2023-11-25 1264 views
別於一般日式串燒居酒屋,Mizu 的餐廳佈置如日式咖啡店,事實上營運相當靈活,朝啡晚酒,早午晚都有生意做。惠比壽白啤 $88清香涼快。秋刀魚卷 $88/串時令秋刀魚煮熟,卷軸成串,包著一片紫蘇葉,沒有怎樣,我比較喜歡刺身。鹿兒島黑毛和牛廚師發辦 $688兩道前菜、一道沙律、六串串燒、一道和牛、2道和食、煮食及味噌汁紅酒蕎頭、芥辣八爪魚蕎頭很爽脆,八爪魚都幾辣蕃茄和風沙律多汁爽脆,味道剛好。安格斯牛肉包串茄 先咬到脆蒜片,然後嚐到爆出的車厘茄,再品嚐牛肉的嚼勁,組合可以。一口豚.咖喱木魚醬咖喱木魚醬是亮點。特式串燒-五花腩韭菜花蝦卷效果唔錯,有新鮮感。燒茄子茄子熟透,恰到好處。泡菜雞肉韓風味。關東煮湯汁清甜,四款材料。祕製雞肉棒棒.蘭王蛋咬落口感如有層薄衣,只有免治雞肉而沒有雞軟骨,口感棉密,亮點當然是充滿蛋香的蘭王生蛋鼓油。鹿兒島A5黑毛和牛見到粉嫩,肉質非常軟熟,細心配芥末、蒜片、蔥及洋蔥絲,迎合不同客人的口味。九州香草雞雞腎很爽,多汁,咬口討好,今晚最美味的一道。明太子飯團焦脆味香,吃一半之後可以加落湯內作茶漬飯吃。雞丸子稻庭烏冬 $78雞丸有意外驚喜,鬆軟棉密口感與味道皆好,烏冬
惠比壽白啤 $88
清香涼快。
惠比壽白啤
秋刀魚卷 $88/串
秋刀魚卷
秋刀魚卷
鹿兒島黑毛和牛廚師發辦 $688

紅酒蕎頭、芥辣八爪魚
蕎頭很爽脆,八爪魚都幾辣
紅酒蕎頭、芥辣八爪魚
蕃茄和風沙律

多汁爽脆,味道剛好。
蕃茄和風沙律
一口豚.咖喱木魚醬
咖喱木魚醬是亮點。
特式串燒-五花腩韭菜花蝦卷
五花腩韭菜花蝦卷
效果唔錯,有新鮮感。
燒茄子
茄子熟透,恰到好處。
韓風味。
關東煮
湯汁清甜,四款材料。
九州香草雞雞腎
很爽,多汁,咬口討好,今晚最美味的一道。
明太子飯團
焦脆味香,吃一半之後可以加落湯內作茶漬飯吃。
雞丸子稻庭烏冬 $78
雞丸有意外驚喜,鬆軟棉密口感與味道皆好,烏冬滑溜湯清甜,非常之好。
雞丸子稻庭烏冬
芝士年糕 $48
芝士年糕
如期望中芝香軟滑。
2023-11-23
惠比壽白啤
雞丸子稻庭烏冬
2023-10-30 854 views
爸爸好鍾意食居酒屋,見到mizu的日食好精緻,一於帶佢黎試下先!佐敦E出口一出就見到mizu,十分易搵;門口已有靚靚打卡位、而室內吧檯位同闊落的座位都有。聽朋友講佢日頭係間café,晚上就提供Omakase、和食、酒精飲品等。 串燒款式好多,我就揀左$688鹿兒島黑毛和牛Omakase,已包括前菜、沙律、串燒、和牛、主食同味噌湯。🍘前菜:螢光魷魚同紅酒蕎頭🍘串燒:秘製雞肉棒、日本九州香草雞腎、雞肉包墨、魚滑、雞皮蝦滑、三黃雞腿肉、明太子長芋燒🍘主食: 明太子燒飯團配昆布高湯🍘和牛: 鹿兒島黑毛和牛 👍🏻最令我驚艷的一定係鹿兒島黑毛和牛,咬下嫩而多汁入口即溶,牛肉香氣濃郁,配上炸蒜片係另一種風味,真的好好味。 而串燒最推薦係雞肉包墨魚滑、雞皮蝦滑同秘製雞肉棒🍢,雞肉同軟骨嘅粒粒包住墨魚滑,估唔到呢兩樣菜式係match到👍🏻雞皮蝦滑,雞皮同蝦滑慢火燒至雞皮至金黃,口感順滑香氣十足!作為店舖的主串燒秘製雞肉棒果然冇令我失望,雞髀肉切碎混合香葱、雞軟骨搓成棒狀,沾上新鮮的蛋黃汁品嘗,更覺惹味。 一飯兩食燒明太子飯團,外皮脆脆地;而另一個食法係將飯團放入茶湯,作茶漬飯享用。 最後,適逢秋刀魚當季

