2024-04-06 1628 views
跟兩位新朋友一起到訪, 約了很久終於都見面了。 小店比想像中還要細, 很容易就坐滿了, 所有桌子都由兩個座位組成, 我理解這樣彈性較大, 但我們三個人就要再等久一點 🫠跟一般韓國餐廳一樣會提供餐前菜, 有蘿蔔, 泡菜和芽菜, 我沒有吃所以不知味道如何 😝 有不少人曾到訪, 而且人流是一直有的, 所以都有少許期待 😬芝士蛋雞蛋卷 $98這個是大家最期待的一個菜式, 之前看到它芝士拉絲效果極其誇張, 事實都一樣, 單是看著已經很想吃!! 🤩 怎料一吃芝士超鹹, 是死鹹那一種, 芝士很快就凝固了, 所以變成一團很容易覺得很膩, 除了芝士味, 蛋卷面層的茄汁, 或是蛋卷應有的蛋香味全部都感受不到 😐 即刻對其他食物有所保留。二人套餐 $228分別有二人同四人套餐, 二人餐包兩個主食, 一份小食和兩杯飲品。韓式牛肉炒粉絲粉絲質感煙韌, 炒得還算乾身, 慸少許麻油味, 配料有蘿蔔絲, 青蔥, 洋蔥, 蛋絲, 芝麻與牛肉, 配菜使粉絲味道帶點甜, 不錯 😊 不過牛肉份量相對少, 雖然主角的確是粉絲, 但牛肉未免少得有點過份 😅韓式紫菜飯卷這個飯卷份量十分充足, 飯與牛肉粒比例幾乎是一比九, 可以塞滿

芝士蛋雞蛋卷 $98
二人套餐 $228

韓式紫菜飯卷
這個飯卷份量十分充足, 飯與牛肉粒比例幾乎是一比九, 可以塞滿牛肉粒, 簡直嘆為觀止 😳 不過夾起來肉粒就像瀑布般全都跌出來 🤡 所以一夾就要放進口, 一口就要吃完, 否則會有點狼狽 🫣 雖然飯卷很豐富, 不過牛肉碎粒比較嗄口。
韓式炸雞
本身以為佢係跟一舨餐廳炸到脆身, 可以做到外脆內嫩的效果, 現在就只有薄薄一層炸粉, 質感有點像K記不辣的炸雞, 可能有幻想與期待, 覺得這個炸雞一般到不能 🙃
韓式炸雞
整體來講, 價錢真的很便宜, 三個人每人都只用$100, 不過味道未有其他所說的出色, 尤其蛋卷, 太有期待以致十萬個失望!!! 🥹

2024-03-22
Waiting Time
30 Minutes (Dine In)
史努比尋日同 @bearbear.foodiary @foodieloveeating 一齊食飯🤪揀咗間韓式小店 見網上好多人讚 心思思想試下舖頭頗細 所以坐滿都正常🤣加上其實都幾多人幫襯 見到keep住有人嚟我哋嗌咗二人set再加個個都嗌嘅芝士蛋卷🤪價錢唔算貴 唔收加一算系咁啦😂-Order咗之後先上咗啲韓式前菜分別有泡菜 酸蘿蔔同大豆芽菜正常發揮 泡菜幾好食 酸酸辣辣仲帶少少甜味唔錯幾開胃🤭👌🏿芝士煎雞蛋卷 $88見到基本上個個都嗌呢個 於是乎史努比又跟住嗌🤣份量系幾足嘅 表面用茄汁唧咗舖頭名😆熱辣辣即刻食拉絲效果超強😳但芝士真系太多嘅關係🫣同埋佢嘅芝士偏鹹食落芝士太搶 味道就比較死鹹蓋過咗蛋卷應有嘅蛋香如果調味輕手翻少少用唔同嘅芝士去mix應該會好食啲🤣感覺上冇其他人講到必食咁誇張😂味道: 6/10性價比: 7/10🔸二人套餐 $228餐廳包兩杯嘢飲 選擇就系好大路嘅韓國罐裝汽水👍🏿韓式紫菜飯卷 (牛肉)除咗牛肉 見佢仲有吞拿魚 五花腩或者系菠菜揀份量好足 而且落足料🤪一份有8件 件件都塞滿碎牛肉😚不過比較容易散 可能要一啖一件先可以完整唔跌料咁食😂食得出有少少麻油嘅香味而且舖咗
揀咗間韓式小店 見網上好多人讚 心思思想試下

