2020-09-25 2341 views
好耐都無食川菜啦,今日就約朋友嚟試下呢間川菜。估唔到餐廳仲望到海景,個view幾好。我地點咗冷鍋魚,毛血旺,和樟茶鴨。呢啲菜式都唔係咁常見,所以都想試下。冷鍋魚賣相“仙氣十足”,魚肉滑嫩鮮美。毛血旺辣度過癮,麻辣鴨血好解壓!辣到無煩惱><樟茶鴨都幾有特色,有獨特香味,皮酥肉嫩。鐘意食川菜就不容錯過,味道正宗,食物質素有水準,菜式選擇亦都選擇多。下次可以帶埋屋企人試下粵菜,睇下味道係咪都係咁出色。推介,值得一試!
好耐都無食川菜啦,今日就約朋友嚟試下呢間川菜。

估唔到餐廳仲望到海景,個view幾好。

我地點咗冷鍋魚,毛血旺,和樟茶鴨。

呢啲菜式都唔係咁常見,所以都想試下。

冷鍋魚賣相“仙氣十足”,魚肉滑嫩鮮美。

毛血旺辣度過癮,麻辣鴨血好解壓!辣到無煩惱><

樟茶鴨都幾有特色,有獨特香味,皮酥肉嫩。

鐘意食川菜就不容錯過,味道正宗,食物質素有水準,

菜式選擇亦都選擇多。

下次可以帶埋屋企人試下粵菜,睇下味道係咪都係咁出色。

推介,值得一試!
Dinner
之前有星期六去過, 點心還好。限聚剛放寬, 但間鋪在商場好入的位置, 人流本就不多, 唔知佢開唔開, 打去問下穩陣d。 星期五打去問, 星期六茶市幾點開? 回答是7:30, 隨即澄清(明天)是9:30, 我同佢講, 睇清楚再答我, 我要坐1小時車過來。最後確定是9:30。仲叫我不用訂位, 到時會有位。講到似層層, 所以看到網上寫11:00我都信佢結果, 10點去到, 熄曬燈, 冇開。養埋d 伙計連自己的營業時間都唔知, 學咩人做生意?
之前有星期六去過, 點心還好。

講到似層層, 所以看到網上寫11:00我都信佢

結果, 10點去到, 熄曬燈, 冇開。

養埋d 伙計連自己的營業時間都唔知, 學咩人做生意?
2020-08-24 1290 views
因為今日有工作要去上環,咁都要喺出面食飯。我盡量都係揀返啲大間嘅地方,可以隔得開啲。朋友推介我去食呢間中菜,話地方開揚,食物都唔錯!我地就決定去食個下午茶下午茶時段入座價錢都幾優惠。呢度點心選擇都幾多,同埋有自己嘅特色和創意,唔係平時飲茶食到厭果啲點心。而且好多菌菇類嘅點心,都幾養生。我就點咗野生松茸燒賣皇羊肚菌鮮竹卷我一向鍾意菌菇類嘅香氣,味道香濃,味道都鮮美。唔錯!仲點咗幾樣:娥姐粉果蘿蔔千絲酥四川擔擔麵最後仲點咗個桂花酒釀丸子。整體而言,每樣點心都幾好食。咁靚view,咁好質素,我覺得性價比幾高。可以收藏呢間餐廳,過一排可以帶屋企人嚟試下其他菜式,我對佢啲川菜都好有興趣。
因為今日有工作要去上環,咁都要喺出面食飯。
我盡量都係揀返啲大間嘅地方,可以隔得開啲。
朋友推介我去食呢間中菜,話地方開揚,食物都唔錯!
我地就決定去食個下午茶
下午茶時段入座價錢都幾優惠。
我就點咗
野生松茸燒賣皇
羊肚菌鮮竹卷
我一向鍾意菌菇類嘅香氣,味道香濃,味道都鮮美。唔錯!
仲點咗幾樣:
娥姐粉果
蘿蔔千絲酥
四川擔擔麵
最後仲點咗個桂花酒釀丸子。

整體而言,每樣點心都幾好食。
咁靚view,咁好質素,我覺得性價比幾高。
Tea
2020-07-13 938 views
My family went to this restaurant for Dimsum last weekend. I’ve never been to this restaurant before so I was a bit excited getting the chance to try it. We ordered many types of Dimsum and the following for some of the favourite that I enjoyed.Pan-fried Pork Bun – Quite juicy inside, not too oily and crispy on the bottom Fried Shrimp Toast – Not a classic Dimsum dish but it tasted good and very crispy. I am a big fan of deep-fried items, so this’s a must order item for meSteamed Milk Pudding wi