🍘前菜:螢光魷魚同紅酒蕎頭
🍘主食: 明太子燒飯團配昆布高湯
🍘和牛: 鹿兒島黑毛和牛

雞皮蝦滑,雞皮同蝦滑慢火燒至雞皮至金黃,口感順滑香氣十足!

最後,適逢秋刀魚當季,毫不猶豫點左個燒秋刀魚$188試下,叫埋杯黑啤$88,爸爸表示非常滿足。

不得不稱讚Staff態度非常友善,而且打成一片,作為食客今餐真係食得好開心!
2023-10-30 614 views
❤️Mizu 串燒 $288套餐包括 2道前菜 5串串燒 味噌汁✅秘制雞肉棒捧用免治雞肉加雞軟骨打碎 秘制而成既雞肉棒 口感豐富 棒棒帶條軟骨嘅脆口 配埋蘭王蛋黃同秘制醬汁 好食呀✅一骨手羽先單骨雞翼 雞皮脆口焦香 肉質鮮嫩 爆汁 用小小鹽去調味已經夠✅新鮮白鱔白鱔新鮮 肉質鮮甜 甘香 皮都燒得好香脆 必點✅安格斯牛小扒厚切牛小扒 燒既然時間啱啱好 大約七分熟 肉質靚 牛味濃 而且非常juicy ✅日本青椒仔青椒仔 少少辣 加上日式燒汁去燒 非常爽脆 ✅炸薯條薯條 即叫即炸 脆口 惹味 等朋友或做餐前小食一流✅日式炸雞炸雞好有水準 炸粉香脆而且薄身 雞嫰滑 juicy ✅煙肉蠔卷 估唔到煙肉同蠔咁夾 焦香既煙肉卷住鮮甜既生𤐶 好正✅雞脚筋 雞腳筋煙煙unun 又爽脆 出奇地好食✅🏆明太子長芋燒 $38長芋即淮山 獨特口感 小小粉口亦黏黏地 估唔到加明太子去燒 係咁好食 一食難忘✅牛肉稻庭烏冬$108呢個鳥冬好值得食 佢用新鮮既日本牛柳粒 烏冬煮既時間奕都啱啱好 ✅明太子雞肉釀冬菇滿滿既明太子雞肉蓉 釀係冬菇𥚃面去燒 冬菇香氣十足 加入明太子咸咸香香 🫶🏻🫶🏻✅瀨
❤️Mizu 串燒 $288

✅🏆明太子長芋燒 $38

✅牛肉稻庭烏冬$108

✅明太子雞肉釀冬菇

✅瀨戶內海生蠔
新鮮瀨戶內海生蠔 好肥美 師傅係燒時仲加左小小高湯 蠔肉就晤會燒到乾晒 必食!

