2025-07-17 533 views
終於有機會係香港食到「旬料理」,理念與 Omakase 相似,但料理更精緻高級,每道菜都好有創意。配上簡約典雅的室內設計,木質的桌椅和柔柔嘅燈光,整個氛圍讓人放鬆又期待。Lunch Menu 先付🪼新鮮水母 (海哲)海哲爽脆彈口,口感清脆,搭配調和嘅醋汁,食完開胃。🥚茶碗蒸蒸蛋口感滑嘟嘟,加入左元貝醬料,充滿濃郁嘅海鮮香氣。季節刺身六品🔸北海道仙鳳子生蠔:蠔肉豐滿細嫩,入口感受到海水嘅鹹鮮味。🔹深海池魚王:鮮嫩肥美、肉質爽脆,口感細膩且富有層次感。🔸黑目鯛:肉質較為緊實,脂肪含量適中。🔹赤貝:鮮甜彈牙,好爽口。🔸薑蔥池魚:將池魚切成細細粒,用薑蔥調味後提升池魚既鮮甜味。🔹中拖羅:中拖羅油脂豐,入口滑如奶油般順滑。天婦羅六品🔸北海道瀨尿蝦:瀨尿蝦炸得金黃,外層入口酥脆,蝦肉保持鮮甜,沾少少咖喱鹽帶出蝦肉自然甜味。🔹北海道春子鯛:鯛魚天婦羅外皮輕薄酥脆,魚肉軟嫩。🔸北海道松葉蟹腳:蟹肉纖細而滑嫩,口感鮮甜。🔹兵庫縣室津蠔:蠔肉濃郁甘甜,口感滑潤。🔸白栗米:栗米粒鮮甜,口感爽脆,沾少少天婦羅汁,吃完大滿足。🔹愛知縣無花果:無花果入口鮮甜,炸過嘅無花果好特別,上面加左豆腐醬,質地細膩,好有創意

Lunch Menu

先付
🪼新鮮水母 (海哲)
海哲爽脆彈口,口感清脆,搭配調和嘅醋汁,食完開胃。
新鮮水母

🥚茶碗蒸
蒸蛋口感滑嘟嘟,加入左元貝醬料,充滿濃郁嘅海鮮香氣。
茶碗蒸

季節刺身六品
🔸北海道仙鳳子生蠔:蠔肉豐滿細嫩,入口感受到海水嘅鹹鮮味。
🔹深海池魚王:鮮嫩肥美、肉質爽脆,口感細膩且富有層次感。
🔸黑目鯛:肉質較為緊實,脂肪含量適中。
🔹赤貝:鮮甜彈牙,好爽口。
🔹中拖羅:中拖羅油脂豐,入口滑如奶油般順滑。