Steamed Milk Pudding with Yam Paste – They called it yam but it’s actually Taro root paste. It was well prepared as the steamed milk pudding’s texture was very silky and not too sweet. The flavour of the Taro paste matched the milk pudding and added another layer of texture and flavour to the dish
2020-07-08 836 views
朋友約食下午茶。我地睇咗好幾間餐廳,決定都試下新嘢。去酒店食返個點心下午茶。我地點咗——雀籠點心拼盤好有中式特色,用雀籠擺盤,好靚。包括6款點心,睇得,又好食,鹹甜點心都有齊。價錢$168比起酒店嘅西式下午茶一個人要三百幾抵食好多!同埋中式點心比較啱口味多啲。除咗經典點心燒賣同蝦餃之外。都有幾款特別嘢:蒜蓉櫻花蝦春卷:鹹香,香脆。蝦多士:依加好多茶餐廳都無得食,居然呢度有得食。好香口。奶黃花糕和千層姜汁糕清甜。環境都好靚,配上海景歎下午茶,好chill。
朋友約食下午茶。

我地睇咗好幾間餐廳,決定都試下新嘢。

去酒店食返個點心下午茶。

我地點咗——雀籠點心拼盤

好有中式特色,用雀籠擺盤,好靚。

包括6款點心,睇得,又好食,鹹甜點心都有齊。

價錢$168

比起酒店嘅西式下午茶一個人要三百幾抵食好多!

同埋中式點心比較啱口味多啲。

除咗經典點心燒賣同蝦餃之外。

都有幾款特別嘢:

蒜蓉櫻花蝦春卷:鹹香,香脆。

蝦多士:依加好多茶餐廳都無得食,居然呢度有得食。好香口。

奶黃花糕和千層姜汁糕清甜。

環境都好靚,配上海景歎下午茶,好chill。
2020-07-07
$100 (Tea)
食店: 望月軒張梁點餐👦🏻🧒🏻1)$ 128《雀籠點心拼盤》評分(10分滿分):8⃣食評💬:拼盤好有特色😍有蝦餃、燒賣、蝦多士,啲蝦大大隻,咬落爽口!仲有春卷、天鵝酥同千層薑汁糕,全部都有兩件,成雙成對👩‍❤️‍👨幸福美滿!2)$22大點《四川擔擔麵》評分(10分滿分):8⃣食評💬:嗌咗小辣,好香好麻,同平時食開嗰種擔擔麵唔同,呢到係辣味好濃,麵條彈牙,濃濃嘅四川風味!3)$35 頂點《望月小籠包》評分(10分滿分):8️⃣食評💬:熱辣辣嘅蒸小籠包,湯汁一吸非常鮮甜,點埋醋食一流!P.s 記得平日2pm後入座有優惠時段超超超抵食👏🏼大中小點都係$22蚊喳!望月軒 (上環)📍上環干諾道中168-200號信德中心西座3樓澳門廣場3017號舖
食店: 望月軒

張梁點餐👦🏻🧒🏻
1)$ 128《雀籠點心拼盤》
評分(10分滿分):8⃣

2)$22大點《四川擔擔麵》
評分(10分滿分):8⃣

3)$35 頂點《望月小籠包》
評分(10分滿分):8️⃣
食評💬:熱辣辣嘅蒸小籠包,湯汁一吸非常鮮甜,點埋醋食一流!
望月小籠包

望月軒 (上環)📍
望月小籠包
2020-06-25 686 views
信德中心內的3樓, 原來有一個名叫澳門廣場的地方, 內裡的環境有點像葵涌廣場。走到有點盡頭, 發現有一間中菜名叫望月軒。內裡的環境, 舒服寛敞, 落地玻璃窗面臨維多利亞港, 真是神曠心怡。HK$188成都耗子洞樟茶鴨(半隻)~上檯的時候, 已經聞到一絲絲的煙燻樟木及茶葉味道。皮薄沒帶點脂肪, 這裡將鴨烹調剛好, 肉質嫩嫩, 緊鎖肉汁。吃的時候, 不會太乾。HK$98瑤柱賽螃蟹這五個字, 他一定會必點。蛋白吸收了瑤柱的鮮味,口感嫩滑,味道似蟹非蟹,真是有趣。HK$48四川擔擔面~最少2位起的四川擔擔面, 其麵條細滑, 在惹味麻辣湯料中,麵條吸滿湯的精華, 伴著煮至惹味的豬肉碎和香口的蔥花, 真是令人值得口味。-一邊吃著樟茶鴨, 一邊看著香港的美麗風景, 一邊與朋友談天說地, 過了一個愉快的晚上。

