2021-02-28 2131 views
🥢堅尼地城尼泊爾夫婦小店脆脆街頭小吃Pani Puri MoMo 餃子#食好西堅尼地城美食 #食好西西營盤美食#食好西良心推介#食好西尼泊爾菜 🥢之前食過尼泊爾菜已經覺得好啱口味又好食,所以一直都有留意仲有冇好食的尼泊爾菜,今日特別搵了一間在堅尼地城,由一對尼泊爾夫婦主理,店舖小小只有三個位置,裝修花了不少心思,由藍藍的門口顏色,美美花磚地下,對比顏色强烈的牆身充滿異國風🥢老闆娘識講中文,見我唔知叫邊樣好,仲非常之Nice咁介紹佢哋食物的特式,一場來到梗係要試試最鐘意食的Momo,仲有可愛小食波波 Pani Puri 🥢Pani Puri 爆汁薯仔香脆波波(凍)8個$40Pani Puri 是空心的油炸球,內裡裝了帶點香料味的薯蓉,可自行加入綠色的酸辣凍湯,老闆娘仲細心的提示食時要一口食,如果唔係會溜到成身都係,所以就一野擺個波波入口,脆脆的外層,加上酸酸辣辣的味道薯蓉的香軟,一種好得意很有新鮮感的小食,令人一口接一口咁食🥢Pork Momo爆汁豬肉餃 8隻$45 蕃茄香辣汁/ 芝士花生汁 (蒸/煎)從來都好鐘意食餃子類,尼泊爾Momo 有點似平時食的小籠包咁,即叫即蒸餃皮皮很軟熟,內