味道: 6/10
性價比: 7/10

🔸二人套餐 $228
餐廳包兩杯嘢飲 選擇就系好大路嘅韓國罐裝汽水
韓式紫菜飯卷 (牛肉)

👍🏿韓式紫菜飯卷 (牛肉)
除咗牛肉 見佢仲有吞拿魚 五花腩或者系菠菜揀
份量好足 而且落足料🤪
一份有8件 件件都塞滿碎牛肉😚
不過比較容易散 可能要一啖一件先可以完整唔跌料咁食😂
食得出有少少麻油嘅香味
而且舖咗大量芝麻 食落幾香🤭
飯嘅質地都正常~
牛肉確實比得好足 但比較乾同鞋口😗
加咗蘿蔔絲雞蛋絲同酸蘿蔔等等嘅配菜所以整體都幾清新🥰
調味系啱嘅 但個主角牛肉真系比較失色
不過不失啦~
味道: 7/10
韓式紫菜飯卷 (牛肉)

👍🏿韓式牛肉炒粉絲

👍🏿韓式炸雞配甜辣醬半份
份量比想像中少🤔
大概6-7件 而且size都比較細
佢唔似authentic嘅韓式炸雞
反而外面coat咗薄薄一層炸雞 微脆啦~
不過雞肉幾嫩滑😆

可以一試嘅 但encore就應該唔會啦🤣

Btw佢舖頭真系好細 我哋3個人等咗差唔多半個鐘🫣
因為佢哋冇大枱 所以變咗應該到我哋嘅時候都比人哋先
Arrangement方面有待改善😅
但店員有比碗我哋呢點又抵讚嘅~

整體評分:
味道: 7.1/10
環境: 6.5/10
服務: 6.8/10
衛生: 7/10
抵食: 7.3/10
回頭率: 3.5/10
韓式牛肉炒粉絲
大角咀人氣🔥韓國餐廳 🫕部隊火鍋🥘부대찌개門口擺設裝修好吸引,可以坐低打卡拍照📷📸必食人氣部隊火鍋十分足料, 芽菜, 五花腩, 茄汁豆, 韓國年糕, 韓國魚蛋, 午餐肉, 蜜糖腸仔, 豆腐,泡菜, 金菇 ,湯底也十分正夠辣👍🔥吃到咁上下加埋個韓國麵,2個人都吃到好飽🤪店舖比較親民,街坊生意,員工好親切MW KOREA HOUSE大角咀埃華街72號
大角咀人氣🔥韓國餐廳 🫕部隊火鍋🥘부대찌개

門口擺設裝修好吸引,可以坐低打卡拍照📷📸

必食人氣部隊火鍋
吃到咁上下加埋個韓國麵,2個人都吃到好飽🤪

店舖比較親民,街坊生意,員工好親切

MW KOREA HOUSE
  • 迷你泡菜煎餅
  • 士多啤梨牛奶沙冰
  • 煎芝士雞蛋卷
2024-07-22 224 views
話說前一排掛住追韓劇就突然間好想食韓式野~之前有落舖幫襯過呢一間沛一次,味道印象都還可以的,就是店面比較細小,就只有兩三張小桌子,環境較為迫,所以今次就試吓叫佢地嘅外賣~-🐮韓式牛肉炒粉絲 $88-🍙吞拿魚韓式紫菜飯卷 $58 -🧡迷你泡菜煎餅 $98 (這個煎餅粉感很重⋯個人不太喜歡)-🐔韓式無骨炸雞配甜辣醬(全份) / $128味道屬正常發揮,沒有太特別的驚喜~以上總共外賣$372~二人份量約人均$186。由於價錢算進取了點,所以CP值亦只屬一般。勝在這一家是深水埗區內比較就近的韓式餐點店~想起很想吃韓國野時可以過吓口癮。

