尋日行街經過甘啱呢間經常見到推介嘅西餅店,之前行過都唔啱時間無得買,今次就買到了,就試一試海鹽焦糖凍餅。佢嘅cream 幾細滑,海綿蛋糕部分都好鬆軟,而且焦糖味幾好👍🏻

2022-07-08 1975 views
成日都見到啲舊式餅店有呢款傳統嘅港式西餅 一直都好想試🤩嗰日見到呢間餅店有巨大版 即刻買嚟試試😎蛋糕面頭係酸酸甜甜嘅黃梅醬同奶油忌廉~味道唔算好出色 但係比老一輩食回憶🥰
可能今日星期日,無散餅賣, 所以一炮過試下其他嘢🧐🧐木糠布丁 -1分真心。。。 嗰個係負號兩個人食都食唔曬,兩啖已經有個想嘔嘅感覺, 奶味夠重我ok, 但 D cream太多, 鍾意食cream嘅人應該會比滿分。。。 應該係除非唔係。。焙茶布丁 1分嗰1分係豪比佢因為有D焙茶味, 乳膠粉太多, 口感好鞋得嚟,有D似乒乓波拍膠面,作為布丁甜味不足, 你~唔合格!凍奶布丁 4分因為試完頭兩杯各一淡已經收了我的表皮。 喺我提交呢份嘢之前, 心血來潮try左一羹, 有少少驚喜(compare to 其他布丁), 口感滑少少,有奶味, 不過奶味唔太香,應該係牛奶牌子問題蛋糕仔 3分雞蛋味重, 但係偏乾身, 食完兩粒已經卡住喉嚨, 一啲都唔moist芒果糯米糍 3分好彩佢芒果肉夠少, 酸到媽媽聲, 但係糯米糍部分我鍾意, 贏番幾分有唔好,當然有好啦!今日唔使排隊- 滿分價錢問題- 滿分舖頭選色- 滿分另外, 切餅嗰方面反而冇comment, 因為未試到,mayb next time..... just mayb
可能今日星期日,無散餅賣, 所以一炮過試下其他嘢🧐🧐
木糠布丁 -1分
真心。。。 嗰個係負號

焙茶布丁 1分

凍奶布丁 4分

蛋糕仔 3分

芒果糯米糍 3分

有唔好,當然有好啦!
今日唔使排隊- 滿分
價錢問題- 滿分
舖頭選色- 滿分

給你反胃感覺的布丁
2022-06-05
2022-02-12 1192 views
每次去到門口都係空無一物😂切餅出爐時間有特定時間避免左人龍都係好事呀👍🏻有一日見唔係咁多人排隊終於成功買到試咗Tiramisu,黑森林蛋糕,芝士蛋糕同埋我最鍾意食嘅焦糖切餅。新鮮出爐所以海棉蛋糕好鬆軟,cream好輕盈唔漏。黑森林蛋糕好有童年回憶嘅味道,有得幫襯都會幫襯良心小店🥰🥰如果大家唔想排隊,可以直接預訂原個蛋糕🤭平時唔使排隊即管可以一試,朝早時間都會見到有啲卷蛋,蛋糕仔,同埋布甸,糯米糍可以買。
每次去到門口都係空無一物😂
切餅出爐時間有特定時間
避免左人龍都係好事呀👍🏻
有一日見唔係咁多人排隊終於成功買到

2022-02-06 1148 views
想試多莉啲餅好耐,唯每次行過多莉,長期都冇餅賣,因為佢地一日只有一場散餅賣,賣哂就冇,星期日直頭唔賣散餅添,食唔食到真係睇緣分。某日好彩夾岩時辰經過,見到有人排緊等出餅。十幾人嘅人龍,排到我嘅時候已經冇咩得揀。。我跟住落黎都幫襯咗2次,一次過係度分享下~焙茶奶凍,茶味好香,個人好鍾意,不過質感就麻麻,奶凍偏硬身,唔係滑溜溜嗰種。鹽味焦糖凍餅,焦糖味香濃,甜咗少少,可接受,焦糖就係甜架啦蛋糕好鬆軟,口感唔錯~芒果卷,唔甜,正合心意,中間芒果凍餅好正!芒果軟芝士凍餅,質感幼滑,唔太甜,唔錯~木糠布甸,味道正常,冇咩特別。抹茶凍餅,No.1!! 我最鍾意嘅凍餅!幼滑凍餅加上鬆軟蛋糕,配上綠茶味,好好食!栗子卷,偏甜,還可以。奶凍,質感偏硬的奶凍。之後訂咗一個黑森林蛋糕切,例牌中間夾有啫喱,味道質感正常,蛋糕部分又唔覺話好驚喜。睇得出餅店是用心經營,價錢唔貴,味道好過好多大牌子連鎖店,讚!

