呢間主打拿坡里風味嘅Pizza 喺特製嘅窯爐中極高溫地用短短90秒烤製而成😯 可能因為咁 對比中環其他Pizza店嚟講 定價偏高 午市$168+1 只有前菜同Pizza🤨 不過上枱時原個芝士咁刨真係幾正😙———————————————————————🐕 Antipasti 🐕⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯🧆Polpette Al Sugo天然蕃茄蓉與豬肉丸一起燉煮 🥫入味且有脂香肉汁 好吃!😋🌽Roasted sweet corn燒過的粟米香甜多汁伴上辣油 香料和粗鹽惹味得很推薦這個👍🏻不過幾辣🌶️🥗Insulata mista普通的沙律拌上欖油略厭沙律菜苦澀了些😮‍💨———————————————————————🐕 Pizze 🐕⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯Size比Pizza project 和La Camionetta 的午市還要大 根本就係regular size三個人叫兩份係絕對夠😙先談批底 空氣推哂去邊位 形成一個脹卜卜嘅批邊令到批底夠薄 同時批邊蓬鬆 成了它的特點它的麵團是做得不錯👍🏻比其他店更是柔韌有彈性 包感很重🍞而且帶有窯爐的烤焗香 推薦給特別喜歡吃
———————————————————————

可惜Pizza好快冷卻 完全拉唔到絲
相對乾身也比較膩
個人會喜歡蕃茄底多些🤣
2022-12-17 690 views
最近睇YouTube見到介紹既呢間pizza店感覺好高質 所以決定同同事一試去到店員問要咩水 然後我地要求左暖水 店員好細心咁斟既時候話佢盡量調左溫水 希望吾會太熱啦 呢個service真系有加分既 去到點菜時 因為友人有經驗四個人叫四個餐會食吾哂 好多打包 所以我地就五個人諗住叫四個就算 但店員一再叫我地加多份前菜 依家既分量吾夠分架😅 我地無奈之下加左個Parma ham 諗住少少地 吾會濟 點知原來個ham配四塊齋pizza😅 結果最後都變左叫五個pizza咁前菜叫左田園沙律 同肉丸 味道好足 面包配肉丸醬 很優😋由於我地無諗過佢會系我地食哂前菜先上pizza 所以得一個鐘午飯時間既我地 系最後十分鐘先有pizza上枱😅😂 一人一舊之後 打包左兩大盒四款套餐pizza 最愛margherita 既味道🥰🥰 蕃茄醬水得黎加左芝士又好襯 其次系Porchetta 芝士好正 加辣椒油上去好特別同惹味😎除左中段被迫加菜 整體都好好👍🏻 可惜吾記得影相
前菜叫左田園沙律 同肉丸 味道好足 面包配肉丸醬 很優😋

除左中段被迫加菜 整體都好好👍🏻

可惜吾記得影相
2022-12-05 1209 views
好耐冇食過Pizza啦😆呢間Pizza聽講幾正宗,曾經被評為最佳Pizza之一,係正宗既拿坡里Pizza,佢地係用窰爐黎焗製,幾有風味!餐廳環境都幾靚,幾有feel,我地坐係一條巷仔咁,見佢擺左啲燈飾佈置,感覺唔錯👍🏻《Set Lunch $168pp》今次平日過黎食set lunch,諗住一人份個pizza應該細份啲,點知咁大個😂不過Pizza係薄批,唔太厚所以都食得晒😆《Meatball》一大粒肉丸充滿蕃茄醬,配埋一條麵包俾你點醬食👍🏻麵包幾軟熟,似Pizza個批邊😂《Roasted Sweet Corn》粟米燒得焦焦地幾吸引,個醬就辣辣地,不過略嫌佢係原條上,食起上黎有小小唔方便🤷🏻‍♀️《Margherita》整Pizza整得好唔好食梗係要試佢最基本既味道啦,餅底食落幾煙靭,蕃茄醬唔酸,較為淡味,唔算太突岀,但係食得出窰爐既香氣,芝士嘅份量唔會太多,食落完全唔膩👍🏻《Soppeessta Piccante》呢個都係蕃茄做base,加左辣肉腸,感覺偏咸,比較重口味🤷🏻‍♀️《Quattro Formaggi》四重芝士Pizza🧀呢款好有芝士奶香,食落有小小膩,但真係幾好食,記得要趁熱