成都耗子洞樟茶鴨(半隻)

四川擔擔面

2020-06-05
Dinner
成都耗子洞樟茶鴨(半隻)
四川擔擔面
  • 成都耗子洞樟茶鴨
2020-06-24 488 views
上星期五約左朋友黎望月軒飲茶傾下計環境幾舒適, 望住海景探光一流, 坐得都幾舒服我地叫左蝦餃、燒賣皇、炸蝦多士、鳳爪排骨飯、牛肉球同芋泥燉奶蝦餃同燒賣都好好食, 夠哂大粒!!!蝦餃餡勁多蝦, 仲要好爽口, 蝦餃皮厚薄適中, 係幾好食燒賣都幾滿意, 蝦肉同豬肉比例剛好, 蒸得夠乾身炸蝦多士係酒樓比較少見, 見到就梗係唔會錯過啦蝦多士會跟埋沙律醬俾你, 熱辣辣炸起, 多士外層佈滿芝麻, 食落勁甘香, 蝦膠餡豐富, 堅係好食!!而排骨飯同牛肉球都係水準之作芋泥燉奶份量就少左啲, 我地都以為係一碗既份量, 原來係比茶杯大少少既size, 有d意想不到不過呢個燉奶真係好香滑, 芋頭味好濃郁, 甜度適中,食落係食物既天然味道, 無加太多砂糖入去做調味, 值得推介!
上星期五約左朋友黎望月軒飲茶傾下計
環境幾舒適, 望住海景探光一流, 坐得都幾舒服

蝦餃同燒賣都好好食, 夠哂大粒!!!
蝦餃餡勁多蝦, 仲要好爽口, 蝦餃皮厚薄適中, 係幾好食
燒賣都幾滿意, 蝦肉同豬肉比例剛好, 蒸得夠乾身

炸蝦多士係酒樓比較少見, 見到就梗係唔會錯過啦
而排骨飯同牛肉球都係水準之作
Lunch
呢段時間因為辭咗工所以晏晝時候就可以同屋企人去飲下茶食個包~ 因為屋企人比較賴嘅關係,所以我哋近近地就去咗上環信德附近一間酒樓望月軒 佢地本來有個雀籠點心拼盤 ,靚靚哋好啱港女去打卡,再加埋個海景真係一流但奈何唔太啱佢哋口味,所以唯有作罷~~下次同朋友可以去試!我地兩點左右黎到,佢哋嘅下午茶好抵大中小點一律都係$22我哋叫咗蝦餃,望月小籠包、生煎包、香煎蝦米腸 、 上素菜苗餃同埋脆皮五香素鵝,最後仲叫左甜品酒釀丸子蝦餃蝦碌飽滿而且皮薄 讚!之後小籠包~肉餡多汁但係因為我掛住影相嘅關係,凍咗搞到個皮有啲硬🥺呢個生煎包好好味,包煎得香 個肉餡好juicy!蝦米腸煎得好香好多蔥花加埋牆汁係咁食食食!上素菜苗餃:啱晒減肥人士入邊全部都係菜菜菜同菜,但係略嫌外皮有啲口好似食緊水晶包咁~~~脆皮五香素鵝,係媽咪指定菜式,外皮炸得香脆,好香口!最後再食埋酒釀丸子,就完滿了!

但奈何唔太啱佢哋口味,所以唯有作罷~~下次同朋友可以去試!

蝦餃蝦碌飽滿而且皮薄 讚!

呢個生煎包好好味,包煎得香 個肉餡好juicy!

蝦米腸煎得好香好多蔥花加埋牆汁係咁食食食!

脆皮五香素鵝,係媽咪指定菜式,外皮炸得香脆,好香口!