某日好彩夾岩時辰經過,見到有人排緊等出餅。

十幾人嘅人龍,排到我嘅時候已經冇咩得揀。。

我跟住落黎都幫襯咗2次,一次過係度分享下~

焙茶奶凍

鹽味焦糖凍餅,焦糖味香濃,甜咗少少,可接受,焦糖就係甜架啦
蛋糕好鬆軟,口感唔錯~
鹽味焦糖凍餅

芒果卷,唔甜,正合心意,中間芒果凍餅好正!
芒果卷

芒果軟芝士凍餅,質感幼滑,唔太甜,唔錯~
芒果軟芝士凍餅

木糠布甸,味道正常,冇咩特別。
木糠布甸

抹茶凍餅

栗子卷,偏甜,還可以。
栗子卷

奶凍,質感偏硬的奶凍。
香滑奶凍

黑森林蛋糕

Waiting Time
20 Minutes (TakeAway)
芒果卷
芒果軟芝士凍餅
抹茶凍餅
  • 栗子卷
2022-01-04 945 views
元朗除左金蘋X既芒果蛋糕好出名之外,呢間多莉都有唔少人推介~之前搵過知道呢度平日大概下午五點左右開售,今日就黎碰碰運氣,未夠鐘已經有條小人龍😅原本想試鹽味焦糖同Oreo,可惜眼白白睇住前前面既男人買走左最後兩件Oreo😢😢(不過就算佢唔買晒我諗前面個年輕媽媽帶住三個小朋友黎買都輪唔到我😂)⭐鹽味焦糖 (評分: 3.5/5) 💰1️⃣5️⃣呢個味道都算係呢間店嘅招牌,出面比較少見,焦糖味幾突出,同鹽味平衡得唔錯,唔會太甜👍但中間既焦糖脆脆唔脆既😅蛋糕體鬆軟,忌廉唔會太多所以唔會好膩,對我黎講岩岩好,都值得試下既~⭐黑森林 (評分: 2.5/5) 💰1️⃣5️⃣蛋糕體同樣鬆軟,但係朱古力味唔夠濃郁,個人認為太多忌廉,比較一般同普通~整體黎講如果咁上下時間經過而又唔太多人排隊既話,一試無仿既😅

⭐鹽味焦糖 (評分: 3.5/5) 💰1️⃣5️⃣

但中間既焦糖脆脆唔脆既😅

⭐黑森林 (評分: 2.5/5) 💰1️⃣5️⃣

2021-12-30
Waiting Time
15 Minutes (Dine In)
  • 鹽味焦糖
2021-12-21 457 views
呢間黃店係大西北範圍都幾岀名賣凍餅賣到要用個tg channel預告有咩款式同開賣時間通常開賣之前都會有條隊排緊架喇假期去更甚 夜少少去都會賣曬心儀款式~之前去食過鹽味焦糖蛋糕芒果雪莓娘 草莓雪莓娘 特濃朱古力 等等今次就encore左鹽味焦糖同芒果雪莓娘蛋糕就正常水準啦🍰 都係偏忌廉既蛋糕芒果雪莓娘冇咁好食了 冇左果肉 應該係因為唔當造 芒果忌廉顯得有點漏蛋糕比較乾 個皮都係軟薄煙un希望內餡之後會好食翻啦~~
呢間黃店係大西北範圍都幾岀名
賣凍餅賣到要用個tg channel預告
有咩款式同開賣時間
通常開賣之前都會有條隊排緊架喇
假期去更甚 夜少少去都會賣曬心儀款式~
之前去食過鹽味焦糖蛋糕
芒果雪莓娘 草莓雪莓娘 特濃朱古力 等等
今次就encore左鹽味焦糖同芒果雪莓娘
蛋糕就正常水準啦🍰 都係偏忌廉既蛋糕
芒果雪莓娘冇咁好食了 冇左果肉
應該係因為唔當造 芒果忌廉顯得有點漏
蛋糕比較乾 個皮都係軟薄煙un
希望內餡之後會好食翻啦~~

