2019-08-11 1926 views
是日午餐1.00,預早book定枱, 去到不用等位,由於仲有枱服務員很好,可以比我自己揀坐喺房比較靜一點。雖然到1點幾時間開始人多會聽到外面比較嘈,但在房間裏面同朋友傾計都可以接受,餐枱係基本二人枱不算大, 環境都算唔錯。朋友叫左壽司,我就叫左水木丼。刺身都幾新鮮,餐前有小小前菜,沙律, 海蜇,茶碗蒸,水木丼好多刺身款式,有海膽,蝦,三文魚,油甘魚等,午餐後又有飲品or 甜品。我原本叫左甜品,點知來錯了飲品,服務員話再送反個甜品給我,所以對她的服務感覺良好,有機會會再去。愉快的午餐感受。
2019-08-09
$250 (Lunch)
  • 水木極上丼
  • 甜品
2019-07-21 1210 views
我哋一班年青人今天去書展,行吓發現有間日本料理,諗住試下,估不到有很多燒灼洒,'小食有白蝦,吉列和牛漢堡扒,北海道沙律,燒物有銀雪魚',燒蠔,、、::最重要冷綠茶麵,另成班 friends好满足,我不會忘'水木
水木
2019-07-21 982 views
我有位日本朋友帶我去一間隱蔽嘅日本料理 誰不知令我喜出望外 海膽好新鮮 燒帶子一流 還有我至愛嘅魔鬼我面珠燈 和食方面黑豚肉沙律 小吃有和風東風螺,最重要有明太子燒飯糰 ,簡直喜出望外 每次來到我一定幫襯
2019-07-20 879 views
今天來到位於灣仔譚臣道內的水木日本料理,餐廳是日本友人高度推介的,所以特意到訪一下.店內的裝潢給人很舒服的感覺. 今天客人比較多,但服務員只有一個,見她頻頻撲撲不斷的出出入入很是奇怪,怎麼這樣好質素的餐廳只有一個服務員呢,細問之下才知道原本應該有三個員工的但分別有不同原因下請假了,但這唯一的員工完全沒有怠慢還是盡心盡力的去做到最好,真替老闆開心有這樣一位出色的員工. 需然上菜、落單是援慢了一點,但是值得體諒的. 再說食物質素也是非常地道難怪日本友人大力推薦👍🏻 😋
今天來到位於灣仔譚臣道內的水木日本料理,
餐廳是日本友人高度推介的,所以特意到訪一下.
KM
2019-07-14 811 views
食物質素先唔講,質素平平,唔算難食。呢間餐廳最大問題係侍應態度!外場有位侍應嘅態度同對答語氣由帶位至埋單都極差,黎到等左10分鐘都無人俾水俾餐牌,如果忙,我哋可以理解會慢同照顧唔到最多客人,但當時晚餐時間都只係坐左三分一個場,大家都無催促個侍應,而個位侍應又會主動俾隔離台俾水俾餐牌,我哋預期佢會遞水,但直到我哋埋單,都係無水㗎!我哋都無特別多要求,只叫左佢落單同埋單,難道要自己落單,去廚房拎野食,自己抹台同埋單?侍應落單同上菜態度同樣差,我哋夾緊其他野食,明明張台有好多位俾佢放低啲野食,但佢死都要黑曬面企係到,專登做俾我哋睇,想要人難堪一樣,如果要我哋自己搬開個位俾你放野食,可以出聲,但係黑曬面企係到想點?食物質素平平無特別,態度又咁差,仲要收服務費?完全無服務可言喎!我哋唔需要帝王級服務,只係個態度同語氣聽到人好嬲!麻煩餐廳改善一下服務態度同專業!

2019-06-27 649 views
依間野以後唔會再去😖服務態度極差,趕客。今日book左12:45食lunch,明白繁忙時間多人, 但都冇理由未食完就催我買單,傾緊計,係咁走埋嚟執嘢。走來話好多人等緊叫我地買單,但我地先食咗得果半個鐘...其中有個中年女士應更走埋嚟同我地講話出面好多客人等緊位,要我地買單先,嘢飲甜品都未食完....同我講話得返5分鐘,5分鐘後要交枱,O晒嘴....入嚟嘅時候你又唔同我講有幾多時間食,我埋完單,比完錢就黑晒面催我地走。本身環境已經不是太好,食物質素一般,貼錢買難受。未食過的建議不要光顧這間餐廳。講返食物叫咗個鱈魚套餐,勁多油,食完返公司肚痛...另一個套餐,啲三文魚勁唔新鮮,蒸蛋勁多水。 一句講晒勁難食,最慘仲要冇Service
2019-06-27
$200 (Lunch)
2019-05-16 1141 views
I'm a frequent customer here at lunchtime and this restaurant never disappoint me. Sashimi are fresh, though portion is sometimes small. the hot dishes like the deep fried pork chop curry is really nice. Indeed you can choose anything you like coz all are very good😋😋.Though it's a bit pricey compare with other Japanese restaurant in the area, it's more cozy and quiet, you are guarentee a full tummy with their sets.午餐set次次都食到捧住個肚。環境清靜,最愛燒肉丼。其實冷熱食都好好味,所以雖然貴少少,但諗唔到食乜就會上黎食佢。

