是香港製造新鮮出爐的芋頭大- 台式芋頭酥啊~~- Mr. Taro 主打的台式芋頭酥,今季推出左新packing~~ 特地設計過的新logo 超可愛, 一眼望落去就令人諗起台灣大甲芋頭,而且新紙盒包裝, 平實得黎又穩打穩扎, 落落大方, 能夠好好保護芋頭酥, 半打裝無論送禮送比人都夠體面(當然都有一粒粒的禮盒裝, 做散水嫁女餅都好靚好精緻) -嚴選台灣大甲芋頭, 顆顆都係大甲檳榔心芋頭無色素又不添加防腐劑, 以天然顏色的食材製作出外表的層層玫瑰花瓣原味芋頭酥(紫色), 話梅芋頭酥(粉紅色)同埋麻薯芋頭酥(綠色)咬落去就係香甜的芋頭泥, 外軟內滑,芋頭酥甜鹹參半, 層次鮮明,新鮮香港製造, 買完番屋企3日內趁新鮮食左佢啦, 始終無防腐劑新鮮是最好食的~~

是香港製造新鮮出爐的芋頭大- 台式芋頭酥啊~~
 Mr. Taro 主打的台式芋頭酥,
今季推出左新packing~~

半打裝無論送禮送比人都夠體面

(當然都有一粒粒的禮盒裝, 做散水嫁女餅都好靚好精緻)

嚴選台灣大甲芋頭, 顆顆都係大甲檳榔心芋頭

咬落去就係香甜的芋頭泥, 外軟內滑,

芋頭酥甜鹹參半, 層次鮮明,
一向都好鍾意食有芋頭嘅食物,今年多左好多芋泥甜品,正合我意。今次特登訂左呢間好出名嘅大頭芋嘅芋頭酥同埋芋泥蛋捲,去荔枝角門市自取。芋頭酥(原味)$125/6有幾款口味揀,分別係原味、蛋黃味、麻薯味同埋話梅味。因為最想食到濃濃嘅芋頭味,所以我就揀曬原味。食落芋頭餡嘅芋頭味好香濃,餡料飽滿扎實,口感濕潤得黎又黏黏地咁,甜度適中,好好食。除左大盒嘅包裝之外,仲有單粒嘅獨立盒裝,用黎做散水餅都幾好。爆漿芋心蛋捲$95拎上手好墜手,嗰陣就感覺到應該會好足料。一打開發現啲芋泥餡真係爆漿咁,芋泥餡多過蛋糕,正。芋頭味香濃,呢個嘅芋泥餡比起芋頭酥更加滑順黏稠,配埋甜甜地嘅鬆軟蛋糕,不知不覺就食曬,好滿足。

芋頭酥(原味)$125/6

爆漿芋心蛋捲$95
TakeAway
被迫在家靜一靜已經差唔多兩個月嚟緊仲要坐監坐多兩個月😩真係人都癲難得今日終於可以離開屋企出城🤩順道上嚟呢間已經留意咗佢好耐嘅芋泥食品店舖所有食品都幾乎係同芋頭有關如果你以前去台灣一定要買芋頭相關食品做手信嘅話咁呢間舖頭就可以一解鄉愁喇食物價錢唔貴而且選擇好多選擇困難症又發作😂最後買咗兩個芋頭酥同埋芋泥蛋捲同個店員傾開偈店員主動分享店舖嘅logo同埋紙袋都係佢哋自家設計食物都係新鮮製造所以溫馨提醒我記得盡快食咗個芋泥蛋捲真貼心呢☺️然後就心滿意足咁返屋企由於喺屋企嘅時間真係好多🥲一於擺靚個盤增加儀式感😂同老公一人半個咁分享芋頭原味同埋蛋黃味嘅芋頭酥芋頭酥嘅感覺一啲都唔會油膩酥皮嘅油香令人更加增加食慾🤤蛋黃亦都好香基本上食完成個酥都唔會有罪惡感個芋泥蛋捲好足料!拎上手好重好墜手芋泥食落口唔會太甜蛋糕亦都軟綿綿又係食多咗都唔使內疚嘅甜點選擇😂
被迫在家靜一靜已經差唔多兩個月
芋頭酥嘅感覺一啲都唔會油膩
酥皮嘅油香令人更加增加食慾🤤
蛋黃亦都好香
基本上食完成個酥都唔會有罪惡感
個芋泥蛋捲好足料!
拎上手好重好墜手
芋泥食落口唔會太甜
蛋糕亦都軟綿綿
又係食多咗都唔使內疚嘅甜點選擇😂

