好好彩之前臨結業前有食到呢間午市buffet一百蚊都唔洗嘅小店😎第一次亦係最後一次 但一定唔係食素嘅最後一次😆平日6點幾去好彩都有位 直程未行到去舖門口 已經有店員迎接我地· 一入門就買咗飛仔比咗錢先入座· 第一次食都唔緊要😉店員友善地指導每個人隻碟係reuse嘅 好好地提倡節儉主義 即使buffet都要量力而為 食得哂先好拎下一輪· Dun worry又唔係真係strict到咁嘅 想換過隻碟嘅話 出面bar枱都有嘅kekee· 食完啲杯碗碟要自己執番哂去tray🤪幫到人又幫自己· 每星期menu都會變😆野食又refill得幾快 雖然原材料都係嗰啲 但feel到款式、改名都好有心思💕令人好有興趣試下· 今次buffet除咗係食 反而令我反思到點解咁多人食素都可以咁高compliance🤓長時間咁食都可以食得開心 又食到自己鍾意嘅野。。。🦔👉平日晚市 $125 ~1.5hrs。。。🦔👉Pizza🍕必食!大件夾抵食 餅底烤得好脆 芝士滿滿的 有埋大塊蕃茄係面夠健康👍同埋都幾搶手 一出一底 好多人拎拎下就所剩無幾。。。🦔👉三色蔬菜卷食咗一整嚿起碼飽咗1成🤣用綠色餅皮實一實咁包住哂啲極rich

· 一入門就買咗飛仔比咗錢先入座
· 食完啲杯碗碟要自己執番哂去tray🤪幫到人又幫自己

👉平日晚市 $125 ~1.5hrs

👉Pizza🍕
👉三色蔬菜卷
食咗一整嚿起碼飽咗1成🤣用綠色餅皮實一實咁包住哂啲極rich嘅餡料 紫椰菜、生椰菜、蘿蔔絲3款顏色好鮮豔咁擺埋一齊🥳食落味道又唔錯架喎 比起睇落去好食kekee 終於明點解人地食素成routine都唔難
👉炸物
炸鮮奶必食!! 炸粉唔太厚 內裡牛奶好似奶凍咁滑嘟嘟🤤另外仲有炸薯條同炸魷鬚🤭雖然兩隻嘅味粉差唔多 但質感都令我試完再試 係fries比較柴啲🤪但我個人感覺似食緊炸菇條咁得意haha
👉Salad
大家都好關注嘅沙律菜😉係幾新鮮嘅 onside仲有車厘茄仔、紫薯蓉粒(乾咗啲)、藜麥
👉熟食、涼拌
· 紅薯粉夠辣幾惹味🤪鍾意食辣嘅人實鍾意!另外有涼拌酸青瓜、豆皮等等 用黎開胃很不錯!
· 當日時菜有炒芥蘭嗰啲都好新鮮 莖夠爽口 想多啲味道變化嘅話 焗白椰菜花、西蘭花都會mix埋蟹粉醬 味道很不錯
· 個帶子豆腐成功扼到我🤣嚿帶子原來係菇我傷心咗
· 有個小食係 鍋巴+蟹粉醬 個鍋巴真係幾脆口又唔太熱氣 店員極力推薦沾埋蟹粉+醋食 又真係幾特別😋可以一試
· 想食飽肚熟食嘅話 又有伊麵、炒飯kekee 我就大推個粥😚稠密度剛好 料適量的多 有菇仔嗰啲幾有嚼感 我就chill chill地加埋藜麥係面 再增口感jenggg
👉甜品
· 豆腐花、涼粉嗰啲我就無試🤭但個朱古力brownie認真高質!入口即溶 極~濃朱古力味 有埋nuts係底 朱古力控唔可以錯過!
· 有個偽焦糖布丁真係賣相唔錯但椰奶味極重我試完一啖就可哈哈
👉飲品
有暖嘅夏枯草😚呢個涼茶又唔太難飲 想試其他嘅話又有檸檬水 不過嫌檸檬味可以重啲 仲唔少得老友記鍾意嘅普洱🍵雖然款式少啲 但志在夠大眾化
2022-03-01 461 views
呢間既素食自助餐係我既all day favourite款式非常之多,而且啲食物又幾新穎,啱晒我呢啲唔係食慣素既人😚 個人最鐘意佢個口水素雞,像真度極高,而且麻麻辣辣好惹味🤩🤩可惜已經結業了 好唔捨得☹️
呢間既素食自助餐係我既all day favourite
轉眼間已成素友一段時間,突然收到消息大角咀「走肉朋友」將長休,拿拿臨落街享用 6點前既「最後晚餐」做番個經典美食回顧:走肉盤菜🍲,懷舊齋燒鵝🦆,麻辣口水雞🌶🐤,酸甜油炸鬼骨🦴,煎釀三寶3️⃣🥘⋯⋯最後再加碼 史上最強 冬日孖寶🥶 太史走肉蛇羮🐍 配 生炒糯米飯🍘 番屋企做宵夜 🌝⏭下次喺 走肉蔬食研究所 @ D2 Place 見,不見不散 🤞🏻Farewell My Meat Run Buddy - Bon Voyage! Thank you for the deliciously made meatless dishes for the past years. Rushed over to enjoyed their classic dishes before their last day of business. We even ordered their signature takeaway combo - Traditional meatless snake soup and fried sticky rice.See you next time at My Meat Run

