2023-10-31 82 views
話說小編讀嘅中學就喺柴灣以前一搞親大型活動好夜喺學校走就會一大班人嚟到糖兄弟呢度食糖水可以話陪住我嘅中學生涯👫👭小編畢咗業之後就冇食過😩今次咁啱經過附近再食翻個感覺味道都係一樣 正呀!🤩🤩講返正題先呢間糖水舖位於柴灣樂軒台主打外賣堂食嘅話就要坐喺行人路邊嘅枱小編今次就嗌咗兩個甜品🥭 芒果撈珠($40)入面就包含(珍珠,乳酸爆珠,芒果爆珠,芒果肉,海藻球同埋芒果沙冰底)芒果沙冰底好濃😋😋全部嘢加埋一齊食口感好正芋泥芋圓西米露($42)芋泥好綿密芋圓煙煙韌韌亦都好好食整體糖水亦都唔會話過份甜👍🏻經過開或者住喺附近嘅大家一定要食😋😋評分(五星為滿分)⭐️⭐️⭐️⭐️糖兄弟甜品屋 (柴灣)柴灣柴灣道350號樂軒臺419號地舖大家有咩想小編去試食或者想推薦小編去食嘅不妨留言或者DM小編推薦俾我啊🫶🏻🫶🏻🫶🏻🫶🏻 最緊要記住like👍🏻同埋share比朋友知柴灣原來有間咁正嘅糖水舖😎📢

話說小編讀嘅中學就喺柴灣
可以話陪住我嘅中學生涯👫👭
小編畢咗業之後就冇食過😩
今次咁啱經過附近再食翻個感覺味道都係一樣 正呀!🤩🤩

講返正題先
小編今次就嗌咗兩個甜品

🥭 芒果撈珠($40)
芒果沙冰底好濃😋😋
全部嘢加埋一齊食口感好正

芋泥芋圓西米露($42)
芋泥好綿密
芋圓煙煙韌韌亦都好好食
整體糖水亦都唔會話過份甜👍🏻

經過開或者住喺附近嘅大家一定要食😋😋

評分(五星為滿分)
⭐️⭐️⭐️⭐️

糖兄弟甜品屋 (柴灣)
柴灣柴灣道350號樂軒臺419號地舖

• 芒果撈珠
有咩開心得過食完晚飯食碗涼浸浸嘅糖水呢☺️糖兄弟可以話係柴灣最高質嘅糖水舖,真材實料用心製作,大大碗價錢相宜,CP值超高!🤩✴️楊枝甘露✴️大大粒芒果好香好甜,西柚肉飽滿多汁,每一啖都食到大量西柚肉🥰西米煮得啱啱好,有彈性唔會一pat pat,甜度自然,食完唔會甜到漿住喉嚨💛✴️芒果蘆薈小丸子✴️最鍾意佢嘅芒果沙冰底,咁熱咁天氣食簡直透心涼❄️❄️小丸子好煙韌,粒粒都煮得好透😋小店人手有限,如果趕時間嘅話記得先打電話嗌定,就唔洗等咁耐啦🤟🏻

✴️楊枝甘露✴️

芒果蘆薈小丸子

✴️芒果蘆薈小丸子✴️

芒果蘆薈小丸子
呢間甜品小店都幫襯咗好多年🫶🏼主要做宵夜時段既糖水😋 有港式甜品去到傳統糖水款式選擇都唔少👍🏻 味道唔算太突出但係街坊既溫暖🔥 加上坐喺大路旁食嘅風味其他地方搵唔到🤣⭐️ 芒果棉花冰 🥭用上鮮芒果加上芒果底嘅棉花冰💛 幼滑度依港式甜品嚟講合格🍧 粟米片同爆爆珠雖然唔夾但總算加添了口感😚⭐️ 伯爵茶牛奶布甸 🍮呢啲手工甜品反而幾有亮點❤️ 茶味濃而且用上3.6牛奶特別滑☕️ Homemade既感覺但係味道平衡好不錯🍼⭐️ 椰汁沙冰 🥥椰汁甜度高但係唔會太膩🧋 非常消暑但稍嫌冰粒有點碎🏝️
芒果棉花冰

芒果棉花冰
伯爵茶牛奶布甸
椰汁沙冰
2023-03-02 281 views
店名: 糖兄弟甜品屋地址: 柴灣柴灣道350號樂軒臺419號地舖柴灣站D出口,行11分鐘環境: 外賣價錢:4.5/5味道: 4.5/5呢間柴灣好出名糖水舖,終於有機會試夜晚十點幾黎都幾多人,都等左成十幾分鐘🤨芒果小丸子🥭(芒果肉+芒果雪糕+芒果沙冰底+小丸子)$40唔好以為望落細細碗,其實份量好多,絕對夠2個人share黎食😂而且佢哋係張個碗塞滿晒,唔會話剩好多位,係到偷工減料🤪😝🥲🙌🏼個沙冰好有芒果味又唔會話太甜,啲芒果肉好甜🥰😍就算係冬天都忍唔住要叫沙冰,再加上佢哋份量好多嘅小丸子,一個人食真係飽到上心口🥹40蚊又咁多料,cp值好高,難怪咁多街坊排隊🙈

