望月軒琴日睇醫生啦附近睇完醫生,湊住呀仔又無咩胃口,勁想食辣野,所以就喺附近搵咗呢間有得食粵菜同埋川菜嘅酒樓~ 我哋叫咗三個餸:鮮辣爽脆肥腸,佢哋真係用新鮮鵝腸黎整,而家好多地方都冇,而且味道都好好,連伴碟嘅芽菜都好正!鮮花椒安格斯牛肉,牛肉肉質唔錯,很嫩滑,底下有萵筍同粉絲,吸咗啲湯一齊食仲好味!最後叫左個唔辣嘅餸比呀仔送飯,蒜香芝麻脆皮雞,皮脆肉嫩,咸淡適中,唔錯!最後值得一讚係佢地個前菜小食好特別,好似叫螺筍之類,有好香泡椒味,非常開胃,另外碟魚仔花生都好香口新鮮無益味。整體服務都唔錯,而且有coupon送,下次會再去試其他野😋👍🏻👍🏻
望月軒
我哋叫咗三個餸:
2019-11-08
2019-11-04 310 views
偶然發現上環信德中心一間好好味既川菜館我好中意食辣,所以呢間絕對係食辣既好地方。酸菜魚唔會特別辣,但係好好味。星期五夜晚食晚餐,人較多,環境nice,下次一定再來。
偶然發現上環信德中心一間好好味既川菜館
我好中意食辣,所以呢間絕對係食辣既好地方。
酸菜魚唔會特別辣,但係好好味。
星期五夜晚食晚餐,人較多,環境nice,下次一定再來。
酸菜魚
蒜蓉扇貝
2019-11-01
酸菜魚
蒜蓉扇貝
2019-11-04 214 views
有段時間沒食到正宗的四川菜了,今日放工約到朋友聚會終於上環食到好好食的四川回鍋肉!!Yummy!!本人最鍾意的一道四川菜,餸白飯一流👍👍有啲油膏但不膩。但食完又得做多輪Gym啦
好好食的四川回鍋肉!!Yummy!!
2019-11-04
2019-11-02 253 views
海景view,空間寬敞,環境清淨,最關鍵的還是菜品的味道太巴適了吧瞬间从维港到了四川的感觉!招牌的冷鍋魚果然名副其實,兩個字:必點!點它點它點它!驚喜的是裡面還有超級入味的蕨根粉!簡直是讓人無法拒絕吖!毛血旺就兩個字:地道!地道得都覺得有點被辣到了哈哈!里面的配菜也很地道,有传统的四川宽粉,不要太好吃吖!這盤回鍋肉就更神奇了,一桌人轉了半圈之後就只剩下蒜苗了,後面的小夥伴們都不知道出現過回鍋肉這道菜!
吞云吐雾冷锅鱼
吞云吐雾冷锅鱼
毛血旺
回锅肉
2019-06-19 3340 views
環境就好似酒樓款咁,樓底夠高,座位都幾寬下,坐得都幾舒服,再黎就係餐牌啦,感覺中高檔,菜色都幾多選擇,川菜粵菜都有,叫左幾款小菜,其中飄香鮮花椒安格斯牛肉同乾鍋肥腸係我的最好,乾鍋肥腸價錢係$138本人覺得正常價錢,但飄香鮮花椒安格斯牛肉$228本人覺得少貴。但味道好彩對得起呢個價,牛肉好滑好嫩且入味,辣度適中,而肥腸又不會太肥,沒有怪味,皮脆內嫩有咬口,屬於比較香口且濃味的一道菜,至於其它的小菜就不過不失,就唔多做介紹。整體服務感覺都OK
2019-06-18
  • 飄香鮮花椒安格斯牛肉同乾鍋肥腸
2019-06-05 2012 views
舊同事在上環返工,大家相約在上環信德中心望月軒 , 勝在閒日有位唔多人。酒樓裝修幾整潔,但厠所要用鎖匙行去商場的厠所。點了幾個少菜,各樣食物味道整體ok,份量就不算太大碟,價錢稍微略貴。
2019-06-04
2019-05-28 1588 views
五一勞動節準備和同事們一起去香港旅遊,最後兩天的行程準備隨心,中午不知道吃什麼就在網上找,看到了望月軒這間酒樓,並且望月軒的菜品看上去也十分豐富,不僅有粵菜可以讓我麼體驗一下港式風味還有川菜讓我們可以吃到家鄉的味道再加上正好離我們住的地方近就決定去這裏。我只能說這個地方方便到我這個路癡都可以找到,從地鐵站出站大概5分鐘的路程就到了,而且不用擔心路上很熱,因為酒樓旁邊就是海所以走過去的時候還有海風,夏天一點都不會覺得熱。一到店裡就有知客小姐帶我們去房間,因為我們有8個人,本來我們還以為會很擁擠,畢竟香港是寸土寸金但是沒想到帶我們去了一間超大還自帶180度海景的房間。外面維多利亞港的景色一覽無遺。還有一台電視可以看香港的新聞。服務員在得知我們是遊客的時候,除了給我們介紹菜品還給我們推介了不少本地人喜歡去的地方,還熱心的讓我們避開了不少不必要的人流。並且房間隔音效果是非常好的,給我們有很好的隱私感和個人空間。每次服務生進來為我們添飲品或是收拾餐碟的時候都是先敲門然後再進來,並且動作都很輕,不會像有些酒樓的收拾餐具的時候聲音很大很吵。吃完之後我們因為這樣的環境和服務態度認為這一餐肯定會讓錢包‘受傷’,畢竟在網上也說望月軒是中高級酒樓,但是最後卻每個人也兩百塊港幣左右,實在是物美價廉。
2019-05-03
2019-05-19 1885 views
家人喜歡飲茶,近日經常去的一間酒樓就是這家唔月天,首先因為中上環地區不用和人的,第二這間酒樓的景觀開揚, 180度大海景,坐得舒服,不過最重要的還是食物質素,這裏的食品真是很不錯。蟲草棉花雞(大點$48 ),雞肉調味得宜,肉質爽滑,棉花亦把精華吸收,口感味道保持水準。 麻香滑雞竹筒飯( $68 ),由於這裏的師傅是主力四川菜的,所以有很多川味食品,這個是我和我的家人至愛,雞肉加了川味醬汁,麻味香濃,飯亦粒粒分明,口感煙靭,滲入了雞汁及醬料, 非常惹味可口,而且這個飯份量亦十足,足四碗。 蝦米煎腸粉(大點$48 ),這個是我們飲茶必點的,這裏做到粉皮爽口煙韌,煎得金黃香脆。 生煎包(大點$48 ),賣相很吸引,味道肉味香濃,不過略嫌未夠多汁。 甜蜜蜂巢糕( $25 ),這個糕點口味感有點像新年吃的黃金糕,而味道則充滿蜂蜜香味,值得一試。 芋泥燉奶( $28 ),滑滑的燉奶,上面鋪着甜度適中的芋蓉,味道很有化學作用,為我和家人的喜愛的甜品。
2019-05-19
$130 (Lunch)
週末與家人飲茶飯聚,試了一間新酒家「望月軒」。酒家位處信德中心,單邊可享維港景緻。除大廳散座外,店內設有多間以月為名的廂房,用餐環境更佳。席間試了多款蒸炸美點,大隻鮮爽的「原隻蒸蝦餃」、酥化清甜的「蘿蔔千絲酥」,以及懷舊鬆軟的「原籠馬拉糕」皆屬小編推介。「麻香滑雞竹筒飯」川菜風味洋溢,麻辣滋味滲透每一口飯。因當中辣意不算剛烈,不嗜辣的朋友也可放心試試。其餘點心出品都有一定水準...憑藉不俗的點心水準、理想的用餐環境,以及合理的定價,有機會會再來飯聚。
原隻蒸蝦餃
蘿蔔千絲酥
原籠馬拉糕
麻香滑雞竹筒飯
其餘點心出品都有一定水準...
蟲草花綿花雞
壽桃
芋泥燉奶