See you next time at My Meat Run Laboratory @ D2 Place!
走肉盤菜🍲
太史走肉蛇羮🐍
生炒糯米飯
2022-02-23
Celebration
Anniversary
走肉盤菜🍲
太史走肉蛇羮🐍
𝟐月𝟐𝟒號就結業🥺得番個幾星期,大家快𝐝去食啦💛~•~•~•~•~•~•~•~•~•~•~•~•~•~•~•~•~•~•~• ☀️素食自助午餐☀️👉🏻星期一至五 • $𝟔𝟖 / 𝟔𝟎𝐦𝐢𝐧𝐬👉🏻星期六 • 日 • 假期 • $𝟏𝟑𝟖 / 𝟕𝟓𝐦𝐢𝐧𝐬入門口買飛(俾錢💰),店員會安排位置🪑用自己位枱面隻碟出去拎野食🍽如果拎湯 / 糖水 / 豆腐花 / 野飲,就係自助區拎碗🥣 / 杯🍵⛔️出去拎野食記得要戴口罩😷⛔️.🥢自助區野食種類🥢冷盤❄️ • 熱盤🔥 • 炸物 • 粥粉麵飯🍝🍛 • 湯🥣 • 甜品🍮 • 野飲🥤辣🌶 • 唔辣 / 蛋奶素🥚🍼 • 蛋素🥚 • 素🌱...真係乜都有齊👏🏻.沙律部份🥗新鮮既多色沙律菜 • 車厘茄🍅 • 粟米粒🌽 • 薯仔沙律🥔旁邊有藜麥 • 紫薯蓉🍠.炸物💥炸蕃薯🍠 • 炸蓮藕 • 炸豆腐.粥粉麵飯🍝🍜🍛有蠔仔粥 • 炒意粉 • 水晶粉 • 炒麵 最特別,情人必備💁🏻‍♀️粟米肉粒飯🌽🐷.野飲🥤有雞骨草 • 普洱🫖 • 檸檬水🍋,有熱水機.甜品🍮芋頭西米露💜 • 熱🔥豆腐花🤍.雖然太多野食講唔晒,我都試唔晒所有款式,但以下幾樣我覺得好好食😋既推介💕🔸
𝟐月𝟐𝟒號就結業🥺
得番個幾星期,大家快𝐝去食啦💛
☀️素食自助午餐☀️
👉🏻星期一至五 • $𝟔𝟖 / 𝟔𝟎𝐦𝐢𝐧𝐬
入門口買飛(俾錢💰),店員會安排位置🪑
用自己位枱面隻碟出去拎野食🍽
⛔️出去拎野食記得要戴口罩😷⛔️
🥢自助區野食種類🥢
辣🌶 • 唔辣 / 蛋奶素🥚🍼 • 蛋素🥚 • 素🌱...
真係乜都有齊👏🏻
炸蕃薯🍠 • 炸蓮藕 • 炸豆腐
炸物💥
粥粉麵飯🍝🍜🍛
有蠔仔粥 • 炒意粉 • 水晶粉 • 炒麵
最特別,情人必備💁🏻‍♀️粟米肉粒飯🌽🐷
粟米肉粒飯🌽🐷
野飲🥤
有雞骨草 • 普洱🫖 • 檸檬水🍋,有熱水機
甜品🍮
芋頭西米露💜 • 熱🔥豆腐花🤍
熱🔥豆腐花🤍
雖然太多野食講唔晒,我都試唔晒所有款式,
但以下幾樣我覺得好好食😋既推介💕
🔸脆脆蔬菜卷 🌯 :必食❣️平時𝐖𝐫𝐚𝐩既餅皮多數係乾身 / 偏硬,但係到係軟身濕潤💦
包左唔同顏色既蔬菜絲🌈,加左少少沙律醬調味,又靚又好食💯
脆脆蔬菜卷 🌯
🔸口水雞🐔 : 面頭既口水辣醬🌶帶少少麻香, 口感似雞胸肉個種,但唔會痴牙🤓
口水雞🐔
🔸皮蛋豆腐 : 凍豆腐好滑🧏🏻‍♀️,面頭仲加左肉鬆🐷
皮蛋豆腐
🔸南乳炆齋 : 比平時出面食到既,唔會好鹹🤪
🔸鎮江排骨 : 個汁酸酸甜甜😝,炸得好脆✨
🔸老火湯🍲 : 佛手瓜蘿蔔粟米南北杏湯,勁足料,好清甜🥰
老火湯🍲 : 佛手瓜蘿蔔粟米南北杏湯
💁🏻‍♀️食完野,走之前記得將自己用完既碗碟 • 餐具放去收集位📥
(依個位冇相俾大家睇🤣)
🔺免收加𝟏𝟎%服務費🙆🏻‍♀️
🔺野食名牌仔旁會標明蛋奶素🥚🍼 • 蛋素🥚 • 素🌱...
🔺整體黎講味道都幾好😌唔會好油膩💃🏻
🔺𝐃𝟐 𝐏𝐥𝐚𝐜𝐞有姊妹店💁🏻‍♀️走肉蔬食硏究所
2022-02-15 334 views
這間由有心人所開,難得地以素食自助餐做賣點,我十分喜歡的店舖,終於在疫情肆虐下,宣佈在今個月24日結束營業,實在相當可惜。其實,香港的素食餐廳本已不太多,以素食自助餐作主打的更是絕少,當中部分早已結束營業,「走肉朋友」其實已經相當硬淨,可惜仍是敵不過疫情的衝擊,始終還是要和一眾愛吃素食的捧場客說再見,實在令人相當不捨。在它停業之前,這一天中午,我就特地來到幫襯,臨別秋波,與它道別。吃的是限吃一個小時的「素食自助餐」($68位,不用加一),價錢相當經濟。這裡的招牌菜「口水雞」仍然出色,它如「糖醋骨」、「南乳粗齋」、「皮蛋豆腐」和多款炸物等,也可口味美,可以無限添吃,實在甚好。還有十天不久,這間有心素食店便會結業,期望它只是暫時休息,在不久將來,可以重新開業,後會有期。

