汁!😋角切魚生丼份量超大⋯⋯飯粒晶瑩通透!經調味每一粒飯粒都充滿鮮味!飯面覆蓋滿滿嘅魚生!見到已經開心到流晒口水🤤仲有蛋粒😬仲有好多好多嘅三文魚子🤩基本上魚生仲多個飯!加上新鮮甜美的海膽!非常滿足!超水準!奶凍非常滑溜!充滿奶香!

🎈🎈鍋処雪舟🎈🎈

餐廳裝修高格調!座位寬闊!非常舒適!服務非常周到添⋯⋯
這位國內大客超滿意添!
角切魚生丼

前菜

酸酸甜甜!非常爽脆!口感清新!尤其山藥特別好吃😋
茶碗蒸

蒸蛋非常香滑⋯⋯蛋香味香濃!超滑!
芥辣魷魚🦑

魷魚口感爽脆!切成細細件!容易入口!
沙律
沙律菜非常爽脆,口感清新⋯⋯配以特製嘅沙律醬汁!😋

角切魚生丼

奶凍

非常滑溜!充滿奶香!

2019-12-26 299 views
午餐吃日式鍋物是一個比較小的選項,第一通常午膳時間也比較趕急,第二午膳吃鍋物好像負擔比較重一點,太飽了。今日就點了鍋膳,選了大蔥醬油風味鍋,肉就點了A4-九洲黑毛和牛。先來的是沙律,清新可口。茶碗蒸的蛋而香濃,冬菇味濃。小鉢應是簡單前菜,但這個真是值得讚,用了鮑魚,爽而且彈牙。這個鍋物果然沒有選錯,葱味濃郁。菜是春菊,味道特別,還有金菇及冬菇,加上豆腐,這裡給我們的是葛粉煮熟後索汁軟滑。重點是和牛,經醬油鍋輕輕煮一煮,牛味香而肉嫩滑,還要是油脂在口内四散。最後還來一個烏冬,使人很滿足。甜品是時令生果,還有即磨咖啡。這個午膳真是人非常愉快。味道: 值得一試環境: 舒適衛生: 乾淨整潔服務: 殷勤抵食: 價值之選
先來的是沙律,清新可口。
茶碗蒸的蛋而香濃,冬菇味濃。
小鉢應是簡單前菜,但這個真是值得讚,用了鮑魚,爽而且彈牙。
這裡給我們的是葛粉煮熟後索汁軟滑。
最後還來一個烏冬,使人很滿足。
甜品是時令生果,還有即磨咖啡。
這個午膳真是人非常愉快。

味道: 值得一試

環境: 舒適

衛生: 乾淨整潔
服務: 殷勤

抵食: 價值之選
2019-12-19 296 views
上次食過鐵板燒,已約定老公食呢間。呢排為追工作進度,忙了一星期,終於到周末,又是時候食餐好獎勵自己。環境很闊落,寧靜,店員服務周到。午餐很抵食,可叫套餐或散叫。我們選了散叫,一個刺身一個鍋。茶碗蒸的蛋很滑。小鉢是鮑魚片,爽口帶酒香。沙律菜很新鮮。用餐以外,我留意到每道菜式都配上精美的碟。特選刺身御膳七款盛有北寄貝、帶子、金目鯛、油甘魚、吞拿魚、鱲魚、左口魚和三文魚。其中我印象較深是三文魚腩肥美,油甘魚油分充足,帶子鮮甜,金目鯛略略炙燒過,甘香可口,北寄貝很爽口。大蔥醬油風味鍋將時令野菜如皇帝菜、金菇、冬菇、娃娃菜一起煮,蔬菜的水分流出與湯一起食很清甜。A4九州黑毛和牛油花分佈均勻,肉質超嫩滑,即使我涮得太久依然有肉汁,口感又不會韌。稻庭烏冬吸收湯汁的精華,質感彈牙。最後還吃了精美果盤和喝柚子蜜,十分滿足。
上次食過鐵板燒,已約定老公食呢間。

環境很闊落,寧靜,店員服務周到。

午餐很抵食,可叫套餐或散叫。
我們選了散叫,一個刺身一個鍋。

茶碗蒸的蛋很滑。

小鉢是鮑魚片,爽口帶酒香。

沙律菜很新鮮。

用餐以外,我留意到每道菜式都配上精美的碟。

特選刺身御膳七款盛

大蔥醬油風味鍋

A4九州黑毛和牛

稻庭烏冬
吸收湯汁的精華,質感彈牙。

最後還吃了精美果盤和喝柚子蜜,十分滿足。
2019-12-08 426 views
星期六,十三度,在街上陣陣寒風撲面而來。這天氣就正好吃個熱辣辣的日式鐵板燒。約了朋友中午來到這間位於銅鑼灣Cubus的鍋処雪舟。我們分別叫了兩款set lunch,商務套餐和雪舟套餐。分別是一款有鮑魚,而另一款有蝦和帶子。頭盤先來了番薯茸沙律,番薯味濃郁。接着看到師傅在鐵板上放了幾碗茶碗蒸,然後在碗旁加入冰塊。原來冰塊的作用是將其變成蒸氣,用來蒸蛋。熱辣辣的茶碗蒸放在面前,已覺顏色很漂亮。材料除了雞蛋,還有紅蘿蔔絲,日本菇,麵豉醬。吃一啖,口感非常細滑。下一道菜主角出場了,南非產鮑魚非常新鮮。師傅加入牛油煎的時候,香氣四溢。鮑魚體積頗大,但肉質一點也不靱。令一款主菜,蝦和帶子亦相當出色。除了新鮮,還是新鮮。蝦肉結實彈牙,帶子鮮甜,配上檸檬汁和特製醬汁更是惹味。接着就到肉類出場。先來一客日本產地雞,再來一客美國西冷牛肉薄燒。雞肉配上蒜汁,可口非常,一點也不覺得膩。牛肉薄燒五成熟,恰到好處,配上蔥花和醬汁,忍不住吃了一件又一件。然後再來炒野菜和炒飯。值得一提的是炒飯,開始時見師傅將白飯壓扁推開,加入芝麻和鹹菜,覺得有趣但有點奇怪。原來師傅是要製作飯焦薄脆!炒飯上加上飯焦薄脆作裝飾,令一碗看