天婦羅六品
北海道瀨尿蝦
🔹北海道春子鯛:鯛魚天婦羅外皮輕薄酥脆,魚肉軟嫩。
北海道春子鯛

🔸北海道松葉蟹腳:蟹肉纖細而滑嫩,口感鮮甜。
北海道松葉蟹腳

🔹兵庫縣室津蠔:蠔肉濃郁甘甜,口感滑潤。
兵庫縣室津蠔

白栗米

🔹愛知縣無花果:無花果入口鮮甜,炸過嘅無花果好特別,上面加左豆腐醬,質地細膩,好有創意。
愛知縣無花果

🍜凍稻庭烏冬
稻庭烏冬細緻彈牙,帶著涼透的清爽感。
凍稻庭烏冬

🍨咖啡味雪糕
雪糕柔滑中帶着咖啡的苦香,完美作結。
新鮮水母
白栗米
愛知縣無花果
凍稻庭烏冬
2025-07-02 847 views
老細叫我訂枱跟客戶晚餐,對方是韓國人,喜歡吃精緻的日本料理,我第一時間想起 炑。在尖沙咀的中間道上,隱藏著「炑」的日式餐廳,這裡的季節料理以其精緻、高級而受到食客的喜愛。走進「炑」,簡約而典雅的室內設計,木質的桌椅和柔和的燈光,溫暖的用餐氛圍,讓人感受到日本料理的雅致。這裡的菜單以「旬料理」為主題,強調時令食材的運用,與傳統的omakase類似,但更具高級感。近期推出的晚市「尊享指定套餐」吸引了我,我選擇了套餐享有65折優惠,旬料理心動。白梅貝首先上桌的是 白梅貝,白梅貝肉質滑嫩,鮮甜清新。搭配濃郁的肝臟,每一口都充滿層次感,口感極致。簡單的調味完美突顯其原汁原味。元貝茶碗蒸鮮美滑嫩,百合增添清香,口感絕佳,令人回味無窮。刺身靜岡縣白鮭魚,九州香蔥酸汁白鮭魚魚肉鮮嫩,搭配九州香蔥酸汁,平衡鮮美與酸爽。深海池魚接下來的 深海池魚,輕輕炙燒後的魚肉,帶著微微的煙燻香氣,配上紫蘇葉花,口感層次豐富。赤貝赤貝鮮美多汁,肉質彈牙,肉上面灑上柚子皮,香氣恰到好處,為整道菜增添了清新感。裙邊漬物酸甜可口,平衡了貝肉的鮮美。搭配小青瓜,更是清爽解膩。熟食名古屋燒鰻魚另一道令人印象深刻的料理是名古屋燒鰻
白梅貝
元貝茶碗蒸
鮮美滑嫩,百合增添清香,口感絕佳,令人回味無窮。
刺身
靜岡縣白鮭魚,九州香蔥酸汁
白鮭魚魚肉鮮嫩,搭配九州香蔥酸汁,平衡鮮美與酸爽。
深海池魚
赤貝
熟食
名古屋燒鰻魚
另一道令人印象深刻的料理是名古屋燒鰻魚,外皮酥脆,如薯片般的口感令人驚喜。搭配紫菜包裹,讓人一口接一口。
蝦多士
用上新鮮的北海道車海老,肉質鮮甜且彈牙,搭配酥脆的多士,完美的口感對比。蝦肝汁的濃郁香氣,增添了層次感,提升了鮮美,回味無窮。
香蔥吞拿魚蓉手卷
親手接過師傅遞過來的手卷,鮮嫩的吞拿魚與香蔥結合,帶來清新的味道。炸蝦碎為手卷增添了酥脆的口感,美妙充滿驚喜,讓人不禁想再來一份。
銀鱈魚香菜壽司
最後,肥美銀鱈魚肉,口感滑嫩,魚腩油的香氣更是撲鼻而來,增添了風味。搭配清新的香菜,口感更為清爽,支豆的脆感也恰到好處。
黑糖味蕨餅
餐後的黑糖味蕨餅是自家製的甜品,口感滑順,帶著淡淡的黑糖香氣,完美結束了一餐的饗宴。

$999 (Dinner)
  • 旬料理
2025-07-01 675 views
放工同朋友去了尖沙咀中間道15號H Zentre內的炑食飯,這裡主打日式料理,因朋友發現指定晚市套餐做緊優惠,當然就點了這款旬•料理套餐由頭到尾有八道菜煎菜原隻白梅貝,由師傅切件後上枱,入口清甜爽口,帶有嚼勁,且肉質結實茶碗蒸,在香滑蒸蛋上放了鮮甜、彈牙元貝絲,加埋彈牙香菇和入口微甜爽脆白合,口感豐富時令刺身靜岡縣白鮭魚配上酸汁,肉質緊實,口感鮮美,且油脂分布均勻,入口柔軟深海池魚配置蘇葉,脂肪結實、肉質肥嫩,質地纖細柔軟,口感順滑鮮甜還有口感柔軟,口味清新嘅赤貝,加埋加醋裙邊,入口味道更醒胃用香脆紫菜包住了酥脆鰻魚皮,魚肉卻能保持滑嫩名古屋燒鰻魚配埋爽口青瓜絲同芝麻,同樣充口感北海道車海老蝦多士,配上兩款醬汁,由蝦頭蝦膏拼士拉差醬放在在多士上,蝦多士中嘅蝦肉肉質緊實,富有彈性,且帶有濃郁的蝦味,外面香脆還有吞拿魚蓉蔥手卷,師傅用純屬手法將京蔥切碎,加上炸蝦碎混埋口感嫩滑、綿軟、油脂香味濃厚拖羅蓉,再用香脆紫菜卷成手卷,入口外脆,內裡卻肥美旬の御飯,飯身加上吞拿魚魚油外,上面還放了片煎得香口嘅銀鱈魚,配埋口感爽脆而味道濃郁高菜,味道十分配合最後甜品自家製黑糖蕨餅,入柔軟、滑順夠嚼勁。
煎菜

