記得對上一次食自助餐已經係大半年前,但無咩印象食左邊間,應該係因為唔太好食,所以無深刻記憶,趁新年前就收爐比較得閒,加上見到依間buffet新推出左個雙重優惠,所以提早訂左晚餐自助餐,同男朋友二人世界浪漫下。其次原因係因為食過咁多間自助餐,個人認為依間既自助餐係我心中頭三位,見好耐無食,豪食一次啦準時晚上七點半入座,剛好晚市時段剛剛開始,先行個圈望下有咩食,有頭盤、沙律水果、熱食、壽司魚生刺身、即開生蠔、長腳蟹蟹腳、麵包蟹同多款凍海鮮之外,最驚喜壽喜燒今次有SRF美國極黑和牛,而燒牛肉就用日本佐賀產既牛,已經花多眼亂不過我都係由冷盤開始食起,先去拎個即開生蠔,是日係美國生蠔同蘇格蘭生蠔,每人每次只可以拎三隻,但不限拎既次數,所以每次都要食完三隻先可以再去拎,生蠔即開即食真係好新鮮,鮮甜細膩帶少許海水味,好正啊之後都有拎是日魚生刺身,三文魚肥美至極,牡丹蝦超級大隻爽甜十足長腳蟹蟹腳陣容先係最誇張,隻隻厚肉鮮甜,咸度適中,而麵包蟹超爆膏,硬膏帶甘香味,凍蝦都好新鮮,食得出唔係隔夜同唔會有雪藏味極黑和牛壽喜燒大塊肉厚,洋蔥甜味濃郁十足,牛味都好突出甜品除左有迷你撻、蛋糕同雪糕之外,仲有即焗梳

極黑和牛壽喜燒大塊肉厚,洋蔥甜味濃郁十足,牛味都好突出

甜品除左有迷你撻、蛋糕同雪糕之外,仲有即焗梳乎厘同心太軟,每次我黎親都會點心太軟,因為朱古力夠哂濃又唔會太甜,另外仲可以將我想寫既心意字句寫係心形碟上面,慶祝生日或情人節真係啱哂

全晚食到超滿足,由頭帶到落尾,折扣埋單超抵食,生日仲有多個優惠,下次等媽咪生日再黎食過先
Dinner
2019-12-25 10807 views
12:00-14:30 lunch buffet,每位$438加一,另有88折優惠。早左入座,但都係要等到12點先可以拎野食,有時間慢慢影相。2人被安排二人枱,窗邊位,都有少少景望下。食自助餐既重點:生蠔生蠔有2款:蘇格蘭(左)同美國(中右)"友人"食左15隻生蠔。2款比較,美國生蠔口感更肥美、鮮甜、重味d,蘇格蘭生蠔就淡味d。2款都好正,鮮甜美味。冷盤蟹腳:肉質ok,好有蟹味,好鮮味,喜歡,但有部份蟹腳肉質較散。冷蝦:鐘意尼到既熱蝦多過冷蝦。大青口:幾好食;藍青口麻麻。螺:無乜味,麻麻。熟食薄燒美國極黑和牛:薄切+鐵板燒+鹽調味,入口即溶,我覺得係全場最好食,食左好多份。美國極黑和牛壽喜燒:壽喜燒個汁好味,但肉質太老太熟,口感比較韌,無薄燒和牛入口即溶既感覺。蒜容粉絲蒸扇貝:扇貝蒸得剛剛好,唔會太老太韌,配埋蒜蓉粉絲同豉油無得輸,好味。和牛壽喜燒荷葉籠仔蒸蝦:好食。辣酒煮花螺:辣度適中,幾有螺味。冬菇燴鴨掌:鴨掌炆得夠腍。薑蔥生蠔:幾有蠔味,唔錯。卡邦尼意粉:意粉軟硬程度適中,幾creamy,好夠味,但其他人可能會覺得太咸。中式牛柳:似酒樓水準,幾惹味,好食。咖哩牛腩:無我預期炆到咁
早左入座,但都係要等到12點先可以拎野食,有時間慢慢影相。
2人被安排二人枱,窗邊位,都有少少景望下。