• 燒肉丼
2019-02-18 2548 views
今天再次來到灣仔的水木吃午飯,記得很久以前來過一次,因為位處商業大廈內,人較少,非常閒靜。今次再來發現午飯時間全場爆滿,可能會有些嘈吵。水木日本料理走偏高檔路線,午市餐牌選擇多樣化,最後決定點了天婦羅定食。定食跟前菜、沙律、燉蛋、白飯、麵豉湯及抹茶奶凍做甜品,非常豐富。天婦羅有蝦、香菇、茄子等,炸得尚算香脆,吃起來亦不算太油,蔬果類仍能保持內裡水份,不會炸得太乾,可惜蝦的粉漿偏厚。燉蛋幼滑,可惜味道偏淡。抹茶奶凍不會太甜,抹茶味濃,有驚喜。
2019-02-12 1805 views
今次嚟到呢間位於灣仔市中心嘅日本餐廳,相信係香港食到嘅日本野,大家都對佢有一定嘅期待,今次我食嘅主要係一個套餐———佢晚市嘅套餐,價錢適中嘢食唔錯服務一流,我幾鍾意佢個吞拿魚魚腩蓉飯,再撈埋少少Wasabi去食感覺真係一流。其實呢間餐廳我都食過好幾次,主要都係食佢嘅套餐為主,不過坦白講以前嘅質素會好啲而家只係一間不過不失嘅餐廳,但係有一定嘅質素重保持到的,所以我嘅評價都係不過不失,但我下次都會去光顧。

• 北海道海鮮丼
  • 天婦羅
2019-02-08 1459 views
以前都嚟過食幾次都幾好,今日初四開工諗住食好啲就嚟呢到,點知失望唔單止,仲好嬲。服務唔講啦,初四人多服務唔到我理解,但係我叫咗個碎魚生飯食,嚟到睇到真係忍唔住講咗句粗口。188蚊,見到d蟹柳碎已經o咗咀,然後再望真的,除咗個一細份海膽,其他個d料,三文魚碎加埋都唔知有無5粒,吞拿魚就用最cheap個d,爭鮮都靚過佢,其他大部分係章紅魚,蛋同青瓜粒。認真,我求其去間偽日本料理叫碗角切都靚過呢碗嘢。我同事個壽司刺身set仲離譜(好後悔無影相),完全圖文不附到一個點,帶子刺身無咗,比d唔太靚嘅魚換咗,2件軍艦都變咗半份軍艦,加2件cheap到爆嘅吞拿魚三文魚壽司,total,4件壽司仔加8塊刺身(我記得無靚嘢),睇到實物真係孤寒到你唔信,咁就228。我前幾次嚟真係唔係咁,點解而家會可以惡劣成咁?真係當人係水魚咁嚟呃,好差。
認真,我求其去間偽日本料理叫碗角切都靚過呢碗嘢。
第二次去食,主要貪佢冇乜人可以靜靜地傾計。我哋兩個人坐低點左壽司、汁煮東風螺,鱈魚乾、銀鱈魚同埋少少刺身。坦白講嘢食係可接受,壽司刺身都唔錯,銀鱈魚係最好食,但個汁煮東風螺就咸到我哋要叫師傅重新整過。但是可怕係食食下見到隻勁大曱甴由幢牆上面爬落嚟,仲差啲爬咗入我朋友個手袋。我本人係唔怕曱甴嘅,但我朋友就嚇到大叫。老闆行過嚟,二話不說徒手拍落隻曱甴度,呢下我就驚起上嚟啦。話你拍完有冇消毒洗手整嘢食㗎!!!老闆解釋係樓下酒吧引左好多曱甴嚟,但呢下都已經嚇到我朋友想嘔,我哋野都未食完就即刻走咗了。埋單差不多$1100,搞成咁老細少少discount都冇俾。咁我都冇多問啦,你俾啲優惠券我唔通我下次又來咩。清潔同衛生真係對食肆來講係最重要㗎!

但是可怕係食食下見到隻勁大曱甴由幢牆上面爬落嚟,

清潔同衛生真係對食肆來講係最重要㗎!