《Set Lunch $168pp》

Soppeessta Piccante

《Soppeessta Piccante》
Quattro Formaggi

《Quattro Formaggi》
四重芝士Pizza🧀呢款好有芝士奶香,食落有小小膩,但真係幾好食,記得要趁熱食,凍左就冇咁好味🙈

Motorino

價錢⭐️⭐️⭐️
推薦⭐️⭐️⭐️⭐️
2022-11-22
Waiting Time
10 Minutes (Dine In)
$180 (Lunch)
Quattro Formaggi
係一間幾出名,比我想像中多人幫襯嘅pizza店,Pizza係全港首間採用意大利火山石磚爐Stefano Ferrara Oven焗薄餅,最高溫度是460度。wine款式好多!冇乜特別主食意粉飯,反而比較多antipasti😍中環區大部份餐廳都係外國人主理,勝在員工係外國人所以非常熱情,同之前我食過嘅Pici集團、mother of pizza等等一樣,講低生日會有staff 全體出場起哄唱生日歌,遞個木板上面寫住意大利文生日快樂比壽星影相🥳環境都幾有氣氛,佈置靚掛住閃燈裝飾,食飯慶祝節日chill下一流,加埋杯酒正🥂👓salsiccia e funghi pizza $208依間餐廳嘅Pizza係全港首間採用意大利火山石磚爐Stefano Ferrara Oven焗薄餅,最高溫度是460度。pizza有8塊,尺寸唔算好大岩2-3人食,質感煙靭包邊有厚度但中間位唔算厚批,反而係偏薄,所以整體唔算係一個好厚嘅批。老實講味道正常都好食但冇想像中咁驚艶乜鬼全港首間石磚爐想像中咁厲害🍕MARGHERITA比較多人選擇的款式,但我哋想食肉所以叫咗依款配料有mushroom、sausage、gaet

🍕MARGHERITA比較多人選擇的款式,但我哋想食肉所以叫咗依款配料有mushroom、sausage、gaeta olives、garlic、thyme、pecorino、Fior Di Latte經典意大利Mozzarella芝士由全脂牛奶製成。
👓polpette al sugo $138
Braised meatballs, tomato sauce
有三粒肉丸,咁呢個價錢當然size會大啲啦!其實唔同地方嘅肉丸做法都唔同我可能溝咗雞豬牛,其實我又唔睇清楚依間餐廳嘅recipe,但總之肉質軟熟調味好足夠好食,蕃茄醬汁酸甜有好高香料味😹
評分:8/10
👓ROASTED SWEET CORN $98
份量得兩條,+$48可以要多條。香烤粟米有何特別?粟米烤焗得微焦,加入巴馬臣芝士,檸檬,牛油,辣椒和香芹製成的粟米,味道少辣但好惹味!
評分:7.5/10
👓 calzone alla nutella(with marshmallow)$98
Dessert通常都係揀tiramisu 或Nutella,但甜品pizza比較少見所以選擇了Nutella!賣相半月形,size比想像中大好多!兩個人一定食唔晒,因為係Pizza質地嘅外層,內裏係大量Nutella榛子醬,棉花糖係半溶狀態,同榛子醬完美混合所以都睇唔出係棉花糖,不過偏甜同埋漏好邪惡😂
👓aperol spritz $98
Prosecco氣泡酒+Aperol柳橙苦酒+少許Sparkling Water氣泡水。Prosecco係義大利產氣泡酒,飲落少少甜,加埋Aperol橙酒整體味道偏甜好似果酒咁好容易入口!最後再加咗塊橙片作點綴。賣相粉橙色幾靚,偏少女啱晒影相!
👓 chardonnay albizzia frescobaldi $118/glass
Wine都好多款式,白酒方面亦有三款但揀咗比較common嘅frescobaldi,酸度偏高帶有柑橘檸檬類水果味
2022-10-31 696 views
餐廳係New York 過江龍,曾經比New York Times評選為全紐約最佳Pizza店.嚟到香港,依然用上意大利火山石磚爐焗薄餅,最高溫度是450度。每塊薄餅大約35厘米,厚度不超過3mm,入爐90秒就食得.傳統口味Margherita非常出色,保持到正宗Neapolitan flavour,Pizza 一上枱,蕃茄香氣漫溢,表面鋪滿蕃茄醬、Mozzarella cheese同basil,食落餅皮Q彈有嚼勁,芝士奶味香濃,回頭率100%🤤.至於環境方面,裝修走木系歐陸風,dinner就可以食個燭光晚餐,店員同客人均以外籍人士為主,氣氛好chill🥰絕對值得一試!***On the table:⭐️Margherita Pizza***💰預算: 約HK$200***
On the table:
⭐️Margherita Pizza
💰預算: 約HK$200
2022-10-10 1347 views
👨🏻‍🍳食物:兩個人點左三樣食物, 兩個pizza, 一個meatball & the perfect pizza wine (Gragnano) 有氣紅酒, 除咗汽水, pizza 原來可以match 紅酒。正!Meatball: 好重肉味, 應該加左羊肉, 唔重調味, homemade 感重, 點埋茄醬啱啱好。傳統Margherita 好正! 上枱時, 職員即磨芝士上Pizza 面, 皮邊鬆軟, 前面好薄, 要對摺食先唔會跌D, 好juicy.另外一個Prosciutto Di Parma pizza, 餅底厚左,有層芝士, 比較漏。 pizza面鋪滿parma ham. 有比較下parma pizza 遜色不少。Tiramisu 好creamy, 唔會好甜, 但無乜咖啡味。 🏙環境:Soho 區酒吧氣氛, 燈光配木餐枱, 木椅, 用木屏風分隔。 比較causal 但有啲嘈吵。🤵🏻服務:serve 我的是新人, 所以未能熟識食物款式, 扣少少分, 但都會主動問其他職員。 上頭盤, 主菜, 甜品都有更多換新碟&餐具。 💰價錢:平均每人$200-$400; 同pizza expre