呢到裝似好靚 好啱三五知己一齊食 一邊飲啤酒一邊食即燒串燒 熱辣辣 正呀

📍Mizu (佐敦)
佐敦德興街3號地鋪
  • 煙肉蠔卷
  • 明太子雞肉釀冬菇
  • 日本青椒仔
  • 新鮮白鱔
  • 一骨手羽先
平日晚上約了朋友順路找間餐廳, 在佐敦德興街決定光顧這間Mizu的餐廳,一開始要排隊,不久十五分鐘輪到我們入去,環境類似酒吧,應該前者是酒吧,對食物出品無影響。我們選擇:廚師發辨 鹿兒島和牛秘製雞肉棒鹿兒島和牛這選擇了"廚師發辨 鹿兒島和牛" ,可是上菜速度太快了,完全無視食客食用食物所需要是"時間",這發辨的菜式一定會很多碟,我們五個人,桌上已滿了隻碟,連空間還沒有了,令人覺得好似被催"快些吃落肚"的感覺很不愉快。🥺味道:4環境:4服務:2衛生:3抵食:3用膳限制時間:有用膳限制時間多少: 2小時趕客程度:有趕客原因:送上菜太快,桌上滿了碗碟,無視食客用食時間。😒

廚師發辨 鹿兒島和牛

抵食:3

用膳限制時間:有
用膳限制時間多少: 2小時
趕客程度:有
趕客原因:送上菜太快,桌上滿了碗碟,無視食客用食時間。😒
2023-10-23
Waiting Time
15 Minutes (Dine In)
Celebration
Birthday
The restaurant's interior design is not like a traditional Japanese restaurant, but more like a cafe. The seating arrangement consists of individual booths, and it is spacious and comfortable.🥨 Japananese Kagoshima Wagyu Omakase ($688)The set included two appetizers, one salad, six skewers, one Kagoshima wagyu, two washoku, staple and miso soup.🌟 Kagoshima wagyuWagyu is known for its tender and juicy texture, with evenly distributed marbling. Paired with fried garlic, onions, scallions, and a to

🌟 Kagoshima wagyu
Wagyu is known for its tender and juicy texture, with evenly distributed marbling. Paired with fried garlic, onions, scallions, and a touch of mustard sauce, it offers a rich and flavorful experience. The balance between the meaty aroma and the seasoning is perfect, making it irresistible and impossible to stop eating!

🌟 Skewers
The menu featured a variety of delicious dishes:
- Pork belly rolls with chive and shrimp, offering a fragrant and refreshing combination.

- Tomato-wrapped Angus beef, creating a unique and flavorful experience.

- Squid-inspired chicken wings, with tender meat and bouncy squid filling.

- Japanese-style chicken skewers, grilled to perfection with a tasty sauce and shiso leaf topping.

- Chicken and eggplant skewers, combining crispy outer layers with soft and sweet interiors. Enjoy a rich and satisfying texture.

🌟 Appetizers
For the appetizers, there was red wine-infused quinoa and fluorescent squid sashimi. The portion sizes were not large, but they served as excellent appetizers.

🌟 Salad
The portion size of the salad was quite generous! It consisted of mashed potatoes topped with dressing, lettuce, and flying fish roe. 👍🏻

2023-12-08 54 views
之前返到香港又去左佐敦Mizu串燒店,係依度食下串燒飲下清酒真係好啱約fd吹水,食個mizu串燒omakase都只係$288,成個set已經好豐富😋個set仲包左我好仲意食既秘製雞肉棒棒,沾上日本新鮮雞蛋液超美味!另外仲叫左d串燒小食同甜品,芥末八爪魚、紅豆燒年糕非常推薦,好好食!Mizu串燒omakase $288-前菜(蕎頭、螢光魷魚)-秘製雞肉棒棒-一骨手羽先-新鮮白鱔-安格斯牛小排-日本青椒仔-主食(燒明太子飯團、味噌汁)唐揚甜蝦 $68吉列廣島蠔(2隻) $58煙肉蠔卷 $48純豚五花腩 $48牛舌 $48雞心 $33紫蘇雞肉串 $43紅豆燒年糕 $48芥末八爪魚 $48