2018-12-05
2018-12-14 1222 views
有同事想慶祝升職,所以預訂左八個位。餐廳環境唔錯,八人枱安排左係一間房,所以我地傾偈都好方便。餐廳有lunch set menu ,set 種類都幾多,魚生定熟食定食都有。我叫左個燒銀雪魚定食。佢前菜有沙律,蒸蛋和腌菜。個蒸蛋好食,蛋無老亦都有味。至於個銀雪魚本身都唔差,不過個汁就甜左少少。個餐份量係足夠。同事叫左滑蛋豬扒飯就好一般,無驚喜。反而有同事叫在個限量set , 有齊天婦羅,銀雪魚同魚生。雖然個價錢係貴啲,但如果整體黎講反而仲抵食。慶祝食呢度係唔錯
有同事想慶祝升職,所以預訂左八個位。
餐廳環境唔錯,八人枱安排左係一間房,所以我地傾偈都好方便。

同事叫左滑蛋豬扒飯就好一般,無驚喜。

慶祝食呢度係唔錯
2018-12-07
$180 (Lunch)
  • 燒銀雪魚
  • 前菜
2018-11-21 621 views
経「食家」上司極力推薦下,雖然路途稍遙遠,但她誠意拳拳的相伴...餐廳很小型,枱與枱之間很近,人客很多,幸好訂了位...揀選午餐 - 和牛定食先上沙律,菜新鮮爽脆,沙律汁好味道,兩者好夾蒸旦,很嫩滑可口主菜 - 和牛份量不少,入囗即溶,甘香肥美...意想不到甘好味呀薯蓉,夠香,冇肥膩感覺麵豉湯,不咸,夠熱,飲落好順喉甜品 - 紅桑子布甸,非常可囗非常満足的一餐

餐廳很小型,枱與枱之間很近,人客很多,幸好訂了位...

揀選午餐 - 和牛定食

先上沙律,菜新鮮爽脆,沙律汁好味道,兩者好夾
蒸旦,很嫩滑可口
薯蓉,夠香,冇肥膩感覺
麵豉湯,不咸,夠熱,飲落好順喉

甜品 - 紅桑子布甸,非常可囗

非常満足的一餐
2018-11-09 469 views
今日一大班同事約埋出街食午餐,左諗右諗都唔知食乜,最後由我决定食日本菜,揾咗一輪就訂位。由於我們9個人,就安排咗人坐入房,所以都好幽静,但稍嫌冷氣不足要加風扇。點餐後,食物逐一上枱所有食物都好好味
點餐後,食物逐一上枱

所有食物都好好味
2018-11-05 377 views
本人其實都係灣仔區工作有好幾年時間但一直都留意唔到位於萬利大廈二樓嘅水木早前上網搵下公司附近有咩日本餐廳最後選擇試一試水木點左自選三款迷你飯雜錦切粒魚生飯, 蔥吞拿魚飯 + 天婦羅套餐包沙律, 前菜, 茶碗蒸, 甜品沙律嘅蔬菜新鮮加埋微酸沙律醋好開胃前菜係海哲, 好爽同好香麻油味茶碗蒸好香鰹魚味, 下面有蟹棒, 魚糕同蝦好香好滑~主菜終於到忘記左影友人碗燒肉丼, 佢碗燒肉丼夠哂份量雜錦切粒魚生飯, 有三文魚, 鯛魚, 八爪魚, 蟹籽, 蛋粒同青瓜粒蔥吞拿魚蓉飯, 魚生非常新鮮吞拿魚蓉帶有魚油香加埋蔥好配由於魚生夠新鮮, 其實唔駛點加豉油或生磨Wasabi天婦羅脆漿夠薄, 天婦羅有蕃薯, 青椒, 粟米仔同蝦所有蔬菜都好鮮甜, 一向抗拒粟米仔嘅我都覺得好好味最後甜品係抹茶奶凍, 好濃抹茶味唔會太甜仲要好好好滑! 真係好想再Encore
本人其實都係灣仔區工作有好幾年時間
但一直都留意唔到位於萬利大廈二樓嘅水木
早前上網搵下公司附近有咩日本餐廳
最後選擇試一試水木
點左自選三款迷你飯雜錦切粒魚生飯, 蔥吞拿魚飯 + 天婦羅
套餐包沙律, 前菜, 茶碗蒸, 甜品
沙律嘅蔬菜新鮮加埋微酸沙律醋好開胃

前菜係海哲, 好爽同好香麻油味
茶碗蒸好香鰹魚味, 下面有蟹棒, 魚糕同蝦
好香好滑~
主菜終於到
忘記左影友人碗燒肉丼, 佢碗燒肉丼夠哂份量
蔥吞拿魚蓉飯, 魚生非常新鮮
吞拿魚蓉帶有魚油香加埋蔥好配
由於魚生夠新鮮, 其實唔駛點加豉油或生磨Wasabi
天婦羅脆漿夠薄, 天婦羅有蕃薯, 青椒, 粟米仔同蝦
所有蔬菜都好鮮甜, 一向抗拒粟米仔嘅我都覺得好好味

最後甜品係抹茶奶凍, 好濃抹茶味唔會太甜仲要好好好滑!
真係好想再Encore

$218 (Lunch)