店名: 糖兄弟甜品

地址: 柴灣柴灣道350號樂軒臺419號地舖
柴灣站D出口,行11分鐘

環境: 外賣
價錢:4.5/5
味道: 4.5/5

呢間柴灣好出名糖水舖,終於有機會試
夜晚十點幾黎都幾多人,都等左成十幾分鐘🤨

芒果小丸子🥭
(芒果肉+芒果雪糕+芒果沙冰底+小丸子)
個沙冰好有芒果味又唔會話太甜,啲芒果肉好甜🥰😍
40蚊又咁多料,cp值好高,難怪咁多街坊排隊🙈
Waiting Time
15 Minutes (Dine In)
2022-06-23 428 views
經過團購買嘅糖水 叫左個芒果雙色芋圓西米露同埋芒果拉麵(聽講係限量) 芒果超級甜 芋圓都好好食 係甜咗少少 但係都好滿足 好少喺出邊會食到啲咁甜嘅芒果 鍾意芒果嘅唔可以錯過 西米都好新鮮唔會雪到一嚿嚿 必定會再來幫襯
2022-06-21
TakeAway
2021-10-31 500 views
坐在街道上吃甜品,別有一番風味,而甜品的名字亦有心思,「芒之戀人」很有驚喜,椰果是星星形狀的🤩 伴芒果肉、爆珠、奶凍和沙冰,非常好吃😋 另外,還有「榴槤忘返」,充滿熱帶風情的榴槤肉,伴芒果肉、涼粉和西米露,喜歡吃榴槤的朋友不可錯過喔🍨
2020-11-06
Type of Meal
Last Night Supper
2021-02-14 726 views
紫醉金迷 (椰子沙冰+紫糯米+芒果+小丸子)   40元  3.5/5分1. 椰子沙冰底的甜品好特別,剛好今天晚上有風,吃起來就會少少凍2. 甜品店算得上份量超多的外賣,拿回家吃相當重手3. 紫糯米較多,芒果都算甜,小丸子雖多卻不太甜,如果可以更甜就好啦糖兄弟是柴灣難得的一間甜品黃店,今次終於有機會試到確實高興。希望大家繼續支持同路人,不要讓藍圈發大,每一元的消費都在協助手足~好食的黃店就多多宣傳,多人支持的黃店就改去其他少人去的黃店,使每一間黃店都有足夠的支持!
2. 甜品店算得上份量超多的外賣,拿回家吃相當重手

2021-02-14
Waiting Time
5 Minutes (TakeAway)
2021-01-29 425 views
柴灣係有美食沙漠之稱😂仲要搵一間又黃又好食嘅舖頭 係非常之難😅不過上網睇到知道呢間係柴灣罕有黃到金嘅糖水舖 就點都要支持😋嗰晚九點幾十點去到等外賣 原來係超級多人 去到嗌外賣佢話要等40分鐘 雖然嚇一嚇 但係我照等 最多喺附近公園行個圈等 最後過咗20分鐘之後我返去 再等多5分鐘就有碗糖水 其實又唔使等40分鐘咁多😅🍧紫醉金迷 $40個名都夠哂吸引🤣入面超級足料 有芒果🥭、紫糯米、小丸子🍡個底就係椰子沙冰🥥真係成碗滿哂架😍每啖都勁好咬口 小丸子好煙韌 芒果雖然唔太甜 不過冬天食芒果預咗啦😂成碗嘢係每一啖都好滿足😍😍食完第二日已經好掛住紫醉金迷🥺

🍧紫醉金迷 $40
2020-12-22 471 views
👉食飽飯除咗食生果🍊、飲酒🍻之外,糖水都係不二之選😉.糖兄弟除咗🈶️一般大路嘅中式糖水,仲有啲小食、自家設計嘅新穎甜點😁.📌紫醉金迷 $40 ~ 入面係椰子🥥沙冰底、紫糯米、芒果🥭、小丸子,成碗🈵️晒都係料,沙冰底同紫米好夾,紫米好🈶️益㗎,即時減低罪惡感😌。小力子夠Q彈,原來全部都係friend嚟,撈埋一齊非常好食👏👉呢個真心推介,幾凍都要食呀📣📌喳咋 $26 ~ 又係超多料,啖啖都🈶️豆,最鍾意佢少甜~記得叫多奶‼️📌自家製芝麻糊 $30 ~ 見到都知係濃厚版,芝麻味真係好香,又綿又滑,食完感覺即時靚咗😍
👉食飽飯除咗食生果🍊、飲酒🍻之外,糖水都係不二之選😉
👉呢個真心推介,幾凍都要食呀📣