$68 (Lunch)
  • 口水雞
  • 糖醋骨
走肉朋友💛2️⃣月2️⃣4️⃣號告急⚠️⚠️⚠️星期日lunch buffet素食buffet🌱🌱🌱人均消費: $90 (2人)*有得儲Mee積分💛-因為係buffet所以我盡量將我食過嘅嘢寫出嚟咋!同埋因為我矮同埋近視唔係好望到嗰啲菜名🤣.印尼炒米佢比較短身不過味道OK.炒麵粗度介乎意粉同埋麵之間都好重胡椒味.蒸蛋🥚好滑🤤好好味不過有啲芫荽定唔知芹菜喺上面可能要揀一啲冇佢哋喺上面嘅蛋🥺.豆干+梅菜味道淡+咸所以佢哋兩個一定要一齊食🤣.米通🍚白雪雪偏乾身不過食落去有少少癡牙🦷.甜酸齋一般般啦對我來講 好好味😋.菠菜脆脆卷🌯呢個真係推介🤩成個口Feel到好新鮮嘅菜唔會話食到太青嘅味道不過可能要好大個口先食到好難一次過食🤣同埋佢入邊好似已經有少少沙律醬不過自助吱啲千島醬 會更加好味🤤.麻辣口水雞🐥佢質感真係好似🐔不過一開始佢啱啱fill啲嘢食佢嗰種麻辣 我係接受到😚但啲雞浸耐咗 就麻🥵咗.皮蛋豆腐🥚呢個係偏向台式嘅做法🪖上面就有啲似木魚嘅嘢做配料之後個皮蛋同豆腐好滑不過對我來講 鹹咗少少🥺.湯🍲佢嘅湯都比較似屋企煲出嚟嘅唔會有味精😋但我唔記得咗嗰日係飲咩🥺.Pizza🍕都係比較推介🤤佢呢個一出場就好快俾人清
走肉朋友💛
2️⃣月2️⃣4️⃣號告急⚠️⚠️⚠️
星期日lunch buffet
素食buffet🌱🌱🌱
人均消費: $90 (2人)
*有得儲Mee積分💛
因為係buffet
所以我盡量將我食過嘅嘢寫出嚟咋!
同埋因為我矮同埋近視