2021-08-28 1229 views
是日3點到達被告知3:15才有凍餅推出逛個圈回來就發現有人排隊了🙈排了十多分鐘終於買到了$15紫薯雪媚娘外皮軟熟而且很香🤤像是香芋的味道內裡很甜很多cream顯得紫薯餡沒什麼味道$22芒果軟芝士蛋糕不過不失,沒什麼芝士味$15海鹽焦糖蛋糕$15特濃朱古力蛋糕蛋糕很綿很彈,質感很不錯!忌廉也很香滑,整體吃起來甜而不膩
是日3點到達

像是香芋的味道
內裡很甜很多cream
顯得紫薯餡沒什麼味道

$22芒果軟芝士蛋糕
不過不失,沒什麼芝士味

$15海鹽焦糖蛋糕
$15特濃朱古力蛋糕
蛋糕很綿很彈,質感很不錯!
忌廉也很香滑,
整體吃起來甜而不膩
紫薯雪媚娘&海鹽焦糖蛋糕
2021-08-28
Waiting Time
15 Minutes (Dine In)
Type of Meal
Tea
紫薯雪媚娘&海鹽焦糖蛋糕
2021-08-19 695 views
良心小店❤️ 雖然個蛋糕唔係我買 但聽講呢間餅店好出名 今日試左佢嘅cheese cake 個樣都係有誠意 有士多啤梨同龍珠果做裝飾 都幾打卡 同埋生日牌啲字都寫得唔錯👍🏻 cheese cake嘅味道濃厚 聞落好香 質感岩岩好 唔會太硬 下次想試埋佢嘅西餅同雪媚娘~
元朗新晉人氣小店,又係傳聞入元朗必買,嗱 有啲人純粹話係性價比高,話咩質素對得住咁平嘅價錢。但我食完嘅心得係其實同連鎖店一樣價錢而質素差不多,純粹支持下好過幫襯連鎖店,但特登好似我咁又遠征又一早排隊就🥱⭐️凍餅供應時間平日係5點開始,六日假期就係3點開始,但大排長龍個個都買好多所以好快就售罄,建議大家預時間早啲去排隊(我哋嗰日4點半成功排到頭位,5:15開售)⭐️凍餅每人限買六件.👓鹽味焦糖 $15好彩忌廉唔算好多,表面同中間夾心都有焦糖,不過只係輕微焦糖醬所以其實成件蛋糕唔算重焦糖味,蛋糕質感比較重,主要感覺係食緊一件飽肚海棉蛋糕。係小店招牌,所以少失望😢純粹質素對得住咁平嘅價錢,俾十幾蚊就食到件蛋糕計分:5.5/10👓特濃朱古力 $15佢件特濃朱古力一啲都唔特濃,只係一層朱古力海綿蛋糕一層白色cream,冇乜朱古力味😭Cream都唔係朱古力味叫咩特濃😭又無一層軟朱古力夾心,淨係得朱古力海綿蛋糕有朱古力味😭特濃喎 濃係邊😑只值10蚊計分:4/10👓芒果雪莓娘 $15外形似糯米糍,一層薄薄糯米皮包住海綿蛋糕、忌廉、同少許芒果粒,有少少甜同偏漏,整體味道唔算太討好,依個雪莓娘唔算好好味😭計分
⭐️凍餅每人限買六件