Mizu串燒omakase $288
-前菜(蕎頭、螢光魷魚)

-秘製雞肉棒棒
-一骨手羽先

-新鮮白鱔
-安格斯牛小排
-日本青椒仔
-主食(燒明太子飯團、味噌汁)

唐揚甜蝦 $68

紫蘇雞肉串 $43

紅豆燒年糕 $48

芥末八爪魚 $48
2023-12-07 66 views
同好朋友食lunch ~🍢Mizu 燒烏定食 $178呢個有免治雞肉棒棒,雞肉串燒,仲有蛋汁要點!底部啲飯有燒汁,好香口喔!🔥吉列豚定食 $158 炸得超級香脆!份量都夠2個人一齊食丫!定食都有包括前菜、漬物、主食、味噌湯及甜點,甜點為泡芙仔及抹茶缺餅☕️呢個lunch set 定式嘅好處就係包冷熱美式咖啡、鮮奶咖啡、泡沫咖啡、蘋果汁,橙汁,我同朋友都揀咗 cappuccino,都有靚靚拉花!咖啡味都好香濃啊!🍰蛋糕蛋糕喺我同朋友另外準備哦,店員好好人咁插上蠟燭慶祝🔥

同好朋友食lunch ~

🍢Mizu 燒烏定食 $178

🔥吉列豚定食 $158
炸得超級香脆!份量都夠2個人一齊食丫!

🍰蛋糕
蛋糕喺我同朋友另外準備哦,店員好好人咁插上蠟燭慶祝🔥
Type of Meal
Lunch
小編最近比較忙所以都比較少update😹 今次同朋友嚟到一間好特別嘅日本菜餐廳,即刻同大家分享吓先~ 餐廳裝修唔似傳統嘅日式餐廳,比較似Cafe,座位係一個個卡位,坐落寬敞舒服!🌟 鹿兒島黑毛和牛 廚師發辦 ($688)入到嚟即刻比隔籬枱嘅和牛吸引住😂 所以即刻叫咗個黑毛和牛廚師發辦!廚師發辦包括兩道前菜、一道沙律、六串串燒、一道和牛兩道和食、主食及味噌汁。🌟 前菜前菜方面有紅酒蕎頭同埋螢光魷魚刺身,份量唔多 作為開胃菜一流。🌟 沙律沙律份量都幾多!薯蓉配上醬汁生菜同埋飛魚子👍🏻🌟 串燒🔸 五花腩韭菜花蝦卷五花腩好香,一個係配韭菜一個係配花蝦。花蝦食落彈牙,韭菜則有另一種清新嘅感覺~🔸 蕃茄安格斯牛肉安格斯牛肉入面包住咗個蕃茄仔,食落幾特別,亦都好入味😋🔸 麥樂雞 呢個麥樂雞唔係M記嘅麥樂雞!而係以雞中翼包住墨魚滑🤤 咬落啖啖肉,以雞肉嘅嫩滑配搭上墨魚滑嘅彈牙,口感十足👍🏻🔸 雞肉棒棒日式雞肉棒棒有啲似係大嘅雞肉串燒,外層烤得酥脆,內裡多汁,雞肉口感香嫩,搭配獨特的日式醬汁同蘭王蛋,一個字:Jeng🤤🔸 雞肉、茄子雞肉串燒和茄子串燒各具特色。雞肉烤得香口,外面有少少脆,茄子鮮甜軟綿。口

🌟 鹿兒島黑毛和牛 廚師發辦 ($688)

🌟 前菜

安格斯牛肉入面包住咗個蕃茄仔,食落幾特別,亦都好入味😋

🔸 麥樂雞

🔸 雞肉棒棒

🔸 雞肉、茄子
雞肉串燒和茄子串燒各具特色。雞肉烤得香口,外面有少少脆,茄子鮮甜軟綿。口感層次豐富,結合烤焦的外皮和柔軟的內在!