💰價錢:平均每人$200-$400; 同pizza express價錢差唔多, 但好味好多🤭

😋抵食 :⭐️⭐️⭐️⭐️
經Openrice 訂枱有甜品送! 正!
Prosciutto Di Parma pizza
Tiramisu
2022-10-03 531 views
Haven’t been to a better value pizza place in HK. Go for the set lunch which includes salad and other choices. Was expecting a pizza portion or a mini pizza since it was a set I ordered but I was nicely surprised that the pizza was a big one. Crust was good and filling was also nice. Ordered MARGHERITA and SOPPRESSATA PICCANTE and both are v nice. Service was also v v good. I’ll give this place 5 stars.
2022-10-03
$190 (Lunch)
原身係想試中環另一間pizza,但因為full house就行左黎呢間到食,因為walk in得番bar枱位。但錯有錯著!我上網一search發現係香港No.1嘅pizza(好似by 新假期/iFood🤣),食完都真係有驚喜,職員好nice而且食物質素好👍🏻👍🏻👍🏻💯Alette Di Pollo $148⭐️⭐️⭐️⭐️睇佢食物描述真係想像唔到味道,但食落有驚喜!佢應該有落牛油一齊焗,所以唔會似食左陣風咁,唔中意咁漏可以擠啲檸檬汁/食埋啲red onion~佢仲炸到少少焦,個皮脆脆地,讚!Prosciutto Di Parma $238⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️睇圖都知啲Parma ham多到,就知幾值回票價~另外佢地嘅職員好friendly咁問我地加唔加火箭菜(另加少少$),因為擔心會會食到濟,加左火箭菜真係差好遠~不得不說佢pizza底真係好正,好鬆軟同有咬牙,個底係薄嘅,不過芝士量唔算好多,但真係會食唔曬~(利申2個人食)Tiramisu $78⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️🔥真係數一數二食過最好食嘅!而且份量真係大以呢個價錢黎講,佢用嘅咖啡粉好香濃,令到成舊野咁大都唔會好濟~even個職員都話佢自己唔好tiramisu