時令刺身

還有口感柔軟,口味清新嘅赤貝,加埋加醋裙邊,入口味道更醒胃

最後甜品自家製黑糖蕨餅,入柔軟、滑順夠嚼勁。 加上黑糖的香甜風味,以及黃豆粉的獨特香氣,入口後有滑順的口感,但不黏喉,且甜而不膩
Type of Meal
Dinner
2025-06-28 595 views
呢日同fd嚟食高級日式料理,呢度嘅主題係「旬」,意思係四季料理,比一般嘅Omakase更加精緻高級💕餐廳裝修係傳統嘅日式居酒屋風格,今次坐吧枱仲可以近距離睇到師傅處理食材今次食咗好多款式,不能盡錄;下面挑選咗幾款我覺得最好食嚟做介紹前菜 - 鯛魚白子茶碗蒸 +柚子皮呢個茶碗蒸好滑,做到流心嘅效果,比一般嘅茶碗蒸嘅口感更加特別💕柚子好清新,令人食慾大增🙌🏻Sashimi - 靜岡縣白三文魚質地似白魚,柚子醋入面嘅蔥有加乘作用,可以令三文魚嘅鮮味更加突出三文魚下巴一食落口有汁流出嚟,外皮燒到好脆,好重魚油香(溫馨提示:上菜果陣仲冒緊煙,要小心!)鵝肝飯鵝肝嘅油香滲透晒落啲飯度,超邪惡🤤A4十勝牛板肉牛肉味超級濃烈,鮮嫩多汁💕筋肉分配均勻,完全唔會韌,超好味🙌🏻🙌🏻最後仲有一杯雪糕收尾,超滿足宜家餐廳仲有午市7折、晚市指定套餐65折嘅優惠,性價比拉好拉滿🙌🏻🙌🏻真係好抵食

前菜 - 鯛魚白子茶碗蒸 +柚子皮

柚子好清新,令人食慾大增🙌🏻

Sashimi - 靜岡縣白三文魚

三文魚下巴
一食落口有汁流出嚟,外皮燒到好脆,好重魚油香
(溫馨提示:上菜果陣仲冒緊煙,要小心!

鵝肝飯
鵝肝嘅油香滲透晒落啲飯度,超邪惡🤤

A4十勝牛板肉

最後仲有一杯雪糕收尾,超滿足

2025-06-07
$880 (Lunch)
  • 茶碗蒸
2025-06-10 989 views
位於尖沙咀 H Zentre 的「炑」,主打日式割烹料理,店內以木系和風既設計,全吧枱,可以一路食一路欣賞師傅用心既製作🥰當日我揀左$998的午市套餐,餐廳最近仲推出午市套餐7折優惠,超抵食,一個價錢已經有齊刺身,天婦羅等等既美食🤤🤤🤤你地仲唔快啲去試下😋🤗先付 - 海蜇山葵口感彈牙,酸酸咪咪咁十分開胃白子茶碗蒸蒸蛋好滑,第一次食白子,原來白子口感Creamy,入口溶化6款時令刺身✨深海池魚薄切 - 鮮甜爽口,點酸汁可提鮮✨赤貝 - 口感鮮甜爽口,面頭磨咗一啲綠色既柚子皮✨新鮮嘅銀鱈魚 - 少少燒過,肉質肥美,入口細嫩滑溜✨細切池魚 - 有啲薑花薑汁大蔥撈埋一齊食✨牡丹蝦 - 新鮮大隻,鮮甜彈牙✨拖羅 - 燒過既拖羅魚油味濃郁,油脂豐富肥美6款天婦羅✨草蝦 - 肉質扎實彈牙✨ 愛知懸香魚bb - 成條游緊水嘅BB魚咁,好可愛, 炸漿好薄,頭頭尾尾都炸得好香脆✨小貝柱 - 紫菜包住小貝柱,紫菜香脆,貝柱柔軟鮮味✨蘆筍 - 清甜爽脆鮮嫩✨南瓜 - 清甜,外脆內軟稻庭冷烏冬口感彈牙煙靭🍨咖啡雪糕咖啡味香濃炑📍尖沙咀中間道15號H Zentre UG樓1-3號舖

先付 - 海蜇山葵
口感彈牙,酸酸咪咪咁十分開胃

白子茶碗蒸
蒸蛋好滑,第一次食白子,原來白子口感Creamy,入口溶化

6款時令刺身
✨深海池魚薄切 - 鮮甜爽口,點酸汁可提鮮
✨赤貝 - 口感鮮甜爽口,面頭磨咗一啲綠色既柚子皮
✨新鮮嘅銀鱈魚 - 少少燒過,肉質肥美,入口細嫩滑溜
✨細切池魚 - 有啲薑花薑汁大蔥撈埋一齊食
✨牡丹蝦 - 新鮮大隻,鮮甜彈牙
✨拖羅 - 燒過既拖羅魚油味濃郁,油脂豐富肥美