自助餐既重點:生蠔
生蠔有2款:蘇格蘭(左)同美國(中右)
生蠔

冷盤
冷蝦:鐘意尼到既熱蝦多過冷蝦。
大青口:幾好食;藍青口麻麻。
螺:無乜味,麻麻。

熟食
薄燒美國極黑和牛、和牛壽喜燒、蒜容粉絲蒸扇貝

和牛壽喜燒

荷葉籠仔蒸蝦:好食。
辣酒煮花螺:辣度適中,幾有螺味。
冬菇燴鴨掌:鴨掌炆得夠腍。
薑蔥生蠔:幾有蠔味,唔錯。
荷葉籠仔蒸蝦、辣酒煮花螺、冬菇燴鴨掌、薑蔥生蠔

中式牛柳:似酒樓水準,幾惹味,好食。
咖哩牛腩:無我預期炆到咁腍,口感差d,辣度都幾辣。
咕嚕肉:炸粉太多,麻麻。
卡邦尼意粉、薄燒和牛、中式牛柳、咖哩牛腩、咕嚕肉

燒牛肉、羊架:口感偏硬,唔好食。
黑豚肉:ok。
黑豚肉、燒牛肉、羊架

蟲草花燉湯:湯好入味,但成盅飲哂就會好膩。
蟲草花燉湯

甜品
心太軟:朱古力蛋糕好軟熟,朱古力漿超流心,兩者加埋實在太好味,非常滿足!如果可以食多幾個就好。
註:lunch 13:15出爐,記得提前寫定紙仔傳遞心意
心太軟
心太軟

有Haagen-daz同Movenpick雪糕,見到2個牌子既牌,就先入為主以為全部雪糕一係Haagendaz一係Movenpick,但食左曲奇味之後,相信無牌既就2個牌子都唔係,味道同口感非常麻麻。Haagendaz朱古力雪糕照舊好味。
註:上圖係開始前影既,正式開始後,所有味道都有得拎。

豆腐花:唔夠滑,口感比較鞋,一般。
大菜糕:比較少係甜品類見到,中間帶有蛋花,甜度適中,我喜歡。
杞子桂花糕:正常。
豆腐花、大菜糕、杞子桂花糕

飲品
有凍紅茶、青檸汁、蘋果汁、美綠、柑桔綠茶、咖啡機,茶包等等。
西式自己加糖既凍檸檬茶係唔夠港式茶餐廳咁甜,青檸汁、蘋果汁我又麻麻,所以飲品方面係唔太岩我口味。

整體食物水準都唔錯,絕對係我地最鐘意既自助餐之一。
(個人口味S: 3.8/5)
(個人口味E: 4/5)

另外仲有刺身壽司、沙律、炸魚薯條、海南雞、豬腳薑醋等等無食到。
刺身
海南雞
炸魚薯條
凍紅茶、青檸汁、蘋果汁

Other Info. : - Lunch比晚市第二時段平$1xx/位,訂座時問過待應,lunch buffet同第二時段食物相同,係少左麵包蟹、龍蝦、日本和牛,可以根據個人喜好決定食邊個時段 - 以前食過晚市第二時段係有蟶子,可能lunch係得扇貝無蟶子? - 部份侍應心情好似麻麻,開朗d俾多d笑容會更好
2019-12-08
$429 (Lunch)
  • 生蠔
  • 薄燒和牛
  • 蒜容粉絲蒸扇貝
  • Haagen-daz雪糕
2020-03-20 0 views
鑱咀萬萬歲!🙌🏻ChamZeoiLongLongLife🙌🏻Mr Steak 一啲都唔萬歲!..🐭呢排做緊半價優惠,講明冇生蠔提供,不過都期盼住佢主打嘅海鮮冷盤,可惜好失望....🐭簡約裝修風格,好大好大,空間非常寬敞,有一邊係落地玻璃,可以望到維港景色。非常多食客,人山人海差唔多迫爆個場。..🐭部份食物要排隊等廚師俾你,包括:刺身丶燒和牛、壽喜燒、牛扒、羊架、Haagendaz雪糕及心太軟。可是廚師們大部分都黑口黑面丶態度厭世丶極不耐煩。.🐭例如我睇到有位食客行埋去牛扒櫃位,個廚師好惡好唔耐煩咁問佢要咩。又例如心太軟係可以要廚師係隻碟上面寫字畫公仔,個廚師一路寫一路將啲醬料樽大大力揼落張枱度,係度發洩同出氣,所有食客行埋泥都不瞅不睬。躺着也中槍,好似個個食客都得罪咗佢哋咁。.🐭我明白不停重複分派食物係厭惡工作,但廚師之間互相放負就算了,不要將負能量傳播給食客,畢竟泥食嘢都係想開心。相信餐廳對廚師及員工冇足夠培訓同benefits,令員工無歸屬感,好討厭自己嘅工作。.🐭講返d食物整體萬歲指數:賣相👅👅👅味道👅👅口感👅👅性價比👅👅.🐭主打嘅凍龍蝦及蟹,肉質非常「實的的」,一啲鮮味都冇🐭刺
鑱咀萬萬歲!🙌🏻
ChamZeoiLongLongLife🙌🏻
Mr Steak 一啲都唔萬歲!