2022-02-22 1358 views
屋企人好鍾意食芋頭,有一日上網見到呢一間專賣芋頭口味的專門店,咁我就買左甜品返來同屋企人一齊試下。呢間店的店主係一位90後的女仔,去台灣拜師學藝,咁喺香港我地都可以食到台灣的味道。店舖位於荔枝角,離地鐵站距離三分鐘左右。因為屋企人比較少,今次就買左少少黎試下,去到舖頭,店員都好有禮貌同熱情,有同我介紹貨品,而我就買左兩款返屋企食。千層芋頭酥,有4款口味,四件就90元,我揀左三款口味,呢款千層芋頭酥店員介紹亦都可以用黎做散水餅,或者結婚做回禮,可以有獨立包裝,好靚,而且顏色賞心悅目,相信收到的朋友一定會好開心。店員話焗返熱來食會更好味,我地跟返指引黎焗,150°C 10分鐘,酥皮層次非常豐富,而且好鬆化,裡面包住芋泥蓉非常美味,而且軟綿幼滑,亦唔會過甜。咸蛋黃嗰款好有驚喜,原來同芋頭味係咁夾。唔止芋頭美味,成個甜品都做得好出色。芋頭酥都係新鮮製作,不含防腐劑。我本身都好鍾意食蛋捲,所以就揀左爆醬芋心蛋捲($95)黎試,一打開唔止聞到芋頭味,亦聞到蛋糕的蛋香味,非常吸引,呢款係一整條,自己可以切鍾意的大細黎食。相入面係我切左三件,呢個份量大約係整條的未到一半,份量都好多。芋頭泥非常多,有啲

芋頭酥都係新鮮製作,不含防腐劑。

我本身都好鍾意食蛋捲,所以就揀左爆醬芋心蛋捲($95)黎試,一打開唔止聞到芋頭味,亦聞到蛋糕的蛋香味,非常吸引,呢款係一整條,自己可以切鍾意的大細黎食。相入面係我切左三件,呢個份量大約係整條的未到一半,份量都好多。芋頭泥非常多,有啲細細粒嘅芋頭增加口感,而且好好味!好夠香同滑。屋企人都讚不絕口。

當日店員亦有介紹芋頭吐司,個包裝好靚,亦見到爆醬好吸引,下次都打算試下。

鍾意芋頭的朋友一定要試。呢間店原來都開左幾年,但係我都係呢排先知,希望可以比更多人認識到香港有呢種咁特別的甜品

2022-02-15
Type of Meal
Other
2022-02-22 196 views
老婆係一個芋頭控,趁情人節就去呢間佢成日睇既IG SHOP買D甜品俾佢食~係荔枝角地鐵站行一陣就到呢間IG SHOP既工廈,都唔難搵!芋頭酥有幾種口味,我買左原味同蛋黃芋頭餡,番到屋企用氣炸鍋翻熱,同岩岩出爐冇分別!超正!入面既芋頭餡綿密,簡中又食到粒粒芋頭,口感好好! 蛋黃芋頭餡果款仲多左陣咸香,有D似月餅餡既感覺~老婆食得勁開心~佢講我先知呢度既芋頭酥可以PACK成散水餅派俾同事,個盒都幾得體,而家疫情嚴峻,有呢D獨立包裝既散水餅就岩哂~雪糕口感蛋糕 $70名乎其實係雪糕口感~入面既芋頭餡好軟,食落唔會膩但又好香芋頭味~蛋糕體好香蛋香,夾埋一齊食層次豐富又飽肚!一件份量都好多,兩個人可以分兩日食!芋泥蛋撻蛋撻食得多,芋泥蛋撻真係第一次試~最下面既蛋撻焗得酥脆,蛋漿唔會過甜,面層既芋泥為蛋撻加上芋香,估唔到芋泥同蛋撻可以夾到!