-🐮韓式牛肉炒粉絲 $88

-🍙吞拿魚韓式紫菜飯卷 $58

-🧡迷你泡菜煎餅 $98
(這個煎餅粉感很重⋯個人不太喜歡)

-🐔韓式無骨炸雞配甜辣醬(全份) / $128

2024-04-21
TakeAway
  • 韓式牛肉炒粉絲
  • 韓式無骨炸雞配甜辣醬
2024-04-16 449 views
深水埗舊區中,有一間門面非常清新可愛的新派韓國餐廳,主打韓國輕食料理,由韓國人親自主理,味道正宗!!🏚️- 韓式紫菜飯卷(五花腩) HK$58 🍙🐷經典紫菜飯卷用心製作!!煎香五花腩味發濃郁油脂香氣,飯卷中再包入波菜、醃蘿蔔、蛋皮等,口感豐富層次感十足!!紫菜飯卷表面再淋上一層韓式芝麻香油及撒滿芝麻,芝麻香氣迷人!!- 芝士煎雞蛋卷 HK$88 🍳🧀🧀🧀超勁香濃芝士拉絲必食!!雞蛋卷口感軟糯香軟,充滿了大量水牛芝士,非常誇張!!芝士味道香濃而且拉絲超厚,口感超有彈性!!再搭配香甜蕃茄醬,味道經典美味芝士控大滿足!!- 迷你泡菜煎餅 HK$98 🥬🌶️🍘經典菜式用心製作!!煎餅外圍煎得香脆焦香,辣泡菜份量非常多,香氣十足,新得好過癮!!
韓式紫菜飯卷(五花腩)