Alette Di Pollo $148
⭐️⭐️⭐️⭐️

Prosciutto Di Parma $238
⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️

Tiramisu $78
⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️🔥
真係數一數二食過最好食嘅!而且份量真係大以呢個價錢黎講,佢用嘅咖啡粉好香濃,令到成舊野咁大都唔會好濟~even個職員都話佢自己唔好tiramisu 但都先得自己呢間舖好食😂😂

*落單嘅時候會同你講張單會overall+$1係for佢地 donation,如果唔okay記得同佢講聲~
ALETTE  DI  POLLO
PROSCIUTTO  DI  PARMA
TIRAMISU
  • Tiramisu
2022-09-30 463 views
The pizza was very freshly made. The staff were friendly and welcoming.The semi-open kitchen here also gives Motorino a really nice look. Music also created a good vibe.Toppings were generous. Didn’t have to wait for sitting during the weekday.Really recommend this restaurant for all pizza lovers.Ordered1. Ice Tea2. Caprese3. SOPPRESSATA PICCANTE

Ordered

1. Ice Tea
2. Caprese
3. SOPPRESSATA PICCANTE
2022-09-28
2022-09-25 543 views
從來沒有留意經常經過的些利街有這樣一間意大利餐廳,因為今天想吃pizza,在網上搜了一下,Motorino就跳出第一位,窰燒啲Pizza果然不一樣,以後就有拿玻里pizza的地方了,小店很有意大利風味,客人說普通話和英語的佔大多數,這就是中環中半山的特色吧。
大多數,這就是中環中半山的特色吧。
2022-09-25
$150 (Lunch)
2022-09-17 342 views
YouTube 某channel 介紹完便變咗人氣Pizza店,到訪當天下午6點多,未有飢餓感,所以只簡單order了最傳統簡單的Margarita pizza及Peroni draught beer, pizza上桌時店員會在食客面前刨上芝士碎,Pizza絕對冇令我失望,味道非常簡單但充實,pizza 好juicy, 餅底非常之香,厚厚的邊皮充滿焦香,pizza dough 靚也不怕多吃一點😋。餐廳環境氣氛很好,職員也很友善,好值得chill 下hea下的小店😊❤️
Margarita
Margarita
  • Margherita
中環人氣窰爐𝙿𝚒𝚣𝚣𝚊🍕地址:中環蘇豪些利街14號地下之前睇過網上介紹 這一間係香港少有擁有自己的窰爐既pizza店👀對於一間pizza店 肯投資成本落去 作為pizza迷既我絕對會去支持🤭因為一個窰爐絕對造價不菲 不過好似期望值太大 覺得只係一間發揮正常既𝙿𝚒𝚣𝚣𝚊店
餐廳環境氣氛十分好 裝置明顯有放心思 燈光偏暗 都算是約會放工約朋友既好去處 可惜的是傳說中的窰爐在鋪內較入位置 剛好被安排在較門口的位置 很難看到燒製過程前菜
▫️𝐂𝐀𝐋𝐀𝐌𝐀𝐑𝐈 𝐀𝐋 𝐅𝐎𝐑𝐍𝐎 $138前菜叫左個魷魚片 另外伴以蕃茄 橄欖 西芹 和羅勒 餐廳用上橄欖油令每樣野都沾滿油香😙
▫️𝐑𝐎𝐀𝐒𝐓𝐄𝐃 𝐒𝐖𝐄𝐄𝐓 𝐂𝐎𝐑𝐍 $98烤粟米配上帶辣既蕃茄醬 十分香口 略厭份量較少只有兩條細份量 而且食起上來比較麻煩🫣薄餅▫️𝐌𝐀𝐑𝐆𝐇𝐄𝐑𝐈𝐓𝐀 $188𝙿𝚒𝚣𝚣𝚊一定要嘗試最傳統簡單的味道 😋一上枱 店員隨即拿來一塊芝士 即場刨上芝士碎 食得出餅底用窰燒既香氣 餅邊位置十分煙韌 但係蕃茄醬未算太出 咸香味可以再突出少少🤏🏻🤏🏻▫️ 𝐒𝐀𝐋𝐒𝐈𝐂𝐂𝐀 𝐄 𝐅𝐔𝐍𝐆𝐇𝐈 $208
呢個𝙿𝚒𝚣𝚣𝚊有蘑菇同義大利腸鋪面 蘑菇