🐭講返d食物
整體萬歲指數:
賣相👅👅👅
味道👅👅
口感👅👅
性價比👅👅
🐭主打嘅凍龍蝦及蟹,肉質非常「實的的」,一啲鮮味都冇
🐭刺身正常,一般酒店buffet水準,但係大蝦好快冇晒
刺身、凍蟹

🐭熱食選擇不多,10款以內,味道不算突出
熱食
蒜蓉粉絲蒸大蟶子

🐭和牛肉質鬆軟,香濃牛味,但每次排隊只能攞一小片

🐭個人最中意係朱古力心太軟,細細舊唔會太腻,而且入面真係好流心。
朱古力心太軟

🐭甜點款式頗多,味道一般
甜點

🐭食神鼠到Mr Steak怕怕一遊,拜~

2020-03-13
  • 🐭朱古力心太軟
2020-03-20 0 views
真心半價太抵,無懼疫情試一試!入到去佢d 野食麵有蓋蓋住, 但可能外置, 所謂有礙於拎野食, 不過疫情下, 衛生行先!餐廳都會指示食客帶口罩去拎野食...不過都唔係個個都咁乖。心太軟太好食和牛都好正麵包蟹無得輸畫心太軟既碟碟太美了! 一定係手足👍🏾
真心半價太抵,無懼疫情試一試!

心太軟太好食
和牛都好正
麵包蟹無得輸

畫心太軟既碟碟太美了! 一定係手足👍🏾

2020-03-12 0 views
今日同好姊妹一齊食午餐,半價的優惠好吸引,多人到不得了,感恩是我們在網上預早訂了位確認!環境寬敞舒適,服務也不錯前盤有芝士盤、火腿、水果、沙律、冷面、刺身(5款:我無食:甜蛋、三文魚、蟹棒、八爪魚、劍魚)熱盤都唔少,有咖哩牛腩、菠蘿咕嚕肉、浸時菜、魚香茄子、燒牛仔骨、麵、飯、琵琶豆腐、魚柳、意式燴肉丸、燒肉、即煮粥、即煮湯粉麵等甜品更有即製作心太軟(更可寫字、加圖案)、蛋糕、生果、雪糕等我覺得質素普通,食物普通

環境寬敞舒適,服務也不錯

我覺得質素普通,食物普通
2020-03-12
$150 (Lunch)
2020-03-12 800 views
如果講海鮮,我今日連蝦皮/龍蝦殼都未見過。可能係只出咗少量就冇refill,或者可能甚至冇出過;如果你話,二百幾蚊有生蠔食都算係咁啦…你錯嘞! 係冇生蠔㗎! 佢地去到門口有張紙寫咗(如圖)。其實個場同埋人手根本食唔到咁多客人。全場refill得最快嘅,係洗乾淨嘅碟! (洗碗同工應該要加人工啦~) 外面嘅食物盤好多都係吉嘅,有啲位置,我甚至連係放咩食物都唔知,次次行去都係得啲冰。熱食區長期企滿人,行都行唔到入去。真心,兩個人$526,我寧願去食大排檔……唔好意思。
真心,兩個人$526,我寧願去食大排檔……
唔好意思。