自家手製芝麻糊
腐竹薏米糖水
炸海苔魷魚鬚
炸海苔魷魚鬚
2020-12-19
Waiting Time
10 Minutes (TakeAway)
$38 (Last Night Supper)
自家手製芝麻糊
據說係柴小杏街坊一定識嘅甜品舖,而家喺其他區都開始出名!之前買過佢現金劵,又做好多跨區送外賣,salute!最鍾意佢芒果或榴槤小丸子同芋圓,好多料,啲料又煙韌,勁大碗好好食,次次行過都一定會幫襯!
  • 芒果小丸子
2020-08-16 703 views
位於柴灣區內少數有質素甜品鋪。一至日都開淨係開夜晚。今次就簡左芒之戀人,貪佢有埋奶凍,一個價錢可以享受兩款甜品咁😂奶凍夠滑有奶味,質地唔會散開一pat野咁,夾埋d芒果冰食好好味。芒果肉又夠大粒又甜。芒果沙冰底又夠凍,加上爆珠椰果又唔會下下食冰咁悶,出奇地夾。雖然冇左堂食得返外賣,個冰底都夠凍又多,所以拎到返屋企都唔會變曬水,佢仲出左其他新款,仲可以WhatsApp 落order ,唔洗係條街度等咁耐。
2020-08-16
Waiting Time
1 Minutes (TakeAway)
2020-04-22 599 views
今日同朋友去咗柴灣樂軒台嘅糖兄弟食糖水,呢間糖兄弟經常一入夜就有人龍,非常受歡迎。入到舖頭,地方雖然唔大,但勝在選擇唔少,有熱有凍,主打冰凍糖水,價錢都幾親民。我地分別叫咗四碗糖水:士多啤梨雪糕拉麵、咋喳、楊枝甘露、芒果撈珠。士多啤梨雪糕拉麵嘅"拉麵"其實係蒟蒻麵,好彈牙,再加上好多小丸子,每一啖都好有口感,仲有一球好大嘅士多啤梨雪糕。咋喳好足料,每一匙麵有足量嘅豆,即使加花奶亦都唔會蓋過豆嘅香味,值得一嘗。楊枝甘露有好多芒果肉同柚子肉,每一啖都可以食到大量果肉,而且好有奶香味,夏天食呢道甜品消暑一流。芒果撈珠有大量茫果肉同埋爆珠,芒果嘅甜香再配合每粒爆珠被咬爆於齒頰間,營造出豐富嘅口感。佢地因為高調表態而飽受打擊,加上受疫情影響,生意已經告急,大家經過附近的話支持一下。

士多啤梨雪糕拉麵
咋喳
芒果撈珠
士多啤梨雪糕拉麵
咋喳
芒果撈珠
2020-01-30 639 views
本人雖然未曾發過甜品的貼文,但其實我是非常愛吃的🤤最近聽到朋友說柴灣有一間新甜品店開張,便晚上和朋友一齊試下😋這間餐廳售賣不同的甜品,有中式糖水、沙冰、棉花冰、店家特式甜品及小食,款式眾多,價錢合理,而且是真材實料👍🏻1. 喳咋 $26朋友點了熱喳咋,因店家加入椰漿和花奶,所以帶有濃濃的椰香味,而材料很豐富,有不同的豆、芋頭和西米,整體上味道也不會太甜,讚👍🏻2. 榴槤忘返 $45我是一個榴槤控,所以有相關的甜品,我都一定會點,這個甜品有西米露、涼粉、新鮮芒果肉和榴槤肉,非常豐富,而且份量很多,非常滿足🤤

1. 喳咋 $26

2. 榴槤忘返 $45
榴槤忘返
榴槤忘返
2020-01-17 476 views
因為一次朋友帶路,由幾年前已經開始食糖兄弟既芒果西米露,老實說我唔係幾鐘意食西米,但自從嚟左呢到就愛上了芒果西米露嚟緊都必叫芒果西米露,呢到既米露好特別地用上大西米,而且好煙韌有咬,煮得啱啱好,我喺出邊從來未食過嘅口感,芒果分量多,椰汁比例好好,整體就係prefect 榴槤西米露有榴槤果肉,係榴槤控必食芒果小丸子用芒果沙冰做底,面頭嘅小丸子亦都係非常煙韌,唔似得出邊有啲會淋

芒果西米露

榴槤西米露
有榴槤果肉,係榴槤控必食
2020-01-12
Type of Meal
Last Night Supper
2020-01-04 621 views
約咗朋友喺柴灣食宵夜,最方便一定係喺樂軒台呢一度。呢間叫做糖兄弟,我哋叫咗燒賣,芒果小丸子,同埋朱古力心太軟。先講下芒果小丸子,我覺得佢個雪糕有啲似菠蘿味,芒果份量都幾多,依家唔係合時嘅時侯,但係都唔酸,小丸子份量仲多!我地3個人share 呢幾樣野都夠晒。佢個心太軟都超級大份,好似人哋Double size咁,味道唔太甜,流心效果未去到好似火山熔岩咁爆發出嚟,但係都唔錯。每人大約20幾蚊,抵食!

每人大約20幾蚊,抵食!