但我唔記得咗嗰日係飲咩🥺

Pizza

Pizza🍕
都係比較推介🤤
佢呢個一出場就好快俾人清晒!
偏薄身脆底😋

不過建議早啲去到
但可能因為我去嘅時候係星期日
好多人排隊🥺
Btw食完野
記住收返好啲用具啊~
唔寫得好詳細㗎啦💁🏻‍♀️
會回頭率:🌕🌕🌕🌑🌑

2022-01-23
Pizza
2022-02-01 308 views
因為家人食素既關系,大年初一預訂了一個2-4人份的素盤菜。因為第一次食,本來都不敢抱太大期望,結果真喺令我係喜出望外,估唔到外賣素盤菜都咁好味,南乳味調教得好好😋又唔會過咸,盤菜有素蝦、素鮑魚、素海參、芋頭扣肉、蓮藕、魚蛋、羅白,色香味俱全,最驚喜既喺油雞同魚蛋,超好味😋味道好似真係食緊雞同魚蛋咁😂😂。雖然他們遲啲要同大家講拜拜👋希望喺D2 place間姊妹店,可以繼續保持水準,遲啲可以繼續幫襯啦☺️加油💪
加油💪
走肉迷你盤菜(蛋奶素)(2-4人份)
TakeAway
走肉迷你盤菜(蛋奶素)(2-4人份)
2022-01-29 257 views
🥬走肉•朋友🥚又抵又好食嘅素食🤤自助午餐都係$68🤩可惜2月24號就結業la🥲所以趁結業前大家就把握機會啦🤣驚多人嘅話可以試吓外賣外賣就自備翻容器就ok👀良心小店🥺大家快d幫襯la———📍大角咀博文街28-30號地舖#food #foodie #foodiehk #foodiehkig #hkfoodie #hkfood #hkfoodblogger #hkfoodshare #goodfoodhk #foodieinternationalchat
🥬走肉•朋友🥚
良心小店🥺大家快d幫襯la