6款天婦羅
✨草蝦 - 肉質扎實彈牙
✨小貝柱 - 紫菜包住小貝柱,紫菜香脆,貝柱柔軟鮮味
✨蘆筍 - 清甜爽脆鮮嫩
✨南瓜 - 清甜,外脆內軟

稻庭冷烏冬
口感彈牙煙靭

🍨咖啡雪糕
咖啡味香濃

📍尖沙咀中間道15號H Zentre UG樓1-3號舖
2025-05-18
$850 (Lunch)
1K
4 day(s) ago 0 views
裝潢以簡約木系設計為主調,氛圍優雅舒適,店内只有吧台座位,可近距離欣賞廚師的手藝。前菜是新鮮海蜇配糙麥,口感清脆,開胃又清爽。元貝蒸蛋口感嫩滑,入口即化,味道鮮美。刺身:靜岡縣白鮭魚薄切白鮭魚魚味香濃,充滿油香,蘸點酸汁令味道更為昇華。十勝和牛牛板腱煮大根口感軟嫩多汁,味道清甜,再加上七味粉,添上微辛滋味。鹽燒吞拿魚下顎非常嫩滑,充滿油脂,滋味無窮。沖繩虎蝦外層鬆脆酥香,蝦肉鮮甜爽彈。京都舞茸菇粉漿金黃薄脆,味道清爽。鵝肝飯鵝肝肥美香口,油香滿溢,拌飯正好中和油膩感。咖啡味雪糕咖啡味香醇濃厚,混入了果仁增加口感,為午餐劃上完美句號。

前菜是新鮮海蜇配糙麥,口感清脆,開胃又清爽。

元貝蒸蛋

口感嫩滑,入口即化,味道鮮美。
刺身
靜岡縣白鮭魚薄切

白鮭魚魚味香濃,充滿油香,蘸點酸汁令味道更為昇華。

十勝和牛牛板腱煮大根

口感軟嫩多汁,味道清甜,再加上七味粉,添上微辛滋味。

鹽燒吞拿魚下顎

非常嫩滑,充滿油脂,滋味無窮。

沖繩虎蝦

外層鬆脆酥香,蝦肉鮮甜爽彈。

京都舞茸菇

粉漿金黃薄脆,味道清爽。

鵝肝飯

鵝肝肥美香口,油香滿溢,拌飯正好中和油膩感。

咖啡味雪糕
咖啡味香醇濃厚,混入了果仁增加口感,為午餐劃上完美句號。
5 day(s) ago 0 views
約咗女神食lunch,特登揀咗間大方得體嘅日本餐廳同佢一齊嘆下!我就揀咗尖沙咀呢間「炑」,淨係餐廳名已經有故仔同女神講 。名字嘅意思係四季料理,與 omakase 相似,但就更精緻高級 。我哋叫咗個午市定食 。先嚟茶碗蒸!呢道經典的日本小菜,口感滑嫩,蛋香濃郁。裡面包裹著鮮蝦和香菇,每一口都讓人感受到食材的鮮美和廚師的細膩工藝。跟住就係超肥美的燒吞拿魚骹,外層微焦,肉質鮮嫩多汁。廚師掌握得恰到好處,讓魚肉的鮮甜味道充分釋放,搭配一旁的醬油,我超級喜歡!A4和牛煮大根則是這份定食的亮點之一。和牛的油脂分佈均勻,入口即溶 。同日本蘿蔔相互融合,口感層次好獨特。真係有令我哋感受到高級食材的奢華。呢一餐嘅亮點仲有天婦羅分別有大蝦同埋無花果。大蝦蝦肉鮮甜,麵糊輕盈。無花果有微微既果酸,上面自家製的忌廉好夾。最後唔可以唔提就係佢哋嘅鵝肝飯 。同樣係相當令人驚喜。鵝肝的香味濃郁,搭配鬆軟的米飯,簡直是絕配。啖啖都係咁享受!成個套餐每一道菜都恰到好處,食到食材嘅新鮮,同埋師傅嘅創意同用心!提提大家!餐廳做緊日市7折,晚市指定套餐65折!值得推介!