▫️𝐑𝐎𝐀𝐒𝐓𝐄𝐃 𝐒𝐖𝐄𝐄𝐓 𝐂𝐎𝐑𝐍 $98
薄餅
▫️𝐌𝐀𝐑𝐆𝐇𝐄𝐑𝐈𝐓𝐀 $188
▫️ 𝐒𝐀𝐋𝐒𝐈𝐂𝐂𝐀 𝐄 𝐅𝐔𝐍𝐆𝐇𝐈 $208
呢個𝙿𝚒𝚣𝚣𝚊有蘑菇同義大利腸鋪面 蘑菇份量算多 所以每啖都食到蘑菇香 而義大利腸既味道不算強烈 帶少少咸香 提升整個口感

甜品
▫ 𝐓𝐢𝐫𝐚𝐦𝐢𝐬𝐮 $78
因為友人十分想試他們的Tiramisu 所以便叫了兩份share 店員一拿來我們都被他的份量嚇到了🥴絕對比pici的要大 建議兩至三人share一份
甜度不算太甜 所以就算食到最後都吾覺太膩
▫ 𝐂𝐀𝐋𝐙𝐎𝐍𝐄 𝐀𝐋𝐋𝐀 𝐍𝐔𝐓𝐄𝐋𝐋𝐀$98
外層係同薄餅既皮一樣 裏面充滿着棉花糖和Nutella😈簡直就是卡路里邪惡之源 很難會不好吃 注意的是要趁熱吃 不然便論了便會變得黐立立很難進食🙈 因為比較甜 所以建議三至四個人分享
• 整體•
食物: 𝟹.𝟾/𝟻
環境: 𝟺/𝟻
2022-08-25
$250 (Dinner)
📍中環 𝙲𝚎𝚗𝚝𝚛𝚊𝚕❝再訪人氣爆燈既Napoleon Pizza🍕可惜再一次失望⁉️🥹👋🏻❞之前黎過一次 覺得同預期有差😢最近見又多人推介番 一於比多次機會佢啦 特登揀兩款classic味 但都係同預期有差🙈(我兩次都去中環店)呢度專食Napoleon style pizza🍕批邊會脹卜卜 suppose係外脆內煙韌 夠airy有炭香🔥我覺得佢mmd既原因係…佢既批邊偏硬同乾 空氣感有差 而且唔算煙韌又唔帶脆…😥而且餡料方面都失色🥲👋🏻我唔會再比第3次機會佢啦😢💬本身其實想食附近另一間我好想試既napoleon pizza (睇佢個批邊係同我係意大利羅馬食既世一pizza勁似!🥹❤️)但full book食唔到😤😑先會黎呢度…🍅🍕𝐌𝐚𝐫𝐠𝐡𝐞𝐫𝐢𝐭𝐚 (3.5/5) $168中間既批底有點過濕 覺得basil香爭咁d🥹🌿同埋蕃茄醬較淡味🙈🧀💛𝐐𝐮𝐚𝐭𝐭𝐫𝐨 𝐅𝐨𝐫𝐦𝐚𝐠𝐠𝐢 (3/5) $168 4 cheese 味道相對較重 有blue cheese既鹹香 又有芝士既煙韌口感😆不過要趁熱食 食第2塊凍左少少已經硬左🫠😢🐷𝐏𝐨𝐥𝐩𝐞𝐭𝐭𝐞 𝐀𝐥 𝐒𝐮𝐠𝐨 (2.5/5) (跟lunch)
📍中環 𝙲𝚎𝚗𝚝𝚛𝚊𝚕