🌟 和牛
和牛肉質鮮嫩多汁,油脂分布平均。搭配炸蒜、洋蔥、蔥和芥辣調味,口感更加豐富濃郁,肉香與調味完美平衡,讓人愛不釋手,食到停唔到!

🌟 和食

🌟 主食及味噌汁
🔸 明太子燒飯團 茶漬湯
明太子燒飯團搭配香氣四溢的明太子醬,口感結合軟糯的飯團和鹹香的明太子,美味迷人。茶漬湯清爽宜人,與燒飯團相輔相成,帶來滿滿的日式風味享受。

🌟 芝士酒盗 ($68)
另外我哋都單嗌咗個小食~芝士酒盜係以高濃度鹽腌漬鮪魚、鮭魚、鯛魚、秋刀魚等內臟製成。叫酒盗嘅原因係其下酒的程度讓人覺得喝到以為酒被偷走了🤣,搭配芝士🧀味道恰到好處👍🏻👍🏻😋

🌟 生啤、白桃梳打 ($88、$42)

🌟 鹿兒島黑毛和牛 廚師發辦 ($688)

🌟 前菜

🌟 和牛

🌟 和食

🌟 主食及味噌汁
🔸 明太子燒飯團 茶漬湯

🌟 芝士酒盗 ($68)

🌟 生啤、白桃梳打 ($88、$42)

2023-12-05 23 views
去到門口差啲以為自己搵錯餐廳,以為去咗文青打卡cafe. 入到去都係好簡潔好舒服嘅卡位,但就配有好香嘅炭香味店員介紹廚師發辦入面嘅串燒有啲會係off-menu, 於是我哋揀咗一份和牛廚師發辦,再另加串燒。和牛廚師發辦燒牛肉蕃茄子- 好有牛肉味嘅手打牛肉包住超多汁嘅小蕃茄,2樣野夾埋match的程度好比荔枝豚肉卷🤩燒日本茄子- 好簡單嘅燒茄子,無需任何醬汁但食出嚟係好香炭火味,而且一啲都唔乾小炒王- 將平時大排檔食到嘅小炒王變成串燒,感覺好清新好過癮泡菜雞肉- Juicy雞肉同泡菜match得嚟又唔會俾泡菜搶咗啲雞肉味麵豉豬腸和食- 好中意呢個,醬汁啱啱好唔會太濃,加埋煮到好淋好甜嘅白蘿蔔,豬腸肥而不膩好香吉列一口豚- 炸粉超薄,入面豚肉唔乾,用咗肥肥地嘅部份,食落有油香雞肉棒棒配蘭王月見- 係令人興奮嘅橙色蛋黃!將棒棒沾上蛋黃,雞油肉汁加蛋黃,OH MY GOD!!A5和牛小排- 配埋蒜片wasabi海鹽簡直無得輸,廚師控制火候技巧好好👍🏻燒明太子飯團- 燒到外皮有脆脆飯焦,食咗幾啖再擺入好似茶嘅清湯入面變成茶潰飯團,明太子嘅咸香味加埋好清嘅茶湯,又係另一種風味另加串燒及飲品燒牛舌-

和牛廚師發辦

燒牛肉蕃茄子

燒日本茄子

小炒王
- 將平時大排檔食到嘅小炒王變成串燒,感覺好清新好過癮

麵豉豬腸和食

吉列一口豚
- 炸粉超薄,入面豚肉唔乾,用咗肥肥地嘅部份,食落有油香

雞肉棒棒配蘭王月見

A5和牛小排

燒明太子飯團

另加串燒及飲品

燒牛舌
- 全餐飯嘅MVP! 好香好淋滑,係可以日日都食唔厭,仲會好掛住嘅味道🤤

燒豚肉蠔卷
- 蠔嘅鮮味加豚肉咸香味,最佳伴侶!