芋頭酥

雪糕口感蛋糕 $70

芋泥蛋撻
2022-02-21 104 views
天氣咁凍唯有食多啲嘢暖身😶‍🌫️- 芋頭酥 $125 原價$25一個 一盒六個就賣$125 等於買六送一 小店本地人手製作呢個價錢都算抵 而且佢每一個都十分足料 食得出佢個濃郁芋頭味 絕對真材實料佢有幾款味 小編就揀左原味(紫色) 麻糬味(綠色) 同蛋黃味(黃色) 賣相都已經好吸睛 食落出面層酥皮都幾酥脆 而蛋黃味份外有咸蛋香嘅咸味 麻糬就多重煙韌嘅口感 原味就最簡單咁品嚐芋頭嘅甜蜜味 送禮自用都係唔錯嘅選擇 唔洗下下送啲大牌子嘅嘢P.S. 小店出左新logo 簡單直接易認 而且如果送禮做散水餅 佢亦有細細個個裝嘅包裝 …………………………….🌝本地手工製作 芋頭酥味道唔錯 佢亦有其他芋泥卷 蛋糕 bagel 等製作 選擇都多🌚店舖位於荔枝角 唔算好方便 網上買再送好啲…………………………….
天氣咁凍唯有食多啲嘢暖身😶‍🌫️

- 芋頭酥 $125

…………………………….
🌚店舖位於荔枝角 唔算好方便 網上買再送好啲
…………………………….
散水餅黎黎去去都係蛋撻、西餅毫無新意?呢款散水餅有心思得黎都有新意!位於荔枝角既「大頭芋」,主打酥皮彩虹芋頭酥,選用台灣直送水芋。店主更親往台灣拜師學藝,師承台灣🇹🇼難怪咁正宗!🌸🌸🌸🌸🌸🌸🌸🌸🌸🌸🌸🌸🍀彩虹🌈芋頭酥$17-$20@1👍👍有話梅味、芋頭味、同鹹蛋黃味。賣相吸引,外皮酥脆。芋頭味真材實料、話梅味甜中帶酸,我哋一家人都最鍾意鹹蛋黃味,除咗有最招牌嘅芋泥,入邊包左鹹蛋,鹹香惹味,啱晒重口味人士。包裝實在精緻,有兩款:第一款係花花嘅兩個裝盒、第二款係獨立包裝嘅啡色盒仔,送禮同埋散水餅都夠大方。🍀芋泥、抹茶、伯爵茶味貝果🥯近期大熱嘅貝果!兩款茶味都好出,伯爵茶貝果更帶有伯爵茶葉,幾足料。我最愛爆漿芋泥貝果!先把貝果大火蒸8 分鐘,再170度焗三分鐘,外皮稍煙韌,內裡熱辣辣鬆軟,配埋厚厚芋泥,好食又飽肚

🌸🌸🌸🌸🌸🌸🌸🌸🌸🌸🌸🌸

🍀彩虹🌈芋頭酥$17-$20@1👍👍
有話梅味、芋頭味、同鹹蛋黃味。
賣相吸引,外皮酥脆。
芋頭味真材實料、話梅味甜中帶酸,
我哋一家人都最鍾意鹹蛋黃味,
除咗有最招牌嘅芋泥,入邊包左鹹蛋,
鹹香惹味,啱晒重口味人士。