🥢Pani Puri 爆汁薯仔香脆波波(凍)8個$40

🥢Pork Momo爆汁豬肉餃 8隻$45
蕃茄香辣汁/ 芝士花生汁 (蒸/煎)
momo

從來都好鐘意食餃子類,尼泊爾Momo 有點似平時食的小籠包咁,即叫即蒸餃皮皮很軟熟,內藏一口湯汁,很香豬肉味道,醬汁帶點點辣辣地很惹味

🥢感覺非常溫馨的尼泊爾兩夫婦,異國風小食很有特式又好食,而且價錢非常抵食,想試吓尼泊爾小食的可以過來試試,地點夠曬方便,喺地鐵站一出正對面就見到好易搵到

饃饃餃子
地址: 西環科士街34號地下
(堅尼地城c 出口對面)
  • Pani  Puri
  • Momo
堅尼地城最近開咗見別具特色嘅小店。老闆娘係香港人(真心好靚女好有氣質),同尼泊爾夫君一齊開檔賣尼泊爾特色小食Momo。Momo(又稱饃饃)係一種源自自西藏嘅麵食,亦見於尼泊爾、不丹同印度等喜馬拉雅山地區,外形好似水餃同小籠包咁。中式水餃就食得多,尼泊爾饃饃你又食過未?店內裝潢以黃色同藍色為主,店主好有心機擺放小裝飾,僅有嘅2張檯仔上膠板內放曬店內所用材料,模擬尼泊爾當地街頭嘅車仔。本人最欣賞尼泊爾特色嘅彩色凳,令我想起小時候嘅粉筆畫作,心情都愉悅起來。招牌爆汁雞肉餡煎餃momo($30/5隻)可以叫5隻或8隻,味道有油香得嚟配合雞肉嘅鮮嫩,加上點點香料同花生醬汁,好開胃。香煎薯仔煎餃($30/5隻)呢個就有點普通,真係薯仔粒加香料。如果有男仔的話,建議叫多一份招牌餃子(蒸/煎也可按個人喜好選擇)。喜歡濃味嘅朋友應該會比較buy豬肉餃,而喜歡清淡口味的,就會認為雞肉餡比較討好。個人推介:爆汁薯仔香脆波波($40/8個)呢個係一個充滿玩味嘅小食。現成嘅脆波波篤開小口,放咗薯仔沙律、一點乳酪同幾粒紅石榴作點綴,食之前擠點店內特色的酸汁至差不多滿瀉,然後拎起一粒放入口中,讓汁液同食材融入味蕾,
個人推介:爆汁薯仔香脆波波($40/8個)呢個係一個充滿玩味嘅小食。現成嘅脆波波篤開小口,放咗薯仔沙律、一點乳酪同幾粒紅石榴作點綴,食之前擠點店內特色的酸汁至差不多滿瀉,然後拎起一粒放入口中,讓汁液同食材融入味蕾,口感非常清新同特別,有趣有趣!
黃金牛奶($30)加入薑黃肉桂味的牛奶,價錢少貴,但真心香濃足料。冬天女孩子飲用對緩解經痛有幫助哦!
Masala Chai($30 )姐係Chai Tea Latte,味道不過不失,重點係夠熱!
店內雖然只有夫妻二人,但從食物價錢、服務態度、裝潢、食物嘅平實感嚟講都非常討好,非常配合堅尼地城人文氣息,動靜皆宜,多元文化和諧共存,希望呢間有心嘅小店長做長有,讓堅尼地城豐富嘅色彩得以保存。
  • 紅石榴乳酪薯仔波波
岩岩過左冬天,積落唔少脂肪,夏天就快到啦,要加快腳步減肥先得!晚上做完運動,想搵d light food食,經朋友介紹就黎左依度試啦!見到有撈麵沙律(媽咪麵),睇落好似好得意咁喎,咁就試下啦將媽咪麵整碎,加蕃茄、洋蔥、芫茜,再加酸汁和辣汁一起撈,真係出乎意料既清新!所有嘢都係生嘅,包括媽咪麵。脆脆既媽咪麵,配上爽口洋蔥蕃茄,加上芫茜青青的味道,口感很好!我自己原本都唔鍾意食洋蔥,平時無論生洋蔥熟洋蔥都唔食,不過依度嘅生洋蔥我一啲都唔抗拒好神奇。令整碗沙律昇華的是它的酸辣汁,超級開胃,令人不禁一啖一啖咁樣食落去好鍾意佢個辣,食到到最後尾都真係有啲料到真係啱晒做完運動食,又可以頂肚,又唔會覺得肥。有時試吓新野都幾好好呀,又發掘左一間好店。佢地d餃子好吸引,不過唔想做完運動就即刻食澱粉,留返下次試!

見到有撈麵沙律(媽咪麵),睇落好似好得意咁喎,咁就試下啦

好鍾意佢個辣,食到到最後尾都真係有啲料到
撈麵沙

真係啱晒做完運動食,又可以頂肚,又唔會覺得肥。

2021-04-15
5 Minutes (TakeAway)
撈麵沙
呢間小店係由尼泊爾裔嘅丈夫同香港人妻打理,店鋪雖小,但其佈置非常用心,由門面外牆到地板嘅花紋都充滿異國風情,座位只有三個,但都用心裝飾,色彩斑斕嘅竹藤籃櫈同埋座位櫥櫃入面嘅尼泊爾/印度香料包都塑造出真係去左喜馬拉雅街頭食地道momo一樣,有feel😍野食方面店內主打尼泊爾地道小食- (左)($45/8pcs) 同(右)($40)Momo方面做得非常出色,皮薄多汁,認真食嗰陣真係要用盤接住唔係啲汁真係會飛哂出嚟,而裝食物嘅盤亦係用籐籃非常吸睛打卡一流🤩而Pani Puri上時會連埋一枝凍嘅薄荷香草汁,食得出呢度嘅香草味調過冇我係其他餐廳食到嘅濃烈,相信為左配合返大眾口味😏,薯波非常香脆配合裡面嘅薯蓉連同薄荷汁一啖擺入口(建議一定要一口一個,唔係啲汁會爆哂出嚟),過癮👍🏻飲品方面食尼泊爾野一定要叫返杯($30)略嫌偏貴但即沖香料味非常香濃,香桂香味撲鼻,甜度亦校得剛剛好👍🏻.Overall幾有心思,有誠意嘅地區小店,住附近朋友可以試一試,與其下午茶食嚟食去都係cafe薯條/burger/意粉,不妨試下特色嘅尼泊爾小食👍🏻
野食方面店內主打尼泊爾地道小食- [Steamed Chicken Momo](左)($45/8pcs) 同[Pani Puri](右)($40)
飲品方面食尼泊爾野一定要叫返杯[Masala Chai]($30)略嫌偏貴但即沖香料味非常香濃,香桂香味撲鼻,甜度亦校得剛剛好👍🏻