🍅🍕𝐌𝐚𝐫𝐠𝐡𝐞𝐫𝐢𝐭𝐚 (3.5/5) $168

Quattro  Formaggi

🧀💛𝐐𝐮𝐚𝐭𝐭𝐫𝐨 𝐅𝐨𝐫𝐦𝐚𝐠𝐠𝐢 (3/5) $168

Meatball

肉丸軟腍(有d梅梅地咁?)🫢蕃茄醬都係淡味🤔不過條bread stick就好好食😋外微脆內煙韌軟熟 點蕃茄醬好食😬

Roasted  sweet  corn
🌽𝐑𝐨𝐚𝐬𝐭𝐞𝐝 𝐒𝐰𝐞𝐞𝐭 𝐂𝐨𝐫𝐧 (2.5/5) (跟lunch)
鹹辣既醬配甜甜的粟米~

꧁꧁ ——𝓂𝑜𝓇𝑒 𝒾𝓃𝒻𝑜𝓇𝓂𝒶𝓉𝒾𝑜𝓃—— ꧂꧂
📍 Motorino (中環)
WC分店: 灣仔船街15號地下

🗺𝘐𝘯 𝘵𝘩𝘦 𝘴𝘢𝘮𝘦 𝘭𝘰𝘤𝘢𝘵𝘪𝘰𝘯…
#joys_中環 #joys_灣仔

🔖𝘔𝘰𝘳𝘦 𝘴𝘪𝘮𝘪𝘭𝘢𝘳 𝘤𝘶𝘪𝘴𝘪𝘯𝘦 /𝘧𝘰𝘰𝘥…
#joys_西式
  • Meatball
📍中環 𝙲𝚎𝚗𝚝𝚛𝚊𝚕

🍅🍕𝐌𝐚𝐫𝐠𝐡𝐞𝐫𝐢𝐭𝐚 (3.5/5) $168

Quattro  Formaggi

🧀💛𝐐𝐮𝐚𝐭𝐭𝐫𝐨 𝐅𝐨𝐫𝐦𝐚𝐠𝐠𝐢 (3/5) $168

Roasted  sweet  corn
鹹辣既醬配甜甜的粟米~

꧁꧁ ——𝓂𝑜𝓇𝑒 𝒾𝓃𝒻𝑜𝓇𝓂𝒶𝓉𝒾𝑜𝓃—— ꧂꧂
📍 Motorino (中環)
WC分店: 灣仔船街15號地下

🗺𝘐𝘯 𝘵𝘩𝘦 𝘴𝘢𝘮𝘦 𝘭𝘰𝘤𝘢𝘵𝘪𝘰𝘯…
#joys_中環 #joys_灣仔

🔖𝘔𝘰𝘳𝘦 𝘴𝘪𝘮𝘪𝘭𝘢𝘳 𝘤𝘶𝘪𝘴𝘪𝘯𝘦 /𝘧𝘰𝘰𝘥…
#joys_西式
2022-08-16 513 views
之前睇過網上介紹,這一間擁有自己的窰爐,對於一間pizza店,肯投資成本落去,絕對值得支持,因為一個窰爐造價不菲。我之前在澳洲也吃過窰爐烤的pizza,幾年之後,仍然是念念不忘。所以光顧之前,期待著pizza能否帶來驚喜。這次選擇星期六光顧,大約六點鐘左右到達,雖然時間尚早,但也陸陸續續有顧客入座;不過總體店內氣氛不錯,有格調,但是不會太過嘈吵。最終點選一個pizza同一個甜點,兩人吃的話剛剛好。Pizza點選了Margherita,等左十五分鐘左右,這裡是即叫即做,輕鬆交談,不知不覺就上菜了。以一個拿玻里pizza來講,盛載食材的餅底非常薄,也吃到少量焦黑的感覺,絕對是窰燒才能體現。餅邊位置十分煙韌,也會吃到dough 的質量,和連鎖薄餅店絕對無得比較;遺憾是餅身不太熱辣辣,感覺不到是剛出爐的樣子。另外,也叫了一個甜點,我會形容為「回力刀」,或者大牛角之類。這個包含著棉花糖加上Nutella 既配搭,通常都係無得輸。兩人食的話勉強能夠消化掉,畢竟它用料充足,吃多點之後是會有膩的問題。我不知道最正宗是否也要填滿那麼多材料,若果不是,那個材料比例可以減少少就更加好。這兩個菜式,從我目測的

最終點選一個pizza同一個甜點,兩人吃的話剛剛好。

這兩個菜式,從我目測的視線範圍內基本上每枱都有點選,但不知為何,我食的pizza沒有即場磨碎芝士在表面,而其他每一枱也是有這個動作。不過,這絕對不影響這間餐廳食物質素和美味。

往後日子,絕對會再度光顧。
2022-08-13