最後再食埋酒釀丸子,就完滿了!
2020-06-09 568 views
    突然好想食中菜,就去了上環的望月軒,之前去澳門前,都會和家人來飲茶,今次就來吃晚餐。它裝修一直都好吸引,幾特別,環境亦都幾舒適。    一看餐牌,好多都想試,可惜今次兩個人來,吃不到好多,所以就點了兩個菜,點了「重慶雞煲」及「瑤柱蛋白炒飯」。上菜速度有點慢,但服務員態度都唔錯,經常自動來加水。    上菜啦,份量都好大,cp值高,重慶雞煲超好食,個味調得剛剛好,好惹味,好開胃,配瑤柱蛋白炒飯一流,值得推介。    吃得好滿足,原本想叫甜品-芒果布甸,但真係好飽,唯有下次。離開時見到門口有龍蝦尾宣傳板,好吸引,因為香港好少地方有得食,決定下次叫多幾個朋友一齊來試。

2020-06-03
  • 重慶雞煲、
  • 瑤柱蛋白炒飯
2020-06-03 3480 views
以前住新界,日日搭巴士過黎港島呢邊都一定會經過信德中心上面嘅「望月軒」,戈陣腦海成日都萌生一個念頭:如果可以搵次試到就好喇今次喺機緣巧合嘅情況下,終於有機會試到。論位置黎講都可以話夠曬特別,喺信德中心上面,即系我地之前成日坐船去澳門戈座大廈嘅某一層。戈日去到都竟然冇乜人,畢竟眾多餐廳都受疫症影響,未完全穩定同埋恢復以前嘅狀態。作為一間喺港澳碼頭附近嘅餐廳,食物嘅款式應該都吾可以少得去邊,呢度都吾例外,首先發現呢度以中菜為主,所以好多菜式都系辣嘅。小龍蝦尾吾知系邊度嘅菜式?不過個人幾有興趣,可以配以勁爽麻辣味、酸甜味、油爆味或者避風塘味。首先叫咗份瑤柱賽螃蟹,瑤柱嘅份量都算ok啦,入口當然都幾好味同埋新鮮蛋白嘅份量更系毫不吝嗇,蛋味香濃,有好豐富嘅蛋白質呀!蟹肉嘅份量就還好,不過味道同瑤柱一樣都系好新鮮,同埋都食吾到有海水味,混合埋蛋白黎食,向來喺中菜館都系好吾錯嘅選擇吧。龍蝦尾呢個菜式我真系第一次食,冇諗到個數量會系咁多呢更加冇諗到嘅系原來佢系連殼上😅變相食嘅時候系有一定嘅困難。我系叫咗避風塘味,食落口真系幾香口,火侯十足,有大量嘅蒜蓉舖喺面,使得菜式更香口。蝦肉完全吸收咗蒜蓉嘅香味,

瑤柱賽螃蟹

龍蝦尾呢個菜式我真系第一次食,冇諗到個數量會系咁多呢
更加冇諗到嘅系原來佢系連殼上😅變相食嘅時候系有一定嘅困難。我系叫咗避風塘味,食落口真系幾香口,火侯十足,有大量嘅蒜蓉舖喺面,使得菜式更香口。蝦肉完全吸收咗蒜蓉嘅香味,油份亦足夠,雖然細細隻,食落口都感受到爽口。
避風塘龍蝦尾

見到都有啲人推介回鍋肉,所以自己都試吓。回鍋肉都系四川一道好傳統嘅菜式,既然系四川菜就一定有啲辣,好彩嘅系食落口都吾算好辣,同埋肉質結實,系呢啲方面黎講吾錯。不過令我驚訝嘅系,問題所在竟然吾系好辣而系偏鹹🤔
四川回鍋肉

同朋友都想試吓呢度嘅飯類,除咗常見嘅炒飯類,呢度仲有一款幾特別嘅飯類「脆米海鮮泡飯」,脆米原來就系類似米通嘅碎碎,脆脆地就咁食都幾好食
海鮮湯飯裡面我最主要見到嘅系蝦肉,我諗仲有魷魚戈啲喺入面掛?只系吾明顯啫。最值得一讚嘅系湯飯嘅份量好多,而且有大量嘅蔬菜,加埋就更健康喇。
脆米海鮮泡飯