[1/5/2019; Wed]
2019-05-01
$135 (Lunch)
原隻蒸蝦餃
蘿蔔千絲酥
原籠馬拉糕
2019-04-07 1338 views
睇我的食評都見我間唔時食貴野,著就更加係見到鍾意的就買🙈 食好著好的我想去旅行一定要靠飛行里數幫補下,就連每日步行到指定步數都能兌換少少里數,但條款是每30天都需要使用這個apps消費HKD99, 我係apps見到這間近公司的餐廳可以使用這個apps付款,第30天到期就lunch來消費啟用返我的步行儲里數,我買外賣回公司食而已,我自己係公司沖茶可以省左茶錢嘛~ 食物質素比我預期中好😋 竹筒雞飯的雞超滑,飯都好食,基本上好食到唔會食剩,不過我食到最後剩返少少就唔小心倒瀉左,嘥左少少囉⋯⋯ 小籠包都有湯是好味的,但都係小南國的最好食😋
竹筒雞飯
小籠包
2019-03-04
TakeAway
$116 (Lunch)
竹筒雞飯
小籠包
2019-04-01 960 views
其實本身都唔係諗住食le間,不過見望月軒唔洗等位, 又多人食, 就決定試下,, 點知樣樣都好好味食得好開心其實一開始都無話特別想食咩,, 不過一路入去, 枱枱都有嗌水煮魚, 所以就決定一定要嗌。我本身唔係太食到辣, 但係le盆水煮魚係食到ge (((不過一定要連飯食先食到)))。魚好滑 而且都好配菜一流。口水雞都好好食!!!! 好滑, 唔痴牙, 又無雪藏味,加埋D醬汁我可以食到兩碗飯…, 我跟友人吃到停不下來也讚口不絕,川菜是我最愛的菜色之一,試過這間望月軒後,正式成為暫時香港我吃過最喜歡的川菜餐廳!。
2019-03-21
  • 水煮魚
2019-04-01 773 views
朋友邀請我去吃飯,説這個餐廳的食物很不錯!差不多7點入去已經看到餐廳坐滿了七成人,果然很受歡迎!朋友說除了住係附近的人還有很多外面的人慕名而來,說這裡的小菜都很好吃。我完全想不到這餐廳有這麽大的魔力。睇左menu都好多款式選,但係朋友推介我們是招牌冷鍋魚。所以當然係信佢啦,到上菜時見到好大碟都幾抵食。冷鍋魚都有很多配菜,配上麻辣真係好正好正我最鐘意食泡椒田雞,見到有緊係唔可以放過,D田雞都好入味,夠曬辣,食左停唔到口即感覺,哈哈~~,總結就係,下次還會再來!
總結就係,下次還會再來!
2019-03-25
  • 招牌冷鍋魚
2019-02-05 1097 views
昨天2019年2月4日早上11:15am去到在門口見全場未有人,心諗是否"未開茶市" ,見只得一位女侍應同一位女高層(不知是否收銀),開口想問時,見2人無反應 ,我就"禮貌咁講咗-早晨!" 侍應眼𣈴一𣈴, 收銀只郁一郁身,但原來最終係完全唔出聲回應我,我見咁樣"唔使食啦"食咗一定仲受氣囉,我同老公講有幾好食都好 ,以後都唔會再去哩間"超級趕客垃圾食店-望月軒"!其實無耐openrice一定要比"星"先可以提交食評,因系統問題,我實際係無限負"星"囉!
2019-01-19 809 views
之前去澳門的時候,船未到,都會進去走一走的,那時都已經見到這間望月軒,他是一間海景餐廳,可以望到外面一片大海洋,然後裝修風格是偏外中式風味,望上去大堂也很高檔豪華而且位置也非常之寬敞,不會像一般的酒樓一樣那麼逼,所以我在門口拿到傳單後,找了個時間,就打去約個日子去下午茶了。在員工方面,門口的小姐服務態度很有禮貌,進去坐下後,點了幾款菜,其中有一款是四川的麻辣水口雞,因為我們都很喜歡吃辣,這個口水雞的辣度真是很不錯而且價錢相對也不會太貴,合理的。有機會會再帶家人來試試的。
之前去澳門的時候,船未到,都會進去走一走的,