👓鹽味焦糖 $15
👓特濃朱古力 $15
計分:4/10
👓芒果雪莓娘 $15
👓草莓雪莓娘 $15
內餡同樣忌廉同海綿蛋糕,有一粒士多啤梨
👓栗子卷 $11
正所謂冇期望就冇失望,見到賣相其實已經估到大約味道,果然真係冇栗子味,純粹係件普通卷蛋而當中嘅cream溝咗少少栗子蓉,唔算甜不過比較淡味
計分:5/10
👓意大利芝士餅 $19
味道質感似帶芝士味嘅朱古力海綿蛋糕,芝士味完全唔夠重只得好輕微,又冇咖啡香,同埋都係偏蛋糕質感,成件野主要都係海綿蛋糕。
👓藍莓硬芝士 $20
個藍莓芝士蛋糕反而唔錯,真係有芝士味又唔太甜。老實講試左咁多款凍餅剩係得個芝士餅叫做好味啲😂
計分:6/10
2021-02-16 2253 views
網上著名賣「空氣」蛋糕店,每天門外都排了一條人龍。今天騎單車時經過,剛好到出爐時間, 見排隊的人不多,抱著一試無妨的心態便加入排隊行列今天很幸運,排到的時候仍有不少款式可以選擇。我們只有兩個人, 本來只想買兩件試試, 但畢竟已排了大半小時,加上第一次試,所以便一口氣買了6件回家慢慢品嘗藍莓芝士切餅芝士餅類每人限買兩件, 這是我一向最愛的甜品之一,當然要選來試試啦!濃厚芝士味, 配搭酸酸甜甜的藍莓, 是永恆的配搭, 質地厚實, 但不至於好出眾的味道,比某著名女王頭咖啡店較濃郁的芝士味鹽味焦糖凍餅討論度最高的餅款, 焦糖醬不吝嗇, 不太吃到鹽味芒果慕絲凍餅慕絲是比較厚實的質地, 芒果味較人工化黑森林蛋糕比較傳統的做法,內餡有Jelly, 酒味比朱古力味重芒果雪媚娘第一次吃到這款西餅, 以為內裡是一大舊芒果, 原來煙軔的外皮包裹的是一大堆Cream+海綿蛋糕, 不太合口味總括而言,各款餅類都是新鮮製作,味道比一般連鎖餅店更勝一籌, 但令人卻步的是每天長長的人龍, 如果不是住附近而剛巧買到,可以不必花時間試

藍莓芝士切餅

鹽味焦糖凍餅
討論度最高的餅款, 焦糖醬不吝嗇, 不太吃到鹽味

芒果慕絲凍餅
慕絲是比較厚實的質地, 芒果味較人工化

黑森林蛋糕
比較傳統的做法,內餡有Jelly, 酒味比朱古力味重

芒果雪媚娘

2021-02-09 1794 views
❀ 相信只要住喺元朗 應該冇人冇聽過多莉🍰佢哋出名蛋糕平靚正 長期多人排隊想買就好睇緣份 如果唔係只可以買*空氣*🌀去過幾次個蛋糕櫃都係空...今次咁啱喺附近又見差唔多到出爐時間⏰就去搏下仲有半個鐘但一去到已經有十幾個人諗住冇啦 點知又比我買到曬想要嘅款🥺💚—·—·—·—·—·—·—·—·—·-🧀美式芝士餅($20)我呢啲芝士控 食親蛋糕都一定擇cheese cake💚餅底鬆化 食到好香嘅燕麥味👍🏽芝士味都ok 係我鐘意嘅厚身芝士雖然未算好重 但呢個價錢同味道已經冇得輸-🥭芒果雪莓娘($15)我係第一次食雪媚娘 表皮煙煙韌韌 好有口感!內餡為忌廉 唔同出面 佢係芒果味嘅忌廉再加上鬆軟濕嘅海棉蛋糕 整體唔錯~不過芒果偏酸 可能係我唔好彩🤣-🍯焦糖蛋糕($15)講起多莉最多人提嘅都係焦糖蛋糕🍰可以話係招牌❗️但我個人就唔太鍾意自問都算食得甜 但真係甜度偏高🤢食咗半件已經好膩 雖然未到難食但下次就應該唔會擇呢款雖然蛋糕未至於好出色 甚至對招牌嘅焦糖幾失望但佢哋就係出名平得嚟味道唔錯 十幾蚊件蛋糕🍰質素一定好過咩X心 東X堂咁嘅價錢同質素已經合格👍🏽個日我去到排咗大約二十分鐘 唔會特登出去買但如

相信只要住喺元朗 應該冇人冇聽過多莉🍰
佢哋出名蛋糕平靚正 長期多人排隊
想買就好睇緣份 如果唔係只可以買*空氣*🌀
去過幾次個蛋糕櫃都係空...今次咁啱喺附近
又見差唔多到出爐時間⏰就去搏下
仲有半個鐘但一去到已經有十幾個人
諗住冇啦 點知又比我買到曬想要嘅款🥺💚
—·—·—·—·—·—·—·—·—·