提提大家!餐廳做緊日市7折,晚市指定套餐65折!值得推介!
2025-08-04 0 views
暮色浸染金融區高樓,料亭的和室靜謐如結界。與重要客戶相對而坐,漆器承載的「海蜇山葵元貝絲茶碗蒸」揭開序幕——海蜇脆勁挑動味蕾,山葵辛香如思緒電光,元貝鮮甜沉潛於滑嫩蛋羹,恰似商談的藝術:明銳與圓融並濟。六款刺身如精緻提案次第鋪陳。深海池魚薄切透如蟬翼,脂潤甘美若隱若現;赤貝以爽脆質地與濃烈海潮氣息彰顯存在感;銀鱈魚細膩油脂如絲綢滑過舌面,牡丹蝦的黏糯甜潤與拖羅霜降般的脂香則是最具說服力的壓軸。銀箸輕點間,話題在生鮮風味中悄然推進。天婦羅登場的時機精準如節奏掌控。愛知縣香魚連骨酥炸,微苦內臟風味彰顯食材本真;生蠔天婦羅咬開瞬間,滾燙鮮汁如意外驚喜迸發;草蝦彈牙、蘆筍清雅、南瓜綿密,每一道酥衣下的火候皆暗喻處事分寸。當「車海老」金黃蝦尾高揚,客戶眼底閃過讚許流光。中場奉上「稻庭冷烏冬」,冰涼細麵裹著鰹露清風滑入喉嚨,洗淨餘味亦重置味蕾,為終局醞釀空間。咖啡雪糕的苦甜收尾最見深意。醇厚香氣在沉默中蔓延,瓷匙輕碰如簽約落筆的餘韻。離席時交換的名片尚殘留著牡丹蝦的甘美——真正的商機,往往誕生於令人回味無窮的餐桌。

2025-08-04 0 views
闹中取静的料理店,灯光晕染着温暖的暧昧。与朋友共聚日本料理,杯盏轻碰间,一场属于味蕾的华丽冒险悄然揭幕。海蜇山葵+元贝丝茶碗蒸~ 海蜇的爽脆与山葵的微呛在口中碰撞出奇异火花,元贝丝的鲜甜则温柔包裹着茶碗蒸的柔滑,如同揭开一场静谧的海之序曲。紧接着,六款时令刺身如艺术品般登场:深海池鱼薄切,晶莹剔透得仿佛能透出光;赤贝入口弹牙清甜,如咬破一颗海里的珍珠;银鳕鱼丰腴油润,在唇齿间温柔融化;细切池鱼的葱姜酱油点亮了鲜活;牡丹虾的糯甜令人沉醉;而那块厚切拖罗,脂香如霜降,入口即化,在喉间留下奢华的余韵。6款天妇罗的登场带来另一重惊喜~草虾酥脆弹牙,爱知县香鱼细嫩中带着独特的清香。生蚝天妇罗一口咬下,外酥内烫,海潮的鲜美瞬间在口中爆开。芦笋与南瓜的确清甜。车子( 濑尿虾),是对季节温柔的诠释。最后,一碗稻庭冷乌冬,冰凉的汤汁裹着爽滑面条,瞬间洗去所有浓烈,让味蕾重获澄澈宁静。甜品是质朴却完美的句点~咖啡味雪糕的微苦醇香,盛宴后意犹未尽的余韵。我们在满足的叹息中举杯,食物的温度与友情的暖意交织,这一东瀛的滋味,已悄然刻入记忆的深处。

海蜇山葵+元贝丝茶碗蒸~

紧接着,六款时令刺身如艺术品般登场:

6款天妇罗的登场带来另一重惊喜~

草虾酥脆弹牙,爱知县香鱼细嫩中带着独特的清香。

生蚝天妇罗一口咬下,外酥内烫,海潮的鲜美瞬间在口中爆开。

芦笋与南瓜的确清甜。

车子( 濑尿虾),是对季节温柔的诠释。

甜品是质朴却完美的句点~

咖啡味雪糕的微苦醇香,盛宴后意犹未尽的余韵。

2025-08-02 0 views
移民朋友回港度假當然要好好接待佢本身諗住選擇Omakase或懷石料理最後揀選旬,見大家都推介是四季料理仲更加精緻高級✨$1088既lunch menu連埋甜品一共10樣🍱茶碗蒸如絲綢般滑順的口感,入口即化,食材的鮮味和香氣,令茶碗蒸的風味更具層次感時令刺身有靜岡白鮭魚,脂肪較少但好柔軟,味道相對清淡,所以加埋師傅調製嘅酸汁搭配一流跟住好快入戲肉就係燒吞拿魚顎,極為珍貴的部位,肉質極度油潤,好啱我口味,魚肉包裹在油香之中,仲有甘香滋味,邊位烤得香脆🐟炆煮既A4和牛肉香突出帶嚼勁,又甜又濃🥩蝦頭的天婦羅味道比蝦身更濃郁,帶有蝦子的鮮味和油脂,即使唔沾咖喱鹽都好有風味🍤師傅非常有實力因為炸蝦頭的油溫需要控制好好,以免變苦炸無花果更加令我喜出望外,食材多汁,外酥內軟最後既鵝肝飯味道豐富而多層次,有鵝肝本身的濃郁風味,又有米飯和醬汁的搭配🍚非常享受嘅一個下午💗
移民朋友回港度假當然要好好接待佢