梅酒
- 食日式串燒嘅最好朋友: 梅酒!係幸福嘅味道👅

糯山普洱冷氣泡茶
- 好靚嘅玻璃樽氣泡茶,飲落有糯香茶味又有汽,好創新嘅感覺😆

2023-12-05 34 views
佐敦恆豐中心後面的mizu,係一間好chill好有feel的日式串燒店。餐牌上大部分都係串燒,不過都有沙律、前菜、燒物等等…串燒怎可能唔配啤酒呢?牛油果沙律($78)原隻牛油果加芝麻醬及沙律菜,開胃解膩。唐揚甜蝦($68)香脆送酒小食!串燒即叫即燒,以下幾款都好推介:明太子長芋燒($38)牛舌($48)大大大推嘅日本手羽先($38)秘制雞肉棒棒配蘭王月見($48)考驗師傅功夫的鵪鶉蛋($28)純豚五花腩($48)燒明太子飯糰($48)配高湯,可以一菜兩食結尾仲有非常滑嫩嘅茶碗蒸

餐牌上大部分都係串燒,不過都有沙律、前菜、燒物等等…

串燒怎可能唔配啤酒呢?

牛油果沙律($78)

原隻牛油果加芝麻醬及沙律菜,開胃解膩。

唐揚甜蝦($68)

香脆送酒小食!

串燒即叫即燒,以下幾款都好推介:

明太子長芋燒($38)

牛舌($48)

大大大推嘅日本手羽先($38)

秘制雞肉棒棒配蘭王月見($48)

考驗師傅功夫的鵪鶉蛋($28)

純豚五花腩($48)

燒明太子飯糰($48)配高湯,可以一菜兩食

結尾仲有非常滑嫩嘅茶碗蒸

• 燒明太子飯團
  • 純豚五花腩
  • 牛舌
  • 日本華味鳥手羽先
2023-12-04 25 views
係佐敦同朋友慶祝生日🎈,搵左呢間近地鐵站出口嘅日式串燒店。果然冇揀錯,地方寬敞,坐得又舒服😚。叫左個omakase set同幾串串燒,有賣相有質素👏。🔸紅酒蕎頭,芥辣八爪魚先上兩碟前菜,蕎頭酸酸地好開胃:芥辣八爪魚小小辣,幾醒神🤤.🔸一口豚配咖哩木魚醬豚肉炸得好香脆,驚喜嘅位係入面仲鎖住到肉汁,配埋咖哩木魚醬食更為香口,咖哩醬唔辣仲幾惹味💯🔸日本燒蠔(瀨戶內海)鮮味十分重嘅燒蠔,飲埋煮好嘅湯汁,非常滋味😜🔸芝士酒盜日本著名嘅佐酒小食,海鮮內臟經過處理後食落口會食到有海鮮味及鹽味,口感濃郁獨特。配埋酒一齊食,食到停唔到口呀✨🔸日本豬腸豬腸爽口彈牙,仲好厚切,配埋麵豉湯底入口感覺有點似關東煮,濃濃嘅味道😍🔸日本豆腐燒豆腐外層燒得金黃鬆脆,內裡卻非常軟滑,加上柴魚絲一齊食入口感覺非常豐富👏.🔸煙肉廣島蠔卷煙肉帶有點咸香,包住蠔一齊食口感非常特別💕🔸明太子雞肉釀冬菇雞肉及冬落中間夾住明太子,一口咬落去三樣食物口感層次豐富✨.🔸牛舌牛舌係厚切,而且燒到半熟,食落好有口感仲幾彈,加埋鹽及黑椒,更覺惹味💯.🔸雞頸肉雞頸肉肉質鮮嫩,食落又香又嫩😚.🔸一骨手羽先雞翼燒得好香脆,食落仲保留到肉汁☺️🔸秘製雞