2021-04-01 78 views
好特別既MoMo呀😍個裝修完全hold住咗我既目光💛·第一次食,老闆娘好好咁每樣都有介紹•8隻招牌爆汁雞肉餃。個樣咁靚已經好加分,仲要好好味,雖然話爆汁,但唔係小籠包咁誇張,好juicy好好味,唔加辣蕃茄汁都好好味😋•爆汁薯仔波波有2款味,老闆娘見我哋揀唔到,所以好好人咁話做各4款比我哋☺️☺️只係非繁忙💛係d波波入面加返d凍湯之後成個放入口,好得意wor,我自己鍾意食乳酪紅石榴多d,酸酸甜甜好味😋·💛鋪頭唔大,都有3個位既
好特別既MoMo呀😍
個裝修完全hold住咗我既目光💛

第一次食,老闆娘好好咁每樣都有介紹
爆汁雞肉餃

Dinner
爆汁雞肉餃
爆汁薯仔波波
2021-03-28 94 views
平時Lunch 唔鍾意食飯既我會選擇用餃子填肚🤣 唔會太飽之餘又可以試唔同口味🤪 新開既呢間饃饃係尼泊爾既家常菜色🇳🇵裝修好有濃濃既異國情調🧿 饃饃特別之餘亦好適合香港人胃口👍🏻 作為午餐不失為一個好選擇❤️⭐️ 招牌爆汁雞肉餃 🐓餃子餡料比較清淡 雞肉簡單用洋蔥調味🧅 雞肉比起平時豬肉餃子脂肪更少 比較住家的感覺😊 咬落去好Juicy 充滿肉汁😍 點上花生醬汁好濃郁 好Exotic🥜 吊起整份餃子的鮮味呢😋

招牌爆汁雞肉餃

⭐️ 招牌爆汁雞肉餃 🐓
TakeAway
招牌爆汁雞肉餃
店舖名稱很有趣,饃饃餃子🇳🇵🥟,原來momo是尼泊爾餃子的意思🥟,今天終於有機會來吃吃看!📍招牌爆汁雞肉餃🐓🥟($45/8隻;可選擇煎餃或蒸餃)今次選配了蕃茄香辣汁,輕微酸味,香辣主調。主角蒸雞肉餃,質素意外地高🤩,餃子皮帶有麵粉麥香,同時煙韌有嚼口🥟😋👍🏻內餡亦豐富爆滿,相當juicy 💦💦🤣😋👍🏻📍香料薯仔煎餃🥔🥟($45/8隻)這款選配了芝麻花生汁🥜,味道有少少似港式嘅沙嗲醬,但比較香濃!煎餃外皮酥脆可口🥟,呈金黃色,內餡薯蓉飽滿!薯蓉調味為特色香料味,微辣微辣🌶!📍爆汁薯仔香脆波波🥔😋($40/8個)超有特色,是有名的尼泊爾街頭小食🤩!外層是香脆波波,波波盛載著特色薯泥🥔,臨吃前再加入特色醬汁🍀,然後立刻直接放入口👄👍🏻!🌟🌟推薦大家都過來試試,香脆波波好玩又好味,多重享受,環境感覺像置身於尼泊爾,而且食物質素很好,濃濃尼泊爾風味🇳🇵🥟👍🏻!

📍招牌爆汁雞肉餃🐓🥟($45/8隻;可選擇煎餃或蒸餃)
今次選配了蕃茄香辣汁,輕微酸味,香辣主調。

📍香料薯仔煎餃🥔🥟($45/8隻)

📍爆汁薯仔香脆波波🥔😋($40/8個)

2021-03-17 100 views
開胃小食 Dahi Puri呢款小食幾特別本身有乳酪同薯蓉喺入面食果時又加入滿滿嘅酸甜羅望子汁入去一咬落去,爆汁又脆口加上香汁,濃濃嘅異國風情💛💛呢度仲有其他尼泊爾特色食物momo 同黃金牛奶我都好想試呀!