2020-03-11
2020-03-12 0 views
本應已訂位諗住一家人去食我朋友今日吃完心得係人手小 食物補給慢·好多客人都要等食物我寧願您做優惠 都要肚自己的品牌 請好好驗討因為之前未做優惠都好好食我都明白現在生意景要宿減人手但這個成理由
10/3 家人生日諗住減價,疫情下去食,已唔係第一次幫襯,但今次好離識,嬲到我要寫食評,等大家咪中伏,限時2h,食左1h鬆d,熟食就冇再refill, 大部分係空碟,眼見好多人埋去都無奈走開,我問d staff佢話唔會再加野,完全感覺受騙,未試過有食唔飽既buffet,減價招客但冇野比人食, 真係嬲到火都黎 ,以前食過正價唔係咁,即使今次款式少左,但冇理由連量都唔夠食,真係好離譜,book左既自己衡量下,有圖有真相!
剛巧看到半價優惠,再加上是慶祝太太生日。所以訂了下午自助餐來慶祝,但換來是極度不愉快經驗。我和太太及小朋友一行四人中午十二時便到達,餐廳都有做足衞生設備及預防措施,如進入餐廳前量度體溫及酒精搓手液。我們被編排到1號枱(和取餐的地方有一點距離),這個地方我們覺得都可以。剛開始的時候,就好像其他的自助餐一樣,第一輪多數係食壽司或刺身,排隊也不足為奇。起初的時候,都沒有特別察覺到食物不足或缺乏補充。但到了第二及第三次取食物的時候,發覺最受歡迎的冷盤空空如也,就連其他的食物如熱葷菜也是這樣。現場的環境,就好像平時睇東張西望一樣,去到大陸嘅地方,當食物一出嘅時候,大家居然要瘋狂爭奪,你推我撞。我所講嘅時間,只不過係自助餐開始不夠半小時,就發生這樣的情況,為什麼會這樣?究竟,是不是因為半價優惠,還是職員不足?或是餐廳並沒有預備足夠的食材?真是百思不得其解。我對上一次在這間餐廳進餐的時候,已是兩年前,當時的情況並不一樣,為什麼會淪落到如此地步?我相信,我並不會推薦或再到這間餐廳。
剛開始的時候,就好像其他的自助餐一樣,第一輪多數係食壽司刺身,排隊也不足為奇。

2020-03-10
Lunch
Birthday
好耐冇黎呢度食自助餐呀,記得呢度係有生蠔任食,所以特登book咗枱夜晚嚟食餐飽嘅😋😋點知嚟到先知道原來冇咗生蠔任食,因為肺炎嘅關係😌😌😌剩係得失望兩個字,點解book枱嘅時候唔通知聲?既然入到黎都冇理由唔識嘅😫呢度嘅自助餐感覺好似少咗好多嘢食咁,基本既食物種類都有嘅,刺身三文魚,帶子,章紅魚等等😋煙三文魚,芝士,牛扒,羊扒都係有嘅。湯類就有燉湯同酥皮龍蝦湯🤟🏻甜品雪糕普普通通,整體食物質素冇特別驚喜,最後食埋個心太軟就完結啦😌😌😌

煙三文魚,芝士,牛扒,羊扒都係有嘅。

湯類就有燉湯同酥皮龍蝦湯🤟🏻

2020-02-23
Dinner
  • 和牛壽喜燒
2020-02-09 2718 views
琴晚第一次去呢間buffet食,雖然位置其實好近地鐵站但係都要行一段時間因為間中心係係一個角落頭入邊。上到去其實個景都唔係太差不過前面啲景觀就係建築緊所以望落去都唔係太好。再睇返佢嗰啲食物嗰啲擺位設計其實都幾靚枱同枱中間都闊嘅所以其實都有一個好好嘅環境食嘢。食物就有分開蛋糕、小食、冷盤、熱葷、仲有鐵板燒和當然唔少得有特色嘅心太軟。食物嗰啲就OK嘅龍蝦都彈牙、麵包蟹都有好多膏、沙律小食就比較少、熱食唯一最重點嘅就係有一個中湯同酥皮湯。然後去到佢嗰個重點就係呢個即淥嘅和牛同埋呢個鐵板燒和牛,其他食物就中規中矩。去到尾當然要寫個心意卡食返個心太軟佢嘅心太軟佢講明左個時間先出嚟所以就一定要好快食。如果你有興趣食和牛、食心太軟同埋食冷盤嘅話呢一間一定都OK嘅。佢仲有一個早食優惠咁就大概平$200左右。