🔸紅酒蕎頭,芥辣八爪魚
先上兩碟前菜,蕎頭酸酸地好開胃:芥辣八爪魚小小辣,幾醒神🤤
🔸一口豚配咖哩木魚醬

🔸日本燒蠔(瀨戶內海)
鮮味十分重嘅燒蠔,飲埋煮好嘅湯汁,非常滋味😜

🔸芝士酒盜

🔸日本豬腸

🔸日本豆腐燒
🔸煙肉廣島蠔卷
煙肉帶有點咸香,包住蠔一齊食口感非常特別💕

🔸明太子雞肉釀冬菇
雞肉及冬落中間夾住明太子,一口咬落去三樣食物口感層次豐富✨
🔸牛舌
🔸雞頸肉
雞頸肉肉質鮮嫩,食落又香又嫩😚
🔸一骨手羽先
雞翼燒得好香脆,食落仲保留到肉汁☺️

🔸秘製雞肉棒棒
雞肉表面燒得焦焦地,配埋蘭王蛋再撈埋嚟食,又滑又有蛋香🤤

🔸雞腎
一粒一粒食食落第一口覺得嫩滑,而且仲有少少彈牙,易入口🥰
🔸雞腳筋
食落有點似雞軟骨,幾爽脆👏
🔸五花腩
五花腩腩肉及脂肪層次分明, 香濃嘅油脂味,岩晒重口味嘅朋友😜

🔸燒明太子飯團
飯團外層燒成如飯焦一樣香口,食落脆口。配埋茶漬湯仲可以當係茶漬飯食😌

2023-11-27
  • 燒明太子飯團
2023-12-04 26 views
久違跟我好友吃飯, 因妹友快生日, 所以找了間好餐廳慶賀一下~我們各自點了鹿兒島黑毛和牛及日本時令海鮮的廚師發辦~ 每位都是$688, 但這餐真的太豐盛好吃~首先是前菜, 有芥末八爪魚及漬物。芥末八爪魚相當嫩及鮮甜, 加上芥末超惹味。而漬物則很開胃。接著是沙拉, 一樣很鮮甜, 日本的蕃茄很多水鮮甜。接著上的是炸蠔, 皮相當薄脆, 裡邊蠔肉仍是保有水分很滑身, 富有海產特有的咸香味, 好吃。然後是安格斯牛肉包車厘茄, 牛肉很重牛香味也很薄身, 咬下去既有肉汁香味及蔬果的清爽感, 配搭一流。小炒王用的是一般大排檔都用的配菜, 可換了煮的方式, 就是一道很獨特的美食。鹽燒白鱔的魚肉很香口, 燒的時間控得很好, 所以咬下很有魚鮮味及仍有魚油香味。一口豚肉配的是這店自製的木魚咖哩醬, 很香口, 肉汁很多, 看出食材很鮮燒得又適時。燒茄子, 用日本茄子, 上邊鋪有木魚, 因控制火喉控得很好,  最重要皮沒燒焦, 但裡邊的茄肉又香又軟卻沒爛的口感, 厲害。鹿兒島牛, 切得很薄, 每塊都很重牛香味, 而且肉汁相當香口!真的留在唇舌很一陣子才會消散的香!雞中翼包墨魚滑, 這個燒得很香口, 雞肉配墨魚滑是

接著是沙拉, 一樣很鮮甜, 日本的蕃茄很多水鮮甜。

雞中翼包墨魚滑, 這個燒得很香口, 雞肉配墨魚滑是第一次, 意外地搭, 白肉香配上彈牙口感, 很不錯。

本地農場雞肝, 很鮮不會腥~ 適合喜歡吃的人!