開胃小食 Dahi Puri
呢款小食幾特別
本身有乳酪同薯蓉喺入面
食果時又加入滿滿嘅酸甜羅望子汁入去
一咬落去,爆汁又脆口
加上香汁,濃濃嘅異國風情💛💛

呢度仲有其他尼泊爾特色食物
momo 同黃金牛奶我都好想試呀!
2021-03-17
Dinner
2021-03-15 159 views
Pani puri一直都未係香港試過好特別!! 一口接一口 依家都好掛住嗰味D餃子都好味~~~我覺得蒸餃好食d辣個個sauce好開胃老闆娘好nice~ 好好禮貌野又好食 店又黃 經開一定會再黎❤️
Pani puri一直都未係香港試過
好特別!! 一口接一口 依家都好掛住嗰味
D餃子都好味~~~我覺得蒸餃好食d
辣個個sauce好開胃
老闆娘好nice~ 好好禮貌
野又好食 店又黃 經開一定會再黎❤️
2021-03-12 115 views
-🦄饃饃餃子 @momomoment_mmm-蒸素菜饃饃(8隻) Hkd45Rating🌕🌕🌕🌕🌑黃金牛奶 Hkd30Rating🌕🌕🌕🌕🌑-饃饃嘅尼泊爾語係म:म、ममचा 🇳🇵即係餃子🥟好開心係香港都可以食到尼泊爾嘅特色小食🤤我好鍾意食餃子🥟不過尼泊爾嘅餃子都係第一次食小店嘅老闆係尼泊爾人 而老闆娘呢就係香港人🇭🇰老闆同埋老闆娘都好NICE☺️感覺佢哋好好客好親切店舖面積唔算太大 有2-3個堂食位置 以外賣為主🥡如果大家想堂食 最好就係12點開門前去排定隊🥰唔係之後就要慢慢等位🙊所以我好準時12點到達😆-🥟蒸素菜饃饃🥟海鮮素嘅我叫咗呢款饃饃 好開心佢哋有素食嘅選擇本身素食饃饃只有煎嘅選擇 不過我自己要求轉做蒸老闆娘怕蒸嘅素食饃饃會無咁好食 不過完全唔會呀蒸嘅饃饃嘅外皮會多咗一份煙韌感👍🏻我更加鍾意❤️而且餃子皮嘅厚度適中 佢唔係皮薄餡靚嘅款式😗不過我好鍾意咬啲厚身少少嘅餃子皮🤣澱粉控嘛😜而我都係第一次食薯仔餡嘅餃子😳薯仔餡好綿密🥳可能係加咗香料一同烹煮 就算就咁食都唔會無味🥰薯仔饃饃食落口感幾特別🙈就係全舊都係軟綿綿的同一般包住蔬菜嘅餃子完全唔同😂好有趣嘅口感❤️個人強烈建議大家點個個辣汁
🦄饃饃餃子 @momomoment_mmm
蒸素菜饃饃(8隻) Hkd45
Rating🌕🌕🌕🌕🌑
黃金牛奶 Hkd30
Rating🌕🌕🌕🌕🌑
饃饃嘅尼泊爾語係म:म、ममचा 🇳🇵即係餃子🥟
好開心係香港都可以食到尼泊爾嘅特色小食🤤

唔知你哋一次過最多可以食幾多粒饃饃呢😜😜
我而家好想即刻 開始我嘅餃子日記🥳
不過如果想整埋個排版嘅話...就要瘋狂食餃子喇🤪
2021-03-10
$75 (Lunch)
素菜饃饃  黃金牛奶
黃金牛奶
2021-03-03 273 views
今日大鄉里出城,去咗堅尼地城睇戲,嚟之前特登search下附近有咩良心小店,俾呢間吸引咗🤤🤤因為我本身都好鍾意食小籠包之類嘅嘢,所以尋日睇相嘅時候已經流晒口水去到鋪頭,一路排隊一路諗食乜嘅時候,已經留意到老闆娘好靚女🤩隔住口罩都見到佢親切嘅笑容,而係後面認真煮嘢食嘅老闆都好型仔😉由於當時堂食位置已滿,老闆娘就問我想喺度等定行下先,話可以留電話號碼有位佢再call我,好好人👍🏻於是我就喺附近行下,大約十分鐘左右佢就打返俾我,可以返去開餐👏🏻👏🏻我揀咗撈麵沙律同豬肉饃饃。一開始以為撈麵沙律係類似泰國嘅粉絲沙律,但原來啲麵係好似媽咪麵咁啪碎晒撈埋其他配料食,係一個好開胃嘅小食🤤🤤不過對於未食早餐同唔太食得辣嘅我嚟講就有小小刺激。overall佢個味我係鍾意嘅,因為蕃茄、乾蔥、芫荽本身我都好like😍再加埋啲好似米粒嘅物體,整體咬落口感又軟又硬又脆,好多層次豬肉饃饃我就揀咗芝麻花生汁。因為饃饃始終唔係小籠包,所以都預咗佢唔會咁多湯汁,但係食落嘅時候都有啲肉汁滴出嚟🤤🤤同埋佢個餡落咗洋蔥等等,所以食落好香口,點埋個汁一流👍🏻見啲人講話雞肉好食過豬肉,可惜我尋日都一個人食唔到咁多,如果唔係實會試埋