2020-02-02
  • 和牛
  • 傳情達意心太軟
  • 黨蔘蓮子圓肉響螺燉湯
2020-02-07 2200 views
一行10人,有8折,其中兩位生日免費。當8人收費每人560。以呢個價錢來講,食物種類小,味道一般,無蠔無鴨肝,得個酥皮湯較好味,和牛鐵板嗰隻好吃,聖子老到咬唔開,唯一係甜品多選擇。唔知係咪無乜人食所以整小d款,可以理解。但令人失望。基本行兩,三轉就食曬全場種類。賣點係個生日寫祝福語心太軟,熱熱的好吃不太甜。😋如果用正價食,真係會食噤耐駡噤耐😌但衛生情況好。洗手間干淨,值得讚,走嗰時員工有道別。
2020-01-22 2116 views
每隔幾個月,都會約吓幾個閨蜜食吓野,但其實都係吹水多,關心吓大家🥰🥰今次約左食自助餐,可以暫停節食一日,瘋狂放縱一吓🤭🤭有2.5個鍾,正常價錢$608,但如果就到岩時間食5點-7點,就非常超值$438🥰未到7點半都可入坐,但就一定要到7點半先可以拎食物🤔🤔🤔但已經有人急不及待排隊食蠔喇🤭雖然人仔細細,4條女,張抬未試過少過8碟野,侍應不停過嚟收碟,非常主動,好似笑我地係餓底咁🤣🤣一到7點半,最多人食蠔,有2款選擇,雖然嗰唔大隻,但好鮮甜,仲有清淡海水咸香味😋😋長腳蟹🦀~本身我嘅最愛,但這間真的普通,有點失望麵包蟹🦀~唔夠10分鐘就俾人拎晒😅😅,蟹膏勁多,但肉質就普通網燒和牛~油膩分佈均勻,入口即溶,成塊大個過頭,但一啖無左😋😋食左2片,有d油膩😅😅仲有壽喜燒~韓牛一流,配上大白菜減油膩,而且菜清甜😋😋而且仲有多款熟食,燉湯及甜品未能介紹閨蜜推介刺身蝦🦐~超級大隻,長過手板,而且好鮮甜最後當然係呢度招牌心太軟🥧~到bar抬取紙後,可寫上自己祝福語,四個閨蜜都非常開心,最後如果師傅得閒 可晝要求公仔,真心勁似,好開心🥰其實食物係其次,最重要係人物、時間,非常感恩🙏🏿🙏🏿

長腳蟹🦀~本身我嘅最愛,但這間真的普通,有點失望

仲有壽喜燒~韓牛一流,配上大白菜減油膩,而且菜清甜😋😋

而且仲有多款熟食,燉湯及甜品未能介紹

閨蜜推介刺身蝦🦐~超級大隻,長過手板,而且好鮮甜

2020-01-15
Birthday
  • 生蠔
  • 刺身
  • 和牛壽喜燒
  • 傳情達意心太軟
高品質牛肉自助餐,但不知所謂的帶位服務。慕名而來第一次食,每款食物都有質素保証好好味, 用上韓國牛肉、美國牛、日本牛、 黑毛豬扒、美國生蠔等。但不所知謂的櫃檯小姐一直處理前面等入座的客人抵頭工作起碼2-3分鐘(我們一直企在後面,其他人是依櫃檯打橫排),攪到後面勁長人龍,仲以為我地打尖要我去隊尾重新排隊,我當場黑面串她我們同一部升降機出的。(老老實實,就算你要俾後面對情侶入座先我無所謂,但吾好叫我去後面尾隊以為我剛到步打尖,其實是你自己抵頭做野眼尾都無望下個等入座有幾多人)未開始食已對這家服務扣晒分,一間餐廳以每位$600 酒店式價錢收費,卻如此的招呼服務,如不是有高食物質素搭夠,我真是不想再光臨。
高品質牛肉自助餐,但不知所謂的帶位服務。

2020-01-20
2020-01-20 1207 views
意住開開心心去食助餐17號訂左12位又大又細咁去食,諗住開得喺銅鑼灣點都有啲保證,講真食物質素食落都ok嘅,係啲生蠔唔夠凍同埋,魚生無味外其他都ok. 個人去食,過左一個愉快嘅晚上。點知惡夢先開始,19號11個人又發燒又嘔又痾。 個個都係隔咗一日先病發,好奇怪,大人一般都係肚痾,啲細路(好彩唔係太細都十六七歲)有啲抵抗力,都發燒同埋嘔, 好在係一般由病發現24小時內都會慢慢康復,我寫呢個食評唔係想唱衰佢,只係大家去食就食啲煮熟嘅食物好啲。有懷疑就唔好食。 同埋希望貴呢間食店注意衛生。

2020-01-17
$400 (Tea)
Chinese New Year