本身諗住選擇Omakase或懷石料理

最後揀選旬,見大家都推介是四季料理仲更加精緻高級✨

$1088既lunch menu連埋甜品一共10樣🍱

炆煮既A4和牛肉香突出帶嚼勁,又甜又濃🥩

師傅非常有實力因為炸蝦頭的油溫需要控制好好,以免變苦

炸無花果更加令我喜出望外,食材多汁,外酥內軟

非常享受嘅一個下午💗

今日去咗「炑」食lunch,呢間主打割烹料理,即係高級版嘅日式廚師發辦,但午市價錢竟然唔算離地!我哋揀咗刺身+天婦羅套餐,由頭食到尾,真係每道菜都有驚喜,即刻同大家分享~ 前菜:海蜇 + 螢光魷魚茶碗蒸(開胃度:★★★★★)一上枱先嚟個酸酸哋嘅海蜇,爽脆醒胃,等緊主菜嘅時候不知不覺就清晒!跟住係螢光魷魚茶碗蒸——蒸蛋滑到好似食緊豆腐花,仲要每啖都食到爆膏螢光魷魚,鮮味直衝腦門,朋友仲話:「咁細碗唔夠喉啊!」刺身拼盤:大拖羅、火焰銀鱈魚、富士山白三文魚…(震撼度:★★★★☆)刺身全部係時令貨,今次有: ✔ 赤背 :鮮甜帶少少爽口✔ 深海池魚:魚肉鮮嫩✔ 牡丹蝦:黏口creamy,蝦頭仲可以叫師傅炸咗佢(超香!) ✔ 大拖羅:脂肪分佈靚到發光,入口即溶冇筋 ✔ 火焰銀鱈魚(必試🔥):師傅即場用火槍炙燒,魚皮脆、魚肉嫩,仲有陣焦香 ✔ 富士山白三文魚:唔似普通三文魚,更似真鯛嘅感覺,但更有咬口,口感超細膩 個人最愛係銀鱈魚同白三文魚,食完真係想encore! 天婦羅:瀨尿蝦、蠔、香魚(邪惡度:★★★★★)天婦羅炸得超輕盈,一啲都唔油膩,重點有: 🦐 花竹蝦 & 瀨尿蝦:蝦肉彈

前菜:海蜇 + 螢光魷魚茶碗蒸(開胃度:★★★★★)

刺身全部係時令貨,今次有:
✔ 赤背 :鮮甜帶少少爽口
✔ 深海池魚:魚肉鮮嫩
✔ 大拖羅:脂肪分佈靚到發光,入口即溶冇筋

個人最愛係銀鱈魚同白三文魚,食完真係想encore!

天婦羅:瀨尿蝦、蠔、香魚(邪惡度:★★★★★)

天婦羅炸得超輕盈,一啲都唔油膩,重點有:
🦐 花竹蝦 & 瀨尿蝦:蝦肉彈牙,瀨尿蝦鮮味爆炸
🐟 香魚:連骨都可以食,脆到似薯片,仲有少少回甘
🦪 蠔:超大隻,外脆內爆汁
🎃 南瓜 & 蘆筍:蔬菜竟然都可以咁好食,南瓜甜到似甜品

天婦羅嘅靈魂係油溫同麵衣,呢度真係做到「脆而不膩」,仲有特色的咖喱鹽!