- 韓式紫菜飯卷(五花腩) HK$58 🍙🐷

- 芝士煎雞蛋卷 HK$88 🍳🧀🧀🧀
迷你泡菜煎餅

- 迷你泡菜煎餅 HK$98 🥬🌶️🍘
$150 (Lunch)
韓式紫菜飯卷(五花腩)
迷你泡菜煎餅
2024-04-14 459 views
第一次寫評食 唔係因為好味 係因為覺得好中伏 因為係opening rice 見到評分唔錯 又唔知有咩推薦咁所以去試下食 本人本身好鐘意食泡菜煎餅 見佢竟然要98蚊 諗住咁貴應該好好味 又係廚房推薦 點知真係未食過咁難食既泡菜煎餅 好似食緊酸左既面粉咁樣 我同朋友一人食左一塊都食唔落第二塊 我食淨一啖真係啃唔落去 仲要98蚊得4塊小型煎餅 又貴唔好味 除左個五花腩拉麵係正常野之外 牛肉飯捲同炸雞都好一般 但佢地d野賣相一流 未食果時真心以為好好味 希望大家唔好中伏 為左可以俾一星 我要打夠二百字評論 真係好唔簡單架🥲
2024-04-14
TakeAway
MW Korea House韓國小店食物正宗!裝修由白色做主調,店內有韓國裝飾,仲會播kpop,btw門口隻假貓😂👀,食物性價比ok,而今次呢間分店座位闊落左,有四人枱👻🤟🏻:-1️⃣「厚切五花腩芝士泡菜拉麵($88)🍜」五花腩大塊超厚切,充滿蒜頭香味,店員會係你影完相貼心幫你剪開🤪,麵條掛汁好濃泡菜味🧀,撈埋芝士蛋黃食好夾~Ramen with cheese and eggs👍🏻-2️⃣「豆芽炒八爪魚五花腩鍋🐖🐙($368)」好震撼😍‼️好大隻八爪魚,仲有好多腩肉,芽菜甜甜地,配埋煙韌年糕,最後仲可以用醬汁炒飯(+$15),炒飯充滿麻油香味,店員仲整咗個心心tim,好邪惡~Octopus pot👍🏻-3️⃣「無骨炸雞配甜辣醬🐔($78 half/ $128 full」超香脆,即叫即炸,雞肉好嫩滑!~Fried chicken 👍🏻-4️⃣「肉桂蘋果朱古力鮮奶🍎🍫($56)」Cinnamon Apple Chocolate latte-⚠️:芝士雞蛋卷 係深水埗店限定
1️⃣「厚切五花腩芝士泡菜拉麵($88)🍜」
2️⃣「豆芽炒八爪魚五花腩鍋🐖🐙($368)」
4️⃣「肉桂蘋果朱古力鮮奶🍎🍫($56)」
⚠️:芝士雞蛋卷 係深水埗店限定
2024-02-21 302 views
我哋一開始去左佢哋大角咀店,試左鍋類,八爪魚五花腩鍋,覺得有驚喜,但係冇食到飯卷 有少少失望,聽員工講佢哋飯卷係深水埗店,於是今次係黃金買完嘢就黎試下佢哋飯卷 。叫左吞拿魚飯卷,飯卷好多料,又有麻油香,鍾意佢哋吞拿魚,好香口!再黎辣炒年糕。同我係🇰🇷韓國街邊食到一樣味道! 芝士蛋糕都係好滑! 超勁拉絲效果😛😛😛😛😛價錢優惠,同埋呢間舖冇+1 ,真心抵👍👍👍食完先記得冇影相😬😬😬😬
再黎辣炒年糕。同我係🇰🇷韓國街邊食到一樣味道!
芝士蛋糕都係好滑! 超勁拉絲效果😛😛😛😛😛
價錢優惠,同埋呢間舖冇+1 ,真心抵👍👍👍
食完先記得冇影相😬😬😬😬
  • 芝士煎雞蛋卷
  • 韓式紫菜飯卷
2024-02-08 216 views
老細係個好人,對於飲醉酒嘅顧客十分之包容。千杯不醉嘅我昨晚誇下海口同佢講只要佢肯請我做part-time,我絕對有能力令佢間舖頭起死回生,結果發現原來佢間舖頭其實生意旺盛,咁我希望我嘅五星好評可以令佢生上加生。
老細係個好人,對於飲醉酒嘅顧客十分之包容。
Celebration
Birthday
2024-02-08 216 views
店員服務態度好好!! 問咩都答😭裝修定係餐牌設計都好有心嘢食擺盤好好睇 點影都靚 超適合打卡- 五花腩紫菜飯卷大細啱啱好! 可以一啖吞都幾足料 無錯食 之後可以試下牛肉飯卷- 牛肉炒粉絲呢個有啲唔夠味 算清淡- 芝士雞蛋卷呢個真係好好食 而且拉絲影出嚟好靚好值得打卡 芝士好多 真係好食🤍👻- 半份炸雞個醬好食 啲雞真係外脆內軟唔會難咬(本人戴牙套呢個都唔錯推薦整體嚟講真係幾好 價錢都唔貴抵食 雖然間鋪好細好唔起眼但係值得一試 鍾意韓國嘢嘅可以試下
店員服務態度好好!! 問咩都答😭

五花腩紫菜飯卷
  • 芝士煎雞蛋卷
  • 韓式牛肉炒粉絲
  • 韓式紫菜飯卷
  • 韓式無骨炸雞配甜辣醬(半份)
2024-01-12 244 views
間舖座位唔多,所以要早啲去食先有位,唔係就要等一陣。韓國五花肉拉麵,湯底濃郁,有韓式辣味同埋豬肉嘅香氣,麵彈牙,肉質鮮嫩多汁。而湯底入面仲有配菜,增添咗層次同口感。整體上嚟講,整體嚟講都幾好食!而韓式手捲,裡面有酸菜、蔥同埋韓式辣醬,一卷落去,鮮味爆發,辣辣地刺激味蕾。而且,兩款韓國美食嘅份量都好足夠,食完一份,真係飽飽地,唔使擔心食完之後仲要再搵嘢食。總括嚟講,呢兩款韓國美食真係幾唔錯,韓國五花肉拉麵湯底濃郁,麵條彈牙,配菜豐富,而韓式手捲則帶有辣辣嘅鮮味。
間舖座位唔多,所以要早啲去食先有位,唔係就要等一陣。
2023-12-16
$100 (Lunch)
2024-01-11 394 views
唔起眼嘅鋪頭仔平時行過咗都留意唔到有套餐揀食韓國嘢好緊要嘅前菜成餐印象係靠佢好味 要添食牛肉大醬湯配飯芝士煎雞蛋卷紫菜飯卷整體係好味道嘅估唔到係深水埗會食到好味韓國菜
今次來到呢間韓國餐廳,就係感覺到一陣食指大動啦!我第一次聽到呢間餐廳無乜招牌,得知係新開幾個星期。之前遇過個老闆娘,佢話俾我知辣白菜係佢同佢媽媽用家傳秘方自家製造嘅,濃郁嘅韓國味令人溋涎三尺🤤。佢哋仲有一個韓式小菜外賣菜單,令我變成常客啊!漸漸間呢度爆紅咗,變成要排隊等位有時都要成個鐘。所以我多數打包帶走,銀河系時間搵到無人嘅時候就直接坐低嚟食,呢種超級幸運真係要講聲揼得啊✌🏻。食物總係好新鮮,經過人手冇停過嘅煮食聲,食落去既靚味令人想喊出嚟,一啖啖都係幸福滿分啊!喺呢度見到老闆娘對烹飪嘅熱情,對食物質素嘅堅持,正!下次有機會,我一定再嚟捧場!👍💖🍲