2020-05-22
避風塘龍蝦尾
脆米海鮮泡飯
2020-06-02 425 views
係上環食晚餐,今次揀左間酒樓係信德中心三樓, 呢間酒樓環境可以話係一流, 佢既環境好乾淨, 枱同枱都有一定距離, 好寛敞, 坐得好舒服仲有就係, 如果你坐窗邊位, 可以有個大海景食飯, 真係正!一坐低就叫左壺香片之後叫左三樣野食:四川擔擔麵: 呢個擔擔麵, 有驚喜, 辣度調得岩岩好, 麵硬度適中, 加埋上面D肉碎粒, 口感唔錯, 不過如果份量再多D就好蒜泥白肉: 上面鋪滿蒜泥, 蒜泥磨得好細滑, 每一啖都可以食到肉同蒜泥混合既味道, 辣汁唔會太辣, 配合得幾好油爆龍蝦尾(小辣): 呢個係今日既主角, 份量好足, 一大盤都鋪滿左小龍蝦尾,小龍蝦尾泡得好香口, 又唔油膩, 一隻接一隻, 食到唔停口, 勁滿足呢間餐廳, 服務幾周到, 食飯期間,自動幫你加水又換碟,侍應仲非常有禮貌👍🏻抵讚!
係上環食晚餐,今次揀左間酒樓

係信德中心三樓, 呢間酒樓環境可以話係一流,

一坐低就叫左壺香片

之後叫左三樣野食:

2020-06-01
  • 蒜泥白肉
  • 四川擔擔麵
  • 油爆小龍蝦尾
2020-05-31 349 views
以前常到信德到同媽咪上船去澳門,現在疫情下冇得同媽咪去澳門玩,就同媽咪去望月軒嘆返個靚景下午茶啦!媽咪聽到我放假同佢去嘆茶好開心,我同媽咪第一次來飲茶的,環境真係一流,望住個海嘆茶,心情都舒暢D。我一口氣叫左幾款媽咪鍾意的點心: 魚翅灌湯餃 ~ 媽咪話抵食蟲草花棉花雞 ~ 雞夠滑臘味糯米飯 ~ 夠哂味芋泥燉蛋 ~ 芋泥好棉,配上燉蛋好夾。養顏銀耳羹 ~ 飲完喉嚨好潤以上散叫點心下午茶時間仲要做緊特價大中小點一律22蚊,好抵食。我咁為食上面d 點心點滿足到我呢!我仲叫左呢到最出名的雀籠點心拼盤,但侍應話冇蝦多士,可唔可以轉其他比我。上雀籠時,真係好吸引,影相打卡一流,即同媽咪影幾張靚相留念啦!雀籠點心拼盤 ~第一層 @奶皇花糕和千層薑汁糕第二層 @腐皮卷和蒜蓉櫻花蝦春卷第三層 @蝦餃和燒賣呢到點心味道唔錯, 炸野香口,而我最欣賞佢的糕點和甜品,甜而不膩。

我一口氣叫左幾款媽咪鍾意的點心:

魚翅灌湯餃 ~ 媽咪話抵食

蟲草花棉花雞 ~ 雞夠滑

臘味糯米飯 ~ 夠哂味

芋泥燉蛋 ~ 芋泥好棉,配上燉蛋好夾。

養顏銀耳羹 ~ 飲完喉嚨好潤

雀籠點心拼盤 ~
第一層 @奶皇花糕和千層薑汁糕
第二層 @腐皮卷和蒜蓉櫻花蝦春卷
第三層 @蝦餃和燒賣

2020-05-21 363 views
依間主打食川菜既酒樓有無敵大海景☺️☺️唔係太多人,慢慢食慢慢傾都得😉👧🏻好鐘意食辣🌶🌶,所以川菜係👧🏻既口味😍今次叫咗個麻婆豆腐😍設計好靚,有個加熱爐heat住啲豆腐,唔怕會凍晒💕💕少少辣味好開胃😉😉😉餸飯一流tim😉😉仲叫咗口水雞🐔🐔🐔係幾滑同好味,同樣少少辣,好啱鐘意辣既人🌶🌶🌶🌶唔想食辣既話都可以叫唔辣,蒜蓉炒時蔬都唔錯😉😉😉最後,👧🏻仲叫咗雞湯,好入味😍
2020-05-19 286 views
今日中午同好朋友去望月軒歎海景午餐❤️餐廳就係上環信德中心好方便👍🏻最緊要係個靚海景😍淨係食個景都值回票價👏🏻我地叫左一個雀籠點心拼盤🥟齊哂咸點甜點同炸點😋一人一件岩岩好👍🏻點心全部都新鮮熱辣❤️奶皇花糕同千層薑汁糕最岩我口味😍煙韌得黎唔太甜👍🏻正呀喂❤️值得一提既係個四川雞絲涼麵凍冰冰辣辣地岩夏天好開胃☀️不過唔食得辣既朋友就最好叫BB辣🤣
最緊要係個靚海景😍淨係食個景都值回票價👏🏻

奶皇花糕同千層薑汁糕最岩我口味😍