冷稻庭烏冬 + 杏仁咖啡雪糕(滿足感:★★★★☆)

食完咁多濃味嘢,最後上冰凍稻庭烏冬超幼滑,撈少少醬油,清爽解膩!甜品係杏仁咖啡雪糕,咖啡味濃,杏仁碎增加口感,完美作結~
2025-07-28
..一星期總有幾餐吃日料,呢日趁Weekend 同朋友來到尖沙咀吃個lunch🥢。以精緻日式傳統割烹,壽喜燒及天婦羅專門店「炑」😍,佔地1,000平方呎,設有14個吧檯用餐座位,一邊吃飯、一邊近距離展示匠心手藝,體驗地道的日式傳統料理文化。「炑」的菜單會隨時令而不斷推陳出新,致力展現每個季節的優質食材精髓~旬料理 (意思是四季料理)與 Omakase 相似,但更精緻高級喔!每一口都能感受食材鮮美 & 廚師的用心🫶🏻。這場盛宴匠心呈獻時令食材精心打造前菜、刺身、天婦羅、甜品等多道菜式,一趟味蕾遨遊日本🇯🇵。【Lunch Omakase Menu $,1088 / $1,828】🔸前菜:水母海蜇醋物 (酸甜清爽又開胃)🔸蒸蛋:元貝茶碗蒸 (香菇、木耳、瑤柱、百合)🔸薄切:深海池魚薄切 & 靜岡縣白切魚配蔥花酸汁 (新鮮光澤 肉質肥嫩,刺身質地纖細柔軟,口感順滑鮮甜)🔸燒北海道拖羅魚鮫 (配檸檬汁吃原味 / 蘿蔔蓉酸汁) 魚油充分 豐含脂肪 口感特別肥美🔸十勝A4和牛 (牛板腱帶筋位)炆煮入味🔸北海道瀨尿蝦天婦羅 配芥末鹽 (粉漿薄脆 鮮甜)🔸佐賀縣 露荀天婦羅🔸香鵝肝配日本珍珠飯🔸金菇麵豉

🔸前菜:水母海蜇醋物 (酸甜清爽又開胃)
🔸蒸蛋:元貝茶碗蒸 (香菇、木耳、瑤柱、百合)

🔸薄切:深海池魚薄切 & 靜岡縣白切魚

🔸十勝A4和牛 (牛板腱帶筋位)炆煮入味

🔸北海道瀨尿蝦天婦羅 配芥末鹽 (粉漿薄脆 鮮甜)
🔸佐賀縣 露荀天婦羅

🔸香鵝肝配日本珍珠飯
🔸金菇麵豉湯

🔸咖啡味雪糕 (果仁碎增加口感)

悄悄告訴你。。
而家做緊日市 7 折 & 晚市指定套餐 65 折喔💓

×××[炑 -Mu]×××
©尖沙咀中間道15號H Zentre UG樓1-3號舖
2025-08-01 0 views
今日同朋友去咗尖沙咀一間高級廚師發辦,師傅手勢精湛,每道菜都充滿驚喜!首先係刺身之後就到天婦羅😍前菜「新鮮水母配醋」,即係海哲,爽脆得嚟又帶微微醋酸,好開胃!跟住係「蒸蛋元貝醬料」,蒸蛋滑溜到不得了,面頭鋪咗元貝同秘製醬料,鮮甜得嚟又唔會搶味,正! 刺身環節更加精彩:「北海道仙鳳子生蠔」肥美飽滿,海水味濃郁;「深海池魚王」同「黑目鯛」肉質細膩,油脂分布均勻;「赤貝」爽甜彈牙;「薑蔥池魚」配上薑蔥絲,辟腥之餘帶出鮮味;「中拖羅」油脂豐腴,入口即化,滿足到暈! 天婦羅都唔輸蝕:「北海道瀨尿蝦」炸得酥脆,點少少「咖喱鹽」,香口得嚟帶微辣,好過癮!另一道「北海道春子鯛」同樣用咖喱鹽調味,魚肉嫩滑,外皮脆卜卜,層次分明。 最驚喜係「北海道松葉蟹腳」,拆咗殼嘅蟹肉鮮甜到爆,唔使點任何醬已經夠晒味。仲有「兵庫縣室津蠔」,蠔身飽滿,蠔味濃郁,食完仲有陣陣回甘。 甜品前嘅「北海道白栗米」做咗天婦羅,點天婦羅汁食,甜度爆燈!最後以「愛知縣無花果」配上面豆腐作結,無花果清甜,豆腐香滑,為成餐畫上完美句號。 成晚食到咁多高質食材,師傅嘅心思同手藝真係無得彈,絕對值得再encore!