🧀美式芝士餅($20)
我呢啲芝士控 食親蛋糕都一定擇cheese cake💚
餅底鬆化 食到好香嘅燕麥味👍🏽
芝士味都ok 係我鐘意嘅厚身芝士
雖然未算好重 但呢個價錢同味道已經冇得輸
🥭芒果雪莓娘($15)
我係第一次食雪媚娘 表皮煙煙韌韌 好有口感!
內餡為忌廉 唔同出面 佢係芒果味嘅忌廉
再加上鬆軟濕嘅海棉蛋糕 整體唔錯~
不過芒果偏酸 可能係我唔好彩🤣
🍯焦糖蛋糕($15)
講起多莉最多人提嘅都係焦糖蛋糕🍰

咁嘅價錢同質素已經合格👍🏽
個日我去到排咗大約二十分鐘 唔會特登出去買
但如果經過又咁啱係出爐時間 我唔介意排一陣🤪

————————————
💰: ★★★★★(爆星!)
👅: ★★★☆☆
🏖: ★★★★☆
=================
📍多莉餅店 (元朗)
元朗鳳攸東街9號好順意大廈地下18號舖
Waiting Time
20 Minutes (Dine In)
  • 🧀美式芝士餅
2021-02-05 1573 views
多莉餅店🍰17:26經過見到聽過幾次「多莉餅店」,發現就係呢度,見大約10幾個人左右決定排下隊買黎食下😂大約17:40(每日大約17:00-18:00推出視乎師傅工作進度)開始售賣凍餅但輪到我的時候已經無哂美式芝士餅,差唔多18:00先到我買(用咗半小時排隊+購買),服務員姐姐好貼心😆。咖啡卷$11入面好多Cream同海棉蛋糕超鬆軟評分:上癮程度:⭐️⭐️⭐️美味程度:⭐️⭐️⭐️⭐️外貌程度:⭐️⭐️⭐️價錢低食:⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️
多莉餅店🍰

外貌程度:⭐️⭐️⭐️
價錢低食:⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️
咖啡卷
2021-01-19 1965 views
第一次路過見好多人排隊的確有d 心動上網爬文睇下呢間鋪頭有咩特色,第二次經過元朗決定買黎試下,結果得出既感覺系先由買野食講起同店員講左一次要既餅既款式後,見佢地全部停晒手,唔知系米聽緊,好靜,講完第1次,反問我系米要呢d呢d, 我覺得好亂我話不如我再講多一次,講完之後佢地都系唔郁,我話不如你地即時拎d餅出黎,店員回答要知道我點既款式數量再去決定入盒包裝價錢10幾蚊有件餅可以接受味道與一般街邊餅店無異,或者唔會特別出眾排隊唔派籌,前面隨時1人排隊5人成團,會令到後面既你買唔到如果唔系住附近,唔駛特登入去排,味道和食物質素也好一般sorry我搵唔到理由再買

先由買野食講起

價錢
10幾蚊有件餅可以接受

與一般街邊餅店無異,或者唔會特別出眾

排隊
唔派籌,前面隨時1人排隊5人成團,會令到後面既你買唔到
如果唔系住附近,唔駛特登入去排,味道和食物質素也好一般
sorry我搵唔到理由再買
2021-01-17
2021-01-09 1649 views
店家有告示 周末 3點至4點有凍餅賣我就2點45分黎到睇當時約有三組顧客排隊 大家距離都好鬆 有守聚令店員出黎同我地講 3點半先賣 叫我地 3點3先黎排於是我就返左屋企坐左一陣又落返去準時3點3落到去店員居然話今日無餅賣其實如果無餅賣 可以一早就話無餅賣 唔洗人地天寒地凍行黎行去有人話佢地怕比人告限聚 其實店家派籌又得 不定時賣又得 分散賣都得 叫人排鬆啲都得但叫個客轉頭黎排 但就唔賣餅(唔係賣晒喎,佢係有都唔賣喎)點都講唔通囉
店家有告示 周末 3點至4點有凍餅賣
我就2點45分黎到睇