見啲人講話雞肉好食過豬肉,可惜我尋日都一個人食唔到咁多,如果唔係實會試埋佢個薯仔波波同埋雞肉餃🥺本身其實想睇完戲之後再買外賣返去食,但係點知已經唔夠時間唯有下次再幫襯

呢間咁好食嘅良心小店距離新戲院只係4分鐘路程,建議大家如果去開果頭睇戲都可以食下👍🏻我一路睇相一路打已經又想食🥺🥺
撈麵沙律
豬肉饃饃
2021-03-02
$70 (Tea)
撈麵沙律
豬肉饃饃
2021-03-02 204 views
行過路過 , 食個 Pani Puri 也不錯 ~看一看 , 餐廳內有 💛 揮春 , 原來是同路人 , 當然要多加支持 ~說起來好有趣 , 因為所有 "南亞食物" 在香港都冇一個公式化的中文統稱 .... 就是說 , 每家餐廳對於同一道菜都有不同約譯名 , 有夠搞笑 ~Pani Puri 爆汁薯仔香脆波波 $40 : 一客有8件 , 在 印度 和 尼泊爾 是隨街可見的 "廉價" 街頭小食 (當然物離鄉貴也) ; 這店的餡料是香料薯蓉 , 用來沾的醬汁這家叫作 "酸辣凍湯" , 整體的味道雖未夠驚喜 (主要是香料味偏輕) , 可能是因應本地人口味問題 , however 還算是不錯吃的 ~本篇完 ~
行過路過 , 食個 Pani Puri 也不錯 ~

本篇完 ~
2021-02-26 262 views
堅尼地城地鐵站C出口一出,有間好搶眼饃饃餃子店(尼泊爾菜)見佢裝潢別具特色,停留咗到,一於買返個外賣試吓啦。Order咗 steam chicken Momo ,本人極力推介,而我就揀咗香辣汁做醬料,五隻承惠$30,因為係即叫即正都要等成10分鐘左右。雖然成$6隻,但真係好值得嘅,佢嘅餡料係好鮮甜嘅洋蔥同雞肉,啖啖鮮味之餘又多汁。仲有其他尼泊爾特色小食,我就試咗cheese ball,叫做總算試過,口味就唔太啱我個人啦。饃饃餃子 (西環)地址:西環科士街34號地下電話號碼:98466569營業時間: 星期二至日 12:00-21:00 ,逢星期一休息
堅尼地城地鐵站C出口一出,有間好搶眼饃饃餃子店(尼泊爾菜)

見佢裝潢別具特色,停留咗到,一於買返個外賣試吓啦。

饃饃餃子 (西環)
地址:西環科士街34號地下
電話號碼:98466569
2021-02-02
TakeAway
2021-02-25 134 views
平日午飯時間到訪,一不留神選了五隻招牌爆汁蒸餃(雞肉),太好味唔夠喉!不過午休時間有限,趕不及再加,只好在附近買多杯奶啡填肚目測堂食只有兩個座位,這天12:30去到,沒有人,但斷斷續續有外賣等候食物時拍下內在環境。沒有特別計算等候了多久,老闆娘說10分鐘左右,感覺很快便做起上桌時仍然冒煙。超好吃沒有誇張!餃子皮厚薄適中,雞肉餡沒有過份調味,沒有過油,清清的,蘸了附上的辣汁起了提鮮作用是熟悉的中東香料味道,可是香料不會過重,辣度剛好,沒有蓋過餃子的鮮,重點是熱辣辣去吃真的會爆汁!份量建議:女生當午飯至少叫八隻($45),五隻($30)只能當小吃但其實價錢這麼相宜,即使叫雙份五隻也只是$60,在這區來說絕對不誇張會再光顧這間小店順帶一提:老闆娘好好人