———
📍大角咀博文街28-30號地舖

2022-01-27 285 views
素食buffet之中呢間都算最出名👍🏻款式比較多之餘特別嘢都唔少 🤡 吸引到平時比較少食素既人 缺點係座位比較迫雖然有啲高枱但係唔好嘈仲要望住後巷🌝 雖然話係環保但係淨係比一隻碟重複裝食物😨 衛生程度欠佳而且要自己抹左D油 我覺得環保都要攞返個平衡👿⭐️ 冷盤 🥙前菜都幾多特色味道😋 好似呢個Wrap包住雜菜絲 雖然做法簡單但係都幾爽口🌯 仲有口水雞同麻辣薯粉 🐔調味都幾惹味同川味小店差唔多🌶 不過口水雞嘅口感都係爭啲 沙律選擇都係基本 勝再可以任添藜麥🍚⭐️ 小菜 🥬相對來講熱盤嘅款式比較大路 以各種瓜菜為主 炒菜相對都比較多油😅 個人覺得梅菜蒸豆腐同埋皮蛋豆腐都唔錯💕 豆腐食落有口感⭐️ 甜品 🍮⭐️ 湯水 🍲甜品食過幾次都有豆腐花 入口比較鞋冇乜亮點🤍飲到有豆嘅雜菜湯比較淡淡清甜

⭐️ 冷盤 🥙

⭐️ 小菜 🥬

⭐️ 甜品 🍮
⭐️ 湯水 🍲
2022-01-23 374 views
今次依間鋪頭係我第一次食,亦都係最後一次食。話說好耐之前想去試一試,今次一行4人12點半到左,但要等位,等左個幾錢先入得去食,咁佢係一個素食自助餐,每位90蚊。都好抵下!食物味道比較清淡,唔係咁岩我口味,因為本身我食野都較濃,但公道咁講素食本身係提倡健康,所以清淡係正常,唔算油,味道唔差!主打會係佢個口水素雞,辣味做得岩岩好,唔會過辣,遮左素雞嘅味,佛手瓜湯清甜好飲!另外,仲有個素pizza都整得好好食,粟米肉粒飯都會係一個好嘅選擇,所以可以返兜。不過可惜係佢要執了🥲🥲
今次依間鋪頭係我第一次食,亦都係最後一次食。

不過可惜係佢要執了🥲🥲

2022-01-23 233 views
獲悉走肉朋友戰到下月尾後,趁閒日有假期去支持一下。 有格調既環境加上精緻素食,平日午市只收68元,真的吾系太多地方揾到。但稍為挑剔既系時間只有一小時加上樓面吾大,如果太多人同時夾食物,便要耐心等候啦
獲悉走肉朋友戰到下月尾後,趁閒日有假期去支持一下

2022-01-21
Waiting Time
5 Minutes (Dine In)
Type of Meal
Lunch
呢間素菜自助餐素食者甚至冇食開素嘅都應該聽過平時對素食都會主觀覺得係啲菜呀 菇呀 甜酸齋個啲但呢間完全令我對素食又更深層了解!多達30多式菜式非常多樣化嘅配搭仲會定期轉menu由冷盤 熱食 飯麵 小食 甜品都有超級豐富!價錢亦好抵食呢度採取自助式 入場要先買飛餐具 碗碟 都係自取用餐完畢之後再放回當日平日晚上嚟到都好旺場款式話多唔多試咁大部分但都試唔晒😆= 必食推介冷盤沙律蔬果類得生菜、車厘茄新鮮 唔會霉咗咁 車厘茄清甜亦都撈咗嘅 薯仔沙律同地中海藜麥沙律試咗薯仔沙律都唔錯!口水素雞次次嚟都會食!無論外表同口感都真係可以以假亂真🤣🤣辣辣地好正!麻醬雞絲青瓜好香日式胡麻醬味甜甜酸酸 仿雞絲真係做到一條條咁青瓜爽口 好開胃🥰剁椒皮蛋豆腐豆腐好滑 加咗啲皮蛋係面頭個醬汁鹹鹹地帶少辣!麻辣薯粉薯粉煙煙韌韌味道辣辣地 麻味好出自己都啪咗兩round😋涼拌蕃茄蕃茄上面灑咗啲糖普普通通啦湯紅菜頭湯當日係紅菜頭湯用紅菜頭 蘿蔔 洋蔥煲好清甜🤤又冇味精 好好飲小食糖漬蕃薯好似蜜糖蕃薯同拔絲地瓜嘅混合版蕃薯炸過再浸糖幾好食🤤香口又唔會太甜脆脆蔬菜卷幾得意 素食嘅wrap咁包住椰菜 蘿蔔 蔬菜絲唔會太dry
呢間素菜自助餐
素食者甚至冇食開素嘅都應該聽過
平時對素食都會主觀覺得係
啲菜呀 菇呀 甜酸齋個啲

但呢間完全令我對素食又更深層了解!
多達30多式菜式

試咁大部分但都試唔晒😆

= 必食推介

冷盤

沙律

蔬果類得生菜、車厘茄
新鮮 唔會霉咗咁 車厘茄清甜

亦都撈咗嘅 薯仔沙律同地中海藜麥沙律
試咗薯仔沙律都唔錯!