刺身環節更加精彩:「北海道仙鳳子生蠔」肥美飽滿,

• 茶碗蒸
  • 無花果天婦羅
  • 天婦羅松葉蟹腳
  • 新鮮水母配醋
  • 北海道仙鳳子生蠔
2025-07-22 112 views
尖沙咀這間日本餐廳的lunch set很吸引🤩主打精緻四季料理,除了阿媽家姐還有天婦羅及煮物等料理,每道菜都很精緻,感受到師傅的心機🫶🏻前菜水母醋物晶瑩剔透的海蜇,清爽中帶淡淡花香,很清新元貝蒸蛋瑤柱幼滑的蒸蛋夾雜著鹹香的瑤柱,還有冬菇點綴,多種鮮味深海池魚師傅建議建議先點蔥,之後點酸汁,最後點豉油。能品嘗不同的味道,很有驚喜!十勝a4牛板肉牛肉肉質嫩滑,搭配炸蒜蔥花和辣粉,很惹味。值得一提的白蘿蔔,很入味!北海道瀨尿蝦天婦羅的炸漿不會過厚,酥脆得來亦不會感覺油膩,瀨尿蝦肉質爽口,點上師傅準備的咖哩鹽,味道很新穎之餘同時亦突出鮮味山形縣舞茸菇外脆內軟的舞茸菇香氣濃郁,肉質爽口,每口都浸出菇的鮮甜鵝肝飯厚切的鵝肝煎得外脆內融,配上米飯中和油膩感,份量剛剛好,很滿足💕麵豉湯配料十足的湯底十分清甜,能清清剛剛的味蕾焦糖杏仁雪糕很有驚喜的甜品🤩焦糖味香濃但又不會過甜,雪糕中充滿啖啖杏仁碎,增添口感

前菜
水母醋物

晶瑩剔透的海蜇,清爽中帶淡淡花香,很清新

元貝蒸蛋瑤柱

幼滑的蒸蛋夾雜著鹹香的瑤柱,還有冬菇點綴,多種鮮味

深海池魚

十勝a4牛板肉

山形縣舞茸菇

外脆內軟的舞茸菇香氣濃郁,肉質爽口,每口都浸出菇的鮮甜

麵豉湯

配料十足的湯底十分清甜,能清清剛剛的味蕾

焦糖杏仁雪糕

2025-07-18 151 views
呢間係主打日式割烹料理,以木系和風既設計🪵店內係全吧枱,無死角一路食一路欣賞師傅用心製作晚市15道菜套餐$1880 包括:先付 、茶碗蒸、季節魚生四品、燒物、炸物、煮物、天婦羅二品、麵食、湯、甜品► 日本冠軍「華漣」生蠔 甜度破錶🦪!蠔肉如絲綢滑入喉,海水淡似晨霧,尾韻卻蜜糖般纏繞🍯  ► 紫針海膽顛覆傳統💜零腥攻鼻白蝦+三文魚子昇華鮮度🚀  ► 醬油漬大溝貝 (熟食 )食落好軟身檸檬汁點醒海洋魂,口感似咬開雲朵貝柱☁️  ►花竹蝦多士蝦頭熬製雙醬暴風,膏香濃到想盜取配方🗝️►螢光魷魚撈麵鮮味海嘯來襲🌊!彈牙麵條加多隻原隻魷魚🦑►白子茶碗蒸蒸蛋滑溜搭青柚子皮、白子、百合►深海池魚刺身第一塊先點一點有柚子醋 會淡味第二塊 Wasabi同豉油 就會濃味少少►小池魚用咗萬用蔥調味,包紫菜去食►火赤銀鱈魚用左柚子胡椒►沖繩苦瓜天婦羅用左麵豉醬+木魚碎魔法,苦澀味瞬間消失食天婦羅還有咖喱鹽可點
呢間係主打日式割烹料理,以木系和風既設計🪵
店內係全吧枱,無死角一路食一路欣賞師傅用心製作

晚市15道菜套餐$1880

► 日本冠軍「華漣」生蠔

► 紫針海膽
顛覆傳統💜零腥攻鼻
白蝦+三文魚子昇華鮮度🚀

► 醬油漬大溝貝 (熟食 )
食落好軟身
檸檬汁點醒海洋魂,口感似咬開雲朵貝柱☁️

►花竹蝦多士
蝦頭熬製雙醬暴風,膏香濃到想盜取配方🗝️

►螢光魷魚撈麵
鮮味海嘯來襲🌊!彈牙麵條加多隻原隻魷魚🦑

►白子茶碗蒸
蒸蛋滑溜搭青柚子皮、白子、百合

►深海池魚刺身
第一塊先點一點有柚子醋 會淡味
第二塊 Wasabi同豉油 就會濃味少少

►小池魚
用咗萬用蔥調味,包紫菜去食

►火赤銀鱈魚
用左柚子胡椒

►沖繩苦瓜天婦羅
用左麵豉醬+木魚碎魔法,苦澀味瞬間消失
食天婦羅
還有咖喱鹽可點