這店很出名的雞肉棒, 配上日本蛋香, 及燒得剛好的肉棒, 真的很好吃! 難怪是這店的王牌菜!
秋刀魚燒起來, 肉汁很香, 也很嫩口, 整條都可以吃,配上酸汁, 這時令菜真的很棒!

湯品是牛肉頰湯, 牛肉燉得很香軟, 湯汁也是很香濃美味。
燒飯團配上湯, 一流, 飯團燒得很香脆, 喜歡飯焦的人不可錯過!
這店真的很棒! 喜歡非魚生的廚師發辦大可來!
估唔到串燒都有「我媽家姐」 😆Mizu結合咗咖啡、酒吧、居酒屋三種日式餐飲風格,日間供應和洋定食、早午餐、甜品、手工精品咖啡為主;晚市就主打日式串燒、揚物同各式和食!唔想用腦嘅姐就鍾意 Omakase,點咗以下兩set,飽到食唔哂🙊 講堅連我最愛嘅和牛都食淨一舊嗚嗚早知午餐食少啲🥲🤯 💛鹿兒島黑毛和牛 廚師發辦 $6882道前菜、1道沙律、6串串燒、1道和牛、2道和食、主食及味增汁💛燒鳥 廚師發辦 $3382道前菜、6串串燒、1道和食、主食及味增汁個人最愛以下呢幾樣,大家可以參考吓:►前菜:螢光魷魚、芥末章魚►燒雞泡魚干►鹿兒島黑毛和牛►一骨手羽先►秘製雞肉捧捧 (蘭王月見)►燒明太子飯團環境係西餐coffee shop咁,下次可以去食個brunch 🫰🏻
估唔到串燒都有「我媽家姐」 😆

💛鹿兒島黑毛和牛 廚師發辦 $688

💛燒鳥 廚師發辦 $338
2道前菜、6串串燒、1道和食、主食及味增汁

個人最愛以下呢幾樣,大家可以參考吓:
►前菜:螢光魷魚、芥末章魚

►燒雞泡魚干

►鹿兒島黑毛和牛

►一骨手羽先

►秘製雞肉捧捧 (蘭王月見)

►燒明太子飯團

2023-11-30 29 views
好耐都冇食過日式串燒,今次我地搵左間食物質素比較出色,坐得舒服既餐廳一齊食正野relax 下滿有驚喜,呢度D串燒款式種類好多,仲有套裝選擇,我地就叫左$688鹿兒島黑毛和牛Omakase套裝,裏面已經有前菜、沙律、串燒、和牛、主食和味噌湯。前菜很開胃:紅酒蕎頭和螢光魷魚刺身精選串燒:秘製雞肉棒:咬落去啖啖肉而且夠嫩滑,又有蛋香!日本九州雞腎:燒到半熟的狀態,吃起來有口感、香味濃郁!雞皮蝦:慢火燒至雞皮金黃色外脆,包住蝦肉,口感爽彈,香氣十足!三黃雞腿肉:嫩滑彈牙,肉汁豐富,夠嫩滑好滋味和牛: 鹿兒島黑毛和牛係我最期待,一放入口即溶,配上少許炸蒜片,更加香口,牛肉味道濃郁。主食:明太子燒飯團配茶湯飯團外層燒到好香脆;包著明太子,更添滋味!💕先吃一半,另一半可以配茶湯,配上海苔、芥末等,作茶漬飯享用,大家都吃得好開心,好有氣氛~

前菜、沙律、串燒、和牛、主食和味噌湯。

前菜很開胃:紅酒蕎頭和螢光魷魚刺身

精選串燒:
秘製雞肉棒:咬落去啖啖肉而且夠嫩滑,又有蛋香!
日本九州雞腎:燒到半熟的狀態,吃起來有口感、香味濃郁!
三黃雞腿肉:嫩滑彈牙,肉汁豐富,夠嫩滑好滋味

主食:明太子燒飯團配茶湯
飯團外層燒到好香脆;包著明太子,更添滋味!💕