包裝實在精緻,有兩款:
第一款係花花嘅兩個裝盒、
第二款係獨立包裝嘅啡色盒仔,
送禮同埋散水餅都夠大方。

🍀芋泥、抹茶、伯爵茶味貝果🥯
近期大熱嘅貝果!
兩款茶味都好出,伯爵茶貝果
更帶有伯爵茶葉,幾足料。
我最愛爆漿芋泥貝果!
先把貝果大火蒸8 分鐘,
再170度焗三分鐘,外皮稍煙韌,
內裡熱辣辣鬆軟,配埋厚厚芋泥,
好食又飽肚
2022-02-19 80 views
舊同事散水請過我食呢間散水餅,覺得幾好食,自己走咗去回購🔼芋泥酥淡紫色好優雅,酥皮層層分明,咬落爽脆,餡料豐富扎實,濕潤唔會太甜,個人建議叮熱10秒食,會更突出味道🔼芋泥卷即叫即包,蛋糕層係濕潤嘅蛋糕,口應軟綿,芋泥佔蛋糕2/3,視覺味覺好大滿足感,比起芋泥酥,芋泥卷芋泥入口更細膩軟滑🔼同店主傾計,店主有介紹佢地新招牌😆係大芋頭圖案,幾襯店形象,佢仲介紹咗如果用芋泥酥做散水餅,有紙盒裝,紙袋裝同禮盒裝,可以自訂小字句,下次到我散水時都可以唸下
舊同事散水請過我食呢間散水餅,覺得幾好食,自己走咗去回購

2022-02-19 65 views
上網見過好多次已經好想食係芋泥控既話一定知道依間店既存在💜去開荔枝角,即刻去買左黎試一直好想試,終於有機會試到😍真係好開心😂佢地係標榜無色素 無防腐劑,專採用台灣大甲芋頭推出獨有產品☺️-💕 芋泥蛋捲 $40💕 芋頭酥 $90/4💕 大甲芋頭吐司 $45-💕 芋泥蛋捲 $40👅好味指數:8/10拎上手好有份量,食落輕盈蛋捲外層海綿蛋糕好軟綿綿好軟熟芋泥味重,甜度適中,帶輕微顆粒感食得多都唔會膩,芋泥控必食❗️-💕 芋頭酥 $90/4 $25/1👅好味指數:8/104隻味:💜芋泥味💖話梅味💛蛋黃味💚麻薯味幾隻味最好食都係芋泥味💜食落有層次感,酥皮粉感唔重,芋泥酥既芋泥味比蛋捲既芋泥味淡一啲,但芋泥味道都夠。而話梅味就真係有幾粒話梅粒,蛋黃味都有成粒既蛋黃餡,2個味道都較強烈,話梅控同蛋黃控可以一試~-環境:8/10服務:7/10整體味道:8/10回頭率:8/10
上網見過好多次已經好想食
係芋泥控既話一定知道依間店既存在💜
去開荔枝角,即刻去買左黎試
一直好想試,終於有機會試到😍真係好開心😂
佢地係標榜無色素 無防腐劑,
專採用台灣大甲芋頭推出獨有產品☺️

💕 芋泥蛋捲 $40
💕 芋頭酥 $90/4
💕 大甲芋頭吐司 $45

💕 芋泥蛋捲 $40
👅好味指數:8/10
拎上手好有份量,食落輕盈
蛋捲外層海綿蛋糕好軟綿綿好軟熟
芋泥味重,甜度適中,帶輕微顆粒感
食得多都唔會膩,芋泥控必食❗️

💕 芋頭酥 $90/4 $25/1

回頭率:8/10
芋泥蛋捲
2022-02-15
Waiting Time
15 Minutes (Dine In)
$50 (Tea)
芋泥蛋捲
2022-02-17 53 views
IG小店大頭芋烘焙在港已有幾年,終於有時間去試試看吧。 店舖位於荔枝角的工廠區,是集合烘焙及門市的店鋪,環境裝修簡約。 食物有六個系列選擇,喜歡吃芋頭的可以一試,價錢有平有貴,有挺多口味選擇的。-💥芋頭吐司 HKD$55💥彩虹芋頭酥 HKD$25/件💥芋泥蛋撻 HKD$ -食物用料十足,每一份食物也用了很多芋泥。 芋泥打成蓉口感綿密,味道較天然所以不太甜。 感到特別的是,盒子可以訂製所需字眼,以便作送禮之用。-📍大頭芋烘焙荔枝角永康街29-33號兆威大廈6樓12室