等候食物時拍下內在環境。

招牌爆汁蒸餃(雞肉)

上桌時仍然冒煙。

會再光顧這間小店

順帶一提:老闆娘好好人
2021-02-25
$30 (Lunch)
招牌爆汁蒸餃(雞肉)
𝘔𝘰𝘮𝘰 𝘔𝘰𝘮𝘦𝘯𝘵 @ 𝘒𝘦𝘯𝘯𝘦𝘥𝘺 𝘛𝘰𝘸𝘯 - 𝘕𝘪𝘤𝘦 𝘴𝘱𝘰𝘵 𝘵𝘰 𝘦𝘹𝘱𝘦𝘳𝘪𝘦𝘯𝘤𝘦 𝘕𝘦𝘱𝘢𝘭 𝘧𝘰𝘰𝘥 𝘤𝘶𝘭𝘵𝘶𝘳𝘦🇳🇵堅尼地城近日就開左一間主打尼泊爾餃子同街頭小食嘅小店 店舖由來自🇳🇵嘅丈夫同🇭🇰靚靚人妻主理 地點方便 喺正地鐵站對面 堂食有三個位 裝修充滿尼泊爾風情 令肥Glor一見到都忍唔住衝入去試下 食完地道美食當自己去左一趟旅行!💛由於小店只有夫妻二人打理 而且即叫即整 所以製作需時 約10分鐘喔🙌🏻•𝘚𝘪𝘨𝘯𝘢𝘵𝘶𝘳𝘦 𝘤𝘩𝘪𝘤𝘬𝘦𝘯 𝘮𝘰𝘮𝘰 (𝘴𝘵𝘦𝘢𝘮/𝘱𝘢𝘯 𝘧𝘳𝘪𝘦𝘥) $45 8𝘱𝘤𝘴成日聽人講尼泊爾momo(餃子)好好食 今日終於食到喇!食客可以選擇蒸/煎 哩個雞肉餃子餡料飽滿結實 餃子皮唔會好厚 略嫌唔夠多汁 蒸可能會juicy啲!配合香濃味美嘅番茄香辣汁 令餃子更加惹味 值得推介👍🏻•𝘋𝘢𝘩𝘪 𝘗𝘶𝘳𝘪 $40 8𝘱𝘤𝘴哩個波波對肥Glor哩講真係好新奇!一個咁細嘅脆皮波入眠居然有香料薯蓉、乳酪同其他幾粒紅石榴😱食法亦非常特別 先輕輕攞起波波 再倒滿酸甜凍湯 然後再一口食哂佢!肥Glor超級鍾意哩個小食 咬落十分鬆脆 而且滿口酸

Signature chicken momo

•𝘋𝘢𝘩𝘪 𝘗𝘶𝘳𝘪 $40 8𝘱𝘤𝘴
哩個波波對肥Glor哩講真係好新奇!一個咁細嘅脆皮波入眠居然有香料薯蓉、乳酪同其他幾粒紅石榴😱食法亦非常特別 先輕輕攞起波波 再倒滿酸甜凍湯 然後再一口食哂佢!肥Glor超級鍾意哩個小食 咬落十分鬆脆 而且滿口酸甜滋味 仲有比較淡味嘅薯蓉中和翻 非常開胃💯👍🏻
Dahi Pur

•𝘊𝘩𝘢𝘵𝘱𝘢𝘵𝘪 $25
餐牌話佢係尼泊爾學生最愛嘅街頭小食 當然要試試佢!撈麵沙律有多種蔬菜例如番茄、洋蔥同辣椒 口感清甜 配合香脆惹味嘅媽咪麵碎同香料😱食落味道真係好特別 只係小辣唔會好乸喉 但因為佢嘅蔬菜係生食 所以可能會有人唔鍾意洋蔥嘅味道 唔鍾意生洋蔥嘅人要留意一下啦!
Chatpati

📍 饃饃餃子 (西環)
西環科士街34號地下
2021-02-23
$55 (Lunch)
Signature chicken momo
Dahi Pur