那時都已經見到這間望月軒,

他是一間海景餐廳,可以望到外面一片大海洋,

然後裝修風格是偏外中式風味,望上去大堂也很高檔豪華

而且位置也非常之寬敞,不會像一般的酒樓一樣那麼逼,

其中有一款是四川的麻辣水口雞,

因為我們都很喜歡吃辣,這個口水雞的辣度真是很不錯

而且價錢相對也不會太貴,合理的。

有機會會再帶家人來試試的。
2019-01-11
2019-01-04 665 views
最近都要黎呢頭番工,話說上次lunch去左呢附近食之後,就對呢一條"街"既美食好有好感,於是,琴晚屋企人話出黎食過年聚會飯,我就推薦左佢地過來呢間「望月軒」,係因為之前經過果陣,見到佢個海景,而且睇門口餐牌,價錢合理,所以就一於決定來呢到試吓啦!可能係平日的關係,所以雖然座位滿左,但我地好好彩等左一陣,就已經可以入去坐(如果有人要食晚市,建議先訂位)。環境唔錯,位置舒服,服務都ok,我地叫左個炒飯,然後一個炒花膠(阿妹堅持要食),小雲耳,肺片等等小菜。上菜速度算幾快,食物質素都高,配合埋呢個環境,我諗應該算得上係高檔酒樓吧!最後每人為番起都係2百幾蚊,抵食!
最近都要黎呢頭番工,話說上次lunch去左呢附近食之後,
就對呢一條"街"既美食好有好感,
於是,琴晚屋企人話出黎食過年聚會飯,
我就推薦左佢地過來呢間「望月軒」,
所以就一於決定來呢到試吓啦!
可能係平日的關係,所以雖然座位滿左,但我地好好彩等左一陣,
就已經可以入去坐(如果有人要食晚市,建議先訂位)。

環境唔錯,位置舒服,服務都ok,
我地叫左個炒飯,然後一個炒花膠(阿妹堅持要食),
小雲耳,肺片等等小菜。
上菜速度算幾快,食物質素都高,
配合埋呢個環境,我諗應該算得上係高檔酒樓吧!
最後每人為番起都係2百幾蚊,抵食!
2019-01-03
Celebration