💥芋頭吐司 HKD$55

💥彩虹芋頭酥 HKD$25/件

💥芋泥蛋撻 HKD$

📍大頭芋烘焙
荔枝角永康街29-33號兆威大廈6樓12室
2022-02-16
Waiting Time
15 Minutes (TakeAway)
2022-02-17 52 views
大頭芋烘焙 MR TARO荔枝角永康街29至33號兆威大廈6樓12室同朋友閒聊,知道荔枝角一間高質的烘焙店,無色素、無防腐劑,還會舉辦烘焙班。原味芋頭酥芋頭酥的外層很鬆脆,內層特別鬆軟,少甜,十分健康,芋頭味夠香濃,包裝很精美。😉大頭芋波波球不要被波波球的外表欺騙,一口咬下去,超級軟滑,香濃的芋頭味濃入口中,一試難忘,少甜,波波球可加入飲品當中,令飲品更加有層次,喜歡芋頭的朋友一定要試,推薦!😋👍大頭芋烘焙還推出過芋頭味的傳統月餅、芋頭粽、芋頭年糕、芋頭生日蛋糕和散水餅。真材實料,選用環保復古風格的牛皮紙盒,Made in HK。😎👍🍞🍩🎂🍰🍪
大頭芋烘焙 MR TARO

荔枝角永康街29至33號
兆威大廈6樓12室

原味芋頭酥

大頭芋波波球

2022-02-16
2022-02-16 42 views
大頭芋烘焙由網店到開實體店,曾經到台灣拜師學藝嘅店主一直堅持以口感綿密嘅大甲芋頭做材料,每日新鮮焗製,誠意十足🙌🏽之前買過芋頭酥,一直對呢間小店念念不忘,今次行開附近碰吓運氣,終於買到佢地嘅芋泥卷喇😆🌀芋泥卷爆餡芋泥卷用料十足,芋泥非常厚身,同蛋糕卷差唔多係1:1嘅比例微甜口味嘅芋泥甜度剛好,食落散發陣陣芋頭香,中間亦食到芋頭粒粒,增加口感蛋糕卷帶微微濕潤,質感柔軟,蛋味超香濃🌀芋泥蛋撻香噴噴嘅蛋撻上面加上一球打得綿密嘅芋泥,芋泥同滑嘟嘟嘅蛋互相配合,一啖食到芋頭香同蛋香,同時滿足兩個願望🤟🏾🌀Bagel🥯Bagel都有幾款唔同口味,個人偏愛質感煙韌有咬口嘅bagel,佢地嘅bagel就啱晒我心意喇食之前用焗爐稍為焗一焗,未食己經充滿香味,配返杯伯爵茶就係一個perfect嘅下午茶❤️
大頭芋烘焙