口水素雞

甜甜酸酸 仿雞絲真係做到一條條咁
青瓜爽口 好開胃🥰

剁椒皮蛋豆腐

豆腐好滑 加咗啲皮蛋係面頭
個醬汁鹹鹹地帶少辣!

麻辣薯粉

幾好食🤤香口又唔會太甜

脆脆蔬菜卷

幾得意 素食嘅wrap咁
包住椰菜 蘿蔔 蔬菜絲
唔會太dry 仲可以點醬食!

關東煮

普通貨仔但選擇幾多
成個關東煮九宮格幾地道😆
粟米 冬菇 素丸 豆皮 蘿蔔都有~

腸粉

菠蘿咕嚕肉

所謂咕嚕肉就係炸咗嘅油炸鬼
食落比較硬啲
真係要考啲牙力😆
酸甜味幾出 味道唔錯!

飯麵

〰️甜品

豆腐花

木桶豆腐花好夠風味
夠滑有豆香味
當然係喪落黃糖~

蕃薯糖水

不過成日都試唔哂所有野
唔鍾意傳統齋菜又想試新鮮嘢
不紡嚟試下😆
2022-01-16 459 views
翻左成個星期工,星期六想go green🌿就去左大角嘴嘅走肉•朋友~自助餐形式嘅素食店,之前都有幾過幾間。走肉•朋友係裝修上最靚☺️門口同內部都好有cafe嘅感覺,特別坐係窗邊,weekend relaxing vibe to the max ~食物款式算多,好傳統中式嘅有麵筋呀,炒粉麵呀,青菜呀等等; 西式嘅又有pizza,沙律; 驚喜嘅有日式嘅關東煮🍢 同埋素口水雞!! 甜品嘅豆腐花好正☺️

驚喜嘅有日式嘅關東煮🍢 同埋素口水雞!!

甜品嘅豆腐花好正☺️
2022-01-11 914 views
呢排經常都大魚大肉,所以都想食下素清下腸胃。今次就叫左個三餸飯,口水雞,素菜粉同埋雪菜豆腐。本來以為食素會好dry,估佢唔到咁好色,而且d素肉食落去真係同真肉好似,如果唔知,有機會真係當佢係肉口水雞都幾辣下,搭左幾舊青瓜素菜卷,咬落好爽脆,包含三種菜雪菜豆腐,清淡得黎夠味,可以送到飯唯一挑剔嘅地方就係紅米嘅比例較少,只見到幾粒紅米呢餐好清新,好好味
呢排經常都大魚大肉,所以都想食下素清下腸胃。

口水雞都幾辣下,搭左幾舊青瓜
素菜卷,咬落好爽脆,包含三種菜
雪菜豆腐,清淡得黎夠味,可以送到飯

唯一挑剔嘅地方就係紅米嘅比例較少,只見到幾粒紅米

呢餐好清新,好好味
2022-01-01 893 views
近來吃得肉多,想換換口味。朋友介紹到大角咀的「酒肉朋友」吃素食自助午餐。未開門,門口已經有顧客在等候了。先買票,後入座,$68一位,限時60分鐘。餐廳都是西式裝修,食物就中西合壁,有自助沙律吧,食品與一般西式沙律無異,其中素壽司最吸引。熱食區其中較特別的有口水素雞和麻辣陳村粉,辣辣的,非常可口,一般素食餐廳比較少見。甜品有滑溜豆腐花和番薯糖水。吃完兩大碟素菜,加上湯和甜品後,感覺非常飽足。離開時,餐廳外還有人排隊入座呢!