最近朋友係韓國旅行番香港,覺得吾夠喉,我帶咗佢嚟深水埗「MW Korea House」餐廳試試佢。之前食過一次覺得吾錯,雖然細細間同係香港人主理,但係每一碟都用心製作,韓味濃。最期待的芝士蛋卷,當日售罄了🥲一入座附上2小碟拌菜,有泡菜同蘿蔔粒,泡菜偏甜小小辣,接受到。韓式紫菜吞拿魚飯卷簡直perfect match,醬料同配料好夾,老闆係即點即整好新鮮,食吾停口。五花腩芝士泡菜拉麵,五花腩超大份,五花腩會一整份上,要自己剪細細塊食,拉絲最緊要襯熱😂當晚我顧住開會,差啲錯過咗...麵嘅軟硬度剛好,拉麵係韓國一定係必食,暖粒粒!小食點咗,韓式炸雞(半份)和原味煎雞蛋卷,雖然當日剛好芝士蛋卷售罄,都要搵其他填補我空虛嘅心靈,個人覺得原味煎雞蛋卷會有小小悶,兩個人食會多咗小小。嚟到炸雞嘅時候,我肚容量接近1%😂不過都無阻我對炸雞嘅愛,新鮮炸係吾同啲,外脆內軟,咬落去會爆汁。因為店員吾多同差不多所有都係即叫即整,等待嘅時間都會長小小🤭

沛 (深水埗)深水埗福華街178A號地舖深水埗是個好地方😁 🧸🇰🇷🇰🇷🇰🇷🇰🇷🇰🇷🇰🇷🇰🇷🇰🇷🇰🇷韓國野食深深烙印左係我心上🥹 屋企長期有罐泡菜看門口(^_^)v 食過呢間小店2次, 每次都係叫2人餐,唔會令人失望🥰🫶🏻1. 主食: 韓國無骨炸雞, 唔會好多炸粉,無骨啖啖肉,唔洗用手食,方便好多🤩2. 吞拿魚泡菜拌飯, 好多蔬菜,同係韓國食嘅配料差唔多,超大碗,份量超過2碗飯🤣 自行調節辣度3. 卷蛋 或者揀韓或飯卷😋 加埋沙律醬都好好食呀4. 飲品: 2 罐韓式細罐裝,如米水、可樂、 提子汁2 人餐大約HKD250 內🙆🏻‍♀️ 性價比高,有啲香港韓國餐廳,連食一小碟泡菜都要加錢,呢度唔洗☺️☺️☺️後生仔主理鋪頭, 環境都坐得舒服, 仲可以坐近𥦬位望街景🤣🙌🏻 貼地之選😙#深水埗打卡#深水埗美食#深水埗好去處#深水埗韓國菜#香港韓國菜#hkig#hkfoodie#shumshuipo
沛 (深水埗)
深水埗福華街178A號地舖