🌀芋泥卷
蛋糕卷帶微微濕潤,質感柔軟,蛋味超香濃

🌀芋泥蛋撻

🌀Bagel🥯
2022-02-15 45 views
為食妹👧🏻係芋頭控。掛念搭高鐵🚅食香帥嘅時光🥰。為了一解相思之苦。上網四圍look下。搵到位於荔枝角工廈嘅*大頭芋*。*大頭芋*點只芋頭酥甘簡單。有吐司🍞。蛋捲。Bagel🥯。雪糕芋泥蛋捲。。。絕對可以俘虜你的心❤️。芋頭酥有四款味道。分別係原味。話梅。蛋黃。麻薯。揀咗原味同麻薯😛。芋頭味甚濃。芋香撲鼻。味道唔會太甜😋。包裝精美。做散水餅或者小禮物🎁都唔錯。伯爵茶蛋捲有少少爆餡非常驚喜😮。蛋捲入口軟綿綿。估唔到伯爵茶同芋泥都夾到👏。
伯爵茶蛋捲
2022-02-14 41 views
去親台灣旅行都會買芋頭酥比屋企人食,可惜近年都無得去。之前係市集買過一次大頭芋既芋頭酥,屋企人都大讚!今次去開荔枝角就順便買幾隻番去。大頭芋既芋頭酥,不添加防腐劑、且無色素,非常健康!原味入面有芋頭泥,帶點顆粒口感, 食起來有淡淡芋頭香,唔甜又唔膩。除了原味芋頭泥餡外,仲有蛋黃餡同麻糬餡,完全可以滿足唔同口味既朋友!我自已最鐘意麻糬餡, 煙煙韌韌,層次豐富!蛋黃餡就帶點鹹香味。除左芋頭酥之外,依度仲有bagel,蛋捲, 吐司買。我揀左個伯爵茶bagel做下午茶,同出面其他bagel唔同,呢款食落比較鬆軟,充滿濃濃伯爵茶既香味,食落甜甜地!滿足!順帶一提,大頭芋既包裝好精美,送禮自用都好適合!
去親台灣旅行都會買芋頭酥比屋企人食,可惜近年都無得去。
之前係市集買過一次大頭芋既芋頭酥,屋企人都大讚!
今次去開荔枝角就順便買幾隻番去。

大頭芋既芋頭酥,不添加防腐劑、且無色素,非常健康!

除左芋頭酥之外,依度仲有bagel,蛋捲, 吐司買。

順帶一提,大頭芋既包裝好精美,送禮自用都好適合!
2022-02-12 631 views
2022.02.12情人節👩🏻‍❤️‍💋‍👨🏻同元宵佳節🏮快到了當然要孝敬下兩老給佢地一點甜而兩老係芋頭迷💜上網搵到呢間位於荔枝角工廈專賣台灣大甲芋頭既無色素&無防腐劑產品🙂即刻去幫襯下先💰💜麻薯芋心蛋卷 $105~拎落好有份量,食落就好輕盈,一啲都唔膩,甜度亦適中👍🏻~外型似平時嘅蛋卷,橫切面係同心圓,最外圍係軟身嘅海綿蛋糕,中間係芋泥,最中心係類似麻薯或軟年糕🍡咁💜芋心波波球 $55/6粒~好似平時魚蛋同牛丸咁大粒,就算直接由雪櫃拎出嚟食,都唔會因為雪過而好硬(唔洗解凍),咬落仲係軟綿綿嘅芋泥🥰~亦可以配牛奶🥛/豆漿,當甜品咁一齊食,我就揀咗加椰奶🥥,朝早當早餐食,味道都幾夾😋💜芋頭酥 $25/件有4隻味:原味💜話梅味💗蛋黃味💛麻薯味💚~今次揀左原味💜同蛋黃味💛因為同屋企既插花好襯色💐食之前仲可以影番幾張靚相📸完全係賞心悅目😘~食落好多層次好鬆化,超香芋頭味💜~而蛋黃味💛好創新,入面係蛋黃餡!都幾夾!食到兩老讚不絕口👏🏻真係幾高質🌟另外呢間小店仲提供吐司🍞貝果🥯生日蛋糕🎂無論自食或者用黎做送禮同散水餅都係一個好選擇💁🏻‍♀️
2022.02.12

情人節👩🏻‍❤️‍💋‍👨🏻同元宵佳節🏮快到了
當然要孝敬下兩老給佢地一點甜
而兩老係芋頭迷💜

💜麻薯芋心蛋卷 $105
~拎落好有份量,食落就好輕盈,一啲都唔膩,甜度亦適中👍🏻

💜芋心波波球 $55/6粒

💜芋頭酥 $25/件
有4隻味:原味💜話梅味💗蛋黃味💛麻薯味💚
~食落好多層次好鬆化,超香芋頭味💜
~而蛋黃味💛好創新,入面係蛋黃餡!都幾夾!

食到兩老讚不絕口👏🏻真係幾高質🌟
另外呢間小店仲提供吐司🍞貝果🥯生日蛋糕🎂